Користь і шкода ліверної ковбаси, склад, калорійність, рецепт з фото

Ліверну ковбасу багато хто сприймає лише як корм для тварин. Однак, незважаючи на цей стереотип, продукт цілком придатний для людського харчування і відрізняється своєю доступністю, дешевизною і універсальністю. А це означає, що, проявивши трохи винахідливості, кожна господиня зможе з нього приготувати кілька різних страв для своєї родини. Про користь і шкоду ліверної ковбаси, а також про способи її приготування, читайте далі в статті.
З чого роблять ліверну ковбасу
У кулінарній термінології лівером прийнято називати всі використовувані в їжу субпродукти тварин.
Ознайомтеся з корисними властивостями кров’яної ковбаси.
У складі цієї суміші є:
- печінка (частіше використовується в якості нутриента для високосортних паштетів, консервів і других страв);
- нирки (застосовуються для супів, солянок і закусок);
- серце (вимагає тривалого варіння);
- легкі;
- діафрагма;
- трахея;
- шлунок;
- вим’я;
- жилки;
- рубець;
- брижа (найчастіше використовується для обгортання страв, які підлягають тривалому томлінню).
Однак не всі з перерахованих вище компонентів присутні в лівер. Практично завжди з її складу виключаються цінні нирки, печінка і брижа. Їх замінюють клейковиною компонентами. Йдеться про м’які тканини голови, ніг, а також вухах, п’ятачках.
На думку експертів, лівер цілком заслуговує на рівноцінну оцінку з м’ясом, адже має високу харчову цінність і насиченим хімічним складом. Єдиним його недоліком є необхідність тривалого приготування.
Залежно від складових нутрієнтів, а також їх кількості, розрахованого на 100 грам готового продукту, фахівці виділяють кілька сортів ліверних ковбас:
- вищий – вироби включають в себе рівні порції свинячого м’яса (печінки, пісного м’яса, щоковини), а також пшеничну муку і яйця;
- перший – розрізняють варений і копчений варіанти, обидва вони складаються з різних пропорцій печінки і м’яких тканин свинячої голови;
- другий – являє собою суміш з вареного м’яса, печінки, дрібно нарізаного шпику і свинячих нутрощів (найчастіше додаються шкурки, ніжки і суглоби);
- третій – складається виключно з відходів у вигляді рубців, діафрагм, шлунків, п’ятачків, легких, а також круп і бобових.
Калорійність і хімічний склад
З огляду на особливості ливарних складових, багато хто побоюється подібних виробів через їх високу енергетичну цінність. Але медики підкреслюють користь ковбасної продукції для людей різного віку, що обумовлена її багатим хімічним складом. Про це красномовно свідчить наведена нижче таблиця.
Баланс нутрієнтів в стограмовій порції ліверної свинячої ковбаси | ||
Харчова цінність | кількість | Процентне співвідношення добової норми |
білки | 14,6 г | 23,02% |
жири | 28,7 г | 43,92% |
вуглеводи | 2,2 г | 1,09% |
Харчові волокна | 0 г | 0% |
вода | 52,1 г | 3% |
холестерин | 158 мг | 53% |
зола | 3,1% | 0,1% |
калорійність | 326 Ккал |
Скільки калорій, вітамінів і мінералів міститься в ліверній ковбасі, багато в чому залежить від її сорту. Наприклад, «Бурштинова» має всього лише 226 Ккал, а високосортна «Яєчна» – 305 Ккал.
В середньому в складі даної продукції в різних пропорціях були виявлені наступні життєво важливі для людини речовини:
- насичені жирні кислоти (міристинова, пальмітинова, стеаринова);
- мононенасичені жирні кислоти (пальмітолеінова, олеїнова);
- поліненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова);
- незамінні амінокислоти (аргінін, валін, гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, цистеїн, треонін, триптофан, фенілаланін, тирозин);
- замінні амінокислоти (аспарагінова, аланін, гидроксипролін, гліцин, глутамінова, пролін, серин, тирозин, цистеїн);
- ретинол;
- каротин;
- тіамін;
- рибофлавін;
- пантотенова кислота;
- піридоксин;
- фолати (в тому числі природні, ДЕФ);
- фолієва кислота;
- кобаламин;
- ніацин;
- нікотинова кислота;
- холін;
- калій;
- кальцій;
- магній;
- натрій;
- фосфор;
- залізо;
- марганець;
- мідь;
- селен;
- цинк.
Користь і шкода
Присутність вітамінів і мінералів у складі ліверної ковбаси дає привід міркувати про її позитивний вплив на людський організм.
