Маракуйя: корисні властивості та протипоказання, фото

З розвитком транспортних повідомлень з’явилася можливість завезти в європейські країни різні екзотичні плоди африканських і південноамериканських рослин.
Один з них – маракуйя, в науці іменується пасифлори їстівної, гранаділла і пасифлора їстівним.
Користь і шкода маракуйи визначаються хімічним складом м’якоті її плодів, наявністю в них біологічно активних речовин з корисними властивостями, мінералів і харчових волокон.
Як виглядає і де росте маракуйя
В наші дні маракуйя, батьківщиною якої вважається американський континент, інтенсивно культивується в Ізраїлі, на новозеландських і Гавайських островах. Можна зустріти плантації маракуйи на Галапагоссах і Шрі-Ланці.
Це велика вічнозелена ліана, що виростає в тропічних умовах, має гарні трисантиметрові квіти і темно-зелені фігурні листя з зубчастими краями.
Користь і шкода маракуйи для організму людини розглядаються щодо її плодів – кулястих або довгастих фруктів, в залежності від виду, які мають широкий діапазон забарвлення: від яскраво-жовтого до темно-фіолетового.
Стигла маракуйя має трохи м’яку серцевину, злегка зморшкувату шкірку (можливо, з невеликими тріщинами), невеликий розмір. Наявність соку робить корисний плід важким.
Увага! Легкі фрукти – свідоцтво їх несвіжості, висихання.
Шкірка у маракуйи щільна і товста, що надійно зберігає внутрішній запах. Користі в ній практично немає, її ботанічна властивість – захист м’якоті для збереження життєздатності насіння.
У окремих видів маракуї шкірку вважають отруйною, непридатною для їжі, що може завдати шкоди організму. Однак чимало і корисних різновидів.
Склад і калорійність маракуйи
М’якоть маракуйи – справжнє джерело здоров’я. Вона містить масу корисних речовин:
- мінерали,
- вітаміни,
- харчові волокна,
- фруктозу.
Корисні мінерали представлені як мікро-, так і макроелементами.
Важливо! Вживаючи 3-4 плоди маракуї в день, людина заповнює 36% потреби у вітаміні С, 42% – в харчових волокнах, по 10% – в залозі, нікотинової кислоти, вітаміни групи В, фосфор.
Маракуйю не можна назвати низькокалорійною. 100 г містять 68 ккал, що робить її повноцінним джерелом енергії для людей з активним способом життя.
Виділено в соку маракуї серотонін – речовина, що зміцнює силу духу, регулює настрій, пом’якшує вплив стресів. Це особливо корисна властивість при фізичних і розумових навантаженнях, при зміні умов життя.
Вітаміни
Цінність і користь вітамінного складу пояснюється наявністю в маракуї вітамінів С, РР, К, А, Е, групи В.
Крім користі від надходження вітаміну С (підвищення імунітету, запуск регенеративних процесів, зміцнення м’язів, антиоксидантна активність), цінуються плоди маракуї за вміст вітаміну Е – відомого зберігача краси. Завдяки його властивостям гальмується старіння організму, оздоровлюється шкіра, зміцнюються волосся, піднімається опірність шкоди навколишнього середовища.
Вітамін А в маракуї допомагає уповільнити погіршення зору, поліпшити роботу залоз внутрішньої секреції. Завдяки вітамінам групи В інтенсифікуються важливі хімічні реакції, що підтримують обмінні процеси на будь-якому рівні, наприклад, В6 регулює травні процеси, позитивно впливає на розумову діяльність, приносить користь у процесі кровотворення.
Корисні властивості вітаміну К покращують характеристики крові (регулюють фактор згортання).
Мінеральні речовини
Найважливішими з містяться в маракуї мінералами є залізо, мідь, цинк, калій, фосфор, кальцій, фтор, сірка. Використовуючи наявний в м’якоті кальцій, людина зміцнює кістково-м’язову систему, за допомогою калію стабілізує фосфорно-кальцієвий обмін, сірка покращує живлення клітин шкіри і волосся.
- Відомий помічник для здоров’я – залізо – бере участь в кровотворних процесах.
- Дуже цінується маракуйя за зміст йоду – корисного елемента для функцій щитовидної залози.
- Не варто перебільшувати користь від надходження в організм міді, фтору та цинку – природних мінералів, які беруть участь у синтезі гормонів, ферментів, процесах кровотворення і зміцнення м’язових волокон.
- Властивості марганцю, активного учасника вуглеводного і ліпідного обміну, допомагають засвоюватися вітамінам і мікроелементам, а натрій бере участь у транспортуванні речовин в клітини тканин.
Чим корисна маракуйя для організму
Через свого багатого біохімічного складу маракуйя корисна практично для будь-якого організму. Проте вживати її в необмежених кількостях не варто, щоб не викликати алергії і тим самим не завдати шкоди організму.
Користь і шкода маракуйи для здоров’я грунтуються на її хімічному складі, завдяки якому можна не тільки зміцнювати організм, але і лікувати симптоми деяких захворювань, проводити профілактику патологій, допомагати збереженню своєї молодості і привабливості.
Основну користь для здоров’я приносить м’якоть маракуї. Завдяки широкому спектру містяться в ній компонентів, вживання допоможе:
- впоратися зі спазмами кишечника і шлунка,
- нормалізувати стілець,
- відновити захисні сили організму після хвороби,
- налагодити обмін речовин,
- побороти гіпертермію,
- зняти больовий симптом у м’язах після значного фізичного навантаження,
- нормалізувати тимчасові скачки артеріального тиску,
- зміцнити серцево-судинну систему,
- поліпшити зір.
Крім цього, маракуйя – смачний і приємний фрукт, який надає тонізуючий ефект і втамовує спрагу. Його сік можна змішати з іншими соками або приймати самостійно.
