Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Цикорій звичайний
росте майже на всій території України. Його легко впізнати за блакитним суцвіттям в
вигляді кошиків. Рослина зустрічається на галявинах, луках, схилах ярів – всюди,
де багато сонячного світла. Воно росте як бур’ян на пустирях, в городах, у
сільських дорогах. Це багаторічна трава з прямим стеблом і довгим коренем, що володіє
цілющою силою.

Рослина використовують
як замінник кави. З нього готують напій, який має цілющі
властивості. Висушені і обсмажені коріння подрібнюють, а потім заварюють або змішують
зі звичайною кавою для поліпшення смаку і підвищення поживної цінності.

  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиЯк виглядає цикорій – фото
  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти
  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиТрава цикорій – фото

Прихильники натуральних продуктів самі заготовляють корінь, сушать його і готують смачний і корисний напій. Але це робити зовсім не обов’язково: розчинний склад легко знайти на полицях будь-якого великого супермаркету. Для цього рослина спеціально вирощують на фермерських господарствах, а потім готують порошок промисловим способом.

Цикорій: фото і опис

Батьківщиною
рослини вважається Середземномор’ї. Воно поширилося по всіх континентах і
мешкає в зонах помірного клімату.

Трава має міцний гіллясте стебло і кореневище,
глибоко проникає в ґрунт. Іноді його довжина досягає 1-1,5 метра.

Він
являє собою деревовидний стрижень, від якого відходять більш дрібні корінці.
Гілки майже голі, великі листи розташовані тільки біля основи.

Квітки блакитні
або світло-фіолетові, одиночні, великі, ростуть на окремому стеблинці. Вони
розкриваються вранці в сонячну погоду, а в похмурі дні часто бувають закриті.
Трава цвіте з липня по жовтень. Плід – довгаста сім’янка світло-коричневого
кольору. Її довжина сягає 2-3 мм.

Історія лікарської
трави сходить до давньоєгипетських часів. Її згадували в своїх працях античні
лікарі і поети. Як замінник кави її використовують в країнах Європи з часів
Середньовіччя. В Україні промислове вирощування культури почалося за Петра Першого.

Листя має
гіркуватий присмак і використовуються в традиційній індійській та італійській
кухні. Їх подають в сирому вигляді або обсмажують з часником
і іншими інгредієнтами в оливковій олії. Соусом заправляють спагетті або
м’ясні страви.

Для отримання м’ясистих коренів культивують спеціальні сорти рослини, під які відводяться великі поля.

Цикорій: хімічний склад

  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти
  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиЦикорій звичайний – фото
  • Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиКвітучий цикорій – фото

У деяких
частинах міститься велика кількість інуліну. Цей полісахарид використовується в
харчовій промисловості як натуральний підсолоджувач. Свіжий корінь містить
13-23% інуліну від загальної ваги, ефірні масла і гіркоти. У ньому присутні
вітаміни B1, B2, B3, B5, B6, B9, а також аскорбінова і нікотинова кислота. У листі є дубильні
речовини, аскорбінова кислота, каротин, солі калію.

У перерахунку на суху вагу свіжий корінь зазвичай містить до 68% інуліну, 14% сахарози, 6% білка, 5% клітковини, 4% золи. Решта 3% складають інші компоненти: органічні кислоти, макро- і мікроелементи.

Застосування

Сироп з
коренів застосовують в кондитерському виробництві, а також при виготовленні консервів.
З молодої зелені готують салати.

У багатьох європейських країнах для цього
вирощують спеціальну різновид з великими соковитими листками. Коріння
поєднують з огірками, солодким перцем, зеленим горошком,
цибулею, морквою та іншими овочами.

З них готують холодні закуски або
гарніри, роблять смачні і ароматні напої.

Рослина непривередливе, легко переносить
морози і посуху. Його можна виростити на садовій ділянці, забезпечивши себе цінним
сировиною на весь рік.

Для здоров’я важливий інулін цикорію, користь і шкода цієї речовини – предмет вивчення хіміків і дієтологів. Речовина не має штучних аналогів і являє собою складний вуглевод, який є рослинним пребіотиком.

Він допомагає розмножуватися корисним бактеріям в кишечнику, очищає від токсинів, покращує травлення. Його використовують для виготовлення харчових добавок, а також в косметології, де його включають до складу кремів, масок, шампунів.

Чим корисний цикорій для організму?

Гіркоти,
які містяться в листі і корені, підвищують апетит, мають антимікробну
і в’язким дією, покращують роботу травної системи. Відвар з коренів застосовують
в комплексному лікуванні захворювань печінки, нирок, жовчного міхура.

Широко відома користь цикорію при діабеті. Вважається, що він не тільки позитивно впливає на метаболізм, але і знижує цукор на початковій стадії захворювання.

Засіб особливо ефективно в поєднанні з іншими способами підтримання здоров’я: дієтою, помірними фізичними навантаженнями, позитивним поглядом на навколишню дійсність. Рослина включають в дієтичне меню хворих на діабет.

Воно позитивно впливає на імунну систему людини, надає зміцнюючу дію.

Користь цикорію для організму жінки

З наземної
частини готують настої, які застосовують для позбавлення від вугрів, виразок, а також
при екземі і запаленнях. З суцвіть роблять відвар для вмивання, а настої застосовують
для компресів, аплікацій, ванночок. Їх використовують в комплексному лікуванні
дерматиту, псоріазу, екземи. Відвар квіток додають в ванну не тільки при
шкірних проблемах. Процедура розслабляє, позбавляє від апатії.

