Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Коли мова заходить про зниження ваги, випічка виявляється під забороною. Однак це обмеження дуже умовно і використовується тільки дилетантами і тими, хто сидить на безвуглеводних дієтах.

Якщо розібратися детальніше, далеко не вся мука шкідлива при схудненні.

Деякі сорти відрізняються низькою калорійністю, мають невеликий глікемічний індекс і тому можуть використовуватися як джерело додаткової енергії під час дієт. Розглянемо їх.

гречана

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Це борошно, яке багато рекомендують використовувати для схуднення, незважаючи на її калорійність і високий глікемічний індекс. Пов’язано це з тим, що в ній зовсім немає глютену, який:

  • провокує сильні алергічні реакції;
  • викликає запалення з подальшим утворенням набряків і суглобових болів;
  • а найголовніше – порушує роботу шлунково-кишкового тракту, що змушує організм все, що не переварити, відкладати про запас у вигляді жирових депо.

Глютен міститься в пшениці, вівсянці, ячмені та житі. В якості сполучного компонента формує тісто потрібної в’язкості для випічки. А ось в гречці його немає, що і дозволяє використовувати її в дієтах.

Відмінні особливості:

  • сірий колір;
  • специфічний присмак;
  • тісто виходить щільним, крутим;
  • буває тільки одного сорту, але виробляється під різними брендами.

Секрети застосування: для випічки її краще змішувати в рівних пропорціях з пшеничним.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • млинці;
  • пельмені (за умови, що в них буде низькокалорійне м’ясо птиці);
  • хліб;
  • пироги (краще з овочевою начинкою).

З огляду на те, що гречана мука гіпоалергенна та ще й знижує цукор у крові (що теж сприяє схудненню), не дивно, що її вважають однією з найбільш корисних. Чи збираєтеся сідати на дієту – для смачної випічки краще вибрати її.

кукурудзяна

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Багато хто вважає, що найкорисніша борошно не тільки при схудненні, а й для здоров’я в цілому – кукурудзяна. І це думка не безпідставно. Вона, як і гречана, не містить глютену, зате багата вітамінами А, Е, групи В і безліччю мікроелементів (залізо, калій, фосфор, кальцій, магній тощо).

Відмінні особливості:

  • буває трьох сортів: тонкого і грубого помелу, шпалерного;
  • жовтий або білий колір;
  • солодкуватий смак;
  • луговий запах;
  • випічка з неї не володіє пишнотою.

Секрети застосування: щоб страви вдалися, потрібно обов’язково додати масло. З огляду на процес схуднення, перевагу краще віддати оливковій, але не вершковому. Можна змішувати з пшеничним і житнім.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • коржі;
  • запіканка;
  • сирники.

Довгий час до кукурудзяного борошна ставилися з упередженням (коштує недорого, доступна переважно біднякам, випічка виходить не такою пишною, як хотілося б). Але час все розставило на свої місця. Цей продукт поліпшує травлення, сприяє відтоку жовчі і нормалізує роботу серця і судин.

Однак ті, хто використовує для схуднення глікемічні дієти, повинні врахувати високий ГІ цього продукту.

рисова

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Рисове борошно буде особливо корисне при схудненні, якщо попутно потрібно очистити організм і вивести надлишкову рідину з тканин. У ній багато тіаміну і рибофлавіну, а також удвічі менше жиру, ніж, наприклад, в пшеничному (якщо брати вищий сорт). Не містить глютену.

Відмінні особливості:

  • білий сорт має нейтральний смак, не перебиває в стравах інші продукти, а ось у цільнозернового присутня чітко відчутна горіхова нотка;
  • запах відсутній;
  • велика кількість крохмалю і мінімум клітковини – одні з найбільш істотних її недоліків;
  • робить страви хрусткими.

Секрети застосування: змішувати з іншими сортами в пропорції 4:1, а також додавати побільше води.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • хліб;
  • коржі;
  • хлібці;
  • печиво;
  • соуси (як загусник).

Рисова випічка ідеально вписується в східні (китайська, японська) і очищувальні дієти.

вівсяна

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Дозволяє витримати навіть саму жорстку дієту, так як збільшує вироблення гормону радості – серотоніну. Він блокує напади голоду і допомагає подолати стрес, який нерідко є основною причиною зайвої ваги.

Відмінні особливості:

  • відноситься до продуктів з низьким процентним вмістом крохмалю і клейковини, що робить її ще більш корисною для схуднення;
  • при цьому в ній багато жиру, так що захоплюватися стравами з неї не варто;
  • робить випічку розсипчастою і повітряною.

Секрети застосування: краще змішувати її з іншими сортами борошна в співвідношенні 1:3. Якщо в будинку є потужний блендер, не обов’язково купувати її окремо: просто перемеліть звичайний овес в пудру.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • млинці;
  • коржі;
  • печиво;
  • оладки.

Амінокислотний склад вівсяної муки нагадує м’язовий білок, тому вона буде найбільш корисною для тих, хто для схуднення використовує не тільки дієти, але і тренування. Містить вітаміни A, E, групи B, мікроелементи, харчові волокна, клітковину.

житня

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Для корекції фігури при тренуваннях краще використовувати житнє борошно, тому що вона містить лізин. Це амінокислота, яка активно застосовується спортсменами при інтенсивних фізичних навантаженнях. Вона знижує жирові запаси при одночасному підвищенні витрачання енергії. Контролює рівень шкідливого холестерину в крові. Стимулює ліполіз, сприяє стресостійкості, покращує показник витривалості.

