Як різати і шаткувати капусту

Кожна господиня намагається якнайшвидше виконати свої обов’язки на кухні, разом з тим приготувавши смачну і ароматну страву. Сотні рецептів постійно навіюють думку спробувати урізноманітнити щоденне меню, проте не кожна господиня спроможна правильно нашаткувати капусту. Давайте детальніше розберемося в цьому питанні.

Як правильно нашаткувати капусту господиням-початківцям

Перед початком такої відповідальної міссії, потрібно все ретельно підготувати:

  1. капусту потрібно вибирати цілу, без явних ознак гнилі.
  2. перед нарізанням качана, його звільняють від верхніх листків. Вони не годяться для приготування салатів, квашеної капусти та інших страв.
  3. беруть головку капусти та спершу розрізають її на 2 рівних частини, а потім отримані половинки ще на 2 частини. Таким чином, вам буде набагато легше впоратися з процесом шаткування.
  4. потім кожну четвертинку ретельно нарізають на більш-менш рівні смужки, шириною по 5 сантиметрів. Це не обов’язково робити, пізніше ви виберете найзручніший для себе варіант нарізки.
  5. при шаткуванні капусти, ви повинні знати, що чим ближче до качана капусти, тим гіркішими будуть листочки. Вони не підходять для приготування свіжих салатів. Тому, поступово наближаючись до качана, залишайте близько 5 сантиметрів капустяного листя біля нього.
  6. для швидшого шаткування капусти, в магазинах продаються спеціальні пристосування, що значно полегшать процес: ножі зі зручною ручкою і широкими лезами. Будьте пильними при купівлі такого ножа, адже леза знаходяться розташовані з одного боку, що для лівші не підходить.
  7. ще можна використовувати спеціально призначену терку для капусти і овочів, також придбати – електронну шатківницю.
  8. основне, пам’ятайте про свою безпеку, нікуди не поспішайте, адже леза ножів дуже гострі. Тримайте ніж сильно в одній руці, а сам качан капусти – в іншій.

Як нашаткувати капусту

Оглянути капустяний качан: видалити непотрібні або зіпсовані листочки. Легше всього їх зрізати за допомогою ножа. Ретельно підготувати своє робоче місце і ємність для готової капусти.

Процес шаткування  капусти:

  1. маленьку капустину розрізаєте на 2 рівні частини, якщо придбали більшу головку – тоді на 4.
  2. можна одразу вирізати качан, хоча можна і залишити, це не обов’язково.
  3. візміть шатківницю або ніж в зручну руку, а четвертинку (половинку) качана – в іншу.
  4. ножем, обережно і тонко почніть шаткувати капусту.
  5. по мірі стертості, повертайте капустину у потрібний бік.
  6. постарайтеся ніж тримати міцно, щоб великий палець знаходився уздовж рукоятки ножа, а вказівний був зверху на самій ручці. Інші пальці повинні бути внизу і постарайтеся, щоб вони не торкалися ріжучої частини ножа.
  7. капусту потрібно різати гострою частиною ножа, щоби він не відривався від дошки і рухався тільки вперед-назад.
  8. є два перевірені способи шинкування білокачанної капусти соломкою: від себе чи на себе. Тут все залежить від зручності. Якщо господиня ріже плавними рухами від себе, то спочатку ніж необхідно направити вперед, а лише потім вниз. А якщо різати капусту на себе, то спочатку лезо ножа опускається вниз, а потім повертається.

Тепер ви знаєте, як правильно шаткувати білокачанну капусту. Перед початком такого відповідального процесу, потрібно ретельно наточити ніж і пам’ятати, що дану роботу потрібно виконувати тільки стоячи.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.