Харчова добавка е536: небезпечна чи ні, з чого роблять, вплив на організм, застосування

Розростання населення Землі спричинило кардинальні зміни в сільському господарстві і харчовій промисловості. Більшість людей вважає за краще жити в мегаполісах, де доступ до свіжої їжі обмежений через об’єктивні причини.
Тому виробникам доводиться вигадувати різноманітні добавки, які допомагають зберегти продукти харчування максимально свіжими протягом тривалого часу.
Одночасно вони відкривають шляхи здешевлення виробництва, що забезпечує приріст маржі.
Що це таке
Гексаціаноферрат (II) калію, більше відомий під назвою ферроцианид калію – це харчова добавка, зареєстрована під номером Е536. Є у неї й інші найменування: железистосинеродистий калій, жовта кров’яна сіль.
Її випадково синтезували в 1752 році з синьої фарби «берлінська лазур». Швидко зметикувавши перспективи промислового застосування солі, було налагоджено її фабричний випуск, природно, з поправкою на XVIII століття.
У великій залізній сковороді нагрівали поташ, обрізки заліза і відходи, отримані з боєнь: роги, копита, волосся і сухий залишок крові. В результаті на виході отримували жовті кристалики.
Ці особливості дали речовині тривіальну назву: жовта кров’яна сіль.
В даний час спосіб отримання гексаціаноферроата калію звичайно ж, зовсім інший – з відпрацьованої маси, що містить ціанисті сполуки.
Корисні властивості
Як би дивно це не звучало, єдиним корисним властивістю гексаціаноферрата калію є його відносна нешкідливість для людини.
На щастя, він не розкладається у воді, а гази, які утворюються при його розчиненні у воді, практично повністю випаровуються.
Відповідно, при попаданні цієї речовини всередину організму людини, де в надлишку присутня вода, він не приносить ніякої шкоди. Однак будь-які цінні біологічні властивості в ньому повністю відсутні.
Шкода від вживання в їжу
Як уже згадувалося, жовта кров’яна сіль є відносно нешкідливою для людини. Однак, якщо вжити досить серйозну дозу, можуть настати наслідки інтоксикації та гострого отруєння:
- Загальна важке отруєння організму, при якому речовина накопичується у всіх тканинах людини. Організм починає вживати екстрені заходи, щоб позбутися невідомо як потрапила всередину речовини. Чи включаються захисні реакції: блювота, діарея, підвищується температура і загострюється діяльність імунної системи. Починають боліти суглоби і м’язи, спостерігається головний біль.
- Порушення роботи лімфатичної системи. Лімфа – це прозора рідина, схожа за своїм складом на плазму крові, яка повертається з тканин в кровоносну систему і підтримує сталість складу і кількості тканинної рідини. Однак важке отруєння ферроцианідом калію порушує злагоджену роботу цієї системи. В першу чергу починають давати збої лімфатичні вузли, покликані очищати лімфу і затримувати віруси і шкідливі речовини. Потім починає порушуватися склад тканинної або інтерстиціальної рідини. Детоксикація організму в цілому займає досить тривалий час.
- Порушення функціонування нервової системи різної складності. Це пов’язано з руйнуванням нервових клітин, структура судинної системи мозку зазнає змін. Все це веде до прояву різних симптомів, суворо індивідуальних у кожному випадку: настає слабкість у руках і ногах, аж до паралічу кінцівок; тремор кистей, який не можна зупинити навіть свідомим зусиллям; мова стає малозрозумілою; оніміння окремих частин тіла; припадки епілепсії.
- Внутрішні проблеми починають проявлятися на шкірних покривах. З’являються прищі, гнійні запалення, дерматити та алергічні реакції.
- Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура і печінки.
Правильне застосування
Жовта кров’яна сіль застосовується в харчовій промисловості в якості добавки.
Наприклад, її додають у звичайну кухонну сіль для перешкоджання злежуванню. Завдяки цій речовині кухонна сіль отримує свій білий відтінок, адже в звичайному вигляді вона має сіруватий колір.
