Швидке приготування малосольних огірків

Помиляються ті, які думають, що літо приходить з появою червня на календарі або разом з кульбабами. Символом приходу спекотного, сонячного літа потрібно вважати малосольні огірки.

Кожна досвідчена господиня має в запасі кілька рецептів соління, а кожна починаюча мріє знайти свій найсмачніший рецепт. Трохи нижче наведено кілька варіантів популярної страви, яка відмінно підійде і в якості закуски, і до молодої картоплі зі шкварками.

Класичний рецепт малосольних огірків

Перші сонячні літні дні – сигнал для господині, настав час приступати до заготівлі овочів на зиму. А в якості розминки саме час приготувати малосольні огірки, вони вимагають мінімум продуктів, сил і часу.

Інгредієнти:

  • Огірки – 1 кг.
  • Вода фільтрована – 1 л.
  • Сіль (без фтору, йоду) – 2 ст. л.
  • Кріп – 2-3 парасольки або зелень.

Приготування:

  1. Огірки і кріп ретельно промити, у огірків відрізати кінчики, можна попередньо замочити в холодній воді (або обійтися без замочування).
  2. Укласти в банку або каструлю, перекладаючи зеленню. Сіль розчинити в 1 літрі води, залити огірки.
  3. Залишити на добу при кімнатній температурі, в подальшому зберігати на холоді.

Малосольні огірки в пакеті за 1 годину

Якщо готувати малосольні огірки звичайним способом в холодному розсолі, вони дійдуть до кондиції тільки через два дні. Якщо потрібно приготувати смачні малосольні огірочки до обіду або для виїзду на природу, то можна зробити це всього за одну годину.

Наведений нижче рецепт підходить для отримання малосольних огірків, які будуть спожиті відразу ж після приготування. Для тривалого зберігання його використовувати не рекомендується.

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Кількість: 6 порцій

Інгредієнти:

  • Молоді огірочки: 1.2-1.3 кг.
  • Сіль: 20-30 г.
  • Цукор: 15-20 г.
  • Часник: 5 зубків.
  • Зелений кріп: пучок.
  • Гострий перець: за бажанням.

Приготування:

  1. Огірки вимити. Відрізати у них кінчики і розрізати уздовж на чотири частини. Для приготування швидких малосольних огірків найкраще підходять сорти з тонкою шкіркою і дрібним, недозрілим насінням.
  2. Нарізати кріп. З часником вчинити так само. Щоб він швидше віддав свій смак і аромат огіркам, зубчики спочатку потрібно розчавити широким ножем, а потім нарізати на шматочки. Огірки будуть смачнішими, якщо, крім зубчиків, покласти в них і молоду зелень часнику.
  3. Зелень і часник покласти в миску з огірками. Перемішати.
  4. Додати до огірків сіль, цукор і перець за бажанням. Перемішати.
  5. Через 3-4 хвилини перекласти огірки в пакет і зав’язати. Для прискорення процесу можна використовувати ще один пакет.
  6. Через годину швидкі малосольні огірки готові. Їх можна подавати на стіл. У тому випадку, коли їх не встигли з’їсти за один день, то з них вийде чудовий розсольник.

Швидке приготування малосольних огірків

Класичний рецепт соління займає зазвичай 2-3 дні, іноді у господині, та у її родини немає ні часу, ні сил стільки чекати. Тому використовується рецепт швидких малосольних огірків, наприклад, наступний.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 800 гр. -1 кг.
  • Вода фільтрована – 1 л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Житній хліб – 2 скибочки.
  • Ароматні трави – кріп, коріандр.
  • Лавровий листок – 1-2 шт.
  • Перець горошком – 4-5 шт.