Важливо! Користь маракуйї для чоловіків полягає в захисті організму від онкологічних захворювань простати, раку легенів і прямої кишки. М’якоть маракуйї багата лікопіном – ворогом атипових клітин і стимулятором клітинної захисту.
Користь маракуйї для схуднення
Завдяки калорійності маракуйї, що складає 68 ккал на 100 г, а також низькому вмісту жирів, її включають в дієти для схуднення, утримання ваги на постійних цифрах без шкоди для організму.
Корисні властивості маракуйї в питаннях дієтичного харчування поєднують в собі багатий біохімічний склад і низький вміст калорій. Організм не отримує приводу набирати вагу при стабільності хіміко-фізіологічного складу своєї внутрішньої середовища, а шкода від побічних ефектів маракуйї зведений до мінімуму.
Застосування маракуйї в народній медицині
У народній медицині широко використовуються корисні властивості листя і насіння маракуї. Включення їх до складу лікарських засобів – це посилення гомеопатичного компонента, природна спрямованість дії ліків без шкоди для інших органів або систем.
Листя маракуйї володіють корисними здібностями втамування болю і заспокоєння нервової системи. У них виявлено пассіфлорін, який м’яко і ефективно допомагає розслабитися і заснути.
Використання витяжки з листя маракуйї обумовлено їх здатністю загоювати удари, нормалізувати кишкові розлади, тамувати біль при місячних.
Не є винятком шкірка маракуйї. У ній міститься значна кількість вітаміну С, властивості якого приносять користь у зміцненні організму.
Маракуйя в домашній косметології
Користь маракуйи для жінок не обмежується її споживанням. Завдяки багатому змісту жирного масла, отримуваного з плодів, властивості маракуї часто використовуються в косметології. Масло маракуйї багате ефірними кислотами, вітамінами, антиоксидантами. Його користь у боротьбі з проблемною шкірою обличчя, гіперфункцією шкірних сальних залоз, раннім старінням величезна.
Корисні властивості кремів, лосьйонів, пінок, масок для обличчя, приготованих на основі масла, забезпечують протизапальний ефект, оживляють втомлену шкіру, борються з підвищеною схильністю до жироутворення, живлять та насичують її здоров’ям.
Маски для обличчя
Корисні властивості маракуї обумовлені маслами, які містяться в насінні. У них зберігаються вітаміни, каротиноїди, біофлавоноїди, ненасичені жирні кислоти.
- З метою ліфтингу рекомендується приготувати маску: взяти в рівних кількостях м’якоть маракуї, банана, додати половину такої ж дози масла мигдалю і крохмалю. Все добре перемішати і нанести на очищену шкіру обличчя.
- Освіжаюча вітамінна маска виходить з 3 столових ложок маракуйї, 1 авокадо, 1 чайної ложки вівсяного борошна та меду.
- Для отримання відбілюючого ефекту змішати 10 г масла маракуйї, столову ложку чистого йогурту і чайну ложку соку зелені петрушки.
Маски для волосся
Масло маракуйї благотворно впливає на волосся. Його користь полягає у відновленні пошкодженої структури, наданні блиску, полегшенні розчісування, нормалізації процесів жироутворення, боротьбі з перетином кінчиків та їх ламкістю.
Масло маракуйї входить до складу багатьох масок. Цікавий бразильський варіант: змішати в рівних частинах масла маракуйї, рисове, асаї. У підігрітому вигляді нанести на корені волосся і розподілити по всьому об’єму. Для збільшення ефекту надягти утеплюючий ковпак.
Рекомендується просто втирати масло маракуйї у волосся і при подальшій сушці електрофеном або тривалому перебуванні під палючими сонячними променями. Воно захищає структуру від перегрівання і охороняє від осушення.
Як їдять маракуйю
У їжу вживається лише м’якоть маракуї. Тому важливо акуратно і максимально повно її дістати. Для цього шкірку маракуйї злегка розрізають ножем, потім розламують навпіл, після чого ложкою їдять вміст.
Якщо вирішено приготувати страву з маракуйєю, то її м’якоть змішують з вибраними компонентами і розкладають по порціях.
Чи їдять кісточки маракуйї
Їдять м’якоть маракуї разом з кісточками. На думку дієтологів, вони збільшують адсорбційні властивості їжі і сприяють моториці кишечника.
Що можна приготувати з маракуї
Екзотичний смак маракуї, соковитість і корисні поживні властивості викликали інтерес у кулінарів і просто любительок приготувати щось смачненьке.
Серед таких рецептів є десерти, приготовані на основі маракуйї:
- маракуйя зі збитими вершками,
- яєчний крем з маракуйєю,
- желе і морозиво з маракуйєю,
- фруктовий торт з маракуйєю.
Шкода маракуйї і протипоказання
Поряд з величезною користю, маракуйя може завдати шкоди здоров’ю людини. Перш за все це стосується тих, кому властиві кишкові отруєння, розлади травлення, здуття живота і діарея.
У людей зі схильністю до алергічних реакцій можливі харчові прояви непереносимості одного або декількох компонентів соку маракуї.
Очевидна користь маракуйї для вагітних. Однак не варто починати вживати маракуйю жінкам, щоб уникнути шкоди, якщо до настання вагітності її кишечник не знайомий з фруктом.
- З огляду на те, що маракуйя здатна надавати незначний сечогінний ефект, а також проносити стілець і сприяти посиленому спорожненню кишечника, слід бути обережним тим, у кого така патологія вже є.
- Вводити маракуйю в дитячий раціон рекомендується починати з 3-річного віку, оскільки вона досить складна для харчової системи дитини і може завдати шкоди несформованому організму.
- З обережністю повинні вживати маракуйю хворі на цукровий діабет.
Увага! Незважаючи на величезні корисні властивості маракуйї, при наявності патологій або хронічних захворювань, вживати в їжу екзотичний фрукт слід тільки з дозволу лікаря, щоб не завдати шкоди організму.