Висушені
квіти кладуть в чай для додання йому тонізуючих властивостей. Блакитні квітки
поєднують з шишками хмелю, валеріаною, пустирником.
Напій приводить в норму ритм серцевих скорочень, підтримує серце і
зміцнює нервову систему. У поєднанні з м’ятою засіб
допомагає позбутися від депресії, апатії і хронічної втоми.

Помічено, що продукт виводить токсини. Це покращує колір обличчя, стан шкіри, волосся, нігтів. Його легкі діуретичні властивості допомагають вивести зайву рідину і позбавитися від набряків.

Користь цикорію розчинного для організму жінки

На прилавках
– величезний вибір яскравих пакетиків, які обіцяють здоров’я і благополуччя. Знайти
серед них по-справжньому корисний напівфабрикат буває не так просто. При виборі
важливо звертати увагу на відповідність ГОСТу, а також країну-виробника.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиКористь напою з цикорію не викликає сумнівів

Порошок
повинен бути тонкодисперсним, добре сипучим, рівномірно забарвленим і без
грудочок. Колір – від світло-до темно-коричневого. Він залежить від технології
виготовлення. Смак – приємний, з м’якою гіркотою. Від продукту можна очікувати
наступного дії:

  • – позбавлення
    від закрепів,
  • – підвищення
    настрою,
  • – зниження
    холестерину,
  • – позбавлення
    від зайвих кілограмів,
  • – поліпшення
    роботи серця.

Користь цикорію порошкоподібного залежить від якості продукту. Щоб не сумніватися в автентичності, краще його заготовлювати самостійно.

Протипоказання цикорію для жінок

Користь сублімованого цикорію широко відома: він покращує настрій, наповнює енергією, але показаний не всім. Крім того, не варто перевищувати добову норму, яка становить 2 ст. л. Продукт протипоказаний тим, хто страждає на гастрит, виразку. При варикозі, геморої, розладах нервової системи, хворобах шлунково-кишкового тракту і нирок вживання краще обговорити з лікарем.

Цикорій: користь і шкода для здоров’я чоловіків

Трава має широкий спектр позитивних властивостей, які сприятливо діють на самопочуття будь-якого чоловіка. Якщо замінити їм каву, то можна уникнути шкідливого дії кофеїну. Це сприятливо позначиться на роботі серця і судин, захистить від виснаження нервової системи і зневоднення. Що міститься в складі інулін допомагає краще засвоювати мінерали.

Відвар втирають в шкіру голови для поліпшення росту волосся. Для цього беруть столову ложку сировини, заливають літром окропу, настоюють 6 годин і проціджують через марлю.

Шкода при помірному або зовнішньому застосуванні мінімальна. Виняток становить виникнення алергічних реакцій, від яких ніхто не застрахований.

Цикорій розчинний: користь для організму

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиЦикорій розчинний – порошок

Порошок, який можна знайти на прилавках, – це сублімований продукт. Його виготовляють з обсмажених коренів. Виробники стверджують, що він зберігає всі корисні властивості. Чайну ложку вмісту упаковки поміщають в чашку і заливають гарячою водою.

У складі багато магнію, корисного гіпертонікам, а також фосфору, заліза і марганцю. У ньому присутній селен. Цей елемент зміцнює імунітет і захищає від дії вільних радикалів.

Чим корисний напій з цикорію?

Рідина містить значну кількість заліза, яке входить до складу різних білків і ферментів. У ній багато марганцю. Цей елемент бере участь в утворенні кісткової і сполучної тканини. У порошку міститься вітамін PP, який протистоїть гіпертонії і цукровому діабету. У ньому багато вітаміну K, що відповідає за згортання крові і розвиток кісткових тканин.

У продажу іноді можна зустріти мелений продукт. Вважається, що в такому вигляді краще зберігаються активні компоненти. Його відтінок залежить від ступеня обсмаження. Напій готують так само, як і з розчинного порошку: заливають окропом. Єдина відмінність – потрібно почекати кілька хвилин, щоб він настоявся.

Користь напою з цикорію залежить від його якості та дотримання технології виробництва. Продукт повинен відповідати ГОСТ Р 55512-2013, тільки в цьому випадку можна розраховувати на його оздоровчий ефект.

Як приготувати цикорій самостійно?

Щоб зробити цілющий відвар, спочатку заготовляють сировину. Збір стебел і квітів здійснюють в сонячну погоду, в період цвітіння. Найкраще для цього підходять ранкові години. Коріння викопують акуратно, намагаючись не пошкодити. Потім їх обтрушують від грунту, промивають, великі екземпляри ріжуть на частини, розкладають рівним шаром на чистій поверхні.

Як висушити?

Природний спосіб сушіння займає від 10 днів до 2 тижнів. Роблять це в сухому приміщенні, захищеному від сонячних променів. Прискорити процес можна за допомогою духовки. Заготовки розкладають на листи, застелені папером.

Температуру встановлюють в діапазоні 50-55 градусів, тоді на сушку піде всього 5-6 годин. Готові коріння легко ламаються. Їх краще поділити на шматочки розміром 1 см. Сировину зберігають протягом трьох років, помістивши в скляну банку або полотняний мішечок.

Як заварювати?

