Чому сир жовтого кольору, якщо молоко біле

Давайте задамося таким питанням: чому сир має жовтий колір, якщо молоко, з якого його роблять, біле з легким жовтуватим відтінком?

Виявляється, бета-каротин, що «осідає» в жирах в процесі сироваріння знову проявляється у вигляді помаранчевого пігменту.

Після бродіння з бактеріальними культурами молоко згортається, жир розчиняється і мембрани білка більше не блокують природний колір бета-каротину. Тому сир набуває жовтого забарвлення.

Вважається, що насичений жовтуватий відтінок сиру свідчить про його якісність, жирність, правильний процес приготування і, як наслідок, корисні харчові властивості. Що стосується сирів блідих відтінків, наприклад, фета, то при їх виготовленні бродіння проходить менш інтенсивно, тому вони зберігають свої щільні структури білків. Вміст жиру в них значно нижчий, тому такі сири відносяться до дієтичних.

За кольором сиру можна не тільки визначити, яка була жирність молока, з якого він виготовлений, але і в який час воно було зібрано. Влітку, коли трави сповнені соку, колір молока виходить більш глибоким і природнім. Сир з нього має золотистий відтінок і є найпривабливішим для покупців.

Деякі виробники для додання сиру апетитного відтінку додають в нього жовто-помаранчевий рослинний барвник – аннато. Його отримують з насіння тропічного дерева аннато або ачіоте. Екстракт аннато використовують не тільки при виготовленні сиру, але і при виробництві масла і маргарину.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.