Як вичавити сік з граната в домашніх умовах: опис і рекомендації

Гранатовий сік містить велику кількість корисних речовин, як і сам фрукт. Однак в магазині не так просто знайти якісний напій, який би радував смаком і складом. Отримати сік із зерен фрукта можна і в домашніх умовах. Про те, як і за допомогою чого вичавити сік з граната, піде мова в даній статті.

Особливості фрукта

Плоди граната ростуть на деревах, які можуть досягати у висоту шести метрів. Фрукт має форму кулі і покритий щільною шкіркою. Їстівна частина плода розташовується на насінні, яке знаходиться під шкіркою. Смак у м’якоті солодкий, але може бути присутня ледь помітна кислинка. У смаку стиглих плодів з’являються терпкі нотки.

Гранат можна вживати як в природному вигляді, так і використовувати зерна для приготування різних страв і напоїв.

Найбільш корисні зерна, що не піддавалися термічній обробці – це дозволяє зберегти всі вітаміни і мікроелементи. З гранатових напоїв найкориснішим є натуральний сік.

Щоб напевно бути впевненим в якості напою, краще вичавлювати його самостійно.

Гранатовий сік містить в собі ті ж вітаміни і мінерали, що і м’якоть плоду. Тому напій по корисних і шкідливих властивостях мало чим відрізняється від фрукта. В першу чергу варто відзначити, що сік робить позитивний вплив на організм в цілому і зміцнює імунітет. Крім загального зміцнюючого ефекту, напій має наступні позитивні властивості:

  • при регулярному вживанні підвищується вміст гемоглобіну в крові.
  • сприяє зниженню рівня холестерину.
  • сприятливо впливає на серцево-судинну систему.
  • має сечогінний ефект, що, в свою чергу, дозволяє знизити артеріальний тиск.
  • допомагає при запальних процесах в організмі.
  • знижує ризик виникнення онкологічних захворювань.
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • стимулює відтік жовчі.
  • сприятливо впливає на стан шкіри і нігтів.

Крім користі, гранатовий сік може завдати шкоди організму. Серед шкідливих властивостей можна виділити наступні:

  • нерозбавлений натуральний напій може негативно позначитися на стані зубів, пошкодивши емаль.
  • зустрічаються випадки індивідуальної непереносимості граната, що призводить до появи алергії.
  • не рекомендується вживати сік людям, які страждають запорами, так як напій може тільки погіршити ситуацію.
  • при виразці шлунка або під час загострення гастриту, який супроводжується підвищеною кислотністю, вживати напій також не варто.

Як очистити плід?

Перед тим як приступати до витискання соку з граната, плід необхідно очистити від шкірки і білих прожилок. Найбільш важливою в даній процедурі є необхідність зберегти цілісність зерен. Розглянемо основний спосіб очищення:

  1. Акуратно зрізаються верхня і нижня частини фрукта, не зачіпаючи при цьому зерен.
  2. На шкірці роблять неглибокі надрізи в кількості шести штук. Ніж при цьому не повинен доходити до м’якоті плоду.
  3. Потім руками плід поділяють на рівні частинки. При цьому сильно натискати на гранат не потрібно, інакше пошкодяться зерна.
  4. Стиглі зерна будуть легко відставати від шкірки. Білу плівку також необхідно видалити.

Популярні способи отримання соку

Вичавити сік з граната можна декількома способами. Найпростіший і ефективний метод – використання соковижималки. Однак відсутність даного приладу не завадить отримати напій іншими способами.

Також можна використовувати механічні соковижималки для апельсинів, або скористатися методами ручного віджиму.

Сік граната у соковижималці

Щоб отримати з зерен граната сік в домашніх умовах, краще всього використовувати прилад для вичавлювання ягід.

  1. Перед процедурою віджиму плід необхідно зачистити від шкірки, не пошкодивши при цьому зерна. Крім того, на м’якоті граната не повинно залишатися білих прожилок, в іншому випадку напій буде гірчити.
  2. Після того як плід буде очищений, зерна необхідно відокремити одне від одного.
  3. Після цього гранат поміщають в ємність соковижималки, яка призначена для ягід або фруктів, і запускають прилад. Через спеціальний отвір незабаром почне витікати сік.

В якості альтернативи електричній соковижималці можна використовувати механічний прилад, який застосовується в основному для отримання соку з цитрусових фруктів.

Такий спосіб зручний, коли потрібно приготувати невелику порцію напою. Плід в даному випадку від шкірки очищати не потрібно. Гранат необхідно тільки добре помити і розділити на дві рівні частини.

Одну половину граната необхідно притиснути зернами до виступу соковижималки, яка має форму конуса. На плід потрібно злегка натиснути і почати повертати його за годинниковою стрілкою. Робити це необхідно до тих пір, поки від фрукта не залишиться одна порожня кірка.

У даного способу отримання соку є невеликий недолік: так як білі волокна граната не видаляються, то в напої буде присутня гіркота. Виправити гіркий смак можна, підсолодивши напій.

Спосіб отримання гранатового соку вручну

Отримати сік з граната можна, видавивши його вручну, не вдаючись до допомоги соковижималки.

Для цього плід необхідно добре вимити і, приклавши трохи зусиль, натиснути на нього з усіх боків руками. А також можна покласти неочищений фрукт на чисту тверду поверхню і покатати його, притискаючи до площини рукою.

Після того як плід на дотик стане м’яким, ножем необхідно зробити в шкірці невеликий отвір, з якого буде стікати сік. Також, можна віджати сік за допомогою марлі.В даному випадку гранат рекомендується очистити і розділити зерна. Кісточки з м’якоттю необхідно загорнути в марлю і з силою зім’яти їх, попередньо підставивши під стікаючий сік широку ємність.

Замість марлі, можна скористатися поліетиленовими пакетами. В даному випадку пакет із зернами граната потрібно покласти на стіл і добре відбити молотком або качалкою. Після проведеної процедури пакет потрібно розрізати і злити з нього сік.

Рекомендації по вживанню

Гранатовий сік в чистому вигляді вживати слід з особливою обережністю, так як це може негативним чином позначитися на стані зубної емалі і слизової шлунка. Щоб уникнути можливих негативних наслідків напій можна розбавляти водою. Правильніше за все проводити змішування в рівному співвідношенні рідин.

Крім води, в гранатовий напій можна додавати інші соки, за винятком цитрусових. Якщо в соці граната відчувається гіркота, або ж він вийшов занадто кислим – правильно буде додати в нього трохи меду.

Натуральний свіжовичавлений сік граната не рекомендується вживати на голодний шлунок або ввечері перед тим, як лягти спати.

Щоб знизити негативний вплив напою на емаль зубів, необов’язково змішувати його з іншими компонентами. Можна скористатися звичайною трубочкою для коктейлів, що знизить ризик псування емалі.

Також, після вживання соку в чистому вигляді рекомендується полоскати рот водою кімнатної температури.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.