Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Дозрілі ягоди пасльону чорного мають надзвичайно апетитний вигляд. Але їх можна вживати лише в стадії повної стиглості, тому культуру краще не тримати вдома, де є малолітні діти.

Представник культури нараховує понад півтори тисячі видів. На відкритому ґрунті його вирощують як однорічник, що виростає до метра або трохи більше.

У контейнерній культурі висоту крони формує квітникар, виконуючи стрижку в останній місяць зими.

Паслін «Чорний»: опис і фото

Стебло прямостояче з рясним розгалуженням. Листя злегка опушене, з зубчастим краєм, ланцетовидне, звужене до зовнішньої сторони. Прожилки добре проглядаються, на тильній стороні аркуша злегка виступають над поверхнею.

Зібрані в полуторазонтики квіткові бутони білі або з легким зеленуватим відливом. На місці квіток формуються поодинокі ягоди, що досягають при дозріванні 0,7-0,8 см в діаметрі.

Спочатку зелені, після досягнення зрілості чорніють, стаючи блискучими кульками антрацитового кольору.

У декоративних цілях найчастіше вирощують не паслін чорний, а перцевидні і ложноперечні, чиї ягоди поступово стають помаранчевими або оранжево-червоними.

Візуально ознайомитися з рослиною паслін «Чорний» можна на фото нижче:

Паслін чорний: користь і шкода, фотоПаслін чорний: користь і шкода, фотоПаслін чорний: користь і шкода, фотоПаслін чорний: користь і шкода, фото

Догляд в домашніх умовах

Паслін чорний невибагливий, радує пишнотою крони при своєчасному поливі і оптимальному освітленні.

Догляд після покупки

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Перші дії:

Перевіряють вологість субстрату, поливають при необхідності (велика кількість опалого листя і ягоди може вказувати як на недостатній полив, так і на перелив; ознакою надмірності вологи є почорніння основи стебла).

Розміщують паслін чорний на вікні з хорошим освітленням (в літній період південне вікно злегка притіняють). Після карантину, дотримуючись правил пересадки, кущик пересаджують в новий, трохи більший вазон.

Карантинні заходи:

  • зміст куща пасльону чорного окремо від інших рослин (4-5 діб);
  • огляд на наявність шкідників (кліщ павутинний, білокрилки, попелиці).

Обрізка

Паслін чорний відноситься до сильно розростаючих культур, тому вазони з екземплярами доводиться систематично стригти.

Полив

Вимоги до води:

  • кімнатної температури;
  • відстояна не менш ніж 10 годин;
  • бажано м’яка.

Влітку паслін чорний поливають рясніше, враховуючи температурний режим, обсяг вазона, взимку – помірно, раз на тиждень. У спеку корисно обприскувати кущик вранці або ввечері.

Посадка

Кислотність ґрунту повинна бути в межах від 6,5 до 7,5 рН. На дні вазона обов’язково розміщують дренажний шар, поверх якого насипають поживний легкий ґрунт.

Пересадка

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Якщо коріння рослини надмірно великі і вже утворили пару кілець, їх акуратно підрівнюють гострими ножицями.

Для розмноження може підійти навіть посадковий матеріал з плодів на кущах, які пережили зиму під відкритим небом (якщо зима не дуже сувора).

Дружні сходи з насіння, посіяного в родючий ґрунт, з’являються на 9-10 день. Після формування третьої пари листочків найбільш потужні паростки можна перемістити в окремі горщики (або залишити в вазоні найпривабливіший).

Розмноження

Як всі представники виду, паслін чорний прекрасно розмножується насінням і живцями. Для клонування кущика здорову гілку акуратно відокремлюють від основного стовбура і переміщують в стакан з водою. Після появи безлічі корінців, держак укорінюють в ґрунт.

ВАЖЛИВО! Для кращої приживлюваності гілки-дітки з неї краще видалити наявні квіти і плоди. Місце зрізу на батьківському кущі можна присипати подрібненим деревним вугіллям.

Без притінення паслін чорний погано переносить спеку понад 30 градусів і гине при заморозках. Для контейнерних культур мінімальний допустимий поріг: 10 градусів за Цельсієм.

Освітлення

Паслін чорний світлолюбний, але боїться надлишку прямих сонячних променів. Найкраще місце в будинку: східні, західні, південні вікна. В останньому випадку влітку рекомендується притінення.

Користь і шкода

Паслін «Чорний» отруйний, тому завдасть шкоди кожному, хто вирішив використовувати в їжу будь-які частини куща або недостиглі ягоди. Але у травників паслін чорний має повагу, оскільки використовується для приготування лікувальних настоїв, примочок і інших аналогічних продуктів. У традиційній медицині рослина не застосовують.

Деякі господині готують із стиглих пасльонових ягід джеми, що використовуються для випічки.

ДОВІДКА! Правильно заготовлене для подальшого використання рослина зберігає корисні властивості не менше ніж 5 років.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Лікувальні властивості і протипоказання

При вмілому застосуванні різні частини рослини:

  1. Знімають хворобливі симптоми при мігрені.
  2. Виводять зайву рідину.
  3. Виганяють паразитів, допомагають імунітету протистояти наслідкам зараження малярією.
  4. Заспокоюють нерви.
  5. Покращують виділення мокротиння в бронхах, допомагають організму боротися з коклюшем, туберкульозною паличкою.
  6. Знижують симптоматику ревматизму, клімаксу, полегшують перебіг епілептичних припадків.
  7. Сприяють загоєнню ран, купірують запальні процеси в сечовому міхурі.
  8. Допомагають боротися з кровотечами, мікозами на шкірі.
  9. Усувають схильність до закрепів.

Будь-які лікувальні або харчові продукти, приготовлені із застосуванням частин пасльону чорного, не можна приймати:

  1. Алергікам.
  2. Дітям.
  3. Вагітним.
  4. Годуючим.
  5. Гіпотонікам.
  6. З порушенням рекомендованих норм.

Перша допомога при отруєнні

Потерпілому потрібно промити шлунок і якомога швидше доставити в найближчу медустанову.