У виноробстві її застосовують для видалення металевого присмаку з вина, оскільки ферроцианид калію має здатність зв’язувати катіони важких металів.
Для надання деяким видам сиру розсипчастості в нього також додають Е536. Однак не завжди виробники готові афішувати це.
Його також використовують у ковбасних виробах як антизлежуючий агент. Присутність цієї речовини в продукті можна розпізнати за специфічним білим нальотом.
Останнім часом з’явилася тенденція на додавання гексаціаноферрата калію в житній і бездріжджовий хліб.
Крім харчової промисловості, ферроцианид калію знайшов застосування і в інших галузях людської діяльності:
- Для отримання фарб синього кольору, використовуваних у друкарстві.
- Для отримання кольорового паперу.
- Для виділення радіоактивного цезію і його подальшої утилізації.
- Добавка до інгібуючих покриттів.
- Для визначення присутності деяких катіонів у розчинах.
- У процесі ціанування сталей.
- Як сировину для отримання синильної кислоти.
Висновок
Вживання різних штучних хімічних речовин ніколи не призводить до добра. Дослідження шкоди і користі гексаціаноферрата калію проводилися тільки на щурах, тому його вживання варто обмежувати, особливо в період найбільшої вразливості: дитячий вік, період вагітності та грудного вигодовування.
Однак не варто боятися його: доза, здатна призвести до негативних наслідків, міститься в 28 кг солі, а таку кількість не під силу з’їсти за один присід жодній людині.
E536 Фероцианід калію
Фероцианід калію (железистосинеродистий калій, жовта кров’яна сіль, Е536) є комплексним з’єднанням двовалентного заліза, яке перешкоджає злежуванню та злипанню сипких продуктів.
Загальна характеристика Е536 Фероцианід калію
Фероцианід калію зареєстрований як харчова добавка, що відноситься до групи емульгаторів під кодом Е536. Назва жовта кров’яна сіль виникла в середні століття, коли речовина отримували, сплавляючи кров (зазвичай в надлишку на бойнях), залізні ошурки та поташ.
Отримані кристали були жовтого кольору, що і стало причиною незвичайної назви. Е536 є нейтральним, слаботоксичним речовиною, що не розкладається у воді і в організмі людини. В даний час за допомогою хімічного синтезу при очищенні газів отримують Е536.
Шкода Е536 Фероцианід калію
Речовини, що містять у своєму складі ціаніди – свідомо небезпечні для здоров’я.
У наукових дослідженнях не існує обґрунтувань шкідливого впливу ферроцианиду калію на організм людини, але лікарі і вчені вважають, що використання продуктів, що містять Е536, може спровокувати серйозні проблеми зі шкірою (запальні процеси, акне), порушення діяльності жовчного міхура і печінки, шлунково-кишкового тракту, лімфовузлів, а також інтоксикацію організму, яка може призвести до нервових розладів.
Застосування Фероцианід калію
Основне застосування Е536 – добавка до кухонної солі, що перешкоджає її комкованию і поліпшує колір солі (натуральний колір кухонної солі – темно-сірий). Часто використовується в готових приправах і сумішах спецій, куди додається сіль. Фероцианід також застосовується у виноробстві, рідше у виробництві ковбасних і сирних продуктів.
Крім харчової промисловості, ферроцианід калію використовується в хімічній і легкій промисловості, для виготовлення пігментів для фарбування шовку. У сільському господарстві ферроцианід калію використовується як добриво.
Використання Е536 в Україні
На всій території України дозволено використання Е536 ферроцианіду калію в якості харчової добавки, але в строго допустимих дозах.
Фероцианід калію (Е536)
Фероцианід калію (формула – Е536) є досить небезпечною хімічною добавкою, яку заборонено використовувати в процесі виготовлення різноманітної продукції в деяких країнах. У нашій країні даної заборони немає, і Е536 активно додають в звичайну столову сіль для виконання антислежуючої дії (перешкода освіту грудок солі). Також дана добавка активно використовується в різноманітних технологіях як освітлювач.
