Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

М’ясо та м’ясні продукти складають основну частину раціону харчування людини. Лише деякі утримуються від вживання м’яса і харчуються виключно вегетаріанською їжею. Не дивлячись на те, що людина вживає м’ясо протягом тисяч років, суперечки про користь і шкоду цього продукту не вщухають.

Прихильники вживання м’яса стверджують, що тільки цей продукт здатний забезпечити організм потрібними та незамінними білками. У той час як вегетаріанці стверджують, що м’ясо – це шкода, адже воно є джерелом збудників найрізноманітніших хвороб.

Користь і шкода м'яса для організму людини, види, яке краще і кориснішеРозмірковуючи про користь і шкоду м’яса, необхідно сказати, що багато чого залежить і від виду м’яса. Сьогодні в раціон харчування входить м’ясо великої рогатої худоби (яловичина, телятина), дрібної рогатої худоби (козлятина, баранина), свиняче м’ясо і м’ясо птиці (курятина, індичатина, гусятина, качатина, м’ясо перепілки). А також конина, кролятина і дичина (до дичини відноситься м’ясо будь-яких диких тварин: зайця, кабана, оленя, ведмедя та інших). У деяких країнах вживають в їжу м’ясо собак, кішок та інших тварин (верблюдів, буйволів, мулів, ослів). Кожен з видів м’яса має свої смакові відтінки і корисні властивості.

М’ясо свинини

– користь цього продукту не тільки у високому вмісті білка, але й у змісті вітаміну В12, вітаміну D, мікроелементів: заліза, натрію, магнію, калію, кальцію, фосфору. Свинина корисна для кісткової і нервової системи. «М’ясоїди» стверджують, що виключивши зі свого раціону свинину, чоловікові загрожує імпотенція.

Яловичина

– користь м’яса корів і телят у високому вмісті вітамінів групи В, а також С, Е, А, РР, мінералів: міді, магнію, натрію, кобальту, цинку, заліза, калію. Яловичина дуже корисна для кровотворення, здатна підвищувати рівень гемоглобіну, незамінна при анемії.

М’ясо курки

– користь цього продукту в високому вмісті легкозасвоюваного білка, в мінімальній кількості жиру і відсутності вуглеводів. Крім цього, курятина багата фосфором, калієм, магнієм, залізом.

Куряче м’ясо здатне впливати на кров’яний тиск, бере участь в ліпідному обміні, врівноважуючи вміст цукру в крові та сечі, також воно знижує рівень холестерину і стимулює роботу нирок.

М’ясо курки — відмінний дієтичний продукт з невеликою енергетичною цінністю.

Незвичайні маринади для шашлику зі свинини.

М’ясо індички

– користь цього продукту в великій кількості вітамінів (А і Е), а також у змісті заліза, кальцію, натрію, фосфору, калію, сірки, йоду, марганцю, магнію.

Вміст натрію в індичці вдвічі вище, ніж у яловичині, тому при приготуванні м’яса індички можна не використовувати сіль. За вмістом заліза м’ясо індички також рекордсмен і набагато випереджає яловичину, свинину і курятину разом узяті.

Кальцій, що міститься в м’ясі, робить індичину відмінною профілактикою остеопорозу та запобігає хворобам суглобів.

Користь качиного м’яса

Користь і шкода м'яса для організму людини, види, яке краще і кориснішеДля організму у великій кількості вітамінів і поживних речовин качатина містить: вітаміни групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12), а також вітаміни Е і К. М’ясо качки багате селеном, фосфором, цинком, залізом, міддю, калієм, кальцієм, магнієм. Поряд з цим, качатина досить жирний продукт, що містить насичені жирні кислоти, які можуть утворювати холестеринові бляшки в судинах.

Користь кролячого м’яса

Як дієтичний продукт відома всім, це продукт, насичений білком, містить невелику кількість жиру і мінімальну кількість холестерину.

Вітамінно-мінеральний склад кролятини нітрохи не бідніший, ніж склад інших видів м’яса, але за рахунок невеликої кількості солей натрію, воно більш корисне для організму і незамінне для тих, хто страждає харчовою алергією, серцево-судинними захворюваннями та хворобами шлунково-кишкового тракту.

