Особливості збору і зберігання чорної смородини
Доброго часу доби, дорогі читачі! Чорна смородина – одна з найпопулярніших ягідних культур на наших садових ділянках. Невибагливий чагарник може зрости практично в будь-яких умовах, а соковиті смачні ягоди люблять і дорослі, і діти. Щоб повною мірою насолодитися смаком довгоочікуваного річного врожаю, важливо знати коли варто збирати смородину і як її правильно зберігати, щоб ягоди не втрачали своїх властивостей. Саме про це я і розповім в сьогоднішній статті.
Чорна смородина
Як зрозуміти що ягоди дозріли?
Знімати з куща чорну смородину варто тільки до ступеня повної зрілості. Якщо ягоди недостатньо дозріла, вони будуть кислими і жорсткими.
Збирати ягоди варто тільки тоді, коли їх колір став насичено чорний, іноді з перлинно-фіолетовим відливом. Кисті чагарнику в ступені зрілості змінюють відтінок з зеленого на коричневий. Достиглі плоди легко відокремлюються від плодоніжки.
Деякі садівники оцінюють зрілість ягід за характером поверхні шкірки: вона матова або глянсова. Однак такий підхід неправильний, тому що зовнішній вид шкірки обумовлений сортовий приналежністю.
Багато хто задається питанням: чи можна знімати недостиглі ягоди? Відповідь позитивний, однак смакові характеристики при цьому залишають бажати кращого. Крім того, зелений урожай не годиться для приготування зимових заготовок.
Збір ще зелених ягід логічно здійснювати тільки у разі необхідності транспортування. У прохолодному місці ягоди можуть дозріти самостійно протягом тижня.
Дозріла смородина
Час збору врожаю смородини
Конкретні терміни завжди будуть залежати від характеристик сорту, який ви посадили. Є ранні сорти, середньостиглі та пізні.
Ранні сорти дадуть урожай вже до середини першого літнього місяця. Таку смородину рекомендовано вирощувати в південних широтах. У більш суворому кліматі це безглуздо.
Найчастіше садівники віддають перевагу середньостиглих сортів. Цвіте така смородина, починаючи з середини травня. Ближче до кінця липня можна зібрати урожай стиглих ягід.
Пізні сорти зацвітуть на тиждень пізніше, ніж представники середньостиглих видів. Таку смородину логічно вирощувати в більш північних регіонах, де навіть у перших числах червня зберігається ризик поворотних заморозків. Урожай пізньої смородини можна очікувати в серпні.
Збір врожаю
Як правильно зібрати врожай?
На відміну від червоних і білих сортів, ягоди чорної смородини дозрівають нерівномірно. Тому не варто поспішати зібрати весь урожай з куща за один раз. Знімати плоди варто, коли більший обсяг ягід повністю дозріє.
Однак і перетримувати урожай на кущах не варто: перезрілі ягоди будуть обсипатися на землю і лопатися від дощу.
Існує думка, що смородину знімати варто разом з китицями, інакше ягоди помнуться і сік витече. Це зовсім не так. Краще акуратно відокремлювати кожну ягоду від плодоніжки. Зібраний урожай бажано якомога швидше відправити у прохолодне місце.
Зриваємо ягоди правильно
Готуємо смородину до довгого зберігання
Ягоди після збору потрібно швидко вжити в їжу або підготувати для подальшої переробки. Стигла смородина зберігає свою зовнішню привабливість не більше п’яти діб, якщо вона зберігається в холодильнику. У звичайних умовах цей термін зменшується до одного дня.
Перед приготуванням заготовок ягоди потрібно відокремити від листя, перебрати і видалити підгнилі плоди, очистити від будь-якого сміття.
Відібрані ягоди потрібно пересипати в глибоку миску і залити холодною водою. Така процедура допоможе позбавитися від дрібних частинок сміття, які просто спливуть на поверхню.
Якщо на деяких ягодах залишилися плодоніжки, вони ніяк не вплинуть на смакові якості та тривалість зберігання заготовок.
Сортуємо і готуємо смородину до зберігання
Як правильно зберігати ягоди?
Щоб якомога довше насолоджуватися урожаєм соковитих і корисних ягід, можна вдатися до одного з популярних способів зберігання.
Заморожування – один з найбільш часто використовуваних варіантів. Сухі ягоди потрібно просто розфасувати по спеціальним пакети для заморозки і відправити у морозильну камеру. Причому чим нижче буде температура, тим довше збережеться смородина.
Крім заморозки ягоди можна висушити на сонці або на протязі, а потім відправити на зберігання в скляну банку.
Збір і переробка смородини – досить трудомісткий процес. Однак якщо ви підійдете до нього відповідально, зможете тривалий час насолоджуватися смаком соковитих ягід.
А ви садите чорну смородину на ділянці?
Стаття була корисною? Тисни «Палець вгору»!
Щиро ваш, Городник Шпаргалкин
Може зацікавити:
#чорна смородина #урожай #збір ягід