Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Все частіше говорять про шкоду величезної кількості білого рафінованого цукру, який вживає сучасна людина. З кожним днем зростає кількість хворих на діабет. І все популярнішим стає тема цукрозамінників, які дозволяють вплинути на ці питання. І разом з тим можна почути запитання: «Чи шкідливий сам цукрозамінник для здорової людини?». Будемо розбиратися.

Що таке цукрозамінники?

Відомо, що надлишок у раціоні людини страв і напоїв, що містять велику кількість цукру, сприяє розвитку стоматологічних захворювань, негативно впливає на підшлункову залозу та може привести до збільшення ваги.

Цукрозамінники — це хімічні сполуки та речовини, що мають солодкий смак. Для тих, хто хоче вживати менше звичайного цукру, виникає логічне запитання: «Який підсолоджувач краще?»

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Цукрозамінники існують у вигляді:

  1. Таблеток.
  2. Порошків.
  3. Рідини.

Сипуча речовина використовується в харчовій промисловості. Підсолоджувач у вигляді таблеток застосовують для поліпшення смаку різних напоїв, а рідкий цукрозамінник господині додають у багато страв домашнього приготування.

Які бувають солодкі добавки?

Натуральні цукрозамінники видобуваються з рослинної сировини. Вони володіють калорійністю, але їх розщеплення в підшлунковій залозі займає більш тривалий період, ніж розщеплення цукру, тому різкого підвищення рівня інсуліну в крові не відбувається.

Виняток становлять еритритол та стевія. Ці підсолоджувачі не мають енергетичної цінності. Зазвичай натуральні цукрозамінники володіють нижчим відсотком солодощі, ніж їх синтетичні аналоги. Стевія і тут відрізняється від інших представників групи – вона має смак у 200 разів солодший за цукор.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Кращі цукрозамінники – це ті речовини, які зроблені з натуральної сировини, а перед їх прийомом бажано проконсультуватися з фахівцем.

Синтетичні солодкі добавки виготовляються з хімічних сполук, і вони, як правило, не мають калорій. При вживанні цих речовин у більшій кількості, ніж рекомендується, це може призвести до зміни їх смакових якостей.

Найбільш поширені цукрозамінники та їх характеристики

Ознайомимося спочатку з натуральними речовинами.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Фруктоза

Компонент, що входить у склад овочів, фруктів, меду. На смак він солодший за цукор в середньому в 1,5 рази, але має меншу калорійність. Форма випуску – порошок білого кольору, добре розчиняється в рідині. Коли речовина нагрівається, то незначно змінюються її властивості.

Засвоюється фруктоза тривалий час, не викликає різких стрибків інсуліну в кров, тому лікарі допускають її вживання в невеликих дозах при діабеті. За добу здоровій людині без негативних наслідків можна вжити до 45 г.

Переваги фруктози:

  • у порівнянні з сахарозою має менш агресивну дію на зубну емаль;
  • допомагає підтримувати стабільну кількість глюкози в крові;
  • має тонізуючу властивість, що важливо для людей, які виконують важку фізичну роботу.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Але у фруктози є свої сильні недоліки. Фруктоза розщеплюється тільки печінкою (на відміну від глюкози, що входить до складу звичайного цукру). Активне використання фруктози призводить, по-перше, до підвищеного навантаження на печінку. По-друге, надлишок фруктози одразу йде в жирові запаси.
Крім того, надлишок фруктози може вплинути на появу синдрому роздратованого кишечника.

Це далеко не безпечний цукрозамінник, і його застосування виправдане лише за рекомендаціями лікаря.

Стевія

Цей підсолоджувач страв і напоїв отримують з однойменної трав’янистої культури, яку називають медовою травою. Вона росте в Азії та Південній Америці. Допустима доза на добу – до 4 мг на кожний кілограм ваги людини.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Плюси при вживанні стевії:

  • відсутні калорії;
  • речовина дуже солодка;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • в складі присутні антиоксиданти;
  • налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • виводить токсини;
  • знижує рівень шкідливого холестерину;
  • містить калій, необхідний для нирок і серця.

Але не всім подобається смак стевії. Хоча виробники постійно вдосконалюють технологію очищення, цей недолік став менш помітним.

Еритрит

Цей цукрозамінник ще має назву «динний цукор». Він кристалічної природи, відсутній запах. Калорійність речовини мізерно мала.

Рівень солодощі становить 70% у порівнянні зі смаком цукру, тому він не шкідливий при вживанні навіть у більших кількостях, ніж сахароза.

Часто його комбінують зі стевією, оскільки еритрит компенсує її специфічний смак. Отримана речовина є одним з кращих замінників цукру.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Переваги еритриту:

  • зовнішній вигляд не відрізняється від цукру;
  • низька калорійність;
  • відсутність шкоди при застосуванні в помірній кількості;
  • хороша розчинність у воді.

Недоліки важко знайти; цей цукрозамінник вважається фахівцями одним з найкращих на сьогоднішній день.

Сорбіт

Присутній у складі крахмалосодержущих плодів (зокрема сухофруктів). Сорбіт відносять не до вуглеводів, а до спиртів. Рівень солодощі добавки — 50% від рівня цукру. Калорійність — 2,4 ккал/г; рекомендована норма — не більше 40 г, а краще до 15 г. Використовується виробниками як емульгатор та консервант.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Переваги сорбіту:

  • низькокалорійна добавка;
  • підвищує кількість вироблення шлункового соку;
  • є жовчогінним засобом;
  • Недоліки: має послаблюючу дію та може викликати здуття живота.
  • Тепер розглянемо підсолоджувачі та цукрозамінники синтетичного походження.
  • Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Сукралоза

Володіє відносною безпекою. Виробляється добавка з цукру, хоча вона солодша його в 600 разів. При вживанні не можна перевищувати добову дозу в 15 мг/кг маси тіла, повністю виводиться з організму людини за 24 години. Сукралоза дозволена до застосування в більшості країн.

Корисні властивості замінника цукру:

  • має звичний смак цукру;
  • відсутність калорій;
  • при нагріванні не втрачає своїх властивостей.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Немає доведених досліджень про шкоду цього цукрозамінника; офіційно він вважається одним з найбезпечніших. Але його не рекомендують дітям до 14 років, може підвищувати рівень інсуліну.