Хвороби і шкідники

  • Рослина непогано протистоїть більшості типових для рослин хвороб, але може піддаватися окупації попелиць, павутинним кліщем, білокрилками.
  • Проти комах будь-якого виду доцільно використовувати інсектициди.
  • Проти кліщів дієва профілактика у вигляді підтримки оптимальної вологості за допомогою систематичних обприскувань влітку і з настанням опалювального сезону.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Знахарі та травники цінують цю отруйну рослину за повсюдне поширення і здатність допомагати в боротьбі з багатьма хворобами.

Чорний паслін – як правильно лікуватися отруйною рослиною?

Паслін чорний: користь і шкода, фото

В середні віки чорний паслін вважали захистом від злих духів, його навіть називали травою ельфів і клали в колиску для захисту від пристріту. Велику популярність набула рослина, коли вчені заявили про його цілющі властивості, серед яких – очищення крові від токсинів при розпаді ракових клітин. А ще це відмінний засіб при лікуванні бронхів, гіпертонії, епілепсії – для кожного випадку існують свої рецепти.

Паслін – опис

Вороніжка, поздніка, вовча або Відьмина ягода – назв рослини паслін зібрало чимало. Відьмина плоди назвали тому, що при виготовленні напоїв рідина чарівним чином змінює колір – від фіолетового до опалового. І ягоди, і квітки, і листя містять багато цінних речовин, які застосовуються при лікуванні різних недуг.

Цвіте поздніка з середини травня до вересня, а плоди дозрівають з серпня по вересень, їх особливості:

  • незрілі ягоди отруйні, тому при їх зборі потрібно бути дуже обережним;
  • стиглі зберігають насичений чорний колір;
  • в діаметрі – не більше 1 см, з гладкою, матовою шкіркою.

Як виглядає паслін?

Ще багато років тому у Франції лікарі використовували цю рослину для лікування золотушних, цинготних і венеричних виразок, допомагала ягода паслін при істерії і судомах. Знахарі Скандинавії радили пити настій і вмиватися їм, щоб зцілити тугу, а німецькі лікарі рекомендували настойку для чищення крові при недугах шкіри і сечового міхура.

Як виглядає паслін солодко-гіркий:

  • Стебла прямі, циліндричної форми.
  • Листя витягнуті, яйцеподібні, глибокого зеленого відтінку.
  • Має паслін квітка з п’ятикутною зірчастим віночком, білого кольору, зібрані в суцвіття, які називають завитками.

Паслін – склад

Багато років йшли дискусії з приводу паслін – отруйний чи ні, поки вчені не дали чітку відповідь. Незрілі плоди дійсно отруйні, оскільки містять соланін, при дозріванні він руйнується, і ягоди стають безпечними для здоров’я. Хоча офіційна медицина цілющі таланти цієї рослини не визнає, в народній багато років використовують і листя, і плоди.

Містить паслін хімічний склад дуже насичений, тому і ефективний і для зовнішнього, і для внутрішнього застосування:

  • алкалоїди;
  • каротин;
  • органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • аскорбінова кислота;
  • солі магнію;
  • кальцій, марганець;
  • полісахариди;
  • сапоніни;
  • вітамін С;
  • антоціани.

Де росте чорний паслін?

На питання, де знайти паслін, найпростіше відповісти в південних районах Скандинавії, там він зустрічається в саду, в ярах, балках, на узбіччях доріг і берегах водойм. До грунту і вологості невимогливий, легко пристосовується до клімату. Вважається, що він був завезений багато років тому з Північної Америки, де в достатку водиться і зараз.

Паслін – лікувальні властивості і протипоказання

Відомо, що в такому складному рослині, як чорний паслін, користь і шкода практично врівноважуються, помилка в дозуванні або зрілості ягід може призвести до сильних отруєнь. Сотні років тому його навіть використовували, як болезаспокійливий з наркотичним ефектом. В індійській медицині його застосовували при лихоманці, проносі, недугах очей, печінки, дизентерії.

Лікарі рекомендують свіже листя при загоєнні ран і головних болях, листя перетирають і роблять перев’язки або прикладають до скронь. Використовують настої для лікувальних ванн при захворюваннях шкіри.

Якщо детальніше розглядати чорний паслін, користь його обчислюється такими властивостями:

  • жовчогінний;
  • спазмолітичну;
  • проносне;
  • сечогінний;
  • знеболююче;
  • протисудомну;
  • седативну;
  • ранозагоювальну;
  • відхаркувальний, бронхорасширяющее.

Лікувальні властивості пасльону

У вітчизняній народній медицині роблять відвари ще з квіток при застудах, адже чорний паслін містить цінні речовини не тільки в ягодах. Індійські лікарі з давніх пір застосовують їх для лікування печінки і розлади шлунка, склад плодів заспокоює слизову, відновлює її при шлунково-кишкових проблемах.

Інші цінні властивості пасліна:

  • прибирає головні болі і неврози;
  • лікує гіпертонію і атеросклероз;
  • знімає запалення при ревматизмі;
  • допомагає при епілепсії і нападах істерії;
  • справляється з астмою і застудою;
  • позбавляє від болю при менструації;
  • лікує гнійні рани і фурункули;
  • усуває симптоми при отиті і гаймориті;
  • знищує паразитів.

Паслін – протипоказання

Сьогодні відомо, що поздніка – ягода дуже підступна, більш часто отруєння трапляються у дітей, які тягнуться поласувати незрілими плодами. Хоча соланін є фунгіцидом, захищає рослину від шкідників і грибка, для людини цей алкалоїд дуже небезпечний. Звідси і друга відома назва – вовча ягода.

Характерні ознаки отруєння:

  • сильне збудження, яке змінюється апатією;
  • нудота, сильна блювота;
  • болі в животі, збій травлення;
  • дезорієнтація в просторі.

Можуть проявитися симптоми, характерні для серцево-судинної недостатності, збій дихання, головні болі, висока температура. У складних випадках – судоми і кома. З огляду на особливості рослини, вживати його не можна вагітним, годуючим мамам і дітям до 3 років.

Ще чорний паслін категорично протипоказаний при:

  • проблемах печінки і підшлункової залози;
  • метеоризмі;
  • схильності до діареї;
  • хронічної гіпотонії;
  • алергії.

Паслін – застосування в народній медицині

Листя і стебла рослини для відварів застосовуються часто, використовується чорний стиглий паслін в багатьох екстрактах заспокійливого дії. Ліки на основі квіток і листя радять пити при застуді, астмі, кашлюку, дифтерії, циститі. А ягоди використовують для лікування ревматизму, гіпертонії, захворювань очей.

