Смачний майонез в домашніх умовах

Святковий стіл складно уявити без улюблених салатів з майонезом. Куплений соус шкідливий для здоров’я, в ньому містяться консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку. Дієтологи радять виключити цей продукт всім, хто хоче дотримуватися здорового харчування. Є й інший вихід, любителі соусу можуть виготовляти його самостійно. Залишилося зрозуміти, як зробити домашній майонез.

Про майонез

Класична рецептура соусу прийшла до нас з французької кухні. Спочатку страви з майонезом були доступні тільки досить забезпеченим людям. За радянських часів соус поступово завоював всенародну любов.

Смак початкового соусу значно відрізняється від сучасного продукту на полицях супермаркетів. Основні інгредієнти класичного майонезу такі:

  • Яйця.
  • Олія.
  • Гірчиця.
  • Сіль, цукор.
  • Підкислювач: лимонний сік або оцет.

Основний продукт для майонезу – олія, від її якості залежить смак кінцевого продукту.

Професіонали не радять використовувати оливкову олію, вона негативно впливає на смак майонезу, надаючи йому гірчинки. Кращий варіант – це суміш оливкової і будь-якої іншої олії в пропорції 1:1.

  1. Велика кількість олії робить майонез калорійним продуктом, тому не варто вживати його у великих кількостях. Ще одним питанням залишається використання сирих яєць. Неякісний продукт небезпечний для здоров’я, в ньому можуть міститися збудники інфекційних захворювань.
  2. Вибирайте свіжі яйця перевірених виробників. Не варто купувати домашні яйця, виробництва невідомих господарств, так як птахи в них не проходять ветеринарний контроль.
  3. Гірчиця для приготування майонезу може бути вже готовим соусом або у вигляді порошку. Останній варіант безпечний: в ньому відсутні додаткові харчові добавки. Майонезу він надає більш гострого смаку.
  4. Зазвичай для приготування домашнього майонезу використовують лимонний сік. Серед оцтів краще вибирати винний, він надає соусу яскравого смаку.
  5. Кількість солі і цукру, пропоновану в рецептах, можна змінювати на свій смак. В магазинному майонезі міститься велика кількість цукру, тому людям які хворіють на цукровий діабет не рекомендується його вживати. У домашньому майонезі можна контролювати вміст спецій і не додавати небажані компоненти.

Популярні рецепти

Основні інгредієнти визначені, рецептів соусу існує велика кількість. Розрізняються не тільки компоненти, але і методи змішування, і послідовність введення до складу. Розглянемо основні варіанти.

Класичний рецепт

Складові:

  • Рафінована олія – 200 мл.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – половина чайної ложки.
  • Цукор – чайна ложка.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

На заміну рафінованій олії можна брати оливкову, соняшникову, кукурудзяну. Головна умова – неяскравий смак. Перед приготуванням необхідно вийняти всі продукти з холодильника, залишити на 20-30 хвилин. Температура компонентів повинна бути кімнатною.

Приготування:

  1. Відокремити жовток від білка. У жовток додати сіль і цукор.
  2. Збити до появи білої піни.
  3. Вводити олію тонкою цівкою, не припиняючи збивати.
  4. Ввести оцет.
  5. Довести до необхідної консистенції.

Густота соусу залежить від кількості олії. Щоб зробити майонез більш рідким, можна додати 1-2 столові ложки води. Кількість солі і цукру може бути змінено відповідно до смаків. Цей простий рецепт не завдасть клопоту.

Майонез на перепелиних яйцях

Перепелині яйця за своїми якостями багато в чому перевершують курячі. При зниженій калорійності в них міститься більше вітамінів і мінералів. Завдяки гарному імунітету перепілок, яйця не містять антибіотиків, на відміну від курячих.

Складові:

  • Перепелині яйця – 6 шт .
  • Рафінована олія – 1 склянка.
  • Оцет – 1 ст. л .
  • Сіль – половина чайної ложки.
  • Гірчиця – 1 ч. л .
  • Цукор – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Розбити яйця, додати сіль, цукор.
  2. Збити до отримання піни.
  3. Не перестаючи збивати, ввести тонкою цівкою олію.
  4. Додати гірчицю і оцет.
  5. Довести соус до необхідної консистенції.