Зустрічаються й інші назви даної добавки, які використовують виробники у вказівці складу своєї продукції: гексаціаноферріат калію, гексаціаноферратII, тригідрат калію, ЖКС, железистосинеродистий калій, жовта кров’яна сіль, гексаціаноферрат калію, Kaliumferrocyanid (з німецького), ferrocyanidedepotassium (з французької). Компонент відноситься до групи харчових добавок, у вигляді протівослежуючого добавки, емульгатора і освітлювача.
Необроблена натуральна сіль володіє сіруватим відтінком (так, вона на перший погляд виглядає брудною і непривабливою).
У процесі додавання Е536 сіль набуває білого й чистого відтінку, отже, набуває більш привабливий для споживача і естетичний вигляд, що грає на руку виробникам, так як зовнішній вигляд продукту дозволяє істотно підвищити ціну на настільки популярний серед споживачів продукт.
Деякі підприємливі виробники додають добавку Е536 як емульгатор у виноробстві та у виробництві ковбасних виробів. Також ферроцианід калію додають у процесі виробництва деяких видів сирів. У сирі дана харчова добавка діє як емульгатор і надає однорідності кольору даному молочному продукту.
Також добавку додають у недорогі сорти сиру, щоб покращити його колір і надати розсипчастої консистенції продукту (показником наявності Е536 в сирі – це однакові, розсипчасті сирні зерна).
Знаходження ферроцианіду калію в сирі шкідливо для організму людини та може викликати масу побічних ефектів, які буде складно усунути.
Варто враховувати, що тверді сири входять у раціон маленьких дітей, вагітних жінок, жінок у період лактації, у дієти післяопераційні, у раціон людей похилого віку, і наявність у даному молочному продукті ферроцианіду калію може запустити незворотні процеси в організмі.
Визначити наявність ферроцианіду калію в складі продукту досить просто. Для таких продуктів характерний білуватий наліт на оболонці.
Отже, якщо в період огляду продукту спостерігається білий наліт на упаковці сиру, ковбаси чи іншого продукту, рекомендується відмовитися від покупки і вибрати інший вид продукту.
Яку небезпеку таїть у собі Е-536
В Україні використання даної добавки в харчовій промисловості і в хімічній промисловості дозволено, але є певні обмеження по її кількості. Для солі допустима норма – до двадцяти міліграмів Е536 на один кілограм продукту. Але варто враховувати, що навіть в таких незначних кількостях ферроцианід калію може завдати серйозної шкоди організму.
Існує ряд проблем, які можуть виникнути через вживання ферроцианіду калію:
- тяжка інтоксикація організму в цілому;
- важкі порушення функціонування лімфатичної системи;
- різноманітні стадії порушень функціонування нервової системи;
- прояв проблем зі шкірними покривами (дерматити, акне, прищі, гнійні запалення);
- порушення роботи печінки і жовчного міхура;
- порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
Порошок з невеликою фракцією кристалів жовтого кольору – це хімічно синтезована добавка, яка виходить у процесі очищення газу на газових заводах.
Із самої назви ферроцианіду калію стає зрозуміло, що в складі даної добавки є ціанисті сполуки. Напевно, кожному відомо, наскільки ціаністий калій шкідливий для організму людини.
Токсична добавка Е536 може бути отримана різними способами і при цьому в ній варіюється кількість ціанідів та синильної кислоти.
При попаданні добавки в шлунок спостерігається контакт із шлунковою кислотою, як результат – виділяється небезпечна синильна кислота і токсичні гази.
Вчені не коментують ситуацію з використанням даного найнебезпечнішого емульгатора, особливо там, де від його використання можна відмовитися.
На сьогоднішній день ферроцианід калію проводиться з уже відпрацьованих матеріалів, в складі яких відзначається велика кількість ціаністих з’єднань.
Дана добавка повністю не має запаху, має гіркувато-солоний смак. Щільність добавки – 1,85 грам на сантиметр кубічний. При підтримці нормальної кімнатної температури з повністю сухим повітрям дана харчова добавка при контакті з повітрям розкладатися не буде.