Знайшов паслін застосування в різних складах, їх призначають з урахуванням діагнозу:

  • Свіжі ягоди. Дають гіпертонікам для профілактики атеросклерозу, проблемах з нирками і зором.
  • Настоянка на спирту. Знімає судоми, має заспокійливу дію.
  • Свіжий сік. Лікує запалення слизової рота, ангіну, ларингіт, нежить, володіє сильним терпким, загоюючим ефектом. Використовується для компресів при псоріазі, екземі, лишаях.
  • Витяжки з квіток. Допомагають при гепатитах, цирозі печінки, онкозахворюваннях, налагоджують показники рівня цукру.
  • Пасльонові мазь. Лікує сильні запалення, будь-які ураження шкіри, для складання ліки змішують 1 ч. ложку перемеленої трави з 4 ч. ложками рослинного масла. Пов’язку потрібно міняти тричі на добу.

Сильний вплив надає паслін при геморої, як потужний антисептик, справляється із запаленням гемороїдальних вузлів. Використовують сухі ягоди і листя, для пиття готують настій з 2 ст. ложок ягід і 1 ст. окропу. Настояти потрібно 2 ч., Процідити, пити по 50 мл 4 рази на добу. Ще додають настої в лікувальні ванни. Ефективний курс з горілчаної настойки.

Рецепт горілчаної настойки від геморою

Складові:

  • свіжі пагони і квітки – 20 г;
  • горілка – 200 мл.

Приготування, застосування

  1. Сировину подрібнити, залити горілкою.
  2. Прибрати в темряву на 2 тижні, збовтувати щодня.
  3. Процідити, віджати, перелити.
  4. Змащувати вузли щовечора, паралельно приймати від 10 до 30 крапель з чвертю склянки води тричі на добу перед їдою.

У багатьох країнах Європи вже багато років використовується трава паслін при лікуванні менінгіту, а також, як жарознижуюче, при ломота в суглобах від застуди. Французькі медики відзначають сильну сторону позднікі, як діуретик, рекомендують при головних болях. Заварюють 3 ст. ложки сухої трави на 500 мл води, прикладають компреси або обв’язують голову. Паралельно можна пити інший відвар.

Рецепт горілчаної настойки від головного болю

Складові:

  • сухі квіти – 1 ч. ложка;
  • вода – 200 мл.

Приготування, застосування

  1. Сировину подрібнити, залити гарячою водою.
  2. Настояти 3 ч., Процідити.
  3. Пити по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.

Добре зарекомендували себе плоди пасльону при лікуванні бронхіальної астми; вони навіть знімають напади задухи. Справляються з задишкою, виводять мокротиння, прибирають сильний кашель. Але в складних випадках відвар не може замінити препарати; таке лікування має бути комплексним, і застосовувати відвари можна тільки з дозволу лікаря.

Рецепт відвару при астмі

Складові:

  • сухі квіти – 1 ч. ложка;
  • вода – 1 ст.

Приготування, застосування

  1. Сировину залити гарячою водою.
  2. Потримати 15 хв. на водяній бані, остудити, процідити.
  3. Пити по 1 ч. ложці двічі на добу до 10 днів.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Дуже сильними протипаразитарними властивостями володіє настоянка пасльону. Важливо враховувати, що добова норма сировини не повинна перевищувати 3 г; не можна використовувати тільки листя, оскільки вони містять більше сильнодіючих речовин. Якщо їх набереться 4 г, можна спровокувати сильне отруєння. Настоянку з пагонів п’ють вкрай обережно; безпечніше брати сухі ягоди.

Рецепт настоянки від глистів

Складові:

  • сухі плоди – 1 ст. ложка;
  • горілка – 6 ст. ложок.

Приготування, застосування

  1. Сировину залити горілкою.
  2. Прибрати на тиждень в темряву, струшувати кожен день.
  3. Пити по 15 крапель 1 раз на добу.

Паслін чорний – користь і шкода для організму

Багато міфів існує про шкоду і користь пасльону чорного, який поширений на території України. Зростає він у дикому вигляді поблизу водойм і просто на пустирях.

Найчастіше на нього навіть не звертають уваги; проте, він має корисні властивості і може вживатися в їжу. Рослина це зовні не привертає до себе особливої уваги; квіти непомітні, дрібні, білого кольору.

У висоту досягає не більше метра; восени на ньому з’являються маленькі чорні поодинокі ягоди, що нагадують смородину.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Корисні властивості

Про значення цієї рослини в медицині відомо було ще з давніх часів. В лікарських цілях застосовувалася не тільки ягода пасльону, а й його листя і стебла. Знавці збирають зелену частину рослини починаючи з середини літа і до осені; плоди ж – тільки після їх повного дозрівання. Зазвичай час збору ягід припадає на кінець літа – початок осені.

Поспішати з цим не варто; оскільки в незрілих плодах містяться отруйні речовини, які руйнуються тільки тоді, коли ягода повністю дозріє.

Взагалі сімейство Пасльонових характеризується такою якістю: багато його представників мають отруйні плоди. Однак використання отрут в медицині – ще більш давня традиція.

Паслін ж цілком безпечний, якщо вміти з ним звертатися. Його можна використовувати як:

  • відхаркувальний засіб при кашлі;
  • жарознижуючий засіб;
  • ліки проти запальних процесів;
  • жовчогінний засіб;
  • ліки проти захворювань органів сечостатевої системи;
  • знеболююче;
  • нормалізує тиск;
  • заспокійливе;
  • засіб від шкірних захворювань.

На основі пасльону чорного робляться різні лікарські склади; але це не єдиний спосіб його використовувати. Деякі освоїли ягоди цієї рослини в якості основи для приготування соусів, начинки для пирогів, варення; а листя використовують на додаток до основних страв.

Цінується паслін за те, що містяться в ньому корисні речовини, серед яких:

  • органічні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • каротин.

Вміщені в ньому шкідливі речовини стають безпечними після повного дозрівання ягід. Для приготування з нього лікарських складів і страв слід користуватися перевіреними рецептами.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Шкідливі властивості

Як вже було сказано, паслін чорний може принести не тільки користь. У його складі присутні такі небезпечні речовини, як:

  • соланін;
  • солацеін;
  • соланеін;
  • гіркий глікозид дулькамарін.

