Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Поласувати смачним печивом, приготованим з вівсяних пластівців, люблять як багато дорослих, так і малюки. Ми докладніше розповімо про користь і шкоду цих ласощів, а також дамо поради щодо його вживання.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Печиво, приготоване з вівсяної крупи, досить поживне. Калорійність готового ласощі багато в чому залежить від того, які інгредієнти були використані при його виготовленні.

Так, калорійність продукту істотно підвищується, якщо при його приготуванні в нього було додано вершкове масло або велику кількість цукру.

Калорійність продукту може бути більшою також внаслідок додавання в тісто для печива сухофруктів, меду або горіхів.

Харчова цінність магазинних вівсяних десертів може істотно відрізнятися від домашніх. В середньому, в 100 грамах цих ласощів міститься близько 450 ккал. При цьому в даному продукті міститься також досить багато вуглеводів. Так, вміст цих харчових нутрієнтів в 100 грамах ласощів становить майже 72 г.

Протеїнів і ліпідів у печиві міститься трохи менше, ніж вуглеводів. Так, в 100 грамах ласощів міститься 6,6 г білків і 14,5 г жиру. Кількість ліпідів у печиві може бути більшим, якщо при його виготовленні в нього було додано більше вершкового або рослинного масла.

БЖУ печива зазвичай враховують люди, які постійно стежать за своєю вагою. Вівсяне печиво, безумовно, не можна віднести до дієтичних продуктів. Людям, які хочуть приготувати менш калорійну солодкість, краще приготувати таку випічку самостійно в домашніх умовах. В цьому випадку можна буде знизити кількість інгредієнтів, що мають високу калорійність.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Багато виробників таких ласощів виготовляють свою продукцію, використовуючи стандарти якості. У цьому документі відображені органолептичні властивості продуктів. Таке печиво підходить не тільки для дорослих, але і для малюків.

Існує безліч різних рецептів виготовлення смачного печива з вівса. При виготовленні цих солодощів можуть бути використані різні інгредієнти. Так, у складі печива зазвичай присутні:

  • вівсяне борошно;
  • цукор або мед;
  • розпушувачі;
  • пшеничне борошно (частіше вищого сорту);
  • рослинне масло (може бути замінено на маргарин);
  • вода;
  • сіль.

Склад ласощів може бути різним. Так, у печиво можна додати шоколадні кульки, шматочки сухофруктів або цукати. Таке печиво можна їсти не тільки в звичайні дні, але й вживати на свята.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Якісне вівсяне печиво дуже корисно для здоров’я. Так, ці ласощі має багато корисних властивостей для організму.

Якщо печиво було виготовлено з борошна грубого помелу, то в ньому міститься багато рослинних волокон.

Вони сприяють нормалізації роботи кишечника, приводячи до відновлення скорочувальної функції товстого кишечника. Ця дія сприяє профілактиці запорів і появи геморою.

У вівсяній борошні міститься безліч корисних активних компонентів. Ці речовини сприяють поліпшенню роботи органів шлунково-кишкового тракту. Але також ці активні компоненти допомагають поліпшити роботу печінки і жовчного міхура. Містяться в якісному печиві також і речовини, які сприяють зниженню концентрації холестерину в крові.

У вівсяній борошні ще містяться компоненти, що допомагають зменшити вираженість несприятливих симптомів при гастриті з підвищеною кислотністю. Вживання цього десерту допомагає зменшити дискомфортні ознаки диспепсії, які виникають у людей, які страждають на дану патологію.

Вживати вівсяне печиво можна при багатьох патологіях внутрішніх органів. Однак при вживанні цих солодощів слід пам’ятати про те, що в великих кількостях їсти їх не варто. Якщо є вівсяні печива у великій кількості, то уникнути появи зайвих кілограмів не вийде.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

В магазинному вівсяному печиво міститься досить багато цукру. Саме тому такий десерт не слід вживати людям, що страждають на цукровий діабет 2 типу. Велика кількість цукру в такому печиві може спровокувати підвищення глюкози в крові, що призведе до розвитку гіперглікемії. Даний стан для діабетиків вкрай небезпечно, оскільки може призвести до розвитку ускладнень цього захворювання.

Людям, що страждають на цукровий діабет 2 типу, краще вибирати печиво з вівса з додаванням фруктози. Їсти такий десерт слід в обмеженій кількості. При бажанні вівсяне печиво можна приготувати і вдома. Діабетикам при виготовленні таких ласощів не слід додавати цукор. Замість цієї солодкої добавки краще використовувати трохи меду або порізані сухофрукти.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Вживати вівсяне печиво при загостренні запального захворювання шлунка не варто. Їсти цей десерт можна виключно в момент ремісії гастриту та обов’язково стежити за кількістю. Надмірне вживання вівсяного печива може викликати хворобливі відчуття в животі.

Є такий десерт під час гострого панкреатиту також не слід. Вживання вівсяного печива під час нестійкої ремісії хронічного захворювання також слід обмежити, так як це може привести до посилення перебігу патології. Людям, що страждають панкреатитом, вживати печиво з вівса слід вкрай обережно.

Перед вживанням цього десерту їм краще обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Майбутнім мамам часто хочеться поласувати чимось смачненьким. Часом тяга до солодкого така сильна, що боротися з нею буває вкрай складно. Обмежувати себе у вживанні солодощів під час вагітності не слід, якщо вони не приносять шкоди ні майбутній мамі, ні її малюкові. Якісне вівсяне печиво може стати відмінним десертом, який можна їсти вагітним.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Готувати такі ласощі краще вдома. В цьому випадку майбутня мама може бути впевнена в тому, які інгредієнти були використані для приготування такого десерту. При цьому можна використовувати тільки натуральні компоненти. У домашньому печиві не буде небезпечних для здоров’я стабілізаторів та консервантів.