Аспартам

Або харчова добавка E951. Найбільш поширений цукрозамінник штучного походження. Вчені ще не до кінця з’ясували, яку користь і шкоду він здатний принести людському організму.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Переваги аспартама:

  • в 200 разів солодше цукру;
  • містить мінімум калорій.

Шкода аспартама:

  • В організмі аспартам розпадається на амінокислоти і метанол, який є отрутою.
  • Аспартам вважається безпечним, але він міститься у великій кількості продуктів і напоїв (солодкі газовані води, йогурти, жувальні гумки, спортивне харчування тощо).
  • Цей цукрозамінник може викликати безсоння, головний біль, погіршення зору, депресію.
  • При тестуванні аспартама на тваринах спостерігалися випадки раку мозку.

Сахарин

Речовина солодше цукру в 450 разів, має гіркуватий присмак. Допустима добова доза становить 5 мг / кг. Сьогодні сахарин вважається шкідливим, він надає негативний вплив на людський організм: стимулює жовчнокам’яну хворобу. Канцерогени в його складі можуть викликати злоякісні пухлини.

Цикламат

Також отримується завдяки хімічним процесам і, як і попередній компонент, завдає шкоди здоров’ю, зокрема викликає ниркову недостатність. Допустима добова доза для дорослої людини – 11 мг на кілограм тіла.

Користь і шкода підсолоджувачів

Перед кожною людиною, яка задумується про здоровий спосіб життя, постає вибір між цукром і цукрозамінниками. І, як показує практика, важливо зрозуміти, який цукрозамінник підходить саме вам.

З іншого боку, цукрозамінники активно використовують виробники, які мають свої інтереси, і, не факт, що здоров’я споживачів стоїть у них на першому місці. Тому дуже важливо розбиратися в них і мати можливість зробити самостійний вибір, чи хочете ви вживати напої з аспартамом.

На чому зупинитися: правильний вибір

Перед тим, як додати штучний підсолоджувач у страви, потрібно оцінити ризик для здоров’я. Якщо людина вирішила використати цукрозамінники, то найкраще обрати якісь речовини з натуральної групи (стевія, еритрит).

На питання, який з них кращий, можна рекомендувати стевію, адже вона безпечна навіть для вагітних. Але їм слід уточнити у свого лікаря, чи варто використовувати цю добавку. Навіть якщо людина повністю здорова, варто отримати рекомендацію спеціаліста щодо вибору цукрозамінника.

  • Остаточний вибір цукрозамінника завжди залишається за вами.
  • Мирослава Федорук

Який цукрозамінник найменш шкідливий? Рейтинг кращих безпечних цукрозамінників

Оскільки на ринку підсолоджувачів представлено десятки найменувань, багато з яких я вже описувала, сьогодні зупинимося на кількох детальніше. Ми дізнаємося, чим є тауматин, неогесперид, сладін і ряд інших цукрозамінників європейського і вітчизняного виробництва.

У статті я викладу, на що варто звернути увагу, якщо вони входять у раціон тих чи інших груп людей, для яких відмова від цукру є життєво важливою.

Цукрозамінник маркується на етикетках у харчовій промисловості як Е957 і є антіфламінгом, що підсилює смак і є глазуруючим агентом.

У деяких країнах, таких як Японія та Ізраїль, його схвалено як низькокалорійний підсолоджувач. У США дозволений як харчова добавка.

Однак в Україні тауматин заборонений до використання через те, що не пройшов усі необхідні тестування, що доводять його нешкідливість.

Випускається тауматин у вигляді жовтуватого порошку, значно більш нудотного, ніж цукор. Солодкість цього органічного білкового з’єднання проявляється не відразу, а лише через деякий час, залишаючи специфічне лакричне післясмак.

  • Широке застосування тауматина в деяких країнах пояснюється не тільки його органічною природою – цей білок отримують з рослин, але й його властивостями: речовина добре розчиняється у воді, має термостабільність і не змінює смак у кислому середовищі.
  • Натуральний підсолоджувач отримують із сахарози буряка і цукрової тростини, однак після певної обробки він не засвоюється кишечником так само, як і цукор, тому часто використовується як його органічний замінник для діабетиків.
  • Ізомальт не викликає стрибків глюкози в крові, він є досить низькокалорійним – в ньому 240 ккал на 100 г на відміну від цукру, в якому 400 ккал.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який кращий, відгуки лікарів

Різноманіття сучасних продуктів харчування призводить до того, що багато хто з них замінюють на аналоги з корисними властивостями. Це правило стосується і штучних підсолоджувачів. Їх створюють для того, щоб зменшити шкідливий вплив природного бурякового або тростинного цукру. Користь і шкода цукрозамінників – це тема численних дискусій.

Що краще: цукрозамінник чи цукор

З появою замінників суперечки про користь і шкоду цукру для здоров’я стали більш жорстокими. Багато людей прагнуть до того, щоб повністю виключити цукор з раціону. Чи виправдана така міра? Чи не несе цукрозамінник більше шкоди, ніж користі для організму? Щоб з’ясувати це, необхідно зрозуміти, що являє собою цукор і яким способом його можна замінити.

Цукор, цукровий пісок, рафінад називають сахарозу. Її отримують із цукрового буряка або очерету. Відомі додаткові джерела отримання цукру: клен, пальма, сорго, але вони менш поширені.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Сахароза є елементом харчового меню: це представник вуглеводів, які необхідні людині. При надходженні в організм вона розпадається на фруктозу і глюкозу. Глюкоза забезпечує більше половини енергетичних витрат людського організму.

Дослідники стверджують, що надмірне вживання цукру є безперечним ускладненням. Цукор є учасником і провокатором безлічі реакцій, які спричиняють зміни в роботі різних систем.

Цукрозамінники створені для того, щоб мінімізувати шкоду від споживання природного цукру. Це речовини з солодким смаком. Серед них прийнято виділяти:

  • замінники цукру,
  • підсолоджувачі.

Компоненти обох груп відносять до низькокалорійних і безкалорійних продуктів. Відповіді на питання про те, що краще: сахароза чи цукрозамінник, в чому користь і шкода обох речовин, залежать від виду цукрозамінника і потреби в цій заміні.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Чи шкідливі цукрозамінники

Міркування про користь і шкоду цукрозамінників для здорової людини слід почати з того, що це спеціальні хімічні сполуки, створені штучним шляхом. Таке формулювання не стосується природних підсолоджувачів, такими як мед і фрукти.