Ці речовини здатні викликати сильне отруєння. Тому нестиглі ягоди пасльону забороняється вживати в їжу. Особливо важливо пояснити це дітям, оскільки плоди привертають їхню увагу, і вони можуть з’їсти їх у великій кількості. З огляду на те, що паслін чорний вільно росте практично скрізь, діти легко можуть знайти його самостійно.

З огляду на особливості цієї рослини, краще уникати вживання його під час вагітності та лактації. Також воно не рекомендується людям із захворюваннями серцево-судинної системи. Нарешті, індивідуальна непереносимість назв компонентів теж є перешкодою для його застосування.

Отруєння цією рослиною виражається появою наступних симптомів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль в шлунку;
  • пронос;
  • задишка;
  • прискорене серцебиття;
  • втрата свідомості.

При появі будь-якого з цих ознак, а тим більше всіх разом, необхідно відразу звернутися за медичною допомогою. При цьому треба обов’язково вказати, що ймовірною причиною такого стану може бути вживання пасльону чорного.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Перша допомога при отруєнні

Якщо людина отруїлася даними рослиною, його треба невідкладно доставити в лікарню або викликати бригаду швидкої допомоги. До приїзду лікаря необхідно надати потерпілому першу допомогу. Найпростіші і неодмінні дії, які в цьому випадку слід зробити:

  • промити шлунок;
  • викликати блювоту;
  • при втраті свідомості покласти на бік.

Для промивання шлунка і стимулювання блювотного спазму можна використовувати перевірений засіб – розчин марганцівки. Робити його треба не дуже міцним; а головне – стежити за тим, щоб всі кристали перманганату калію повністю розчинилися; в іншому випадку до отруєння додасться ще й опік слизових оболонок. Для вірності розчин можна процідити через потрійну марлю.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Застосування в лікувальних цілях

Існує кілька захворювань, в лікуванні яких застосовуються склади на основі пасльону чорного. Готувати і вживати їх треба за правилами. Ось лише кілька прикладів.

показання приготування застосування
захворювання крові Подрібнене листя пасльону (1 ч. ложка) залити 1 ст. окропу, настояти, процідити. Приймати всередину по 1 ч. ложці в день протягом місяця; потім два тижні перерва.
Бронхіальна астма Листя пасльону (1 ч. ложка) кип’ятити в 1 ст. води 10 хв., процідити. Приймати всередину по 2 ч. ложки в день протягом 10 днів.
Болі (ревматичні, головні, суглобові) Подрібнена трава (суха) – 5 г. залити окропом – 1 ст., настояти 4 години, процідити. Приймати всередину по 1 ст. ложці 3 рази на день.
Жовчнокам’яна хвороба, ревматизм Ягода пасльону – 20 г, залити окропом – 1 ст., тримати на водяній бані 15 хв., процідити. Приймати всередину по 1 ч. ложці 2 рази на день протягом 10 днів.
ангіна Сік свіжих зрілих ягід – 50 мл, вода – 150 мл, змішати. Полоскати горло і ротову порожнину щодня.

Також відомо безліч рецептів зі стебел, плодів і листя пасльону чорного, які описують приготування примочок, компресів і мазей. Їх застосовують, природно, зовнішньо. Наприклад, розтерті в порошок листя пасльону змішують з рослинним маслом і обробляють таким складом виразки, рани і гнійники.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Правильна заготівля пасльону чорного

Необхідно відразу сказати, що корисні властивості цієї рослини зберігаються протягом 8 років; якщо його правильно зібрати, заготовити і забезпечити оптимальні умови для зберігання. Тому перш ніж приступити до збору пасльону, слід детально вивчити, як і коли це можна зробити.

Наземна зелена частина рослини, а саме стебла і листя, треба збирати в період максимального їх розвитку.

Міцна, соковита зелень, в якій сформувався характерний склад, але при цьому вона ще не почала в’янути, – ось найкраща сировина для збору. Як правило, такого стану паслін досягає до середини літа.

У цей час можна починати збір. До початку осені сік з листя починає йти, збирати їх уже не варто.

Зате ягоди якраз починають в цей час встигати. Краще дочекатися вересня або, у всякому разі, переконатися, що плоди абсолютно дозріли. Вони повинні набрати насичений чорний колір. Орієнтовний час збору – вересень і жовтень. Зі свіжих ягід можна вичавлювати сік і використовувати його в лікарських цілях або варити з них кисіль, повидло і варення.

Основну масу зібраного матеріалу доведеться заготовити. Для цього його необхідно висушити. Як ягоди, так і листя пасльону сушать на відкритому повітрі, не допускаючи впливу на них прямих сонячних променів.

Просушитися потрібно грунтовно, щоб залишки вологи не призвели до гниття сировини. Після цього сухе листя бажано розкласти на аркуші паперу в темному прохолодному місці, де відсутня сирість і не утворюється конденсат.

Це може бути горищне приміщення, в крайньому випадку шафа.

Сухі ягоди можна висипати в полотняний мішечок і залишити на зберігання в тому ж місці, де лежить висушена зелень.

У міру необхідності можна брати потрібну кількість ягід або листя і використовувати для приготування лікувальних відварів і настоїв. Як вже було сказано, в такому вигляді паслін може зберігати свої властивості кілька років.

Якщо немає непереносимості і протипоказань до застосування пасльону, варто скористатися цим даром природи для зміцнення свого здоров’я.

Паслін чорний: користь і шкода, фото, посадка і догляд, лікувальні рецепти

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Паслін чорний – однорічна рослина сімейства Пасльонових. Рослина зустрічається на більшій частині Європейського континенту, в Азії, Америці, але його батьківщиною вважають Австралію. Паслін чорний вважається отруйною рослиною, яке в дикій природі практично ніхто не їсть, за винятком деяких птахів.

Паслін чорний можна зустріти на більшій території України, рідше на Кавказі, Азії.

Місця його проживання найрізноманітніші: це береги річок і водойм, він росте вздовж саду біля чагарників і на ріллі.

Опис: Паслін – гіллясте рослина, висотою до 70 см з послідовними листям ланцетної форми довжиною до 15 см і шириною до 9 см. Забарвлення однотонне, зелене. На кінці листова пластина загострена, по краях з невеликими зубцями.