Відмінні особливості:

  • ділиться на 3 сорти: сіяна, обойна, обдирне;
  • має темний колір;
  • тісто виходить липким і щільним, випічка – з різким смаком і запахом, не красива на вигляд.

Секрети застосування: рекомендується поєднувати з пшеничним борошном у рівних пропорціях.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати: хліб, будь-яка несолодка випічка.

Якщо плануєте схуднення, не виключаючи борошняні вироби зі свого раціону, обов’язково використовуйте житнє борошно. Але при цьому враховуйте протипоказання до її вживання: схильність до метеоризму, недавні хірургічні операції, непереносимість глютену і загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

Гарбузова

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Гарбузова мука низькокалорійна і корисна для організму, тому рекомендована в рамках дієт. У ній багато вітамінів (C, A, B3, B9), мікроелементів (калій, марганець, залізо, магній, кальцій, фосфор, мідь, цинк, селен), омега-3 жирних кислот.

Відмінні особливості:

  • має приємний горіховий смак;
  • володіє повітряною консистенцією;
  • випічка виходить пишною і смачною.

Секрети застосування: відмінно поєднується з рисом.

При приготуванні яких дієтичних страв можна використовувати:

  • хлібобулочні вироби;
  • білкові коктейлі;
  • салати і каші;
  • традиційні гарніри.

Крім перерахованих вище, без страху набрати зайві кілограми в дієтах можна готувати страви з наступних видів борошна:

  • кокосова;
  • лляна;
  • нутова;
  • ячмінна;
  • амарантова;
  • соєва;
  • горохова;
  • каштанова;
  • сочевична.

Щоб самостійно визначити список сортів, які виявляться для вас найбільш корисними і ефективними, вивчіть таблицю нижче.

Таблиця харчової цінності (БЖУ) і калорійності на 100 г продукту

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Виходячи з представленого огляду і даних таблиці, легко вирішити, яке борошно краще використовувати при схудненні: мигдальне з калорійністю 602 ккал або пшенично-висівкове в 208 ккал. Тепер, приводячи фігуру і вагу в порядок, вам не обов’язково відмовлятися від рум’яних млинців і пишних оладок. Просто нехай вони будуть не горіховими, а житніми або ячмінними, наприклад. Вибір залишається за вами.

Гречана мука з кефіром для схуднення і очищення кишечника: відгуки

Зовсім не обов’язково купувати дорогі і складні засоби для гарного самопочуття і привабливості. Всім знайомі продукти, доступні за ціною, забезпечать оздоровчий ефект.

Гречана мука з кефіром – відмінне рішення для схуднення і очищення кишечника. Такий коктейль без особливих зусиль допоможе привести себе в форму і скинути зайві кілограми.

Гречана мука з кефіром: користь і шкодаКористь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Кисломолочні напої мають виняткову користь для травлення. Про лікувальні властивості кефіру можна ознайомитися в статті. Нітрохи не поступається йому в цьому і гречана мука.

Щоб одночасно використовувати всі цінні якості цих двох продуктів, достатньо їх змішати. Вони відмінно поєднуються і доповнюють один одного, підсилюючи позитивний вплив на організм.

Корисні властивості кефіру з вівсяним борошном полягають у тому, що їх суміш:

  • сприяє зниженню концентрації глюкози в крові, тому допомагає при цукровому діабеті;
  • позитивно впливає на роботу травної системи;
  • корисна для підшлункової залози, її застосовують при панкреатиті;
  • забезпечує очищення кишечника, змушує його активно працювати, запобігає запорам;
  • активізує метаболізм, тому засіб ефективний для схуднення;
  • благотворно впливає на печінку, допомагає їй виводити радіонукліди і токсини;
  • чистить судини, знижує холестерин, нормалізує артеріальний тиск;
  • за рахунок мінералів і вітамінів стабілізує роботу нервової системи.

В результаті такого комплексного впливу будуть помітні поліпшення стану шкіри, нігтів і волосся, з’явиться легкість і бадьорість.

Обидва продукти натуральні, шкода від них може бути лише при вживанні в надмірних кількостях. Також у суміші є ще один великий “плюс”: окремо продукти довго вживати складно, особливо гречку; разом вони набагато смачніше.

Рецепт приготування коктейлю для схуднення і очищення організму

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Простий і корисний мікс не вимагає дорогих інгредієнтів або спеціальної техніки. Він м’яко, без стресу для організму і побічних ефектів очистить кишечник і судини. Гречана мука з кефіром для схуднення особливо показана при діабеті 2 типу, оскільки він завжди супроводжується зайвою вагою.

Складники

Рецепт простий, складається всього лише з двох компонентів: на 1 склянку кефіру потрібно 1 столова ложка гречаного борошна.

Кисломолочний напій повинен бути свіжий, з мінімальним вмістом жиру (0-0,5%). Періодично допустимо замінювати його йогуртом без добавок.

Гречана мука продається в магазині. Якщо її немає в найближчому супермаркеті, не біда: її нескладно приготувати за допомогою підручних засобів самостійно з крупи.

Спосіб приготування корисного коктейлю також простий: гречане борошно залити кефіром на ніч, відправити суміш у холодильник для настоювання.

Якщо планується вживання її ввечері, то можна змішувати з ранку. Мінімальний час для набухання – 2 години, маса повинна стати схожою на кисіль. Просто змішати і відразу пити не можна.

З чим поєднувати кефір з гречаним борошном для кращого ефекту?

