Користь вівсяної каші вранці

Ще з дитинства ми чули слово «вівсянка» вранці і відчували приголомшливий аромат улюбленої кашки. Її теплий запах поширювався по всьому будинку і створював особливу атмосферу затишку, святковий настрій і бадьорість духу. Про користь Дежене, так кулінари називають кашу з вівсяної крупи, написані цілі трактати.

Мабуть, важко відшукати продукт, про який постійно говорять лікарі, дієтологи, вчені. Її рекомендують для поліпшення кольору шкіри і стану волосся, для схуднення, покращення стану здоров’я. Вона незамінна при важких захворюваннях, після перенесених операцій, при авітамінозі, стресах і депресіях. В чому ж полягає користь і шкода вівсянки для здоров’я людини? Чи можна її їсти і в якій кількості вагітним, з якого віку годувати дитину? А також уточнимо – який вплив надає вівсяна каша на чоловіче здоров’я?

Історія вівсянки

Відповідно до літописів перші згадки про продукт відображені в Стародавній Греції і Римі. Але застосовувалася крупа не як продукт харчування, а корм для худоби. Тільки до 13 століття почали готувати з вівса страви, що нагадують юшку. Жителі Скандинавії, Риму, Греції і країн Європи, Київська Русь використовували її в якості доповнення до м’яса і риби, а також морепродуктів, грибів. Наші предки не менше нас знали толк в їжі, а може, вони були більш досвідчені в цьому плані. У всякому разі, вже тоді люди розуміли, що вівсянка – це не тільки смачно, але і корисно.

Регулярне споживання продукту давало легкість, звільняло організм від важкості і надавало бадьорості.

У 16 столітті з рідкої юшки на столах поступово з’явилася ситна і приємна на смак каша. Тільки до 19 століття почали додавати в готову вівсянку молоко, і відмінний смак приємно здивував споживачів. Потім настала черга інновацій, і були створені пластівці, оброблені за допомогою пари.

Вівсянка і геркулес – це одне й те саме?

Багато хто ставить собі питання, чим відрізняється вівсянка від геркулесу або чи це один і той самий продукт. Різниця полягає в технології виготовлення. Геркулес або пластівці з вівса готуються за такою технологією – зерна проходять очистку, проходять через сильний струм пари і пресуються валами до отримання сплющеної форми. Весь процес займає всього пару хвилин. І термічна обробка дозволяє готувати придбаний продукт за допомогою окропу за кілька хвилин. Що стосується крупи, то це цілісний продукт, його потрібно варити не менше півгодини.

Хімічний склад вівсянки

Корисні якості вівсяної крупи криються безпосередньо у багатому складі. Перерахувати всі до єдиного елементи неможливо, вкажемо найвідоміші для нас речовини. До складу вівсяної крупи входять: білки, вуглеводи, зола і жири.

У 100 грамах продукту 230 кілокалорій.

Що стосується вуглеводів, то тут присутня як глюкоза, так і сахароза, крохмаль.

Список білків також вражає уяву, крупа містить амінокислоти: ізолейцин, гістидин, лізин, валін, метіонін, глютамін, треонін, феніалалін, триптофан.

Також в списку присутні замінні види амінокислот: серин, аланін, пролін, аргінін, гліцин, аспарагін, цистин, тирозин.

У вівсянці є насичені і поліненасичені, мононенасичені види жирів.

Важливо: у вівсяній крупі не міститься холестерин, його обсяг дорівнює нулю.

Мінеральний ряд представляють: марганець, кальцій, мідь, залізо, цинк, магній, натрій, фосфор і ін.
Вітамінний ряд багатий на: токоферол (Е), аскорбінку (С), ретинол (А), тіамін (В1), холін (В4 ), рибофлавін (В2), фолацин – фолієва кислота (В9), ніацин (В3 або РР), піридоксин (В6) і ін.

Енергетична цінність вівсянки

Багато хто помилково думає, що вівсянка може сприяти набору ваги. Справа в тому, що в 100 грамах продукту міститься майже 56 грам засвоюваних вуглеводів, що відповідає 230 кілокалоріям. Але що добре, вуглеводи – це крохмаль, складний тип. Тому він складно перетравлюється, повільно всмоктується в кров людини, печінку, м’язову структуру. Все це не дає накопичуватися зайвим кілограмам і дарує відчуття бадьорості за рахунок харчування енергією протягом тривалого часу.

Лікувальні властивості вівсяної крупи

Чому звична для нас усіх крупа така корисна для здоров’я людини. Лікарі стверджують – вся справа в збалансованому складі і насиченості. Отже, розглянемо деякі властивості вівсяної каші.

