Як зварити розсипчасту гречку

Ароматна гречка – корисне і смачне блюдо. Досвідченій господині нескладно зварити гречку правильно. Але що робити, якщо ви тільки починаєте вивчати ази кулінарної справи? У цьому випадку допоможуть наші поради і рецепти, завдяки яким у вас без зайвих труднощів вийде розсипчаста і смачна гречка.

Підготовка гречки

Спочатку виберіть необхідну кількість гречаної крупи для варіння. Врахуйте, що під час приготування її кількість збільшується більше, ніж в 2 рази. Тому з однієї склянки крупи у вас вийде близько трьох порцій готової гречаної каші. Займемося підготовкою крупи до варіння:

  • переберіть крупу. Приберіть всі зернятка в лушпинні, дрібні камінчики і сміття.
  • промийте крупу в друшляку 3-4 рази під холодною проточною водою. Це допоможе вимити дрібне сміття, яке ви пропустили при перебиранні.
  • прогрійте крупу на сковорідці. Це додасть готовій каші ароматного смаку. Висипаєте промиту гречку на суху сковороду без олії і підсмажуєте 5 хвилин, періодично помішуючи ложкою.
  • знайдіть каструлю. Раніше її готували в чавунці або казанку і ставили в піч, але така посудина є не у всіх. Підійде і каструля з товстими стінками, в ній вийде каша майже така ж, як у печі. Води для варіння наливайте в каструлю в 2 рази більше, ніж крупи. Наприклад, на 2 склянки гречки потрібно 4 склянки води. Беріть воду чисту фільтровану, з-під крана використовувати небажано.

Класичний рецепт гречки на воді

Інгредієнти:

  • 1 склянка перебраної промитої гречки.
  • 2 склянки очищеної води.
  • сіль за смаком.
  • 1 ст. л. вершкового масла.

Приготування:

  1. Налийте в каструлю воду і поставте на вогонь.
  2. Після закипання засипаєте туди гречку. Не закривайте каструлю кришкою. Вогонь на плиті збільшіть і після закипання каші підсоліть за смаком, перемішайте і прикрутіть конфорку.
  3. Тепер можете прикрити кришкою каструлю і варити кашу на мінімальному вогні 15-20 хвилин.
  4. На готовність страви вкаже википівша в каструлі вода.
  5. Помішувати гречку під час варіння не потрібно.
  6. Обережно знімаєте гарячу каструлю з вогню, накриваєте її великим рушником або пледом і відставляєте в сторону.
  7. Через півгодини додаєте в розсипчасту гречку масло і можете подавати на стіл.

Розсипчаста гречка на м’ясному бульйоні

Гречка вигідно просочиться смаком м’яса, а жир допоможе крупі стати розсипчастою, навіть якщо ви її заздалегідь не прожарювали на сковорідці.

Інгредієнти:

  • 300 г гречки.
  • сіль за смаком.
  • 500 г м’якоті телятини.
  • лавровий листок – 2 шт.
  • перець горошком і запашний.

Приготування бульйону:

  1. Обмийте під краном телятину і висушіть паперовими рушниками.
  2. Поріжте м’ясо шматочками. Якщо хочете, щоб м’ясо варилося разом з кашею – нарізаєте його маленькими шматочками. Якщо будете виймати перед засипанням крупи в бульйон – варіть одним шматком.
  3. Ставите телятину в холодну воду, попередньо налиту в каструлю.
  4. Доводите на плиті до кипіння. Знімаєте піну і підсолюєте.
  5. Варите бульйон з прикритою кришкою каструлі від 35 хвилин до однієї години.
  6. Перед завершенням варіння покладіть в бульйон перець, лавровий листок і будь-які приправи за смаком.

Основне приготування:

  1. Коли м’ясо зварилось – вийміть великий шматок або залиште в каструлі маленькі шматочки, вони там добре розваряться.
  2. Тепер можна засипати гречку. Подивіться, щоб в каструлі бульйону було не менше, ніж 0,5 л. Якщо менше – долийте води і закип’ятіть знову.
  3. Після закипання засипаєте в каструлю крупу, солите при необхідності і варите 20 хвилин із закритою кришкою. У готову розсипчасту кашу можете покласти дрібно порізану зелень.

Розсипчаста гречка в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2 мультисклянки гречки.
  • 1 ч. л. солі.
  • 4 мультисклянки фільтрованої води.
  • масло вершкове за смаком.

Приготування:

  1. Для варіння каші в мультиварці вибирайте крупу світло-коричневого кольору, смажити її не потрібно. З темної гречки готова страва буде гірчити.
  2. Покладіть в ємність мультиварки трохи масла і розтопіть його в режимі «Випічка».
  3. Засипаєте гречку, перемішуєте і готуєте на цьому ж режимі 15 хвилин.
  4. Заливаєте воду в чашу приладу до рівня крупи і в режимі «Гречка» варите блюдо 35-40 хвилин до звукового сигналу.

Якщо ви все зробите правильно – каша не вийде злиплою і прісною. Готова розсипчаста гречана каша стане чудовим гарніром до м’яса і риби, до підливи і овочевого салату.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.