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Щоб урізноманітнити смак корисних продуктів і посилити їх вплив, в кефір з гречаним борошном можна додавати інші інгредієнти:

  • імбир і мед (1/4 ч.л. подрібненого кореневища і 1 ч.л. меду на склянку), вони примножують жиросжигаючий ефект коктейлю;
  • кориця та інші спеції активізують обмінні процеси;
  • ягоди або подрібнена зелень допоможуть зробити смак приємним.

Особливо це актуально щодо кефіру з борошном із зеленої гречки: без добавок таке поєднання досить прісне.

Як пити кефір з гречаним борошном

Варіантів вживання може бути кілька:

  1. Пити по 1 склянці щодня вранці для схуднення. Після цього снідати можна не раніше, ніж через 30-40 хвилин.
  2. Корисно з’їдати багату клітковиною суміш замість вечері, на ніч за 2-3 години до сну.
  3. Можна практикувати раз на 7 або 10 діб розвантажувальний день на гречці і кефірі. Суміш вживають 4 рази (по 200 мл), обов’язково між прийомами їжі випивати добову норму води – не менше 2 л.

Для ефективного схуднення можна практикувати 1 стакан напою на сніданок і ще один ввечері, але в середині дня харчування має бути повноцінним.

Тривалість курсу

  • Залежно від необхідного результату, приймають суміш протягом 2 або більше тижнів.
  • Для схуднення і очищення організму досить 14 днів, після яких слід зробити перерву приблизно на місяць.
  • При діабеті і для лікування ожиріння корисний напій вживають курсом на 1,5-2 місяці.

Чому ефект не настає

Щоб отримати бажаний ефект, потрібно правильно пити суміш з кефіру з гречаною мукою. Не можна запивати нею їжу. Оптимальний варіант – щодня вранці натщесерце. Не варто очікувати результати на перший або другий день, вони будуть помітні ближче до кінця першого тижня.

Поширеною помилкою є “пропуски”, які зводять лікування до нуля. Безумовно, певна користь для організму буде, навіть якщо випивати мікс з кисломолочного напою з гречкою всього 2 рази на тиждень, але помітно схуднути при такому графіку не можна.

Крім того, якщо не вводити обмеження по солодкому, жирному, алкоголю, то скинути вагу не вийде. Добре доповнити чистку організму фізичними вправами.

Правила харчування та поради дієтологів

При систематичному вживанні кефір і гречана мука очистять кишечник і судини, але сама по собі суміш не є дієтою в прямому сенсі. Щоб напій приніс користь і максимально проявив свої властивості, дієтологи радять:

  • відмовитися від фаст-фуду і шкідливих звичок;
  • збільшити фізичну активність;
  • Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгукине забувати випивати по 1,5 л води в день;
  • привести кількість споживаних калорій в норму;
  • зменшити дозу цукру і солі в стравах;
  • більше їсти свіжої зелені, овочів і фруктів, характерних для сезону;
  • харчуватися дрібно, 4-5 разів на добу невеликими порціями, без переїдання.

Якщо не підкоригувати спосіб життя і принципи харчування, то гречка з кефіром не стане “чарівною паличкою”, яка прибирає зайву вагу.

Що робити після дієти

14 днів, за які відбувається чистка кишечника – це період, коли правильне харчування має стати звичкою. Оскільки це не сувора дієта, то ніякої спеціальної підготовки або плавного виходу не потрібно. Головне – не повертатися до шкідливих продуктів, вживати корисну їжу, багату протеїнами, мінералами і вітамінами.

Відгуки та результати

Залежно від додаткових чинників, спрямованих на зниження ваги, за тиждень прийому кисломолочного продукту з гречкою можна скинути від 3 до 10 кг. Про це свідчать позитивні відгуки.

UDasha

Почала дієту з гречки в чистому вигляді: у каструлі заливаю окропом і залишаю настоятися на ніч. Вранці виходить повноцінна каша. Кілька днів поїла, але на такій дієті довго не просидиш.

Стала змішувати з кефіром, їла отриману масу в холодному вигляді. Просиділа на такій дієті 14 днів, мій результат склав 4 кг. Не можу сказати, що кілограми йшли просто, перші 3-4 дні вага практично не рухався з місця.

Хочу відзначити, що не поєднувала дієту зі спортом, залишався звичний ритм життя!

Зрозумівши, що є тільки одну гречку без солі і масла нереально, підключила 1% кефір. Процес став приємнішим. Дозволила собі пару гречаних хлібців. Полегшений варіант гречаної дієти дозволив схуднути на 2 кг за 6 днів. Хороший старт.

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Протипоказання і можливі побічні ефекти

Щоб суміш була корисна для здоров’я, важливо дотримуватися пропорції: одна ложка гречаного борошна на склянку кефіру. Якщо це “дієта” на 14 днів, то можна випивати більше 2 склянок на добу. Інакше разом зі стрункою фігурою з’явиться швидка стомлюваність, млявість, головний біль.

Такі коктейлі можна вживати людям, що страждають від хронічних захворювань печінки, непереносимості молочних продуктів або гречаної крупи. До протипоказань відносяться підвищена в’язкість крові, проблеми з нирками, гіпотонія.

Улюблені багатьма окремо продукти гречка і кефір разом здатні творити чудеса. Така суміш корисна при панкреатиті, підходить для діабетиків і для тих, хто хоче стати стрункими і красивими, не зашкодивши своєму здоров’ю.