Стебло прямостояче, злегка опущене, біля основи циліндричної форми, вище приплющене. Оцвітина 5-ти членний, подвійний. Віночок колосоподібної форми, до 1 см в діаметрі, навколо 5 тичинок, верхня зав’язь і дволопатеве рильце.

Квітки пасльону білого забарвлення, дрібні, зібрані в зонтикоподібні суцвіття по 3-8 шт. Плоди чорного кольору, круглі, діаметром 8-10 мм. Цвіте протягом усього літа. Період дозрівання плодів – середина літа.

Корисні властивості і застосування пасльону чорного

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Рослина застосовують як:

  • сечогінний
  • відхаркувальний
  • протизапальний
  • заспокійливий
  • жовчогінний
  • ранозагоювальний
  • глистогінний
  • в’яжучий
  • очищувач крові
  • знеболювальний

У медицині паслін використовують для лікування:

  • шкірних захворювань (висипу, екзема, лишай)
  • ревматизму
  • псоріазу
  • порушення менструального циклу
  • діареї
  • пієлонефриту
  • судом
  • бронхіальної астми
  • запалення шлунка і 12-ти палої кишки
  • захворювання сечового міхура
  • порушення обміну речовин
  • грипу
  • кропив’янки
  • простатиту

Паслін чорний – рослина, яка визнана традиційною і народною медициною. У давнину паслін використовували для лікування циститу, застуди, при болях у вухах. Для лікування атеросклерозу і гіпертонії вживають по 6 ягід в день. З стиглих ягід готують настойки. Плоди заливають медичним спиртом і настоюють 1-2 тижні. Приймають по 20 крапель настоянки на склянку води 1 раз на день.

  1. Квіти: з квітів пасльону готують відвари для лікування дихальних шляхів, відхаркувальні та сечогінні засоби. Настої застосовують як заспокійливе і знеболювальне засіб.
  2. Листя: на основі листя готують мазі, настої для зняття запалень, пухлин, наривів. Листя використовують для лікування бронхіальної астми. Свіже листя попередньо розминають в руці і прикладають до ран.
  3. Стебла: висушені, подрібнені і розтерті в порошок стебла використовують від панкреатиту. Плоди пасльону чорного: слід зазначити, що для лікування і приготування настоїв і відварів використовують тільки чорні, дозрілі плоди. Ягоди використовують для лікування ревматизму, як відхаркувальний засіб, як жовчогінний, приймають при застуді та захворюваннях дихальних шляхів, при гіпертонії, атеросклерозі.

Хімічний склад

У рослині містяться дубильні речовини, цукри, вітамін С, каротин, кислоти, стероїди, алкалоїди, флавоноїди, гіркоти, глікозиди.

У рослині та в незрілих плодах міститься отруйна речовина глікозид дулькамарін, глікоалкалоїди (соланін, солацеін, соланеін). На смак це гірке речовина. У дозрілих плодах частина отруйних речовин, таких як соланін, зникає. Але, як і більшість отрут, паслін чорний має лікувальні властивості.

Збір і заготівля сировини

Для лікувальних цілей використовують всю наземну частину рослини. Стебла і листя заготовляють з червня по вересень, заготівля плодів проводиться з серпня по жовтень.

Сировину розкладають на рівну поверхню в добре провітрюваному місці, оберігаючи від прямих променів сонця і опадів. Сухий збір зберігають у нещільно закритих ємностях або паперових пакетах протягом 6 років. Сушать тільки дозрілі чорні плоди. У зелених плодах міститься велика кількість отруйних речовин (соланіну).

Чорний паслін у народній медицині

Паслін чорний часто використовують у народній медицині від різних захворювань. На основі рослини виготовляють настойку, чай, відвари.

Прийом чаю підсилює сечовипускання. Відвари і настої приймають для лікування шкірних хвороб, загоєння ран, виразок, наривів, для поліпшення травлення.

Відвар на основі стиглих ягід допоможе впоратися з коліками, кишковими захворюваннями, знизити артеріальний тиск.

З ягід можна приготувати смачний і поживний джем. Для цього необхідно прокип’ятити подрібнені ягоди 10 хвилин на маленькому вогні, додати трохи цукру і залишити настоюватися 4-6 годин, потім поставити на вогонь і довести до кипіння, при необхідності додаючи цукор, довести до повного загустіння.

Застосування пасльону чорного – рецепти

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Розглянемо кілька найпопулярніших рецептів приготування відварів, настоїв і мазей, які широко використовують у народній і традиційній медицині.

Відвар: 1 ч. ложка висушеної сировини (трави) залити 250 мл води, томити на водяній бані 15-20 хвилин. Приймати 2 рази на день по 1 ч. ложці вранці і ввечері.

Вживають при ЖКГ, гастриті, коліті, ревматизмі, циститі, астмі, кашлюку, гіпертонії і головних болях. При риніті необхідно закапувати ніс. Полоскання відваром застосовують для лікування стоматиту і ангіни.

Зберігають відвар у холодильнику не довше 2-х тижнів.

Відвар з плодів чорного пасльону: 2 столові ложки стиглих плодів залити 250 мл води і кип’ятити на слабкому вогні 15 хвилин. Процідити, остудити до кімнатної температури і пити по 4 рази на день по 1 ст. ложці. Приймають для лікування коліту, жовчнокам’яної хвороби, подагри, ревматизму.

Відвар з коренів: 1 ч. ложка подрібнених сухих коренів залити склянкою окропу, варити на маленькому вогні 15 хвилин, потім дати охолонути, процідити і пити 3 рази на день по 1 ст. ложці за 30 хвилин до їди.

Настій: 1 чайну ложку сировини залити 1 склянкою окропу (краще використовувати термос). Щільно закрити і настоювати 4 години. Застосовувати по 1 ч. ложці 3 рази на день. Допомагає вилікувати ревматизм, неврози, знімає головний біль. Настоянку використовують в якості примочок при фурункульозі.

Також для поверхневого лікування використовують при отиті, ангіні, кон’юнктивіті, стоматиті, алергії, риніті.

Для лікування геморою приймають теплі сидячі ванни з настоянки. Заваріть на 2 л води 10 столових ложок сировини, дайте настоятися 2-3 години і змішайте з 2-3 ложками теплої води.

Настій з квіток рослини: 1 ст. ложку подрібнених квіток пасльону чорного залити 250 мл окропу, помістити в термос і настоювати 2 години. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день за 20 хвилин до прийому їжі. Прекрасне відхаркувальне і сечогінне засіб.