При вживанні вівсяного печива майбутнім мамам потрібно знати про те, що ця солодкість досить калорійна. Для того щоб не спровокувати появи несприятливих симптомів, достатньо вживати 1-2 штуки солодкого десерту. Велика кількість цього десерту може навіть спровокувати виникнення несприятливих симптомів метеоризму.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Поласувати солодким вівсяним печивом люблять багато малюків. Однак педіатри радять батькам крихіток не поспішати з введенням цього десерту в дитяче меню. Малюкам дошкільного віку краще готувати даний десерт будинку. При цьому в ласощі не слід класти занадто багато цукру.

При вживанні вівсяного печива обов’язково потрібно простежити за самопочуттям дитини. Так, якщо на тлі вживання цих солодощів у крихти з’явилася хворобливість в області шлунка або інші неприємні симптоми, то дитину слід обов’язково показати лікарю. У такій ситуації слід обов’язково виключити у крихти індивідуальну непереносимість вівса.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

У вівсяному печиві містяться компоненти, які можуть нашкодити організму. Зазвичай неприємні симптоми з’являються у людей, які мають протипоказання до їх прийому.

Так, не слід вживати ці ласощі людям, які мають алергію або індивідуальну непереносимість інгредієнтів зі складу. Алергічна патологія може проявлятися по-різному. Досить частий симптом харчової алергії – поява сверблячих шкірних висипань.

Якщо після вживання десерту з’явилася алергічна висипка, то в цьому випадку від нього слід відмовитися і обов’язково звернутися за консультацією до лікаря.

Вівсяне печиво – десерт, який можна їсти при дієті. Однак звичайне магазинне печиво для цього не підходить. Людям, які хочуть схуднути, краще приготувати ці ласощі самостійно. Дієтичне домашнє печиво можна споживати навіть під час схуднення.

Вживати такі ласощі краще в першій половині дня, оскільки в ньому все-таки містяться вуглеводи. Якщо їсти таке печиво після обіду або на ніч, це може призвести до зниження темпу зниження ваги.

Приготувати дієтичне печиво з вівсянки можна і самостійно. Рецепт приготування такого десерту досить простий. Для того щоб зробити дієтичне печиво з вівсянки, будуть потрібні:

  • вівсяні пластівці – 1,5 склянки;
  • порізана курага – 50 г;
  • цукрозамінник – за смаком;
  • яйця – 2 шт.;
  • ванілін – на кінчику ножа;
  • кориця – до смаку.

У ємкість для збивання розбийте яйця й змішайте їх з ваніліном. Після цього додайте до яєчної суміші вівсяні пластівці, курагу, корицю і цукрозамінник. Далі отриману масу слід добре перемішати. Після цього суміш слід залишити на 5-7 хвилин, щоб вівсянка трохи набухла.

Після цього можна формувати печиво. Зручніше це робити за допомогою звичайної столової ложки. Вкладати печиво для випічки потрібно на деко, застелене змазаним маслом пергаментом. Випікати дієтичний десерт слід у розігрітій духовці при температурі 180 градусів до готовності. Час приготування ароматного десерту становить від 15 до 20 хвилин.

При бажанні курагу в цих ласощах можна замінити на інші сухофрукти. Цукрозамінник при цьому можна замінити медом. Однак при додаванні солодких добавок слід пам’ятати про їх кількість. Додавати їх багато не потрібно, оскільки занадто солодкий десерт може уповільнити процеси зниження ваги.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Прийнято вважати, що кондитерська продукція шкідлива для організму та не може мати корисних властивостей, проте це не завжди актуально. Наприклад, вівсяне печиво, його класична рецептура включає в себе яйця, масло, цукор, розпушувач, пластівці з вівса. Користь і шкода вівсяного печива – тема цієї статті.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Історія появи вівсяного печива

З’явилося ласощі з вівсянки в кінці XVII століття, завдяки пекарям зі Шотландії. У той час пшениця не була настільки популярна, як зараз, а найбільш важливим злаком вважався овес.

Для приготування печива шотландці використовували зерна вівса, крупно перемелені, змішували їх з водою, а зрідка додавали трохи сметани. Отримане тісто розгортали в невеликі коржі, які потім пекли на розпечених каменях.

Саме так з’явилася ця виріб з вівсянки, настільки багате корисними властивостями. Користь вівсяного печива для організму вже тоді була загальновизнана.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Хімічний склад вівсяного печива

У складі цих ласощів досить велика кількість корисних амінокислот, які мають властивість приносити користь мозку, м’язам, регулюють нервову систему.

склад кількість
білки 6,20 г
жири 18,10 г
вуглеводи 68,70 г
вода 5,70 г
зола 1,40 г

Випічка з вівса має багато клітковини і мінеральних речовин, має корисні властивості для кожної людини:

  • фосфор,
  • кальцій,
  • калій,
  • цинк,
  • залізо.

Харчова цінність і калорійність вівсяного печива

У 100 грамах звичайного печива з вівсянки міститься близько 450 ккал. У такій же кількості дієтичної випічки буде близько 300 ккал. При цьому якщо в виріб додані сухофрукти, це істотно підвищить його калорійність і користь для організму.