Гречана мука: користь і шкода, відгуки

Гречка – ідеальна альтернатива злакових культур, яка використовується у всьому світі. З гречаного борошна можна пекти млинці, які так популярні в українській кухні. У Франції таку муку використовують для випічки галет. В Америці під час сніданку часто можна побачити гречаний пиріг. В Японії традиційна локшина з гречки вважається здоровою їжею. Отже, гречана мука: користь і шкода.

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Целіакія – це підвищена чутливість до білка і клейковини в зернових. Таке захворювання, як правило, вроджене і невиліковне. Ті, хто страждає від непереносимості глютену, змушені обходитися без багатьох продуктів. Так, білок або глютен у величезних кількостях міститься в злакових культурах, таких як жито, пшениця, ячмінь і жито.

Тим часом, є зерна, в яких глютену немає. До них відноситься гречка. Вірніше, це навіть не зерна, оскільки гречка не має нічого спільного з пшеницею і злаковими культурами. Вона відноситься до сімейства так званих псевдо-злакових і по спорідненості ближче стоїть до щавлю, ніж до зернових.

З чого складається гречка?

Гречка містить приблизно 10% високоякісного білка. Але це ще не все. У ній знаходиться в три рази більше лізину, ніж в злакових культурах.

А він, як відомо, є будівельним матеріалом для білків і забезпечує міцність кісток. Крім того, гречка містить чималу кількість вітамінів Е і В1 або В2.

Вона також багата мінералами, такими як калій, кальцій, залізо і магній, а також дуже важливим для шкіри і волосся кремнезем.

Харчова цінність на 100 г крупи становить:

  • калорії – 341;
  • білок – 10 г;
  • жири – 1,7 г;
  • вуглеводи – 71 г.

А яка користь?

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Гречка не містить глютену і лектинів. Чим, власне, вони такі погані? Лектини є білки, які потрапляючи в кров, з’єднуються з еритроцитами і роблять кров густою. Це збільшує ризик порушення кровообігу, тромбозів, інсультів і серцевих нападів.

Лектини також можуть негативно вплинути на розвиток хронічних запальних процесів, сприяють погіршенню кишкової флори. Вони дратують і підвищують проникність слизової оболонки кишечника. Останнім часом лектини розглядаються в якості однієї з причин аутоімунних захворювань.

Гречка забезпечує високу якість білка. Крім того, вона поставляє всі вісім незамінних амінокислот, що набагато важливіше, ніж задоволення потреби в білках. Гречана мука знижує рівень цукру в крові. Вона вважається ідеальною їжею для хворих на цукровий діабет і людей, які стурбовані високим рівнем глюкози в крові.

Також гречка знижує кров’яний тиск. У ній міститься рутин – речовина, що творить чудеса. Наприклад, він в значній мірі знижує окисні пошкодження в стінках кровоносних судин, зменшуючи прояви гіпертонії.

Гречана мука регулює рівень холестерину, забезпечує організм клітковиною і великою кількістю лецитину. А лецитин гальмує механізм, який відповідає за поглинання холестерину через слизову оболонку кишечника. Таким чином, холестерин просто виводиться з організму.

Цей чарівний продукт ще й захищає нашу печінку. Справа в тому, що лецитин є важливим живильним речовиною для її клітин. Відсутність лецитину в раціоні призводить до того, що клітини печінки працюють не в повну силу і вона погано справляється з основним завданням – детоксикацією організму. Таким чином, споживання гречки допомагає печінці зберігати здоров’я.

Корисна гречка і для активних мислителів. Наш мозок на 25% складається з фосфоліпідів, що містяться в лецитині. Вважається, що регулярне вживання в їжу гречки сприяє усуненню тривоги, депресії, втоми і навіть покращує розумову діяльність.

А чи не зашкодить?

Напевно, прочитавши вищевикладену інформацію, ви вже складаєте меню і продумуєте, скільки гречки для цього знадобиться.

Але при цьому важливо врахувати, що єдиний недолік гречки – виняткова користь продукту і відмінні смакові якості страв, приготованих з неї.

При вживанні таких продуктів можна захопитися і завдати шкоди організму надмірним переїданням з подальшим спазмом шлунка або здуттям.

Що робити з гречаним борошном?

Перш за все, з’ясуємо, як зробити гречану борошно. Борошно з гречки найлегше придбати в готовому вигляді.

Але якщо ви не шукаєте легких шляхів або надмірно запаслися гречаною крупою, а потрібна мука, її можна виготовити за допомогою будь-якого кухонного приладу, наприклад, кавомолки, блендера, комбайна.

Можна вдатися і до бабусиного способу, використовуючи металеву ступку і товкач. Головне – після подрібнення крупи до стану борошна не забудьте її просіяти.

Традиційно борошно використовують для випічки, але ми підемо іншим шляхом. Сьогодні в тренді здоровий спосіб життя, який передбачає і позбавлення від звисаючих боків і другого підборіддя. Будемо чистити організм борошном з гречки з кефіром.

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Склад:

  • мука гречана – 25 г;
  • кефір – 150 мл.

Приготування і застосування:

  1. Увечері, це важливо, ретельно змішуємо борошно з кефіром і до ранку відправляємо в холодильник.
  2. Вранці хвилин за 30-40 до сніданку випиваємо цей живоносне коктейль.
  3. Продовжуйте так робити протягом 2 тижнів.
  4. Потім можна місяць відпочити і закріпити результат повторним курсом кефіру з вівсяним борошном вранці.

Кому борошно з гречки допомогла схуднути?