Говорячи про користь м’яса, не можна не згадати і про способи його приготування. Максимально корисне для організму відварене і запечене м’ясо, набагато менше користі в смаженому м’ясі і шашлику. Копчене м’ясо настільки насичується канцерогенами, що його краще не вживати.

Користь і шкода різних видів м’яса: що є, а від чого відмовитися

Коли настає пора шашликів, більшість з нас вживає м’ясо в більшій кількості, ніж взимку. Хоч і не завжди це корисно.

Не в образу вегетаріанцям, але їсти чи не їсти м’ясо – особиста справа кожного. Всім відомо, що м’ясо – це не тільки найголовніше джерело білка, але й джерело багатьох вітамінів, протеїну, цинку.

Все добре в міру. Дієтолог Людмила Денисенко розповіла, чим корисно, а чим шкідливо буває м’ясо різних видів.

Яловичина

Плюси: Найбільша кількість білка міститься в яловичій вирізці, в тому самому улюбленому чоловіками стейку. Яловичина вважається пісним м’ясом. Але є, наприклад, «мармурова» яловичина – з прожилками жиру. Тому вважати всю яловичину дієтичним продуктом вже не варто.

Містить мікроелементи – магній, цинк, кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій, які зміцнюють кістково-м’язовий апарат. І не менше вітамінів: А (корисний для органів зору), РР (входить до складу ферментів), С (зміцнює стінки кровоносних судин), В6 і В12 (бере активну участь в засвоєнні організмом заліза).

Яловичину рекомендують тим, хто відновлюється після травм і опіків.

Мінуси: У тому самому мармуровому стейку багато холестерину: в м’ясі тварин, відгодованих у неволі, підвищений вміст насичених жирних кислот. Але худа корова – теж погано. У м’ясі худих бичків набагато більше тугоплавких жирів і майже зовсім немає корисних поліненасичених жирів. Тобто для дієтичного харчування така не підходить зовсім.

Містить пуринові основи, які провокують утворення сечової кислоти. Саме через них можуть розігратися подагра, остеохондроз або сечокам’яна хвороба.

Надмірне споживання яловичини може спровокувати зниження імунітету і підвищення сприйнятливості до багатьох захворювань. Особливо це небезпечно для літніх людей.

Телятина

Плюси: Вважається найкориснішим м’ясом завдяки тому, що в ній дуже багато легкозасвоюваних амінокислот і різних мінералів. А ще в ній можна знайти важливі вітаміни: Е, РР, А, С, В6 і В12. І мінерали, звичайно: фосфор, залізо, калій, цинк, мідь, кобальт, магній.

Телятина допомагає виділенню великої кількості травних соків, тому вона відмінно засвоюється. До того ж майже не втрачає свою поживну цінність у процесі приготування.

Телятина вважається одним з кращих джерел заліза, яке засвоюється лише в присутності вітаміну С, – її бажано вживати з квашеною капустою.

Її рекомендують усім, хто відновлюється після хвороби, а також дітям і літнім. Особливо показано гіпертонікам.

Мінуси: Очевидних мінусів немає. Але все ж телятина – це всього лише молода яловичина, і в ній теж є пуринові кислоти, хоч і в малих кількостях. Тому обережніше людям з артритами та подагрою.

Баранина

Плюси: Мінеральних речовин і вітамінів в баранині приблизно стільки ж, скільки в яловичині та свинині. Але заліза більше, ніж у свинині, приблизно на 30%.

М’ясо молодих баранчиків відмінно підходить для харчування дітей і літніх, оскільки низькокалорійне. А ще в ньому багато фтору, який оберігає зуби від карієсу.

М’ясні бульйони з молодої баранини корисні людям, що страждають гастритом зі зниженою кислотністю.

Баранина сприяє профілактиці діабету, стимулюючи роботу підшлункової залози.

Баранячий жир широко застосовують при простудних захворюваннях (ангіна, грип, ГРВІ). Для цієї мети в гарячому молоці розчиняють столову ложку меду і баранячого жиру.

