Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Невелика рибка з сімейства лососевих поширена в холодних північних водах. Популярна в Україні, Азії та Східній Європі як корисна і смачна риба. Про користь і шкоду мойви для організму розповімо докладніше.

Корисні властивості мойви

Мойва підходить для дієтичного раціону, оскільки це низькокалорійний продукт. 100 гр свіжої риби мають всього 116-217 ккал харчової цінності (залежить від пори року).

Її невеликі розміри дозволяють вживати мойву цілком.

Незважаючи на дешевизну, цей сорт риби містить велику кількість корисних речовин, вітамінів і мінералів, необхідних організму людини для нормального функціонування:

  • жирні кислоти омега-3 і омега-6,
  • вітаміни А (ретинол), D, В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В6 (піридоксин), В9 (фолієва кислота), С (аскорбінова кислота), РР,
  • легкозасвоювані білки (лізин, цистеїн, метіонін, треонін),
  • йод,
  • фтор,
  • селен,
  • кальцій,
  • хром,
  • фосфор,
  • калій,
  • натрій,
  • сірка та ін.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

ФАКТ: Мойву, як і інші океанічні риби, що живуть далеко від берегів, відносять до числа найцінніших продуктів, ніж прісноводні річкові види. Це пов’язано з тим, що в океанічних водах на них виявляється менше шкідливого людського впливу.

Виходячи з такого багатого хімічного складу, мойва (ще одна назва мойви) відноситься до найкориснішим видам риб північного півкулі. Регулярне вживання в їжу (2-3 рази на тиждень) надає позитивний ефект на всі органи. Це хороша профілактика багатьох захворювань.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Для жінок

Мойва має цілий ряд свідчень для регулярного вживання жінками:

  • містить набір вітамінно-мінеральних компонентів, необхідних жіночому організму для підтримки здоров’я;
  • активні речовини в її складі допомагають підтримувати красу шкірних покривів, волосся і нігтів;
  • низька калорійність продукту використовується під час дієти для здорового схуднення без шкоди для організму і надмірного виснаження;
  • мойва, як і інші морепродукти з високим вмістом фосфору, здатна підвищувати лібідо і нормалізувати роботу статевої системи;
  • можна вживати вагітним жінкам і молодим мамам при грудному вигодовуванні;
  • ця риба допоможе заповнити запаси важливих речовин і мікроелементів, в яких потребує жінка після виношування плоду; поліпшить стан нігтів, зубів, шкіри і волосся в стресовій для організму ситуації;
  • молоко матері має бути поживним, щоб дитина також отримував всі потрібні йому речовини для нормального росту і розвитку.

При грудному вигодовуванні слід виключити мойву в солоному, смаженому і копченому вигляді. Корисні властивості риба передасть у вареному, запеченому вигляді або приготована на пару, з мінімальною кількістю солі, щоб запобігти набряклість і гіпертонію. Обов’язково стежте за реакцією дитини на цей продукт.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Для чоловіків

Регулярне вживання мойви знижує ризик ранніх порушень статевої функції. Високий вміст фосфору налагоджує вироблення статевих гормонів. Також мойву використовують в якості профілактики сечостатевих захворювань та онкології.

Для дітей

У період активного росту особливе значення має прийом омега-3 і омега-6.

Якщо вживання цих поліненасичених кислот становить близько 1% від всіх корисних речовин (а в мойві саме таку кількість), то всі важливі показники життєдіяльності дитячого організму наближаються до норми.

Рибу в раціон дітей радять вводити починаючи з 3 років. Якщо у дитини відзначений дефіцит кальцію, йоду та інших важливих елементів, то невеликими порціями можна пробувати і раніше (в разі відсутності алергічної схильності).

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Для м’язів і кісток

Протеїни і легкозасвоювані білки особливо корисні для спортсменів і активних людей. Кальцій і фосфор роблять кісткову тканину більш міцною, зміцнюють зубну емаль.

Сприяє відновленню після травм, переломів, розтягнень. Сірка, на яку багате м’ясо мойви, підтримує пружність і витривалість м’язів.

При активних фізичних навантаженнях сірка необхідна для підтримки працездатності м’язової тканини.

Для серця і судин

Регулює серцевий ритм, позбавляючи від тахікардії і гіпертонії. Включення мойви в регулярний раціон можна розцінювати як профілактику ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.

Нормалізує показник цукру в крові. Рекомендована людям з цукровим діабетом (можна вживати понад 3 рази в тиждень). Знижує рівень холестерину, а це – ефективна профілактика атеросклерозу.

Зміцнює стінки судин, перешкоджає утворенню тромбів, регулює тиск. Доведено, що поліненасичені кислоти здатні очищати судини і кров, виводячи з них токсичні сполуки і шкідливі відкладення.

В результаті робота всієї серцево-судинної системи поліпшується, а значить – активніше насичуються киснем інші органи і тканини.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Для нервів

Омега-3 і фосфор сприяють поліпшенню пам’яті, тому людям похилого віку мойва рекомендується для підтримки ясного розуму і захисту від вікової дегенерації:

  • вченими доведено, що кислоти омега-3 перешкоджають синтезу молекул-каталізаторів хвороби Альцгеймера і шизофренії;
  • стабілізація функціонування нервової системи і підвищення розумової активності;
  • запобігає розвитку депресії, відновлює нормальний емоційний фон;
  • покращує сон, допомагає при безсонні.

Для очей

Вітаміни А, В12, D, омега-3 і омега-6 роблять позитивний вплив на зір. Мойва, багата на ці компоненти, виступає профілактичним засобом очних захворювань. Користь риби мойви і жирних кислот виражається також в запобіганні руйнування жовтої плями. Це порушення зазвичай стосується літніх людей і з часом призводить до сліпоти.

