Як зварити смачну каву в турці

Кава – божественний напій з чарівним ароматом. Прийнято вважати, що перші згадки про нього з’явилися на Близькому Сході. Незважаючи на те, що історія походження кави корінням сягає в найдавніші цивілізації, в двадцять першому столітті цей напій як і раніше дуже популярний.

Як приємно зимовими прохолодними вечорами насолоджуватися тонким ароматом смачно приготованої кави, розділити за чашкою приємну бесіду з друзями або усамітнитися, насолоджуючись хвилинами тиші і спокою, куштуючи неповторний смак.

Ні для кого не є секретом, що процес приготування кави – це ціле мистецтво. Допомогти розкрити кавовому зерну неперевершений аромат, зберігши при цьому всі корисні властивості напою, можна за допомогою заварювання кави в турці, але при цьому важливо дотримуватися певної технології.

Яку вибрати каву

Як же вибрати кавові зерна, щоб смак напою, що бадьорить, не розчарував? Існує кілька складових, на які необхідно звернути увагу: сорт, термін придатності, ступінь обсмажування зерен і герметичність упаковки.

Зерна кави бувають двох видів:

  • Арабіка – містить багато різноманітних масел, в яких можуть міститися ароматичні речовини. Процес обсмажування зерен сприяє їх вивільненню, що і дарує напою насичений запах.
  • Робуста – в порівнянні з першим видом містить більше кофеїну, за рахунок цього у напою, приготованого з цих зерен, присутня в’язкість і більш інтенсивна гіркота.

Не варто вибирати суміш кавових зерен, краще віддати перевагу одному з видів. Зерна арабіки вважаються більш дорогими, але це швидше пов’язано зі складнощами вирощування і низькою плодоносністю кавових плантацій. У зерен робусти не менша кількість шанувальників.

Ступінь обсмажування також впливає на смакові якості. Світлий колір зерен говорить про легкий ступінь обсмаження, завдяки якому кава буде наділена тонким ароматом і м’яким смаком. Коричневий колір з шоколадним відтінком говорить про середнє обсмаження, у напою приготованого з таких зерен, присутній солодкуватий присмак і більш насичений аромат. Коричневий колір надає зернам сильне обсмаження – тут не уникнути ноток гіркоти. Чим сильніше обсмаження зерен, тим темніший їх колір.

Для приготування напою в турці слід вибирати каву крупного помолу або зерна, але потрібно враховувати, що при самостійному подрібненні вони не повинні бути перемелені в пил. Оптимальний розмір кавових зерен – до 0,8 мм.

Молоти зерна потрібно безпосередньо перед приготуванням, інакше кава втратить свій безцінний аромат, і смак не розкриється повністю.

Що потрібно зробити в першу чергу

Підготовчий етап в приготуванні ароматного напою – це розігрів турки. Вона не повинна бути холодною. Турку попередньо поміщають на плиту, і вона розігрівається близько хвилини. Тільки після цього додають свіжозмелену каву. Це дозволяє зернам розкритися.
Неприпустимо використовувати в приготуванні кип’ячену воду. Ідеально підійде вода зі свердловини, або попередньо профільтрували.

Правильні пропорції кави

Співвідношення пропорцій кави і води в турці багато в чому залежить від смакових уподобань. Але для того щоб смак не вийшов слабовираженним, варто використовувати на 150 мілілітрів води близько двох столових ложок кави. Також можна додати цукор-пісок, корицю, для м’якості смаку додають сіль.

Якою водою заливати каву в турці: гарячою чи холодною? Заливають вміст турки прохолодною водою таким чином, щоб була покрита вся поверхня до вузького горлечка. Багатьох хвилює питання, – «Чому ж вода не може бути гарячою, адже це прискорить процес приготування?».

Справа вся в тому, що в міру прогрівання зерна розкривають аромат, наповнюють воду корисними мікроелементами і маслами. Цей процес довгограючий тому, якщо мелену каву залити окропом, напій вийде не насичений, тому що для повноцінного варіння напою просто не вистачить часу.

Скільки часу варити каву в турці на плиті

Балансуюча кава – напій на межі закипання, по праву вважається найбільш смачним і правильно приготованим. Варка проводиться при низькій температурі, якщо використовується газова плита, то на мінімальному вогні.

Чи потрібно помішувати каву в турці при варінні? Протягом всього часу важливо ретельно стежити, періодично помішувати і не допускати кипіння кави, інакше це зашкодить смаковим якостям. Чим довше вариться напій, тим більше розкриваються його ароматичні властивості.