Нижче в таблиці представлені різні типи печива та їх калорійність:

вид печива калорійність на 100 грамів калорійність одного печива
звичайне 420 ккал 63 ккал
з шоколадною крихтою 460 ккал 69 ккал
з насінням 440 ккал 66 ккал
з родзинками 430 ккал 64,5 ккал
дієтичне 200 ккал 30 ккал

Досить висока калорійність продукту не означає його безумовну шкоду. Незважаючи на це, корисні властивості десерту з вівса незаперечні.

Чим корисне вівсяне печиво

Печиво з вівса вважається продуктом харчування з багатими корисними властивостями. Адже кондитерський виріб містить речовини, які є обов’язковими в раціоні людини. Вівсяне печиво, його користь і шкода для здоров’я часто стають приводом для суперечок.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Борошно з вівса містить масу макро- і мікроелементів, які приносять користь при вживанні в їжу і не завдають шкоди. Її присутність у складі надає ласощам безліч корисних властивостей:

  • користь для функціонування кишечника, профілактика запорів,
  • поліпшення настрою, підвищення сил, без нанесення шкоди на відміну від лікарських засобів з такими властивостями,
  • підвищення енергетичного рівня для фізичної та розумової діяльності,
  • користь для шкіри,
  • позбавлення від підвищеної дратівливості, тривожності,
  • допомога у збереженні тонусу м’язів,
  • сприяння кровообігу,
  • швидке відчуття насичення,
  • активізація когнітивних функцій.

Важливо! Вживання вівсяного печива сприяє очищенню холестеринових відкладень на стінках судин. Подібними корисними властивостями можуть похвалитися не всі продукти.

Однак промислові кондитерські вироби містять занадто багато вуглеводів, тому не рекомендується включати їх у раціон діабетиків, інакше замість очікуваної користі буде завдано шкоди.

Чи можна вівсяне печиво

Серед кондитерського розмаїття печиво, мабуть, є одним з найбільш популярних. Як правило, саме їх дозволяється вживати при лікувальних чи інших дієтах.

Вагітним жінкам

У період вагітності жінкам рекомендується утримуватися від різних магазинних кондитерських виробів, щоб не завдати шкоди здоров’ю малюка. Однак вівсяне печиво навіть у такий період дозволяється.

Справа в тому, що шкода від нього значно нижча в порівнянні з іншими видами випічки, а користь істотно вища.

Тому в разі вживання випічки з вівсянки в розумних кількостях вагітна жінка отримає корисні властивості та не завдасть шкоди.

При грудному вигодовуванні

У період лактації заборонені копченості, смажені, гострі або солоні продукти. Крім того, виключаються всі види їжі, здатні спровокувати у новонародженого алергію чи викликати коліки. Але печиво не потрапляє до переліку продуктів, що приносять шкоду, тому його дозволено їсти в невеликих кількостях.

Довідка! Якщо приготувати печиво з вівсянки самостійно, то цукор можна замінити сухофруктами, тоді шкода буде ще нижча, а корисні властивості збільшаться.

Випічка з вівсянки відноситься до продуктів швидкого перекусу, що найбільш актуально для мам з маленькими дітьми. При цьому ласощі з вівсянки принесе користь, не завдасть шкоди, здатне швидко наситити, а на смак дуже приємне.

При схудненні

Шанувальників різних ЗСЖ дієт незмінно хвилює питання, чи можна вживати вівсяне печиво при зниженні ваги, наскільки високий ризик шкоди для фігури від цих ласощів. На це питання не можна відповісти однозначно.

Якщо розглядати класичну рецептуру цієї випічки, то її калорійність досить велика. У поєднанні з великою кількістю вуглеводів і жирів продукт і зовсім не тягне на звання дієтичного, тому може завдати шкоди.

Тому ласощі з вівса дозволяється включити в раціон, якщо необхідно швидко і з користю насититися, позбутися відчуття втоми та підвищити емоційний настрій.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Наприклад, перед іспитом, важливою нарадою. Тоді вживання печива з вівсянки сприятиме зняттю подразнення та нервозності, що знизить шкоду для організму. Крім того, буде активізована робота мозку і з’являться сили.

Ця страва зможе стати альтернативою на сніданок, коли немає часу приготувати повноцінне блюдо.

Однак це все екстрені випадки, включати вівсяну випічку у вигляді елемента дієтичного харчування не рекомендується, оскільки при наявності зайвих кілограмів цей продукт здатний нанести більше шкоди, ніж користі.

При цукровому діабеті

Особам, які хворіють на цукровий діабет, забороняється вживати здобне випічку, тістечка, торти та інше. Такі продукти завдають неймовірної шкоди.

Вівсяне печиво в такій ситуації стає найкращим варіантом за умови, що воно буде приготовлено самостійно. Адже тільки так можна бути впевненим, що продукт не принесе шкоди, а буде отримано тільки користь.

Особливо важливо звертати увагу на простоту способу приготування страви з такими корисними властивостями.

Складові:

  • ваніль,
  • половина склянки вівсяних пластівців,
  • 100 мілілітрів води,
  • половина склянки вівсяної муки,
  • столова ложка маргарину зі зниженим вмістом жиру,
  • столова ложка фруктози.

