Запитай

Будь в центрі цікавих ідей
Тілапія або телапія риба

Тілапію складно утримувати в акваріумі – вони з’їдають все навколо і нападають на інших риб. Але вони дуже прив’язуються до господаря. Ці риби – одні з небагатьох, хто вміє змінювати стать, якщо знадобиться – самки стають самцями. М’ясо тілапії ніжне, біле, високобілкове і маложирне. На 100 грамів їстівної частини тілапії припадає лише 96 кКал. Білків в такій порції – більше 20 грамів, а жирів всього 1,7 грама. Вуглеводів немає зовсім.

Це робить тілапію дієтичною і нежирною рибою, яка цілком може застосовуватися для схуднення і для лікувального харчування при найрізноманітніших недугах. Вітаміни в складі тілапії представлені в досить невисоких кількостях, більшість з них не покриває і 2-3% від добової норми дорослої людини.

Однак є деякі вітаміни, яких в даній рибі присутні більше. Стограмова порція тілапії задовольняє добову потребу у вітаміні В5 на 9,9%, на 52% покривається потреба у вітаміні В12, на 31% – у вітаміні D, на 21% – у вітаміні РР. Серед макроелементів в ній присутній досить багато калію – 12% від добової норми, фосфору – 21% від добової норми. Серед мікроелементів лідирує селен – майже 77% від денної норми. Вміст амінокислот різноманітний – є аргінін, валін, лейцин, лізин та інші. Зміст жирних кислот групи Омега-3 середнє – близько 19% від добової норми. Омега-6 жирні кислоти представлені в меншій кількості – близько 4% від добової потреби.

Чим корисна тілапія для організму людини, розповідає її склад. Вітамін В12 необхідний для повноцінного метаболізму, він є активним учасником кровотворення. Вітамін D допомагає підтримувати співвідношення кальцію і фосфору, що важливо для здоров’я кісток, суглобів, зубів, волосся. Вітамін РР забезпечує енергетичний метаболізм, а калій важливий для регуляції водного і сольового балансу. Його нормальна кількість допомагає підтримувати рівень артеріального тиску. Селен – справжній антиоксидант, який захищає організм людини від накопичення шлаків, токсичних речовин, сприяє зміцненню імунітету, допомагає роботі щитовидної залози.

Незважаючи на всі чутки про потенційну шкідливість всеїдної тілапії для людини, лікарі нерідко рекомендують цей сорт риби для лікувального дієтичного харчування. В першу чергу цей продукт – джерело білка, який досить легко засвоюється, правда, і не в повній мірі.

Це робить тілапію відмінною їжею для спортсменів і людей, робота яких пов’язана з істотними фізичними навантаженнями. Вона сприяє зростанню м’язової маси.

Велика кількість селену говорить про те, що продукт неодмінно потрібен парам, які планують найближчим часом зачаття малюка, оскільки дана речовина позитивно впливає на процеси сперматогенезу у чоловіків і на нормалізацію роботи яєчників у жінок.

Властивості цієї риби високо цінуються для літніх людей. Її мінеральний склад допомагає підтримувати здоров’я кісток, суглобів, які з роками зношуються і стають більш крихкими і уразливими. Наявність поліненасичених жирних кислот Омега-3 вважається важливим для профілактики старечої деменції, хвороби Альцгеймера. Ці кислоти сприяють активізації роботи клітин головного мозку, підвищують працездатність, покращують пам’ять, сон, настрій.

М’ясо тілапії майже позбавлене кісток, а тому дітям воно цілком підходить. Дану рибу дозволяється вводити в раціон малюка з 7-місячного віку, якщо немає особливих протипоказань і дитина знаходиться на штучному вигодовуванні. Дітям, які харчуються материнським грудним молоком, з таким рибним прикормом можна почекати до однорічного віку.

Перед введенням прикорму необхідно проконсультуватися з лікарем. Рибне пюре з тілапії починають вводити з невеликих доз – не більше чайної ложки.