Для бронхів

Допомагає боротися із запальними процесами в бронхах і легенях. Це особливо актуально для людей, схильних до частих простудних захворювань, в осінньо-зимовий період.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Для шлунково-кишкового тракту

Мойва здатна прискорювати обмінні процеси в організмі, провокуючи зниження ваги. Їжа в шлунку і кишечнику розщеплюється і засвоюється швидше, не затримуючись в організмі. Харчова цінність мойви, приготовленої без масла, дозволяє вживати її при схудненні.

ФАКТ: Тим, хто прагне знизити вагу тіла при включенні в раціон риби мойви, рекомендується вибирати рибу весняного вилову. В осінній період жирність м’яса стає майже в два рази вище.

Для щитовидної залози

Йод, фосфор і жирні кислоти нормалізують роботу цієї важливої залози. Йод в першу чергу потрібен для достатнього синтезу гормону щитовидної залози.

Для шкіри і волосся

Ця морська риба містить сірку, яка сприяє виробленню колагену і росту нових клітин шкіри, волосся і нігтів. Колаген підтримує шкіру пружною і еластичною, перешкоджає утворенню мімічних зморшок.

Для імунітету

Селен – активний компонент, що сприяє виведенню шкідливих елементів з організму на клітинному рівні. Це допомагає уповільнити процеси старіння, оскільки клітини і тканини таким чином омолоджуються.

Цьому сприяють і потужні антиоксиданти, що містяться в рибі. Також мойву рекомендують вживати після важких тривалих хвороб, хірургічних втручань. Вона сприяє швидкому відновленню організму і зміцненню імунних сил.

Це дієтичний продукт, дозволений для вживання при подагрі.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Шкода мойви

Незважаючи на багатий вітамінно-мінеральний зміст, риба мойва може стати причиною проблем зі здоров’ям:

  • Протипоказано вживати мойву людям, що страждають на алергію на морепродукти.
  • Несвіжа риба може стати причиною гострого отруєння. Слідкуйте за зовнішнім виглядом риби: очі прозорі, на тушках немає слизу, відсутній неприємний запах.
  • У разі вилову мойви в забруднених водах вона може накопичувати в собі токсичні речовини. Надмірна кількість ртуті в м’ясі може бути патологічно небезпечною для здоров’я.
  • Мойва є носієм паразитів, які при недостатній термічній обробці можуть нашкодити людині.
  • Більшість людей вважають за краще мойву цілком в смаженому або копченому вигляді за її смакові якості. Коли рибу смажать, додають багато рослинного масла і панірування. Важливо пам’ятати, що такий спосіб приготування істотно збільшує її калорійність. Таке блюдо може завдати «удару» на підшлункову залозу і печінку.

Користь і шкода копченої мойви

Рибні та м’ясні продукти, отримані в результаті холодного і гарячого копчення, користуються великою популярністю серед покупців. Перш за все, виглядає це смачно і апетитно. При такому способі приготування зберігаються багато корисні мікроелементи, потрібні для підтримки здоров’я.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Але у копченої риби зберігається прихована небезпека, про яку потрібно знати, перш ніж нею «захоплюватися». Під час копчення в ній з’являються у великій кількості канцерогенні сполуки.

Канцерогени (від лат. cancer – рак) – це речовини, які провокують утворення і зростання ракових клітин в організмі.

Крім цього, копчення не завжди рятує рибу від інфекцій і паразитів. А це теж несе потенційну небезпеку людині.

Висновок

Велика кількість корисних властивостей і сприятливий вплив на організм людини зробили мойву популярним продуктом у багатьох країнах. Вона широко використовується в кулінарії. Щоб її приготувати, не потрібно багато часу на чистку і патрання. Цю рибку можна їсти з головою і кістками, які в неї дрібні і м’які.

Не варто забувати про правила безпеки і зберігання риби. У замороженому вигляді її можна зберігати не більше двох місяців, а в холодильнику – до 14 днів. Тому краще не робити великих запасів, а купувати в міру необхідності.

Мойва – користь і шкода знаменитої морської риби

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Мойва визнана найпопулярнішою представницею морських продуктів. Нерідко мойву називають народним делікатесом, адже цінова вартість цього продукту невелика, а смакові якості практично ні в чому не поступаються смаку інших різновидів морських мешканців. Користь і шкода мойви укладені в його складі.

Мойва – це маленька за своїми розмірами морська рибка. Довжина її тіла досягає 22 см, вага мойви в середньому дорівнює 65 грамам. Мойву неможливо зустріти в прісних водоймах, вона є лише морським мешканцем і мешкає в Норвезькому і Баренцовому морі, а також в Атлантичному і Тихому океанах.

Цей різновид морських мешканців особливо цінується в Японії, місцеві жителі шанують цей продукт і ставлять нарівні з рисом і різними рибними продуктами. Мойву збирають і запікають, її використовують у поживних салатах і як добавку до гарніру. З даного сорту риби нерідко готують консерви, зокрема, шпроти. Її можна сушити і валяти.

Таке широке використання мойви доводить не лише її чудові смакові якості, а й вагому користь для організму.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Склад

Мойва має досить невисоку калорійність, тому вона цінується як дієтичний продукт. Калорійність риби дорівнює 116 калорій на 100 г свіжого продукту.

Скільки калорій у мойві, приготовленій різними способами? Зрозуміло, що смажена мойва має набагато вищу калорійність, адже в процесі приготування використовується рослинне масло, а нерідко і борошно та інші додаткові інгредієнти.