Як вибирати і зберігати маракуйю
Свіжа стигла маракуйя має злегка зморшкувату шкірку і відчувається м’якою при натисканні. Можна трохи струсити плід – під рукою має відчуватися рух переливаючої рідини. Це сік – смачний, корисний і освіжаючий.
Маракуйя не повинна бути легкою і твердою. Це свідчення її висихання або незрілості. В обох випадках корисних властивостей маракуйя містить дуже мало, а шкода травній системі може бути істотною.
Висновок
Користь і шкода маракуйї – цікаве питання, яке хвилює цінителів екзотики. Маракуйя – це частування, яке приготувала сама природа. Її користь гідна того, щоб привозити фрукти з далеких країн, а насичений яскравий смак зробив невеликі плоди улюбленим частуванням багатьох європейців.
Чи була вам дана стаття корисною? Так / Ні
Маракуйя: корисні властивості та протипоказання, фото
Сьогодні на продуктових полицях наших супермаркетів все частіше можна зустріти найрізноманітніші заморські овочі та фрукти.
Але чим вони корисні для нас? Сьогодні ми розповімо про дивовижну тропічну рослину, плоди якого часто називають фруктом пристрасті, або просто – «маракуйя».
Корисні властивості рослини і його плодів, хімічний склад, застосування в кулінарії, медицині та косметології, кому корисна маракуйя, а кому слід вживати її з обережністю – про все це ви дізнаєтеся з нашої статті.
Тропічний плід
Для нас такий плід вважається дивиною. Однак жителям субтропіків – Африки, Австралії, Бразилії, Нової Зеландії, Ізраїлю та Гавайських островів відомо, які корисні властивості несе в собі пасифлора (або по-іншому маракуйя) протягом багатьох століть.
Прийнято вважати, що батьківщиною дивного фрукта є саме Південна Америка. Цей плід став настільки популярним, що сьогодні в усьому світі налічується понад 400 його сортів. Плоди різних видів можуть відрізнятися величиною, формою, кольором і навіть смаком.
Деякі фрукти можна їсти цілком, а ось у інших шкірка отруйна, і в їжу вживається тільки ніжна і соковита м’якоть.
На прилавках нашої країни часто з’являються лише два види пасифлори – один з них має фіолетовий колір шкірки, а інший – жовтого кольору. Цікаво, що маракуйя корисні властивості має не тільки в своїх плодах: листя і квіти цієї рослини використовуються для приготування цілющих відварів і настоїв. Маракуйя входить до складу косметичних засобів і лікарських препаратів.
Диво дивне
Ця рослина відноситься до ліанових і розростається до 10 метрів, обплітаючи все, що попадається на його шляху. У сільському господарстві вирощують пассифлору так само, як у нас виноград – на великих високих арках. Рослина багаторічна і живе близько 7 років. Як і будь-який житель тропіків, воно потребує тепла і сонця.
Воно здатне до самозапилення, зелені плоди зовні нагадують великі виноградини. Через 2 місяці після цвітіння починається збір врожаю. Квітки рослини великі, дуже красиві і незвичайні, вони по праву займають одне з перших місць серед найкрасивіших на планеті. У період цвітіння навколо них зграйками в’ються колібрі.
Фото дивовижних квітів ви можете побачити нижче. Вони настільки підкорили красою людей, що тут вирішили поселити їх у своїй оселі. Якщо на вашому підвіконні стоїть рослина з хитромудрою назвою «пасифлора», можете бути впевнені – у вас живе кімнатний родич «фрукта пристрасті».
При гарному догляді така рослина може цвісти кругле літо і навіть взимку.
Як маракуйю використовують
Сьогодні не тільки в свіжому вигляді продається тропічний фрукт, його м’якоть можна зустріти консервованою або замороженою. Також до складу багатьох смачних десертів і напоїв входить маракуйя. Корисні властивості, звичайно ж, оптимально зберігаються у свіжих плодах. Фрукт розрізають на дві частини, а соковиту ароматну м’якоть їдять ложечкою.
У ній багато дрібних кісточок, вони також корисні і багаті білком. Стиглий «фрукт пристрасті» має яскравий приємний аромат і кисло-солодкий смак, деякі сорти солодші, а інші, навпаки, з вираженою кислинкою. М’якоть використовують як наповнювач для десертів або для прикраси, додають до багатьох страв, а з соковитих сортів роблять сік.
Чим багаті плоди
Про те, які має маракуйя (фрукт) корисні властивості, можна судити за вмістом у ній тих чи інших речовин, які впливають на наш організм.
Плоди містять велику кількість мінералів і вітамінів, а ось їх калорійність дуже низька – всього 70 ккал. Маракуйю можна їсти тим, хто схильний до повноти, вона не додасть зайвих кілограмів.
А вітамінів при цьому отримувати організм зможе в достатній кількості.
У м’якоті міститься в достатку аскорбінової кислоти, вітаміну РР, вітамінів групи В, а також Е, А, К і Н. Також багата і мінералами маракуйя, корисні властивості якої описані в статті. У ній присутній калій, цинк, залізо, мідь.
В її складі присутні фтор, хлор, марганець, сірка, магній, кальцій, натрій і фосфор. У стиглих плодах є все необхідне для підтримки організму людини в тонусі, вважається, що фрукт дарує молодість, красу і довголіття.
Кому корисна маракуйя
У плодах багато вітаміну С, а це значить, що маракуйю корисно їсти в холодну пору року. Вона здатна підвищити імунітет і поліпшити опірність хворобам. Маракуйя – відмінний продукт для тих, хто піклується про свої судини і серце.
Фрукт допоможе знизити холестерин, зміцнити судинну систему. Сприятливо впливає і на травну систему, допоможе м’яко очистити кишечник, має послаблюючу властивість. Лікарі рекомендують включити фрукт у раціон тим, хто страждає від захворювання нирок.
