Образ життя і середовище панголінів

Панголін, або ящір – вельми незвичайна тварина, що нагадує своїм зовнішнім виглядом гігантську ялинову шишку. Від усіх інших ссавців Старого Світу панголінів відрізняє рогова луска, що накладається одна на одну на зразок черепиці на даху.

Де живуть панголіни

Панголіни поширені від Сенегалу до Уганди, в Анголі, Західній Кенії, на південь до Замбії і на північ до Мозамбіку. Зустрічаються в республіках Судан і Чад, від Ефіопії до Намібії і Південної Африки; в Індії, Шрі-Ланці, Непалі, від півдня Китаю до Тайваню; на південь через Таїланд, М’янму, Лаос, Малайзію, Яву, Суматру, Калімантан і прибережні острови. Полюбляють як вологі екваторіальні ліси, так і савани.

Види і фото панголінів

Панголіни (Pholidota) – загін плацентарних ссавців, куди входить єдине сімейство Ящерових (Manidae) з одним сучасним родом Manis.

Всього на сьогоднішній день налічується 7 видів панголінів; 4 види мешкають в Африці, і 3 – в Азії.

Довжина тіла панголінів варіює від 30-35 см до 75-85 см (найбільший вид – гігантський панголін). Довжина хвоста в залежності від виду може бути від 55-65 см до 65-80 см. Важать тварини від 1,2-2 кг до 25-33 кг. У більшості видів самці на 10-50% важчі за самок.

Голова тварин невелика, конічної форми, очі маленькі, вушні раковини непомітні. Подовжене тіло поступово переходить в хвіст. Кінцівки тварини короткі, потужні, з п’ятьма пазуристими пальцями; 3 середніх кігтя на передніх лапах досягають 5,5-7,5 см в довжину.

Рогова луска перекривається на голові, тілі, зовнішніх сторонах лап і хвості, за кольором варіюють від світло-жовтувато-коричневого до темно-коричневого. Луска, що росте з глибокого підшкірного шару, періодично линяє і знову відростає. Вона захищає все тіло панголіна, за винятком черева і внутрішньої поверхні лап.

Язик у ящерів дуже довгий. У найбільшого виду (гігантського панголіна) він може витягуватися на 40 см, а загальна його довжина становить 70 см. Такий величезний язик поміщається в оболонці, прикріпленій іншим кінцем до грудини. У поглибленні грудної клітки знаходиться величезна слинна залоза, що виділяє клейку слину.

Простий череп не має ні зубів, ні жувальних м’язів, а спіймані мурахи потрапляють в спеціалізований роговий шлунок.

Африканські панголіни

До африканським видів відносяться:

  1. Гігантський ящір (Manis gigantea). Найбільший з усіх панголінів. Зустрічається в Центральній і Західній Африці, веде наземний спосіб життя.
  2. Степовий ящір (Manis temminckii). Зустрічається в саванах і степах Південної і Східної Африки. Цей наземний вид живе в норах завглибшки до декількох метрів, що закінчуються круглими камерами, іноді такими великими, що в них може в повний зріст поміститися людина.

    На фото степовий панголін згорнувся в захисний м’яч. Така поза найкращим чином захищає голі частини тіла: підборіддя, горло, черево і внутрішні поверхні лап.
  3. Довгохвостий (чотирипалий) ящір (Manis tetradactyla). Зустрічається в лісах Західної Африки, веде переважно деревний спосіб життя. Володіє найдовшим хвостом. У цього виду рекордне серед ссавців число хвостових хребців – 46-47. Своїх більших родичів він намагається уникати, переміщаючись вдень в пошуках м’яких висячих гнізд мурашок і термітів деревних видів, або атакує рухомі колони цих комах.
  4. Панголін тризагострений (Manis tricuspis). Мешкає в Центральній і Західній Африці, займає ділянки 20-30 га в нижніх ярусах лісу. Відрізняється більш дрібною лускою. На кінці хвоста розташована гола пляма, забезпечена сенсорною подушечкою, яка допомагає йому знайти зручне для захоплення місце.

Азіатські панголіни

Азіатські види від своїх африканських родичів відрізняються головним чином наявністю вовни біля основи щитків. Крім того, в порівнянні з африканськими, азіатські трохи дрібніші. Вивчені вони не так добре, як африканські. Живуть на луках, в дощових лісах і на оголених схилах пагорбів, проте нечисленні. До Азіатських видів відносяться:

  1. Індійський ящір (Manis crassicaudata). Цей вид має досить велику луску, проживає в Індії. Більшість індійських панголінів ведуть наземний спосіб життя.
  2. Яванский (індокитайський) ящір (Manis javanica). Поширений в Індонезії та Індокитаї. Відчуває себе комфортно як на землі, так і на деревах.
  3. Китайський (вухатий) ящір (Manis pentadactyla). Зустрічається в листяних і субтропічних лісах Північної Індії, Непалу і Південного Китаю. Від своїх родичів відрізняється найрозвиненішими вушними раковинами. Зазвичай живе на землі, але в разі небезпеки може жваво залізти і на дерево.

У деяких джерелах вказано ще один вид – Філіппінський ящір (Manis culionensis). Ендемік Філіппін, зустрічається на декількох філіппінських островах провінції Палаван.

