Жовтіє часник: причини і методи боротьби

Часник – популярний овоч для посадки в садах і на городах, адже в його складі величезна кількість корисних речовин, завдяки яким часник використовують як ліки. Також, часник надає їжі дивовижного смаку і аромату, тому не дивно, що його багато хто любить садити на своїх городах.

Люди, котрі садять часник у себе на ділянці, завжди стикаються з питанням: «Чому жовтіє часник навесні і що з цим робити?». Пожовтіння часнику починається з кінчиків, потім площа швидко збільшується, що призводить до уповільнення росту і розвитку рослини та поганого врожаю.

У даній статті ми постараємося допомогти садівникам знайти найбільш ефективні рішення для уникнення подібних проблем. Нижче ми розглянемо причини, за якими жовтіють листя часнику, і опишемо методи боротьби з пожовтінням.

Чому жовтіє часник

Причини і методи вирішення проблеми

Є два види часнику: ярий, що вважається весняним, і озимий або зимовий. Найбільше піддаються пожовтінню листя озимої рослини ще під час весняних заморозків.

В цілому, пожовтіння часнику може відбуватися через різні причини:

  1. Якщо часник садять дуже рано під зиму, то він може дати до осені зелені сходи, які потім будуть схоплені морозом, від чого до весни пожовтіє листя.
  2. Через несприятливі погодні умови, заморозки.
  3. Часнику може не вистачати корисних поживних речовин.
  4. При недостатньому поливі або його надлишку. Якщо повітряно-водний баланс буде порушений, то культура буде зіпсована. Не варто забувати: посуху пережити часниковій рослині набагато легше, ніж надлишок вологи. Полив часнику повинен проводитися за наступною схемою: при опадах в невеликій кількості, рослина поливається раз протягом чотирнадцяти днів; при постійних опадах не варто поливати часник взагалі; при відсутності дощів полив потрібно збільшити до одного разу на тиждень.
  5. При нестачі в грунті азоту. При постійних опадах добрива з грунту починають вимиватися, після цього у часнику починається азотне голодування. Для того, щоб не допустити азотного голодування часнику, садівниками восени використовується сульфат амонію, ранньою весною мінеральні речовини, а також органіка. Це може бути рідкий гній або карбамід. Найбільш ефективно в відрі води замішувати 20 грам речовин, потім поливати рослини. Тільки так речовини будуть швидко надходити безпосередньо до часнику.
  6. При нестачі калію або магнію в складі грунту. Якщо часнику не вистачатиме калію, тоді коріння буде пошкоджуватися, почнуться пожовтіння, засихання і в’янення листя, часник перестане рости. При підгодовуванні рослини калієм ріст часнику буде стимулюватися, збільшиться стійкість часнику до морозів, шкідників і посушливої погоди. При недостатній кількості калію спостерігаються і інші ознаки, такі як: нерівномірний ріст листочків, які поступово стають тоненькими, а також на краях листків починають з’являтися «опіки». При нестачі калію в грунті удобрювати часник можна деревною золою, на метр ділянки 100 грам золи. Зола вважається ще й прекрасним фосфорним добривом.
  7. Якщо глибина посадки зубців більша 7 сантиметрів. Як правило, садять часник на глибині від 5 до 7 сантиметрів. При більш глибокій посадці овоч замерзає і листя набуває жовтого забарвлення. Щоб уникнути пожовтіння листя необхідно покривати молоді паростки плівкою з поліетилену. Однак, якщо на часник вже впливають весняні заморозки, то овоч потрібно обробляти спеціальними стимулюючими препаратами. Чим раніше городники займуться обробкою при заморозках, тим краще. «Циркон» і біостимулятор «Епін» допомагають поліпшити коренеутворення і цвітіння, підвищують стійкість проти хвороб. На літр води беруть 8 крапель «Циркону», потім замочують зубчики часнику протягом 60 хвилин. 1 мілілітр «Епіну» розчиняється в відрі з п’ятьма літрами води.
  8. Якщо грунт, куди посаджений часник, кислий. Тільки нейтральний грунт, який збагачений киснем і має достатню кількість вологи буде сприяти отриманню хорошого врожаю. При кислому ґрунті погіршується зовнішній вигляд часнику. Зменшувати кислотність грунту слід восени, готуючи вапняк, який добре перемішується з грунтом. Для грунту з сильною кислотністю готується від 50 до 70 кілограм вапна; при роботі із средньокислим грунтом береться від 35 до 45 кілограм вапна; якщо грунт має слабку кислотність, тоді вистачить 30-35 кілограм вапна.
  9. Посадка часнику в підморожений грунт або в сильні холоди.

Хвороби і шкідники

Грибкові захворювання можуть привести до розвитку гнилі і пожовтіння.

Види захворювань

Фузаріоз (гниль дна)

Ознаки захворювання: активне пожовтіння листя; стебла покриваються коричневими смугами.

Особливості: найчастіше виникає на півдні.

Профілактика: обробка розчином з перманганату калію.

Причини захворювання: висока вологість; надлишок вологи.

Бактеріальна гниль або бактеріоз

Ознаки захворювання: зубчики починають гнити при рості.

Причини захворювання: зберігання врожаю при високій температурі і у вологому приміщенні.

Особливості: при зберіганні і під час вегетаційного періоду наздоганяє хвороба.

Профілактика: не можна садити часник на одному місці раніше, ніж через 4 роки; грунт повинен удобрюватися фосфорними підживками.