Енергетична цінність запеченої риби трохи менша, ніж смаженої, все залежить від кількості, а також складу додаткових інгредієнтів.

Склад риби досить великий. Як і у багатьох інших морських мешканців, мойва є лідером за вмістом таких вітамінізованих компонентів, як вітаміни А і Д.

Серед мінеральних сполук лідируюче місце займає фтор, йод, кальцій, селен. Важливо відзначити, що саме селену в мойві міститься набагато більше, ніж у м’ясних продуктах. Відомо, що селен є активним компонентом, який стабілізує процеси старіння в організмі і відповідає за виведення шкідливих сполук з внутрішніх органів.

Міститься в рибі і протеїн, тому вона є корисним і важливим продуктом для активних людей і спортсменів.

У складі мойви присутній близько 23% білкових з’єднань, які прекрасно засвоюються організмом, повноцінно насичуючи його.

Дана якість цінується людьми, які ретельно стежать за власною вагою, тому риба стає частим «гостем» на столі бажаючих схуднути.

Чільне місце в хімічному складі відведено йоду, а також жирній кислоті Омега-З. Ці сполуки допомагають нормалізувати роботу щитовидної залози, а також сприяють зниженню рівня «шкідливого» холестерину в крові.

Корисні якості

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Коли в якості продукту харчування використовується мойва, її користь і шкода залежать від виду термічної обробки риби.

Звичайно, смажена мойва смачна, але вона має менші корисні якості, ніж риба, приготована на пару. Особливо ця риса важлива для людей, що коректують свою фігуру.

В якості дієтичного продукту підходить тільки мойва, приготована без великої кількості рослинного масла.

У чому ще полягає користь мойви для організму людини?

  • Продукт активно налагоджує роботу обмінних процесів.
  • Мойва є чудовим продуктом, який справляється з розвитком запальних процесів у дихальних шляхах.
  • Риба показана сердечникам, вона служить профілактичним продуктом проти розвитку ішемічної хвороби серця, а також інфаркту. Регулярне вживання мойви допомагає стабілізувати серцевий ритм.
  • Морський продукт рекомендований для харчування діабетиків. Доведено, що він здатний знижувати рівень цукру в крові.
  • З ікри мойви готують васабі, продукт, що має високу поживну цінність. Васабі є лідером за вмістом білкових з’єднань і рекомендований для харчування активних людей.
  • У складі морської риби є велика кількість фосфору, тому вона показана для харчування людей, які страждають порушеннями статевої сфери життя. Фосфор бере активну участь в утворенні гормонів, які відповідають за стабілізацію статевого потягу.

Серед достоїнств мойви можна виділити й інші фактори:

  • У складі риби міститься величезна кількість білкових з’єднань, окрім цього вона має малий відсоток сполучної тканини. Ці якості сприяють швидкому приготуванню продукту, що особливо цінується домогосподарками.
  • Мойва в морі не харчується планктоном, відповідно, в її організмі не накопичуються токсичні речовини і шкідливі сполуки.
  • Мойва однаково смачна в будь-якому вигляді приготування. Її можна подавати практично з будь-яким гарніром. Перевагою є і той фактор, що вона чудова і в гарячому, і в помірно-охолодженому вигляді.

Шкода і протипоказання

Мойва володіє великим набором корисних якостей, але існує й шкода даного різновиду морської риби.

  1. Копчена мойва найбільш небезпечна для організму. Внаслідок копчення в складі риби утворюються канцерогенні компоненти, які є провокаторами розвитку ракових пухлин. Крім цього, доведено, що в результаті копчення внутрішні паразити риби можуть бути не повністю знищені, відповідно, при попаданні в організм людини, вони завдадуть останньому відчутної шкоди.
  2. Якщо мойва була спіймана в неблагополучних територіальних місцях, вона може містити накопичення ртутних сполук, які є патологічно небезпечними для здоров’я людей.
  3. Зіпсована риба здатна викликати гостре отруєння. Дуже важливо звертати увагу на якість і свіжість товару, що купується. У зіпсованої мойви каламутні очі, а на зябрах є накопичення слизу.
  4. Строго заборонено їсти рибу в будь-якому вигляді приготування людям, які мають алергію на різні морепродукти.
  5. При індивідуальній непереносимості продукту мойва також заборонена до вживання.

Зберігання мойви

Зберіганню мойви слід приділити особливу увагу. Невиконання умов зберігання продукту може викликати серйозне отруєння у людини при подальшому його вживанні.

Допускається зберігати рибу в холодильнику. Якщо обернути рибу у вакуумну стерильну упаковку, термін її зберігання в холодному місці дорівнює 2 тижням.

Допускається заготовити мойву на зиму. В такому випадку, продукт необхідно заморозити. Термін зберігання замороженої мойви становить 3 місяці.