Токсичність досягає максимуму при контакті добавки з водою, так як починають виділятися серйозні отруйні гази. Шкода і користь даної добавки на сьогоднішній день активно досліджуються в багатьох країнах, щоб визначити можливість використання Е536 в будь-якій промисловості.
У період покупки різноманітних продуктів варто максимально уважно вивчати бирки із зазначенням складу і, по можливості, уникати покупки продуктів з наявністю Е536, так як при неправильному використанні даної добавки (при порушеній технології) можна спровокувати важкі і навіть фатальні наслідки для організму людини.
Використання Е536 в промисловості
Фероцианід калію активно використовується не тільки в харчовій промисловості, але і в нехарчовій, у вигляді барвників для тканин і паперу, в якості утилізатора радіоактивного вугілля або в якості добрив. Максимальна доза в Україні використання даної добавки становить десять міліграмів на один кілограм продукту.
У разі великої кількості Е536 в кристалах та ін. можна спровокувати такі реакції організму: алергічний висип, почервоніння, свербіж, виразки, головний біль, ураження слизових і т.д.
Вплив на людину ферроцианиду калію в будь-якому випадку буде надавати, отже, його вживання потрібно обмежити.
Вплив на організм добавки Е 536
Добавка Е 536 – речовина у вигляді жовтих кристалів, відоме під назвою «жовтої кров’яної солі», офіційне визначення – ферроцианід калію. У країнах Європи добавка заборонена для застосування в харчовій промисловості, до кінця не вивчено її вплив на здоров’я людини.
У країнах Євросоюзу та СНД, в тому числі в Україні, ферроцианид калію дозволений, але визначено максимальний вміст речовини на кілограм ваги. Використовують E 536 в харчовій, текстильній промисловості, сільському господарстві.
- Харчову добавку включають до складу харчової солі, кристали мають від природи сіруватий відтінок. Додавання ферроцианида надає продукту привабливий білий колір і не дозволяє збиратися в грудки.
- У виноробстві добавка сприяє виведенню важких металів з винних напоїв, діючи як емульгатор.
- Іноді добавку E 536 включають до складу ковбасних виробів. Це не з кращого боку характеризує виробника, а помітити добавку легко – на ковбасі під час зберігання з’являється білий наліт.
- У текстильній та целюлозній промисловості ферроцианид калію використовують як барвник, в сільському господарстві E 536 входить до складу добрив.
У чистому вигляді добавка є токсичною і може завдати серйозної шкоди здоров’ю.
E 536 – шкода для людини
Повних і перевірених даних про вплив речовини на організм людини поки немає. Насторожує факт, що вплив ферроцианида після термічної обробки (нагрівання, смаження) не вивчалося.
При взаємодії з водою кристали E 536 виділяють отруйні гази, але їх концентрація вважається безпечною.
Можна з великою часткою ймовірності припустити, що добавка здатна провокувати появу хвороб і порушень в організмі.
- Порушення роботи органів травлення.
- Роздратування шкірних покривів і висип.
- Скупчення токсинів у системах і органах.
- Збільшення ризику депресивних станів.
- Хвороби лімфатичної системи.
В обмеженій кількості добавка вважається нешкідливою для організму сучасної людини. Про вплив на покоління мова не йде, таких даних немає. Небезпечні збої в технологічних процесах, мінімальне відхилення від дозволеної норми загрожує розладом здоров’я. Якщо в родині маленькі діти, то сіль із E 536 краще не купувати, замінивши звичайною кам’яною.
Увага: інформація в статті носить суто інформаційний характер. Рекомендується звертатися до фахівця (лікаря), перш ніж застосовувати поради, описувані в статті.
E 536 харчова добавка небезпечна чи ні в сирі
Харчова добавка Е 536: назва, склад, плюси і мінуси використання
Вона має унікальні якості, за що харчова промисловість її визнала кращим емульгатором, освітлювачем. Але при цьому ферроцианид калію досить небезпечний, його в деяких країнах не можна використовувати для виробництва харчових продуктів. В Україні це не заборонено, його часто додають до звичайної столової солі, щоб в ній не утворювалися грудки, вона мала товарний вигляд. До того ж, добавку активно використовують у різних технологіях як освітлювач.