Існує багато варіантів, як приготувати корінь цикорію в домашніх умовах. Перед вживанням його подрібнюють на кавомолці. Дві столові ложки отриманої борошна заливають 0,5 літра окропу, витримують на слабкому вогні кілька хвилин, настоюють протягом години. Отриману рідину проціджують і п’ють по половині склянки 2-3 рази на добу.

Цикорій з кавою і молоком

Складові:

  • розчинна кава – 1 ч.л.,
  • цикорій – 1 ч.л.,
  • окріп – 250 мл,
  • молоко – 50 мл,
  • цукор – 1 ч.л.

Інгредієнти з’єднують в чашці, наливають воду, кладуть цукор, наливають молоко, розмішують.

Зігріваючий букет

Складові:

  • мелений порошок – 1 ст.л.,
  • часточка лимона,
  • мед – 1 ч.л.,
  • кориця – на кінчику ножа,
  • свіжий імбир – 0,5 см.

Порошок заливають гарячою водою, висипають інші компоненти і ретельно розмішують.

Найкраще пити цикорій з молоком, користь напою і його смак від такого поєднання тільки виграють. Для цього в чашку кладуть трохи вершків або жирного молока.

Рецепт квасу з цикорію «як з бочки»

Він врятує в жаркий день від зневоднення і порадує приємним смаком, який нагадує бочковий квас. Для приготування беруть такі інгредієнти:

  • розчинний порошок – 1 ст. л.,
  • вода – 3 л,
  • склянка цукрового піску або іншу кількість за смаком,
  • сухі дріжджі – 3-5 г,
  • 0,3 ч.л. лимонної кислоти.

Порядок дій:

  • В емальовану або скляну каструлю висипають всі сухі компоненти, крім дріжджів.
  • Наливають воду, перемішують, ставлять на вогонь.
  • Коли розчин закипить, його відставляють і охолоджують до 35-40 градусів.
  • Висипають дріжджі, накривають чистою серветкою і залишають на 6 годин.
  • Коли на поверхні з’явиться пінка, рідину проціджують, розливають по пляшках і ставлять охолоджуватися.

Цикорій: протипоказання

Рослина вимагає уважного ставлення до дозувань. Для здорових людей якісний продукт буде корисний. При наявності захворювань, його вживання краще обговорити з лікарем. Страви можуть викликати алергічну реакцію, ознаки індивідуальної непереносимості.

Під час вагітності та лактації слід дотримуватися особливої обережності. Трава містить оксалати. Вона не рекомендована тим, у кого є захворювання нирок, знижений тиск або є виразка шлунка.

Цикорій – природне джерело корисних компонентів, який урізноманітнює раціон, заповнює дефіцит вітамінів і мікроелементів. При правильному вживанні він допоможе поліпшити самопочуття.

Цикорій: користь і шкода для здоров’я

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

У цій статті продовжу тему цикорій: користь і шкода для здоров’я, приведу найпопулярніші рецепти на основі цілющої рослини.

Користь при вагітності

Період виношування плоду пов’язаний з посиленою роботою всіх органів і систем. І не дивно, тепер організм жінки забезпечує свою життєдіяльність і підтримує внутрішньоутробний розвиток майбутньої дитини.

Навіть якщо до вагітності жінка була здорова, то ризик розвитку захворювань підвищується в кілька разів. Тому харчування і правильний спосіб життя під час вагітності важливі як ніколи.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Підтримати здоров’я жінки і дитини в її утробі допоможе напій на основі рослини. Цикорій має лікувальні властивості – покращує роботу нирок і печінки, сприяє виведенню з організму продуктів обміну речовин, попереджає розвиток токсикозу.

Під час вагітності часто виникає анемія (недокрів’я), але і з цією проблемою впоратися цикорій.

У його склад входить залізо, яке добре засвоюється в травному тракті, і нормалізує роботу кісткового мозку для вироблення достатньої кількості еритроцитів.

Ослаблення імунітету під час виношування плоду можна попередити регулярним вживанням напою. Багатий вітамінно-мінеральний склад кореня рослини зміцнює захисні сили організму і попереджає інфекційні захворювання.

Важливо, що любителькам кави і міцного чаю, які не рекомендую вживати під час вагітності, є, чим замінити звичні напої. Цикорій смачний, ароматний, цілющий, не викликає порушення ритму і підтримує нормальний артеріальний тиск.

Протипоказання

Ми вже переконалися, що цикорій має різноманіття цілющих властивостей. Але кожна лікарська рослина має протипоказання. Обмежень до вживання напою з цикорію небагато, але їх необхідно враховувати для попередження небажаних наслідків для здоров’я.

  1. Варикозне розширення вен.

Компоненти в складі рослини активно впливають на тонус судин, що може викликати збільшення застійних явищ венозної крові. Це стосується середнього і важкого ступеня захворювання, коли робота венозних клапанів значно порушена або клапани вже не виконують свою функцію.

  1. Обструктивний бронхіт, бронхіальна астма.

Напій на основі цикорію підсилює спазм гладком’язових мускулатури бронхів, що ускладнює перебіг обструктивних захворювань дихальних шляхів.

  1. Схильність до алергічних реакцій.

Посилювати алергічні реакції може аскорбінова кислота в складі рослини. При алергічних дерматитах, полінозах, бронхіальній астмі вживання напою має бути обережним, не частіше 1-2 разів на тиждень при відсутності клінічних ознак алергії.

Якщо у вас є протипоказання до вживання цикорію, але в той же час і бажання насолодитися ароматним напоєм, проконсультуйтеся з лікарем. Фахівець зможе правильно оцінити тяжкість вашого стану і ризик для здоров’я при регулярному вживанні цикорію.