Мінуси: Баранина – досить важке для травлення м’ясо, тому його прийом варто обмежити тим, у кого проблеми з кишечником і шлунком.

Протипоказана людям, які страждають захворюваннями печінки, нирок, жовчного міхура, виразкою шлунка або гастритом з підвищеною кислотністю. Не рекомендують жирну баранину включати в раціон дітей, літніх людей та хворих, які страждають на артрит.

У старій баранині багато тугоплавких жирів, хоча і мало холестерину. Але все ж для тих, хто сидить на дієті, краще від такого м’яса відмовитися.

Свинина

Плюси: Науково доведено, що свинина займає друге місце серед м’ясних продуктів за засвоюваністю. А ще саме в свинині – величезна кількість дуже корисних для наших нервів і самопочуття вітамінів групи В.

Лікарі рекомендують включення свинини в раціон годуючим жінкам, оскільки її білок дуже добре впливає на вироблення грудного молока.

Далеко не останню роль свинина відіграє і в статевій функції чоловічого організму – неодноразово доведено, що це м’ясо позитивно впливає на потенцію.

А ще не тільки свинина, але й сало містить арахідонову кислоту і селен. Вони допомагають нам боротися з депресією і беруть участь в оновленні клітин. Загалом, якщо стало сумно, з’їжте шматочок сала!

  • Мінуси: Небезпечна для алергіків – містить гістаміни.
  • Грудинка, реберця, салямі та інший бекон містять велику кількість насичених жирів і є дуже калорійними.
  • Зловживання продуктами зі свинини значно збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Непрожарене свиняче м’ясо, куплене в неперевіреному місці, може бути джерелом неприємних хвороб, наприклад, гельмінтозу. А ще може містити інші небезпечні бактерії: трихінели, саркоцистами, ехінококи. Дуже важливо готувати при температурі вище 75 градусів – бактерії і паразити гинуть.

Індичатина

Плюси: Низькокалорійне дієтичне м’ясо. Але ці слова належать лише до грудки. Жирність індички не сильно відрізняється від свинини. Тим часом, в грудці міститься всього 1,6 г жиру на 100 грам м’яса і всього 104 калорії. Тому якщо ви стежите за талією, то обирайте строго грудку індички.

Вся індичка легко засвоюється завдяки низькому вмісту нерозчинних жирів.

Містить багато фосфору і калію. 150 грамів індички забезпечать вас фосфором на добу.

М’ясо індички практично ніколи не викликає алергію. Воно ідеально підходить для першого прикорму дітей.

Мінуси: А їх, по суті, і немає. Хіба що один: в індичці велика кількість натрію, тому підсолювати її не рекомендується, особливо гіпертонікам.

  1. Курятина
  2. Плюси: Курятина містить набагато менше жиру, ніж яловичина або свинина, і легко засвоюється організмом.
  3. М’ясо курки містить багато лінолевої кислоти, яка стимулює імунітет, тому курячий бульйон радять всім хворим.
  4. В курятині є корисна речовина глютамін – стимулятор центральної нервової системи.

Вітамін ніацин, який теж присутній у курятині, – ліки для нервових клітин. Цей вітамін підтримує діяльність серця, регулює вміст холестерину і бере участь у виробленні шлункового соку.

Підходить хворим на подагру, поліартрит, діабет або виразкову хворобу.

Мінуси: Дуже якісне м’ясо, яке продається в магазинах, часто насичене антибіотиками. Найбільше їх у стегенцях (найжирнішій частині), найменше – у крильцях.

  • Курятина містить гістамін, тому у деяких може бути алергічна реакція.
  • Неперевірене м’ясо курки, без належної термічної обробки, може призвести до сальмонели, яка викликає небезпечне захворювання шлунково-кишкового тракту – сальмонельоз.

Користь і шкода м'яса для організму людини, види, яке краще і корисніше

Не забувайте! Тільки найважливіше – підписуйтесь на наш Telegram-канал

Про користь і шкоду м’яса

Смакові звички і харчові пристрасті завжди були предметом запеклих суперечок і дискусій між людьми. І хоча відомо, що про смаки не сперечаються, суперечки між вегетаріанцями і прихильниками м’ясної їжі тривають вже багато десятиліть.

