Йод: основні способи застосування і видобутку



Йод розглядається як один з найбільш важливих мікроелементів для нашого здоров’я і грає важливу біохімічну функцію в регуляції рівня гормонів в організмі.

Лікувальні властивості йоду

Лікувальні властивості йоду

Це корисний мінерал, як і ряд інших не менш важливих, таких як:

  • кальцій
  • хром
  • бор
  • залізо
  • магній
  • марганець
  • натрій
  • калій

Відіграє важливу роль в біосинтезі гормонів тироксину, також відомих як гормони щитовидної залози. Швидкість обміну речовин в організмі регулюється тироксином, і секреції цього гормону напряму залежать від наявності йоду в організмі. В організмі близько 60% йоду зберігається в щитовидній залозі.

Раптове збільшення секреції гормонів щитовидної залози може привести до її збільшення і набрякання, візуально — це збільшення зоба, яке Ви можете спостерігати у багатьох людей. Це трапляється від нестачі йоду.

Хімічні властивості йоду грають важливу роль в підтримці оптимального рівня енергії тіла, забезпечуючи його оптимальним використанням калорій.

Властивості йоду впливають на здоров’я нігтів, волосся, шкіри та зубів. Також як і кальцій, він є важливим при зростанні кісток. Крім того, він допомагає росту волосся.

Йод допомагає нормальному росту і зрілості статевих органів.

Достатня кількість йоду у вагітних жінок, є необхідною для попередження мертвонародження або нейрокогнітівних умов, таких як кретинізм у немовлят. Він також забезпечує належний рух, ріст і розвиток мови і слуху.

Йод може позбавлятися від хімічних токсинів таких, як фтор, свинець, ртуть і т.д, також здатний зміцнити імунну систему. Цей мінерал запобігає поширенню шкідливих бактерій в шлунку.

Йод забезпечує апоптоз, або запрограмовану смерть клітини, яка має важливе значення у формуванні нових органів, а також при видаленні злоякісних клітин, таких як рак клітин або хворі (заражені) клітини, які можуть виявитися шкідливими для людини.

Продукти які містять йод

Продукти які містять йод

Щоб не страждати від дефіциту цього мінералу, потрібно знати, в яких продуктах міститься йод:

  • сардини
  • тунець
  • омари
  • устриці
  • мідії
  • тріска
  • пікша
  • палтус
  • оселедець
  • окунь
  • лосось
  • морський окунь
  • креветки
  • морські водорості
  • часник
  • мангольд
  • гарбуз
  • кунжут
  • соя
  • ріпа
  • шпинат
  • листові овочі
  • йодована сіль

передозування йоду

Заходи безпеки і дозування лікувальних властивостей йоду

Передозування понад 2000 мг може бути небезпечним для організму, особливо у людей, які страждають від захворювань нирок або туберкульозу. Це також може привести до папілярного раку щитовидної залози.

Матері, що годують грудьми і вагітні жінки, також повинні бути обережні з властивостями йоду і не повинні його приймати більше, ніж вказано в дозуванні або призначено лікарем.

Більшості людей не потрібні добавки йоду, це виникло після того, як йодовану сіль почали випускати в якості харчових продуктів. Близько 150 мкг в день, більш ніж достатньо, навіть для потреб суворих вегетаріанців.

Передозування цим мінералом негативно впливає на організм, але дефіцит теж не обіцяє нічого хорошого. Симптоми дефіциту можуть включати в себе депресію, розумову відсталість, порушення ваги, грубість шкіри, запори, зниження народжуваності, низький рівень сприйняття.

Способи отримання йоду

Способи отримання йоду

Йод, подібно до інших цінних елементів, добувають в промислових масштабах. Рівень світового видобутку йоду наближається до рівня видобутку срібла і ртуті. Слід зазначити, що в вигляді простої речовини йод практично не зустрічається, в основному його добувають з хімічних сполук. Існують наступні способи видобутку йоду:

отримання йоду з водоростей

1. Переробка природних накопичувачів йоду — морських водоростей і отримання йоду з їх золи.

У тонні висушеної морської капусти (ламінарії) міститься до 5 кг йоду, в той час як в тонні морської води його всього лише 20-30 мг. До 60-х років XIX століття водорості були єдиним джерелом промислового отримання йоду. У нашій країні аж до 1915 року свого йоду не було, його завозили з-за кордону. Перший йодний завод був побудований саме в 1915 році в місті Дніпро. Отримували йод з чорноморської водорості філофори. За роки Першої світової війни на цьому заводі було видобуто близько 200 кг йоду.

Отримання йоду з відходів селітряного виробництва

2. Отримання йоду з відходів селітряного виробництва — маткових розчинів чилійської (натрієвої) селітри, що містить до 0,4% йоду у вигляді йодату і йодиду натрію.

Цей спосіб почав застосовуватися з 1868 року і з огляду на дешевизну сировини та простоти отримання мікроелемента набув широкого поширення в світі.

Отримання йоду з природних йодовмісних розчинів

3. Отримання йоду з природних йодовмісних розчинів, наприклад води деяких солоних озер або попутних (бурових) нафтових вод, що містять зазвичай 20-40 мг/л йоду у вигляді йодидів (місцями 1 літр цих вод містить понад 100 мг йоду).

В роки радянської влади йод стали отримувати з підземних і нафтових вод, де він був виявлений ще в 1882 році. Пізніше подібні води були відкриті в Туркменії та Азербайджані.

Але йоду в підземних водах і попутних водах нафтовидобутку дуже мало. В цьому і полягала основна складність при створенні економічно виправданих промислових способів його отримання. Потрібно було знайти «хімічну приманку», яка б утворювала з йодом досить міцне з’єднання і накопичувала його. Спочатку такою «приманкою» виявився крохмаль, потім солі міді і срібла, які пов’язували йод в нерозчинні сполуки.

Потім використовували гас — йод добре розчиняється в ньому. Але всі ці способи виявилися дорогими, а часом і вогненебезпечними.

У 1930 році радянський інженер В. П. Денисович розробив вугільний метод вилучення йоду з нафтових вод, і цей метод досить довго був основою радянського йодного виробництва. В 1 кг вугілля за місяць накопичувалося до 40 г йоду.

Іонітний спосіб

4. Іонітний спосіб, заснований на вибірковому поглинанні йоду особливими хімічними сполуками — високомолекулярними іонообмінними смолами.

Цей спосіб був розроблений порівняно нещодавно, в останні десятиліття, і успішно використовується в йодній промисловості Японії.



Загрузка...


Схожі по темі:
Поділіться своїми думками
Для оформлення повідомлень Ви можете використовувати наступні теги:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Свіжі записи
Як люди використовують баобаб у побуті і для здоров’я
Йод: основні способи застосування і видобутку
З яких рослин добувають і виготовляють цукор
Чому людина повинна берегти природу?
Розумовий і фізичний розвиток дитини в 4 роки.
Тільки у нас нове пізнавай © 2017 ·  
Наверх