Як правильно економити на покупках продуктів

Мета продавця – продати вам більше і дорожче. Ваша мета як покупця – купити необхідне недорого. У вас протилежні цілі. Це війна!

Вирушаючи за покупками, ви потрапляєте на територію противника. За вашим гаманцем йде полювання ворожої армії: продавців, маркетологів, мерчендайзерів. Проти вас працює все: запах свіжої випічки і приємна музика в торгових центрах, жовті ярлички і великі шрифти написів про знижки, розташування товарів на полицях і навіть дитяча кімната, щоб ніхто не заважав вам розлучатися зі своїми грошима.

План війни: стратегія та тактика

  1. Перед походом в магазин добре, дуже добре поїжте. Можете скільки завгодно переконувати себе, що на ваш мозок почуття голоду не впливає, але британські вчені знають, що голодна людина купує на 15-20% більше, ніж сита.
  2. Візьміть з собою пакети. Це дрібниця, яка заощадить за рік таку суму, на яку можна повечеряти в гарному ресторані.
  3. Ніколи не заходьте в магазин без списку покупок. Всі маркетологи і мерчандайзери світу безсилі проти покупця зі списком покупок.
  4. Плануйте меню. Складання списку покупок по меню автоматично скорочує витрати на харчування на 20-25% в місяць.
  5. Перед походом в магазин перевірте, які продукти вже є вдома: в холодильнику, в морозилці, на полицях в буфеті і т.д. Можливо, вже з наявними запасами можна пережити зиму :) Не купуйте те, що у вас вже є.
  6. Не беріть дітей з собою в магазин. Дитина в магазині змусить вас в добровільно-примусовому порядку купити їй щось смачне. Наприклад, якщо ви ходите в магазин 3 рази в тиждень і кожен раз купуєте своєму чаду щось на зразок кіндер-сюрпризу (30 гривень), то за рік витрачаєте на цю «дрібницю» 4320 гривень.
  7. Перед походом в магазин визначте суму, яку ви згодні витратити. Візьміть тільки її, готівкою. Так ви не витратите зайві гроші, навіть якщо дуже захочете.

Чим рідше ви будете ходити в магазин, тим рідше будете витрачати гроші. Складіть меню на тиждень і купляйте продукти один раз на весь тиждень. Якщо ви Магістр Йода з планування меню, то складайте меню на місяць і купуйте продукти оптом.

На території противника: покупки в магазині

  1. У магазині беріть кошик, а не візок. Якщо плануєте купити багато, то беріть маленький, а не великий візок. Підсвідомо ваш мозок прагне заповнити весь обсяг кошика чи візка, а це значить, що він буде спонукати купити більше, ніж потрібно.
  2. У магазині не заглядайте в відділи, які вам не потрібні. Навіть заради інтересу. Навіть якщо там щось блищить.
  3. Миті овочі не тільки дорожчі звичайних, але ще і гірше зберігаються. Купуйте немиті картоплю, моркву, буряк і т.д.
  4. Не купуйте нарізані продукти (ковбасу, сир, хліб і т.п.), вони дорожчі звичайних.
  5. Не купуйте готові салати в магазині. Готуйте вдома швидкі салати: терта морква з яблуком, капуста з морквою, огірки з помідорами, буряк з зеленим горошком і т.д.
  6. Купуйте вітчизняні товари. Вони часто дешевші, так як у вартість не включені митні платежі, вартість доставки та інші накладні витрати. Це ще й патріотично.
  7. Найдорожчі товари розміщуються на полиці перед очима покупця. Другі за вартістю – на полиці на рівні рук. Тому починати вибір треба з нижніх або верхніх полиць, де знаходяться найдешевші товари.
  8. Купуйте сезонні продукти: восени – буряк, моркву, капусту, картоплю і т.д. Влітку – огірки, помідори, кабачки і т.д. Сезонні продукти, вирощені на землі під сонцем, не тільки дешевші, але і корисніші за ті, які вирощуються в теплицях під лампами в живильному розчині.
  9. Не платіть за рекламу. Продукти відомих виробників і марок коштують дорожче, ніж маловідомих. При цьому другі часто не поступаються першим в якості.
  10. Гіпермаркети і торгові мережі часто випускають продукцію під власною маркою, яка дешевша аналогів за рахунок усунення посередників між виробником і магазином.
  11. Продукти на ринках найдешевше купувати в будній день ввечері. А самий невигідний час і найдорожчі ціни – це ранок вихідного дня.

