Город

Строки збирання цибулі-порею і його зберігання в підвалі і в холодильнику

Здрастуйте, дорогі передплатники! Сьогодні розмова піде про цибулі-пореї. Я не так давно почав його культивувати. Як-те сусідка дала мені залишилася після висадки розсаду. З тих пір він мені полюбився за м’який смак. Саджу його кожен рік через розсаду, так як до повної стиглості рости йому потрібно кілька місяців. Ось і зараз поки сидить на грядці, чекає прибирання. Але я його вже використовую для приготування деяких страв. Сьогодні збираюся зварити легкий супчик з фрикадельками.

Цибулю-порей. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії

Термін збирання

У середині вересня прибираю з грядки стебла, відстають у розвитку, тонкі і заважають рости іншим. Решту цибулі прибираю перед заморозками, хоча можна і пізніше, так як легкий морозець цій рослині не страшний.

Викопую акуратно, щоб не пошкодити довгу ногу, вона глибоко. Після прибирання сушу на сонці, якщо пощастить з погодою.

Відбір на зберігання

Сортую цибулю за розміром. Якщо ще залишилися на грядці «хвостики», пускаю їх на їжу, так як зберігатися такі овочі будуть недовго, усохнуть.

Найбільші підуть у сховище. Як я з ними роблю:

  • розміщую в ящик з тирсою або піском, насипаними на дно;
  • ставлю стебла щільно поруч;
  • на корені підсипаю субстрат, щоб вони не були голими;
  • субстрат тримаю трохи зволоженим.

Збирання цибулі. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії

В такому стані порей буде продовжувати повільно зростати. В темряві нога у нього отбелится. Температура у сховищі повинна бути близько + 2 градусів. Зберігати цибулю може до весни.

Зберігання в холодильнику

У холодильнику цибулю-порей довше збережеться, якщо заздалегідь піддати його заморожування. Як я це роблю:

  • очищаю цибуля від листя, зрізаю корінь;
  • розміщую в морозилку на 20 хвилин;
  • вийнявши з морозилки, розкладаю в поліетиленові пакети з дірками;
  • зберігаю в холодильнику у відділі для овочів.

Такий спосіб дозволяє зберегти цибулю-порей до п’яти місяців. Без заморозки продукт можна зберегти 2 місяці.

Зберігання цибулі-порею. Ілюстрація для статті використовується за стандартною ліцензії

Зберігання некондиційного цибулі-порею

Якщо некондиційного лука залишилося багато і відразу його не з’їсти, є способи зберегти за допомогою сушіння або заморожування.

Сушка

Перед сушінням цибулю-порей ретельно мию, так як між його листя є земля і всяке сміття. Очистивши ногу від криють листя, мою під струменем води так, щоб вона потрапила у всі пазухи. Після миття овоч сушу.

Нарізаю продукт на кільця і сушу в електросушарці у відповідності з інструкцією. Можна висушити і в духовці з відчиненими дверцятами і мінімальною температурою.

Заморожування

Перед заморожуванням цибулю теж моє, сушу і нарізаю кільцями. Складаю в пластиковий контейнер і відправити в морозилку. У морозильній камері продукт може зберігатися до одного року.

Цибуля-порей недостатньо виростити. Необхідно грамотно його зберегти, щоб взимку використовувати його для приготування різних страв.

А як ви зберігаєте цибулю-порей у себе вдома?

Читайте також:

Друзі, не забудьте підписатися на канал і поставити ЛАЙК, якщо стаття корисна!

#цибулю-порей #зберігання цибулі #город