Як правильно варити гречку



Начебто така проста дія — зварити гречану кашу, а скільки викликає запитань, причому не тільки у молодих, але і у досить досвідчених господинь. Як варити гречку так, щоб вона була розсипчастою і смачною? Скільки потрібно варити крупу? Яких пропорцій дотримуватися? У нашій статті ми розповімо Вам, як правильно варити гречку, щоб вона завжди виходила апетитною.

Як правильно варити гречку

Як варити гречку розсипчасту?

Перш за все, потрібно знати, що гречану крупу, як і вівсяні пластівці, можна готувати різними способами. Її можна варити, запарювати окропом, заливати холодним або гарячим молоком, кефіром, ряжанкою та іншими кисломолочними продуктами. Ми зупинимося на традиційному способі приготування гречки і розповімо, як варити гречку розсипчасту на воді.

Отже, як вариться гречка? У першу чергу необхідно перебрати крупу і відокремити зерна від камінчиків, які попалися. Якщо Ви купили в магазині крупу світлого кольору, можна її трохи прожарити на сухій сковороді, щоб вона набула приємного коричневого відтінку. Цього можна і не робити, тоді Ваша каша вийде світло-коричневою або золотистою. Наступним етапом гречану крупу слід промити під струменем холодної води, при цьому сміття, яке Ви пропустили, спливе на поверхню — і його можна буде легко видалити.

Тепер головне питання: «Якщо варити гречку, яких пропорцій варто дотримуватися чи краще сипати на око?». Відповідь однозначна. Якщо Ви хочете приготувати смачну розсипчасту гречану кашу, тоді Ви обов’язково повинні дотримати пропорцію крупи і води 1:2, тобто на 1 склянку гречки візьміть 2 таких же склянки води. Крім крупи і води Вам будуть потрібні 0,5 чайної ложки солі і 50-70 г вершкового масла.

Як варити гречку

Скільки вариться гречка?

Друге, не менш важливе питання: «Скільки вариться гречка?». В принципі гречку можна взагалі не варити. Досить просто залити її окропом або навіть холодним молоком або кефіром для того, щоб вона набухла. Багато хто вважає, що приготована ​​таким способом гречка корисніша, ніж варена. Час варіння при такому способі дорівнює нулю. Правда, якщо Ви хочете подати гречку на сніданок, тоді доведеться заливати її з вечора.

Давайте тепер дізнаємось скільки потрібно варити гречку традиційним способом приготування? Тут все залежить від того, на якому вогні Ви готуєте свою кашу. Ідеально було б готувати гречану кашу в печі, як це робили наші бабусі. Так гречка виходить особливо смачною, оскільки каша буде не варитися, а томитися на пару.

У сучасних умовах готувати правильну гречку краще наступним чином. Кладемо промиту крупу в каструлю, заливаємо її потрібним об’ємом холодної води і ставимо на вогонь. Перші 3-5 хвилин варити гречку на сильному вогні до того часу, як закипить вода. Як тільки вода почне вирувати, прикрутіть вогонь до середнього і стежте за тим, щоб вода помірно кипіла. У самому кінці варіння зменшіть вогонь до стану слабкого. Час приготування залежить від того, наскільки швидко википає вода. Ваше завдання — простежити, щоб вода википіла повністю. Однак будьте дуже уважні! Каструля з кашею повинна бути щільно закрита протягом усього часу приготування, це пояснюється тим, що гречка фактично готується на пару, а не вариться, тому і потрібно тримати кришку закритою, щоб пара, необхідна для приготування крупи не виривалася назовні. Загальний час приготування каші в пропорції 1 склянка крупи до 2 склянок води дорівнює приблизно 20 хвилинам.

Ще один момент — ніколи не помішуйте кашу ложкою до повного її приготування, це також необхідно для того, щоб не випускати пар з каструлі. Наприкінці варіння відкрийте каструлю, посоліть кашу, додайте шматочок вершкового масла, перемішайте, знову накрийте кришкою і закутайте каструлю в рушник на 20 хвилин. За цей час гречка запариться і стане м’якою.

Як варити гречку

Як варити гречку в мультиварці?

У багатьох господинь останнім часом на кухні з’явився такий помічник, як мультиварка. Це дуже зручний агрегат, здатний зробити більшу частину роботи за Вас, заощадивши таким чином Ваші сили і час.

У зв’язку з цим ми розповімо Вам ще й про те, як варити гречку в мультиварці. Процес приготування фактично нічим не відрізняється від варіння крупи в звичайній каструлі.

Вам знадобляться:

  • гречана крупа — 1 мультиварочна склянка
  • вода — 2 мультиварочних склянки
  • сіль — 1 щіпка
  • вершкове масло — 50 г

Робимо все покроково:

  • Промити гречку в холодній воді, щоб спливли всі частинки сміття.
  • Перекласти промиту крупу в мультиварку.
  • Залити холодною водою і посолити за смаком.
  • Включити мультиварку і вибрати режим «Гречка», «Крупа» або «Варка», встановивши таймер на 1:00.
  • Після закінчення цього часу додати в кашу вершкове масло — і можна подавати на стіл.

Ось тепер Ви знаєте, як варити гречку на воді так, як це робили наші бабусі. Дотримуючись наших порад, Ви зможете балувати смачною кашею всю сім’ю.

Приємного вам апетиту!



Загрузка...


Схожі по темі:
Обговорення: є 1 коментар
  1. Юля:

    Можна зварити гречку і подати її з обсмаженими в сметані грибами і цибулею, вийде така страва, що просто пальчики оближеш.

Поділіться своїми думками
Для оформлення повідомлень Ви можете використовувати наступні теги:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Свіжі записи
Розумовий і фізичний розвиток дитини в 4 роки.
Як дізнатися що ти вагітна без тесту: симптоми, ознаки!
Як правильно обрізають і вкривають виноград на зиму?
Ідеї виробів своїми руками. Поради для жінок і чоловіків.
Які методи ефективні при лікуванні ячменю на оці? Традиційні та народні способи.
Тільки у нас нове пізнавай © 2017 ·  
Наверх