Він має сечогінні властивості, покращує обмінні процеси в організмі, виводить шлаки і бореться з мікробами. Вважається, що маракуйя перешкоджає розвитку раку, ефективна при подагрі, бронхіальній астмі, допоможе вгамувати жар.
Плоди здатні знімати нервову напругу, депресію, діють як природне заспокійливе.
А ось чи сумісна маракуйя (корисні властивості) і вагітність? Часто в «цікавому положенні» у жінки падає кров’яний тиск, а від медикаментів доводиться відмовлятися. Включіть у свій раціон маракуйю – і ви забудете про цю проблему. Плюс до цього, ви будете отримувати всі необхідні поживні речовини, покращиться настрій, зникнуть проблеми зі сном.
Маракуйя в косметології
А ось які має маракуйя корисні властивості для шкіри? Масло з її кісточок часто входить у косметологічну продукцію. Воно багате олеїновою, ейкозановою, лауриновою і маргаролеіновою кислотами.
Містить сапоніни, амінокислоти, алкалоїди, вітаміни А і С, пектин і калій. Масло використовують для виробництва кремів, лосьйонів, масок, що очищають і відновлюють засобів для шкіри. Воно ефективне при псоріазі, опіках і різних екземах.
Також входить до складу шампунів, гелів для душу та інших засобів. Маракуйя підсилює регенерацію шкіри, пом’якшує, живить і усуває свербіння. Подарує шкірі пружність і здоровий колір, збереже молодість.
Включайте маракуйю у свій раціон якомога частіше – і незабаром ви помітите, що ваше волосся стало сильним і блискучим, а нігті стали міцнішими і перестали розшаровуватися.
Протипоказання
Як і будь-який інший продукт, має маракуйя корисні властивості і протипоказання. В основі лежить індивідуальна непереносимість продукту, через що може з’явитися алергія. Слід знати, що маракуйю не можна давати маленьким дітям. Ну і, звичайно ж, не переїдати цих фруктів, адже все, як відомо, добре в міру.
У матеріалі докладно описаний фрукт маракуйя, корисні властивості. Фото його представлено в статті. Пам’ятайте про те, що свіжі плоди несуть величезну користь для нашого здоров’я. Дотримуйтеся здорового харчування і частіше включайте їх у свій раціон, це допоможе зберегти здоров’я і молодість на довгі роки.
Якими корисними властивостями володіє маракуйя
Зміст:
- Що таке маракуйя
- Галузь застосування
- Маракуйя: корисні властивості та протипоказання
- Корисні властивості
- Протипоказання
- Як вибрати якісну маракуйю
- Як виростити маракуйю у себе вдома
Що таке маракуйя
Маракуйя в перекладі з англійської – «фрукт пристрасті», по-іншому його ще називають гранаділла (пурпурна) або пасифлора (їстівна). У народі фрукт отримав назву «плід пристрасті». Фрукт має овальну форму, розмір в діаметрі може бути від 4 до 8 сантиметрів, а вага фрукта в середньому близько 40 грам. Шкіра плоду в основному гладка, іноді буває трохи зморшкувата, всередині має їстівні насіння з кислуватим смаком. Батьківщиною фрукта пристрасті є Бразилія.
Маракуйя має величезну популярність у всьому світі, її вирощують в Австралії, Африці, в Південній Америці, на островах в Тихому океані.
У світі налічується близько 400 видів маракуї, але в культурі вирощують тільки плоди двох видів. Плоди одного виду мають фіолетовий колір, другий вид жовтого кольору.
Маракуйя фіолетового кольору має більш насичений смак, ніж жовтого кольору.
Склад маракуйи багатий цілим комплексом вітамінів (A, C, B, E, PP, H, K, бета-каротин) і мінералів (залізо, кальцій, хлор, фтор, сірка, натрій, калій, магній, йод, марганець, мідь). Така велика кількість корисних речовин дозволяє використовувати плоди в різних сферах людської життєдіяльності.
Галузь застосування
Маракуйя в косметології набула широкого застосування завдяки своїм регенеруючим властивостям. На основі екстракту маракуйи і масла виробляють креми, шампуні, бальзами та інші косметичні засоби. Найбільшою популярністю у жіночої статі користуються креми і маски для обличчя, так як маракуйя, що входить до їх складу, розгладжує зморшки, покращує колір обличчя, прибирає жирний блиск, надає шкірі пружний і здоровий зовнішній вигляд, зберігає природну вологість. Причому маски з маракуї можна зробити швидко і просто в домашніх умовах, не витрачаючи при цьому великі кошти.
Країни, які вже давно вирощують маракуйю, часто використовують плоди в кулінарії. Найчастіше з фрукта п’ють сік в чистому вигляді або змішують з іншими напоями.
М’якоть фрукта додають у різні десерти, салати, соуси та інші кулінарні страви. У кулінарії використовують навіть насіння плоду, за допомогою яких прикрашають торти, тістечка та інші десерти.
А також набирає свою популярність чай з маракуйєю, який має корисні властивості.
Маракуйя: корисні властивості та протипоказання
Корисні властивості
- Серотонін, що входить до складу маракуйї, добре розслабляє, заспокоює, а також допомагає при безсонні і дратівливості.
- Калій в складі фруктів допомагає поліпшити роботу серця і судин.
- Антиоксиданти сприятливо впливають на стінки судин, зміцнюючи їх.
- Для вирішення проблеми з сечовивідними шляхами і печінкою рекомендовано вживати в їжу маракуйю, оскільки вона має властивості виводити сечову кислоту з організму, тим самим налагоджуючи роботу нирок.
- Маракуйя корисна тим, хто має проблеми із зором, оскільки допомагає не тільки зберегти, але й у окремих випадках повністю відновити його.
- Харчові волокна плода швидко виводять поганий холестерин з організму і налагоджують роботу кишечника, захищаючи його від будь-яких пошкоджень.