Однак існує думка про негативний вплив великої кількості продукту і категоричну заборону на його вживання людям похилого віку. Так чи корисна ковбаса з ліверу і якої шкоди може завдати, давайте розбиратися разом.
Чим корисна
Експерти звертають увагу на широкий спектр жирів серед складових ліверної ковбаси і підкреслюють її наступні корисні властивості:
- зміцнює кісткову систему (продукт особливо корисний для зростаючих організмів);
- сприяє повноцінному функціоналу серцево-судинної системи;
- покращує формулу крові і сприяє утворенню червоних тілець;
- нормалізує обмінні процеси;
- робить позитивний вплив на нервову систему;
- стимулює інтелектуальну діяльність;
- спричиняє імуномодулюючий ефект;
- сприяє кращій роботі органів зору;
- є хорошою профілактикою анемії, оскільки живить організм вітамінами і мікроелементами; Важливо! Нормою ліверної ковбаси дієтологи вважають 200-грамову порцію.
- сприяє здоровим суглобам і зв’язкам.
Якої шкоди
Надмірна пристрасть до даної продукції загрожує не тільки ожирінням, а й безліччю хвороб.
Зокрема, її шкідливий вплив зводиться до:
- підвищення рівня холестерину, що згубно позначиться на роботі серця і артеріальному тиску;
- порушення водно-сольового балансу, адже всі види ковбас характеризуються підвищеним вмістом солі, що не вписується в рамки здорового дієтичного харчування;
- ризиків заразитися хвороботворними бактеріями, що пов’язані зі швидкою псуванням ковбаси, а також з можливими порушеннями технології приготування продукції.
Чи можна їсти ліверну ковбасу
Дієтологи попереджають, що в їжу придатні лише високоякісні зразки ливарних ковбасних виробів, оскільки всі інші варіанти відрізняються додаванням шкідливих барвників, крохмалю та інших хімічних добавок. Однак навіть вищий сорт ковбас дозволено вживати не всім. І для цього є вагомі причини.
При вагітності і грудному вигодовуванні
Жінкам в період внутрішньоутробного формування плоду і лактації бажано відмовитися від будь-яких виробів з ліверу і печінки.
Важливо! Завжди стежте за температурним режимом зберігання ліверної ковбаси і не допускайте вживання простроченого продукту. У такому вигляді він може завдати непоправної шкоди організму. Це пов’язано з великою кількістю ретинолу, що в кілька разів перевищує рекомендовану для дитини добову норму.
при схудненні
При дієтах на ліверні ковбасні вироби накладається сувора заборона. Це пов’язано з великим вмістом жирів і високою калорійністю продукції. Всім худне експерти радять насичувати організм білковою їжею у вигляді відвареної пісної курятини або домашнього печінкового паштету.
Поласувати невеликим шматочком ліверної ковбаси можна буде лише розпрощавшись із зайвими кілограмами. Однак при цьому важливо не перестаратися, щоб надмірна вага не повернувся.
При цукровому діабеті
Людям з підвищеним рівнем цукру в крові дозволяється їсти ковбасні вироби, в тому числі і ліверні, за умови, що в анамнезі хворого діагностується діабет першого або другого типів.
Однак слід обмежувати порції даної продукції, оскільки занадто жирна їжа в великих кількостях лише погіршить здоров’я.
При панкреатиті, гастриті
При запальних процесах будь-якого характеру в органах травного тракту ліверна ковбаса категорично протипоказана.
Справа в тому, що продукт може спровокувати гострі загострення захворювань, а також посилити відтік жовчі. Надалі такий розвиток подій неминуче призведе до серйозних ускладнень.
Важливо! Якщо віддаєте перевагу ліверну ковбасу домашнього виробництва, обов’язково в процесі приготування відварюйте необхідні інгредієнти не менше 2-5 годин. Це потрібно для того, щоб убезпечити сировину від розвитку патогенної середовища.
Як зробити домашню ліверну ковбасу: рецепт з фото
У сучасній кулінарії існує безліч варіацій класичних і оригінальних рецептів домашньої ліверної. Розглянемо один з них.
складові
Для приготування нам необхідні наступні продукти:
- мова – 0,5 кг;
- печінка – 1,5 кг;
- грудинка – 1,5 кг;
- голова (без кісток) – 1 кг;
- нирки – 200 г;
- серце – 300 г;
- хрящі – 1 кг;
- цибулини середнього розміру – 2 шт;
- морква – 3 шт;
- сіль і спеції (запашний перець, прянощі, сушений часник) – за смаком.