Спосіб приготування:

Борошно з’єднують з пластівцями вівсянки. У суміш додають м’який маргарин і все ретельно перемішують. Під час вимішування вливають воду. У момент, коли тісто стане однорідним, всипають ванілін та фруктозу. На деко, застелене пергаментом, ложкою викладають суміш. Готують при 200 °C до золотистого відтінку.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Важливо! Вживання вівсяного печива на фруктозі істотно підвищить його користь для діабетиків.

Що додають у вівсяне печиво

  • Кондитерський жир. Більшість людей бояться їсти десерт з вівсянки саме через ці складові. Однак без них приготувати печиво неможливо. Цей інгредієнт не принесе великої шкоди, за умови, що людина не боїться за фігуру.
  • Розпушувач. Цей інгредієнт сприяє підняттю тіста і надає крихкість.
  • Цукор. У класичному рецепті досить багато цукру, проте сьогодні на прилавках є маса дієтичної продукції, її користь набагато вища.
  • Рослинні масла. Найчастіше виробники прагнуть здешевити виробництво та замінюють маргарин рослинними складовими. І якщо від соняшникової олії шкоди не буде, то з пальмовими маслами справи значно гірші.
  • Сухофрукти, цукати і насіння. Продукція з подібними наповнювачами стає калорійнішою, але при цьому користь від неї значно вища.
  • Мед. Цей інгредієнт покликаний надавати печиву приємний темний колір. При термічній обробці він втрачає всі корисні властивості, але і шкоди не принесе.
  • Консерванти. Їх присутність легко виявити, перевіривши термін придатності. Чим він довший, тим більше там консервантів, і більше шкоди та менше користі від вживання такого печива.

Шкода вівсяного печива і протипоказання

Вівсяне печиво не рекомендовано при наявності зайвої ваги. Особам з цукровим діабетом звичайна продукція завдасть шкоди, набагато більше користі буде від печива, де цукор замінено фруктозою. Коли мають місце проблеми зі шкірою (акне, прищі, жирна шкіра та інше), такий десерт не принесе користі.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Важливо! Особам з алергічними реакціями на різні харчові добавки магазинні солодощі також можуть завдати шкоди.

Як вживати вівсяне печиво з користю

Для отримання максимальної користі, а не шкоди, при вживанні вівсяного печива краще приготувати десерт самостійно. Якщо випічка містить крохмаль, маргарин, яйця та цукор у великій кількості, то краще звести її вживання до мінімуму, оскільки корисних властивостей у неї небагато.

Не варто включати магазинне печиво в щоденний раціон. Щоб не завдати шкоди фігурі і здоров’ю, краще перенести вживання десерту на сніданок.

Як приготувати вівсяне печиво в домашніх умовах

Приготування цього десерту з великими корисними властивостями зовсім нескладне і доступне навіть новачкам кулінарії.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Рецепт дієтичного вівсяного печива

Такі дієтичні печива з вівсяних пластівців можна іноді включати в раціон навіть при зниженні ваги. Завдяки оптимальному складу, корисні властивості такого ласощі максимальні, а шкода мінімальна.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Складові:

  • 200 г вівсяних пластівців,
  • 130 мл води,
  • 2 ст. л. меду.

Спосіб приготування:

Вівсяні пластівці необхідно залити водою і залишити на 10 хвилин. У цей час мед розтопити на водяній бані і влити в пластівці. Суміш слід ретельно перемішати і зліпити з неї невеликі кульки.

Довідка! Під час ліплення краще змочити руки в холодній воді.

Випікати кульки 25 хвилин при 150 градусах.

Рецепт вівсяного печива для дітей

Для дітей краще приготувати корисне печиво з вівсяних пластівців і банана. Подібний десерт припаде до смаку малюкам, а корисні властивості порадують батьків.

Складові:

  • 3 невеликих банана,
  • 2 склянки вівсяних пластівців,
  • 100 мл молока,
  • 1 ст. л. вершкового масла,
  • 50 г родзинок.

Спосіб приготування:

Банани подрібнюються в блендері. У пюре з фруктів всипаються вівсяні пластівці. Після в суміш потрібно додати молоко, вершкове масло і родзинки, попередньо замочені у воді. Все перемішують і викладають на деко маленькими коржиками. Випікати при 200 °C 20 хвилин.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Як вибрати якісне вівсяне печиво

При покупці печива краще віддавати перевагу приватним пекарням, корисні властивості такої продукції будуть вищими. Як правило, такі заклади зберігають репутацію і готують випічку за класичними рецептами.

Якщо говорити про магазинну продукцію, то для отримання корисних властивостей при виборі необхідно:

  1. Віддавати перевагу печиву в прозорій упаковці.
  2. Звертати увагу, щоб продукт був цілісним.
  3. Печиво має бути рівномірного кольору і м’яким на дотик.
  4. Не забувати, що чим довший термін придатності, тим менше користі від продукції і більше шкоди.
  5. Краще, якщо в складі яйця, а не яєчний порошок.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Висновок

Отже, можна зробити висновок, що користь і шкода вівсяного печива приблизно однакові. Однак у силах споживача збільшити корисні властивості товару, що купується, і зменшити шкоду. А якщо не полінуватися і приготувати ласощі вдома, то користь буде в рази вище.

Чи була Вам дана стаття корисною? Так/Ні

Вівсяне печиво. Користь і шкода. Рецепти

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Вівсяне печиво – це смак дитинства. Аромат свіжоспеченого вівсяного печива вмить збере всю родину. Його користь очевидна. Адже овес містить необхідні організму мікроелементи і вітаміни.