Базальна гниль

Ознаки захворювання: починають жовтіти кінчики листя, потім пожовтіння продовжується внизу рослини.

Причини захворювання: підвищена вологість.

Особливості: важко помітити, поки не починається пожовтіння листя.

Профілактика: видалення хворих рослин; посадковий матеріал повинен піддаватися дезінфекції препаратом «Тірам» в концентрації від двох до трьох відсотків.

Біла гниль

Ознаки захворювання: цибулини покриваються білою цвіллю після початку гниття цибулини; листя в’януть і починають жовтіти.

Причини захворювання: нестача азоту; суха весна.

Особливості: захворювання більше 30 років може зберігатися в зараженому грунті.

Профілактика: регулярний полив при посушливій погоді; використовувати мінеральні добрива, щось на кшталт нітрату амонію.

Аспергільоз або чорна пліснява

Ознаки захворювання: пожовкле листя; м’які цибулини.

Причини захворювання: неправильний температурний режим навколишнього середовища.

Особливості: до хвороби найчастіше схильний часник, який ще не дозрів.

Профілактика: 1% бордоської рідини використовується за 3 тижні до збору врожаю; дотримуватися температурного режиму; якісно просушувати.

Пеніцільоз або зелена цвіль, блакитна цвіль

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ознаки захворювання: зубчики часнику покриваються гниллю синювато-зеленуватого кольору.

Причини захворювання: через повітря; необережне поводження при зборі врожаю.

Особливості: хворобі піддається переважно ранній часник.

Профілактика: при зберіганні постійно контролювати урожай і знищувати (відокремлювати) зубчики, які пошкоджені.

Шийкова гниль або сіра гниль

Ознаки захворювання: коріння гниють; стебла чорніють; між зубчиками можуть з’являтися згустки чорного відтінку; при обробці часнику великими дозами азотовмісними підживками.

Причини захворювання: теплі погодні умови; висока вологість.

Профілактика: за рівнем вологості всередині грунту слід стежити; перед зберіганням ретельно просушити і зберігати при нульовій температурі – це призупиняє розвиток сірої гнилі.

Пероноспороз або несправжня борошниста роса

Ознаки захворювання: пухнасті плями сірого кольору з’являються на листках, вони схожі на росу; повільний ріст; уповільнений розвиток; листя може почорніти, зморщитися, пожовтіти.

Причини захворювання: прохолода; дощові погодні умови; занадто густа посадка.

Особливості: хвороба може зберігатися в грунті довгі роки.

Профілактика: обробка біологічними препаратами (біофунгіцид).

Іржа

Ознаки захворювання: пожовтіння листя, яке покривається плямами і цятками.

Причини захворювання: через повітря; висока вологість; прохолода.

Особливості: надалі листя може придбати помаранчевого або коричневого забарвлення.

Профілактика: перед посадкою, часник потрібно хімічно обробляти; уражені ділянки піддаються видаленню, потім часник обробляється бордоською сумішшю.

Мозаїка

Ознаки захворювання: листя починає покриватися плямами білого, зеленого або жовтого кольору.

Причини захворювання: вірус найчастіше передається через посадковий матеріал.

Особливості: вражає суцвіття з листям.

Профілактика: посадка здорового матеріалу; щорічно оновлювати на 30% посівний матеріал.

Жовта карликовість

Ознаки захворювання: жовті прожилки на листках часнику; стебла скручуються, починають жовтіти, стають карликовими.

Причини захворювання: при тривалому розмноженні зубчиками часнику.

Профілактика: видаляти хворі рослини.

Шкідники

Стеблевая нематода

Ознаки захворювання: довгі світлі смуги на листках; різкий запах у часнику; пожовтіння, скручування, в’янення листя; цибулина тліє, потім гниє.

Особливості: поливається під корінь.

Профілактика: сольовий розчин з двох жмень солі розводять на 10 літрів води; 2 столові ложки нашатирного спирту можна розвести на 10 літрів води; посадити біля часнику м’яту, календулу, чебрець.

Цибулева муха

Ознаки захворювання: рослина слабшає і гине; швидко жовтіє.

Особливості: під верхніми лусочками часнику відкладає яйця.

Профілактика: міняти місце посіву; садити тільки якісне насіння.

Кліщ кореневий

Ознаки захворювання: листя з цибулиною починають засихати; луска часнику починає покриватися бурою потертю.

Особливості: за один раз відкладає до 800 яєць.

Профілактика: потрібно видаляти заражене насіння і спалювати його; дезінфікувати посадочні культури хлорпікрином або обкурювати діоксидом сірки.

Допоміжні суміші проти пожовтіння часнику

Часникові рослини поливають навесні наступними розчинами:

  1. Розводять в воді перегній або азотисті добрива.
  2. Під час морозу розводять у воді стимулятори росту «Епін» (1 мілілітр на п’ятилітрове відро) і «Циркон» (8 крапель розчиняють в літровому відрі).
  3. Від шкідників поливати часник потрібно розчином з трьох столових ложок повареної солі, розчиненої в відрі з водою.
  4. Кілограм деревної золи настоюють в відрі з кип’яченою гарячою водою протягом трьох діб, потім перемішують і починають поливати грядки в якості підгодівлі.
  5. Перманганат калію розчиняють у воді, вода слабенько-рожевого відтінку допоможе знищити шкідливі організми.
  6. Розчином сечовини поливати грядки (30 грам розчиняється в 10 літровому відрі) як сухе добриво.
  7. 1 чайна ложка сульфату калію в літровому відрі з водою як добриво проти пожовтіння.
Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.