На ринках можна і навіть потрібно торгуватися. Просіть знижку, якщо купуєте багато. Просіть знижку, якщо постійно купуєте щось у одного і того ж продавця. Просіть знижку навіть за обіцянку купувати регулярно у цього продавця у майбутньому.

Холодна голова, гаряче серце і калькулятор в руках

  1. Ходіть в магазин з калькулятором. Не бійтеся здатися занудою. В очах працівників магазину ви будете людиною, яка вміє рахувати свої гроші. Дуже небезпечною людиною.
  2. Вибираючи продукт, спочатку подивіться на його склад, потім на ціну і вже потім – на упаковку. Вибирайте не те, що подобається оку, а те, що подобається калькулятору.
  3. Читайте етикетки, порівнюйте склад. Один і той же продукт з одним і тим же складом може під різними марками продаватися за різною ціною.
  4. Читайте етикетки, порівнюйте вагу. Немає сенсу платити за красиву і велику упаковку. Краще віддати перевагу аналогічному товару, який на 20% дорожчий, але його на 50% більше.
  5. Читайте етикетки, завжди перевіряйте термін придатності. Можливо, низька вартість або вражаюча знижка на товар є саме тому, що термін придатності закінчується вже сьогодні-завтра? Беріть тільки ті продукти, термін придатності яких дозволить вам їх вчасно з’їсти.
  6. Звертайте увагу на вагу і літраж. Часто продукт дешевший не тому, що у нього по-справжньому вигідна ціна, а тому що у нього менший обсяг або вага. Наприклад, пачка вершкового масла – це не завжди 200 грам, буває і 180-190 грам. А в пакеті молока може бути не 1 літра, а 900, 930 або 950 мл. Дрібниця, але неприємно.
  7. Іноді вигідно купувати в великих упаковках. Наприклад, кілограм борошна коштує 14 гривень. А 2 кілограми цієї ж муки вже 26 гривень. Значить, вигідніше взяти 2 кг.
  8. Іноді вигідніше купувати в маленькій упаковці. Це не помилка продавців, а свідомий розрахунок, що ви на автоматі візьмете велику упаковку тому, що автоматично вважаєте її більш вигідною. Перед покупкою порахуйте на калькуляторі, яка упаковка вигідніша за ціною. Наприклад, 5 кг цукру коштують 80 гривень. А 1 кг цукру – 14 гривень. Значить, краще взяти 5 кг цукру по 1 кг і тим самим заощадити 10 гривень.
  9. Правильно округляйте. 199 гривень – це не сто гривень з копійками. Це – 200 гривень без однієї копійки.
  10. Читайте список інгредієнтів на етикетках: вони розташовані в порядку зменшення кількості в загальній масі продукту. Наприклад, якщо ви берете спеції, то першим в списку повинна стояти саме та спеція, за яку ви платите, а не сіль. Завдяки такому підходу, ви отримаєте максимум можливого за свої гроші.

Вирішальний бій біля каси

Ви ніколи не замислювалися, чому навіть в напівпорожньому магазині завжди є черги мінімум з 2-3 чоловік? Все просто: перед касою стоять стелажі з різною дрібницею: цукерками, шоколадками, серветками, жуйками. Поки ви сумуєте в черзі, руки самі тягнуться за цією яскравою дрібницею. Або її у вас може «вициганити» ваша дитина. Купуйте товари на стелажах перед касою, тільки якщо вони є у вашому списку.