- Маракуйю варто додати в раціон тим людям, які страждають на запори, оскільки плід має проносні властивості.
- Щоденне вживання маракуйї позитивно позначається на роботі шлунка.
- Фрукт корисний для літніх людей для профілактики загального стану здоров’я.
- Людям, що страждають від астми, також радять вживати фрукт, оскільки він допомагає зменшити кількість нападів.
- Завдяки тому, що фрукт низькокалорійний, він підходить тим, хто дотримується дієти.
- Вживання плодів допомагає нормалізувати артеріальний тиск і зміцнити імунітет.
- Квіти фрукта мають лікарськими властивостями, тому їх використовують для приготування седативних і спазмолітичних препаратів.
- Листя рослини також мають корисні властивості, допомагаючи впоратися з головними і суглобовими болями. З листя виготовляють ліки, які добре справляються з симптомами клімаксу.
Протипоказання
Незважаючи на те, що у тропічного фрукта багато корисних властивостей, все ж є деякі протипоказання, які необхідно враховувати.
- Фрукт протипоказаний людям з індивідуальною непереносимістю і алергією.
- Під час загострення захворювань травного тракту краще утриматися від вживання.
Також необхідно відзначити, що під час вагітності маракуйю вживати можна, але тільки в малих кількостях.
Як вибрати якісну маракуйю
Оскільки у маракуйї мало протипоказань, її можна їсти практично кожному, але для того, щоб вживати в їжу якісний фрукт, необхідно знати, як вибирати.
Маракуйя повинна бути великою і важкою, а шкірка повинна бути гладкою або злегка зморшкуватою. Колір плоду може бути будь-яким; все залежить від різновиду.
І, головне, при покупці потрібно дивитися, щоб на фрукті не було ніяких пошкоджень.
Як виростити маракуйю у себе вдома
Вирощують маракуйю в домашніх умовах за допомогою куплених заздалегідь насіння або насіння з плоду. Перші сходи з’являються вже через місяць після посадки.
Рослина не вимагає ретельного догляду, але потребує хорошого освітлення, періодичного поливу і відсутності протягів.
В результаті виросте красива рослина, яка буде радувати своєю красою, а якщо вручну запилити квіти, можуть з’явитися навіть плоди.
Маракуйя – користь, шкода і правила вживання
Маракуйя з англійської перекладається як «фрукт пристрасті». Він був названий на честь свого незвичайного квітки.
Маракуйя корисна для «сердечників» і діабетиків. У неї жорстка зовнішня шкірка і соковита серцевина, яка заповнена насінням.
Існує кілька видів маракуї, які можуть відрізнятися за розміром і кольором. Жовтого плоду зазвичай готують напої, в той час як фіолетовий має більш солодкий смак і його їдять у свіжому вигляді.
Плід багатий вітамінами А і С, фолієвою кислотою і мінералами. У ньому багато клітковини.
Склад 100 г маракуйї у відсотках від добової норми:
- вітамін C – 50%. Допомагає підтримувати імунну систему і уповільнює старіння;
- клітковина – 42%. Запобігає запорам, уповільнює засвоєння їжі і знижує швидкість всмоктування цукру в кров. Зменшує ризик захворювань серця, розвитку діабету, ожиріння;
- вітамін А – 25%. Необхідний для збереження хорошого зору. Знижує ризик розвитку раку простати, товстої кишки, шлунка і молочної залози;
- калій – 10%. Проводить нервові імпульси і регулює серцеву діяльність;
- залізо – 9%. Бере участь у кровотворенні і проводить профілактику анемії.
У складі жовтої маракуйї трохи менше аскорбінової кислоти, ніж у фіолетовій, але вона містить більше лимонної кислоти і каротину.
Насіння маракуйї містять багато жирних кислот і є джерелом рослинного масла. Воно придатне для вживання в їжу.
Калорійність маракуйї з шкіркою, м’якоттю і насінням – 97 ккал на 100 г.
Корисні властивості маракуї з давніх часів використовували ацтеки. Вживання фрукта допомагає усунути безсоння, занепокоєння, шкірні роздратування і опіки.
Для кісток і суглобів
Вживання маракуйї запобігає остеопорозу, оскільки вона багата на магній, кальцій, залізо, фосфор, калій і натрій. Ці мінерали підтримують щільність кісток і допомагають в їх швидкому відновленні.
Харчові добавки з шкірки маракуйї знімають запалення з хворих суглобів.
Для серця і судин
Маракуйя покращує роботу серця і уповільнює розвиток атеросклерозу. Екстракт шкірки плоду знижує артеріальний тиск.
Для мозку і нервів
Феноли і алкалоїди в маракуї знімають тривогу і лікують безсоння. Дослідження довели, що фрукт може бути настільки ж ефективним, як і ліки при лікуванні тривожності.
Фруктова дієта – смачний засіб від зайвих кілограмів.
Квітка маракуйї в поєднанні з коренем валеріани допомагає при безсонні.
Для очей
Каротиноїди і вітамін А в продукті покращують гостроту зору і гальмують вікові зміни.
Для бронхів
Маракуйя – ідеальне природне засіб для боротьби з астмою, оскільки вона ефективно знімає запалення.
Для шлунково-кишкового тракту
Фрукт містить мало калорій, багато поживних речовин, клітковини і антиоксидантів. Дієтологи рекомендують додавати маракуйю в раціон. Це корисно для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і для схуднення.
Для щитовидної залози
Маракуйя містить багато вітамінів В6 і В3, які регулюють роботу щитовидної залози. Фрукт має низький глікемічний індекс – 6, тому його можна вживати при діабеті.
Для жіночого здоров’я
Вживання маракуйї зменшує наслідки менопаузи, такі як припливи і депресії.
