Корисні властивості риб’ячого жиру



Риб’ячий жир — рідка жирна субстанція, яку добувають з певних видів риб і ссавців. Риб’ячий жир має світло-жовтий колір та характерний смак і запах. Сучасний риб’ячий жир в більшості випадків пахне апельсином або лимоном, так виробники маскують його різкий запах і смак. Активними речовинами риб’ячого жиру є вітаміни A і D (риб’ячий жир з печінки тріски), поліненасичені кислоти омега-3 (EPA і DHA), бром і йод. Чим допомагає рибячий жир і як його компоненти впливають на загальне здоров’я організму людини.

Корисні властивості риб'ячого жиру

Про корисні властивості риб’ячого жиру було відомо вже в середні віки, з 18 століття його застосовували як ліки від рахіту, а на початку 20 століття лікарями було підтверджено вміст у риб’ячому жирі вітамінів A і D, а також поліненасичених жирних кислот, які у великих кількостях присутні , в основному, в продуктах морського походження. Особливо великий попит на риб’ячий жир з печінки тріски виник після другої світової війни, у зв’язку із загальною нестачею вітамінів A і D, в цілях профілактики рахіту його давали дітям практично з народження. З появою синтетичних вітамінів, риб’ячий жир перестав користуватися популярністю, і тільки відкриття вчених з Данії в 70-х роках 20 століття, яке довело важливу роль поліненасичених жирних кислот омега-3 в профілактиці серцево-судинних захворювань, повернуло йому колишню славу. Омега-3 кислоти допомагають нормалізувати кров’яний тиск, а також беруть участь у синтезі протизапальних гормонів, які складають основу імунітету. Вітамін A (присутній в риб’ячому жирі з печінки тріски) необхідний для правильного розвитку і росту дитини, він підвищує стійкість організму до різних інфекцій, прискорює загоєння ран. Для літніх людей вітамін A необхідний у профілактиці очних і шкірних захворювань (куряча сліпота, надмірна сухість шкіри). Вітамін Д покращує засвоєння організмом кальцію і фосфору, що сприяє правильному формуванню кісток і зубів, а в літньому віці допоможе запобігти остеопорозу.

Позитивний вплив риб’ячого жиру на організм не можна не оцінити: забезпечення організму вітамінами A і D, зміцнення нервової системи, поліпшення стану слизових оболонок (як зовнішніх, так і внутрішніх), поліпшення роботи печінки, зниження розвитку раку молочної залози, яєчників і товстої кишки. Риб’ячий жир корисний при важких роботах (як фізичних, так і розумових), в сезон застуд і вірусів. Особливо його потребують діти і підлітки, люди зі слабким імунітетом і які відчувають будь-який стрес.

чим допомагає рибячий жир отзиви

Поліненасичені жирні кислоти омега-3, що містяться в риб’ячому жирі, впливають на поліпшення концентрації при напруженій розумовій роботі. У дослідженнях, проведених в США, Великобританії та Франції, вчені вивчали вплив омега-3 кислот на дітей молодшого шкільного віку, для цього їм протягом певного часу щодня давали добову дозу риб’ячого жиру. Дослідження пройшло успішно, воно підтвердило, що завдяки щоденному прийому омега-3 кислот, у дітей покращилася концентрація уваги, пам’ять, засвоєння матеріалу, у деяких дітей знизився дефіцит уваги і гіперактивність.

У зв’язку з вмістом в риб’ячому жирі (з печінки тріски) жиророзчинних вітамінів, не рекомендується перевищувати добову норму, щоб уникнути гіпервітамінозу і пов’язаних з ним побічних ефектів. У риб’ячому жирі, одержуваному з інших риб холодних морів (зокрема, з сардин і анчоусів) вітамінів A і Д не існує, у зв’язку з чим його можна застосовувати цілий рік, незалежно від прийому вітамінів.



Загрузка...


Схожі по темі:
Поділіться своїми думками
Для оформлення повідомлень Ви можете використовувати наступні теги:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Свіжі записи
Як люди використовують баобаб у побуті і для здоров’я
Йод: основні способи застосування і видобутку
З яких рослин добувають і виготовляють цукор
Чому людина повинна берегти природу?
Розумовий і фізичний розвиток дитини в 4 роки.
Тільки у нас нове пізнавай © 2017 ·  
Наверх