Чому молоко скисає і швидко псується

Молоко – поживний напій, який полюбляють і діти, і дорослі. Він дуже корисний для нашого здоров’я і відмінно втамовує спрагу. Однак зберігати його достатньо важковоно може в будьякий момент скиснути, змінити свою однорідну структуру і приємний смак. Давайте дізнаємося, чому скисає молоко і як цього уникнути?

Чому молоко скисає і швидко псується
Молоко можна назвати однією з найкорисніших рідин в природі. Воно призначене для вигодовування дітей, тому має у своєму складі багато необхідних дитячому організму речовин. У першу чергу, це білок, жир, молочний цукор, мінеральні речовини. Особливо в молоці і молочних продуктах є багато кальцію. Але не зважаючи на високий вміст поживних речовин і вітамінів, кожен з нас хоча б раз запитував себе: чому скисає молоко?

Взагалі, у складі молока, вченими виявлено близько 50 елементів. Є в ньому і молочнокислі бактерії. Якщо молоко зберігається при низькій температурі, бактерій в таких умовах зовсім небагато, і звичайний стан молока зберігається. Однак, при тривалому зберіганні молока навіть у холодильнику, а при кімнатній температурі через деньдва, молоко прокисає.

В теплому середовищі бактерій стає значно більше і вони починають інтенсивно розмножуватися. Під час цього білок згортається, як в народі кажуть «молоко згорнулося». Кислий смак з’являється від того, що молочний цукор перетворився на кислоту, яка і сприяє процесу сироутворення.

Чому скисає молоко
Завдяки цій властивості молока люди навчилися отримувати з нього корисний кисломолочний продуктсир. Скисле саме по собі молоко можна трохи прокип’ятити, процідити відокремивши сироватку. А та щільна частина, що залишилася, називається сир.

Можна не чекати кілька днів, поки молоко скисне, а викликати процес сироутворення досить швидко. Для цього в молоко додають трохи кислоти, наприклад, оцту чи лимонної кислоти. Але запропонований в магазинах сир отримують шляхом молочнокислого бродіння. Воно відбудеться, якщо в молоко додати спеціальні закваски, що складаються з молочнокислих бактерій.

Не тільки сир отримують завдяки закваскам. Залежно від виду закваски та введення в молоко різних наповнювачів, виготовляють і кисле молоко, і кефір, і йогурти, і різні кисломолочні напої.

Для більш тривалого зберігання молока в домашніх умовах його кип’ятять. Більшість бактерій гинуть, і молоко може стояти досить довго. Іноді при кип’ятінні молоко відразу згортається. Це означає тільки одне: воно було несвіже, бактерії встигли розмножитися.

Чому скисає молоко
Зараз у магазинах продається пакетоване молоко, яке зберігається до півроку навіть без холодильника. Термін зберігання написаний на упаковці і залежить від способу його обробки. Продукт піддають пастеризаціїнагріванню, коли видаляється патогенна мікрофлора, але термін зберігання такого молока не дуже великий. А ось при стерилізації, оброблене особливими способами і ультрависокою температурою молоко не псується довгий час.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:


Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.