Рецепти на основі цілющої рослини

Після розгляду теми цикорій розчинний, корисні властивості і протипоказання, ми перейдемо до рецептів.
У магазинах дієтичного харчування, відділах чаю і кави, аптеках можна придбати розчинний цикорій для приготування ароматного напою. Є можливість приготувати порошок з кореня рослини самостійно в домашніх умовах. Який спосіб вибрати? Рішення залишається за вами.

Як приготувати розчинний цикорій?

Користь і шкода цикорію розчинного були висвітлені раніше. І тепер ви захочете його вжити. Він продається в м’якій паперовій упаковці, пластикових і скляних банках. Все, що вам потрібно, — придбати товар в магазині. Це легкий і швидкий спосіб приготування напою.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

  1. Рецепт №1. Розчинна цикорій в кількості 0,5-1 чайної ложки залити 200 мл гарячої води (але не окропу), за смаком додати скибочку лимона і мед.
  2. Рецепт №2. У склянці киплячого молока розчинити 0,5-1 чайну ложку порошку цикорію, зняти з вогню, додати цукор або мед за смаком. Слід враховувати, що до складу молока входить кальцій, який з’єднується з залізом і утворює з ним нерозчинні комплекси. Тому краще використовувати рослинне молоко (наприклад, соєве), особливо для профілактики і лікування анемії.

Як приготувати напій з меленого цикорію?

Мелений смажений цикорій продається в магазинах. Однак його можна приготувати в домашніх умовах. Це складний спосіб, що вимагає витрат часу і зусиль. Але в нагороду ви отримаєте натуральний продукт, зроблений власними руками. Як бонус, впевненість в безпечному складі приготованого сировини.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Самостійно зберіть корінь цикорію або придбайте його в аптеці. Промийте корінь під проточною водою, висушіть, наріжте на дрібні шматки. Обсмажте сировину до коричневого кольору; під час обсмажування ви відчуєте неприємний запах за рахунок випаровування речовини цікоріола. Обсмажене сировину подрібніть у кавомолці і готуйте за рецептом розчинного порошку.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти
Цикорій – натуральне джерело корисних речовин. Пийте ароматний напій на основі кореня рослини і будьте здорові.

  • Подивіться відео про цикорій.
  • До швидких зустрічей на сторінках блогу.
  • Щастя вам і здоров’я!
  • А для підняття настрою, послухайте прекрасну пісню у виконанні талановитої пари Матвійчука та Макєєвої.

З повагою, Сергій Тигрів

Вся правда про цикорій, користь і шкода розчинного напою для здоров’я

Доброго часу доби, дорогі друзі! Сьогодні ми поговоримо про чудесний напій і в чому полягає користь і шкода цикорію розчинного.

Цикорій отримав таку велику популярність завдяки важливому компоненту, що міститься в ньому – інуліну. Саме ця речовина, а також ряд інших обумовлюють шкоду і користь цикорію. В останні десятиліття використання цієї рослини значно посилилося через високий вміст в ньому інуліну.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Це трав’яниста рослина має блакитні квіти і росте в багатьох країнах Європи і Північної Америки. Багато народів використовують його у різноманітних формах у своїй кухні.

Його коріння часто використовують у вигляді замінника кави або як добавки до нього. Це можливе завдяки смаку, що нагадує каву. Також листя цієї трави іноді додають в салати.

Про цикорій

Інулін

Інулін є групою оліго – і полісахаридів. Його джерелом можуть бути багато рослин. Детальний склад цього з’єднання буде сильно відрізнятися в залежності від того, з якої рослини він був отриманий. Це викликано мінливістю в довжині ланцюгів сахаридів, що входять до його складу. Завдяки мінливості складу інуліну він може включатися в різні харчові продукти:

  • Може виступати в якості покращувача смаку, так як має солодкуватий смак.
  • Може замінювати жир, цукор і борошно, так як має скріплюючу і ущільнюючу дію і містить менше калорій.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Крім того, що його використовують у ряді галузей харчової промисловості, для інуліну характерний ряд властивостей, корисних для здоров’я. Він є відмінним джерелом клітковини, а також має здатність покращувати всмоктування певних мінералів, наприклад, кальцію і магнію. У цьому проявляються його пре-біотичні властивості.

Чим пребіотики відрізняються від пробіотиків – користь цикорію

Щоб правильно зрозуміти, чим обумовлена ​​користь цикорію, необхідно розглянути відмінність між пробіотиками та пребіотиками. Пробіотики – це культури мікроорганізмів, які при вживанні з їжею поліпшують здоров’я.

Пребіотики – це речовини, що створюють відповідне середовище для життєдіяльності пробіотичних мікроорганізмів. Вони являють собою спеціалізовану клітковину, яка покращує розмноження корисних бактерій. Пребіотики не розщеплюються шлунковим соком; вони проходять по всьому травному тракті і використовуються мікроорганізмами.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Як пробіотики, так і пребіотики сприяють очищенню організму від шкідливих мікроорганізмів, що створюють запалення, які зазвичай розмножуються під дією поганого раціону (вживання надлишку жирів або цукру). Ці шкідливі мікроорганізми сприяють газоутворенню, синтезують шкідливі сполуки і перешкоджають всмоктуванню корисних речовин.

Інулін є розчинною клітковиною, він грає роль пребіотика. В процесі проходження по кишечнику він ферментується пробіотичними бактеріями.

