Желатин: як розчинити і приготувати

Желатин досить часто використовується в кулінарії при готуванні різних страв. Досвідчені кухарі розчиняють його на око, а новачкові слід враховувати рекомендовані дози.

Дози желатину

Желатин складається з натуральних білків тваринного походження, які виходять при варінні м’яса і кісток. Досить часто він використовується при готуванні заливних блюд або желе. У деяких випадках його навіть змішують з холодцем, щоб той зміг надійно застигнути. Однак желатин необхідно правильно розвести, тільки тоді він проявить свої склеюючі властивості.

Придбати желатин можна у відділі спецій будь-якого продуктового магазину

Для розчинення желатину вам знадобиться:

  • кип’ячена вода.
  • желатин.

Приготування:

  1. Якщо ви використовуєте порошок желатину, що продається в пакетах, необхідно буде покласти весь вміст пакетика (20 грамів) в ємність, а потім залити його склянкою холодної води і залишити на 40 хвилин для набухання.
  2. Потім потрібно буде змішати желатин з теплою кип’яченою водою або ж рідиною, яку слід використовувати згідно вашого рецепту.

Щоб отримати желе, яке можна буде легко розрізати, знадобиться розвести 40-60 грамів желатину на 1 літру гарячої рідини.

Якщо ж ви хочете приготувати так зване плаваюче желе, досить буде 20 грамів желатину на 1 літру використовуваної рідини.

Для розмочування пластинок желатину їх знадобиться опустити в воду на 5-7 хвилин, після чого рідину потрібно буде злити.

Пам’ятайте, що в одній пластині міститься 2 грами желатину.

Таким чином, для отримання твердого желе необхідно залити 20 пластинок 1 літрою використовуваної вами гарячої рідини.

Желатин на водяній бані

Набагато простіше розвести желатин, зваривши його за допомогою водяної бані.

Для цього знадобляться:

  • 20 грамів желатину
  • 200 мілілітрів води

Приготування:

  1. Візьміть дві каструлі: маленьку і велику, причому перша повинна легко поміщатися в другу.
  2. У велику каструлю потрібно налити воду і підігріти її, після чого помістити в неї маленьку каструлю, в яку попередньо потрібно покласти необхідну кількість желатину і залити його холодною кип’яченою водою.
  3. Під час варіння желатин необхідно постійно помішувати, тільки так вдасться його повністю розтопити. Максимальна температура, до якої можна розігріти желатин, становить 80 градусів. Якщо ви будете ретельно розмішувати його під час варіння, то він потім краще застигне.
  4. Після того як желатин розтане, маленьку каструлю потрібно буде витягти з великої, а потім вже з неї вилити желатин і процідити його за допомогою дрібного сита. Всі плівки і гранули, які так і не розчинилися, повинні будуть залишитися на ситі.
  5. Коли желатин проціджений, в нього можна додати воду або ж іншу рідину, яку ви планували використовувати в своєму рецепті. Від нього будуть залежати пропорції желатину і води.

Для створення твердого желе знадобиться залити 60 грамів желатину 1 літрою води.

Необхідно, щоб рідина, за допомогою якої ви розчиняєте желатин, обов’язково була гарячою.

Отриману суміш потрібно буде ретельно перемішати, потім розлити по формах і дати їй охолонути. Як тільки температура страви зрівняється з кімнатною, її можна буде помістити в холодильник.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.