Хімічні сполуки, які використовують виробники для створення продукту, можуть мати певні побічні дії:

  • аспартам нерідко стає провокатором головного болю, провокує безсоння і збільшує апетит;
  • сахарин відомий як учасник процесів, результатом яких стає утворення ракових клітин;
  • сорбіт і ксиліт можуть провокувати приплив жовчі, що не завжди позитивно впливає на стан підшлункової залози, також надають проносне дію;
  • цикломат має властивість викликати алергічну реакцію.

Користь підсолоджувачів

Корисними властивостями натуральних підсолоджувачів вважають їх натуральний склад та відсутність побічних явищ.

Цукрозамінники часто потрібні людям, які страждають діабетом обох типів, ожирінням, захворюваннями печінки, пов’язаними з неможливістю розщеплювати фруктозу.

Вони низькокалорійні і підходять для тих, хто стежить за своїм харчуванням. Мають зручні дозатори, які не дозволяють використовувати їх безконтрольно.

Показання до застосування цукрозамінників

Корисні властивості цукрозамінників використовують при лікуванні і дієті людей, що страждають різними захворюваннями.

Їх рекомендують:

  • при діабеті,
  • ожирінні, надмірній вазі,
  • захворюваннях печінки,
  • анорексії,
  • зневодненні.

Види цукрозамінників

Користь і шкода підсолоджувачів повністю залежать від типу з’єднання. Щоб убезпечити себе і не завдати шкоди здоров’ю, необхідно ретельно проаналізувати всі властивості продуктів перш ніж зробити вибір.

Інформація! Натуральні цукрозамінники можуть бути сильними алергенами, штучні – майже ніколи не викликають алергічних реакцій.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Натуральні замінники цукру

Ця група має корисні властивості. Їх виділяють з природної сировини, тому вважають натуральними.

характеристика фруктоза стевія ксиліт сорбіт
де міститься фрукти, ягоди, мед трав’яниста рослина деревина, сільськогосподарські рослинні відходи кісточкові плоди, водорості, стебла кукурудзи
показники солодощі солодше цукру в 2 рази в 200 разів солодше цукру як цукор менше в 2 рази
калорійність як цукор в 2 рази більше ніж у цукру в 1,5 рази вище
норма вживання в день не більше 30 г не більше 45 г не більше 50 г не більше 45 г

Синтетичні підсолоджувачі

Користь чи шкода синтетичних цукрозамінників залежать від типу і складу.

  • Аспартам. Запатентований як харчова добавка Е951. Він в 200 разів солодше сахарози, з показником калорійності 4 ккал на 100 г. Його випускають у вигляді таблеток, додають в напої, йогурти, вітаміни. Продукт займає 2-е місце у світі серед відомих підсолоджувачів. Істотний недолік цього типу в тому, що він може завдати шкоди при вживанні після нагрівання. Високі температури провокують виділення шкідливих речовин. Через це властивості він не рекомендований для використання в стравах, які піддаються тепловій обробці.
  • Сахарин. Солодше сахарози в 300-500 разів, не засвоюється організмом, виводиться з нього з сечею. Зареєстрований як харчова добавка Е954, він застосовується хворими на діабет. Його додають в газовані напої і солодкі страви з тривалим терміном зберігання. Сахарин повністю заборонений в країнах Європи як речовина канцерогенного типу.
  • Сукраклоза. Відомий як харчова добавка Е955. Володіє яскравим смаком, який солодше сахарози в 600 разів. В ході досліджень останніх десятиліть побічних ефектів від вживання не виявлено. Багато експериментів проходили в провінціях Канади: саме там сукраклоза більш поширена, нею користуються протягом останніх 15 років і вважають корисною добавкою.
  • Сукразит. Це харчова добавка, яка дозволена для вживання діабетикам. Володіє недоліком: може бути токсичною при надмірному прийомі через вміст фумарової кислоти.
  • Цикламат. Цей цукрозамінник виділяють з кальцієвої і натрієвої солей. Являє собою кристалічний порошок, який має властивість розчинятися у воді. Він солодший за цукор в 50 разів, відноситься до типу безкалорійних замінників. Відомо побічна проносний вплив цієї речовини на організм.

Який цукрозамінник найменш шкідливий

  • Серед різноманіття пропонованих продуктів вибирають ті, які найбільш корисні для організму. Фахівці рекомендують цукрозамінники на основі:
  • Знаючи властивості цих популярних підсолоджувачів, можна зробити свій, власний вибір, яким з них можна ефективно, без шкоди організму замінити цукор.
  • Властивості сукралози:
  • її отримують з цукру
  • за смаком вона солодше цукру в 600 разів,
  • глікемічний індекс дорівнює нулю: значить, вона не впливає на рівень цукру в крові,
  • вона зберігає свої характеристики після термообробки,
  • не має неприємного присмаку,
  • виводиться з організму протягом доби.

Основний недолік — необхідність обмежувати її дозування з розрахунку 0,5 г на 1 кг ваги, інакше можна отримати неприємні наслідки у вигляді жирових відкладень.

У порівнянні з сукралозою, стевія має:

  • рослинне походження,
  • солодкі властивості в 25 разів вище цукру,
  • дуже низьку калорійність: 18 ккал на 100 г,
  • нульовий ГІ і здатність підживлення підшлункової залози і відновленню її функцій,
  • не змінює якості при термообробці,
  • потужні антисептичні і відновлювальні властивості рослини,
  • відсутність обмежень в дозуванні.

До недоліків стевії можна віднести специфічний присмак трави (який відсутній у порошку).

Це можуть бути як самостійні продукти, так і комплексні склади.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Які цукрозамінники можна при діабеті

Основна проблема для тих, хто страждає діабетичними станами — це постійне спостереження за підвищенням рівня глюкози в крові. Щоб знизити показники, рекомендують використовувати синтетичні типи. Їх переваги для діабетиків:

  • знижений рівень калорійності,
  • поліпшення метаболічних процесів.

Користь замінників цукру при діабеті укладена в можливості мінімізувати ризик підвищення показників крові при задоволенні смакових рецепторів.

