Корисний сир в домашніх умовах

Щоб бути на 100% впевненим, що сир виготовлений тільки з якісних інгредієнтів, скористайтеся порадами і рецептами досвідчених домогосподарок, які знають, як зробити сир в домашніх умовах з молока.

Достаток сирних продуктів на прилавках наших магазинів вже давно нікого не дивує. Різноманітність сортів часто змушує задуматися, який сир вибрати? Щоб принести максимальну користь організму, він повинен виготовлятися з натуральних і доброякісних продуктів.

Ви знаєте, що для приготування 1 кілограма потрібно взяти 10-12 літрів молока? А хороше молоко далеко не дешева сировина. Бажаючи заощадити, багато виробників використовують безліч додаткових компонентів, які роблять сир вже не зовсім сиром. Що ж робити?

Чи можна приготувати смачний сир в домашніх умовах?

Колись практично кожна господиня, яка тримала корів або кіз, могла приготувати смачний домашній сир. Без шкідливих домішок і пальмової олії. Хочете навчитися і зрозуміти, як робити сир в домашніх умовах?

Це нескладно і результат вас обов’язково порадує. Отриманий продукт можна урізноманітнити спеціями, прянощами і зеленню. Під час приготування експериментуйте, спробуйте додати часник, паприку, кріп, перець. Ви отримаєте пікантний і ароматний сир.

Домашнє приготування часто дає більш смачний і корисний результат, ніж виробництво, поставлене на конвеєр. Технологія приготування сирів полягає в змішуванні молочнокислих бактерій або спеціальних ферментів з молоком.

Бактерії і ферменти можна купити в аптеці, вони швидко згортають молоко і допомагають розділити його на сироватку і сир.

Вимоги до основних інгредієнтів

Ідеальний сир виготовляють лише з трьох інгредієнтів – молока, закваски та солі. Але такий «чистий» склад зустрічається досить рідко.
Якщо є можливість, то беріть жирне і якісне молоко, найкраще домашнє або фермерське від перевірених продавців. Сир – це продукт з великим вмістом жиру, тому чим жирніше буде молоко, тим смачнішим і ніжнішим він вийде. Попередньо кип’ятити його не варто, так ви «вб’єте» всі корисні речовини.

Щоб підвищити жирність молока, можна додати в нього вершки або сметану. До речі, сільську сепараторну сметану краще не брати, підійде саме «міська» магазинна приготовлена на заквасці, яка дуже важлива для приготування сирів.

В якості закваски часто використовують сметану і яйця, але можна взяти кефір або натуральний йогурт.

Найсмачніші рецепти домашнього сиру

Коли хтось говорить про сир, то чомусь відразу представляється твердий продукт з дірочками. А як же інші різновиди? Сир в домашніх умовах з молока можна виготовити як твердим, так і м’яким, ропні або кисломолочним – експериментуйте зі спеціями і рецептами і ви обов’язково здивуєте свою сім’ю смачним і корисним продуктом, а головне, будете повністю впевнені в його якості.

Як зварити сир в домашніх умовах, щоб він був корисним і смачним? Звернемося до перевірених рецептів.

Індійський сир Панір

Цей вид сиру поширений в Південній Азії. Готувати його дуже легко. Потрібно взяти 4 літри молока і сік одного середнього лимона – ось і всі інгредієнти.

У товстостінній каструлі довести молоко практично до кипіння і вилити лимонний сік. Буквально через 2-3 хвилини з’являться сирні пластівці і сироватка.

Отриману масу вилийте в марлю, відцідіть сироватку, зав’яжіть вузлом і поставте під прес. Через кілька годин сир готовий.

Вершковий

Візьміть 0,5 літри хорошої сметани, в складі якої тільки вершки і закваска. Чим жирнішою буде сметана, тим смачнішим вийде сир.

Викладіть сметану в марлю, за бажанням можна додати трохи солі. Зав’яжіть кінчики марлі і підвісьте на добу для стікання сироватки.

Можете дивуватися, але вершковий сир вже готовий!

Якщо в сметану додати зелень, приправи або спеції, то сир складно буде відрізнити від магазинного.

Другий варіант рецепта – на кефірі. Смачний і жирний кефір прямо в пакеті покладіть в морозильну камеру на 6-8 годин. Потім заморожену масу вийміть з пакета і покладіть на марлю і друшляк. Після того як сметана розтане і просочиться вся сироватка, можна намазувати вершковий сир на канапку. Недолік цього способу – маленький вихід.

Філадельфія

Цей сир відноситься до вершкових і має ніжну кремову консистенцію. Він прекрасно підходить і для бутербродів, і як крем для торта.

Візьміть по 1 склянці ряжанки та кефіру не менше 2,5% жирності, і півсклянки 20%-ної сметани.