Клітковина вівса містить чимало кальцію, а це – здорові нігті, волосся і зуби. Тому ніякі ефективні дієти не обходяться без цього корисного продукту.

Приготувати печиво можна самому, а можна купити готове.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Якщо немає часу чи бажання возитися з випічкою на кухні, печиво, звичайно, можна купити і в магазині. При цьому користь чи шкода печива буде прямо залежати від вашої пильності при покупці. Вибираючи, помічайте колір печива. Він може бути від світло-до темно-коричневого.

Якщо є додавання меду, то печиво матиме колір темніше. Не купуйте підгоріле печиво – воно не принесе вам користі. Печиво має бути досить сухим. Розмокле, пересушене – не годиться. Термін придатності говорить про кількість доданих консервантів.

Чим він менше – тим менше консервантів містить продукт. Виробники пропонують печиво з різними добавками: горіхами, цукатами, шоколадом, прянощами. Тут вибір не обмежений. Купуйте те, що сподобається. Головне – дивіться на упаковку.

Герметично запаяна, із зазначенням дати виробництва і термінів зберігання – такою вона повинна бути.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

У чому ж шкода такого смачного печива? Не забувайте, що воно містить чимало цукру. Це шкідливо людям, схильним до повноти, а також діабетикам. Шкідливими є і різні розпушувачі, що застосовуються при випічці печива. Назва «вівсяне» теж не зовсім нешкідливе, так як в тісто додають досить пшеничного борошна. А такий продукт вже не можна вважати дієтичним.

Щоб вівсяне печиво принесло користь, варто спробувати спекти його самим. Ось кілька рецептів такої випічки.

  • Печиво вівсяне «Хвилинка»

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Інгредієнти: 2 склянки пластівців вівсяних, півсклянки цукру, 2 яйця, 100 г масла вершкового або маргарину.

Спосіб приготування: цукор розтираємо з розм’якшеним маслом до білого. Додаємо яйця і вівсяні пластівці. Все перемішуємо. Деко закриваємо папером для випічки, змащуємо жиром.

За допомогою двох ложок формуємо печиво. Випікаємо 10 хвилин при температурі 180 градусів. Цей та інші рецепти з фото ви знайдете на сайті.

  • Печиво вівсяне на рослинній олії

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Інгредієнти: 3 склянки пластівців вівсяних, по половині склянки рослинного масла, цукру, родзинок, 1/3 склянки порізаних волоських горіхів, 3 яйця, ванілін.

Спосіб приготування: у вівсяні пластівці додати цукор, рослинну олію, родзинки, волоські горіхи, яйця, ванілін. Все добре вимішати. Столовою ложкою сформувати 18 печив, викласти на деко і випікати при температурі 180 градусів 15 хвилин.

Хрустке, ситне печиво порадує вас своїм неповторним смаком. Приємного чаювання!

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Вівсяне печиво – користь і шкода

Вівсяне печиво – досить відоме ласощі, знайоме багатьом ще з радянських часів. Дане кондитерське виріб має різні способи приготування і добавки. Для рецепта можна використовувати шоколад, сухофрукти, насіння і багато іншого. Існує думка, що борошняні вироби шкідливі для організму, проте небагато здогадуються, що такі продукти мають і значну користь.

Трохи про продукт

Дане виріб мав широкий спектр вживання ще в минулих століттях. Воно мало явні переваги: доступність інгредієнтів, нескладне приготування і величезну користь для здоров’я.

А також відомо, що в період Першої Світової війни печиво використовувалося як сухий пайок для солдатів. Ситність вироби допомагала долати голод.

Деякий час продукт навіть іменували «солдатським печивом».

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Вівсяне печиво вважається здобною випічкою. Склад продукту може змінюватися завдяки величезній кількості рецептів, однак стандартними інгредієнтами є вівсяні пластівці або борошно. Печиво зазвичай має темний колір.

Вважається одним з основних джерел клітковини. Деякі вважають виріб дієтичним продуктом. В якості додаткових інгредієнтів використовуються масло, цукор, ванілін.

Вівсяне печиво включає в себе наступні компоненти:

  • Амінокислоти.
  • Рослинні жири.
  • Вітаміни та мінерали.

Даний продукт прийнято відносити до швидких вуглеводів. Середня калорійність – близько 500 ккал на 100 г. Вівсяне печиво має досить тривалий термін зберігання.

Однак важливо пам’ятати, що магазинний продукт може значно відрізнятися за складом від домашньої випічки через додавання ароматизаторів та консервантів.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Корисні властивості вівсяного печива

Через присутність вівса в складі, печиво має позитивний вплив на людський організм. Справа в тому, що овес допомагає швидко насититися і зарядитися енергією. Тому так часто продукт вживають на сніданок. До додаткових корисних дій відносяться:

  • Позитивна дія на травлення. Овес сприяє виведенню шлаків з організму, знижує рівень холестерину в крові, сприятливо впливає на кровоносні судини.
  • Овес містить достатню кількість клітковини, вітамінів і білків, що позитивно позначається на кишечнику та печінці.
  • Вівсяне печиво досить калорійне, однак дієтологи рекомендують вживати його на сніданок через швидке почуття насичення.
  • Продукт містить достатню кількість фолієвої кислоти, що добре позначається на жіночому здоров’ї. Нормалізується репродуктивна функція, ендокринна система.
  • Печиво корисне для вагітних жінок, а також у період лактації (природно, в межах норми). Мінерали, які містяться в вівсяній борошні, нормалізують роботу кишечника. А марганець прискорює процес зростання кісток і позитивно впливає на роботу мозку малюка. У період лактації, для досягнення користі, продукт слід вживати з обережністю.
  • Поліпшується психологічний стан: піднімається настрій, зникає відчуття тривоги, усувається дратівливість.
  • Овес здатний зменшувати рівень глюкози, що дуже важливо для хворих на діабет.
  • Зникають запори завдяки поліпшенню перистальтики кишечника.
  • Завдяки вітамінам і амінокислотам, зберігається тонус м’язів.
  • Нормалізується стан шкіри, зменшується ймовірність утворення вугрів.
  • Активно стимулюється мозкова діяльність.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Шкода виробу