Для шкіри
Високий вміст вітаміну А покращує здоров’я шкіри, зміцнює колагенові волокна, а вітамін С надає їй свіжість і здоровий вигляд.
Для імунітету
Маракуйя зміцнює імунітет завдяки високому вмісту антиоксидантів. Вона також зменшує розвиток запалень в організмі.
Більшість людей можуть вживати фрукт в їжу. Лише у деяких відзначається індивідуальна непереносимість. В цьому випадку слід виключити маракуйю з раціону і звернутися до лікаря.
У м’якоті маракуйї виявлений отруйний ціаногенний глікозид. Найвищий рівень – у молодих, незрілих плодах, а найнижчий – у перезрілих зморшкуватих. Тому слід уникати вживання фрукта в незрілому вигляді.
Найпростіший спосіб насолодитися смаком маракуйї – розрізати навпіл і з’їсти м’якоть і насіння ложкою. У Південній Африці сік маракуйї змішують з молоком, а в Австралії м’якоть додають у йогурт.
Фрукт можна використовувати в різних стравах. Його можна додати в десерти або в основне блюдо, а також зробити з нього сік.
Сік маракуйї можна уварити до сиропу і використовувати для приготування соусів, цукерок, морозива, щербету, глазурі для тортів, начинки для пирогів і холодного фруктового супу. Якщо вам не подобаються насіння у фрукті, то ви можете процідити їх і використовувати тільки м’якоть.
При виборі маракуйї важлива тяжкість фрукта. Коли плід важкий, то у нього всередині достатньо вологи. У зрілого плода маракуйї шкірка зморшкувата. Якщо у фрукта гладка шкірка, то переконайтесь, що вона трохи вдавлюється, коли ви стискаєте її. В цьому випадку ви можете залишити його на 3-5 днів для дозрівання.
Найчастіше плоди надходять у магазини в незрілому вигляді.
Якщо на маракуї є вм’ятини, м’якоть усе одно не пошкоджена – плоди мають товсту шкірку.
Плоди слід збирати в коробки, а не в мішки, щоб була хороша циркуляція повітря. Недостиглі маракуйи можна зберігати при температурі 20ºC до повного дозрівання. Стиглі плоди зберігають протягом одного тижня при температурі 2-7 °C в холодильнику. Заморожений сік зберігається 1 рік.
Маракуйя
Маракуйя, відома також як страстоцвіт їстівний, гранаділла пурпурна або пасифлора їстівна, відноситься до багаторічних рослин з роду страстоцвіт (Passiflora).
Харчова цінність
Кількість на порцію |
% Добове значення * |
вітамін A |
* Розрахунок для добового раціону в 2000 ккал |
Співвідношення БЖУ в продукті
Як спалити 97 ккал?
ходьба | 24 хв. |
Біг підтюпцем | 11 хв. |
плавання | 8 хв. |
велосипед | 14 хв. |
аеробіка | 19 хв. |
Робота по дому | 32 хв. |
Батьківщиною маракуйи є субтропічні дикі райони Південної Америки, найімовірніше Парагвай. В даний час пассифлору вирощують в більшості країн Центральної і Південної Америки, а також в Новій Зеландії, Австралії і в Південній Африці.
Налічується понад 400 сортів маракуї, які відрізняються за розміром, формою, забарвленням і смаковими якостями плодів, більшість з яких їстівні.
Маракуйя – надзвичайно красиве витка рослина, яке, подібно винограду, в період зростання випускає вусики і обвиває все, що зустрічається на його шляху. Цвіте пасифлора зеленувато-білими ароматними квітами. Середня тривалість життя рослини становить 5-7 років.
Плоди маракуї мають гладку воскову поверхню і овальну форму в діаметрі від 4 до 8 сантиметрів (подібно лимону). Середня вага становить близько 35-50 г.
Зараз культивується два основних види пасифлори – з фіолетовими і жовтими фруктами. Жовті плоди, як правило, більше, ніж фіолетові, і виростають до розмірів грейпфрута. Однак м’якоть фіолетових плодів більш соковита і солодка і має багатший аромат і смак. Усередині плодів розташовуються мембранні мішки, що містять м’ясистий сік з численними дрібними насінням без кісточок.
Склад маракуйи
Корисні властивості маракуї обумовлені її хімічним складом. Так, в 100 г плодів міститься:
- 78 г води;
- 2,4 г білків;
- 0,4 г жирів;
- 13,4 г вуглеводів;
- 1,5 г клітковини.
Крім того, плоди багаті вітамінами, серед яких найбільше аскорбінової кислоти і вітаміну РР (24 і 2,5 мг відповідно в 100 г плодів). Також маракуйя містить інші вітаміни, а саме вітаміни A, B1, B6, B5, B2, E, H і K.
Плоди маракуї можна віднести до ряду фруктів, що містять у великій кількості калій, який грає велику роль в роботі серцево-судинної системи (340 мг в 100 г плодів). Також маракуйя містить і інші макроелементи, а саме: кальцій, натрій, сірку, хлор, фосфор і магній.
З мікроелементів, що містяться в плодах пасифлори, найбільше заліза і цинку (1,3 і 0,25 мг відповідно в 100 г), а також у невеликих кількостях знаходиться йод, марганець, мідь, фтор і деякі інші.
У 100 г плодів маракуї міститься в середньому близько 68 ккал.
Корисні властивості маракуї
Завдяки збалансованому мінеральному складу і великому вмісту калію, лікарі-дієтологи рекомендують їсти плоди маракуї при захворюваннях печінки, серцево-судинної системи і сечовивідних шляхів. Також завдяки низькій калорійності і високій харчовій цінності вони радять вживати цей фрукт для зниження ваги.
Маракуйя має жарознижувальну, протимікробну і проносним властивостями. До інших корисних властивостей маракуйи відноситься здатність покращувати роботу травної системи, знижувати рівень холестерину в крові і виводити з організму токсини, сечову кислоту та інші продукти обміну.