Настій з ягід: 2 столові ложки стиглих плодів залити склянкою окропу (краще використовувати термос), щільно укутати і дати настоятися 2 години. Перед вживанням процідити і випити цю ємність протягом дня в 3-4 підходи за 20-30 хвилин до прийому їжі.

Для настойки також використовують сік: 2 ст. ложки соку зі свіжих стиглих ягід розвести в 100 мл води (кип’яченою, кімнатної температури) і полоскати горло при ангіні.

Забороняється використовувати сік при гіпотонії або сік з незрілих ягід. Дітям до 12 років прийом також заборонений.

Ягоди в подрібненому стані змішують з кислим молоком до утворення однорідної маси, прикладати до ран і виразок.

Мазь: Сухе листя подрібнити і розтерти в порошок, змішати з оливковою (соняшниковою, обліпихи) маслом в співвідношенні 1:3, інтенсивно перемішати до однорідної маси. Готову мазь наносять на поверхню шкіри при ударах, ранах, виразках і фурункулах.

Мазь з кореня: золу з кореня змішайте з оливковою або соняшниковою олією в однакових пропорціях, ретельно розмішайте до отримання однорідної маси. Змащуйте гемороїдальні вузли перед сном протягом 14 днів. Також мазь можна використовувати для лікування забитих місць і порізів.

Настоянка з плодів пасльону чорного: розведіть 100% медичний спирт навпіл з водою або використовуйте горілку.

Залийте спиртовим розчином стиглі плоди в співвідношенні 5:1, щільно закрийте і поставте в темне і сухе місце на 1 тиждень, періодично струшуючи ємність. Приймайте по 10 крапель на склянку води всередину 1 раз в день.

Допомагає впоратися із запаленням середнього вуха, болями в шлунку, грипі, шкірних хворобах (висип), невралгії.

Лікування геморою: сухий корінь пасльону подрібнюють в порошок і змішують з маслом кунжуту. Готовою маззю змащують гемороїдальні вузли.

Для лікування гіпертонії, атеросклерозу вживають 10 г стиглих ягід, попередньо подрібнивши. Для смаку можна додати мед.

Свіжий сік з листя пасльону: при нежиті свіжим соком закапують ніс по 2-3 краплі.

Листя пасльону: свіже листя прикладають до ран, наривів, важко гояться виразок, гемороїдальних вузлів, до скронь при головних болях. Попередньо розімніть листя, прикладіть до хворого місця і зверху накладіть пов’язку.

При черевної водянці приймайте вранці і ввечері по 30 крапель свіжого соку, запивши склянкою молока.

При шкірних захворюваннях подрібніть і зітріть в порошок сухе листя і приймайте по 0,1 г 3 рази на день.

Протипоказання

Існує кілька видів пасльону і не всі вони однаково корисні. У їжу вживають стиглі ягоди пасльону чорного. У свіжому вигляді ягоди досить неприємні на смак, але до них можна додати цукор або мед за смаком. З ягід роблять повидло, джем і варення.

Незрілі ягоди містять отруйну речовину, яка при дозріванні зникає. У стиглих (чорних) плодах міститься велика кількість цукру і аскорбінової кислоти.

Але вживання великої кількості пасльону може викликати серйозне отруєння.

Основні симптоми отруєння:

  • Блювота або пронос
  • Болі в животі
  • Слабкість
  • Головні болі
  • Втрата свідомості, дезорієнтація
  • Підвищення температури
  • Зіниці розширюються
  • Важкі форми отруєння супроводжуються судомами і комою.

Для лікування негайно приймають проносні, будь-які сорбенти для поглинання інфекції (отрути), промивання шлунка і обов’язкова госпіталізація.

Вирощування пасльону чорного: посадка і догляд

На присадибній ділянці ви можете виростити паслін в помірному кліматі. Як правило, вирощують перцевидний паслін (кубинську вишню) в якості декорації. Ягоди даного сорту не вживають. Зовні рослина нагадує вишню. Родина даного виду – Бразилія.

Для найпростішого вирощування використовують насіння. Ранньою весною насіння висівають в грунт. Зверху грунт зволожують і накривають поліетиленовою плівкою. Через 2 тижні повинні з’явитися перші сходи.

Грунт необхідно постійно підтримувати у вологому стані. Рослина вимагає постійної обрізки пагонів. У спекотні дні рослину потрібно регулярно обприскувати.

У період обприскування обприскують обережно, щоб вода не потрапляла на квітки.

Місце для посадки вибирайте світле, добре освітлене, але по можливості приховуйте від протягів і сильних вітрів. В обідню пору необхідно притіняти від прямих променів сонця, інакше на поверхні листя з’являться опіки. Навесні для рясного плодоношення рослина потребує додаткового добриві для декоративних рослин або томатів.

Оцініть, будь ласка, статтю.

Паслін чорний: фото, користь і шкода

Паслін чорний (вороняжка / вороняшка, паслін звичайний) – це однорічна рослина з невеликими чорними круглими плодами. Рослина відноситься до сімейства Пасльонові. Збирають плоди цієї рослини з серпня по жовтень, а листя і траву – з липня по вересень.

Ягоди пасльону чорного мають неприємний запах і кисло-солодкий смак. При правильній сушці ягоди, трава, квітки і листя рослини зберігаються до восьми років. Також плоди пасльону можна зберігати в замороженому вигляді.

Паслін зростає в Америці, Австралії, Україні. У садах і городах він вважається бур’яном. Знайти цю рослину не складе труднощів – паслін часто зростає на берегах водойм, на полях, в ярах.

Крім чорного пасльону також існують і інші види цієї рослини, наприклад, паслін червоний (солодко-гіркий), паслін жовтий, паслін колючий.

Ця цілюща ягода містить вітамін C, кальцій, магній, цукри, марганець, а також дубильні речовини і каротин. У свіжому вигляді паслін використовується як проносний і протипаразитарний засіб.

Також чорний паслін позбавляє від болю і спазмів, має протизапальний, жарознижувальний, жовчогінний і сечогінний ефект. Ягоди цієї рослини допомагають при підвищеному артеріальному тиску, проблемах з шлунково-кишковим трактом, захворюваннях нервової системи.