Спосіб життя панголінів

Панголіни ведуть переважно нічний (крім африканського довгохвостого панголіна), і, як правило, одиночний спосіб життя. Вдень наземні африканські види ховаються в норах інших тварин, а деревні відпочивають в дуплах або в кронах дерев, згорнувшись серед епіфітів або в розвилках гілок. На вертикальні стовбури дерев вони підіймаються за допомогою передніх кігтів, а зубчасті грані хвостових щитків дають додаткову підтримку.

Ходять ящери вкрай повільно, величезні кігті ускладнюють і уповільнюють пересування. Під час ходьби звір підгинає їх всередину і наступає на землю зовнішніми сторонами передніх лап. Але якщо панголіни йдуть на задніх лапах, при цьому використовуючи хвіст як балансир, вони можуть пересуватися швидше (до 5 км / год).

Зір і слух у панголінів неважливі, зате вони можуть похвалитися відмінним нюхом – все їхнє соціальне життя регламентується запахами. Панголіни повідомляють родичів про свою присутність, розкидаючи уздовж стежок фекалії і залишаючи мітки сечі і їдкого секрету анальних залоз на деревах. За мітками сусіди можуть дізнатися про репродуктивний стан і домінантний статус.

Звуки, що видаються панголінами, обмежуються пихтінням і шипінням.

Раціон

Панголіни всіх видів є комахоїдними тваринами. Вони – великі любителі мурах і термітів, і, так само як і південно-американські мурашкоїди, панголіни зондують житло своєї здобичі довгим вузьким язиком.

Для руйнування гнізд земляних термітів і мурах панголіни використовують свої потужні кігті. Гігантський панголін здатний за ніч з’їсти 200 тис. мурах загальною масою до 700 грамів.

Коли панголін їсть, очі тварини від укусів мурашок захищають товсті повіки, ніздрі ж закривають спеціальні м’язи.

Вороги

Справжніх небезпечних ворогів (крім людини) в природі у панголінів небагато. Захищаючись від хижаків, ящери згортаються в тугу кулю, при цьому їх щитки утворюють панцир, який невразливий для більшості хижаків, крім великих кішок і гієн.

Справи сімейні

Шлюбний період у панголінів припадає на вересень-жовтень. Вагітність триває від 65-70 днів (індійський панголін) до 139 днів (степовий та тризагострений панголіни). Пологи відбуваються з листопада по березень.

Самки африканських видів найчастіше приносять одного дитинчата вагою 200-500 грамів, у азіатських нерідко народжується 2 і навіть 3 малюка. Незабаром після народження дитинчата деревних видів чіпляються за хвіст матері і можуть так їздити на ній до закінчення молочного вигодовування, а саме до тримісячного віку.

При небезпеці матері захищають малюків, скручуючись навколо них. Дитинчата наземних видів народжуються в норі, а в перший раз вони виїжджають на маминому хвості в 2-4 тижневому віці.

На фото: зовсім юний панголін катається на хвості матері.

Статевого дозрівання панголіни досягають до двох років.

Природоохоронний статус

Панголіни користуються надзвичайно високим попитом через м’ясо і луску, внаслідок чого саме ці тварини з усіх ссавців світу стали об’єктом наймасштабнішої незаконної торгівлі. М’ясо, за смаком нагадує свинину, вважається делікатесом, а луска знайшла широке застосування в народній медицині.

У багатьох культурах Азії існує думка, що порошок з луски цих тварин є цілющим і збудливим засобом.

Панголінів вбивають і незаконно торгують ними давно, полювання ведеться на всі види без розбору, а основна їхня стратегія захисту від хижаків (панголіни згортаються в щільний клубок) перетворює вилов цих тварин людьми в досить просту задачу. Все це призвело до того, що сьогодні ящери знаходяться на межі знищення.

З 1994 року всі види ящерів входять в Додаток II СІТЕС. Хоча вони захищені законами в більшості країн проживання, у багатьох з цих країн виконанню законодавчих вимог заважає погана організація правозастосовної практики.

Ще одна проблема полягає в тому, що, незважаючи на загальну заборону на торгівлю азіатськими видами панголінів, в більшості випадків ідентифікація видової приналежності зразків по лусці практично неможлива без проведення дорогого аналізу. Тому існуючі механізми охорони панголінів виявляються неефективними, оскільки митники часто не можуть визначити, який саме вид є об’єктом торгівлі.

Падіння чисельності популяцій ящерів призвело до того, що для задоволення попиту на них, існуючого в Китаї та В’єтнамі, контрабандисти почали використовувати постачальників тварин з інших країн Південно-Східної Азії і Індійського субконтиненту.

Митні органи регулярно вилучають з обігу вантажі, що містять тонни замороженого м’яса і луски панголінів. Зважаючи на наявність подібного пресу на популяції панголінів, МСОП відніс ще два азіатських види до категорії які «знаходяться в небезпечному стані».

У міру скорочення азіатських популяцій, підвищується попит на африканські види. МСОП включив всі чотири види африканських панголінів в категорію «вразливі», що обумовлено, головним чином, зростанням браконьєрства, що диктується попитом на даних тварин в Азії.

За останні десять років понад 1 млн. панголінів були вбиті браконьєрами з метою отримання м’яса і луски. Так як ящери є повільно зростаючими ссавцями, подібна практика може призвести до повного зникнення з природи всіх популяцій панголінів.

Ще по темі:
Чому тварини впадають в сплячку
Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:


Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.