Смачні рецепти з мойви

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

  • Солона мойва. Як засолити мойву в домашніх умовах? Рецепт такого приготування дуже легкий і простий: 1 кг свіжої рибки очистити, нутрощі дістати, ретельно промити. Підготовлену рибку викласти в скляну або емальовану посудину. Окремо в 1 літрі води ретельно перемішати 3 ст. ложки дрібної солі, 5 лаврових листочків, кілька гвоздик і горошин чорного перцю, розсіл закип’ятити, а потім охолодити до помірно тепла. Підготовлену рибку залити розсолом і залишити в холодильнику настоюватися повну добу.
  • Смажена мойва. Як посмажити мойву на сковороді? Унікальність такого блюда в тому, що без присутності додаткових інгредієнтів воно виходить смачним і ароматним. Мойва ретельно промивається, всі нутрощі слід видалити, знову рибку промити. У мисці змішати невелику кількість борошна і дрібної солі. Занурюючи кожну рибку в борошняну суміш, викладати її на розпечену сковороду з великим вмістом рослинного масла. Мойва смажиться швидко, але обсмажувати її необхідно з обох сторін.
  • Запечена мойва. Як приготувати мойву в духовці? Користь такої страви збільшується в порівнянні зі смаженою рибою. Рецепт приготування багато в чому схожий з попереднім: рибу потрошать, промивають, а потім складають у сковороду, присолюють. За бажанням можна на поверхню риби укласти овочі, наприклад, картоплю і моркву. А також можна залити рибу збитим яйцем. Підготовлене блюдо відправляється в розігріту духовку на приблизно 30 хвилин.
  • Домашні шпроти. Можна приготувати й шпроти з мойви в домашніх умовах. Рибку ретельно промити, при цьому важливо не деформувати її структуру. Мойва укладається у жароміцну посудину, полотно одне до одного. Окремо підготувати розсіл: заварити чай у простій воді – близько 150 мл, трохи охолодити і додати сіль, горошини чорного перцю, лаврові листи, запашний перець, спеції для риби. За бажанням можна влити 1/2 ч. ложки будь-якого рідкого диму. Отриманим розсолом залити мойву, зверху рівномірно розподілити 100 г рослинного масла. Відправити отримане блюдо в духовку і залишити там на 2 години. Вся рідина повинна випаруватися, а мойва придбати золотистий відтінок і підкопчений зовнішній вигляд.

Мойва і її ікра – користь і шкода для організму

Мойва і ікра – два корисних продукти, що допомагають підтримувати здоров’я організму за невеликі гроші. Смачна риба – морська улюблениця всіх людей, яка коштує копійки. Мешкає в морській воді і робить корисний вплив на здоров’я людини.

Корисні властивості

Невисока калорійність маленької рибки дозволяє використовувати її в дієтичному харчуванні. 100 г містить всього лише 116 ккал, однак енергетична цінність може збільшуватися в залежності від способу приготування. Наприклад, смажена мойва має харчову цінність 370 ккал на 100 г, тому вживати таке блюдо слід обережно.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Хімічний склад:

  • Вітаміни А, Е, D.
  • Фтор.
  • Йод.
  • Кальцій.
  • Селен.

Останній мікроелемент міститься в морепродуктах у великій кількості. Зміст в кілька разів перевищує кількість селену в м’ясних продуктах. Цінується за протеїн, який допомагає набирати м’язову масу, насичує організм і відновлює його після важких хвороб.

Легкозасвоюваний білок корисний для людей, які дотримуються дієти. Саме він не дає організму виснажуватися, при цьому сприяє нормалізації обмінних процесів і спалюванню жиру.

Користь для здоров’я:

  • Нормалізація обмінних процесів.
  • Профілактика розвитку патологій серця і судин.
  • Стабілізація серцевого ритму.
  • Відновлення кісткової системи.

Продукт не харчується шкідливою їжею в морі, тому не накопичує в своєму організмі токсичні речовини. Цінується за свої смакові якості і швидке приготування.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Користь ікри

Ікра не є делікатесом, оскільки коштує досить мало, тому вживати її можна кожен день. Вона дуже корисна для організму.

Калорійність досить висока, оскільки в 100 г міститься приблизно 290 ккал. Для морепродуктів це досить багато, тому при дотриманні дієти важливо контролювати дозування цього смачного продукту. Співвідношення БЖУ на 100 г: 23 г / 7 г / 2 г.

У складі ікри:

  • Вітаміни А, В, С, Е.
  • Кальцій.
  • Магній.
  • Цинк.
  • Марганець.
  • Мідь.
  • Залізо.

Зміст фосфору може задовольнити потребу в даному елементі на 50%, а вміст селену – на 70% потреб організму.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Корисні властивості:

  • Поліпшення складу крові.
  • Зміцнення кісткової тканини.
  • Підвищення загального тонусу організму.
  • Поліпшення здоров’я шкірних покривів.
  • Зменшення ризику розвитку хвороб міокарда.
  • Омолодження організму.
  • Очищення від холестерину.
  • Зміцнення захисних функцій організму.
  • Нормалізація ваги.
  • Прискорення відновлення організму після важких хвороб.
  • Усунення дефіциту вітамінів і мікроелементів.
  • Відновлення роботи щитовидної залози.
  • Підвищення лібідо.
  • Поліпшення репродуктивного здоров’я.

Ікру слід вживати в невеликих кількостях, щоб не нашкодити фігурі, але при цьому наситити організм усіма необхідними мікроелементами.

Можлива шкода від продуктів

Незважаючи на неоціненну користь для здоров’я, вони можуть нашкодити організму. Мойва може стати шкідливою залежно від способу приготування.

  • Найшкідливіший вид – копчений. Саме він призводить до набору маси тіла через затримку рідини. Крім цього, порушує роботу травної системи. Канцерогени збільшують ризик розвитку онкологічних захворювань. При копченні продукт не повністю дезінфікується, і якщо в рибі є паразити, вони можуть залишитися в організмі людини, викликаючи негативні явища.
  • Мойва здатна накопичувати ртуть, якщо вона водиться в забруднених водоймах. Такі сполуки викликають серйозні зміни в організмі та призводять до сильної інтоксикації.
  • До отруєння призводить зіпсована продукція, тому при покупці важливо звертати увагу на її зовнішній вигляд. При помутнінні очей і наявності слизу на зябрах купувати заборонено.
  • При наявності алергічних реакцій на морепродукти вживати мойву не можна.