Завдяки цьому цикорій при діабеті 2 типу вельми корисний. Вживання кореня цієї трави сприяє затримці настання або запобіганню цієї форми захворювання, а також поліпшенню перистальтики кишечника.

З чого роблять цикорій

З кореня рослини. Як ми вже згадували, не всі форми інуліну однакові. Інулін з кореня цієї трави є ідеальною харчовою добавкою в порівнянні з аналогами цієї речовини, витягнутими з інших рослин. Більш довгий ланцюг інуліну, отриманого з цієї трави, ефективно перешкоджає всмоктуванню надлишкової кількості цукру.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Також інулін цієї рослини, на відміну від інших видів клітковини, має ніжний і кремоподібний смак, що робить його привабливим інгредієнтом у багатьох стравах і харчових продуктах. Процес екстракції інуліну з коренів цієї трави досить простий, він багато в чому нагадує отримання цукру з буряка.

  • Цікаві статті:
  • Какао порошок, користь і шкода для здоров’я
  • Скільки води треба пити в день

Лікувальні властивості

Крім інуліну, корінь цієї рослини є носієм багатьох інших корисних речовин. У ньому містяться так звані ефірні масла, які є чудовим засобом для позбавлення від внутрішніх паразитів.

Іноді його навіть використовують для лікування сільськогосподарських тварин, з метою позбавлення від паразитичних захворювань. Також можна використовувати цикорій для схуднення, адже він зменшує поглинання в травному тракті холестерину і жирів. Цей продукт поліпшує жовчовиділення і сприяє очищенню печінки, а також нормалізує утворення в ній холестерину.

Корінь цієї рослини є відмінним джерелом поліфенолів, які мають антиоксидантну дію. Ці сполуки являють собою великі молекули, здатні швидко проходити крізь клітинні мембрани і взаємодіяти з іншими сполуками в міжклітинному просторі.

Антиоксидантні властивості поліфенолів виражені завдяки наявності у них здатності зв’язувати вільні радикали, шкідливі для організму. Також вони позитивно впливають на жировий обмін, адже володіють естрогенним дією. Натуральний цикорій здатний протидіяти запальним процесам в організмі.

Чи корисний розчинний цикорій?

Чим корисний цикорій розчинний для жінок і чоловіків? Цей продукт є практично ідеальною харчовою добавкою.

Він є відмінним джерелом клітковини, має ніжний і кремовий смак, покращує здоров’я кишечника, запобігає поглинанню жиру. Також він безпечний для діабетиків завдяки низькому глікемічному індексу.

Скільки разів на день можна пити?

Формальних приписів з цього питання немає. Зазвичай рекомендується обмежувати застосування цього продукту до 3-5 грамів на день.

Багатьох хвилює питання, чи можна пити цикорій з молоком. Якщо ви не будете вживати напій літрами, то, звичайно, можна, це чудовий тандем, який допоможе зробити вашу фігуру стрункою і ефективно очистить організм.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Чи можна дітям?

Завдяки здатності цього продукту нормалізувати синтез певних жирів, вживання його дитиною може сприяти нормалізації ваги.

Поліпшення стану популяції біфідобактерій в кишечнику дитини завдяки вживанню екстракту кореня цієї трави покращує детоксикацію організму і сприяє загальному стану здоров’я.

Також ця трава сприяє покращенню функції печінки дітей і показників крові.

Як впливає на тиск

Цей продукт є не тільки відмінним замінником кави, а й природним способом зниження кров’яного тиску. Високий вміст в ньому фолатів сприяє оздоровленню кровоносних судин і нормалізації тиску. Також в цій рослині міститься значна кількість калію, необхідного для нормалізації кров’яного тиску і покращення водного балансу в організмі.

Вживання цього напою може сприяти мінімізації споживання кофеїну, що також благотворно позначиться на тиску. Однак цей продукт може взаємодіяти з рядом лікарських препаратів, наприклад, з антигіпертензивними бета-блокаторами, тому бажана консультація фахівця.

Купівля та приготування

Який цикорій краще?

Найчастіше ми бачимо в продажу швидкорозчинний порошковий екстракт кореня цієї рослини. Дещо рідше зустрічається рідкий (пастоподібний) варіант цього продукту. Цілісний або рубаний корінь зазвичай можна придбати на ринках або в аптеках. Дані категорії перераховані нами в порядку збільшення їх користі.

Порошок цього продукту містить найменшу кількість корисних речовин порівняно з коренем. Рідкий варіант є розумним компромісом між порошковим продуктом і коренем цієї трави. Він досить зручний в приготуванні і не коштує дорого.

Як вибрати?

Купуючи цей продукт, ознайомтеся з переліком інгредієнтів на упаковці. В ідеалі він не повинен містити смажених жолудів або злаків, а в складі повинен бути тільки стовідсотковий екстракт цієї рослини. Хороший продукт є гомогенним, не містить липких шматків і грудочок.

Заготівля – відео

Протипоказання

  • Описані випадки контактного дерматиту та інших алергій, викликаних екстрактом кореня цієї трави. Контактний дерматит зазвичай розвивається при виробництві цього продукту, він викликаний певними речовинами, що входять до складу цієї трави.
  • Так як ця рослина може викликати підвищене жовчовиділення, то потрібна консультація лікаря перед вживанням його екстракту при наявності жовчнокам’яної хвороби.
  • У ряду людей ця рослина може викликати індивідуальну харчову непереносимість, тому може знадобитися від нього відмовитися.