І наостанок давайте послухаємо відгуки жінок і лікарів про користь гречаної муки з кефіром для схуднення:

  • Наталя: «Давно використовую цей рецепт. Покращилися показники крові, зокрема ШОЕ. Відчуваю себе легко».
  • Олена (ендокринолог): «Кефір і гречка – рецепт для людей з абсолютно здоровим травленням, інакше ви ризикуєте очистити себе до стану лікарняного ліжка».

Як бачите, все в нашому житті неоднозначно, тому краще спочатку проконсультуватися з лікарем або дієтологом. Будьте здорові і бережіть себе!

Гречана мука

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Гречану муку отримують з гречки – екологічно чистої рослини. Її вирощують без застосування пестицидів і хімічних добрив, адже вона невибаглива до будь-яких ґрунтів і самостійно витісняє бур’яни. Продукти з гречки містять безліч корисних елементів. Так, гречана мука допомагає оздоровити організм, схуднути і позбутися від різних недуг.

Користь

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Гречана мука відноситься до дієтичних продуктів.

Вона дозволяє за мінімальний період часу позбутися від зайвої ваги, очистити організм від токсинів і помітно поліпшити загальне самопочуття. Низькокалорійних рецептів на основі цієї муки безліч, тому така дієта ідеально підходить тим, хто зовсім не може відмовитися від смачної випічки та інших десертів. Страви з цього продукту можна вживати під час посту, а також вегетаріанцям.

Якими ж корисними для людського організму властивостями володіє гречана мука?

  • Вона містить повний набір вітамінів групи В, без яких неможливе стабільне функціонування мозку і нервової системи;
  • завдяки вітаміну РР покращує кровопостачання, нормалізує обмін холестерину (виводить шкідливий і збільшує кількість корисного);
  • забезпечує потребу організму людини в міді – елементі, який активно бере участь у зростанні клітин, забезпечує стабільність роботи імунної системи;
  • в ній великий вміст марганцю – мінералу, від якого залежить гармонійний обмін речовин, нормальна робота щитовидної залози, рівень цукру в крові, повноцінне засвоєння вітамінів А, С, групи В;
  • містить достатню кількість цинку, який допомагає клітинам шкіри оновлюватися, застерігає передчасні зморшки, забезпечує нігтям і волоссю здоровий ріст;
  • є джерелом незамінних кислот, які легко засвоюються і забезпечують клітини енергією;
  • завдяки значній кількості харчових волокон покращує моторику кишечника, нормалізує процес травлення, м’яко усуває запори, позбавляє від печії;
  • запобігає захворюванням, характерним для населення похилого віку: артрит, ревматизм, атеросклероз;
  • насичує організм важливою (особливо для вагітних) фолієвою кислотою;
  • при анемії (в тому числі у грудних дітей) швидко підвищує в крові рівень гемоглобіну.

Гречану муку використовують в домашній косметології. З неї виходять скраби для шкіри з м’яким відшелушувальним дією, поживні й омолоджуючі маски для обличчя та волосся.

Шкода

Користь і шкода гречаного борошна, калорійність, відгуки

Гречана мука, що вживається у великих обсягах, не принесе шкоди здоровому організму. У період загострення серйозних захворювань органів шлунково-кишкового тракту продукти на основі цієї муки можуть викликати болі.

Гречка – єдина рослина, яка не обробляється хімікатами і не піддається генній модифікації, тому борошно з неї не містить канцерогенів і ГМО. Кількість жирів і вуглеводів в ній не перевищує норму.

Калорійність

Калорійність 100 г гречаного борошна дорівнює 353 ккал, що становить 16,9% від рекомендованої добової норми. Щоб відміряти необхідну масу продукту в домашніх умовах, будуть потрібні ложки і стакани. У таблиці представлені дані по калорійності гречаної муки в цих одиницях виміру:

Кількість гречаної муки Маса (г) Калорійність (ккал)
1 чайна ложка 8 28,24
1 столова ложка 25 87,95
1 стакан (200 мл) 130 458,9
1 гранований стакан (250 мл) 160 564,8

Протипоказання

Гречане борошно не протипоказане в період вагітності. Майбутнім мамам корисно використовувати його для приготування страв щодня.

Продукт рекомендують давати немовлятам, починаючи з 6 місяців (за показаннями педіатра і раніше). З гречаного борошна можна готувати каші, додавати її в суміші для новонароджених.

Вживання гречаного борошна практично не має протипоказань.

Обмежити продукт в своєму раціоні слід у період загострень виразок і гастриту. У рідкісних випадках може спостерігатися повна непереносимість гречаного борошна, при цьому її потрібно повністю виключити з ужитку.

Харчова цінність

Кількість гречаного борошна Білки Насичені жири Мононенасичені жири Поліненасичені жири Вуглеводи
Кількість (г) 100 13,6 0,7 0,9 0,9 71,9
% Від рекомендованої добової норми 29,6 3,5 4,5 4,5 29,2

Вітаміни та мінерали

Зміст вітамінів у гречаній муці:

Найменування вітаміну (хімічна назва) Зміст в 100 г гречаного борошна (мг) % Від рекомендованої норми на добу
Вітамін В1 (тіамін) 0,39 34,37
Вітамін В2 (рибофлавін) 0,178 13,17
Вітамін В6 (піридоксин) 0,49 39,8
Вітамін В9 (фолієва кислота) 0,031 16
Вітамін E (токоферол) 0,297 3
Вітамін РР (нікотинова кислота) 3,1 15,5
Вітамін PP (ніаціновий еквівалент) 6,3 31,5