Ікра також є потужним алергеном, тому при індивідуальній непереносимості їсти ікру заборонено. Крім цього, заборонено їсти при:

  • Порушеннях роботи травної системи.
  • Гастриті в гострій фазі.
  • Наявності виразки стравоходу.
  • Алергічних реакціях.

Не рекомендовано вживати дітям, вагітним і годуючим, так як це може призвести до розвитку алергії. Слід пам’ятати, що на основі продукту готують улюблені японські ласощі, такі як масаго (ікра для додавання в роли і Гункани). Масаго фарбують у різні кольори, що також негативно позначається на стані організму.

Ікра може нашкодити організму, якщо вона неякісна. Краще купувати свіжий продукт і готувати його самостійно, так як готовий містить майонез, консерванти, барвники та харчові добавки.

Краще вибирати консерви, де немає ніяких добавок, а в складі тільки ікра, сіль та інші спеції. Перед покупкою важливо звернути увагу на термін придатності.

Дешеві консервовані продукти можуть бути небезпечні для здоров’я, так як вони можуть містити шкідливі речовини, такі як ртуть.

Як правильно вживати

Ікру можна вживати не тільки в складі японської кухні, а й включати до складу інших страв.

Продукт включають до складу:

  • Фаршированих яєць.
  • Рулетів з лавашей.
  • Салатів з морепродуктів.
  • Різних закусок.

Ікру можна просто засолити і є з маслом і хлібом на сніданок.

Мойву можна запекти, посолити або посмажити. Краще їсти запечений продукт, який не містить великої кількості калорій, а також не може завдати шкоди травній системі.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

У домашніх умовах можна приготувати смачні і корисні шпроти. Для цього достатньо розкласти в форму для запікання і залити розсолом з 150 мл води, ½ ч.л. солі, 2 горошків чорного перцю і лаврового листа, додати 100 г рослинного масла і залишити в духовці на 2 години коптитися. Коли рідина випарується, а блюдо стане золотистим, то блюдо вважається готовим.

Мойва і її ікра – смачні і корисні морепродукти, які можна придбати за невелику вартість. Неякісні продукти можуть серйозно зашкодити організму, тому перед покупкою важливо переконатися в якості. У домашніх умовах можна приготувати смачні страви на основі риби та ікри.

Мойва: користь і шкода для організму людини

Мойва морська – одна з найпопулярніших і вельми корисних риб, яка набула популярності завдяки своїй дешевизні і багатому корисному складу. Дозволити собі придбати мойву може кожен, а при цьому він отримує смачний морський делікатес, збагачений жирними кислотами і життєво важливими мікро і макроелементами.

  • Якщо вас цікавить мойва, користь і шкода даного продукту, а також інформація про те, як вибрати рибу, де і як її зберігати, в якій кількості вживати і скільки в ній калорій, то вам неодмінно варто прочитати цю статтю.
  • Склад невеликий, але неймовірно смачною морської рибки, яку можна приготувати різними способами, дуже багатий.
  • Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото
  • У ній містяться:
  • – жирні кислоти омега-6 і омега-3;
  • – незамінні життєво необхідні організму амінокислоти, серед яких цистеїн, треонін, лізин, метіонін та ін. Зауважимо, що в даній рибі цих речовин в рази більше, ніж навіть в продуктах рослинного походження;
  • – велика кількість вітаміну В12;
  • – вітаміни групи D (холікальцеферол);
  • – природний селен;
  • – йод;
  • – мінеральні елементи, зокрема фтор, фосфор, натрій, калій, кальцій, бром та інші.

Чим корисна мойва і, коли ця риба може стати життєво необхідною людині? Отже, корисні властивості полягають у наступному.

Вживання названої риби в їжу:

  • сприяє зниженню холестерину і запобіганню появи холестеринових бляшок;
  • є незамінним помічником у боротьбі з утворенням тромбофлебіту і атеросклерозу;
  • допомагає зміцнити стінки судин і сприятливо позначається на роботі серця;
  • служить гарантією правильної та інтенсивної роботи головного мозку;
  • дозволяє виключити в старечому віці недоумство і склероз;
  • несе користь в зміцненні кісток, м’язової тканини, зубів, в загальному, клітин організму;
  • сприяє налагодженню роботи щитовидної залози;
  • знижує кількість шкідливого цукру, що особливо важливо в разі виявлення у людини цукрового діабету;
  • підвищує зорові функції;
  • покращує обмінні процеси;
  • відновлює емоційний фон;
  • підвищує пружність, додає особливу красу шкірі;
  • покращує настрій, знімає втому;
  • допомагає впоратися з різними недугами органів дихання;
  • підвищує лібідо;
  • підвищує імунітет.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Дієтологи всього світу не перестають твердити про те, що ікра мойви та сама риба у вареному або тушкованому вигляді є незамінними помічниками в боротьбі із зайвими кілограмами.

Споживання зазначених продуктів йде на користь метаболізму, в кілька разів підвищуючи швидкість обмінних процесів, виводить шлаки і знижує рівень накопиченого і засвоюється від споживання іншої їжі жиру, що в свою чергу призводить до схуднення.

При цьому в момент дієт така рибка сприятиме підняттю настрою, збільшенню енергії і зняттю депресивних станів.

Увага! Користь від мойви для схуднення може бути лише тоді, коли продукт вживається в тушкованому, запеченому або вареному вигляді. Копчена або солона риба в даному випадку результат не принесе і, більше того, може нашкодити людині, котрий зібрався скинути зайві кілограми.

Чим корисна мойва для жінок, які готуються стати матусями? По-перше, це джерело натурального селену, йоду, вітаміну В12 і інших корисних речовин, які найчастіше необхідні вагітним жінкам. По-друге, це поживний і смачний обід, який сприяє поліпшенню настрою і відновленню емоційного стану, так як більшість вагітних жінок схильні до депресій.