Багато фахівців радять використовувати сорбіт. Його властивості підходять для діабетиків за кількома параметрами:

  • не впливає на рівень цукру в крові,
  • засвоюється без участі інсуліну,
  • розчиняється в воді, може піддаватися впливу високих температур,
  • має жовчогінні властивості,
  • за смаковими якостями наближений до цукру.

У харчовій промисловості сорбіт часто використовують в якості добавки в приготуванні продуктів харчування для діабетиків.

Який підсолоджувач краще вибирати вагітним

Період вагітності характеризується тим, що жінки вибирають якісні корисні продукти і стежать за вживанням сахарози, інакше можна завдати шкоди внутрішньоутробному розвитку дитини.

Штучні солодкі протипоказані вагітним жінкам. Їм радять вибрати стевію в якості заміни або приймати натуральну фруктозу, яка міститься в меді і корисних фруктах.

Чи можна давати цукрозамінник дітям

При формуванні корисних звичок у дітей рекомендують використовувати звичні схеми. У сім’ї, де немає правил заміни сахарози, не слід змінювати їх. Діти повинні дотримуватися звичайного режиму харчування. Кількість солодощів необхідно контролювати, щоб знизити ризики нанесення шкоди дитячому організму.

Порада! При необхідності заміни сахарози для дітей вибирають натуральні цукрозамінники.

Цукрозамінники при схудненні

Багато жінок часто запитують, чого більше від вживання цукрозамінника при схудненні: шкоди або користі.

При схудненні рекомендують натуральні цукрозамінники, які не мають низьких показників калорійності, але, незважаючи на це, сприяють активному розщепленню вуглеводів і їх перетворенню в енергію.

Оптимальним варіантом з синтетичних видів для тих, хто хоче схуднути, вважають сукралозу. Перевага цього замінника в тому, що він має властивість не брати участь в процесах засвоєння. Він виводиться з організму, не залишаючи сліду.

Порада! При виборі цукрозамінника для схуднення слід пам’ятати, що він не є засобом для позбавлення від зайвих кілограмів, а застосовується для того, щоб контролювати показники і стежити за кількістю з’їденого.

Добові норми споживання цукрозамінників

Добові норми кожного препарату синтетичного типу вказані на упаковці. Межі знаходяться між 30-50 г щодоби. Таблетки, порошки, рідини додають в чай ​​і інші напої. Для випічки використовують сипучі форми.

Користь і шкода цукрозамінників, типи, який краще, відгуки лікарів

Висновок

Користь і шкода цукрозамінників – це питання для постійних обговорень між тими, хто прагне контролювати якість і кількість споживаної їжі. Вибір заміни цукру слід починати з ретельного аналізу властивостей і ступеня корисного впливу на здоров’я рекомендованого підсолоджувача.

Відгуки лікарів

Відута В’ячеслав Сергійович, 43 роки, м Дніпро: Я — дієтолог і дотримуюсь однозначної думки: замість синтетичних добавок слід поміняти сахарозу на фруктозу. Крім того, існує безліч природних цукрозамінників натурального типу: сироп клена, агави.

Вони наділені корисними властивостями і не завдають шкоди організму.

Таблетки ж цукрозамінників, навпаки, здатні надавати шкоду: навіть при дозуванні шлунок, прийнявши сигнал від рецепторів про надходження «солодкого», отримує стрес від того, що його «обдурили», і згодом включає захисну реакцію на відкладання глюкози про запас.

В результаті отримуємо: і зайві кілограми, і проблеми зі здоров’ям. Сергєєва Інна Володимирівна, 50 років. За родом діяльності зіткнулася з найтяжчими побічними ефектами від прийому замінників. Не можу сказати, що всі вони надають шкоду, але надмірний прийом деяких штучних типів призводить до реакцій організму, які можуть бути незворотними.

Чи була Вам дана стаття корисною? Та ні

Цукрозамінник: шкода чи користь? Цукрозамінник fit parad, huxol, стевія, фруктоза: користь, шкода. Відгуки про цукрозамінники

Користь, шкода, відгуки про цукрозамінники.

Багато жінок і чоловіків прагнуть знизити свою вагу, щоб здаватися привабливішими. Зараз існує культ худорлявості, тому різноманітні дієти включають споживання цукрозамінників та підсолоджувачів. У цій статті ми розповімо, наскільки безпечно використовувати замінники цукру.

Цукрозамінник: шкода чи користь?

Існує кілька різновидів засобів, які приймаються замість цукру. Багато хто знає, що цукор містить велику кількість калорій і вуглеводів, що провокує різкий сплеск інсуліну та глюкози в крові. Це негативно позначається на здоров’я діабетиків.

Якщо приймати велику кількість цукру, ви ризикуєте захворіти діабетом та іншими порушеннями, в тому числі і ожирінням.

Саме тому популярними стали кошти, які імітують смак цукру, але не є ним.

На полицях магазинів можна зустріти велику кількість різновидів замінників цукру, їх більше десятка, і покупець не має поняття, що вибрати.

Види цукрозамінників, шкода чи користь:

  • Фруктоза. Виготовляється з екстрактів фруктів, це фруктовий цукор, який в організмі перетворюється в глюкозу. Однак її перевага в тому, що на відміну від звичайного білого цукру, вона розщеплюється поступово, тому глікемічний індекс підвищується дуже плавно. Це позитивно позначається на стані здоров’я людини, особливо якщо він хворий на цукровий діабет. Але фруктоза, в свою чергу, також має високу калорійність, тому для людей, що стежать за своєю вагою, вона не підходить.
  • Ксиліт або сорбіт. Ці речовини також виробляються з фруктів і овочів, є природними цукрозамінниками, поступово вивільняють в організмі глюкозу, що позитивно позначається на здоров’ї діабетиків. Серед недоліків — доволі висока калорійність. Тому зловживати такими цукрозамінниками не варто.
  • Безпечним і низькокалорійним цукрозамінником є стевіозид. Виробляється він з стевії, рослини, яка не росте в наших широтах. Речовину знайшли в 1930 році, і з тих пір навколо неї було багато скандалів. Існувала думка, що це мутагенний засіб, що сприяє виникненню мутацій в організмі. Однак науково довести цю гіпотезу так і не вдалося. На даний момент стевіозид вважається одним з найбезпечніших замінників цукру, виготовленим з натуральних продуктів. Ним активно користуються всі бажаючі схуднути. Основний недолік – це неприємний трав’яний присмак, що свідчить про його рослинне походження.
  • Також одним з натуральних підсолоджувачів є сукралоза. Інформації про неї в Україні небагато, оскільки її винайшли лише в 1980-х роках, але тестували близько 13 років. Зараз засіб активно використовують в Канаді та США. Його основна перевага в невисокій калорійності, але при цьому воно чудово замінює цукор. Як не дивно, це засіб виготовили з цукру в процесі хімічних реакцій. На даний момент багато людей, які худнуть, використовують його. Однак в Україні воно не дуже популярне, і дістати його не так просто.
  • Синтетичні підсолоджувачі – це всім відомі дрібні пігулки, якими заповнені прилавки магазинів. По суті, це не цукрозамінники, а підсолоджувачі. Вони не є аналогами цукру чи глюкози, і за своєю природою чужорідні для організму. Ці речовини в організмі людини не виробляються і не перетравлюються. У більшості випадків їх виробляють синтетичним шляхом, тобто в лабораторних умовах.

Замінник цукру в таблетках: користь і шкода

В основному це ненатуральні засоби, що складаються з аспартама, сахарину, цикламата.

Замінник цукру в таблетках, користь і шкода:

  • Аспартам. Один з найпоширеніших варіантів, які зараз використовують виробники газованої води, з невисоким вмістом калорій. Багато хто вважає, що це справжній плюс, оскільки немає калорійності, але при цьому смак досить солодкий. Однак навколо аспартама виникло багато гіпотез і скандалів. У ході досліджень не було підтверджено, що аспартам викликає зростання ракових пухлин, хоча його звинувачували в цьому. Але вчені стверджують, що аспартам проникає через плацентарний бар’єр, і його небажано вживати вагітним жінкам. Крім того, препарат протипоказаний дітям до 6 років.
  • Сахарин і цикламат натрію. Це синтетичні підсолоджувачі, які виробляються в лабораторних умовах. За своєю природою вони чужорідні для організму, і виводяться в незмінному вигляді. Щодо цих речовин також існує чимало скандалів. Вважається, що ці кошти шкідливі, і їх не можна використовувати для схуднення. Основна перевага цих засобів — нуль калорій, але вони допомагають людині обдурити організм, коли дуже хочеться солодкого.

Huxol цукрозамінник: користь і шкода

Huxol – один з найвідоміших замінників цукру, який можна знайти в будь-якому супермаркеті або мережі дієтичного харчування.

Huxol цукрозамінник, користь і шкода:

  • Складається з цикламата та сахарину натрію. Вважати абсолютно безпечним засобом не можна, адже це повністю синтетичний продукт, виготовлений в лабораторних умовах.
  • Виробляється у Німеччині, використовується в основному при дієтичному харчуванні, коли людина хоче схуднути. Якщо у вас немає проблем із зайвою вагою, рекомендуємо відмовитися від використання цього засобу.
  • Багато дієтологів відзначають, що подібні засоби не можна вживати постійно, їх потрібно чергувати з іншими замінниками цукру або підсолоджувачами. Вміщені в складі цикломат і сахарин можуть негативно позначатися на стані здоров’я.

Цукрозамінник fit parad: шкода і користь

Фітпарад – один з нових замінників цукру, який останнім часом дуже популярний.

Цукрозамінник fit parad, шкода і користь:

  • На упаковці вказано, що засіб містить виключно органічні і натуральні компоненти. Але при цьому калорійність кошти дорівнює 0. Як таке може бути, і що ж міститься в складі Фітпарада?
  • На упаковці зазначено, що основним компонентом є еритритол. Це один з видів цукрових спиртів, таких як сорбіт або ксиліт, але при цьому не містить жодної енергетичної цінності, тобто має нульову калорійність.
  • Вперше він з’явився на ринку не так давно, в 1993 році в Японії. З тих пір його популярність зростає, і зараз засіб успішно використовується в Україні. Крім того, у складі фітпарада є стевія, а також сукралоза.
  • Таким чином, засіб можна вважати безпечним і не містить синтетичних речовин. Дійсно, Фітпарад рекомендований на дієтах, а також діабетикам, адже не завдає шкоди організму.

Чи шкідливий замінник цукру?

Варто також відзначити засоби, які продаються у вигляді невеликих коробочок з дозатором, і зазвичай містять 1000-1200 таблеток. В основному це кошти на основі сахарину та цикламата натрію.

Дуже зручно через наявність дозатора, адже це унеможливлює розсипання. Але при цьому існує небезпека від подібних замінників цукру. Всі вони синтетичні, і організм може по-різному на них реагувати.

Багато хто вважає, що якщо в них 0 калорій, їх можна споживати в необмеженій кількості. Насправді, це не зовсім так.

Чи шкідливий замінник цукру:

  • При вживанні подібних засобів, смакові рецептори отримують інформацію про те, що в організм надійшла глюкоза, тобто цукор. Відповідно, підшлункова залоза готується до цього, викидаючи інсулін.
  • В результаті цього в організм цукор не надходить, через що виникає певний резонанс. Організм намагається набрати більше калорій, а також жиру про запас, а коли це речовина надходить, розщеплює жир, щоб якось погасити викид інсуліну.
  • Таким чином, замість того щоб худнути, людина поправляється. Може істотно підвищуватися апетит, і людина на підсвідомому рівні віддає перевагу борошняним продуктам, солодощам, макаронові.
  • Тобто все, що містить прості вуглеводи, може легко розщеплюватися і накопичуватися в організмі у вигляді жиру. Такі кошти можна використовувати без контролю, у величезних кількостях. Бажано їх чергувати з іншими замінниками цукру.

Стевія

Новасвіт: замінник цукру

Новасвіт – це не якесь конкретне засіб, а лінійка, яка виробляє замінники цукру.