Чи можна вагітним?

Цей продукт є засобом, що стимулює менструацію, також він володіє абортивною дією. З цієї причини не рекомендується приймати цей напій вагітним жінкам.

Цикорій при грудному вигодовуванні рекомендується вживати лише з великою обережністю, попередньо порадившись з фахівцем. Оскільки потенційний негативний ефект цієї рослини на здоров’я матері-годувальниці до кінця не досліджений, лікарі зазвичай рекомендують утримуватися від прийому цього напою в період годування.

Відео – цикорій в народній медицині

Підводимо підсумки

Існує безліч наукових свідчень на користь того, що як рідкий цикорій, так і порошкоподібний аналог дуже корисні для організму. Основою цієї користі є наявність в ньому інуліну, що є відмінним джерелом клітковини.

У деяких випадках народна медицина використовує мелений корінь цієї трави для приготування різних відварів з метою поліпшення стану шлунка. У більшості випадків цикорій при гастриті не тільки допустимо, але й навіть корисний. Однак у разі проблем зі шлунком потрібна консультація фахівця, перш ніж вживати його.

Користь і шкода цикорію – 10 корисних властивостей напою для здоров’я організму людини

Напій з цикорію готується на основі коренів однойменної рослини, які спершу піддаються обсмажуванню, а потім подрібнюються і заливаються окропом. За смаком він нагадує звичний каву, проте має злегка гіркуватий деревний або горіховий відтінок. Може використовуватися в якості альтернативи кави або змішуватися з ним з метою отримання особливого смаку і аромату.

Вперше люди стали вживати цикорій на початку 19 століття у Франції, коли виник гострий дефіцит кави. Напій відразу припав до смаку широкому загалу і набув поширення по всьому світу.

Згодом вчені виявили у цикорію багато корисних властивостей: від профілактики запорів до попередження раку товстої кишки. Але були виявлені і небезпечні протипоказання (наприклад, цикорій не можна пити жінкам під час вагітності).

Склад цикорію

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Стандартна доза напою готується на основі 2 ст. л. подрібненого кореня цикорію (близько 11 грам) і 1 склянки води (235 мл).

Один корінь звичайного цикорію (60 грам) містить:

Назва речовини Обсяг в добовій порції
білки 0,8 грам
жири 0,1 грама
вуглеводи 10,5 грам
клітковина 0,9 грама
калорійність 44 калорії

Також у його складі є велика кількість вітамінів, макро- і мікроелементів:

Назва речовини Відсоток від добової потреби
Марганець 7%
фосфор 4%
калій 5%
Фолієва кислота 3%
вітамін В6 7%
Вітамін С 5%

Не менш важливо зазначити, що корінь цикорію є важливим джерелом інуліну (до 11% від маси) – пребіотика, який нормалізує мікрофлору травного тракту, сприяє загальному поліпшенню здоров’я кишечника і зниженню маси тіла.

Британські вчені довели, що регулярне додавання інуліну в раціон (протягом 9 тижнів) сприяє зниженню обсягу жирових відкладень і придушенню активності жирового обміну в печінці.

Цикорій, як уже було сказано, багатий вітаміном В6 і марганцем. Ці елементи вкрай важливі для підтримки здоров’я центральної нервової системи.

Японські фахівці виявили, що дефіцит марганцю провокує розвиток великого спектра неврологічних розладів (в тому числі хвороба Паркінсона).

Вітамін В6, за даними досліджень, регулює роботу головного мозку (відновлення зруйнованих структур ДНК і РНК, синтез нейромедіаторів).

10 корисних властивостей

Цикорій надає багатогранний вплив на організм людини: підвищує апетит, покращує роботу травної системи, має виражену протимікробну дію.

Ми опишемо 10 доведених фактів про користь цикорію, а потім розглянемо можливу шкоду для деяких груп людей.

1. Нормалізація травлення

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецептиКорінь цикорію – цінне і доступне джерело клітковини, яка, як стверджують вчені, сприяє відновленню чисельності корисних мікроорганізмів в кишечнику і покращує травлення.

Дослідження показують, що інулін, що міститься в цикорії, сприяє підвищенню чисельності біфідобактерій. Приріст окремих популяцій (наприклад, B. Adolescentis) досягає 438%. Схожі результати показали фахівці з Бельгії.

Підтримка мікробіоценозу травного апарату сприяє поліпшенню моторної діяльності, зменшенню вираженості хронічного запалення, є надійним методом профілактики гострих кишкових інфекцій та різних аутоімунних патологій (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт).

За даними німецьких вчених, користь інуліну полягає ще і в поліпшенні перебігу хронічних закрепів. На тлі прийому спостерігалося збільшення частоти стільця, пом’якшення калових мас, посилення моторної діяльності гладкої мускулатури кишечника.

2. Зниження ризику розвитку раку товстої кишки

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

В процесі ферментації інуліну благородними мікроорганізмами в просвіті товстого кишечника утворюється особлива речовина – бутират, яке захищає клітини кишечника від впливу будь-яких факторів і тим самим запобігає розвитку раку.

Доведено, що інулін також знижує продукцію ключових факторів запалення, які підвищують ризик злоякісної проліферації (інтерлейкіни 2 і 10, фактор некрозу пухлини-альфа). Додавання цикорію в раціон протягом 2 років зменшує вираженість передракових змін.