На жаль, поряд з позитивними функціями, є і протипоказання:

  • Дієтологи не рекомендують вживати даний продукт повним або схильним до повноти людям через його високу калорійність.
  • У складі магазинного печива можуть бути барвники, емульгатори, а також дешевий маргарин. Ці компоненти можуть негативно вплинути на серцево-судинну систему.
  • Можливість розвитку алергічних реакцій через перевищення норми вживання виробу.
  • Негативний вплив на фігуру. Якщо зловживати кондитерськими виробами, нескладно набрати зайві кілограми за досить швидкий період, що не найкращим чином позначиться на здоров’ї організму.
  • Через велику кількість цукру в складі продукт шкідливий для людей, які страждають на діабет, тому фахівці рекомендують вживати його в мінімальних кількостях.
  • Вівсяне печиво може негативно вплинути на організм при виразці шлунка або гастриті.

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Необхідні рекомендації і поради

Вівсяне печиво зазвичай вживають в їжу разом з гарячими і молочними напоями. Дієтологи рекомендують з’їдати в день не більше 3 штук печива.

А для тих, що худнуть людей, вживання продукту дозволяється лише в першій половині дня, а від випічки з додаванням горішків, шоколаду, насіння краще взагалі відмовитися.

Крім того, існують різні дієтичні рецепти вівсяного печива з мінімальною кількістю калорій.

Фахівці радять відмовитися від покупки продукту в магазині, а виготовляти його самостійно, щоб грамотно контролювати склад. Або купувати печиво в спеціальних пекарнях, де є велика ймовірність натурального складу.

При покупці варто звертати увагу і на упаковку виробу, віддавати перевагу прозорим пакетам і обов’язково звертати увагу, щоб на його дні не було уламків печива і великої кількості крихт.

Якщо в магазині на виробі вказаний пристойний термін придатності, воно містить консервант. Тому варто відмовитися від такої покупки. Також необхідно враховувати м’якість продукту: якщо випічка занадто тверда, можливо, виробник вирішив заощадити на маслі.

Колір виробу повинен бути рівномірним. Важливо пам’ятати, що вівсяне печиво не підходить для щоденного вживання.

Підводимо підсумки

Вівсяне печиво цілком можна вважати корисним продуктом, якщо воно виготовляється в домашніх умовах. При виборі продукту в магазині варто звертати увагу на склад і зовнішній вигляд товару. При дотриманні всіх рекомендацій продукт надасть сприятливий вплив на організм.

Користь і шкода вівсяного печива

Вівсяне печиво: користь і шкода, рецепт з фото крок за кроком

Вівсяне печиво люблять і дорослі, і діти. М’який ненав’язливий смак ласощів призведе в захват будь-кого, хто його спробує. Думка, що солодощі шкідливі для здоров’я, абсолютно не підходить для вівсяного печива. Але чому? Чому так корисно їсти вівсяне печиво? Розглянемо основні корисні властивості цих ласощів і з’ясуємо, кому таке печиво протипоказано.

Історія вівсяного печива

Перші згадки про вівсяне печиво датуються 17 століттям, але по-справжньому популярним це ласощі стало лише в 19 столітті. Батьківщиною вівсяного печива є Шотландія, адже овес – найпоширеніша зернова культура на території цієї країни. Таке ласощі було популярно з кількох причин:

  • Легке приготування.
  • Прості і доступні інгредієнти.
  • Висока харчова цінність.

Печиво з вівса славилося легким приготуванням і найдоступнішими в той час інгредієнтами. Для того щоб приготувати вівсяне печиво необхідний був лише перемелений овес і вода. Першовідкривачі вівсяного печива готували його так: нагрівали камені до розпеченого стану, робили корж з тіста (вівса і води) і запікали на поверхні гарячого каменю.

За часів Першої світової війни, вівсяне печиво було в сухому пайку багатьох армій світу, адже це ласощі мало високу харчову цінність. Досить довго вівсяне печиво називали «солдатським».

Вівсяне печиво: склад і харчова цінність

Про калорійність вівсяного печива можна сказати конкретно, тому що варіантів його приготування безліч.

Більш того, в ці ласощі найчастіше додають різні добавки, які можуть сильно збільшити калорійність продукту. В середньому, калорійність цього продукту становить близько 400 кілокалорій.

Для отримання максимальної користі, досить з’їсти всього лише кілька штучок печива.

До речі, про користь. Які корисні речовини містяться в вівсяному печиві?

  • Залізо.
  • Магній.
  • Цинк.
  • Калій.
  • Кальцій.
  • Білки.
  • Клітковина.
  • Також, вівсяне печиво містить вітаміни групи В та вітамін Е.