Тим часом, корисна мойва буде такою ж для вагітних, як і для тих, що худнуть, тільки в відвареному або тушкованому вигляді. Солону і копчену рибу найкраще майбутнім матусям з раціону виключити, так як в такому випадку про користь говорити не доводиться. Вони можуть спостерігати наявність рясних набряків, плюс споживання такої мойви може спровокувати гіпертонію.

Важлива інформація! Додавати в меню вагітним мойву слід обережно, в невеликій кількості і тільки в тому випадку, якщо на зазначений товар у представниці прекрасної половини немає алергії.

Шкода і протипоказання

Ви, напевно, знаєте про те, де водиться мойва, так, цілком правильно, вона водиться в морях, проте дуже часто цей продукт живе і виловлюється в несприятливих місцях, зокрема в водоймах, забруднених ртутними і іншими відходами. У цьому випадку про користь доведеться забути, так як риба накопичує в собі велику кількість шкідливих домішок і металів. Вживання такого продукту може спровокувати ряд захворювань.

Завдати шкоди мойва може і в тому випадку, якщо зловживати цим продуктом або споживати рибу в солоному вигляді. В останньому випадку відкладення солей може спровокувати хвороби судин і суглобів.

Найбільш істотну шкоду, яку морська рибка може принести людському організму – це:

  • – алергічна реакція, якщо є непереносимість до морепродуктів;
  • – поява ракових клітин (тільки в тому випадку, якщо часто і в дуже великих кількостях вживати копчену мойву);
  • – потрапляння всередину шкідливих личинок і паразитів, які можуть міститися в свіжій рибі, а також в мойві, неправильно зберігається або погано обробленої при приготуванні.

Калорійність мойви

Залежно від того, як приготовлена мойва, в ній може міститися ту чи іншу кількість калорій.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

  1. Свіжа риба має калорійність в середньому до 130 Ккал на 100 грам продукту.
  2. Мойва смажена має калорійність в середньому 300 Ккал на 100 грам, якщо рибка смажиться в паніровці з борошна або панірувальних сухарів, і 130-150 Ккал, якщо смажиться без панірування.
  3. Калорійність вареної мойви становить 105 калорій на 100 грам.
  4. Калорійність копченої мойви варіюється від 200 до 270 Ккал.

Щоб правильно вибрати свіжоморожену мойву, важливо звернути увагу на наступні показники:

  • термін придатності і дата заморожування продукту (як правило, ці показники указуються на виробах у спеціальних упаковках, саме тому така риба буде кращою, ніж та, що пропонується на вагу);
  • зіниці риби (свіжа мойва має яскраво виражений чорний колір зіниць);
  • цілісність рибок (ніяких тріщин і тим більше половинок тушки бути не повинно, тільки красива ціла рибка);
  • шкіра рибки, вона повинна бути чистою, світлою, без будь-яких видимих розлучень і плям;
  • герметичність упаковки (якщо упаковка відкрита, це свідчить про те, що мойва транспортувалася та зберігалася в неналежних умовах);
  • хвіст (надмірно сухий хвіст буде свідчити про несвіжість продукту);
  • запах (якісна свіжа мойва приємно пахне і не має запаху гнилі);
  • наявність слизу, її бути не повинно, оскільки саме ця слиз вказує на те, що мойва зіпсована і до вживання не годиться.

Зберігання

Зберігати мойву потрібно у вакуумній упаковці в морозильній камері. Термін зберігання мороженої риби становить не більше 4 місяців з моменту заморожування.

Якщо мойву на зберігання ви поклали в звичайну холодильну камеру, термін зберігання продукту відразу знижується до одного тижня. Після цього в рибі можуть утворюватися шкідливі для організму паразити і бактерії.

Порцій

Порція або добова норма споживання вареної, тушкованої або запеченої мойви для здорової дорослої людини не повинна перевищувати 250 грам або бути меншою за 100 грам. У останньому випадку порції недостатньо, щоб наситити організм всіма необхідними речовинами, а прийом в кількості більше встановленої норми може спровокувати небажані наслідки.

Порція копченої та солоної риби повинна становити від 120 до 150 грамів на добу.

Мойва відмінно поєднується зі свіжими овочами, зеленою цибулею, відвареною картоплею, квасолею, рисом, просто з хлібом.

Тепер вам відомо, хто така риба мойва, її користь і шкода, калорійність та норми споживання. Сподіваємося, що представлена інформація стане в нагоді вам.

Мойва – користь і шкода, калорійність

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Мойва харчується ракоподібними істотами і планктоном, тому вона конкурує з молодим лососем і оселедцем. Даний вид риби мешкає тільки в відкритих морях, переважно в верхніх шарах води.

Біля берегів її можна побачити лише в період нересту. Залежно від свого ареалу вона може нереститися в різні періоди часу, зазвичай це відбувається з ранньої весни до пізньої осені. При сильних вітрах мойву викидає на берег хвилями, і берегові лінії можуть бути покриті шаром риби.

Ловом даного виду риби займаються рибалки з різних частин світу в Арктиці, у Тихому та Атлантичному океанах, у Баренцевому і Норвезькому морях.

Користь мойви відома в країнах Європи, Азії, Америки, Антарктиди, Австралії та багатьох інших. Основними її ворогами є різні хижі морські мешканці і чайки.

Запаси мойви досить великі, тому вона широко поширена по всьому світу. Розглянемо, яка ж є користь і шкода мойви.