Покрокова інструкція приготування ковбаси
Процес приготування займає багато часу, проте не є складним. Важливо, щоб всі додаються нутрієнти пройшли відповідну термічну обробку, що забезпечить хороший смак і якість готової продукції.
Отже, приступаємо:
- Насамперед на кілька годин замочимо в молоці свинячу печінку.
- Поки цей інгредієнт буде на стадії підготовки, можна відварити очищені цибулю і моркву. Після варіння овочі ріжемо шматочками.
- Ставимо на вогонь каструлю з підсоленою водою і доводимо до кипіння. Після чого в окріп по черзі опускаємо всі підготовлені субпродукти і варимо протягом 2-2,5 годин.
- Зварені інгредієнти витягаємо з окропу і даємо охолонути. Потім пропускаємо їх через м’ясорубку.
- В отриману суміш для соковитості додаємо трохи бульйону (важливо, щоб він був не гарячим) і порізані овочі (при бажанні їх теж можна подрібнити за допомогою м’ясорубки).
- У фарш за смаком додаємо сіль, перець і спеції. Гарненько його вимішуємо.
- Тепер наше завдання полягає в наповненні кишок отриманою субстанцією. Цей процес найкраще здійснювати за допомогою спеціальної насадки. Слідкуйте, щоб матеріал був чистим і цілісним. Готові ковбаски зав’язують з обох сторін нитками.
- Після виконаної роботи ліверку потрібно відварити в бульйоні. Ця процедура триває до тих пір, поки ковбаса не спливе на поверхню. Як тільки це станеться, вогонь можна виключати і знімати каструлю з плити.
- Готовий продукт акуратно викладіть на змащене маслом деко і дайте охолонути. Потім для оригінальності блюдо можна запекти в духовці з майонезом. Подавати на стіл ковбасу краще з гарніром.
Якщо подібні вироби вам доводиться готувати вперше, наочно ознайомитися з етапами кулінарного процесу можна в наступному відео:
Сподіваємося, наша стаття допоможе вам не тільки приготувати смачну ліверну ковбасу, а й правильно її застосувати. Адже при дотриманні рекомендованих порцій користь даної продукції очевидна. Не дарма ж її рецептура збереглася до наших днів ще з часів Середньовіччя.
Відгуки з мережі
З ліверу для приготування ліверної ковбаси використовують варені м’ясопродукти: телятину, свинину, кроляче м’ясо, нежирну свинячу щоковину, печінку (зазвичай свинячу) та інші субпродукти з додаванням спецій, солі, смаженої цибулі і т.д. При цьому найважливіше значення набуває правильна переробка свіжого (парного) сировини.
Для того, щоб приготувати в’язку і досить тверду ліверну ковбасу, потрібно подбати про те, щоб м’ясо і шпик не були надто переварені. В’язкість ліверної ковбаси надає свиняча печінка (до 25% від всієї маси).
Готову ліверну ковбасу варять на невеликому вогні в слабокиплячій воді, температуру якої знижують до 80 градусів, додаючи холодну воду (при цьому температура всередині ковбаси досягає 70 градусів). При діаметрі ліверної ковбаси в 5 см її потрібно варити 1 годину.
Після варіння ліверну ковбасу охолоджують, поступово додаючи в посуд теплу воду, а потім – холодну. Щоб жир поширювався рівномірно по діаметру, ковбасу слід часто перевертати. Охолоджену ковбасу виймають з води і кладуть на чисті гладкі дошки для просихання. Через кілька годин її вже можна буде коптити.
Копчена ліверна ковбаса довше зберігається, і її можна тримати в прохолодному місці протягом 2-х діб, але не більше. Для більш тривалого зберігання ковбасу потрібно скласти в поліетиленові мішечки і заморозити. Але особливий смак має ліверна ковбаса в день приготування.
Великий вміст жиру і подрібнений фарш додають їй пастоподібну консистенцію, ковбасу, як паштет, можна намазувати ножем на хліб. Смачна ліверна ковбаса і холодна відварна, і гаряча, запечена в духовці.
Корисні властивості ліверної ковбаси:
- нормалізація холестеринового рівня;
- сприяння засвоєнню кальцію організмом;
- зміцнення кісткової тканини;
- поліпшення стану шкірних покривів, волосся і нігтьових пластин;
- нормалізація функціонування щитовидної залози;
- поліпшення роботи нервової системи.