Користь вівсяного печива

  • Завдяки тому, що вівсяне печиво містить безліч корисних речовин і вітамінів, воно, природно, має масу корисних властивостей. Розглянемо їх:
  • Нормалізує роботу кишечника.
  • Має високу енергетичну цінність.
  • Запобігає акне, вугри, різні висипання на шкірі.
  • Покращує когнітивні функції.
  • Очищає кишечник.
  • Сприяє виробленню серотоніну.
  • Дарує заряд енергії.

Найголовнішим плюсом цих ласощів є його позитивний вплив на кишечник. Вівсяне печиво очищає кишечник, виводячи шлаки і токсини, нормалізує і стабілізує його роботу, тим самим запобігаючи запори.

Печиво з вівсяної муки відмінно знищує холестеринові відкладення на стінках судин, за рахунок вмісту в ньому речовини инозитола. Також вівсяне печиво домашнього приготування корисно людям, що страждають діабетом, адже воно знижує рівень цукру в крові. Але потрібно звернути увагу, що печиво, зроблене в промислових масштабах, може завдати шкоди тим, кому цукор протипоказаний.

Якої шкоди вівсяне печиво може завдати здоров’ю людини?

Як і багато продуктів харчування, вівсяне печиво може завдати шкоди і має свої протипоказання до вживання. Необхідно сказати, що промислові виробники цих ласощів часто схильні до економії, і замість корисних та безпечних продуктів до складу вівсяного печива потрапляють маргарин і велика кількість цукру.

Тобто, вівсяне печиво краще готувати самостійно, підлаштовуючи склад ласощів під себе. Наприклад, замінюючи цукор фруктозою, а маргарин медом.

То який шкоду вівсяне печиво може завдати організму людини?

· Негативний вплив на фігуру

Все хороше в міру. Це висловлювання відмінно підходить для вівсяного печива. Зловживаючи ласощами в великих кількостях, можна легко набрати зайві кілограми, які не найкращим чином позначаться на фігурі і здоров’ї людини.

· Шкідливий склад

Мало хто в наш час випікає вівсяне печиво самостійно. У цьому і криється шкода ласощі. Промислові виробники цього продукту зловживають різними хімікатами: барвниками, консервантами, ароматизаторами. Більш того, як говорилося вище, на масштабних виробництвах, з метою економії, додають маргарин і велику кількість цукру.

· Алергічна реакція

Алергія на той чи інший компонент продукту – досить поширене явище і відноситься практично до всіх продуктів харчування. Деякі інгредієнти вівсяного печива можуть стати подразниками для організму людини.

Не слід вживати магазинне вівсяне печиво людям, які страждають на діабет. Також, відмовитися від вівсяного ласощі на сніданок доведеться і людям з проблемною шкірою: вугри, акне, різні висипання. Звичайно, слід звернути увагу, що такі протипоказання має печиво, приготоване в промислових масштабах.

Рецепт вівсяного печива в домашніх умовах

Вівсяне печиво – смачне і корисне ласощі. Звичайно, в наш час існує безліч виробників цього продукту, але всім відомо, що домашнє печиво набагато смачніше. Приготувати домашнє вівсяне печиво не складе труднощів, а його продукти дешеві і доступні. Для того, щоб приготувати смачні ласощі, знадобляться такі інгредієнти:

  1. · Яйце (2 штуки)
  2. · Борошно (200 грам)
  3. · Цукор (150 грам)
  4. · Вершкове масло (190 грам)
  5. · Вівсяні пластівці (160 грам)
  6. · Розпушувач (15 грам)
  7. · Ванілін (5 грам)

У миску покладіть вершкове масло. Залиште на 30-60 хвилин, поки масло не підтане. Після того, як масло стане м’яким, необхідно додати ванілін і цукор. Вміст миски потрібно змішати.

Далі розбиваємо в миску два яйця і розмішуємо віночком, поступово досипаючи розпушувач. На цьому етапі можна додати начинку: горіхи, сушені ягоди та інше.

Наступним кроком в отриману масу висипаємо борошно. Замішуємо тісто і даємо настоятися близько години. Слід звернути увагу, що тісто потрібно помістити в глибоку тару і щільно накрити рушником або харчовою плівкою.

Після цього, нагріваємо духовку до 180 градусів. На деко вистилаємо харчову фольгу. Змащуємо поверхню фольги оливковою олією. З тіста ліпимо коржі і викладаємо на деко, дотримуючись між ними дистанцію в 5 сантиметрів.

Ласощі випікаються приблизно 20 хвилин при температурі 180 градусів. Після вилучення дека з духовки, дайте печиву охолонути. Так воно краще відійде від поверхні дека і збереже приємний зовнішній вигляд. Остигнуло печиво необхідно акуратно зняти з листа ножем і викласти на блюдо до подачі. Домашнє вівсяне печиво готове.

На закінчення можна сказати, що вівсяне печиво – це, безумовно, смачний і корисний продукт, але у всьому потрібно знати міру. Кращий варіант – з’їдати кілька штучок на сніданок, запиваючи чаєм. Щоб уникнути шкідливого впливу вівсяного печива на організм, слід ретельно ознайомитися з протипоказаннями до вживання.

Вівсяне печиво: користь і шкода, калорійність

Вівсяне печиво – це смачний і корисний десерт. Але щоб продукт приніс користь, потрібно правильно його вибирати, а найкраще – приготувати в домашніх умовах.