Риба з багатою історією може бути корисною дітям будь-якого віку за рахунок високого вмісту вітаміну D і фосфору. Вона сприятиме правильному росту кісткової тканини. А жирні кислоти допоможуть нервовій системі дитини – малюк буде краще засипати, підвищаться його здатності до навчання і стійкість до стресів.

Тілапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

Ця риба дозволяється вагітним жінкам. У ній рідко містяться токсини, якими бувають вельми багаті інші морські сорти, вона рідше стає причиною харчової алергії.

Калорійність продукту невисока, а тому його можна без побоювань додати зайві кілограми.

Вітамінно-мінеральний склад тілапії, звичайно, не покриває всіх потреб жінки, яка чекає на появу на світ дитини, але він дуже і дуже корисний.

Продукт містить велику кількість білка, а тому з обережністю майбутнім мамам варто приймати його на пізніх термінах, коли навантаження на нирки зростає.

З огляду на дуже низьку жирність продукту, а також велика кількість білка, тілапія дозволяється при ГВ. Важливо лише не допускати її неправильної термічної обробки. Риба допоможе підтримувати правильний баланс речовин в грудному молоці. Для новонародженого склад риби не є небезпечним, якщо у мами немає її індивідуальної непереносимості.

Продукт дозволено вводити в раціон після закінчення місяця після пологів. Краще їсти рибу відварну, запечену без масла або приготовлену на пару.

Тілапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

При хронічному панкреатиті, гастриті відварна і парова риба допустима для харчування, але в стані ремісії. Якщо відбулося загострення, то продукт слід тимчасово зовсім виключити з раціону і повернути в меню тільки через три тижні після того, як гострий напад буде знято.

Для тих, що худнуть головне достоїнство тілапії криється в низькій калорійності. Риба придатна для дієтичного харчування в силу змісту малої кількості жирів і відсутності вуглеводів.

Тілапія відмінно втамовує голод, перетравлення її займає менше часу, ніж перетравлювання навіть самого маложирного м’яса. Це дозволить при схудненні мати достатньо енергії для занять спортом.

При цукровому діабеті 1 і 2 типу тілапія дозволяється для частого вживання, оскільки глікемічний індекс продукту – нульовий. Риба не створює вуглеводного навантаження на організм. Але є і певні обмеження – рибу діабетикам слід їсти виключно відвареною або приготовленою на пару.

Описуючи ту чи іншу рибу, фахівці підкреслюють присутність в ній жирних кислот Омега-3 і Омега-6 як гідність. Але з тілапії все не зовсім так. Співвідношення цих кислот в ній вважається диспропорційним, а тому переїдання і надмірне вживання тілапії може викликати алергічні реакції і знизити імунний захист.

Не рекомендується вживання тілапії людям з обтяженим алергічним анамнезом, алергією на рибу. Шкідлива тілапія може бути для хворих на бронхіальну астму. Не завжди високобілкова їжа рекомендується хворим з серцево-судинними захворюваннями, а також агресивним артритом.

Можна чи не можна особисто вам їсти тілапію, відповість ваш лікуючий лікар.

У більшості випадків на прилавках українських магазинів тілапія присутня у вигляді замороженого філе. Якщо вам пощастить купити цілу тушку, то неодмінно ретельно потрошити її і промивати зсередини. Тілапія, як всеїдна риба, накопичує токсини в печінці, а тому субпродукти з неї повинні бути нещадно видалені.

Як приготувати філе, вирішувати вам. Можна фарширувати, готувати на пару, відварювати, запікати у фользі в духовці і навіть коптити в домашній коптильні. Ця риба вважається відмінним варіантом начинки для пирогів.

Ваша безпека залежить від того, наскільки свіжий продукт обраний вами. Якщо це тушка, то на свіжість її вказують незамутнені очі, неушкоджена луска. Якщо рибу вирощували на натуральному кормі без шкідливих стимуляторів росту та антибіотиків, то її плавники досить довгі. На свіжість продукту вказує ніжний річковий запах.

Його стороною?

Тілапія або телапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

Перш ніж почати розмову про корисні властивості, потрібно розібратися в тому, що це за риба. Тілапія – рід риб сімейства цихлид, що мешкає переважно в теплих прісних субтропічних водах Малої Азії. Своєю плоскою формою вона нагадує камбалу.