Приготування:

  1. На першому етапі необхідно підготувати огірки. Плоди брати свіжі, цілі, без тріщин і вм’ятин. Щоб процес соління проходив активно, потрібно обрізати хвостики.
  2. На дно будь-якої скляної або емальованої посудини укласти зелень (кропу – тільки половину), її попередньо вимити, можна нарізати або класти цілими гілочками. Сюди ж додати спеції (лавровий лист і перець).
  3. Потім, щільно притискаючи один до одного, укласти огірки. Зверху покласти залишки кропу і житній хліб. Його потрібно загорнути в марлю.
  4. Приготувати розсіл, тобто просто закип’ятити воду з цукром і сіллю, дочекатися їх повного розчинення.
  5. Гарячим розсолом обережно залити огірки, вода повинна повністю покрити овочі. Зверху необхідно розмістити гніт – найоптимальніший спосіб накрити огірки кришкою або дерев’яним колом, зверху поставити трилітрову банку, наповнену водою.
  6. Залишити в теплому місці. Через добу прибрати з розсолу житній хліб, ємність переставити в холодильник або просто холодне місце. А смачні малосольні огірочки вже можна подавати до столу!

Малосольні огірки за 5 хвилин

З різних причин господиня не встигає засолити огірки до потрібного моменту: або їх пізно привезли, або не було якогось інгредієнта. Але ось всі зірки, як то кажуть, зійшлися, гості майже на порозі, а обіцяної страви (малосольних огірків) немає. Нижче один з рецептів, який обіцяє, що через 5-10 хвилин на столі буде ця літня страва.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 3-4 шт.
  • Свіжий кріп – 1 пучок.
  • Часник – 1-2 зубчики.
  • Сіль морська – 0,5-1 ч. л.

Приготування:

  1. Для соління огірків за цим рецептом необхідно вибрати зовсім маленькі плоди, які мають тонку шкірку. Якщо в наявності тільки «велетні», значить, потрібно зрізати шкірку.
  2. Плоди необхідно ретельно вимити, нарізати кружальцями, причому досить тонкими. Товщина їх повинна бути в межах 2-3 мм, це важливо для того, щоб процес соління пройшов в рекордно короткі терміни.
  3. Кріп також промити, нарізати. Зубчики часнику очистити, вимити, нарізати або розчавити. Змішати в ємності кріп, часник, почати розтирати товкачем до появи соку. У цьому ще один секрет рецепту: чим більше соку, тим смачніші і ароматні будуть огірки.
  4. У велику ємність укласти огірки, присипати морською сіллю і додати суміш з розтертого часнику з кропом.
  5. Накрити ємність кришкою і, притримуючи її дуже щільно, потрясти. Третій секрет страви – в великих крупинках морської солі, яка при струшуванні сприяє виділенню огіркового соку. Трясти ємність потрібно приблизно п’ять хвилин.
  6. Потім викласти готові малосольні огірки на тарілку, і йти відкривати двері, адже гості вже на порозі!

Рецепт хрустких малосольних огірків

Найкращий рецепт той, в якому огірки залишаються щільними і хрусткими. На це впливає багато факторів, хтось радить не класти листя вишні і смородини, інші, навпаки, рекомендують обійтися без хрону. Нижче – чудовий рецепт малосольних огірків, його секрет – використання невеликої кількості оцту, щоб смак був більш різким.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 2 кг.
  • Свіжий кріп – 1 пучок.
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Оцет – 3 ст. л.
  • Оцтова есенція – 5 мл.
  • Часник – 2-3 зубки.
  • Лавровий листок – 3-4 шт.
  • Перець духмяний (горошок) – 4-5 шт.

Приготування:

  1. Процес соління починається з підготовки плодів. Вибрати кращі – цілі, без пошкоджень. Вимити, обрізати кінчики, зробити проколи вилкою, замочити в холодній воді на кілька годин.
  2. Кріп промити, розібрати на парасольки і гілочки. Часник очистити, можна класти зубчиками, можна нарізати, тоді у огірків з’явиться легкий часниковий аромат.
  3. Для соління необхідна скляна ємність, її вимити, обшпарити, охолодити. На дно укласти половину спецій, прянощів, часнику.
  4. Обережно, щільно один до одного укласти огірки. Можна ставити їх вертикально, спорудивши спочатку перший «поверх», потім другий.
  5. Зверху укласти залишки прянощів і зелень. Насипати грубу поварену сіль. Залити окропом. Додати оцет (по нормі) і оцтову есенцію.
  6. Закрити щільною кришкою, кілька разів перевернути для повного розчинення солі. Залишити при кімнатній температурі на добу, потім помістити в холодильник.