Новасвіт, замінник цукру:

  • У цій лінійці є як натуральні, так і синтетичні підсолоджувачі, а також цукрозамінники. Компанія випускає, в основному, кошти в зручних упаковках, з дозатором.
  • Серед асортименту можна знайти упаковки зі стевією, а також аналоги Хуксола, які містять у собі сахарин та цикламат натрію.
  • Обов’язково ознайомтеся з упаковкою та її вмістом, щоб знати склад. Зазвичай на упаковках на головній стороні завжди вказується, з чого виготовлено засіб.

Новасвіт

Який найкращий замінник цукру?

Підводячи підсумок всього, можна зробити висновок, що ідеальним варіантом стануть натуральні замінники цукру, які не містять калорій.

Який найкращий замінник цукру:

  • На даний момент це стевія, сукралоза і ерітрит. Усі ці кошти можна знайти або в інтернет-магазинах, або в точках дієтичного харчування.
  • У зв’язку з популяризацією здорового способу життя, а також занять спортом, замінники цукру можна знайти в деяких супермаркетах. Обов’язково перед придбанням замінника цукру читайте склад і віддавайте перевагу натуральним компонентам, але при цьому не випускайте з уваги калорійність замінника.
  • Адже такі замінники цукру, як сорбіт або фруктоза, є кращими, ніж цукор, але при цьому калорійними, і не підійдуть для тих, хто хоче знизити вагу.

підсолоджувач

Замінник цукру: відгуки

Нижче ви можете ознайомитися з відгуками про цукрозамінниках.

Замінник цукру, відгуки:

  • Валентина, 35 років. Я стежу за своєю вагою протягом 10 років, саме тоді народила дитину і почала одужувати. Щоб бути у формі, змушена була переглянути свій раціон і повністю виключити всі продукти, що містять цукор і прості вуглеводи. Зараз я вживаю в їжу замінники цукру. 10 років тому не було так багато інформації, як зараз, тому починала з звичайного аспартама. В результаті зіпсувала шлунок. Зараз приймаю замінник Фітпарад. Дуже задоволена, якщо вірити на упаковці, то містить натуральні компоненти. Мені дуже подобається смак. Не викликає збільшення апетиту.
  • Оксана, 30 років. Я стала стежити за своєю вагою півроку тому, зовсім недавно почала одужувати. Перейшла на замінник цукру. І працюю в офісі, тому більшу частину часу сиджу, і часто п’ю чай або каву, природно з цукром. Це не могло не позначитися на моїй фігурі. Тому замінила цукор на Хуксол. В цілому задоволена, зручна упаковка, дозатор, невеликий розмір. Упаковки вистачає надовго. Нещодавно прочитала, що такі цукрозамінники шкідливі, тому планую замінити його іншим. Ще не визначилася, що вибрати замість нього.
  • Олена, 40 років. Я діабетик, тому повністю обмежила вживання простих вуглеводів. Як замінник цукру використовую ксиліт. Мені дуже подобається, тому що немає стрибків глюкози, і цукор завжди в нормі. Зараз планую перейти на стевію, оскільки дізналася про її чарівні властивості і користь.

Стевія

Спочатку необхідно враховувати, для якої мети купується засіб. Якщо ця речовина для діабетиків, то підійдуть ксиліт або сорбіт. Справа в тому, що вони висококалорійні, але при цьому глюкоза вивільняється плавно, а не стрибкоподібно.

Якщо ж ви стежите за своїм вагом, має сенс звернутися до підсолоджувачів. Віддавайте перевагу безпечним варіантам, таким як Фітпарад, або засобам на основі стевії, сукралози або ерітриту. Усі ці кошти безпечніші, ніж замінники цукру на основі сахарину і цикламату натрію.

Небажано використання аспартама.

Замінник цукру: користь і шкода

Одним з головних “ворогів” здоров’я серед продуктів вважається цукор. Він надмірно калорійний, при цьому дуже швидко засвоюється, що загрожує появою зайвої ваги і заважає позбавленню від нього, а високий глікемічний індекс робить його небезпечним для людей, які страждають деякими захворюваннями, зокрема діабетом.

Крім того, цукор підвищує апетит, провокуючи переїдання. Тож не дивно, що поборники здорового харчування та ті, хто бажає схуднути, намагаються обмежити його вживання або навіть зовсім виключити цукор зі свого раціону, але відмовитися від звичних смакових відчуттів не так просто.

На допомогу приходять всілякі замінники цукру.

Який замінник цукру вважається найбільш безпечним для здоров’я і кращим за смаковими властивостями, читайте в цій статті. У сьогоднішньому матеріалі всі популярні типи цукрозамінників з докладним розбором.

Як винайшли?

Першим замінником вважається сахарин, який був винайдений хіміком на ім’я Фальберг. Він випадково виявив, що існує замінник цукру.

Сівши обідати, він взяв шматочок хліба і відчув солодкуватий смак. Виявилося, що вчений просто забув вимити руки після роботи в лабораторії.

Після цього він повернувся в лабораторію і підтвердив своє відкриття на практиці. Так і з’явився на світ синтезований цукор.

Всі замінники можна розділити на натуральні і синтетичні, які містять меншу кількість калорій, але, в свою чергу, є більш шкідливими і викликають сильний апетит.

Цей феномен можна пояснити тим, що організм відчуває солодкість, тому очікує надходження вуглеводів, але так як вони не приходять, то впродовж дня все з’їдене буде викликати голод. Також дуже популярними є натуральні підсолоджувачі, більшість з яких дуже калорійні.

Крім того, використовуючи замінники цукру для діабетиків, можна стверджувати, що це відмінний спосіб боротися з примхами при цій хворобі.

Причини алергії

Сучасні вчені переконані, що алергія є “хворобою століття”, до неї схильні 82 відсотки населення нашої планети.

Звичайно, стверджувати, що у кожного, хто застосовує в своєму раціоні цукрозамінники в чистому вигляді або продукти та напої, що їх містять, проявиться алергічна реакція, не варто. Все залежить від супутніх захворювань людини і кількості спожитого речовини.

Причинами, які можуть спричинити розвиток алергічної реакції на цукрозамінники, є:

  • збій в роботі підшлункової залози і щитовидки;
  • порушення функцій органів травлення та шлунково-кишкового тракту;
  • зловживання алкоголем і курінням.

І якщо стан здоров’я викликає сумніви і з’явилися нижчеперелічені ознаки, то варто звернутися за консультацією до лікаря. Отже, при алергії на вживання цукрозамінників можуть проявлятися окремі симптоми або ознаки в комплексі.