Є ягоди пасльону потрібно вкрай обережно і тільки в стиглому вигляді. Незрілі плоди і листя цієї рослини отруйні і можуть викликати важке отруєння, особливо якщо вживати їх у великій кількості тривалий час.

Основні симптоми отруєння чорним пасльоном:

  • Пронос
  • Блювота
  • Судоми
  • Запаморочення
  • Погіршення зору

При отруєнні пасльоном чорним слід негайно звернутися за медичною допомогою! Якщо дитина з’їла ягоду пасльону, але симптомів отруєння немає, – потрібно рясно напоїти малюка чистою водою і якомога швидше відвідати з ним лікаря. Якщо немає можливості звернутися за допомогою до фахівців, рекомендується викликати блювоту у дитини, а потім дати йому води.

Цю небезпечну лікарську рослину заборонено вживати дітям, жінкам, що годують, а також під час вагітності. Паслін вкрай не рекомендується вживати в наступних випадках:

  • При діареї
  • При схильності до алергії
  • При зниженому артеріальному тиску (гіпотонії)
  • При важких захворюваннях печінки
  • При метеоризмі

Рослина застосовується в народній медицині при багатьох захворюваннях. Паслін чорний допоможе при наступних недугах:

  • Екзема
  • Ангіна
  • Гіпертонія
  • Геморой
  • Ентероколіт
  • Інфекційні захворювання (вірусні та бактеріальні)
  • Підвищена нервова збудливість
  • Хвороби сечовивідних шляхів
  • Хвороби печінки і жовчного міхура
  • Хвороби дихальної системи
  • Епілепсія
  • Ревматизм
  • Водянка
  • Анорексія
  • На swell лики edema
  • Запор
  • Кон’юнктивіт
  • Стоматит
  • Лишай
  • Псоріаз

При правильному вживанні паслін чорний розширює судини, може позбавити від запалень ротової порожнини, бронхіту і бронхіальної астми. При атеросклерозі паслін допоможе очистити судини, якщо щодня з’їдати по 5 г зрілих цілющих ягід у свіжому вигляді.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

А при виразках на тілі, ранах і наривах, примочки з пасльону сприяють швидкому загоєнню, завдяки антисептичним властивостям рослини. Ванна з додаванням відвару пасльону допоможе впоратися з болем при ішіасі, невритах, радикулітах, подагрі. У деяких випадках чорний паслін приймають при лейкозі.

У лікувальних цілях з пасльону роблять відвари, соки, настойки, мазі. Однак будь-які засоби на основі пасльону чорного вкрай не бажано приймати без лікарських рекомендацій. Тільки досвідчений фахівець зможе призначити точне дозування прийому того чи іншого народного засобу, щоб домогтися позитивного ефекту в лікуванні і не викликати отруєння.

  1. Щоб зробити сечогінну настоянку з пасльону чорного, потрібно дві чайні ложки квіток залити двома склянками окропу і дати настоятися протягом двох годин. Приймають цей засіб за півгодини до їжі по столовій ложці.
  2. При ангіні допомагає сік з пасльону. Для цього стиглі ягоди необхідно прокрутити через м’ясорубку і віджати. Потім 6 ст. ложок отриманого соку розвести в літрі теплої води і залишити на півгодини настоятися. Отриманим засобом потрібно полоскати горло 3-5 разів на день.
  3. При гнійних ранах, виразках і екземі допоможуть примочки з настою листя пасльону. Для цього потрібно 4 ст. ложки сухого листя залити літром окропу і витримати чотири години. Коли засіб настоїться, в ньому потрібно змочити ватний диск і прикласти до хворого місця на 10-15 хвилин.
  4. При захворюваннях шлунка і кишечника рекомендується приймати настій з пасльонових листя по 1 ст. ложці за півгодини до їжі. Настій готується наступним чином: чотири чайні ложки листя заливають трьома склянками окропу і настоюють дві години.
  5. Щоб приготувати з пасльону чорного цілющий напій, який сприяє омолодженню організму і захисту від онкологічних захворювань, потрібно 2,5 кг ягід пасльону, літр чистої питної води і 0,5 л рідкого меду. Стиглі чисті плоди пасльону пропускають через м’ясорубку і віджимають сік. Потім в отриманий сік пасльону додають мед і воду. Суміш добре розмішують і розливають по стерилізованим ємностях (скляних банках, пляшках). Зберігати засіб потрібно в прохолодному темному місці, приймати вранці 1 ст. ложку натщесерце. Також цей напій можна вживати при вірусних інфекціях.
  6. Паслін чорний можна використовувати при нежиті. Для цього потрібно прокрутити через м’ясорубку листя пасльону, віджати сік і закопувати його в носові пазухи по дві краплі.
  7. При кашлі необхідно 10 г трави пасльону залити двома склянками окропу і настояти півгодини. Настій слід приймати в теплому вигляді двічі на день по 1/2 склянки, додавши 1/2 чайної ложки меду.
  8. Щоб позбутися від безсоння, необхідно змішати 4 ст. ложки соку плодів пасльону і 2 ст. ложки теплої кип’яченої води. Приймати такий засіб потрібно двічі на день по дві столові ложки.
  9. Якщо є захворювання нервової системи, то паслін рекомендується вживати щодня по 5 стиглих свіжих ягід.
  10. При лишаї можна робити примочки з трави пасльону чорного. Для цього беруть чотири чайні ложки сухого подрібненого сировини і заливають двома склянками окропу. Засіб настоюють 5 годин, після чого його необхідно процідити, змочити білу бавовняну тканину, марлю або ватяний диск і обробляти кілька разів на день уражені ділянки. Також цей настій можна використовувати для компресів.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Важливо: перед використанням народних засобів необхідно проконсультуватися з лікарем.

Ягоди пасльону їстівні тільки в зрілому вигляді (ягоди чорного кольору), зелений паслін отруйний. З плодів роблять солодкі заготовки на зиму, наприклад, варення. Також з пасльону чорного можна приготувати кисіль або використовувати його в якості начинки для випічки.

Паслін чорний: користь і шкода, фото

Перед тим, як використовувати паслін в кулінарних цілях, рекомендується ошпарити плоди окропом, щоб позбутися від неприємного запаху ягід.