Ця риба приваблює невисокою ціною, доступністю і, звичайно, своїми кулінарними особливостями. Володіючи ніжним смаком, вона в той же час не має яскраво вираженого рибного запаху, який подобається далеко не всім. Крім цього, тілапію дуже просто готувати:

  • її не треба обробляти (у неї немає жорсткої луски, містить мало кісток, в магазинах найчастіше продається у вигляді красивого філе);
  • вона швидко смажиться, при цьому не розвалюється;
  • з цієї смачної і ніжної риби можна приготувати велику різноманітність страв.

Однак зараз тілапію стає складніше знайти на прилавках. Відбувається це через її сумнівну репутацію. Рибу постачають переважно з країн Азії та Латинської Америки, де займаються її культивуванням.

Оскільки тілапія зовсім невибаглива (як до середовища проживання, так і до їжі), її часто вирощують в поганих умовах (можливо, навіть у стічних водах) і годують антибіотиками та різними гормонами росту.

Хоч це і спірне питання, але той факт, що тілапія може жити в шкідливому середовищі і харчуватися сміттям, залишається фактом. І ніхто не може дати гарантії, що в її м’ясі не буде шкідливих для організму речовин.

Харчова цінність, властивості

Тілапія або телапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

Як і інші види риб, тілапія має корисні властивості. В першу чергу, це цінні дієтичні якості: високий вміст натурального білка (з усіма амінокислотами) при порівняно невеликій кількості жирів і холестерину. У ста грамах цієї риби близько:

  • 26 г білка,
  • 3 г жиру,
  • 50 мг холестерину,
  • 0 вуглеводів.

Калорійність тілапії набагато нижча червоного м’яса – 129 ккал / 100 г (звичайно, потрібно розуміти, що в смаженому вигляді вона буде мати вже велику енергетичну цінність – приблизно 187 ккал). Крім цього, тілапія багата вітамінами і мінералами, особливо фосфором, рідкісним селеном, залізом, магнієм, вітамінами B3 і B12. Тому не можна говорити про те, що м’ясо цієї риби не приносить ніякої користі.

Чи шкідлива тілапія?

А ось з приводу абсолютної нешкідливості тілапії єдності думки немає. Справа в тому, що в її склад входять поліненасичені жирні кислоти.

У комплексному поєднанні вони необхідні для нашого здоров’я, адже покращують роботу серцево-судинної і травної систем, забезпечують організм енергією, підтримують метаболізм і сприяють виведенню шлаків.

Але, щоб усі ці корисні властивості почали «діяти», важливо в своєму раціоні дотримуватися правильного співвідношення кислот омега-3 і омега-6.

Тілапія або телапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

Оптимальна пропорція їх вживання – від 1:2 до 1:4, в залежності від віку. У м’ясі ж тілапії кількість омега-6 у багато разів перевищує кількість омега-3. Це може розглядатися як небезпечний фактор, здатний нашкодити людям із серцевими захворюваннями.

Адже надмірне споживання омега-6 викликає підвищення згортання крові і в результаті – ризик виникнення тромбів, розвитку інфарктів і інсультів, а також онкологічних захворювань.

Таку думку заперечують тим, що кількість жирів у тілапії все ж досить низька і при помірному споживанні істотної шкоди завдати не може.

Противники цієї риби кажуть і про потенційно небезпечні речовини, які можуть бути присутніми в її м’ясі. Не важливо, чи була вона вирощена штучним шляхом чи виловлена в природі. У ній можуть бути різні токсини, включаючи ртуть, адже, як уже було сказано вище, риба всеїдна і може поглинути все, що зустрінеться на її шляху.

Тому, щоб убезпечити себе від можливих ризиків, варто обмежити споживання тілапії, хоча повністю відмовлятися від неї не має сенсу: хіба інші види риб, вирощені на фермах (такі як лососеві), гарантовано не містять антибіотиків? Тім більше в інших країнах тілапія як і раніше є однією з найбільш популярних і улюблених видів риб.