Склад і калорійність

У 100 г магазинного печива міститься близько 430-470 ккал, так як виробники додають багато цукру і маргарину. В одній штучці є приблизно 85 ккал. У дієтичному ласощах калорій менше – від 200 до 300 ккал. А ось випічка з додаванням сухофруктів більш калорійна, хоча і приносить додаткову користь організму.

У 100 г класичного вівсяного печива знаходиться близько 5 г білків, майже 15 г жирів і 74 г вуглеводів. Глікемічний індекс (ГІ) у ласощі досить високий – 79 одиниць.

Незважаючи на високу калорійність, це дуже корисна різновид випічки. У ній містяться амінокислоти, необхідні для роботи мозку, підтримки м’язового тонусу і гарного настрою. У вівсяному печиві багато клітковини і мінеральних речовин: фосфор, кальцій, калій, цинк, залізо. Присутні також вітаміни: E, група B, каротин.

Корисні властивості

Наявність злакових робить вівсяне печиво вельми корисним:

  • покращує роботу кишечника, перешкоджає запорам;
  • підвищує настрій і додає сили;
  • дарує енергію для фізичної і розумової роботи;
  • покращує стан шкірних покривів;
  • допомагає впоратися з підвищеною дратівливістю, тривогою;
  • зберігає м’язовий тонус;
  • сприяє здоровому кровотворенню;
  • дає швидке відчуття насичення;
  • активізує когнітивні функції.

Ось вам список причин для включення вівсяного печива в дитячий і дорослий раціон. А тепер кілька слів про обмеження і про можливу шкоду.

Чи можна під час дієти

Класичне вівсяне печиво – дуже калорійний продукт, причому в ньому багато як вуглеводів, так і жирів. Тому в дієтичному меню воно повинно з’являтися тільки у вигляді великого виключення, коли необхідно в короткий термін отримати заряд бадьорості і гарного настрою.

Наприклад, одне вівсяне печиво перед іспитом або важливим нарадою переб’є голод, допоможе впоратися з втомою і дратівливістю, а також «підзарядить» мозок. Одне печиво послужить заміною сніданку, якщо немає часу на приготування повноцінної трапези.

Але в цілому включати цей десерт в дієтичне харчування не можна. А людям, схильним до повноти, про вівсяне печиво краще і зовсім забути. Якщо вам в процесі схуднення дуже захотілося солодкого, спробуйте вгамувати бажання за допомогою невеликої кількості пастили або пластового мармеладу. До цих вкусностям дієтологи відносяться з великим схваленням.

Шкода і протипоказання

Печиво з вівсяних пластівців небажано їсти при схильності до зайвої ваги.

Людям із цукровим діабетом ласощі може завдати серйозної шкоди. Виняток становить печиво з фруктозою замість цукру. Його неважко знайти в спеціалізованих відділах супермаркетів або приготувати в домашніх умовах.

Якщо у вас жирна шкіра, прищі і негативна шкірна реакція на цукор, від десерту теж бажано відмовитися.

І не забудьте про різні харчові добавки, що провокують алергію.

Добавки

  • Кондитерські жири. Для багатьох вівсяне печиво знаходиться під забороною через наявність в ньому калорійного маргарину або вершкового масла. Але без натуральних кондитерських жирів приготування ласощів неможливе, і вони не роблять печиво таким вже шкідливим (якщо тільки ви не боїтеся за свою фігуру).
  • Розпушувачі. Також в ласощах присутні різні розпушувачі, наприклад, сода. Вона допомагає тесту «піднятися» і робить ласощі приємно розсипчастим.
  • Цукор. Звичайно, в класичному продукті багато цукру. Але сьогодні існують дієтичні варіанти вівсяного печива з фруктозою і мінімальним вмістом жирів. На жаль, не дуже смачні.
  • Рослинні олії. Виробники сьогодні нерідко заміняють маргарин різними рослинними оліями. Шкоди від соняшникової олії не буде, тоді як з пальмовою олією все йде складніше. У будь-якому випадку це сильно змінює смак традиційного печива.
  • Корисні наповнювачі: родзинки або шматочки кураги, насіння, цукати, горішки, чорнослив. Таке печиво більш калорійне, зате надає сил і заряджає енергією, а також благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Бджолиний мед надає випічці темніший колір.
  • Консерванти – справжня “хвороба” магазинних солодощів. Про їх наявність легко дізнатися за терміном придатності продукту. Чим довше може зберігатися печиво, тим менше в ньому користі і більше консервантів. До того ж випічка з довгим терміном зберігання, як правило, має не надто яскравий смак.

Поради щодо вибору

Вибираючи десерт до чаю, не проходьте повз кав’ярень або невеликих пекарень. У таких закладах можна купити дивовижно смачне, те саме домашньому, печиво, в якому не буде консервантів і інших сумнівних добавок.

  1. Що стосується магазинного десерту, вибирайте продукцію в прозорому пакеті.
  2. На дні пакета не повинно бути уламків печива і великої кількості крихт.
  3. Саме кондитерський виріб має мати рівний, насичений колір.
  4. Важлива і м’якість печива (тверду випічку готують з економією масла і іншими порушеннями виробничого процесу).
  5. Термін придатності не повинен бути надто великим – це свідчить про зміст консервантів.
  6. Добре, якщо на упаковці вказано склад печива з обов’язковою присутністю маргарину, рослинного (із зазначенням, яке саме) або вершкового масла. Якщо на пачці написано просто «рослинне масло», від покупки краще утриматися.
  7. Вибирайте продукт, для приготування якого використовувалися яйця, а не яєчний порошок.

Leave comment