Огірки виходять дуже смачними, ароматними, гострими і хрусткими!

Малосольні огірки в каструлі

У господарок-початківців іноді постає складне питання, в якій тарі можна солити огірки. В одних рецептах вказується, що потрібно використовувати скляні ємності, в інших – згадуються звичайні каструлі.

Однозначної відповіді немає, можна робити і тим, і іншим способом. Ось один з рецептів соління в каструлі. Важливо, щоб вона, по-перше, була емальована, не металева, по-друге, без подряпин і тріщин, оскільки метал погіршує смакові якості огірків. Малосольні огірки виходять смачними, ароматними і хрусткими!

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1 кг.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л. (без гірки).
  • Часник – 1 головка.
  • Вода фільтрована – 1 л.
  • Кріп – 2-3 парасольки.
  • Вишневий листок – 2 шт.
  • Смородиновий листок – 2 шт.
  • Чорний гострий перець (горошок) – 3-4 шт.
  • Листя хрону.

Приготування:

  1. Підготувати овочі – вимити, обрізати кінчики з двох сторін, замочити в холодній воді на 1-2 години.
  2. На дно емальованої каструлі укласти половину листя, спеції, декілька парасольок кропу, частину часнику (очищеного, вимитого, нарізаного).
    Укласти шар огірків, прикрити плоди листям хрону, присипати часником і спеціями. Процедуру повторити, поки не закінчаться огірки. Зверху – листя хрону.
  3. Приготувати розсіл: в окремій ємності довести до кипіння воду, всипати цукор і сіль. Помішувати до повного розчинення.
  4. Гарячим маринадом залити підготовлені огірки. Залишити до повного охолодження.
  5. На наступний день можна каструлю поставити в холодильник, накривши кришкою.
  6. Другий варіант – перекласти огірки в більш звичну скляну ємність. У банці зручніше зберігати, так як вона займає менше місця в холодильнику.

Малосольні огірки в банці

Приготувати смачні малосольні огірки за наступним рецептом зможе навіть та господиня, яка робить перші кроки на кухні. Необхідні зовсім прості інгредієнти і мінімум зусиль.

Інгредієнти:

  • Огірки (свіжі) – стільки, скільки влізе в трилітрову банку (зазвичай близько 1 кг).
  • Зелений кріп (гілочки і парасольки).
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Сіль (велика, кам’яна, без фтору і йоду) – 3 ст. л. (ложки з гіркою).

Для першого експерименту досить цих інгредієнтів, є версія, що саме спеції з петрушкою сприяють тому, що огірки стають м’якими.

Приготування:

  1. Огірки вимити, обрізати кінчики. Часник очистити, промити під проточною водою, нарізати тонкими пластинами. Кріп добре промити від піску, бруду.
  2. Укласти на дно половину кропу і часнику, далі поставити вертикально огірки, щільно заповнюючи всю скляну ємність. Другий «поверх» можна не ставити, а просто укласти плоди. Зверху – залишки часнику, всипати сіль, прикрити парасольками кропу.
  3. Закип’ятити воду (можна взяти більше, ніж 1 літру), залити окропом. Накрити капроновою кришкою. Притримуючи банку рушником, потрусити її, щоб сіль розчинилася, але не осіла на дно.

Якщо приготувати огірки за таким рецептом ввечері, то до ранку вода охолоне, плоди просоляться. Їх можна вже подавати до сніданку!

Смачні малосольні огірки з часником

Основні природні ароматизатори в малосольних огірках – це часник і кріп, без них не обійтися, решту спецій можна додавати в якості експерименту за смаком. Нижче один з таких експериментальних рецептів.