У давні часи на промислових підприємствах отримували ціанисті сполуки досить екзотичними методами. У чавунних котлах сплавляли залізну стружку з карбонатом калію і азотовмісними тваринними відходами (типу рогів, копит, обрізків шкіри, сухої крові). У кристалів, які утворилися з застиглого сплаву, був жовтий колір.
Фероцианід калію (Е536): вплив на організм
Також ферроцианид калію додають в процесі виробництва деяких видів сирів. У сирі дана харчова добавка діє як емульгатор і надає однорідності кольору даного молочного продукту.
Також добавку додають у недорогі сорти сиру, щоб поліпшити його колір і надати розсипчастої консистенції продукту (показником наявності E536 в сирі – це однакові, розсипчасті сирні зерна).
Знаходження ферроцианида калію в сирі шкідливо для організму людини і може викликати масу побічних ефектів, які буде максимально складно усунути.
Варто враховувати, що тверді сири входять до раціону маленьких дітей, вагітних жінок, жінок у період лактації, в дієти післяопераційні, у раціон людей похилого віку, і наявність в даному молочному продукті ферроцианида калію може запустити незворотні процеси в різноманітних системах організму.
Визначити наявність ферроцианида калію в складі продукту досить просто.
Здатність ферроцианида калію E536 впливати на наше здоров’я
Однак її якостями користуються і інші сфери виробництва. Завдяки своїм властивостям ферроцианид калію використовується в харчовій промисловості, хоча і не так активно, як інші емульгатори.
Його включають до складу наступних продуктів:
- найчастіше ферроцианид калію додають у сіль, щоб не допустити її злежування.
- ковбасні та м’ясні вироби – свою присутність в складі цих продуктів він починає проявляти лише через якийсь час і виглядає як білий наліт на їх оболонці;
- алкогольні напої, зокрема, вино, де він сприяє нормалізації рівня катіонів важких металів, видаляючи їх надлишки;
Нехарчова промисловість. Емульгатор під індексом Е536 також відомий і застосовується в наступних сферах:
- в процесі виробництва пігментів;
- при фарбуванні тканин, зокрема, шовку;
- при виготовленні кольорового паперу;
Е536 – Фероцианід калію
У хімічному сенсі добавка E 536 являє собою калієву сіль железистосинильної кислоти.
Молекулярна формула виглядає так: K4Fe (CN) 6 • 3H2О. До фізичних властивостей можна віднести такі характеристики: кристалічний порошок бурштинового відтінку, без запаху, але з гіркувато-солоним присмаком, хороша розчинність у водних середовищах, але з високим рівнем стійкості відносно ефірів і спиртів.
Добавка з маркувальним номером E 536 не представляє ніякої цінності – ні харчової, ні біологічної. І оскільки в цій речовині навіть немає токсичності, рівень небезпеки вважається мінімальним для здоров’я людини. Але, все ж слід дотримуватися обережності, оскільки надмірні дози можуть призвести до негативних наслідків.
Крім того, небезпека таїться в таких властивостях даної речовини.
Харчова добавка E 536: історія відкриття і особливості виділення, а також користь і шкода
Основна технологічна функція продукту – перешкоджати злежуванню сипучих речовин.
Являє собою калієву сіль железистосинильної кислоти. У промислових масштабах добавку отримують обробкою суміші ціанідів та хлоридів кальцію і натрію (так званий цианплав) розчином залізного купоросу.
Показник Стандартні значення Колір янтарно-жовтий Склад ферроцианид калію, емпірична формула K4Fe (CN) 6 • 3H2О Зовнішній вигляд кристали Запах відсутній Розчинність добре в воді; розчиняється в спирті, ефірі основних речовин не менше 99% Смак гіркувато-солоний Щільність 1,85 г / см3 Інші розчин має нейтральну реакцію; при нормальній температурі і вологості не розкладається на повітрі
Підприємства-виробники для розфасовки добавки E 536 використовують:
- також застосовують у нехарчовій промисловості при виготовленні пігментів, фарбуванні шовку, у виробництві ціаністих з’єднань, феритів, кольорового паперу, як компонент пригнічуючих покриттів і при ціануванні сталей, для виділення і утилізації радіоактивного цезію.