  1. Перед касою ще раз подивіться на те, що у вас в кошику. Приберіть з нього те, що не мали наміру купувати.
  2. Не відходячи від каси, перевірте по чеку, чи правильно продавець вибив вам покупки. Чи немає там зайвого? Чи немає там товару не за тією ціною, яка була вказана в торговому залі? Маленька хитрість щодо запобігання таких «помилок» з боку продавця: вітаючись з продавцем, відразу попросіть пробити вам чек. Це змусить його бути більш уважним, можливо ви таємний покупець.
  3. Розплачуйтеся готівкою, а не банківською картою. Витрачати віртуальні гроші значно простіше, ніж розлучатися з реальними.

Акції та знижки: пастка або шанс?

  1. Встановіть на свій телефон додаток, що дозволяє відслідковувати знижки в найближчих магазинах. Або користуйтеся спеціальними сайтами, які збирають дані про такі знижки (введіть в Гугл «каталог знижок в супермаркетах міста N»)
  2. Перед походом в магазин і навіть перед складанням меню і списку покупок подивіться, які акції діють в найближчих магазинах. Складіть меню і список покупок, з огляду на це.
  3. Якщо в магазині, який ви відвідуєте, є система дисконтних знижок, то візьміть карту і використовуйте її кожен раз, коли вирушаєте за покупками в цей магазин.
  4. Наявність дисконтної карти – ще не привід купувати в магазині, який її випустив. Купуйте тільки там, де дійсно найвигідніші ціни на потрібні вам товари.
  5. Не купуйте по акціях і зі знижками ті продукти, яких не було у вашому списку. Вони вам насправді не потрібні. А якщо будуть потрібні в майбутньому, то в майбутньому і купите. Акції та знижки весь час повторюються.
  6. Слідкуйте за цінами, щоб мати можливість визначити, чи реальні знижки або товар зі «знижкою» коштує стільки ж, скільки і до акції.