Приготування тілапії

Тілапія або телапія: користь і шкода, калорійність, фото, рецепти приготування

Як правило, тілапія продається у вигляді філе без кісточок, за що і любима більшістю господинь: її дуже швидко і просто готувати. Рецептів страв з цієї риби дуже багато, адже вона добре піддається будь-якій термічній обробці і відмінно поєднується з будь-якими гарнірами.

  • Наприклад, можна запекти тілапію в духовці з сиром, картоплею і часточками помідора або попередньо замаринувавши в оливковій олії або лимонному соці і в суміші пряних трав з часником.
  • Більш швидкий варіант того, як приготувати філе тілапії, – просто посмажити її на сковороді (в паніровці або без) і подати, наприклад, з рисом басматі в кунжутному соусі.
  • Якщо ви хочете приготувати дієтичне блюдо без зайвого масла, відваріть рибу або приготуйте на пару, доповнивши овочевим гарніром і нежирною сметаною.
  • Крім цього, з тілапії виходять відмінні рибні супи, салати, закуски у вигляді рулетів.

Головне при приготуванні цієї риби – пам’ятати, що за рахунок низького вмісту жирів вона може вийти сухою. Тому для соковитості її краще доповнювати різними соусами, адже завдяки нейтральному смаку і запаху тілапія прекрасно поєднується з будь-яким з них.

Користь і можливу шкоду такої риби, як тілапія, є на сьогоднішній день актуальним питанням, хвилюючим багатьох любителів її м’яса. Але що б не говорили про цю мешканку водойм, вона все одно залишиться однією з найпопулярніших, адже її смак практично незамінний.

Тілапія: користь і шкода риби, калорійність, корисні властивості і протипоказання

Тілапія – загальна назва сімейства ціхлових риб, що поширилися по всій планеті з східноафриканських водойм. У рибному меню вона значиться, як «королівський окунь». Блюдо популярно завдяки ніжному смаку і поживності.

Секрет прісноводної риби – в тому, що, володіючи корисними властивостями для здоров’я, вона може нашкодити. Чим вона небезпечна, і навпаки корисна?

Тілапія недавно з’явилася на прилавках супермаркетів, тому для українських гурманів поки ще залишається екзотикою.

Велика частина сімейства мешкає в тропічному поясі, але деякі види виживають при більш низьких температурах. Риба легко долає моря, пристосовуючись до незвичних умов.

Тому її легко розводити в штучних водоймах. Основні постачальники – країни Африки та Південної Америки, Китай, США. Рибка невибаглива, особливо це стосується її раціону.

Має зовнішню схожість з камбалою. У неї плоске коротке тіло, масивна голова, очі розташовані з двох сторін. Забарвлення однотонне – сірий з зеленуватим відтінком. Вага однієї особини – від одного до п’яти кілограмів.

Ознаки окислення риб’ячого жиру

  • Точки на черевці – ознака окислення риб’ячого жиру. Така покупка небезпечна для здоров’я.
  • Шар заморозки – на неодноразову заморозку вказує нерівномірний мутний (навіть брудний) шар льоду.
  • Крижаний шар – кірка повинна бути тонкою, інакше є ймовірність, що після розморожування залишиться «пшик» від риби. Товстий лід може говорити про присутність розчину полифосфата, який штучно збільшує вагу риби за рахунок утримання рідини. Такий хімічний склад небезпечний.
  • Упаковка – тара повинна бути герметичною, цілою у всіх місцях. Якщо упаковка розмальована настільки, що не видно сам товар або інформацію про нього, варто пройти мимо.
  • Виробник – вибирайте рибу перевіреної торгової марки з адекватною ціною. Занадто низька повинна насторожити.

На рибних ринках і в деяких супермаркетах продається жива риба. Гурмани можуть вибрати свіжий продукт, що краще замороженого.