Може використовуватися для отримання синильної кислоти. Жовтий кристалічний порошок одержують хімічним синтезом в процесі очищення газу на газових заводах.
З назви стає зрозуміло, що речовина містить у собі ціанисті сполуки. Здається, пояснювати, що таке ціаністий калій, не потрібно.
Залежно від способу отримання, і без того токсичний E536 може утворювати додаткові ціаніди, аж до синильної кислоти.
Для кухонної солі гранично допустимими вважаються дозування до 20 міліграм ферроцианида калію на 1 кг солі. Втім, навіть у таких дозах E536 може завдати непоправної шкоди організму.
До того ж, добавку активно використовують у різних технологіях як освітлювач. У давні часи на промислових підприємствах отримували ціанисті сполуки досить екзотичними методами.
У чавунних котлах сплавляли залізну стружку з карбонатом калію і азотовмісними тваринними відходами (типу рогів, копит, обрізків шкіри, сухої крові). У кристалів, які утворилися з застиглого сплаву, був жовтий колір.
За це речовини дали назву жовтої кров’яної солі.
Для неї характерні такі властивості:
Наукових доказів і обґрунтувань шкідливого впливу на організм людини ферроціаніду калію не існує, але лікарі і вчені сходяться на думці, що, використовуючи продукти, що містять Е536, можна спровокувати серйозні проблеми зі шкірою (запальні процеси, акне), порушення діяльності жовчного міхура і печінки, шлунково-кишкового тракту, лімфовузлів, а також інтоксикацію організму, яка сягнула нервових розладів. Застосування ферроціаніду калію Основне застосування Е536 – добавка до кухонної солі, що перешкоджає її злежуванню і поліпшує колір солі (натуральний колір кухонної солі – темно-сірий). Часто використовується в готових приправах і сумішах спецій, куди додається сіль.
Ферроціанід застосовується також у виноробстві, рідше у виробництві ковбасних і сирних продуктів.
Крім харчової промисловості, ферроціанід калію використовується в хімічній і легкій промисловості для виготовлення пігментів фарбування шовку.
Ферроціанід калію (Е536)
У процесі додавання Е536 сіль набирає білий і чистий відтінок, отже, набуває більш привабливий для споживача і естетичний вигляд, що грає на руку виробникам, адже зовнішній вигляд продукту в результаті дозволяє істотно підвищити ціну на настільки популярний серед споживачів продукт.
Харчовий емульгатор Е536. Шкода і властивості емульгатора Е536
Хімічна будова, а також властивості харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію вказують на те, що дане з’єднання відноситься до групи речовин, що представляють собою гексаціаноферрат калію або двовалентного заліза.
Крім офіційно закріпленого назви зустрічаються й інші найменування емульгатора Е536 ферроціанід калію.
До прикладу, з’єднання називають тригідратом калію гексаціаноферрата II, жовтою кров’яною сіллю, а також железистосинеродистим калієм або скорочено ЖКС.
Універсальні властивості харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію дозволяють використовувати речовину не тільки в якості емульгатора.
Харчова добавка може виконувати функції і унікальні властивості сполук, які використовують в харчовій промисловості в якості антизлежуючих агентів, а також освітлювачів.
Примітно, що в даний час харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію включений до списку дозволених до використання в харчовій промисловості речовин на території України, а також Євросоюзу.
Шкода харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію
Хоча є відомості про наявність шкоди харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію для людського організму, з’єднання активно застосовують в процесі виробництва продуктів харчування. Фахівці, враховуючи можливу шкоду харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію, встановили гранично допустимі норми вживання з’єднання в їжу разом з продуктами харчування.