Зміст макро- та мікроелементів у гречаній муці:

Найменування мінералу Зміст в 100 г гречаного борошна (мг) % Від рекомендованої добової норми
Калій 130 2,67
Кальцій 42 3,6
Магній 48 14,4
Натрій 3 0,3
Сірка 81 16,2
Фосфор 250 34,43
Залізо 4 38
Кобальт 0,0021 2,1
Марганець 0,76 45,6
Мідь 0,37 37,74
Молібден 0,013 13
Фтор 0,09 4,5
Цинк 1,09 12,77

Щоб вживання гречаної муки принесло ще більше користі організму, слід приготувати її самостійно. Під час домашньої обробки гречка втратить набагато менше поживних речовин і цінних хімічних елементів, ніж в умовах заводського виробництва. Якщо попередньо не очищати зерна від лушпиння, вийде більш корисна гречана мука з висівками.

Гречана мука: користь і шкода, калорійність і склад

Гречка не відноситься до зернових культур, а вважається псевдозерновою. У неї набагато більше спільного з ревенем, ніж, наприклад, з пшеницею. У цих трикутних насінинах немає клейковини. Отже, продукти з гречки (каша, локшина і борошно) – безглютенові.

З гречаного борошна (Kuttu Ka Atta у індусів) виходять відмінні млинці завдяки високому вмісту клітковини і білка. Продукт також використовують для випічки здорових кексів, печива і хліба.

Склад і калорійність

За калорійністю гречана мука не надто відрізняється від пшеничного білого. Але за рахунок великої кількості складних “повільних” вуглеводів вважається більш здоровою і навіть дієтичною. Крім того, у неї порівняно невисокий глікемічний індекс (ГІ).

Калорійність: у 1 порції (1 чашка, або 120 г) 402 ккал, з яких всього 33 ккал припадає на частку жирів і 61 – на частку білків.

Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) в 1 порції (120 г): 15,14: 3,72: 84,71 (в грамах).

Містить 8 незамінних амінокислот, включаючи аргінін, лізин, гліцин, метіонін і триптофан. Також це хороший джерело мікроелементів: магнію, заліза, калію, фосфору і марганцю. Присутні молібден, кобальт і сірка.

Чим корисна

На особливу увагу в складі цього виду безглютенової муки заслуговує рутин – флавоноїд, який корисний для серцево-судинної системи. Має такі властивості:

  • розширює кровоносні судини;
  • покращує циркуляцію крові;
  • насичує кров киснем;
  • знижує рівень холестерину в крові;
  • запобігає окисленню жирів вільними радикалами;
  • перешкоджає надмірному згортанню крові;
  • надає допомогу в лікуванні гіпертонії;
  • зменшує проникність кровоносних судин.

«Гречане» борошно надає користь в лікуванні варикозного розширення вен, радіаційного пошкодження та подагри.

Невисокий глікемічний індекс гречки (ГІ = 54) поширюється й на похідні продукти, що відкриває можливості для використання в раціоні діабетиків. Таким чином, гречане борошно знижує рівень цукру в крові набагато повільніше, ніж рисове або пшеничне. Крім того, продукт містить хіроінозітол, який допомагає в терапії цукрового діабету 2 типу.

Інші корисні властивості:

  • зменшує ризик утворення каменів у жовчному міхурі завдяки великій кількості нерозчинних волокон;
  • знижує секрецію жовчних кислот;
  • полегшує засвоєння кальцію організмом, запобігає остеопорозу, сприяє формуванню здорової кісткової структури;
  • гіппоалергенність;
  • очищає кишечник і зміцнює його стінки;
  • покращує апетит;
  • сприяє схудненню;
  • ефективний засіб у лікуванні дизентерії;
  • допомагає при хронічній діареї;
  • не містить пестицидів і інших токсинів;
  • знімає набряки, виводячи зайву рідину з тіла;
  • набір незамінних жирних кислот робить шкіру м’якою і сяючою;
  • джерело високоякісного рослинного білка;
  • завдяки складним вуглеводам, сприяє росту волосся.

Як приготувати вдома

Сьогодні купити цей продукт можна практично в будь-якому супермаркеті. Якщо ж вам потрібне борошно з пророщеної гречки, шукайте її в торгових точках здорового харчування. Можна приготувати й самостійно:

  1. Переберіть крупу (якщо це потрібно).
  2. Ретельно промийте під проточною водою, потім просушіть.
  3. Подрібніть до консистенції борошна в блендері, кавомолці або кухонному комбайні.

Такий продукт домашнього приготування міститиме більше поживних речовин, ніж покупний, оскільки ви не позбавлялися від цінної лушпиння.

Гречане борошно може самостійно впоратися з млинцями і млинцями, а ось у кексах і хлібобулочних виробах кулінари радять використовувати всього 20-25% цього продукту у складі борошняної суміші.

У поєднанні з кефіром

Суміш гречаного борошна з кефіром застосовують для очищення організму від шлаків і схуднення без дієт. Дане поєднання буде корисне й для діабетиків. Регулярне споживання благотворно позначиться на здоров’ї печінки і судин.

Всипте в склянку кефіру 1 ст. л. гречаного борошна і поставте все це в холодильник. Низька температура дозволить зберегти приємний смак напою, але не зашкодить природному процесу ферментації.

У дієтичних та інших лікувально-профілактичних цілях рекомендується пити таку суміш вранці до сніданку протягом 2 тижнів.