3. Зниження рівня цукру в крові

Цикорій – користь і шкода для здоров’я

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Застосовуваний в якості замінника кави, цикорій приносить користь організму. Він бадьорить і в той же час допомагає від безсоння, сприяє очищенню печінки і відтоку жовчі. Цикорій розширює судини, знижує артеріальний тиск. Передозування і неправильний прийом можуть завдати шкоди здоров’ю.

Чим корисний цикорій

Для приготування лікарських препаратів краще використовувати цикорій звичайний (Cichorium intybus). Корисні і лікувальні властивості культурних сортів (витлуф, ендивій і інші) трохи знижені, хоча вони смачні і містять багато вітаміну С.

Цикорій має властивість стимулювати обмінні процеси, діяльність серця, сповільнювати ритм його скорочень і збільшувати амплітуду, знижувати артеріальний тиск через судинорозширювальної дії, нормалізувати рівень холестерину.

Рослину застосовують при застуді, ангіні, грипі, захворюваннях дихальних шляхів, зубному болю.

Напої з корисного рослини покращують функцію підшлункової залози, збільшують рівень гемоглобіну в крові. Властивість знижувати рівень глюкози сприяє схудненню, профілактиці та лікуванню цукрового діабету.

Лікувальні склади з листя і коріння цикорію покращують роботу печінки, підсилюють в ній кровообіг і обмін, мають жовчогінну, сечогінну, протимікробну, протизапальну дію.

Заспокійливу дію застосовують від безсоння, при неврозах і стресах. Цикорій корисний своєю властивістю поліпшувати настрій, відновлювати силу і бадьорість.

Рослина благотворно впливає на щитовидну залозу, має тиреостатичну дію, допомагає впоратися з тиреотоксикозом.

Рецепти з цикорію покращують апетит, травлення, знищують кишкових паразитів, усувають запор, очищають кишечник зсередини, надають легку послаблюючу дію.

Рослина корисна при самостійному застосуванні, так і в поєднанні з іншими рослинами, підсилює їх лікувальну дію. Народна медицина використовує коріння цикорію – з порошку готують відвари, настої. Лікувальні властивості – у свіжого соку, листя додають у салати. Користь здоров’ю приносять свіжі або висушені стебла.

Склад

Корисні властивості цикорію обумовлені входять до його складу біологічно активними речовинами:

  • Корінь містить значну кількість інуліну (до 60% сухої ваги), фруктози, дубильних і смолистих речовин.
  • Листя багаті вітаміном В4 (холін), який корисний для печінки, нирок, головного мозку.

У складі каротин, вітамін С, вітаміни В1 (тіамін), В2 (рибофлавін), В3 (нікотинова кислота), В5 (пантотенова кислота), В9 (фолієва кислота).

Рослина містить натрій, калій, марганець, кальцій, залізо, фосфор.

Інулін, що входить до складу цикорію, корисний не тільки для людей, які страждають на цукровий діабет. Він зміцнює імунітет, стимулює ріст кісткової тканини, попереджає розвиток захворювань скелета, виводить з організму шкідливі речовини.

Цикорій покращує травлення, корисний для мікрофлори кишечника, збільшує її популяцію, нормалізує холестериновий обмін. Лікувальні властивості застосовують для профілактики серцево-судинних захворювань, при лікуванні гепатитів В і С.

Кавовий напій з цикорію

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

При промисловому виробництві чисто вимиті коріння нагрівають у спеціальних барабанах, обсмажують. Дія високої температури знижує майже вдвічі зміст інуліну, утворює глюкозу і фруктозу – прості цукри, які надають напою солодкуватий присмак. Коріння змінюють колір, стають коричневими, ламкими та ароматними.

Під дією гарячої води з обсмажених коренів отримують екстракт, висушують готовий порошок. Залишилося заварити окропом розчинний цикорій – кава готова.

У домашніх умовах коріння підсушують, поступово доводять температуру в духовці від початкових +50 до +180°C. Про готовність сигналізує золотисто-коричневий колір і характерний аромат. Після охолодження коріння подрібнюють в кавомолці. Зберігають у герметичній посуді в темному місці.

Для приготування кавового напою застосовують різні рецепти:

Рецепт 1:

  • Заварити склянкою окропу 1 ч ложки порошку, настояти.

Рецепт 2:

  1. Залити порошок холодною водою.
  2. У джезві на повільному вогні довести до кипіння, щоб з’явилася характерна шапка. Як тільки шапка почне «дихати», дати каві охолонути 5 хвилин.
  3. Знову довести на сильному вогні до кипіння.
  4. Готовий напій процідити, додати за смаком цукор.

Користь і шкода цикорію для здоров’я: скільки можна в день і як застосовувати

Цикорій приносить організму як користь, так і шкоду. Тому продукт потрібно вживати розумно. Цикорій відомий, перш за все, як напій, який замінює каву. Однак його використовують також як лікувальний засіб при деяких хворобах.

Цикорій - користь і шкода для здоров'я, рецепти

Що таке цикорій

Цикорій звичайний – це рослина з сімейства айстрових. Спочатку виростав в країнах Середземномор’я, зараз поширений по всьому світу.

В Україні зростає переважно в європейській частині країни, на півдні. Є сільськогосподарською рослиною, продається повсюдно в порошку або цілими кореневищами. Є також рідкий варіант продукту, що нагадує густий сироп.