Калорійність мойви

У мойви дуже низька калорійність (в 100 грамах близько 160 ккал), що робить її відмінним дієтичним продуктом, оскільки вона не сприяє появі зайвої ваги.

Користь і шкода мойви

Корисні властивості

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Завдяки наявності фосфору, мікроелементів і вітамінів, вживання мойви позитивно впливає на клітини мозку і запобігає появі слабоумства у людей похилого віку.

У той же час, даний вид риби здатний зменшити вміст цукру в крові людини і покращити природне вироблення інсуліну, що робить її дуже корисною при цукровому діабеті.

Фосфорна кислота, потрапляючи в організм, бере участь у процесі побудови різних ферментів, які є головними факторами хімічних реакцій клітин. Фосфорнокислі солі є основою скелета, тому фосфор необхідний організму для нормальної роботи. Ця речовина також робить позитивний вплив на щитовидні залози.

Шкода мойви

Не вся мойва є корисною для організму людини. Наприклад, в замороженому або свіжому вигляді риба зберігає більше корисних речовин, ніж у копченому. Будь-яка риба в процесі копчення може піддатися атаці паразитів, які в подальшому можуть потрапити в організм. Також не слід вживати рибу при її індивідуальній непереносимості.

Мойва при дієті: користь і калорійність ікри мойви

Мойва – дрібна морська риба з низькою калорійністю і корисним складом.

Рибку середньої жирності можна вводити в раціон людям, які страждають на надмірну вагу, але тільки в відвареному або запеченому вигляді.

Мойва: користь і шкода для тих, що худнуть

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Один з головних компонентів мойви – це білок. Він швидко і легко засвоюється, дарує енергію, дозволяючи організму спалювати швидше внутрішній жир.

Вміст жирів у рибі також значне, але ці жири не перетворюються в надлишкову вагу, оскільки організм використовує їх для створення зовнішнього шару ліпідів, що захищає клітини.

При вживанні цієї маленької морської рибки з багатим складом в організмі відбувається природне вироблення інсуліну, знижується рівень цукру в крові. Саме тому мойва є незамінним продуктом для діабетиків і людей з підвищеним вмістом цукру в крові.

Наявність фосфору позитивно впливає на мозок, стимулюючи його діяльність. Рибу рекомендують вживати людям, які займаються розумовою працею.

Також у рибі міститься йод, який покращує роботу щитовидної залози.

В якому вигляді корисна мойва

Рибка ідеально підходить для термічної обробки. Її можна запікати, варити, парити. З тушок варять смачну юшку, готують дієтичні бутерброди і салати.

У 100 грамах смаженої риби майже 250 Ккал, а в вареному або пареному вигляді – всього до 125 Ккал.

Калорійність мойви

калорійність мойви Кількість калорій в 100 г
відварна 122 ккал
запечена 121 ккал
смажена 247 ккал
холодного копчення 190 ккал
гарячого копчення 210 ккал
солона 153 ккал

Людям, які стежать за своєю вагою і харчуванням, морську рибу можна вживати в будь-якому вигляді, крім смаженої, солоної і копченої.

  • При копченні утворюється підвищений рівень канцерогенних речовин, що негативно впливають на організм, призводячи до розвитку злоякісних пухлин.
  • Солона мойва негативно впливає на організм через підвищений вміст консервантів і солі. Надлишок солі утримує рідину в клітинах і призводить до появи набряків.
  • Смажена риба може викликати ожиріння. Виходячи з цього, дієтологи не рекомендують вживати її людям, які страждають на надмірну вагу, а також тим, хто стежить за своїм раціоном і займається фізичними навантаженнями.

Щоб не повніти від мойви, необхідно їсти тушки тільки в запеченому, вареному або тушкованому вигляді. Копчена і солона риба позитивного результату не принесе. Більш того, може завдати шкоди організму і загальмувати зниження ваги.

Мойва в духовці – відео рецепт

Чи можна на ніч або натщесерце

  • Мойва може бути хорошим сніданком, правда за умови, що приготовлена без додаткового жиру. Візьміть шматочок лаваша, покладіть на нього тушку рибки, додайте пару шматочків овочів (помідор, огірок, листя салату або пекінської капусти) і отримаєте цілком правильний варіант сніданку.
  • Відварну або запечену мойву можна їсти ввечері, але не менше ніж за 4 години до сну.

Як часто можна їсти мойву

Морська рибка сприятливо впливає на організм людини. Тому її варто вводити в раціон хоча б пару разів на тиждень, особливо тим, хто страждає ожирінням і стежить за своїм тілом і культурою харчування.

Втім, як кажуть дієтологи, рибу з низьким вмістом жиру можна їсти хоч кожен день. Головне – це правильна термічна обробка без додаткового жиру.

Денна норма мойви – від 100 до 300 грам. Але не забувайте, що риба осіннього улову майже вдвічі жирніше. Враховуйте сезонність при складанні дієтичного меню.

Протипоказання до вживання мойви

  • Індивідуальна непереносимість. З обережністю її потрібно вживати людям, які мають алергію на морепродукти.
  • Ще одне шкідливе властивість – зміст паразитів. Лікарі рекомендують перед застосуванням провести ретельну теплову обробку.

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Головний компонент ікри – білок. Він засвоюється майже на 95%, природним чином підвищуючи метаболізм в організмі. А налагоджений метаболізм – це додаткова енергія для тіла і запорука відсутності зайвої ваги.

Харчова цінність ікри

БЖУ ікри мойви Кількість в 100 г
білки 11.42 г
жири 28.81 г
вуглеводи 1.36 г
калорійність 307 ккал

Не забувайте, що ікра, на відміну від самої рибки, – досить калорійний продукт. Тому, слід з обережністю вживати її людям, які стежать за своєю вагою.