У цього способу оздоровлення організму є свої протипоказання. Вони стосуються осіб з гастритом і захворюваннями печінки, для яких вживання в їжу сирої крупи – важке випробування.

Шкода і протипоказання

Обережно: алергія

Гречка та її похідні продукти містять високоактивні алергени, тому нерідко викликають негативну реакцію у чутливих людей. Основні симптоми:

  • свербіж;
  • набряк;
  • почервоніння в ротовій порожнині;
  • набрякання губ і обличчя;
  • набряк горла;
  • нудота;
  • блювота;
  • запаморочення;
  • задишка;
  • алергічний риніт;
  • закладеність носа;
  • почервоніння і свербіж в області очей;
  • діарея.

У важких випадках людина може відчувати симптоми алергії, які становлять загрозу для життя, відомі як анафілаксія. При перших ознаках зверніться до лікаря.

Алергени в гречаній борошні термічно стабільні, тому випікання в духовці не знизить ризик побічних реакцій.

Що цікаво: особи, які страждають на алергію на гречку, можуть сміливо їсти пшеницю, овес, жито і ячмінь.

небезпечна клітковина

У гречаній борошні досить клітковини, щоб викликати у деяких осіб симптоми розладу травлення, такі як спазми в ділянці живота і підвищене газоутворення. Продукт протипоказаний при:

  • хворобі Крона;
  • синдромі роздратованого кишечника (СРК).

Хоча деякі пацієнти з СРК вважають, що збільшення кількості харчового волокна в раціоні, навпаки, допомагає придушити деякі симптоми захворювання.

Вибір і зберігання

Якщо ви страждаєте на целіакію, при покупці необхідно переконатися, що гречане борошно виготовлялося окремо від пшеничного. При алергії на глютен навіть його сліди можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Вам також напевно будуть цікаві інші види борошна, що не містять глютен, наприклад, амарантове і кукурудзяне.

У продажу можна зустріти борошно світлого або темного відтінку. Світле – менш поживне, але користується популярністю через приємний для випічки зовнішній вигляд.

Любителі корисної органічної їжі хвалять борошно з пророслої гречки. В процесі проростання знешкоджуються антинутрієнти, такі як фітинова кислота, яка зв’язується з залізом, кальцієм і цинком, знижуючи ступінь їх поглинання.

Зберігайте цей продукт в чистому сухому контейнері під герметичною кришкою та в холодильнику. Використовуйте протягом 1-3 місяців.

Гречка – досить сильний алерген. Людям, які схильні до алергічних реакцій, слід вживати цей продукт і страви з нього з великою обережністю.

Пов’язано це з тим, що гречка містить багато білка, який і виступає в ролі алергену.

Симптоми алергії на гречану муку наступні:

  • висип по типу кропив’янки;
  • поява набряку навколо губ. У важких випадках набряки можуть з’являтися на обличчі, на гортані і на інших частинах тіла;
  • у дітей алергія проявляється у вигляді нежитю, сльозотечі і висипань.

При появі алергічної реакції після вживання гречки слід прийняти антигістамінний препарат. У разі важкого набряку, що утрудняє дихання, необхідно викликати швидку допомогу.

небезпечна клітковина

Гречка містить велику кількість клітковини, яка повинна покращувати травлення і виводити з кишечника токсини.

Однак при надмірному вживанні клітковина викликає важкі запори, підсилює газоутворення і стає причиною хворобливих кольок.

Через високий вміст клітковини гречку не слід вводити в раціон при синдромі подразненого кишечника, поліпи кишечника і при хворобі Крона.

Як зробити гречану муку в домашніх умовах?

Приготувати гречану муку будинку дуже просто. Вам будуть потрібні обсмажені зерна, які треба ретельно перебрати, видаливши всі сторонні включення, вимити під проточною водою, висушити і перемолоти. Для перемелювання можна використовувати кавомолку, кухонний комбайн або блендер.

Особливості застосування гречаного борошна

Гречана мука може бути використана для приготування безлічі смачних і корисних страв з незвичайним смаком, а також для лікування всевозможних захворювань.

Для схуднення і очищення організму

Страви з гречаним борошном поживні і викликають швидке відчуття насичення, яке зберігається надовго. Тому випічка, зроблена на основі цього продукту, може служити для заміни виробів з пшеничного борошна.

Гречані пряники з імбиром

Для приготування пряників вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 150 гр гречаної муки;
  • 100 гр вершкового масла;
  • 130 гр цукру (найкраще брати коричневий);
  • 5 гр соди;
  • 1 чайна ложка меленого імбиру;
  • сіль за смаком;
  • одне яйце середнього розміру;
  • 80 гр гіркого шоколаду.

Масло розтирається з тростинним цукром, до суміші додається яйце і гречана мука. Замішується тісто з нарізаним на невеликі шматочки шоколадом.

З отриманого тесту формується ковбаска, яку слід загорнути в харчову плівку і на 15-20 хвилин помістити в холодильник.

По закінченню цього часу тісто нарізається, формуються пряники, які випікаються в духовці, прогрітій до 170 градусів, протягом 20 хвилин.

гречані млинці

Для приготування простих, але смачних млинців з гречаної муки вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 220 гр борошна;
  • 60 гр пшеничного борошна;
  • 3 яйця середнього розміру;
  • 500 мл йогурту або кефіру;
  • цукор і сіль за смаком;
  • половина чайної ложки соди;
  • 3 столові ложки рослинної олії.

Борошно з гречки змішується з пшеничним. У суміш додаються яйця, сіль, сода і цукор. Після цього вона ретельно перемішується. Після цього висипається борошно. Заважати тісто треба до зникнення грудочок.