В даний час харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію найчастіше застосовують в якості агента, який запобігає утворенню грудок, а також злежування готової продукції. Насправді харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію входить до складу не такої великої кількості продуктів харчування.
Однак, харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію додають при виробництві кухонної солі, якою користується переважна більшість жителів планети Земля. Крім того, в складі ковбасних і деяких м’ясних виробів можна зустріти харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію, який видає свою присутність згодом, коли на продукті починає утворюватися білий наліт.
В процесі виробництва алкогольних напоїв, як правило, вина, використовують харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію, який допомагає видалити з виноматеріалу надлишки катіонів важких металів.
Крім харчової промисловості, емульгатор Е536 використовують в процесі фарбування тканин, а також виготовлення пігментів.
У хімічній промисловості харчовий емульгатор Е536 ферроціанід калію використовують для виготовлення синильної кислоти, а також кольорового паперу і феритів.
Варто зазначити, що медики наполягають на суворому дотриманні передбачених норм вмісту в складі продуктів харчування харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію.
Вважається, що при перевищенні встановленої фахівцями норми в 10 мг / кг змісту харчового емульгатора Е536 ферроціанід калію в складі готової продукції харчового призначення може бути завдано істотної шкоди людському організму.
Ферроціанід калію
Випадковий факт:
Фізична активність збільшує інтелект. Це пов’язано з тим, що під час занять спортом виробляються біоактивні речовини.
- Дозволяють застосування – 4
- Згадок про добавку – 3
- Україна – дозволено
- Білорусь – дозволено
- Євросоюз – дозволено
- США – немає даних
- Канада – немає даних
Ферроціанід калію зареєстрований в якості харчової добавки E-536, що перешкоджає злежуванню і грудкуванню продуктів.
У чистому вигляді ферроціанід калію – токсична речовина.
Сама речовина (ферроціанід калію) токсична і, крім того, ніколи хімічний продукт не буває чистим. Т.
е при виробництві Е-536 утворюються додаткові ціаніди, включаючи синильну кислоту (в залежності від способу отримання E-536).
Даних про результати біотестів, про характер поведінки речовини при варінні, смаженні і інших способах обробки немає.
Застосування
Ферроціанід калію Е-536 в основному застосовується в якості добавки, що перешкоджає злежуванню і грудкуванню кухонної солі (особливо солі дрібного помелу).
- Згідно з відгуками відвідувачів, ферроціанід калію (Е-536) підприємства додають тільки за бажанням замовника (переважно в сіль в красивій упаковці і завищеною ціною).
- Застосовується при виробництві ковбас (при його застосуванні утворюється білий наліт на ковбасній оболонці).
- Ферроціанід калію застосовують в нехарчовій промисловості при виготовленні пігментів, фарбуванні шовку, у виробництві ціаністих з’єднань, феритів, кольорового паперу, як компонент пригнічуючих покриттів і при ціануванні сталей, для виділення і утилізації радіоактивного цезію.
- Може використовуватися для отримання синильної кислоти.
Нормативні акти
В Україні затверджено максимальний вміст Е-536 в кухонній солі (10 мг / кг (0,001%)) згідно з «постановою № 32 Про затвердження значення гігієнічного нормативу вмісту харчової добавки ферроціаніду калію (Е-536) у кухонній солі».
Харчова добавка Е536 заборонена в ряді країн, але не в Білорусі
Ферроціанід калію (Е536) – харчова добавка, використання якої в харчовій промисловості заборонено на території ряду країн. Виробники часто її додають в звичайну столову сіль в якості антизлежуючого компонента, який перешкоджає утворенню грудок, і така сіль коштує трохи дорожче звичайної. Являє собою калієву сіль железистосинеродистої кислоти.
Натуральна необроблена сіль має сіруватий колір. З додаванням Е536 сіль стає набагато світліше і яскравіше, ніж користуються виробники, які бажають реалізовувати цей порівняно недорогий продукт за завищеними цінами.