На замітку! Користь ліверна ковбаса принесе, якщо вона буде виготовлена з натуральних продуктів. Вибираючи магазинний продукт, звертайте увагу на склад. Вміст солі у великій кількості і добавок з класу Е свідчить про те, що ліверна ковбаса виготовлена з порушенням стандартів.
Ліверна ковбаса, або, як її ще називають, печінкова, може завдати шкоди здоров’ю людини, особливо якщо продукт неякісний. Субпродукти, які не піддалися ретельній термічній обробці, є ідеальним середовищем для розмноження інфекційних збудників і глистових інвазій.
Зважаючи на високу харчову цінність ліверної ковбаси, її не радять їсти людям, що страждають недугами шлунково-кишкового тракту, а також ожирінням.
Ми з’ясували, за що цінується печінкова ковбаса. Користь і шкода продукту обов’язково повинні враховуватися любителями такого делікатесу. Зрозуміло, смачніше і корисніше виходить домашня ковбаса. Готувати її нескладно.
Складові:
- печінка яловича і свиняча – 1,5 кг;
- сіль;
- оболонка для ковбаси;
- морква – 2 коренеплоду;
- цибулина – 2 штуки;
- серця курячі – 300 г;
- свинячі шкірки – 200 г;
- м’ясо з рульки – 600 г;
Приготування:
- Свинячу і яловичу печінку розморожуємо. Краще перемістити субпродукт з морозильної камери в холодильник для природного відтавання.
- Потім промиваємо печінку, знімаємо плівки, вирізаємо прожилки.
- Перекладаємо субпродукт в миску, заливаємо фільтрованою водою і залишаємо на 2 години для вимочування. Не забуваємо періодично міняти воду.
- Очищаємо коренеплоди моркви, промиваємо і обсушуємо серветкою. Шаткуємо на тертці або нарізаємо невеликими брусочками.
- Очищені цибулини нарізаємо дрібненькими кубиками.
- На рафінованій рослинній олії пасеруємо нарізані овочі до готовності.
- Готуємо м’ясо з жировим прошарком. Необов’язково брати рульку, можна використовувати будь-яку іншу частину.
- Розморожуємо м’ясо і відварюємо в підсоленій воді до готовності.
- Курячі сердечка, бажано охолоджені, ретельно промиваємо. Вимочуємо їх у воді, щоб позбутися від зайвої крові. Відварюємо до готовності в солоній водичці.
- Після вимочування печінку нарізаємо порційними шматочками і варимо.
- З свіжого сала зрізаємо шкурки. Якщо є залишки волосків, шкурку бажано обпалити.
- Відварені сердечка перекладаємо в тарілку і охолоджуємо. Бульйон, в якому варилися серця, не виливаємо, він нам ще знадобиться в процесі приготування ліверної ковбаси.
- У м’ясорубці перекручуємо відварну печінку, свинячі шкурки і м’ясо з жировим прошарком. Також перекручуємо обсмажені овочі. Всі викладаємо в глибоку миску і додаємо сіль.
- Хорошенько перемішуємо всі інгредієнти і вливаємо остиглий бульйон, в якому варилися сердечка. Знадобиться від 300 до 600 мл. Суміш вийде рідкуватою.
- За допомогою погружного блендера подрібнюємо приготовлену масу до однорідної консистенції.
- Тим часом сердечка охолонуть. Нарізаємо їх маленькими кубиками.
- Додаємо подрібнений курячий субпродукт до основної маси. Пробуємо на смак і за необхідності вводимо ще трохи солі.
- Всі інгредієнти ще раз ретельно перемішуємо.
- Тепер необхідно сформувати ковбаски. Можна використовувати штучну харчову оболонку або натуральну. Якщо ви взяли свинячі кишки, то їх попередньо промийте, вимочіть в оцтовому розчині. Головне – гарненько їх обробити, щоб усунути всі мікроорганізми.
- За допомогою спеціальної насадки для м’ясорубки робимо ковбасу потрібного розміру. Краї фіксуємо міцною ниткою або кулінарним шпагатом.
- На дно товстостінної каструлі кладемо тарілку і викладаємо ковбасу. Важливо, щоб ковбаса в процесі варіння не стикалася з дном.
- Варити будемо при температурі 80 °C. Не можна допускати закипання води.
- Приготовану ковбасу охолоджуємо, витягаємо з оболонки і нарізаємо порційними шматочками.
Ліверна ковбаса: користь і шкода, спосіб приготування в домашніх умовах
Було час, коли багато хто не замислювалися про користь і шкоду ліверної ковбаси через обмеженість вибору м’ясних виробів. Але і сьогодні, незважаючи на різноманіття асортименту, ця продукція не зникла з полиць магазинів.