Для приготування соусу краще вибирати свіжі яйця. Старі можуть негативно вплинути на смак кінцевого продукту. Вага старого яйця значно менша, від свіжого.

Вегетаріанський майонез

Вегетаріанцям і віруючим людям буде корисно дізнатися, як зробити майонез пісним. Важливою перевагою подібних рецептів є їх безпека від зараження сальмонельозом.

Складові:

  • Рафінована олія – 0,5 склянки.
  • Крохмаль – 2 ст. л.
  • Овочевий бульйон або огірковий розсіл – 0,5 склянки.
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Дві столові ложки бульйону підігріти, розвести в них крохмаль. Вилити в основний бульйон.
  2. Додати в нього сіль, гірчицю, лимонний сік. Ретельно перемішати.
  3. Збивати, додаючи тонкою цівкою оліюо.
  4. Довести до потрібної консистенції.
  5. Такий майонез цінний відсутністю яєць і зниженою калорійністю. Він прекрасно підійде для заправки салатів.

Домашній сирний майонез

Як робити домашній майонез корисним і безпечним для дітей? Можна відмовитися від сирих яєць і використовувати сир.

Смак майонезу на сирі багато в чому залежить від якості головного інгредієнта. Краще вибирати більш вершковий, з незначною кислинкою.

Тоді і соус вийде з ніжним, оксамитовим смаком.

Складові:

  • Сир – 100 г.
  • Рафінована олія – 2 ст. л.
  • Відварений жовток – 1 шт.
  • Гірчиця – половина столової ложки.
  • Лимонний сік або оцет – половина столової ложки.
  • Сіль – на кінчику ножа.

Приготування:

  1. Пропустити сир через сито, додати тертий жовток, молоко. Ретельно перемішати.
  2. Постійно помішуючи, додати олію.
  3. Додати сіль, лимонний сік, гірчицю. Змішувати до отримання потрібної консистенції.
  4. Для густоти можна додати 1 чайну ложку олії. Щоб зробити соус більш рідким – трохи молока або води.

Сирний майонез стане прекрасною заправкою до салатів і складовою для різних закусок.

Майонез на молоці

Молочний соус підійде для тих, хто вирішив зробити домашній майонез без яєць. Цей рецепт має більш низьку калорійність у порівнянні з класичним варіантом приготування: частина олії замінюється молоком.

Складові:

  • Молоко – 100 мл.
  • Рафінована олія – 150 мл.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Оцет – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Молоко довести до кипіння. Остудити. Додати сіль і цукор.
  2. Збиваючи, невеликими порціями вмішати олію.
  3. Після отримання однорідної маси додати гірчицю, оцет. Ретельно перемішати.

Соус стане прекрасним доповненням до салатів і закусок, додасть їм легкого вершкового присмаку. А головне – він абсолютно безпечний і може вживатися дітьми від 3-х років.

Домашній провансаль

Майонез “Провансаль” відрізняється від звичайного домашнього майонезу наявністю гірчиці.

Складові:

  • Рафінована олія – 150 мл.
  • Жовток – 2 шт.
  • Гірчиця готова – половина чайної ложки.
  • Сіль – третина чайної ложки.
  • Цукор – половина чайної ложки.
  • Оцет або лимонний сік – 1 ст. л.

Приготування:

  1. У жовтки додати сіль, гірчицю, оцет. Збити до розчинення всіх складових.
  2. По чайній ложці додавати олію, не перестаючи збивати. Після кількох перших ложок її можна вливати тонкою цівкою.
  3. Додати оцет.
  4. Збивати до потрібної консистенції.

Результат порадує класичним смаком майонезу “Провансаль”, який стане прекрасною заправкою для олів’є.

Часниковий майонез

Подібний соус підійде для приготування закусок, бутербродів, стане прекрасним кремом для овочевих і м’ясних тортів, наприклад, печінкового або картопляного. Його можна подати до м’яса і риби, запечених овочів.

Складові:

  • Рафінована олія – 150 мг.
  • Куряче яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Сіль – третина чайної ложки.
  • Цукор – третина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

Приготування:

  1. Яйце збити з цукром, сіллю.
  2. Не перестаючи збивати, маленькими порціями вводити олію. Починати з 1 чайної ложки, поступово збільшуючи до тонкої цівки.
  3. Додати лимонний сік або оцет, часник, тертий на дрібній тертці.
  4. Збивати до потрібної консистенції.