Перемога кується в тилу: готуємося вдома

  1. Збирайте колекцію економних рецептів і включайте їх в своє меню.
  2. Вивчіть приклади економних меню, беріть їх за основу, складаючи свої власні.
  3. Якщо часто купуєте бутильовану воду, вам буде вигідніше купити фільтр для води.
  4. Готуйте великими обсягами і заморожуйте (консервуйте) залишки. Наприклад, можна приготувати великий обсяг соусу болоньєзе. Частину можна з’їсти відразу, а частину заморозити. Це буде дешевше, ніж купувати його в маленьких баночках в магазині.
  5. Намагайтеся менше смажити, більше запікати. Це не тільки дозволить заощадити олію, але і зменшить калорійність страви.
  6. Записуйте вартість продуктів. Порівнюйте ціни в різних магазинах. Так, це нудно. Але завдяки цьому, ви будете знати, в якому магазині найвигідніші ціни на ті продукти, які ви купуєте найчастіше.
  7. Щоб заощадити на м’ясних стравах, тоді не готуйте м’ясо і гарнір окремо. Віддайте перевагу стравам «два в одному» (типу плову, запіканок), тобто поєднувати м’ясо з гарніром в одній страві.
  8. У великих містах мережеві магазини часто пропонують безкоштовну доставку своїх товарів по тій же ціні, що і в торговому залі. Це вигідно тим, що можна вдома не поспішаючи порівняти всі товари (за вагою і складом), вибрати найвигідніші і при цьому не втрачати час на поїздку і вибір в самому магазині.
  9. Регулярно наводьте порядок в холодильнику. У далекі кути переміщайте продукти, які можуть довго зберігатися. А на видному місці повинні бути продукти, які треба з’їсти в першу чергу. Особливо це стосується дрібних продуктів типу шматочка сиру, ковбаси, сирків, які можуть «загубитися» в холодильнику і зіпсуватися.
  10. Беріть обіди з собою на роботу. Можна спеціально його не готувати, а взяти частину сніданку або вчорашньої вечері.
  11. Заморожуйте сезонні продукти влітку, коли овочі, фрукти, зелень і ягоди коштують копійки. Взимку ці запаси стануть золотими.
  12. Уникайте покупок в магазинах що знаходяться біля дому, купуйте в гіпермаркетах або на дрібнооптових продуктових базах. Чим більший магазин або мережа магазинів, тим меншу націнку вони можуть ставити. Чим менша націнка, тим дешевші для вас продукти.
  13. Купуйте дрібним оптом – це дешевше. Організуйте спільну покупку разом з сусідами, друзями, родичами.
  14. Купуйте рибу цілою і самі обробляйте її. З голови, плавників і хребта можна зварити бульйон для юшки. З філе можна зробити котлети, запекти його порційно в духовці, засолити і т.д.
  15. Купуйте цілу курку і самостійно обробляйте її.
  16. Восени і навесні на сільськогосподарських ярмарках можна вигідно купити картоплю, буряк, моркву, капусту, яблука і т.д.
  17. Зелень взимку коштує дорого. А виростити її на підвіконні в міській квартирі можна безкоштовно.
  18. У продуктів або готових страв закінчується термін придатності і ви не встигаєте їх з’їсти? Не викидайте – заморозьте.
  19. Продукти, що швидко псуються, зберігайте на окремій полиці холодильника. Так ви запам’ятаєте, що їх потрібно з’їсти в першу чергу. До речі, найхолодніше на третій полиці холодильника (+2 C) а найтепліше в дверцятах і висувних ящиках (+ 8-10 C).
  20. Намагайтеся скоротити харчування поза домом до мінімуму. Домашня їжа майже завжди дешевша, ніж їжа в ресторанах і кафе.
  21. Перш ніж зробити замовлення в кафе або ресторані, уважно вивчіть меню. Майже в кожному закладі є можливість пообідати/повечеряти недорого. Це комплексні обіди (або бізнес-ланчі), акції «2 за ціною одного», спеціальні акції на конкретні страви і т.д.
  22. Купівля хлібопічки – вигідна інвестиція, якщо ви часто їсте хлібобулочні вироби. Домашній хліб приблизно на 20% дешевший магазинного.
  23. Встановіть на телефон і комп’ютер одну з програм (додатків) з ведення домашньої бухгалтерії і протягом мінімум 3 місяців фіксуйте всі витрати. Це найкращий спосіб дізнатися, куди йдуть гроші і як їх утримати в гаманці.
  24. Літній день всю зиму годує. Тому активно закривайте, маринуйте, соліть, варіть варення, квасьте влітку, щоб радувати себе взимку.
  25. Експериментуйте з недорогими продуктами. Пшоняна каша, плов з перловки, гуляш з курячих сердечок, овочі з реберцями, фаршировані шийки – чи часто у вас на столі з’являються подібні недорогі страви?

Кодекс скнари

  1. Додайте в банку, де майонез залишився тільки на стінках, винний оцет і улюблені спеції і гарненько струсіть її. Вийде заправка для салату.
  2. Залийте спорожнілу банку Nutella гарячим молоком і струсіть. Вийде гарячий шоколад.
  3. Коли олія або соуси в пляшках закінчуються, переверніть їх догори дном, щоб максимально витягти вміст.
  4. Розріжте пластикові упаковки, на стінках ще багато смачного.
  5. Якщо є бажання і можливість, самостійно збирайте і сушіть/заморожуйте гриби і ягоди.
  6. Чай, розфасований в пакетики, замініть на листовий чай.
  7. Замість чаю можна заварювати трави. Наприклад, чебрець, мелісу, м’яту, листя і пагони смородини та малини, ромашку, липу.
  8. Намагайтеся не викидати продукти. З черствого хліба можна зробити сухарики або грінки. З холодної каші – котлети. З кислого молока – млинці. З сиру – сирники і т.д.
  9. З маленьких шматочків всякого-різного, що залишилося в холодильнику, виходять прекрасні начинки для піци і пирогів.