Ситний і поживний продукт багатьом навіть по-справжньому подобається. Варто врахувати, що, якщо раніше ліверна ковбаса готувалася з печінки, по встановленим стандартам, то сьогодні вимоги до них вже не такі чіткі.
Виходить, що сьогодні покупка товару перетворилася на своєрідну лотерею, яка може привести до будь-якого результату.
Правила вибору ліверної ковбаси
Перед покупкою ліверної ковбаси слід ознайомитися з рядом порад від досвідчених любителів продукту:
- Обов’язково читаємо склад. Кращою вважається ліверна ковбаса на основі телячої і свинячої печінки. Харчові добавки повинні бути присутніми в мінімальному обсязі.
Порада: Багато господарів домашніх вихованців продовжують наполегливо годувати своїх тварин ліверною ковбасою. Насправді, продукт з печінки погано сприймається травною системою кішок і собак. Ще він забиває судини і може стати причиною ожиріння.
- Не варто купувати вироби, які не марковані позначкою стандарту, в їх склад може входити все, що завгодно. Від покупки саморобних виробів краще відмовитися, якщо немає можливості отримати хоч якусь інформацію про виробника.
- Справжня ліверна ковбаса може бути тільки сірого кольору. Рожеві вироби, які виглядають набагато смачніше, містять хімічні барвники, які не принесуть користі організму.
Загалом, ліверну ковбасу не так складно приготувати своїми руками. Процес дуже простий, а рецепти численні та доступні. Так що по можливості краще не ризикувати, а займатися виготовленням напівфабрикату самостійно.
Користь ліверної ковбаси для здоров’я
Ліверна ковбаса, приготована з дотриманням всіх технологічних вимог, не завдає шкоди організму людини. Якщо в складі продукту значаться тільки свіжий субпродукт, спеції і натуральні додаткові інгредієнти, можна навіть розраховувати на отримання деякої користі:
- Організм отримає кілька незамінних амінокислот, які стимулюють обмінні процеси і роблять кістки міцнішими.
- У складі таких виробів міститься чимало вітамінів групи В і Д, а також мінерали, такі як цинк, залізо і магній. Всі вони є активними учасниками хімічних реакцій і підтримують роботу систем на належному рівні.
- На 100 г ліверної ковбаси припадає 305 ккал. Поживний продукт відмінно втамовує голод і в комбінації з тостами або хлібом може замінити перекус або повноцінний прийом їжі. Звичайно, зловживати такими підходами не рекомендується.
Люди, яким подобається ліверна ковбаса, не повинні відмовлятися від цього продукту. Потрібно лише звертати увагу на його якість і не намагатися включати його в усі прийоми їжі.
Шкода і небезпека ліверної ковбаси
Потенційна небезпека ліверної ковбаси може бути пов’язана з двома факторами: по-перше, з вживанням виробів низької якості, і, по-друге, з частим вживанням продукції протягом тривалого часу. Негативні наслідки в цих випадках можуть бути такими:
- Підвищений вміст жирів призводить до зростання рівня шкідливого холестерину в крові. Субпродукти взагалі є найбільш небезпечними за цим показником.
- Вироби, незалежно від їх якості, не слід вживати при хронічних і гострих захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту, а також при діабеті.
- Наслідки вживання страви, в якому замість печінки використовують сою, борошно або крохмаль, можуть бути непередбачуваними.
- У ліверної ковбаси багато солі, що може погіршити стан людей із захворюваннями нирок. У літньому віці така велика кількість солі може призвести до підвищення артеріального тиску.
Готову продукцію, незалежно від виду її виробництва, слід вжити протягом 4-5 днів з моменту виготовлення. Весь цей час її потрібно зберігати в холодильнику.
Рецепт домашньої ліверної ковбаси
Варіантів приготування ліверної ковбаси в домашніх умовах існує безліч. Ось один з найпопулярніших:
- Нам знадобиться по 1 кг яловичого серця і легенів, 600 г яловичої печінки, по парі середніх морквин і цибулин, яйце, 2 столові ложки панірувальних сухарів, спеції та зелень за смаком.
- Субпродукти відварюємо протягом 1,5 години разом з морквою і листочками петрушки. Потім перетираємо ці інгредієнти в м’ясорубці разом з цибулею. Повторюємо кілька разів до отримання однорідної маси.
