Як відрізнити справжнє масло від підробки

На полицях кожного продовольчого магазину завжди можна побачити масло. Продається воно в упаковках з красивими картинками. Але чи легко придбати справжній корисний продукт, а не шкідливу підробку? Дізнаємося, як перевірити вершкове масло на натуральність в домашніх умовах, і на що звернути увагу при його покупці.

Назва продукту

У наш час виробники навчилися всіляких хитрощів. Наприклад: спред заборонено називати маслом.

Деякі виробники називають його словом «Маселко» і продають за ціною масла.

Подібні історії відбуваються і на ринках. У складі вершкового масла можна виявити пальмову олію, яка провокує появу онкологічних захворювань. Як же вибирати потрібний продукт, щоб не стати жертвою шахраїв?

Перевірка масла на якість

Останнім часом в країні значно скоротилося поголів’я великої рогатої худоби. Тому на фермах, а потім і на переробних підприємствах в молоко і в сметану, в вершки і сир додають різні домішки, що дають збільшення загальної маси продукту. На виробництво якісного вершкового масла йдуть тільки жирні вершки. Процес його виготовлення досить довгий.

Якісне масло виходить з відмінним смаком і містить в собі багато вітамінів і кальцію. Для продовження термінів зберігання в нього змушені додавати стабілізатори.

Вершкове масло з додаванням пальмової, арахісової або ріпакової олії має абсолютно різні фізичні характеристики. Жовтизна масла ще ні про що не говорить.

Масло вершкове бутербродне має мати жирність 61-72%. Цей показник схвалений ДСТУ.

На упаковці справжнього вершкового масла повинно бути позначення ДСТУ 4399:2005. Якщо на упаковці стоїть позначення ТУ – краще не брати такий продукт. Це в кращому випадку буде не масло, а маргарин або спред.

Перевіряємо в магазині

Надійніше купувати масло в супермаркеті. Там можна спокійно і уважно прочитати всі написи на упаковці, але розпаковувати її не можна.

Про якість продукту розповість його склад. У маслі не має бути нічого зайвого. Воно складається лише з коров’ячого молока і вершків. Чим довший термін зберігання продукту, тим більше в ньому консервантів, які здатні шкідливо впливати на наш організм. Можна натиснути на упаковку.

Справжнє масло завжди тверде. Вм’ятина залишиться на спреді.

Перевіряємо на ринку

При покупці масла на ринку можливостей перевірки якості дещо більше. Можна добре розглянути колір і консистенцію продукту, відчути його запах і навіть попробувати на смак (якщо дозволить продавець). Якісне масло нічим не пахне, на язику швидко тане і не залишає сліду.

Справжнє масло має смак вершків і трохи нагадує сметану. Колір не повинен бути яскраво-жовтим. Жирність – 82,5%. На зрізі має бути видно блиск. Матовий колір зрізу буває у спреду. Про ціну продукту говорити складно, але слід пам’ятати, що на виготовлення кілограма масла йде приблизно 15 літрів молока. Така собівартість справжнього масла.

Перевіряємо вершкове масло в домашніх умовах

Купили і принесли продукт додому. Тут можна ще раз перевірити його. Якщо розпакувати пачку масла, на поверхні виробу не буде ніяких слідів. Спред, в свою чергу, вимаже всю упаковку.

Відріжте ножем шматочок. Ніж залишиться практично чистим після масла. Якщо залишити шматочок масла на тарілці (не в холодильнику), то через годину воно розтане, але не втратить свою форму. Спред розтічеться по посудині. Якщо заморозити масло в холодильнику, то при розрізанні ножем воно кришиться. Спред або маргарин ріжуться без відшарувань.

Залишилося перевірити продукт на розчинність. Для цього шматочок потрібно кинути в склянку з окропом. Натуральне масло одразу ж розчиняється. На поверхні залишаються лише золотисті крупинки. Спред плавиться в окропі, осідає на дні склянки і набуває темнуватого кольору. Зате в холодному стані його легко можна намазати на хліб. На розпеченій сковороді натуральне вершкове масло піниться і сильно бризкає.

Тепер ви знаєте, як перевірити вершкове масло в магазині і в домашніх умовах. Пам’ятайте про ці критерії і не помиляйтеся з вибором! Лікарі рекомендують щодня вживати від 10 до 30 грамів масла.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:


Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.