  1. Антиоксиданти – являю собою найпотужнішу речовину, що активно бореться з онкологічними захворюваннями. Вона негативно впливає на вільні радикали і не дозволяє формуватися канцерогенним часткам. Також антиоксиданти сприяють стимуляції кровотоку, що покращує живлення мозку і активує пам’ять, розумові функції, слух і зір.
  2. Вміст великої кількості заліза регулює рівень в крові червоних тілець – еритроцитів. Також речовина бере участь в кровотворенні, що вельми корисно при недокрів’ї та анемії.
  3. Кальцій, фосфор зміцнюють скелет людини, попереджають розвиток остеопорозу, перфорацію стінок судин, що позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, стан нігтів, волосся та шкіри.
  4. Вівсянка – чемпіон за вмістом унікального елемента – цинку, який неймовірно ефективно підтримує імунітет. Ця речовина – краще, що може бути для поліпшення обміну речовин, якості крові та захисту від інфекційних захворювань. Разом з кальцієм речовина бере участь в зміцненні кісткової структури, формує правильну будову зубів як у дорослих, так і у дітей. При дефіциті цинку, виникає збій в роботі кори мозку. Через це можлива епілепсія, порушення розумових функцій і працездатності.
  5. Натрій, що міститься у вівсянці, чудово регулює водний і сольовий обмін в організмі і сприяє ефективній взаємодії важливих елементів.
  6. Присутність магнію забезпечує нормальну роботу нервової системи, допомагає концентрувати увагу і поліпшити пам’ять. Також, регулярне споживання каші сприяє підвищенню інтелектуальних здібностей.
  7. Присутність калію покращує роботу серцево-судинної системи, дозволяє зберігати судини еластичними і пружними.
  8. У крупі присутній бета-глюкан – унікальна речовина, яка знижує рівень шкідливого холестерину, виводить з організму продукти розпаду відмерлих клітин, хвороботворних мікробів, токсини і шлаки.

Корисні якості вівсянки

Для більш детального вивчення властивостей вівсяної крупи, необхідно розглянути – що ж насправді відбувається з організмом при регулярному споживанні каші або супів.

  1. Ефективне очищення шлунково-кишкового тракту і регуляція перистальтики. За рахунок клітковини, що знаходиться в продукті, з організму разом зі слизом виводяться з крові – токсини, кишечника – шлаки і патогенна флора з шлункового тракту. Разом з тим, субстанція м’яко обволікає стінки кишкових шляхів, що усуває запальні процеси, ефективно загоюються дрібні травми і тріщини. Дія знижує метеоризм і підсилює проникність і всмоктуваність корисних речовин.
  2. За рахунок сприятливої роботи в кишковому і шлунковому тракті сприяє підвищенню захисних функцій організму. Імуномодулююча властивість вівсянки корисна для захисту від інфекційних і застудних захворювань.
  3. При регулярному споживанні каші з вівсяних пластівців або крупи поліпшується настрій. Він завжди буде на висоті, так як у вівсянці є цинк, вітамінний ряд групи В, магній. Доведено, що вівсянка вже після перших днів споживання надає оптимізму, стимулює роботу нервової системи.
  4. Продукт рекомендується вживати при цукровому діабеті певного типу і для профілактики захворювання. Харчові волокна дозволяють регулювати обсяг цукру в крові.

Для діабетиків спеціально готуються випічка та десерти на основі вівсяних пластівців, які можна з легкістю приготувати і в домашніх умовах.

За рахунок ефективного очищення шлунково-кишкового тракту і його лікування, виявляються і зовнішні ознаки користі вівсянки. На другий-третій тиждень з лиця зникають гнійні прищі, чорні цятки, почервоніння, набряки. Волосся стає шовковим, нігті – щільними і рівними.

Користь вівсянки для вагітних

Існує список продуктів, які лікарі буквально змушують включити в раціон вагітній жінці. Вівсянка також увійшла в цей почесний перелік і це означає, що її можна їсти кожен день. Не обов’язково налягати тільки на кашу, з даного продукту можна готувати масу різних і дуже смачних страв. Трохи далі ми обов’язково надамо декілька рецептів, від яких ви будете в захваті. А поки поговоримо, чому лікарі рекомендують майбутнім матусям вівсянку.

  1. Як ми вже знаємо, вівсянка багата на залізо і унікальну фолієву кислоту. А ці види компонентів не тільки позитивно впливають на організм жінки, а й беруть участь у формуванні плоду, його нервової системи. Кислота є профілактикою вроджених дефектів у дитини, а залізо сприяє якісному кровотворенню.
  2. Одна порція каші містить в собі майже чверть добової норми групи В, що знижує навантаження на організм вагітної, полегшує стан при токсикозі. Також ці речовини позитивно впливають на нервову систему і стан шкіри.
  3. Залізо відмінно бореться з депресіями, дратівливістю і плаксивістю. Щоб речовина добре засвоювалася, рекомендується їсти вівсянку з фруктами і запивати натуральним соком.
  4. Частою проблемою вагітних є запор, а волокна і клітковина вівсяної крупи мають м’який проносний ефект.