- Додаємо всі інші інгредієнти, вимішуємо. Отриманою масою наповнюємо кишки. Залишається лише відварити напівфабрикати в гарячій воді, яку не слід доводити до кипіння.
- Напівфабрикати можна зберігати в холодильнику до 4-5 днів. Відварену ковбасу краще вжити протягом доби.
Можна довго сперечатися про шкоду і користь ліверної ковбаси. Зрештою, кожен повинен сам прийняти рішення щодо присутності цього продукту в раціоні.
Єдине, про що нагадують дієтологи і лікарі, вироби не рекомендується вживати маленьким дітям і вагітним жінкам. Їх специфічний склад може негативно вплинути на формування і розвиток дитини.
Також підвищений ризик розвитку набряків і підвищення тиску не є корисним.
Ліверна ковбаса: поживна цінність, склад і ціна
Зміст:
- З чого готується ліверна ковбаса
- Рецепт
- Поживна цінність
- Користь і шкода
- Ціна
З чого готується ліверна ковбаса
До ліверу відносять:
- легкі;
- нирки;
- печінка;
- серце;
- трахеї.
Вважається, що субпродукти мають меншу поживну цінність, ніж м’ясо, але якщо їх правильно приготувати, ці частини тваринного можуть бути смачними і корисними.
Ліверну ковбасу придумали німці в середні віки. Зараз в Україні випускають чотири сорти таких ковбас:
- Вищий сорт. Наприклад, «Яєчна». Складається зі свинячої печінки, пісної свинини, жирної свинячої щоковини, пшеничного борошна і яєць.
Перший сорт. Буває варена або копчена. Виготовляється з печінки і щоковини.
- Другий сорт. Складається з вареного м’яса та печінки. Допускається додавання клейких субпродуктів (свинячі шкурки, ніжки, пута) і дрібно нарізаного шпику.
- Третій сорт. Готується з субпродуктів другої категорії – рубця, діафрагми, шлунків, п’ятачків. Замість печінки використовують легені. У ліверну ковбасу третього сорту додають крупу і бобові.
Рецепт
Щоб приготувати ліверну ковбасу в домашніх умовах, слід взяти такі інгредієнти:
- легке – 1 кг;
- серце – 1 кг;
- печінка – 600 г;
- яйце – 1 штука;
- цибуля – 2 штуки;
- морква – 3 штуки;
- панірувальні сухарі або манна крупа – 2 столові ложки;
- сіль, перець, прянощі та коріння – за смаком;
- черева в якості оболонки.
Легке, серце і печінку варять півтори години, в процесі варіння в бульйон додають моркву і коріння. Після закінчення варіння все пропускають через м’ясорубку разом з цибулею. У фарш додають яйце, сухарі або манку, сіль, прянощі, і ретельно перемішують. Найкращий результат досягається при перемішуванні фаршу в спеціальному куттері, але можна використовувати і хороший міксер. Допускається готовий фарш повторно пропустити через м’ясорубку. Потім отриманою сумішшю наповнюють підготовлені яловичі черева і зав’язують їх.
Утворені ковбаси варять у парових камерах або каструлі при температурі 85 градусів протягом години. Зберігати ліверну ковбасу слід тільки в холодильнику не більше двох діб.
Ліверна ковбаса – швидкопсувний продукт. Залежно від сорту може зберігатися в холодильнику від 12 до 48 годин.
У високоякісні ковбаси з ліверу може додаватися м’ясо яловичини і свинини, щековина. Також може використовуватися м’ясо птиці, кролятина, шпик. Традиційно в хороші сорти не додається жодного барвника, тому правильний колір для цього продукту – сірий.
Поживна цінність
Калорійність ліверної ковбаси досить висока через велику кількість жиру. В середньому в ній міститься 265 тисяч калорій. Це більше, ніж в докторській ковбасі, але набагато менше, ніж в сирокопченій.
У ста грамах ліверної ковбаси міститься:
- білків – 24 г;
- жирів – 22 г;
- вуглеводів – 2 г.
У ліверної ковбаси склад досить збалансований: вона містить всі необхідні для харчування речовини.
Користь і шкода
Вживання ковбас, в тому числі і ліверної, має бути помірним, оскільки всі продукти цієї категорії містять велику кількість солі і не підходять для здорового дієтичного харчування.
Жир, що міститься в ній, підвищує рівень холестерину в крові. Крім того, лівер дуже швидко псується, створюючи сприятливе середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Важливо дотримуватися температурного режиму зберігання і ні в якому разі не вживати прострочені продукти, оскільки це може завдати значної шкоди здоров’ю.