Інгредієнти:

  • Вода – 1 л.
  • Огірки – 1 кг.
  • Сіль – 2-3 ст. л.
  • Часник – 1 головка.
  • Червоний перець (гіркий) – 1 шт.
  • Хрін (листя) – 2-3 шт.
  • Кріп – 2-3 парасольки.

Приготування:

  1. Часник очистити, вимити, разом з червоним гострим перцем нарізати. Хрін і кріп вимити.
  2. Огірки перебрати, вибрати кращі, однакові за розміром.
  3. На дно ємності для соління викласти листя хрону, кріп, нарізаний часник з перцем.
  4. Потім покласти шар огірків (можна ставити вертикально). Наступний шар – спецій і трав, потім – плодів. Так до заповнення ємності.
  5. Сіль розвести у воді до розчинення. Залити маринадом плоди, залишити для просолювання. Якщо заливати гарячим розсолом, процес буде йти швидше, вранці можна дегустувати. Якщо розсіл холодний, то буде потрібно 2-3 дні.

Малосольні огірки з кропом

Навіть якщо в наявності лише огірки і кріп, можна сміливо починати соління, вже через добу на столі з’явиться хрустка закуска з яскраво вираженим ароматом кропу.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки – 1 кг.
  • Сіль (без домішок у вигляді йоду або фтору) – 2-3 ст. л.
  • Кріп – 4-5 суцвіть або гілочок.
  • Вода – близько 1 л.

Приготування:

  1. Процес починається з підготовки плодів – жорсткий відбір – огірки повинні бути цілі, без вм’ятин, бажано, одного розміру (для рівномірності просолювання). Плоди вимити, обрізати хвостики, витримати в холодній воді 2 години.
  2. Кріп промити, гілочки можна порізати, суцвіття укладати в ємність цілими, перекладаючи з огірками, поки не заповниться ємність (каструля або скляна банка).
  3. Розчинити в воді сіль, розсолом залити підготовлені огірки.
  4. Починається найскладніший період – очікування смакоти. Його можна прискорити, якщо заливати гарячим розсолом.

Малосольні огірки на мінералці

Останнім часом модним став рецепт соління огірків із застосуванням мінеральної води. Вважається, що солі, які є в ній, роблять плоди надзвичайно смачними, а газ, що виділяється – сприяє швидкому просолюванню. Так це чи ні, можна встановити тільки, приготувавши їх за наступним рецептом.

Інгредієнти:

  • Свіжі маленькі огірки – 1 кг.
  • Мінеральна вода (газована) – 1 л.
  • Сіль кухонна – 2 ст. л.
  • Кріп – 5-6 гілочок або 3-4 парасольки.
  • Часник – 3-5 зубків.

Приготування:

  1. У приготуванні немає нічого складного. Огірки підготувати, тобто вимити, обрізати кінчики.
  2. Укласти на дно ємності кріп і часник (очищений, нарізаний). Потім огірки. Знову шар кропу і часнику, далі – огірків.
  3. Всипати сіль, залити холодною мінералкою.
  4. Прикрити кришкою, потрусити, сіль повинна розчинитися, щоб не осісти на дні. Залишити для маринування на 12 годин.

Поради та рекомендації

Для маринування можна вибрати одну з ароматних трав або використовувати класичний повний набір для маринування, в який входять кріп і петрушка, листочки смородини і вишні, корінь або листя хрону, часник, лавровий листок. Також використовуються прянощі – гвоздика, перець духмяний і гострий (горошком).

Використання будь-яких натуральних ароматизаторів додасть страві яскраво вираженого смаку. В якості експерименту можна по черзі додавати ті чи інші трави, спеції, щоб визначити, який з варіантів найбільш влаштовує господиню.

Спеції можна додавати безпосередньо в ємність, де будуть солитися огірки, можна прокип’ятити у воді протягом 5 хвилин. Потім ароматним розсолом (гарячим або холодним) залити підготовлені овочі.

Господині кажуть про те, що можна солити гарячим і холодним способом, в першому випадку процес буде йти набагато швидше, але і зберігатися такі огірки повинні недовго. Соління в холодному розсолі займе більше часу, проте і зберігаються вони довше.

Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.