Коли тісто готове, можна випікати млинці на сковороді, змащеній невеликою кількістю рослинного масла.

Важливо! До складу гречки входить рутин, який рекомендований людям, що страждають варикозним розширенням вен. Рутин зміцнює стінки судин і зупиняє розвиток цього небезпечного захворювання.

У лікувальних цілях

Гречана мука, склад якої відрізняється високим вмістом вітамінів і мікроелементів, може бути використана для лікування і профілактики деяких поширених патологій.

для діабетиків

Борошно з гречки допомагає привести в норму вміст глюкози в крові. До того ж, продукт має низький глікемічний індекс, завдяки чому при діабеті він не протипоказаний.

При діабеті корисно вживати суміш, зроблену з столової ложки подрібненої гречки, розведеної в склянці знежиреного йогурту або кефіру. Протягом місяця засіб застосовується один раз на день за 30 хвилин до їди.

До речі, гречана мука, користь і шкода якої описані в статті, допомагає і при схудненні. Засіб, який застосовується при діабеті, допоможе позбутися від зайвих кілограмів за рахунок нормалізації обмінних процесів. Найкращого результату вдасться досягти, якщо ретельно стежити за вмістом білків, жирів і вуглеводів у щоденному раціоні, а також займатися фізичними вправами.

при атеросклерозі

Для профілактики атеросклерозу корисно вживати кисіль з подрібнених зерен гречки. Готувати його дуже просто: в склянку прохолодної води висипається три чайні ложки продукту. Окремо треба закип’ятити літр води.

Коли вона закипить, в неї вливається гречана суміш. Кисіль готується на повільному вогні протягом чверті години, весь цей час його слід помішувати.

Коли кисіль загусне, в нього можна додати трохи меду і горіхів для поліпшення смаку.

Пити кисіль треба один-два рази на день по одній склянці після їди.

при панкреатиті

Людям, що страждають панкреатитом, стане в нагоді рецепт цієї простої суміші. Стакан гречаної муки перемішується з таким же об’ємом перемелених волоських горіхів. Суміш заливається склянкою рідкого меду і на кілька годин відправляється в холодильник. Один раз на тиждень слід з’їдати по одній столовій ложці цієї «харчової добавки» за півгодини до прийому їжі.

Для підняття гемоглобіну

Гречана мука, користь і шкода якої описані вище, допомагає позбутися від анемії.

Як приймати цей продукт, щоб підняти гемоглобін? Дуже просто: змішайте в рівних пропорціях мелену гречку, мелені волоські горіхи, дрібно нарізані курагу і чорнослив.

Залийте суміш медом і помістіть в холодильник на дві-три години. Приймати суміш треба тричі на день після їди по одній столовій ложці.

Як жовчогінний засіб

Борошно з гречки є відмінним жовчогінним засобом. Щоб досягти потрібного ефекту, необхідно перед сном розмішати одну столову ложку продукту в склянці кефіру і залишити на ніч у холодильнику. Приймати суміш треба вранці за годину перед першим прийомом їжі.

У домашній косметології

Борошно з гречки знаходить широке застосування в косметології.

Маска для жирної шкіри обличчя

Заваріть висушені суцвіття ромашки з розрахунку одна столова ложка на склянку води. Залийте відваром дві столові ложки гречаного борошна, щоб вийшла тягуча густа суміш. Маска розподіляється по шкірі обличчя рівним шаром. Тримати її треба 15-20 хвилин.

Зволожуюча маска для сухої шкіри обличчя

Очистіть від шкірки і подрібніть за допомогою вилки м’якоть трьох слив. Додайте до них жовток одного яйця, столову ложку борошна і чайну ложку меду. Тримати маску треба 20 хвилин.

Маска-плівка для чутливої шкіри

Залийте одну столову ложку желатину третиною склянки гарячої води або відвару медичної ромашки. Зачекайте, коли желатин збільшиться в об’ємі, після чого додайте столову ложку подрібненої гречки.

Коли суміш охолоне до кімнатної температури, влийте в неї столову ложку соку алое. Наноситься засіб на ретельно очищене від косметики обличчя тонким шаром.

Через 20 хвилин маска перетвориться в плівку, яку необхідно акуратно зняти в напрямку знизу-вгору.

Маска для жирного волосся

Для приготування маски, яка поліпшує стан жирного волосся, слід змішати половину склянки гречаного борошна з соком половини лимона і половиною склянки молока. Маска наноситься на вимиті шампунем волосся на 30 хвилин. Щоб змити засіб, необхідно використовувати шампунь.

Важливо! Щоб поліпшити стан шкіри і позбутися від висипань, рекомендується додавати в воду для ранкового вмивання чайну ложку гречаної муки. Особливо цей спосіб підійде власницям жирної шкіри з розширеними порами.

Вибір і зберігання

У магазинах продаються два види гречаної муки: темна і світла. Світла проводиться з очищених від лушпиння зерен, темна – з зерен з лушпинням. У покупців світла борошно користується більшою популярністю через більш естетичного вигляду готових страв. Однак темна корисніша для здоров’я через збережені в ній поживні речовини і мікроелементи.

Зберігати продукт найкраще в холодильнику в герметично закритій тарі. Бажано використовувати його протягом 3 місяців з моменту придбання.

Важливо! До складу гречки не входить глютен. Тому страви з неї рекомендовані людям, які страждають непереносимістю глютену.

Leave comment