Дієтологи вважають, що двісті грам натуральної ліверної ковбаси на тиждень вживати цілком допустимо. Така кількість не завдасть жодної шкоди, навпаки, може бути корисною.
Ціна
Ціни на цей продукт варіюються від 100 до 500 гривень за кілограм. В середньому в Україні хорошу ліверну ковбасу купити можна за ціною 300 гривень за 1 кг. З огляду на те, що продукт швидко псується, дешевше буде коштувати ліверна місцевого, регіонального виробництва. Привезена ковбаса обійдеться дорожче, особливо імпортна, наприклад, виробництва Республіки Білорусь.
Придбати цей виріб ковбасної промисловості за різною ціною можна як у великих торгових мережах, так і в магазинах крокової доступності. Ліверна ковбаса – це найдоступніший з усіх ковбасних виробів. Як за ціною, так і за наявністю в магазинах. Вживати її можна як у вигляді бутербродів, так і в якості начинки для млинців і пиріжків.
Опис користі і складу продукту з фото, а також рецепт приготування домашньої ліверної ковбаси
Ліверна ковбаса виготовляється з різних субпродуктів. Раніше її називали печінковою, але сьогодні це абсолютно різні продукти. Вони відрізняються складом: ліверну ковбасу в промисловому виробництві найчастіше готують із субпродуктів другого сорту, до яких відноситься вим’я, серце, шлунок та інші (див. фото). Їх протягом тривалого часу виварюють, а потім подрібнюють для отримання максимально однорідного фаршу, який є основою для приготування ліверної ковбаси. Найкраще, щоб до складу продукту входила печінка. Крім цього, в ковбасу додають тваринні жири, наприклад, яйця, вершкове масло або сало.
Як вибрати і зберігати?
Сьогодні в магазинах представлений широкий асортимент ліверної ковбаси, тому варто знати кілька правил, щоб купити якісний і корисний продукт:
Постарайтеся знайти ліверну ковбасу, до складу якої входить свиняча або теляча печінка. Її кількість повинна бути не менше 30%. Такий продукт буде дуже смачним і корисним для організму. Вибирайте варіанти, які приготовлені за ГОСТом.
- Зверніть увагу на колір продукту, він повинен бути сірим. Наявність рожевого відтінку є ознакою використання барвників.
- Вибирайте ліверну ковбасу в натуральній оболонці, яка додатково покрита парафіном. Завдяки цьому продукт захищений від попадання мікробів і може зберігати свіжість протягом 10-ти днів. В іншому випадку продукт буде зберігатися не більше 3-х днів.
Користь ліверної ковбаси
Користь ліверної ковбаси полягає в її хімічному складі. У цьому продукті багато заліза, яке покращує склад крові і процес кровотворення. Ліверна ковбаса багата колагеном, важливим для суглобів і зв’язок. До складу якісного продукту входить велика кількість вітамінів і мінералів, які позитивно позначаються на роботі всього організму.
Ліверна ковбаса, незважаючи на свою другосортність, може стати основою для приготування справжніх кулінарних шедеврів. Вона може служити наповнювачем бутербродів і закусок. Готують з неї паштети і начинки для випічки, млинців і вареників.
Рецепт приготування домашньої ліверної ковбаси
Є багато варіантів приготування цього продукту в домашніх умовах, ми розглянемо один з них. Домашня ліверна ковбаса виходить дуже смачною і корисною.
Щоб зробити ліверну ковбасу, вам необхідно взяти такі свинячі субпродукти: 500 г мови і спинного сала, 1,3 кг печінки і стільки ж жирної грудинки, 1,5 кг голови без кісток, 250 г бруньок, 750 г серця, 1 кг хрящів або шкури і 15 м кишок.
Ще потрібно взяти 1,5 кг цибулі, середню голівку часнику, сіль і перець.
Всі субпродукти необхідно відварити до готовності без додавання солі. Печінку варто заздалегідь замочити в молоці, щоб позбутися властивої їй гіркоти. М’ясо необхідно остудити і подрібнити на м’ясорубці. Одержаний бульйон процідіть і залиште в холодному місці, а після додайте невелику кількість в отриманий фарш, щоб він вийшов соковитим. Овочі потрібно подрібнити, залити окропом, а після, слив воду, відправити їх до фаршу. Потім за смаком додайте сіль і перець, спробуйте. За допомогою спеціальної насадки на м’ясорубці або будь-яким іншим способом потрібно наповнити кишки. Що залишився після варіння бульйон доведіть до кипіння і проваріть в ньому ковбасу. Коли вона спливе, можна вважати, що готова. Витягніть ліверну ковбасу і поставте її в холод.