У цьому випадку свої правила:

  • Запах. У свіжої риби – легкий морський солонуватий аромат. Різкий неприємний запах говорить про несвіжість.
  • Луска. Не повинна бути слизькою і тьмяною. Здорова особина – з чистою, блискучою лускою.
  • Пружність. При легкому натисканні тіло риби повертається в свою природну форму. На ній не залишається жодних слідів тиску.
  • Зябра. Здорова особина – з блідо-червоними зябрами. Якщо вони сірі або навіть почорнілі – проходьте мимо.
  • Очі – повинні бути блискучими, прозорими.

Якщо на вітрині лежить тушка з обрізаною головою або частина філе – це виверт продавця, щоб приховати несвіжість продукту.

При виборі проявіть пильність, щоб уникнути покупки неякісного м’яса. Тим більше що екзотичний окунь привозять здалеку.

Читайте на нашому сайті все про користь і шкоду риби путасу! Розповімо про те, чим вона багата, як правильно її приготувати.

Як виглядає риба зубатка? У нашому спеціальному огляді – її фото, інформація про корисні властивості продукту.

Дізнайтеся в наступному матеріалі про лікувальні властивості морської капусти, про те, як правильно її вживати.

Склад, калорійність філе риби

Окунь відноситься до дієтичних продуктів. Це здорова їжа. М’ясо – з низькою калорійністю і багатим білково-мінеральним складом. Калорійність і харчова цінність на 100 г риби тілапії:

  • білки – 17,9 г;
  • жири – 4,8 г;
  • вуглеводи – 0,0 г (глікемічний індекс – 0 од.);
  • калорійність – 114 ккал.

Тілапія урізноманітнює раціон тих, хто дотримується принципів здорового харчування і бажає схуднути. Вона «шанована» бодибілдерами, які нарощують м’язову масу.

Екзотичне м’ясо багате також іншими корисними для здоров’я елементами:

  • вітаміни (групи В, Е, D, К, PP);
  • натрій – 50 мг;
  • калій – 450 мг;
  • кальцій – 120 мг;
  • залізо – 1,8 мг;
  • фосфор – 340 мг;
  • магній – 25 мг;
  • цинк – 0,6 мг;
  • селен;
  • поліненасичені жирні кислоти (Омега-3, 6).

Єдиний мінус – високий вміст холестерину (160 мг / 100 г).

Завдяки «легкому» білку м’ясо тілапії легко засвоюється. Тому рибку рекомендують включати в раціон людей, які страждають хворобами підшлункової залози і органів шлунково-кишкового тракту.

Корисні властивості для здоров’я

Користь продукту визначається його складом. Тілапія багата корисними мікроелементами, які благотворно впливають на організм:

  • Зміцнення кісткової тканини, суглобів. Мінерали (наприклад, фосфор) допомагають формувати кістковий скелет, м’язову масу в будь-якому віці. Попереджає остеопороз.
  • Підтримка розумової активності. Калій і омега-кислоти допомагають збільшити приплив кисню до головного мозку. Це не тільки збільшує «потужність» мозку, але також покращує неврологічну картину.
  • Боротьба з раком. Рибка багата селеном. Цей унікальний елемент запобігає окислювальним процесам в організмі, перешкоджаючи мутації здорових клітин в ракові.
  • Підтримка серця і судин. М’ясо риби багате на поліненасичені жирні кислоти, які наш організм не може синтезувати самостійно. Тому так важливо їх високий вміст в щоденному раціоні. Вони підтримують роботу серцево-судинної системи, знижуючи концентрацію шкідливого холестерину. Тілапія корисна для профілактики тромбозу, атеросклерозу.
  • Омолодження. Вітамін Е – ефективний антиоксидант, який відповідає за підтримку молодості і краси.
  • Підтримка гормонального балансу. Селен покращує гормональний фон, нормалізує роботу щитовидної залози.
  • Підтримка імунітету. З першими ознаками простудних захворювань, депресії, загальної слабкості допоможе боротися вітамінний склад тілапії. Він активізує роботу червоних клітин, які відповідають за імунітет.
  • Формування здорового тіла. Продукт допоможе зміцнити м’язи, позбутися жиру. Корисні поживні речовини приведуть роботу всіх систем організму в норму.

Проблеми організму багато в чому визначаються його віком. У підлітка – одні потреби, у сформованого організму – інші. В такому ракурсі королівська риба може бути корисна чи шкідлива по-своєму.