Скільки за часом вариться кава в турці? На це питання немає однозначної відповіді, так як існує безліч змінних факторів: обсяг турки, сорт кави, якість газу, параметри плити (приготування напою на газовій плиті займає менше часу). В середньому знадобиться 10-15 хвилин.

Як тільки на поверхні турки з’явилася пінка – каву можна вважати готовою. Для того щоб досягти більш повного смаку, слід повторити цикл варіння ще раз. А щоб кавова гуща опустилася на дно, можна легенько вдарити турку об плоску поверхню.

Фільтрація кави в турці

Як відфільтрувати каву, приготовану в турці? У спеціалізованих кавоварках, як правило, використовуються паперові фільтри. Їх мета – очистити напій від домішок і кавової гущі.

Фільтрація кави, приготованої в турці, спрямована, перш за все, на позбавлення від кавової гущі і осаду. Для того щоб здійснити цю процедуру, знадобиться марля. Поверхню турки накривають одним шаром і переливають напій в заздалегідь підготовлений і заздалегідь підігрітий посуд. Після чого слід повторити весь алгоритм дій, але вже з двома шарами марлі. Зазвичай двох переливань цілком достатньо, щоб позбавити напій від дрібних частинок зерен.

Як зварити смачну каву в турці

Багато любителів кави використовують в приготуванні ароматного напою маленькі хитрощі. Якщо інколи їх використовувати, то можна приємно здивувати своїх близьких і побалувати себе унікальною кавою, ну а розкривати чи ні свої секрети приготування – це справа кожного:

  • додавши шматочок вершкового масла, можна отримати приємне поєднання смаків, надати напою легкості, зробивши його більш витонченим.
  • для збільшення терпкості і екстравагантності після закипання турку прибирають з плити, знімають пінку і перемішують вміст. Дану процедури повторюють три рази.
  • кокетства і карамельного аромату надасть напою тростинний цукор.

Ще один секрет – каву прийнято подавати зі склянкою охолодженої питної води. Це здійснюється не тільки з метою поповнення водного балансу, кофеїн має сильну сечогінну дію. Вода з організму швидко виводиться і, якщо не поповнити її запаси, це негативно позначиться не тільки на самопочутті, а й на здоров’ї в цілому. Якщо, насолоджуючись улюбленим напоєм, час від часу вживати воду – це допоможе подвоїти задоволення і ще більше відчути неповторний смак цього приголомшливого напою.

Важливо пам’ятати, що при подачі напою посуд потрібно приготувати. Чашки попередньо прогріти. Це можна зробити, зануривши їх в окріп. Дана процедура допоможе гущі швидше осісти і додасть напою особливого шарму.

Покроковий рецепт приготування кави в турці

ІНГРЕДІЄНТИ НА 1 ПОРЦІЮ:

  • Вода – 150 мл
  • Кава мелена – 25 г
  • Коричневий цукор – 1 ложка
  • Спеції сухі за смаком

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. У суху чисту турку налийте воду.
  2. Відміряйте потрібну кількість кави.
  3. Додайте каву до води.
  4. Перемішайте до однорідності.
  5. Додайте цукор. У цей момент при бажанні можна додати спеції – корицю, перець, кардамон …
  6. Перемішайте.
  7. Поставте турку на плиту.
  8. Варіть до піни, а коли вона дійде до верхньої відмітки – зніміть турку з вогню.
  9. Частину пінки перелийте в чашку і поверніть на плиту. Дочекайтеся піни, знову частину піни налийте в чашку.
  10. Поверніть турку на плиту, дочекайтеся піни, зніміть з плити, залиште турку на 2 хвилини, щоб випав осад.
  11. Налийте каву в чашку, не помішуючи.
  12. Каву подають з чашкою води, щоб запивати. Так кожен ковток кави – як перший.
A woman is making Turkish Coffee- Pouring water in to the pot (cezve)

Ось ще декілька секретів у приготуванні смачної кави в турці:

  • воду потрібно взяти хорошу, фільтровану і без присмаків; від смаку води залежить смак кави.
  • каву потрібно брати самого тонкого помолу, вона повинна бути схожою на цукрову пудру по консистенції.
  • стартове співвідношення кави і води – 1: 6.
  • всі інгредієнти кладуть тільки в холодну воду.
  • перемішують каву тільки один раз – перед варінням, тому робити це потрібно ретельно.
  • коли турка на плиті – не відходьте від неї.
Like this post? Please share to your friends:
Тільки у нас нове пізнавай
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.