Шкода ліверної ковбаси та протипоказання
Шкідлива ліверна ковбаса через наявність великої кількості холестерину, який здатний накопичуватися в організмі, що може привести до розвитку захворювань серцево-судинної системи. Не можна їсти такий продукт людям з атеросклерозом. Через велику кількість солі ліверна ковбаса може призводити до затримки рідини, що, в свою чергу, викликає набряклість і збільшення артеріального тиску. З огляду на всі шкідливі властивості, не рекомендується їсти ліверну ковбасу в великих кількостях. Протипоказана ліверна ковбаса людям з жовчнокам’яною хворобою. В обмеженій кількості продукт варто вживати при наявності проблем з шлунково-кишковим трактом. Відмовитися від такої ковбаси потрібно при наявності індивідуальної непереносимості. Шкода продукт може принести організму через вживання неякісних варіантів, до складу яких входить крохмаль, борошно та інші інгредієнти.
Ліверна ковбаса домашня – бюджетна знахідка. Приготування ліверної ковбаси в домашніх умовах зі шпиком, рисом, гречкою | салати
Зміст
- Ліверна ковбаса: користь і шкода, спосіб приготування в домашніх умовах
- Правила вибору ліверної ковбаси
- Користь ліверної ковбаси для здоров’я
- Шкода і небезпека ліверної ковбаси
- Рецепт домашньої ліверної ковбаси
- Ліверна ковбаса: калорійність, склад, користь і шкода, покроковий рецепт в домашніх умовах
- З чого роблять ліверну ковбасу
- Калорійність і хімічний склад
- Користь і шкода
- Чим корисна
- Якої шкоди
- Чи можна їсти ліверну ковбасу
- При вагітності і грудному вигодовуванні
- При схудненні
- При цукровому діабеті
- При панкреатиті, гастриті
- Як зробити домашню ліверну ковбасу: рецепт з фото
- Складові
- Покрокова інструкція приготування ковбаси
- Відгуки з мережі
- Як зробити ліверну ковбасу в домашніх умовах
- Як приготувати ліверну ковбасу з легкими і серцем в домашніх умовах
- Як правильно вибрати інгредієнти
- Процес приготування
- Інші варіанти
- Ліверна ковбаса домашня – бюджетна знахідка. Приготування ліверної ковбаси в домашніх умовах зі шпиком, рисом, гречкою
- Ліверна ковбаса в домашніх умовах – загальні принципи приготування
- Рецепт 1: Збірна ліверна ковбаса в домашніх умовах
- Рецепт 2: Ліверна ковбаса домашня зі шпиком
- Рецепт 3: Варена ліверна ковбаса в домашніх умовах
- Рецепт 4: Узбецька ліверна ковбаса «Хасіп» домашня
- Рецепт 5: Ліверна ковбаса в домашніх умовах «Яловича з рисом»
- Рецепт 6: Ліверна ковбаса домашня «З шматочками»
- Рецепт 7: Домашня ліверна ковбаса з гречкою
- Ліверна ковбаса домашня – корисні поради та хитрості
- Ліверна ковбаса: поживна цінність, склад і вартість
- З чого готується ліверна ковбаса
- Рецепт
- Поживна цінність
- Ціна
Ліверна ковбаса в домашніх умовах: рецепти і корисні поради
Ліверна ковбаса в домашніх умовах завжди виходить смачнішою і кориснішою. Чому? Все просто: ми використовуємо тільки якісні продукти і вкладаємо частинку своєї душі та турботи про близьких. Приготувати таку ковбасу можна різними способами. Розглянемо кращі з них.
Ціни на цей продукт варіюються від 100 до 500 гривень за кілограм. В середньому в Україні хорошу ліверну ковбасу можна купити за ціною 300 гривень за 1 кг. З огляду на те, що продукт швидко псується, дешевше буде коштувати ліверна місцевого, регіонального виробництва. Привізна ковбаса обійдеться дорожче, особливо імпортна, наприклад, виробництва Республіки Білорусь.
Придбати цей виріб ковбасної промисловості за різною ціною можна як у великих торгових мережах, так і в магазинах крокової доступності. Ліверна ковбаса – це найдоступніший з усіх ковбасних виробів, як за ціною, так і за наявністю в магазинах. Вживати її можна як у вигляді бутербродів, так і в якості начинки для млинців і пиріжків.