Змішайте інгредієнти кімнатної температури, додайте дрібку солі і викладіть в друшляк, застелений марлею. Поставте його в каструльку для стікання рідини і залиште в холодильнику на 1-2 дні. Щоб сир не обвітрився, накрийте кришкою або тарілкою. За цей час сироватка стече, а сиркова маса ущільниться і дозріє.

Адигейський

Ропні сири виготовляють за допомогою спеціальних підсолених розсолів, вони відрізняються відсутністю скоринки і мають ламку консистенцію. До такого виду належать бринза, сулугуні, адигейський, чечіль і інші популярні сорти. Через те що в подібних продуктах швидко розвиваються бактерії, розчин іноді спеціально пересолюють з метою продовжити зберігання.

Але для своєї сім’ї можна приготувати сир в домашніх умовах з такою концентрацією солі, як вам подобається, що вигідно відрізняє його від магазинного.

Адигейський сир відноситься до м’яких сирів і не вимагає дозрівання.

Складові:

  • Молоко – 1 літра.
  • Сметана – 200 г.
  • Сіль – 1 столова ложка.
  • Яйця – 3 шт.

Доведіть молоко до кипіння. Збийте яйця з сіллю, додайте сметану і добре перемішайте. Влийте суміш в кипляче молоко при постійному помішуванні. Варіть 3-5 хвилин. Як тільки відокремилася сирна маса від молока – пора знімати з вогню. Якщо переварите – сир буде гумовим.

Друшляк застеліть марлею в 3-4 шари і відкиньте гарячу масу для проціджування сироватки. Через декілька годин зав’яжіть марлю, поставте під прес в холодильник на ніч. Вранці адигейські ласощі готові.

Бринза

Готувати її легко і просто! На 3 літри молока слід взяти столову ложку солі і 3 ложки 9%-го оцту. Вихід – 350 грамів.

Молоко закип’ятити, додати сіль і знову довести до кипіння. Влити оцет, як тільки з’являться пластівці, зняти з вогню.

За допомогою друшляка і марлі дайте стекти сироватці і поставте під прес в холодильник. Найкраще залишити на ніч. Вранці отриману бринзу можна подавати до чаю, але краще перекласти в ємність і залити сироваткою – на наступний день вона буде ще смачнішою.

Голландський

Як варити сир в домашніх умовах, щоб він нагадував твердий голландський? Дивно, але ви витратите всього півгодини свого часу.

Складові:

  • Сир – 1 кг, найкраще жирний домашній або фермерський.
  • Вершкове масло – 100 г.
  • Молоко – 1 літра.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль і сода – по одній чайній ложці.
Ще по темі:
Чому сир жовтого кольору, якщо молоко біле

Залийте сир молоком і поставте на середній вогонь, постійно помішуючи. Коли відокремиться сироватка, зніміть з плити і відкиньте на друшляк, дайте стекти. Додайте вершкове масло. Яйця збийте з сіллю і содою. Все добре перемішайте і поставте на невеликий вогонь.

Варіть до тих пір, поки маса не стане густою і тягучою, жовтого кольору. Обов’язково безперервно помішуйте, щоб уникнути підгоряння. Весь процес займе не більше 10 хвилин.

Перекладіть сир в форму і поставте в холодильник. Після приготування продукт слід охолодити деякий час і можна дегустувати – він не вимагає тривалого дозрівання.

fresh mozzarella, tomatoes and basil

Моцарелла

Якщо хто не знає, то моцарелла – це продукт у вигляді кульок білого кольору, замочених в розсолі, і відноситься до сичужних сирів. Сичужний сир – це продукт, виготовлений за допомогою спеціального ферменту, який витягують з шлунків телят або козенят. Його застосування значно скорочує час приготування.

Класичний рецепт вимагає молока чорних буйволиць, але, на жаль, в магазині воно не продається, тому візьміть звичайне коров’яче.

Складові:

  • Молоко – 4 літри.
  • Пепсин (фермент) – 0,04 мг
  • Сіль – столова ложка з гіркою.
  • Вода – 30 грам.

Нагрійте молоко приблизно до 35 градусів – це найкраща температура для ефективної реакції сичужного ферменту. Скористайтеся спеціальним кухонним градусником.

Пепсин відміряти складно, тому візьміть його на кінчику ножа. Розчиніть в кип’яченій воді кімнатної температури і змішайте з теплим молоком.

Приблизно через півгодини молоко ферментує і стане схожим на желе. Наріжте його на дрібні квадратики, щоб випустити сироватку, і залиште на 15-20 хвилин.

Злийте сироватку і перекладіть «тверде молоко» в друшляк або спеціальну форму з дірками для сирів. Дайте відстоятися ще 2 години. За цей час зайва сироватка остаточно стече.

Переверніть форму на суху чисту тарілку і залиште ще на декілька годин.

Приступаємо до посолу. Розчиніть сіль в сироватці, опустіть сир в розсіл і залиште на ніч.