Чим корисна для жінок і чоловіків

Для дорослих тілапія – джерело корисних макро- і мікроелементів. Це дієтичний продукт, що допомагає чоловікам наростити м’язову масу без жирової складової, а жінкам – схуднути, зберегти красу і молодість завдяки вітаміну Е.

Селен важливий для обох статей – він захищає від мутації здорових клітин, запобігаючи раку. А хороший імунітет допомагає впоратися з будь-якими життєвими проблемами.

Рибне меню корисне для жіночого організму в делікатні періоди. Але головним питанням тут залишається якість вживаної риби. М’ясо тілапії також може бути «напхане» шкідливими речовинами.

Якщо відкинути всі ризики, то королівський окунь навіть корисний. М’ясо багате необхідними мікроелементами. Прямих протипоказань для годуючих та вагітних жінок немає, але варто врахувати спосіб приготування.

Чи не шкідлива для дітей

У тілапії поєднання поживних речовин унікальне. Вона багата солями фосфору, які беруть участь у формуванні кісткового скелета, зубів. У дитячому організмі цей процес йде повним ходом, значить, йому потрібна допомога.

Рибку можна вводити в раціон малюка вже з 8 місяців, якщо він на штучному вигодовуванні. Для першого прикорму підійде рибне пюре з тілапії, приготоване за всіма правилами зі схвалення лікаря. Малюкам після року сподобаються котлети на пару. Плюс цієї рибки – у тому, що у неї немає характерного запаху, який так не люблять діти.

У літньому віці

У похилому віці організм потребує особливої підтримки, але з урахуванням наявних діагнозів. З цієї точки зору тілапія необхідна в раціоні. Її склад підтримає старіючі суглоби, зміцнить кістки, заповнить запаси вітамінів і мікроелементів, активізує роботу мозку. Але при серйозних діагнозах з боку серцево-судинної системи цю рибку потрібно виключити з раціону. У ній високий вміст холестерину, що шкідливо для зношених судин. Корисність риби визначається не тільки її видом і складом, але також умовами утримання. Екзотична риба привозиться здалеку, тому проконтролювати сумлінність виробника складно.

Тілапію відносять до шкідливих продуктів з кількох причин:

  • Ця особина всеїдна від природи. Не всі виробники сумлінно дбають про якісне корм, тому використовують звичайні відходи, в яких можуть міститися антибіотики, хімікати. Тоді м’ясо буде «напхане» шкідливими сполуками.
  • Деякі дієтологи зараховують рибу до шкідливих через пропорції поліненасичених жирних кислот. Встановлена норма для балансу Омега 3 / Омега 6 – 1:1. А в тілапії ця концентрація порушена – 1:3. Це викликає порушення роботи серцевої системи, тому пацієнтам з такими діагнозами цю рибу не рекомендують.

Звідси виникають конкретні протипоказання:

  • серцеві захворювання;
  • алергічні реакції;
  • астма;
  • аутоімунні захворювання.

Для діабетиків і людей на дієті тілапія – знахідка, джерело вітамінів і мікроелементів без вуглеводів. Кожному гурману варто уважно ставитися до покупки тилапії. У м’ясі риби при недбалому змісті накопичуються токсини – одна з причин отруєння людини. Тому купуйте королівську рибку у перевірених продавців, що мають сертифікати. Краще навіть свіжу, вибравши здорову особину. Організму досить 3 рибних страви на тиждень, щоб підтримувати баланс потрібних елементів. Одне з цих страв може бути приготоване з тілапії. Таке блюдо підійде для вечері незалежно від його часу, так як м’ясо легко перетравлюється і не ляже «мертвим вантажем» в шлунку перед сном.

Тилапію можна готувати будь-яким способом, але найкорисніший – на пару. При запіканні або смаженні м’ясо втрачає половину корисних властивостей, а при солінні залишаються паразити і бактерії. Щоб надати тилапії пікантний аромат, її присмачують при приготуванні водою, вином або соусом. Якщо потрібно зробити рибний фарш, можна додати вершкове масло. До приготування рибу зберігають в морозилці при температурі до 0 °C. Якщо до цього м’ясо піддавалося тепловій обробці, його можна тримати на полиці холодильника.