М’якоть маракуйи є джерелом харчових волокон, вміст яких в деяких сортах досягає 27%. Клітковина забезпечує виведення холестерину з організму, а також захист слизової оболонки товстого кишечника.
Велика кількість вітаміну C, що міститься в маракуї, сприяє посиленню імунітету проти грипу та інших інфекційних захворювань. Вітамін A і флавоноїди необхідні для збереження хорошого зору і повноцінного харчування слизових оболонок і шкіри.
Сік маракуї має заспокійливу властивість, допомагає зняти втому і покращує якість сну. Деякі дослідження стверджують, що сік маракуї пригнічує ріст ракових клітин. Насіння плодів є важливим джерелом білка.
Масло маракуйи
Ароматичне масло маракуйи містить олеїнову (до 20%), лінолеву (до 80%), стеаринову (до 5%) і пальмітинову (до 15%) кислоти, а також сапоніни, амінокислоти, лимонну і аскорбінову кислоти, пектин, алкалоїди, крохмаль і калій.
Масло маракуйи при нанесенні на шкіру залишає тонку плівку, яка з одного боку перешкоджає втраті вологи, а з іншого – дозволяє шкірі дихати. Вітаміни-антиоксиданти, що входять до складу масла, запобігають передчасному старінню шкіри і захищають її від негативного впливу зовнішніх факторів. До інших корисних властивостей масла маракуйи відносять:
- Стимулювання локального кровообігу;
- Відновлення захисного ліпідного шару і пружності шкіри;
- Сприятливий вплив на запалену і роздратовану шкіру.
Масло маракуйи застосовують в косметології для виготовлення:
- Масажних масел;
- Зволожуючих і регенеруючих кремів;
- Кремів, гелів, масок для вікової, сухої, жирної і проблемної шкіри;
- Гелів для душу;
- Масла і кремів для догляду за шкірою після засмаги;
- Шампунів і кондиціонерів для будь-якого типу волосся;
- Масла для посічених кінчиків волосся;
- Лікувальних кремів при екземі, лущенні і псоріазі.
Застосування маракуйи
- У країнах Карибського басейну в лікувальних цілях широко використовуються всі частини маракуйи:
- Листя, що містять алкалоїди, використовують для поступового зниження кров’яного тиску;
- Квіти застосовують як седативний і спазмолітичний засіб;
Плоди використовують як супутню терапію при лікуванні нервових розладів, бронхітів, астми, артриту, безсоння, шлунково-кишкових розладів і симптомів менопаузи.
У їжу вживаються тільки стиглі плоди маракуї. Зазвичай їх їдять в сирому вигляді, розрізаючи навпіл і виїдаючи м’якоть ложкою. Після зберігання протягом кількох днів у теплому місці утримання цукрів в плодах збільшується.
У різних країнах склалися різні кулінарні традиції використання маракуйи:
- У Бразилії готують муси і соки з м’якоті плодів, а насінням прийнято прикрашати випічку;
- На Філіппінах і Гаваях плоди маракуї, як правило, не розрізають, а проколюють, після чого м’якоть, як з кокоса, випивають через трубочку;
- В країнах Латинської Америки плоди традиційно їдять з лаймом і червоним перцем;
- Сироп з маракуї в Домініканській Республіці прийнято подавати з фруктовим льодом, а плоди – є з цукром;
- Десерт з плодів рослини з медом є популярною стравою у В’єтнамі;
- В Австралії з маракуйї традиційно готують солодкі соуси і їдять їх з десертами на сніданок.
Як вибрати і зберегти плоди маракуї
Плоди маракуї слід вибирати добре дозрілими і важкими для свого розміру. Плоди зі злегка зморшкуватою шкіркою, як правило, більш солодкі і смачні, а незначні порізи і плями на їх якість не впливають.
Зберігати плоди слід в темному прохолодному місці, як правило, не більше одного тижня. Для того щоб зберегти пассифлору довше, її найчастіше посипають невеликою кількістю цукру і заморожують.
Протипоказання
- Вживання плодів маракуї не рекомендується людям, які мають схильність до алергічних реакцій, а також при індивідуальній непереносимості цього фрукта.
Маракуйя: корисні властивості та протипоказання для організму
Добрий день, дорогі читачі! Яку тільки екзотику нині не зустрінеш на прилавках магазинів! І не завжди зрозуміло, що з нею робити – чи потрібно піддавати кулінарній обробці або правильно їсти в сирому вигляді, овоч перед нами або фрукт, чистити його або вживати з шкіркою і кісточками… До недавнього часу маракуйя, корисні властивості якої багатьом вже відомі, залишалася загадкою.
Довелося зайнятися самоосвітою, підсумками якого і хочу з вами поділитися – раптом мої “вишукування” стануть в нагоді тим, хто ще сумнівається, чи включати цей тропічний плід у свій раціон.
Як виглядає рослина
Як росте маракуйя, яку ще називають пасифлорами, можна побачити не тільки на її батьківщині в Бразилії, але і практично по всьому світу в зонах з тропічним і субтропічним кліматом.
Ця потужна ліана з темно-зеленими великими листками цвіте фантастично красивими квітами, на місці яких через пару місяців дозрівають плоди жовтого або пурпурно-фіолетового кольору, які за формою нагадують велику сливу.
Шкірка у стиглих плодів щільна, злегка зморшкувата, а у недозрілих – гладка. У розрізі відкривається соковита желеподібна м’якоть, кисло-солодка на смак, з дрібними кісточками і незрівнянним ароматом.
Чудовий склад
Теплий клімат, волога і сонячне світло дозволяють маракуї з’єднати в своєму складі велику кількість вітамінів і мікроелементів, життєво необхідних для здоров’я і краси. Разом з ніжною апетитною м’якоттю в наш організм потрапляють корисні речовини:
- вітаміни – А, С, Е, К, групи В;
- мінерали – залізо, фосфор, мідь, магній, кальцій, селен, цинк;
- вуглеводи;
- білки;
- жири;
- клітковина та харчові волокна.