Протипоказання при споживанні вівсянки

Навіть при такому багатому вмісті корисних і лікувальних властивостей, вівсянка може нанести і шкоду. В першу чергу це стосується порцій. Будь-який продукт корисний, якщо його споживати в норму. Не варто цілими днями сидіти на вівсяній крупі, незалежно від того чи це каші, супи, випічка або кисіль.

  1. У крупі присутній фітин, дана кислота вимиває кальцій, що накопичився в нашому організмі.
  2. З обережністю потрібно споживати вівсяні пластівці швидкого типу приготування. У них мало корисних речовин, але можуть бути присутніми консерванти, підсилювачі смаку і т.д.

Важливо: в окремих випадках спостерігалася індивідуальна непереносимість вівсяної крупи, тому можлива алергічна реакція. В такому випадку доведеться відмовитися від її споживання.

Чи можна давати вівсянку дітям

Всі педіатри в один голос стверджують – вівсянка кращий продукт для наших малюків. Єдина крупа, яка може позмагатися з описуваною нами крупою – це гречка.

  1. У вівсянці багато білка, фосфору і кальцію, що є будівельними матеріалами для дитячого організму.
  2. Взаємозв’язок заліза і вітамінів групи В стимулює у дитини кровотворення і є відмінним засобом від анемії.
  3. Білковий обмін забезпечує вітамін Н, а зерна вівсянки є чемпіонами за вмістом корисних жирів.

Також з вищеописаного ясно, що продукт знижує шкідливий холестерин, покращує розумові та інтелектуальні здібності дитини, підвищує імунітет, відновлює нервову систему, захищає від запорів і т.д. У продукті багато речовин, які надають бадьорість і енергію, а харчові волокна не дозволять розвинутися ожирінню.

Регулярне споживання каші усуне запальні процеси шкіри, поліпшить стан волосся і нігтів, посилить ріст м’язової маси і допоможе забути про алергії і шкірні дерматити. Поживність каш і супів дозволить наситити надовго організм і тривалий час не відчувати голод.

З якого віку можна годувати малюка вівсяною крупою. На це питання педіатри дають точну відповідь – можна починати з 8 місячного віку.

Головне щоб прикорм не був густим і відповідав консистенції дитячого харчування. Але це стосується тільки дітей на природній лактації. При штучному вигодовуванні потрібно починати з 10 місячного віку. Якщо у дитини є схильність до діатезу – відкладіть споживання вівсянки на більш пізній вік – 2-3 роки.

Яка користь від вівсянки для чоловіків

Ми не будемо знову перераховувати корисні речовини, що сприяють зміцненню здоров’я людини в цілому. Всі описані лікувальні та корисні властивості однаково стосуються як жінок, так і чоловіків. Але є моменти, які стосуються тільки сильної половини людства.

Вівсяна крупа продукт дуже важливий і корисний для чоловічих органів. У ньому велика кількість токоферолу – вітаміну Е, який є прогормоном, з якого формується тестостерон. Згідно з дослідженнями, при передчасному зниженні рівня чоловічого гормону організм і його функції швидко старіють. Саме токоферол стимулює вироблення більшої кількості сперматозоїдів і сприяє їх активності.

Цікавий факт: унікальні властивості вівса стали відомі завдяки лікарю з Франції Катерину. Ця людина прожила 120 років і за своє довголіття дякувала саме регулярному споживанню настоянки з вівсянки.

Шкода і протипоказання у вживанні вівсянки

У вівсянці міститься особлива клейковина – глютен, потужний алерген. Якщо є схильність до непереносимості і різного роду алергічних реакцій – не можна включати крупу в раціон. Отже, при яких хворобах не можна їсти страви з вівсянки:

  • ожиріння – не можна їсти кашу на молоці з маслом (тільки на воді).
  • целіакія.
  • діабет певного типу.

Лікарі категорично не радять включати в раціон цей продукт при нирковій та серцевій недостатності.

Вівсяна дієта

Способи схуднення на вівсяній дієті досить поширені. Існує два види розгрузок – жорстка і лагідна. Завдяки жорсткій дієті за 7 днів можна позбутися від 5 до 7 кілограмів. Для цього необхідно вживати вівсяну кашу, зварену на воді без додавань: цукру, солі, масла, фруктів і т.д.

Схема: протягом дня їсти тільки вівсяну кашу і в якості пиття вживати відвар шипшини без цукру, зелений чай.

Для готування каші її не обов’язково варити, достатньо залити вівсянку на ніч гарячою водою і накрити кришкою.

На 4-у добу можна з’їсти одне зелене яблуко. Останній прийом їжі – не пізніше, ніж за 3 години до сну.