Одні кажуть, що м’ясо корисне, інші стверджують, що воно шкідливе, викликає розвиток багатьох захворювань, передчасне старіння і погане самопочуття. Спробуємо розібратися в цьому – якщо вийде.

Про користь м’яса

На користь м’яса говорить безліч фактів. Це, в першу чергу, великий вміст заліза, яке дуже необхідне нашому організму. Показник засвоюваності м’ясного заліза в рази вище, ніж у шпинату чи баклажанів. Слід згадати про вміст цинку в м’ясі, який грає важливу роль у секреції статевих гормонів, вдалому балансі амінокислот та цінних для організму вітамінів.

Чи потрібно нам м’ясо? Чому більшість людей вважають його одним з основних продуктів у харчуванні? Можна сказати, що людина їла м’ясо з давніх часів, і воно допомагало їй виживати, рости і розвиватися.

Однак сьогодні у нас є безліч інших продуктів, корисних і різноманітних: крупи, злаки, хліб, овочі, фрукти, картопля, рослинні жири, молочні продукти, морепродукти, риба, трави, ягоди та гриби, солодощі, і багато іншого. Проте дуже рідко можна зустріти сім’ю, в раціоні якої м’ясо відсутнє.

Без м’ясних страв неможливо уявити собі жодного святкового застілля, а в більшості сімей без м’ясних продуктів рідко обходиться звичайний обід або вечеря.

Чи викликана потреба в м’ясі фізіологічними особливостями нашого організму, традиціями національної кухні або просто харчовими звичками і стереотипами? М’ясо вважається джерелом повноцінних білків, багатьох вітамінів, амінокислот, жирів, мінеральних і екстрактивних речовин.

Більшість прихильників вживання м’яса вважають його необхідним через вміст в ньому заліза та амінокислот і запевняють, що людям, які відмовилися від м’яса, загрожує анемія. Тим часом м’ясо не може давати нашому організму енергію, як, наприклад, вуглеводи.

Клітковини, необхідної для здорового травлення, в м’ясі немає; для травлення м’ясо дуже важко, і організм витрачає багато сил, щоб його переробити і позбутися продуктів розпаду. Любителі м’яса кажуть, що воно дуже смачне, тому їм не хочеться замінювати його іншими продуктами.

Дійсно, м’ясні страви бувають дуже смачні, мають дратівливі смакові властивості і викликають бажання їсти їх ще і ще. Чому це відбувається? М’ясні страви завжди приправляються спеціями, сіллю, ароматичними добавками, так що не тільки їх смак, а й їх запах збуджує апетит.

Варто подумати: якщо м’ясо дійсно таке смачне, чому його не можна їсти без усіх приправ, як яблука або апельсини? Ще один аргумент на користь м’яса: наші предки віддавали перевагу йому рослинній їжі. Почасти це вірно, однак чи був у наших предків великий вибір? Льодовиковий період знищив майже всю рослинну їжу, зими стали довшими і суворішими, тому м’ясо стало основним продуктом харчування. Крім того, чи могли плоди і коріння, запасені в літню пору, зберігатися всю зиму і забезпечувати людей їжею? А м’ясо можна було сушити, в’ялити, солити і готувати з нього страви в будь-який час.

В останні роки ставлення до м’ясної їжі змінилося.

Багато вчених у різних країнах світу проводили дослідження, в ході яких було доведено, що саме м’ясо є причиною найсерйозніших захворювань (онкологічних, серцево-судинних, цукрового діабету) і смертності, після таких причин, як куріння та алкоголь. Організм людини не в змозі впоратися з великою кількістю жирів і холестерину, і все це відкладається на стінках кровоносних судин.