Калорійність 1 шт маракуї вагою близько 50 г становить приблизно 35 ккал, що дозволяє без побоювань включати корисний фрукт у денний раціон при боротьбі із зайвою вагою.
Користь і шкода плода для організму людини
Корисні властивості тропічної пасифлори, звичайно ж, не обмежуються “допомогою” худне. Кожен з нас, за рідкісним винятком, може отримати з фрукта саме ті речовини, які потрібні нашому організму. Яких-небудь серйозних протипоказань для здоров’я пасифлора не має, але в усьому, як відомо, хороша міра.
- Два-три плоди містять денну норму аскорбінової кислоти, а значить, зміцнюють імунітет, допомагають боротися з простудними і вірусними захворюваннями, підвищують тонус і еластичність судин, нейтралізують вільні радикали. Однак надлишок вітаміну С може обернутися розладом шлунка, печією, шкірними висипаннями, головним болем і запамороченням, тому їжте фрукт у міру.
- Рослинні волокна і клітковина сприяють нормалізації травлення, посиленню перистальтики, виведенню шлаків і токсинів з кишечника. Але в періоди загострення захворювань шлунково-кишкового тракту від вживання маракуйі краще відмовитися.
- Калій зі складу маракуйі сприяє розширенню судин, зв’язуванню надлишку натрію, поліпшенню циркуляції крові, посиленню кровотоку, зниженню артеріального тиску. Людям, що страждають гіпотонією, варто пам’ятати про цю властивість пасифлори і не дуже зловживати її плодами.
- Жінкам у періоди вагітності і лактації тропічний плід допоможе заповнити дефіцит заліза і нормалізувати гемоглобін, а фолієва кислота забезпечить правильний розвиток нервової і кісткової систем майбутнього малюка. Слід мати на увазі, що при вагітності імунна система жінки працює з підвищеним навантаженням, тому вживати фрукт потрібно з обережністю, щоб не викликати алергію.
- Пасифлорі приписують властивості афродізіака, а серотонін в її складі допомагає і чоловікам, і жінкам відчути емоційний підйом і налаштуватися на романтичний лад. Крім того, плід сприяє профілактиці простатиту і аденоми у чоловіків і нормалізації менструального циклу у жінок.
- Дітям багата вітамінами маракуйя, звичайно ж, корисна, але тільки починаючи з 4-5 років, оскільки раніше травна система ще не має достатньої кількості ферментів для перетравлення такої екзотики. До того ж не можна виключити ризик розвитку алергічної реакції, адже дитячий імунітет тільки-тільки починає формуватися.
Вибираємо і їмо маракуйю
Більше не буду втомлювати вас медичними подробицями, дорогі читачі. Про корисний поговорили, тепер давайте про приємне – як є маракуйю і як її правильно вибрати.
Як вибрати
Кілька простих ознак допоможуть нам визначитися з вибором.
- Якщо на вигляд плід виглядає легше, ніж важить насправді – це ознака того, що м’якоть стигла і соковита.
- Добре, якщо шкірка злегка шорстка і потріскана. Оскільки вона досить товста, можна не хвилюватися про те, що шкідливі бактерії проникнуть всередину.
- Краще віддавати перевагу великим і м’яким екземплярам темного насиченого кольору.
Якщо вам все-таки дісталися недостатньо стиглі плоди, вони дозріють через кілька днів, якщо ви залишите їх при кімнатній температурі, а особливо в одній ємності з яблуками, бананами або грушами.
Як є
Щоб насолодитися неповторним смаком маракуї, достатньо всього лише розрізати її навпіл і витягнути ложечкою соковиту м’якоть. Багатьох цікавить питання: чи можна їсти кісточки, яких так багато всередині плоду? Не тільки можна, а й дуже корисно, адже це багате джерело натуральної клітковини. Якщо ви все ж хочете від них позбутися, найпростіше зробити це, протерши м’якоть через сито.
З м’якоті також віджимають сік, який має чудові тонізуючі властивості, втамовує спрагу і благотворно діє на весь організм. Нерідко він буває занадто солодким, тоді його змішують з апельсиновим і отримують чудовий ароматний напій. Крім цього, сік маракуї входить до складу багатьох алкогольних коктейлів, відтіняючи смак благородних віскі, бурбона, лікерів або текіли.
Можна довго перераховувати, з чим ще поєднується тропічний фрукт. Його додають в йогурти, морозиво, десерти, випічку, муси, соуси. Він є пікантним інгредієнтом рецептів страв з морепродуктів і м’яса.
Перед приготуванням маракуйю ретельно миють, ріжуть і чистять від шкірки, яка в їжу не використовується, а у деяких сортів і зовсім буває отруйною.
Пара слів про зберігання
Зберігати пасифлору можна по-різному:
- свіжі плоди тримають в холодильнику не довше 5-7 днів;
- сушені у вигляді цукатів зберігають від 3 до 6 місяців і їдять замість цукру;
- для заморозки плоди потрібно попередньо почистити від шкірки, змішати з цукром і розкласти в пластикові контейнери. Такі заготовки поміщають в морозилку на строк до 12 місяців, де вони зберігаються без втрати корисних властивостей і смакових якостей.
Висновок
Існує думка, що харчуватися потрібно тими продуктами, які звичні для регіону нашого народження і постійного проживання. Мені це твердження завжди уявлялося сумнівним, оскільки еволюція нагородила людський організм умінням пристосовуватися до будь-яких змін навколишнього середовища.
Маючи хоча б загальне уявлення про те, які вітаміни містяться в обраному екзотичному фрукті, ми можемо скласти відмінно збалансоване поживне меню. І чому б для цього не скористатися можливостями пробувати щось нове і незвичайне?