Для пасльонових варення знадобиться три склянки води, кілограм вимитих і ошпарених зрілих ягід пасльону і кілограм цукру. Всі інгредієнти змішують в емальованій каструлі і варять на слабкому вогні. Варення буде готове, коли плоди пасльону стануть м’якими. Після цього варення остуджують і розливають по стерилізованим банкам для зберігання.

Чорний паслін: користь і шкода для здоров’я, як виглядає ягода, фото

Паслін – рослина з роду пасльонових, які ростуть в жаркому або помірному кліматичних поясі.

Характеристика та опис рослини

Чорний паслін – унікальна ягода. Через невибагливість у вирощуванні її нерідко приймають за бур’ян або отруйний плід. Однак користь плоду важко переоцінити. З нього готують не тільки народні медичні зілля, а й смачні частування.

Де росте

Ягоду можна знайти практично повсюдно: вона виростає по балках, зустрічається по ярах, на узбіччях проїжджих шляхів, в городах і садах, серед інших рослин. Рослина вимагає мало уваги, тому воно відмінно приживається на будь-якому виді землі та пасовищ.

Плід чорного кольору широко відомий на території України. Її можна знайти в практично будь-якому районі, крім північних, оскільки там температура повітря нижча за ту, що необхідна для рослини.

До речі, паслін прийнято вважати рослиною з Європи, яка випадково потрапила до Північної Америки. На даний момент рослина можна знайти в таких країнах, як Німеччина, Італія, Україна, Франція, Греція, Болгарія.

Як виглядає

Паслін – однорічна рослина. Воно має великі, рівні стебла, підняті вгору. Листя рослини прості, чергуються по всій довжині стебла. Їхня довжина становить 12-13 сантиметрів, а ширина близько 8 сантиметрів. Край рівний.

Присутні жилки. Білі квітки формують суцвіття. Цвіте рослина з кінця весни до початку осені. Плоди з матовою поверхнею дозрівають ближче до початку осені.

Що містить рослина (хімічний склад)

До складу плода входять різноманітні речовини, що робить його корисним для організму. У хімічній структурі ягоди присутні каротин, кальцій, калій, марганець, аскорбінова кислота, солі магнію, дубильні речовини, рутин, цукристі сполуки і комплекс органічних кислот.

Види пасльону

Ягода має понад тисячу різноманітних підвидів, головні з них: паслін ложноперечний, перцевидний, сосочковий, червоний, солодко-гіркий. Розглянь кожен з видів нижче.

Паслін ложноперечний

Його часто називають єрусалимською вишнею за схожість з певним сортом вишні. Даний підвид виростає на території Криму та Індії. Відрізняється низькою висотою стебла і повною відсутністю узлісся. Любить яскраве сонячне світло.

Паслін перцевидний

Схожий на попередній підвид рослин, але має більш довге стебло. Вперше з’явився в країнах Південної Америки: Аргентині, Уругваї, Перу, Бразилії. У цього плоду є назва «ангіннік», яку дали за здатність добре допомагати в боротьбі з однойменної хворобою.

Паслін сосочковий

Цей підвид також отримав назву «коров’яче вим’я» за схожість з сосками тварини. Ягода може досягати більше одного метра у висоту, має м’які листя.

Паслін червоний

Це чагарник з яскравими плодами на ньому. Стебло рослини довге, як і його листки. Може бути отруйним при надмірному вживанні.

Паслін солодко-гіркий

Підвид має великі, загострені листи. У довжину досягає 180 сантиметрів. Іноді називається «вовчою ягодою».

Властивості чорного пасльону

Рослина має в’яжучі, знеболювальні, сечогінні, протизапальні, глистогінні, заспокійливі властивості. Через що нерідко застосовується в медичних цілях.

Користь

Користь ягід велика. Вони допомагають боротися з багатьма хворобами різних органів і систем організму. Мають показання до застосування при судомах, грипі, ревматизмі та інших захворюваннях.

Для жінок

Препарати, що містять у своєму складі чорну ягоду, не призначаються вагітним жінкам, годуючим матерям і дітям, так як через що містяться всередині речовини здатні викликати розлад шлунка, блювоту, пронос, спазми живота. Однак продукт використовується при порушеннях менструального циклу.

Для чоловіків

Про вплив плодів на чоловіче здоров’я вченим нічого не відомо. Дана тема зараз вивчається українськими вченими.

Шкода

При правильному вживанні ягода не принесе шкоди. А ось при передозі продукту можуть з’явитися нудота, порушення травлення, дезорієнтація в просторі, блювання, діарея, запаморочення, прискорене дихання і спазми в області живота. При дуже сильному переїданні можуть також спостерігатися судоми і кома.

Протипоказання до вживання

Речовини, що входять до складу продукту, можуть спровокувати отруєння у тих, у кого є непереносимість до компонентів рослини. Тому перед вживанням рослини найкраще проконсультуватися з лікарем. Спеціальних протипоказань до застосування ягід не виявлено.

Особливості застосування

Рослина найчастіше застосовується в науковій і народній медицині. На його основі виготовляють лікарські засоби з протизапальними, заспокійливими, сечогінними, протипухлинними, седативними, гепатопротективними, антигельмінтними властивостями.

Настій

Настій з даного продукту використовують для лікування захворювань сечостатевої системи, зняття болю при запальних процесах в організмі. У народній медицині настоянку з пасльону використовують для лікування злоякісних пухлин.

Настоянка

Настоянка з пасльону використовується в народній медицині для лікування багатьох захворювань. Вона вважається одним з кращих засобів при спазматичних болях. Зазвичай для її приготування використовують 20-30 грамів трави дрібного помелу і 100 грамів горілки. Приймають ліки по 10-12 крапель протягом дня.

Сік пасльону

Пасльоновий сік славиться своїми чудодійними властивостями. Він добре впливає на роботу зорової, травної, сечостатевої систем, зміцнює імунну систему організму.

Мазь з пасльону

Існує чимало рецептів для приготування пасльонових мазей. Дійсно, це чарівний засіб допомагає вилікувати багато запальних захворювань, знімає набряки, знезаражує рани, зміцнює імунітет.

Правильна заготівля та зберігання чорного пасльону

Найчастіше ягоди сушать, а потім використовують при приготуванні різних напоїв: соку, чаю, відвару і всевозможних настоянок. Паслін відмінно зберігається в домашніх умовах, головне, щоб температура повітря була не надто високою. Зберігати плоди таким чином можна кілька років.

Leave comment