Як варити молоду кукурудзу в каструлі

З початком серпня, варена кукурудза в качанах, стає найпопулярнішим фастфудом в будь-якому містечку України. Таку популярність молода кукурудза набуває не тільки через користь, а й через свою сезонність. Щоб наїстися на рік вперед, ми пропонуємо готувати цю нехитру страву самостійно. А щоб у вас все вийшло з першого разу, ми розкриємо основні секрети, як варити кукурудзу в каструлі на домашній кухні.

Спочатку дамо кілька порад про те, як купити хороший товар, і тільки потім розповімо як правильно і скільки за часом варити молоду кукурудзу в качанах.

Як вибрати хорошу кукурудзу

Першим секретом смачної страви є правильно обраний продукт. Перед тим як готувати кукурудзу, вивчіть основні маркери, на які потрібно звернути увагу при покупці:

  • Початки кукурудзи повинні мати навколоплідне листя, бажано все, тобто враховуючи верхнє жорстке. Дехто продає качани, обдираючи їх практично повністю – залишаючи лише один ряд тонких блідих листочків. Не варто купувати таку кукурудзу, тому що свіжість і чистота зерен в кукурудзяному качані залежить від наявності навколоплідних листочків – так задумано природою. Зерна в напівобідраних качанах всихають, а пил потрапляє в такі місця, з яких вимити його проблематично.
  • При покупці перевіряйте зерна кукурудзи на молодість. Розгорніть листя в середині качана і злегка натисніть нігтем на зерно, воно повинно бути пружним і соковитим. Старе зерно буде щільним і крохмалистим.
  • Відігнувши навколоплідне листя, огляньте зерна на наявність псування і хвороб – вони повинні розташовуватися рівними рядами і бути однорідними за кольором, без чорних крапок і цвілі.
  • На колір зерен не звертайте уваги, так як це всього лише сортова особливість. У деяких джерелах пишуть, що яскраво жовте зерно – старе, а світле – молоде. Згадуємо колір кукурудзи Бондюель і всі питання про молодість жовтого зерна відпадають самі собою.

Варити кукурудзу будемо в каструлі. Для цих цілей ми радимо вибрати посудину більшу за розмірами.

Як варити кукурудзу в качанах?

Інгредієнти:

  • кукурудзяні качани – 5-7 шт.
  • вода 3-4 літри
  1. Кількість качанів визначається числом споживачів – по 1-2 шт. на кожного. Варити кукурудзу прозапас ми не рекомендуємо – при зберіганні вона помітно втрачає свій смак.
  2. Очищаємо качани від листя. Причому верхню половину листя, те, що товстіше і позеленівше викидаємо. А ті, що ближче до тіла залишаємо і використовуємо при варінні.
  3. Крім листя, з кукурудзи треба прибрати і рильця – вони нам ні до чого, але дехто сушить і використовує їх для лікування.
  4. Кожен качан кукурудзи розламується на дві частини – так набагато зручніше, ну і більш короткі шматки краще поміщаються в каструлю. Не намагайтеся різати ножем, простіше поламати.
  5. Одну третину листя з качанів укладаємо на дно посуду для варіння. Далі плотненько укладаємо шматки кукурудзи. Заливаємо холодну воду таким чином, щоб вона покривала весь продукт. Зверху викладаємо залишки листя.

Скільки за часом варити кукурудзу в качанах

Використання навколоплідного листя при варінні кукурудзи в каструлі – другий секрет нашого рецепту. Саме цей прийом дозволяє гарненько пропарити кукурудзяні зерна. Помічено, що варена кукурудза в качанах має більш насичений смак і аромат, якщо варити її, накривши листочками.

Чи додавати сіль під час варіння кукурудзи

Солити качани в процесі приготування ми б не радили – сіль робить зерна більш щільними, зменшуючи соковитість.

Кукурудзу з листям щільно закриваємо кришкою і ставимо на вогонь.

Ось ми підійшли до самого важливого питання – скільки варити кукурудзу в каструлі, щоб вона була і м’якою і соковитою? Розкриваємо третій секрет!

І все ж, скільки за часом варити кукурудзу?

boiled corn with salt on a table

Дуже цікаве питання, насправді. Наші бабусі варили кукурудзу по 2-3 години. І з дитинства ми засвоїли, що перед тим, як варити кукурудзу в качанах, треба запастися великим терпінням – апетитний запах нікого не залишав байдужим. А як же зараз?

З часів нашого дитинства багато всього змінилося, в тому числі і кукурудза. З’явилися нові десертні сорти, які мають відмінні смакові якості. І якщо кукурудза свіжа і молода, то готувати її довго не потрібно.

Як ви зрозуміли, час варіння кукурудзи, визначається не тільки ступенем зрілості її зерна, а й сортовими особливостями. На сьогоднішній день зустрічаються в продажу тільки десертні сорти, які варяться дуже швидко.

Час приготування відраховуємо з моменту закипання. Як тільки вода в каструлі з кукурудзою нормально забулькала, зменшуємо вогонь і ставимо таймер на 20-30 хвилин – для молодої десертної кукурудзи цього більш ніж достатньо.

Після того як спливли 30 хв, беремо одне зернятко на пробу, і якщо ступінь його готовності нас влаштовує, вимикаємо вогонь. Але! Залишаємо кукурудзу під кришкою ще хвилин на 15-20, можна довше. Процес приготування кукурудзи триває, так як температура води ще висока. Але йде іншим шляхом, ніж при кип’ятінні. Таким чином, ми отримуємо кукурудзу з більш насиченим смаком.

Старі качани і кукурудзу кормових сортів слід варити набагато довше – 2-3 години. Як визначити таку кукурудзу? Як ми писали – колір не показник. Тому дивимося на інші маркери:

  • Щільність і твердість зерна. Молоде зерно при стисненні випускає сік, старе ні.
  • Тест на зуб – молоде десертне зерно навіть в сирому вигляді соковите і солодкувате. Старе ж буде досить-таки крохмалистим, а кормове – нейтральним по смаку, без вираженого солодкого смаку.

Варену кукурудзу подають на стіл гарячою, додатково ставлять сіль і вершкове масло, для ласунів – цукор. Однак ми зустрічали поради, в яких рекомендувалося їсти кукурудзу, натерши її роздавленим часником і поливши соком лимона. Якщо чесно, то класичний варіант з вершковим маслом нам подобається більше.

А у вас є свій рецепт варіння кукурудзи? Можливо, ви знаєте інші секрети приготування качанів в каструлі, які дісталися вам від попередніх поколінь – діліться в коментарях, вони нам стануть в нагоді.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.