У виноробстві Е536 виконує функції емульгатора, за допомогою якого з виноматеріалу видаляються надлишки катіонів важких металів. Емульгатори – добавки з індексом (E-500 – E-599) створюють однорідну суміш з незмішуваних в природі речовин, таких як вода і масло, вода і жир.
Особливо підприємливі виробники навіть примудряються включити Е536 до складу ковбасних виробів, дізнатися про це не важко – він видає себе білястим нальотом на оболонці.
Також застосовують в нехарчовій промисловості при виготовленні пігментів, фарбуванні шовку, у виробництві ціаністих з’єднань, феритів, кольорового паперу, як компонент пригнічуючих покриттів і при ціануванні сталей, для виділення і утилізації радіоактивного цезію. Може використовуватися для отримання синильної кислоти.
Жовтий кристалічний порошок одержують хімічним синтезом в процесі очищення газу на газових заводах. З назви стає зрозуміло, що речовина містить у собі ціаністі сполуки. Здається, пояснювати, що таке ціаністий калій, не потрібно.
Залежно від способу отримання, і без того токсичний E536 може утворювати додаткові ціаніди, аж до синильної кислоти. Для кухонної солі гранично допустимими вважаються дозування до 20 міліграм ферроціаніду калію на 1 кг солі.
Втім, навіть в таких дозах Е536 може завдати непоправної шкоди організму.
Сама речовина – ферроціанід калію – дуже слаботоксична, її недолік – послаблюючий ефект, зрідка – больові відчуття в кишечнику. Але при взаємодії з водою в процесі реакції виділяються отруйні гази.
Небезпека таїть з’єднання ферроцианіду калію з кислотами, в тому числі шлунковою: продукт розкладається з утворенням небезпечної синильної кислоти. Особливо швидко реакція відбувається при нагріванні речовини до 50ºC.
У той же час немає науково обґрунтованих даних, як проявляє себе гексаціаноферрат калію в складі продуктів харчування, що піддаються смаженню або іншій тепловій обробці.
Сумлінні виробники чесно прописують в складі код Е536. Деякі йдуть далі і додатково вказують назву добавки – железистосинеродистий калій (не всім зрозуміле, а тому менш страшне, ніж ферроцианід калію).
СІЛЬ – небезпечна добавка
НЕВЕЛИКА ПРЕД’ІСТОРІЯ.
Близько року тому звернув увагу, що в пачці звичайної солі присутня якась, мовляв, «протівослёжівающая добавка» Е-536. У той час я вже стежив за своїм харчуванням, але на сіль не звертав уваги. А тут на тобі. Спробував знайти без цієї добавки, але жоден магазин не знайшов!
Запідозривши недобре, взяв мішок великої морської солі і перемололи її на блендері. У той час не вдавався в подробиці, що це за добавка (тоді у мене не було інтернету), і якось все благополучно забулося.
E-536 (Е-536) Фероцианід калію
Класифікація
Назва: | E-536 (Е-536) Фероцианід калію |
Тип: | Харчова добавка |
Категорія: | емульгатори |
Вплив на організм: | Немає даних |
Опис групи: | Емульгатори – добавки з індексом (E-500 – E-599), створюють однорідну суміш з незмішуваних в природі речовин, таких як вода і олія, вода та жир. |
Опис
Фероцианід калію зареєстрований як харчова добавка E-536, що перешкоджає злежуванню продуктів.
У чистому вигляді ферроцианід калію – токсична речовина.
Сама речовина (ферроцианід калію) токсична і, крім того, ніколи хімічний продукт чистим не буває. Тобто при виробництві E-536 утворюються додаткові
ціаніди, включаючи синильну кислоту (в залежності від способу отримання E-536). Даних про результати біотестів, про характер поведінки речовини
при варінні, смаженні та інших способах обробки немає.
Застосування
Фероцианід калію E-536 в основному застосовується як добавка, що перешкоджає злежуванню кухонної солі (особливо солі дрібного помелу). Застосовується при виробництві ковбас (при його застосуванні утворюється білий наліт на ковбасній оболонці).
- Фероцианід калію застосовують в нехарчовій промисловості.
- Може використовуватися для отримання синильної кислоти.