Про користь м’яса

Основна користь м’яса в тому, що воно є дуже хорошим, а іноді й незамінним постачальником не тільки білків, жирів і вуглеводів, а й цілого ряду вітамінів та мінеральних речовин, а також сприяє виділенню шлункових соків. Інша користь м’яса в харчуванні – воно знижує рівень холестерину в крові і зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Ще одна негативна сторона м’яса – його окислювальні властивості. Важливі амінокислоти, про які говорять любителі м’яса, згорають в організмі, утворюючи сильні кислоти, і організму необхідно докласти багато зусиль, щоб їх нейтралізувати.

Пуринові основи, що містяться в м’ясі, теж завдають серйозної шкоди організму, особливо в тих випадках, коли вже є порушення обміну речовин. Коли ми варимо м’ясний суп, пуринові основи переходять в бульйон, а в нашій крові і сечі через це підвищується кількість сечової кислоти.

В результаті виникають артрити, артрози та інші захворювання суглобів.

При частому вживанні м’яса в товстій кишці відбуваються процеси, що сприяють осіданню на його стінках гнильних бактерій. Виникаючі внаслідок діяльності цих бактерій токсини всмоктуються з кишечника в кров, змушуючи нирки і печінку працювати інтенсивніше для вироблення протиотрути і виведення токсинів з організму. А адже ресурси організму не нескінченні.

Однак в даний час більш актуальною проблемою є якість пропонованого споживачам м’яса. Мало того, що м’ясо саме по собі є важкою їжею, сучасні виробники просто перетворюють його в потенційно небезпечний для здоров’я продукт.

Ніхто вже не приховує, що сьогодні в тваринництві застосовуються гормони, антибіотики та інші хімічні речовини, що сприяють росту і дозріванню худоби і птиці. Про екологічну безпеку м’яса, отриманого промисловим способом, говорити вже не доводиться.

Крім того, перед забоєм більшість тварин відчувають найжорстокіший стрес, під час якого в їх крові і тканинах утворюються токсичні речовини і руйнуються корисні. Якість м’яса при цьому різко знижується.

За старих часів тварин, призначених в їжу, забивали професіонали, позбавляючи їх життя швидким і точним ударом, так, що ті навіть не встигали нічого зрозуміти. Сучасні бойні – це справжні фабрики смерті, де тварин, кричущих від жаху, забивають сотнями, причому вони все прекрасно усвідомлюють.

Після забою м’ясо обробляють хімікатами, щоб запобігти розкладанню і зміна кольору. Нітрати, нітрити та інші речовини сприяють збереженню червоного кольору і товарного вигляду м’яса, проте надають йому властивості, що сприяють розвитку пухлин при вживанні цього м’яса в їжу.

Всі ці речовини залишаються в м’ясі і м’ясних продуктах, які ми купуємо в магазинах і супермаркетах, однак на упаковці про це ніхто не пише – закон цього не передбачає, як у випадку з харчовими добавками і консервантами.

В даний час провідні дієтологи і фахівці в області харчування відкрито заявляють, що, виключивши споживання м’яса, можна уникнути багатьох захворювань. Сьогодні, завдяки численним дослідженням, проведеним в ряді країн, офіційно визнано, що 45 г білка в добу цілком достатньо. Щоб отримати таку кількість білка, є м’ясо зовсім необов’язково.

В цьому випадку необхідні білки, які засвоюються організмом набагато легше, ніж білки м’яса, можна взяти з бобових і злакових культур, горіхів, молочних продуктів, фруктів і овочів.

Рослинні білки завжди сприяють поліпшенню всіх процесів життєдіяльності організму і не викликають таких негативних наслідків, як речовини, що містяться в м’ясі.

Проте, вживати м’ясо чи ні – це особиста справа кожної людини, і ми не збираємося закликати когось відмовитися від цього продукту харчування. Однак ті, хто вирішив вживати м’ясо, повинні знати, як можна звести до мінімуму ризик для здоров’я і захистити свій організм.

Краще їсти м’ясо не більше трьох разів на тиждень, причому слід віддавати перевагу білому м’ясу птиці та субпродуктам, і частіше намагатися замінювати м’ясо рибою. Купуючи м’ясо, намагайтеся знайти більш прийнятні варіанти в плані екологічної безпеки, і беріть свіже м’ясо, а не продукти або напівфабрикати з нього.