Кращі рецепти з вівсяної крупи

Важко привчити малюка до вівсяної, та й будь-якої іншої каші. Пропонуємо способи приготування, від яких жодна дитина не зможе відмовитися.

Кисіль з вівсянки

Для приготування нам необхідно:

  • склянку пластівців (екстра).
  • шматочок хліба (чорного).
  • 0,5 л води.
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Залити пластівці водою і залишити на 12 годин.
  2. Додати потім хліб і настояти ще 2 години. З рідини дістати хліб, а кашку перетерти через сито, варити на повільному вогні ще 10 хвилин. При цьому постійно помішувати.
  3. Потім остудити і подавати в холодному вигляді. Якщо додати молоко – страва вийде більш ситною.

Легкий вівсяний суп

Для приготування смачного і легкого супу нам знадобиться:

  • 1 л води.
  • 1 морквина.
  • 1 цибулина.
  • 100 грам пластівців.
  • 2 картоплини.
  • 50 грам вершкового масла.
  • перець, зелень і сіль за смаком.

Приготування:

  1. Овочі миємо й ретельно очищаємо. Також під проточною водою гарненько вимити зелень.
  2. Овочі нарізаємо кубиком, зелень дрібно рубаємо.
  3. Можна використовувати як воду, так і овочевий, м’ясний бульйони.
  4. Рідина повинна закипіти, в неї покласти овочі і сіль, перець і варити хвилин 10.
  5. Додати вівсяні пластівці і варити ще 10 хвилин.
  6. При подачі посипати зеленню.

Напій довголіття

Для приготування нам знадобиться:

  • склянка крупи.
  • 1 л води.

Приготування:

  1. Ретельно промити вівсяну крупу і залити окропом, поставити на вогонь і закип’ятити.
  2. Як тільки почне кипіти, прибрати з вогню і настоювати 60 хвилин.
  3. Потім склад процідити і пити 2 тижні тричі на день по півсклянки за півгодини до їжі.

Курс повторюється 3 рази в рік.

Ефект буде сильнішим, якщо додати в напій декілька ложок меду і кілька крапель лимонного соку.

Застосування вівсянки в косметології

Про користь вівсянки для обличчя буквально складають легенди і це не дарма. Корисні компоненти відмінно впливають на людину не тільки внутрішньо, але й зовнішньо. Пропонуємо вашій увазі приголомшливі за своїми властивостями рецепти для шкіри і волосся.

Для поліпшення шкіри обличчя

50 грам кефіру (будь-якої жирності) змішуємо з пластівцями і 15 грамами меду (натурального) і додаємо трошки солі. Нанести суміш на попередньо вимите і очищене обличчя, шию і зону декольте на 15-20 хвилин, потім змити спочатку теплою і далі прохолодною водою. Склад відмінно відновлює колір обличчя, усуває гнійники, прищі, чорні точки.

Для підвищення її еластичності необхідно щовечора перед сном протирати обличчя відваром з вівсяних пластівців.

Готувати засіб потрібно наступним чином:

  • закип’ятити в 1 літрі води 100 грам вівсянки (постійно помішуючи).

Для старіючої шкіри

  • подрібнити 100 грам пластівців і змішати зі сметаною або молоком (4 ложки).
  • почекати поки склад набрякне.
  • потім капнути 2 краплі лимонного соку.
  • нанести засіб на обличчя на 15 хвилин і змити водою (теплою).

Маски для відновлення і зміцнення волосся

Крупа відмінно впливає на стан волосся і не тільки регулярне споживання, але і зовнішнє застосування покращує структуру, підвищує густоту волосся.

Подрібнити пластівці і залити теплим молочком, дати набрякнути, капнути рослинної олії (краще 2-5 крапель мигдальної) або розчину вітаміну А, Е, групи В. Склад втерти в корені волосся і по всій довжині, поверх надіти поліетилен і теплу хустку. Ходити з маскою півгодини-годину і змити трав’яним шампунем.

Для прискорення росту волосся

Рецепт робить волосся густим і стимулює його ріст.

Для приготування необхідно:

  • 2 столові ложки борошна вівсяної крупи змішати з водою.
  • настояти 20 хвилин і нанести на волосся.
  • втерти в коріння по всій довжині.
  • носити півгодини.
  • промити трав’яним шампунем.

Також можна збагатити рецепт харчовою содою. Додати до суміші чайну ложку соди, це допоможе позбутися від надмірного блиску.

Про унікальну користь вівсянки можна писати цілі трактати. Але чому для здобуття здоров’я та краси ми витрачаємо величезні суми, коли цілющі продукти харчування і напої даються нам природою, мало не задарма. Досить купуватися на рекламу і дозволяти знущатися над власним організмом всіляким хімікатам і жахливим процедурам. Пробуйте, експериментуйте, адже ніякої шкоди від вівсяної крупи не буде, тільки користь.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.