Цей простий апетитний рецепт підходить для повсякденного здорового обіду. Він готується з овочами, але без картоплі.

  • Очистити цибулю, нарізати його кубиками або тонкими півкільцями (як кому подобається). Потім обсмажити його злегка на рослинній олії.
  • Приготувати перець для обсмажування – очистити його, тонко нарізати. Викласти на сковороду до цибулі разом з подрібненим селери. Обсмажувати 5 хвилин, постійно помішуючи.
  • Воду в каструлі довести до кипіння, закласти в неї пасеровані овочі. Відразу додати улюблені спеції.
  • Додати томатний соус, квасолю. Перший інгредієнт можна замінити розім’ятими консервованими помідорами у власному соку.
  • Варити 10-15 хвилин. За цей час нарізати філе тілапії невеликими шматочками, відправити його в каструлю.
  • Останній інгредієнт – консервована кукурудза. Суп варити до повної готовності.

Це найкорисніший рецепт з тілапії, до якого можна підібрати будь-який гарнір.

  • Покласти м’ясо в пароварку, довести до кипіння.
  • Зробити кілька надрізів з кожного боку навскоси. Додати часник, імбир, перець мелений. Половину приготованого обсягу соєвого соусу влити всередину.
  • Покласти рибу на блюдо, залити залишками соєвого соусу і лимонним соком. Зверху посипати тушку імбиром, часником, перцем. Готувати на пару ще 20 хвилин. Готову рибу залити кунжутним маслом.

Складові:

  • тілапія – 700 г;
  • соєвий соус – 4 ст. ложки;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • кунжутне масло – 1 ст. ложка;
  • часник протертий – 2 ст. ложки;
  • імбир – 1 ст. ложка;
  • чорний перець (мелений).

Тверді сорти сиру добре поєднуються з ніжним рибним філе. Таке блюдо підійде для святкового вечері або для пікніка.

  • Рибне філе нарізати плоскими ломиками, посолити, поперчити з двох сторін.
  • Помідор нарізати великими гуртками, сир натерти на крупній тертці.
  • Деко застелити папером, викласти на нього рибу. Зверху – помідор. Посипати все сиром.
  • Запікати півгодини (при температурі 180 градусів). Подавати з зеленню на тарілці.

Складові:

  • філе – 5 шт.;
  • томати – 3 шт.;
  • сир (твердий сорт) – 300 г;
  • спеції.
  1. З цього відео ви дізнаєтеся ще один цікавий і смачний рецепт приготування тілапії:
  2. Приємного апетиту і здорового раціону!

За смаком тілапія не поступається морським мешканцям. Її швидко і легко готувати, можна поєднувати з іншими продуктами. Риба визнана дієтичним продуктом, рекомендованим для харчування дітей, вагітних і жінок, що годують, підлітків, людей похилого віку. Вона корисна, якщо містилася в правильних умовах і дійшла до споживача в якісному вигляді. Якщо відкинути всі наявні протипоказання, тілапія – відмінна заміна м’яса і ковбасних виробів. Ця прісна рибка підходить для здорового харчування всієї родини.

Риба тілапія, калорійність і користь

Тілапія (тіляпія) – дуже «розумна» риба, своїми звичками вона нагадує домашніх вихованців, втім, це не заважає величезній кількості людей насолоджуватися її смаком. Тілапія відноситься до прісноводним рибам сімейства Цихлид, тіло її стисло з боків, недовге, високе. Забарвлення риби – однотонний, сріблясто-сірого кольору, іноді зеленого.

Голова – більша з великими очима, промені анального і спинного плавців довгі. Імовірно назву «тілапія» риба отримала від африканського племені, яке проживає на озері Малаві. Є також історичні відомості, що в різні часи її називали «рибою Святого Петра», іноді – «річковою куркою», араби називали її Мушти, а ізраїльтяни – амнун. Господарське значення, а також харчова і культурна цінність риби велика.

Leave comment