На наступний день можна приступати до дегустації, а можна витримати кілька днів для дозрівання. Справжній сичужний сир дозріває не менше трьох тижнів.

Чечіль

Вірменський сир, заплетений в косички, є дієтичним, тому що готується з нежирних сортів молока. Він відноситься до ропні сичужних сирів так само як і сулугуні.

Складові:

  • Молоко – 4 літри.
  • Вода – 8 літрів.
  • Лимонна кислота – 1 чайна ложка.
  • Сичужний фермент – 1 грам.
  • Сіль – 200 г.

На водяній бані нагрійте молоко до 36-38 градусів, постійно помішуючи. Розведіть окремо лимонну кислоту і фермент в чверті склянки молока або води, змішайте їх з підігрітим молоком і відставте в тепле місце. Для збереження тепла каструлю можна обернути ковдрою.

Через годину підігрійте каструлю буквально 5-7 хвилин на середньому вогні. Розріжте желеподібну масу на кубики і злийте сироватку. Дайте відстоятися ще 30 хвилин.

Нагрійте воду в іншій ємності до 70-80 градусів і викладіть в неї сирні шматочки. Помішайте їх у воді дерев’яною лопаткою близько 15 хвилин.

Одягніть гумові рукавички і продовжуйте вимішування руками. Температуру води підтримуйте постійною.

Поступово починайте розтягувати сир, формувати нитки і перекладати їх в солоний розчин. На 1 літру води слід взяти 200 г солі.

Залиште нитки на добу в розсолі, потім відіжміть їх і сплетіть косички.

Плавлений зі спеціями

Складові:

  • Дуже жирний сир – 1 кг.
  • Олія без запаху або розтоплене вершкове масло – 3 столові ложки.
  • Сіль і сода – по половинці чайної ложки без гірки.
  • Вода (або розчинене молоко) – 2 літри.
  • Паприка і пажитник – по 1 чайній ложці.

Залиште сир в морозилці на ніч. Воду доведіть до кипіння і помістіть в неї заморожений сир, варіть 15-20 хвилин. Процідіть через марлю, покладену в друшляк до повного стікання рідини.

Змішайте сир з сіллю, содою і олією. Перекладіть в товстостінну каструлю і варіть до однорідності, приблизно 10 хвилин. Якщо буде

відчуватися присмак соди, то можна додати ложечку оцту і дрібку цукру.

Візьміть папір для випічки (пергамент), посипте його сумішшю спецій і сіллю. На край викладіть сирну масу і загорніть рулетом. Охолодіть в холодильнику. Через 2 години можна пробувати.

Умови зберігання сирів

Домашній сир необхідно зберігати в холодильнику не довше тижня, адже ви не додаєте в нього консервантів, а значить, бактерії розмножуються швидше. Але, як правило, рідня з’їдає дуже смачний продукт буквально за день-два і доводиться варити нову порцію.

Способи зберігання залежать від виду продукту. Наприклад, сир ні в якому разі не можна зберігати в поліетиленових кульках – він там задихається і швидко кисне. Покладіть його в емальований або скляний посуд. Інакше за день-два з’явиться кислинка і неприємний запах.

Покладіть в морозилку, сир виготовлений з тих продуктів, які при розморожуванні не втрачають своїх корисних властивостей.

Сичужні сири не переносять вологості, тому забезпечте їм сухе зберігання. Оберніть харчовою плівкою і покладіть в емальовану каструльку.

Адигейський, бринза і сулугуні чудово почувають себе в ємності з нержавіючої сталі або емалі.

Ідеальне місце для зберігання сиру – відділення для овочів в холодильнику. Попередньо оберніть його в харчову плівку, щоб забезпечити герметичність.

Якщо холодильника під рукою не виявилося, він зламався або ви виїхали на природу, в подорож, а на вулиці спекотно, то візьміть бавовняну тканину, змочіть її в солоній воді, відіжміть і загорніть сир. Покладіть в темне, добре провітрюване місце.

Корисні поради і рекомендації

Якщо ви хочете отримати твердий сир, як в магазині, то слід використовувати важкий прес, саме від тиску залежить щільність. Але на смак це все одно не вплине, тому добре подумайте, чи потрібно вам це?

Сиру необхідно дозріти, дайте можливість йому полежати. Його смак буде більш насиченим і пікантним. Він добре дозріє, якщо його маса буде більше півкілограма.

Для надання форми можна взяти звичайний друшляк.

Пересолені сичужні або ропні сири потрібно вимочувати, зайва сіль піде у воду.

Висновок

Якщо ви хочете приготувати домашні сири, виходячи з економії, то навряд чи ви багато виграєте. Проте будете впевнені в свіжості продукту і якості інгредієнтів. Знаєте, чим ваш сир буде відрізнятися від магазинного? Він буде приготовлений з любов’ю, а значить, принесе подвійну користь вашій родині.

Like this post? Please share to your friends:
Тільки у нас нове пізнавай
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.