Як зварити чанахи в домашніх умовах

Чанахи – це проста у приготуванні, ароматна і надзвичайно смачна страва національної грузинської кухні. Це щось спільне між густим супом і овочевим рагу. Подібні страви дуже популярні у багатьох народів світу, особливо часто її готують жителі в сільській місцевості.

Класичний рецепт – це печеня з м’яса баранини або ягняти з овочами в керамічних горщиках. Стандартний набір овочів для цієї страви – картопля, цибуля, болгарський перець, баклажани, томати і молода спаржева квасоля, а також пряні трави – базилік, кінза і петрушка. Сьогодні ми розповімо як варити чанахи в домашніх умовах і зробити цю страву неповторною і насиченою за смаком.

Як зварити чанахи в домашніх умовах

Як приготувати чанахи в домашніх умовах

Чанахи можна готувати не тільки з баранини, але й з яловичого або телячого м’яса, при цьому чим воно ніжніше, тим краще виходить страва. Також для грузинської страви використовують свинину, курятину, індичку і навіть кроляче м’ясо. Приготувати таку страву можна в казані, мультиварці або у звичайній каструльці. Однак у керамічних горщиках виходить найсмачніше. Не дарма ресторани вибирають саме такий спосіб подачі.

Класичний рецепт чанахів по-грузинськи в горщиках

Класичний рецепт чанахів по-грузинськи в горщиках

Складові:

  • картопля – 600 гр .;
  • бараняче м’ясо (або яловиче) – 500 гр .;
  • цибуля – 200 гр .;
  • морква – 200 гр .;
  • томати – 500 гр .;
  • баклажани – 300 гр .;
  • часник – 4 часточки;
  • лавровий лист – згідно кількості горщиків;
  • сіль, червоний мелений перець – за смаком;
  • зелень – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Баклажани нарізати кубиками, підсолити і залишити на півгодини, для того щоб зійшла гіркота, потім промити під проточною водою і віджати.
  2. Порізати баранину на невеликі шматочки.
  3. Нарізати томати і картоплю кубиками.
  4. Натерти моркву на крупній тертці.
  5. Подрібнити цибулю.
  6. Викласти в горщики шарами всі продукти: спочатку баранину, потім картоплю, баклажани, цибулю, моркву, ½ нарізаних томатів, приправити спеціями.
  7. Щоб блюдо не було сухим додати воду або бульйон.
  8. Після чого поставити страву в духовку і тушкувати протягом двох годин при 180 ° С.
  9. За 20 хвилин до повної готовності додати в чанахи невикористані томати, по голівці розчавленого часнику і по одному лавровому листку в кожен горщик.
  10. Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Рецепт приготування чанахів з курки і овочів

Рецепт приготування чанахів з курки і овочів

Складові:

  • курка – 1 кг;
  • томати – 500 гр .;
  • картопля – 250 гр .;
  • цибуля – 4 шт .;
  • баклажани – 3 шт .;
  • рис – 150 гр .;
  • вершкове – 25 гр .;
  • томатний сік) – 1 ст .;
  • перець – 5 Горошків;
  • кінза, базилік) – за смаком;
  • сіль, червоний перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Посолити курятину і залишити її на 5 хвилин, після чого порізати на порційні шматки і покласти в горщики.
  2. Баклажани надрізати, начинити зеленню і посипати спеціями.
  3. Томати так само, як і баклажани залишаються цілими, а цибулю і картоплю необхідно нарізати.
  4. Викласти інгредієнти шарами поверх м’яса: спочатку цибулю, потім томати, картоплю і баклажани, приправляючи кожен шар спеціями.
  5. Зверху покласти шматочок масла і посолити.
  6. Залити блюдо окропом або томатним соком, прикрити кришкою і помістити в духовку на 2 години.
  7. За 0,5-1 годину до готовності додати рис.

Як готувати чанахи з квасолею і свининою в каструлі

Як готувати чанахи з квасолею і свининою в каструлі

Складові:

  • м’ясо – 600 гр .;
  • 600 гр .;
  • 100 гр .;
  • 170 гр .;
  • 100 гр .;
  • 2 часточки;
  • 2 ст.л .;
  • паста – 1 ст.л .;
  • олія – 1 ст.л.;
  • лист – 2 шт .;
  • перець – 3 горошку;
  • спеції – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Зварити квасолю (вона повинна стати м’якою). На це може піти багато часу, і щоб його скоротити потрібно з вечора замочити її у воді.
  2. А поки квасоля вариться, потрібно промити свиняче м’ясо і нарізати його великими шматками. Після чого обсмажити на невеликій кількості олії до готовності (25-30 хвилин) і приправити.
  3. Картоплю нарізати крупно, так само, як і свинину. Підсмажити картоплю до напівготовності (15 хвилин буде достатньо), посолити.
  4. Цибулю нарізати кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Підсмажити овочі до красивого золотистого кольору.
  5. Борошно присмажити на чистій сковороді до майже коричневого кольору, без додавання рослинної олії. Після чого дати йому охолонути і змішати до однорідної консистенції з ½ склянки холодної води.
  6. Перекласти свинину і картоплю в каструлю, залити водою, так щоб вона закрила собою вміст. Поставити на вогонь і довести до кипіння, варити 5 хвилин.
  7. Додати варену квасолю, пасеровані цибулю і моркву. Заправити блюдо томатною пастою або соком, додати борошно, розчинене у воді (важливо щоб не було грудок). Після додавання останнього інгредієнта чанахи почнуть загущуватись.
  8. А тим часом потрібно почистити часник і видавити його в страву.
  9. Знову довести страву до кипіння і зняти з вогню. Готовий суп посипати зеленню.
Якщо Вам сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:


Comments: 1
  1. teaenea

    У меня чанахи довольно густые, что то среднее между первым и вторым блюдом. Рассчитываю на кастрюлю 3-4 л.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.