Чи шкідливий цукор

Саме по собі вживання такого продукту безпечне, шкідливим є його надмірна кількість. Більшість людей намагаються обходитися без цукру, не додаючи його в чай або каву, а також в інші види їжі.

Також вони щиро вважають, що вживання його практично зведено до мінімуму.

Але важливо враховувати, що основна частка цього продукту потрапляє до нас у прихованому вигляді, наприклад, у ковбасу додають цукор, маринад від оселедця потрібно трохи підсолодити, цукерки містять в собі величезну кількість цього продукту. Такий перелік можна продовжувати до нескінченності.

Всі люблять смачне, адже це приносить задоволення і радість. Різко і повністю скоротити його вживання дуже складно і не під силу кожному. Замінник цукру – продукт, представлений у великому асортименті. Потрібно уважно в ньому розбиратися, адже не кожен вид є безпечним.

Симптоми алергії на цукор

  • Клінічні прояви даної алергії, як і будь-який інший харчовий, дуже різноманітні.
  • Всі алергічні реакції можна розділити на 2 великі групи – загальні (системні) і місцеві.
  • До місцевих проявів відносяться такі:
  • Шлунково-кишкові
  • блювота,
  • нудота,
  • анорексія,
  • запори,
  • діарея.

Ці прояви обов’язково слід диференціювати з різними захворюваннями, що супроводжуються схожими симптомами: на гостру кишкову інфекцію, отруєннями та іншими захворюваннями шлунково-кишкового тракту (холецистит, панкреатит, гастрит та інші).

Алергічний риніт

  • прозорі виділення з носа,
  • закладеність,
  • утруднення носового дихання,
  • кашель.

Вкрай рідкісне прояв харчової алергії, найбільш вірогідні інші причини – гострі респіраторні захворювання, алергія на пил, пилок, шерсть та інші речовини.

Шкірні прояви

  • свербіж,
  • почервоніння,
  • лущення шкіри,
  • кропив’янка.

Варто окремо згадати про появу схожих симптомів при одноразовому надмірному споживанні цукру. Вони не є алергічною реакцією, але “кричать” про те, що організм не справляється з переробкою таких обсягів речовини.

Відрізнити їх один від одного буває не просто, але потрібно знати, що висип, що з’являється при переїданні, зазвичай не свербить, або свербить не так інтенсивно, як алергічна.

До загальних реакцій відносяться такі рідкісні, але важкі прояви з несприятливим прогнозом, як набряк Квінке та анафілактичний шок. При появі швидко зростаючого набряку на обличчі і шиї, утруднення дихання, зниження артеріального тиску – слід негайно звернутися за медичною допомогою!

Цукор або цукрозамінник?

Спочатку, тільки після своєї появи, цукор продавався в аптеках і використовувався як лікарський засіб. З плином століть, коли вдалося здешевити виробництво цього продукту, він поступово перекочував з лікарських засобів в категорію їжі.

Потім за допомогою нього виникло виробництво цукерок, тістечок, різноманітної випічки, його стали додавати в майонез, соуси і ковбаси.

Цукор в рафінаді навіть вважався ліками, але на жаль, він практично ніякої користі для здоров’я не приносив, а після того, як перетворився в їжу, так і поготів.

Цукор – це концентрат калорій, які не підтримуються ні мінералами, ні клітковиною, ні вітамінами. Якщо випити чай з п’ятьма кубиками рафінаду, то можна відразу ж отримати 100 калорій. У разі добавки декількох пряників, цукерок або шматочка тортика взагалі виходить навантаження в розмірі чверті добової дози енергії.

В результаті буде випито дуже “важкенько” чайок. Постійне вживання цього інгредієнта в такому “прихованому” вигляді є дуже небезпечним і може призвести до цукрового діабету, ожиріння, інших хвороб і порушень, тому медики пропонують використовувати замінник цукру.

Користь чи шкода, що він може принести, ще доводяться вченими, так як постійно розробляються нові види.

Замінник був придуманий, щоб з’явилася можливість не обмежувати себе в улюблених солодощах, і в той же час це стало безпечним для здоров’я. Так як він найчастіше коштує дешевше цукру, то при його використанні можна зекономити у виробництві.

Популярна продукція

У порівнянні з країнами Західної Європи та США, популярність замінників цукру в Україні не так велика. Однак цей ринок має величезний потенціал у зв’язку з тенденцією до здорового харчування. Ознайомтеся зі списком харчових добавок, дозволених на території України. Вони випускаються у вигляді таблеток, порошку, але є і рідкі форми. Шукайте на полицях аптек і магазинів продукцію фірм:

  • Fit Парад;
  • NovaSweet;
  • PreBioSweet;
  • Mini Calorie;
  • MILFORD;
  • Млада;
  • Леово;
  • Bionova;
  • Prime Kraft;
  • Я Стевія;
  • Сукразит;
  • Вітатека;
  • Сладіс;
  • Polezzno;
  • Цукор Zero.

Ми сподіваємося, що з сьогоднішньої статті ви дізналися багато корисної інформації про типи цукрозамінників. Якщо ви вирішили включити їх у свій раціон, зверніть увагу на нюанси, описані нами. Не всі підсолоджувачі безпечні для здоров’я, але вірити чи ні дослідженням, які підтверджують це, вирішувати тільки вам.

Користь цукрозамінників

Для тих, кому не можна солодке або дуже складно від нього відмовитися, відмінним варіантом будуть цукрозамінники. Звичайно ж, ні у кого немає бажання змінювати свої уподобання, але це іноді неминуче, так як хочеться залишатися красивими і здоровими.

Першочергово така проблема стоїть перед людьми із зайвою вагою і діабетиками. Вони і так не дуже здорові, а тут ще й заборонено відчувати цей прекрасний цукерково-тістечковий смак.

Для тих, хто не має проблем, замінник цукру є хорошою перспективою залишатися у формі. У цих засобах практично відсутні калорії, крім того, вони мають незначний вплив на показники цукру в крові.

Основним фактором, який вказує на зручність цих препаратів, є упаковка і випуск у формі таблеток або розчинів.

Рідкий замінник цукру стане незамінним для людей, які мають слабку зубну емаль і схильні до швидкого розвитку карієсу.