Залишки кисло-молочних продуктів можна прилаштувати ось таким чином:

  • Томатний сік можна приготувати з томатної пасти.
  • Домашній квас дешевший магазинного майже в 3 рази.
  • Сік, що залишився після смаження м’яса, може стати основою для соуса. Наприклад, томатно-сметанного для голубців.
  • Додавайте в м’ясний фарш дрібно подрібнені овочі з нейтральним смаком. Наприклад, кабачки, цвітну капусту, цибулю. Ця хитрість дозволить приготувати більше котлет з меншої кількості м’яса, при цьому котлети (тефтелі, фрикадельки) вийдуть більш соковитими і смачними.
  • З панцирів креветок можна приготувати дуже смачну креветочну олію за французьким рецептом.
  • Використовуйте воду, в якій варилася очищена картопля, для приготування супу. Цією ж водою замість молока можна розвести картопляне пюре.

Майстер заміни і підміни

  1. Замінюйте дорогі сорти м’яса дешевшими. Замість яловичини – свинина. Замість індички – курка.
  2. Взимку замість дорогих «пластмасових» овочів, фруктів, зелені купуйте заморожені, консервовані або сушені, які були зібрані і перероблені влітку, повністю дозрілими. Їх поживна цінність така сама як у свіжих овочів, фруктів і зелені, при цьому коштують вони дешевше.
  3. Як щодо субпродуктів замість м’яса? З печінки, серця, шлунків, нирок і т.д. можна приготувати багато смачних страв, які вийдуть дешевшими, ніж страви з м’яса. Наприклад, серце нітрохи не гірше звичайного м’яса, а коштує разів в два дешевше. З серця також може вийти хороший гуляш, фарш-начинка для запіканки і т.д. А яка смачна начинка для вареників виходить з легень!
  4. Замість дорогих сортів риби (лосося, форелі, дорадо і т.п.) купуйте недорогі (хек, путасу, мінтай, мойву, тілапію).
  5. Замість каші в пакетиках купуйте крупу. Це і корисніше і дешевше.
  6. Зовсім не обов’язково їсти м’ясо на сніданок, обід і вечерю. Кілька днів в тиждень м’ясо можна замінити на інші продукти, багаті білком і доступні за ціною: бобові або молочні.
  7. Економте на магазинних соках, зроблених з порошкового концентрату. Виняток можуть становити томатний, яблучний і березовий соки (їх в наших широтах часто розливають по банках в первозданному вигляді). Дешевше і корисніше для здоров’я варити компоти із заморожених влітку фруктів і ягід.
  8. Якщо ви не живете в приморському місті і не впевнені, що охолоджена риба ще не так давно плавала в морі (озері), то купуйте заморожену.
  9. Вона і дешевша, і за якістю не поступається розмороженій в магазині і продається під виглядом «охолодженої».
  10. Щоб заощадити на м’ясних стравах, рідше готуйте страви зі шматків м’яса (типу відбивних), а частіше страви з фаршу, в який можна додати багато всього смачного, корисного і недорогого.
  11. Замініть великі тарілки маленькими. Ця проста порада допоможе вам з’їдати менше.

Що можна зробити вдома

  • Замість снеків, фастфуда, готової їжі купуйте якісні продукти і готуйте вдома. Це не тільки економніше, але й корисніше для здоров’я.
  • Йогурти. Їх можна приготувати самостійно в йогуртниці, в мультиварці або навіть в звичайній каструлі.
  • Багато видів дорогих сирів також можна приготувати вдома. Наприклад, Філадельфію, маскарпоне.
  • Якщо є можливість купити незбиране молоко, купуйте і готуйте вдома домашні сир та сметану.
  • Готуйте вдома печиво, пироги.
  • Робіть домашні приправи. Наприклад, влітку можна засушити зелень, приготувати смачну сушену приправу за типом «10 овочів».
  • Домашні сосиски з індички або курки підходять навіть для дитячого меню.
  • Домашні ковбаси: варена, ліверна, з курки, зі свинини, з печінки, з сьомги.
  • Готуйте рибу домашнього засолювання або маринування.

І наостанок: економія – справа добровільна. Сприймайте її не як покарання, а як вид спорту, який тренує кмітливість, дисципліну і кулінарні навички.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:


Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.