Користь цикорію стала відома ще давно. Він містить вітаміни і мікроелементи:

  • аскорбінова кислота – зміцнює імунітет, є сильним антиоксидантом;
  • вітамін А – перешкоджає пошкодженню клітин організму вільними радикалами, важливий для зору;
  • пантотенова кислота – покращує регенерацію шкіри;
  • піридоксин – учасник всіх видів обміну речовин;
  • фолієва кислота – важлива для кровотворення;
  • вітамін К – знижує кровоточивість;
  • калій і магній – необхідні для функціонування серцевого м’яза;
  • кальцій – зміцнює кістки;
  • залізо – бере участь в утворенні гемоглобіну.

Користь цикорію полягає також в змісті інуліну. Це природний полісахарид, пробіотик. Інулін сприяє розмноженню корисних бактерій, підтримує баланс кишкової мікрофлори. Він також діє як клітковина, стимулюючи перистальтику кишечника, що запобігає виникненню закрепів.

Інулін здатний регулювати рівень цукру в крові, що корисно людям з цукровим діабетом.

Калорійність 100 грам порошку цикорію становить всього 21 ккал. Жирів тут міститься 0,3 грама. Білків трохи більше – 1,7 грама. А вуглеводів – 4,7 грама.

Глікемічний індекс цикорію становить 30 одиниць, його без побоювань можна вживати людям з цукровим діабетом. На відміну від чаю і кави, цикорій не містить кофеїну.

Для приготування напоїв використовують порошок з кореня цикорію або рідкий сироп. За смаком він є замінником кави, хоча менш ароматним. Напій не викликає збудливої дії, не підвищує артеріальний тиск. У цьому полягає його користь для гіпертоніків та вагітних жінок.

Види продукту

Для приготування напоїв використовують корінь цикорію звичайного. Це висока рослина з блакитними квітками; кореневище його досягає метрової довжини.

Другий різновид – радіккіо або радіччіо. Це салатний сорт, в їжу використовують його червонуваті листя. Існує також сорт під назвою білий цикорій або ескаріол.

У продажу є цілісний корінь рослини, який можна самостійно розмолоти для приготування кавових напоїв або лікувальних засобів. Але частіше в магазинах цикорій представлений у вигляді порошку. Види:

  • гранульований;
  • дрібнодисперсний.

Найбільшою користю володіє свіжий корінь. При виготовленні порошку кореневища піддаються термічній обробці, тому втрачають більшу частину інуліну та вітамінів. Є також рідкий екстракт, який сильно концентрований. Його застосовують як ароматизатор або основу для лікарських засобів.

До лікувальних властивостей рослини відносять:

  • антисептичну;
  • протизапальну;
  • сечогінний;
  • протинабрякову;
  • знижує холестерин;
  • гіпотензивну;
  • седативну;
  • жовчогінний;
  • м’яке проносне.

Вживати рослину можна в будь-якому вигляді – свіжий натертий корінь, порошок, рідкий екстракт. Найкорисніший вид рослини – це свіжий або сушений корінь, який не проходив термічну обробку. Однак напій з нього не буде мати аромату кави.

Як вибрати і зберігати цикорій

На полицях магазинів можна зустріти достаток сортів цикорію. Але користь принесе не кожен продукт, а неякісний може навіть завдати шкоди. Купуючи цикорієвий порошок, слід звернути увагу, з чого зроблена упаковка.

Порошок схильний до дії вологи, тому пачка повинна мати металізований захисний шар. У паперових або картонних упаковках продукт менше зберігається. При покупці порошку в м’якій упаковці її слід прищепити. Усередині не повинно бути грудочок.

Користь продукту багато в чому залежить від виробника. У рейтинг якісних продуктів увійшли вітчизняні та імпортні фірми:

  • «Здоров’я» – з усіх натуральних розчинних продуктів містить найбільшу кількість інуліну;
  • «Класичний» – теж високий вміст інуліну, немає домішок;
  • Dr. Dias – марка належить до серії продуктів для діабетиків;
  • «Екологіка» – натуральний цикорій без домішок;
  • Chicorroff – французький розчинний цикорій високої якості.

Якісний порошок не повинен містити домішки інших рослин. Іноді для збільшення обсягу фірми додають овес або пшеницю. Ці відомості повинні бути вказані на упаковці. Крім обсмаженого цикорію, недавно з’явився сублімований.

При його виготовленні застосовують менш високі температури. Це означає, що зберігається більша кількість інуліну і вітамінів. Такий продукт приносить більше користі.

На ринку також представлені варіанти цикорію з різними добавками:

  • цикорій зі стевією – корисний для діабетиків;
  • з чорницею – корисний для зору;
  • з ягодами шипшини – корисний для жовчного міхура.

Щоб бути повністю впевненим в користі продукту, траву можна заготовлювати самостійно. Квіти і листя збирають влітку. Сушать їх на відкритому повітрі, в тіні. Коріння треба заготовлювати ранньою весною або в кінці жовтня. Так як кореневище має велику довжину, його доведеться викопувати лопатою.

Потім кореневище очищають від землі, миють і просушують. Сушка закінчена, якщо кореневище легко зламати. Зберігають сушені корені в прохолодному сухому місці. Термін їх зберігання становить 3 роки. Також можна відразу подрібнити кореневища, але порошок зберігається всього один рік.

Цикорій – відмінна альтернатива кави. Не містить кофеїну, а значить, дозволений до вживання гіпертонікам. Продукт допомагає при багатьох проблемах зі здоров’ям, покращує зовнішній вигляд, прискорює схуднення.

Leave comment