Особливо, це стосується улюблених бутербродів з ікрою. Не варто захоплюватися ними у великих кількостях.

З плюсів можна відзначити:

  • Зміст вітамінів А і В, які зміцнюють імунітет і позитивно впливають на зір. Ікра мойви може легко конкурувати з дорогими делікатесами.
  • Вміст протеїну, який необхідний для підтримання організму під час силових тренувань. Ікра наповнює організм енергією і швидше відновлює після великих фізичних навантажень.
  • Також вона виводить токсини і забезпечує нормальну функцію щитовидної залози.

Але є і негативні сторони вживання ікри.

  • Слід пам’ятати про алергічні реакції і індивідуальної непереносимості продукту.
  • В ікрі міститься велика кількість кухонної солі. Через це слід обережно приймати людям, які схильні до набряків, що страждають підвищеним тиском.

Як і будь-яка морська риба, мойва є швидкопсувним продуктом. Тому довго не може зберігатися навіть в холодильнику. Її потрібно якнайшвидше піддавати тепловій обробці.

Користь і шкода мойви, калорійність

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Користь такого продукту, як риба, зовсім не ставиться під сумнів. Особливо це стосується представників сімейства лососевих, які багаті найбільш потрібними для людського організму жирними кислотами. І серед цієї групи риб окрему увагу хочеться приділити мойві. Вона, незважаючи на свої невеликі розміри, не поступається за своїми якостями іншим побратимам. При цьому володіє насиченим і цікавим смаком і користується величезною популярністю у японців, які щодня включають такий морський продукт із середньою калорійністю в раціон свого харчування. Тому мойва, користь і шкода якої постійно піддаються обговоренню, в будь-якому випадку гідна зайняти своє місце на обідньому столі людини.

Зміст

  Білки, г Жири, г Вуглеводи, г Калорійність, ккал

Мойва, 100 г 13,4 11,5 150

Така рибка володіє багатьма властивостями, завдяки яким вона набуває свою значимість:

  1. Є постачальником легкозасвоюваного білка, кальцію, протеїну і насичених жирних кислот. Мойва також містить у величезній кількості вітамін B12, A і D, йод і фосфор. Всі ці важливі і необхідні елементи підтримують внутрішні процеси, що відбуваються в організмі, в нормальному стані. А ще допомагають клітинам оновлюватися і відновлюють порушені функції.
  2. Мойва благотворно впливає на нервову систему людини, скорочуючи можливість появи стресу і депресивного стану. Внутрішнє самопочуття покращується, а настрій піднімається. Такому ефекту сприяє селен, який ще й надає профілактичну дію при захворюваннях щитовидної залози.
  3. Регулярне вживання такої риби сприяє зменшенню рівня холестерину і усуненню утворилися бляшок на стінках судин. А це означає, що вона може запобігти появі таких захворювань, як ішемія і атеросклероз. При цьому вся серцева система зміцнюється і починає краще функціонувати.
  4. Дуже корисною стає для тих людей, хто страждає таким недугом, як цукровий діабет, і у кого є проблеми із зором. Тому багато лікарів рекомендують включати цей продукт у меню тим, у кого на очі протягом дня виявляється велике навантаження.
  5. Незважаючи на свою не надто низьку калорійність (в середньому 158 ккал на 100 г), мойва все-таки може використовуватися під час дотримання дієти. Вона забезпечить організм необхідними вітамінами, подарує енергію і допоможе м’язам зберегти свою форму. При цьому риба моментально засвоюється, не встигаючи відкладатися у вигляді зайвих складок на талії і не викликаючи неприємного відчуття тяжкості. За рахунок своїх жирних кислот, про які вже йшлося, з’їдена порція риби активізує обмінні процеси і скоректує секрецію гормонів.
  6. Одним з цікавих і важливих властивостей цього продукту є те, що він має здатність в найкоротші терміни відновлювати стан людини після перенесеного інфаркту. А ще присутність мойви в щотижневому раціоні допомагає справлятися з гіпертонією.
  7. Часте ласощі у вигляді цієї рибки допоможе зробити волосся густими і здоровими, поліпшити стан ламких і слабких нігтів і очистити шкіру від вугрової висипки. Імунітет посилить свої захисні функції, а кістки стануть ще міцнішими.

Цікавим є той факт, що калорійність і наявність жирних кислот в цій рибі обумовлено періодом її лову. У весняний період вона є більш пісною і містить всього лише 112 ккал, а ось восени її харчова цінність підвищується і може досягати 200 ккал.

Негативні моменти, пов’язані з цим корисним продуктом

Мойва: користь і шкода для організму, калорійність і фото

Говорячи про користь мойви, можна залишити поза увагою і ту шкоду, яку вона також може надавати. Особливо це стосується риби, приготовленої за допомогою копчення. Під час такої обробки в ній утворюються канцерогенні речовини, які провокують надалі поява онкологічних новоутворень. Також даний спосіб приготування не тільки збільшує калорійність мойви, але і зберігає паразитів і накопичені шкідливі елементи, якщо такі є в ній. Щоб уникнути таких негативних моментів і вдосталь насолоджуватися корисною мойвою, необхідно піддавати цю рибку більш ретельній тепловій обробці.

Деякі вчені, через проведені останні дослідження, не рекомендують зловживати мойвою, так як було виявлено, що в деяких випадках її м’які тканини можуть накопичувати свинець, видобутий з морської води.

Відмовитися від вживання такого продукту слід тим, хто має індивідуальну непереносимість і у кого в зв’язку з цим можуть виникати різні алергічні реакції організму.

І на закінчення

Leave comment