Виноградне вино в домашніх умовах



Правильно приготувати виноградне вино — не проблема, якщо знати деякі правила і важливі моменти. Сьогодні ми розповімо, як приготувати виноградне вино в домашніх умовах і які процеси потрібно виконати для отримання ароматного напою.

Хочете виготовляти власне вино, але не знаєте з чого почати? Не потрібно винаходити щось нове, краще звернути увагу на старі і перевірені часом рецепти, але при цьому враховувати всі тонкощі, які виникають в даній справі. Смак домашнього вина залежить не тільки від сорту винограду і правильного підходу до його вирощування, але і від того наскільки були дотримані правила виноробства.

як приготувати виноградне вино в домашніх умовах

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Щоб домогтися чудового смаку і післясмаку, столові сорти винограду не підійдуть. Краще використовувати більш популярні у виноробстві сорти, наприклад, Шардоне, Ізабелла, Рислінг, Піно Блан, Мерло та інші. Чудові солодкі вина виходять з мускатного винограду, але вони краще ростуть у південних частинах країни.

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Збір винограду

Збір винограду починається в кінці вересня і до перших заморозків. Якщо погода постійно спекотна, то рекомендується виноград залишити на лозі. Якщо ж погода не балує сонячними днями, а йдуть дощі, то виноград краще зібрати. У період дощів виноград почне підгнивати і вже не буде придатний для виготовлення вина. Головне — при зборі винограду, грона повинні бути сухими.

  • З недозрілого винограду виходять легкі столові вина.
  • Чим довше виноград знаходиться на лозі, тим міцніше буде напій.
  • Десертне вино краще виходить з зав’ялених на лозі виноградних плодів.Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Підготовка ягід

Після збору, виноград добре перебирають. Зіпсовані, підгнилі і заражені хворобами виноградини, а тим більше сухі викидають. Прибираються гілочки і кісточки. Гіркота у вині з’являється через наявність гілочок, в яких міститься танін. Даний процес відбору займає багато часу, але після цього вино матиме відмінні смакові якості. Перебрані плоди винограду не можна мити, так як білястий наліт — це і є винні дріжджі, які й провокують процес бродіння.

Щоб уникнути цвілевого нальоту на скляній тарі, де буде бродити виноград, стінки краще обкурити сіркою.

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Процес бродіння

Після проведення підготовчих робіт, виноград не рекомендується залишати без подальшої обробки, в іншому випадку він може забродити раніше, ніж це потрібно.

Необхідно відразу приступити до роздавлювання ягід, це може відбуватися за допомогою спеціальної дробарки або дерев’яного товкача, неважливо яку зброю праці буде вибрано, головне робити все ретельно.

Шкірка винограду містить натуральний барвник, тому якщо хочете отримати біле вино, то сік і мезгу відразу відокремлюють, якщо ж, навпаки, червоне, то все разом відправляють в одну ємність для бродіння.

Подавлений виноград, поміщають в емальований посуд на 3 дні. Температура повинна бути кімнатною, також необхідно помішувати отриману суміш як мінімум три рази на день. Нормальний стан сусла — закисання. Через три дні мезга спливає і можна приступати до проціджування соку. Для терпкості напою суміш можна залишити ще дні на 2-3.

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Цукор

Для отримання солодкого якісного вина, цукор додають невеликими порціями протягом 10 днів до одержання смаку схожого з солодким чаєм або компотом.

Кількість цукру, яку слід додавати, розраховується з індивідуальних бажань винороба або відповідно до сорту використовуваного винограду.

Щоб цукор добре розчинився, невелику частину соку виливають, розмішують з цукром, а потім додають назад в ємність для бродіння. Не забувайте, що після бродіння цукор не потрібно додавати, він тільки законсервує напій.

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Бродіння під затвором

Після проціджування вже підсолодженого виноградного напою його переливають у бутель і накривають спеціальною капроновою кришкою, в яку наливають води.

Також можна використовувати медичну рукавичку, проколоту в декількох місцях, її закріплюють гумкою до шийки скляній ємності. При цьому кисень не буде потрапляти всередину ємності, а вуглекислий газ буде виходити через кришку або отвори в рукавичці.

Бутлі з вином повинні зберігатися в приміщенні з температурою не нижче +10 градусів. Необхідно пам’ятати, що чим нижче температура, тим повільніше процес бродіння.

Для того щоб не зіпсувати смак, раз на тиждень сік слід відціджувати, для позбавлення від осаду. Коли перестануть з’являтися бульбашки, приблизно, через місяць або два, напій можна спробувати. Якщо вино на смак солодке, але без присмаку цукру, і при цьому має міцність, то воно готове до вживання.

Основні підготовчі моменти домашнього виноробства

Рецепти приготування вин своїми руками

Вищевказана рецептура прийнятна для винограду сорту Ізабелла. Винограду йде близько п’яти кілограм, з додаванням 12 літрів води через тиждень бродіння.

Але це не єдиний рецепт. Існує ще безліч рецептів, з виноградним соком або з готовим вином:

  • вино столове по-польськи, у виноградний сік додають не цукор, а родзинки, але його кількість повинна бути в два рази більшою ніж цукру;
  • вино угорське, для його виготовлення потрібно 5 кг родзинок і 6 літрів вина, суміш поміщають в бочку на два дні, потім додають дріжджі, закривають і заривають у землю на рік;
  • вино гвоздикове, в ємність з виноградним соком поміщають мішечок з потовченою гвоздикою, по закінченні процесу бродіння, вино переливають в іншу ємність;
  • вино лимонне, цедру одного лимона загорнуту в мішечок додають в 10 літрів соку, після закінчення бродіння, додають мелісу, м’яту, 1 шкірку помаранча, кілограм винограду, цукор і дають настоятися;
  • вино Мозельський, перед тим як налити виноградний сік в бочку, його наповнюють невеликою кількістю відвару з квітів бузини і м’яти, коли бочка насититься запахом трав, додають сік і настоюють;
  • вино мускатне, в молоде вино додають мішечки з насінням шавлії і квітками бузини приблизно на 2 тижні, потім вино розливають у пляшки;
  • вино яблучне, в процесі бродіння у виноградний сік додають яблука, періодично замінюючи на нові.

Як видно, процес виноробства в домашніх умовах не настільки складний, не варто боятися невдач, експериментуйте — і знайдете свій рецепт.



Загрузка...


Схожі по темі:
Обговорення: є 1 коментар
  1. Света катёнок:

    Кращий спосіб порадувати себе і своїх близьких хорошим вином зробити його самому. Це зовсім не так складно, як може здатися спочатку. До того ж, домашнє вино зовсім недороге у виготовленні і повністю натуральне, що виключає шкоду для вашого здоров’я від споживання цього оспіваного поетами напою.

Поділіться своїми думками
Для оформлення повідомлень Ви можете використовувати наступні теги:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Свіжі записи
Розумовий і фізичний розвиток дитини в 4 роки.
Як дізнатися що ти вагітна без тесту: симптоми, ознаки!
Як правильно обрізають і вкривають виноград на зиму?
Ідеї виробів своїми руками. Поради для жінок і чоловіків.
Які методи ефективні при лікуванні ячменю на оці? Традиційні та народні способи.
Тільки у нас нове пізнавай © 2017 ·  
Наверх