Гострий ароматний соус прекрасно підійде до м’яса, курки, овочевих страв.

Домашній майонез з сиром

М’який вершковий смак такого соусу припаде до смаку любителям сиру. Він зробить страви ситними, його можна використовувати для наповнення тарталеток, різних овочевих рулетів, наприклад, з баклажана.

Складові:

  • Рафінована олія – 200 г.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сир твердих сортів – 100 г.
  • Сіль на кінчику ножа.
  • Цукор – третина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.

Приготування:

  1. До жовтка додати сіль і цукор. Збити до появи білої піни.
  2. Продовжуючи збивати, додавати олію тонким струмком.
  3. Додати оцет. Збити до потрібної консистенції.
  4. Сир потерти на дрібній тертці.
  5. Вмішати сир в соус.

Соус виходить густим, ситним з приємним вершковим смаком. Слід враховувати смак сиру, особливо додаючи сіль.

Томатний майонез

Незвичайний соус з ароматом свіжих помідорів безсумнівно прикрасить страви.

Складові:

  • Рафінована олія – 150 мл.
  • Жовток – 1 шт.
  • Сіль – на кінчику ножа.
  • Цукор – половина чайної ложки.
  • Лимонний сік або оцет – 1 ст. л.
  • Томатна паста – 1 ст.л.

Приготування:

  1. У жовток додати сіль, цукор. Збити.
  2. Акуратно вмішувати олію невеликими порціями.
  3. Додати лимонний сік або оцет. Перемішати.
  4. Вмішати томатну пасту.

Це дійсно цікавий соус, який підходить для закусок і бутербродів. У томатній пасті зазвичай міститься сіль, тому важливо не пересолити майонез.

Використання техніки в приготуванні домашнього майонезу

Раніше соуси збивали віночком, але з розвитком технологій на допомогу прийшли міксер і блендер. Але віночок не варто відкладати в сторону. На його захист можна сказати те, що таке повільне збивання дозволяє стежити за процесом. В результаті занадто сильного перемішування домашній майонез може разшаруватися і утворяться пластівці.

З цієї причини не рекомендують використовувати міксер.

Якщо для приготування соусу використовується міксер, то швидкість роботи краще зменшити до мінімальної. Ретельно стежити за процесом, щоб не утворилися пластівці або не розпочалося розшарування.

Професіонали вибирають погружний блендер, він не так сильно збиває, як міксер, а в сам соус потрапляє менше повітря.

Секрети приготування смачного майонезу

Продукти повинні бути кімнатної температури. Яйця з холодильника не зіб’ються. Тому всі інгредієнти краще приготувати заздалегідь.

  1. Домашній майонез не підходить для термічної обробки. Не варто запікати з ним страви, так як соус розшарується.
  2. Вводити олію потрібно повільно, інакше можливе утворення пластівців і розшарування.
  3. При приготуванні соусу можна експериментувати з різними добавками: спеціями, зеленню.
  4. Соус і страви з них зберігаються в холодильнику не більше доби.
  5. Для дітей, вагітних і годуючих жінок, можна використовувати тільки рецепти без сирих яєць.

Як зменшити небезпеку від сирих яєць

Сальмонела міститься в посліді хворої птиці і потрапляє на шкаралупу яйця. Через 4-5 діб бактерія проникає всередину і заражає вміст.

  1. Яйця необхідно вибирати максимально свіжі, краще фабричні. На виробництві ведеться регулярний ветеринарний контроль, свіжі яйця проходять обробку дезінфікуючими розчинами.
  2. Зберігати яйця необхідно окремо від інших продуктів. Перед застосуванням ретельно обмивати з використанням мила.
  3. Для приготування майонезу не можна використовувати яйця з пошкодженою шкаралупою.

Висновок

Приготування домашнього майонезу не займає багато часу і сил. Соуси урізноманітнюють меню, зроблять улюблені страви ще смачнішими.

Like this post? Please share to your friends:
Тільки у нас нове пізнавай
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.