Діагностика та лікування алергії

Щоб переконатися, що саме цукор – причина алергічної реакції, не варто бігти в лабораторію. Першим кроком діагностики алергії є метод елімінації – виключення харчового продукту з раціону харчування. Якщо при виключенні цукру і продуктів, що його містять, прояви алергії повністю зникли, швидше за все, вони були обумовлені саме цим продуктом.

Діагностичні лабораторні тести і аналізи при алергії на цукор будуть недостатньо інформативні – лабораторія зможе лише визначити наявність алергічної активності в організмі, а конкретне джерело алергії залишиться невідомим.

Це відбувається через те, що алергію викликає не сама сахароза, а сторонні хімічні добавки або речовини, що залишилися при виробництві через недостатню обробку.

Отже, методом виключення, ви з’ясували, що алергічна реакція виникає саме на цукор. Що робити далі?

  1. Спробувати цукор іншого виду. Найбільшою мірою очищення володіє цукор-пісок, якщо ж алергія виникла на нього – можливим варіантом є використання в їжу харчової глюкози або фруктози, а також різних видів цукру (тростинний, кленовий).
  2. При прояві алергії на будь-який вид – максимально знизити його кількість у своєму раціоні. Слід уважно читати склад продуктів і уникати містять його в своєму складі.
  3. При виражених кишкових проявах (біль у животі, рідкий стілець), що виникли у маленької дитини після вживання цукру – диференціювати алергію з непереносимістю сахарози (в цьому допоможе аналіз калу на цукор і кислотність).

Специфічного лікування алергії на цукор не існує.

Для короткочасного купірування алергії можуть застосовуватися антигістамінні препарати:

  • тавегіл,
  • Центрін,
  • Лоратадин та інші.

Також ентеросорбенти:

Але при продовженні вживання алергену в їжу, реакція виникне знову, з можливим погіршенням стану. Таким чином, дієта – основний фактор лікування харчової алергії.

Шкода цукрозамінників

Шкода, що можуть принести підсолоджувачі, можна умовно розділити на два види, до яких відноситься ожиріння і отруєння всього організму. Ці проблеми в подальшому призводять до появи різноманітних захворювань.

Здавалося б, після того як буде зменшено кількість калорій, які надходять в організм, вага повинна поступово почати знижуватися, але це трошки не так.

Ті, хто використовує замінник цукру, користь чи шкода якого до кінця ще не вивчені, повніють швидше, ніж ті, хто його не вживає.

На інтуїтивному рівні люди починають їсти набагато більше продуктів, вважаючи, що, втративши трохи калорій на рафінаді, можна себе побалувати невеликим надлишком.

Важливо знати: поїдаючи солодке і не отримуючи при цьому калорій, ми просто обманюємо організм. Після того як він недоотримає потрібної енергії, буде прокидатися вовчий апетит.

Багато натуральні і штучні цукрозамінники небезпечні і можуть призвести до серйозних відхилень і захворювань.

Причини алергічної реакції

Алергія на цукор у дорослих

Вважається, що цукор і сіль в чистому вигляді, як хімічні речовини (сахароза і хлорид натрію) – єдині продукти харчування, що не викликають алергію. Всі інші в більшій чи меншій мірі володіють алергенністю.

Але проблема алергічної реакції на цукор на цьому твердженні не закінчується.

З огляду на те, що в процесі виробництва цукру не вдається отримати «чистої» хімічної структури сахарози, в цукрі присутні і інші сполуки, в тому числі і глікопротеїдної структури, що володіють антигенними властивостями і здатні викликати алергію. Крім цього, в процесі виробництва використовуються інші речовини – консерванти і барвники, також викликають алергічну реакцію.

Іншим цікавим захворюванням є справжня непереносимість цукру, що виникає внаслідок дефіциту ферменту сахарази.

Потрібно пам’ятати, що воно зустрічається вкрай рідко, і при цьому висока ймовірність поєднання з іншими порушеннями ферментативних систем організму. Клінічними проявами цього захворювання є діарея зі збільшенням кількості сахарози в калі і кислою рН-середовищем.

Частота алергічних реакцій на цукор значно варіюється від виду цукру і ступеня його обробки

  1. Такий високоалергенний продукт, як буряк, може викликати алергію на буряковий цукор, часто зустрічається на споживчому ринку.
  2. При цьому ступінь алергенності даного виду безпосередньо залежить від ступеня очищення і механізмів обробки (зокрема, процедури промивання, центрифугування і перебільшення, значно знижують вміст глікопротеїдів в цукрі, і, отже, його алергенні властивості).
  3. Перехресним алергеном при даному виді алергічної реакції є шпинат.

Інші види цукру

  • Алергія на кукурудзяний цукор може супроводжувати харчову алергію на кукурудзу і деякі злакові.
  • Кленовий сироп і кленовий цукор є можливими алергенами при респіраторних проявах алергії на клен і його пилок.
  • Можливим видом алергії є реакція на тростинний цукор, відповідно, супроводжується алергією на очерет.
  • Рафінований цукор містить більше консервантів і харчових добавок, ніж цукор-пісок, таким чином, частіше викликає прояви алергії. Саме тому алергія на рафінад, швидше за все, є реакцією на будь-які хімікати в його складі, особливо якщо звичайний цукор-пісок жодних проблем не викликає.

Алергія на молочний цукор

Молочний цукор, або лактоза – речовина, що міститься у великій кількості в молоці, здатне викликати алергічну реакцію. При цьому найбільш виражені прояви даної алергії будуть спостерігатися при вживанні коров’ячого молока.

Варіантом реакції на вживання молочного цукру (лактози) є недостатність ферменту, який відповідає за його переробку – лактази (лактазна недостатність, гіполактазія, непереносимість лактози). Однак в цьому випадку мова йде саме про нездатність організму перетравлювати лактозу, але не про посилення імунної відповіді на неї.

Більш детальна інформація про алергію на лактозу, лактазну недостатність представлена ​​в цій статті.

Варто тільки сказати, що провести диференціювання між цими двома проблемами в домашніх умовах практично неможливо. У зв’язку з цим при наявності патологічної реакції на вживання молока і молочних продуктів необхідна консультація фахівця.

Натуральні цукрозамінники

Leave comment