Шкода м’яса – в способі приготування

При смаженні кілограма м’яса виділяється стільки ж канцерогенів, як від 3-4 блоків сигарет (місячний «раціон» курця).

Перед приготуванням страв вимочуйте м’ясо в холодній воді, а перший бульйон для супів не використовуйте – виливайте його, не шкодуючи. Таким чином, можна частково позбавити свій організм від вживання продуктів розпаду і хімічних речовин.

Кращими способами приготування м’яса є варіння, запікання, приготування на решітці або хоча б гасіння. Як гарнір краще вибирати свіжу зелень і некрохмалисті овочі.

Звичайно, всі ці рекомендації можна і не дотримуватися, є смажене м’ясо, щедро присмачене сіллю і приправами, або копчене в промислових умовах, запиваючи його пивом. Саме так люблять вживати м’ясо наші чоловіки. Жінкам же пропонується подумати, чи варто ароматний біфштекс з хрусткою скоринкою нашого здоров’я і краси.

  • Гатаулина Галина для жіночого журналу InFlora
  • Думка вчених:

Скорочення споживання м’яса врятувало б 45 тисяч життів на рік

Дієта для українців

На початку серпня Міністерство охорони здоров’я і соціального розвитку затвердило нові рекомендації щодо раціонального споживання харчових продуктів.

У документі наводяться рекомендовані показники споживання продуктів з розрахунку на середньостатистичного жителя.

Зокрема, усереднений українець повинен щорічно з’їдати не менше 260 яєць, від 95 до 100 кілограмів картоплі, 120-140 кілограмів овочів і баштанних, 70-75 кілограмів м’яса і м’ясопродуктів і так далі.

Якби все стали їсти м’ясо не більше двох-трьох разів на тиждень, тільки у Великобританії можна було б врятувати 45 тис. життя на рік. Перехід до дієти з низьким вмістом м’яса дозволив би вберегти 31 тис. людей від передчасної смерті від кардіологічних захворювань, 9 тис. – від раку і 5 тис. чоловік – від інсультів, йдеться в дослідженні раціону британців, зробленому фахівцем в галузі суспільної охорони здоров’я Майком Райнером і включеному в доповідь екологічної організації.

«Як говориться в доповіді, істотне скорочення споживання м’яса також дозволило б Національній службі охорони здоров’я заощадити 1,2 млрд фунтів стерлінгів і допомогло б скоротити зміни клімату і вирубку лісів у Південній Америці, де тропічні ліси винищуються, щоб вирощувати корми для тварин і пасти корів, м’ясо яких експортується в Європу», – пише автор статті.

Автори доповіді не виступають за повну відмову від м’яса, але закликають людей скоротити його тижневе споживання до 210 грам – іншими словами, по половині сосиски в день. В даний час тижневе споживання м’яса в середньому дорівнює семи-десяти порцій по 70 грам.

Якщо їсти м’ясо, то яке?

Так яке ж м’ясо краще всього приймати нам в їжу? Дослідники, проаналізувавши сорти м’яса, прийшли до наступних висновків:

М’ясо курки – найменше жирне м’ясо міститься в курячих грудках, а поїдання смаженої курки тягне за собою набір зайвої ваги.

Свинина – не таке воно і жирне, як нам здається (в шматку свинини жиру майже стільки ж, скільки в грудках курчати), надмірне поїдання може завдати шкоди судинам і серцю. Хоча в свинячому жирі міститься більше всіх корисних поліненасичених жирних кислот.

Яловичина – містить багато шкідливих для організму жирів, найбільш корисною в відварному вигляді, оскільки містить залізо, цинк і вітамін В.

Найкорисніше в тваринах – це печінка. Користь печінки нам вже відома.

  1. Калорійність вареного м’яса птиці 135 ккал, свинини 245 ккал, яловичини 154 ккал, печінки – 104 ккал.

Чим корисна свинина для організму? Користь і шкода

Свинина є продуктом з високим рівнем вмісту білка і різними кількостями жиру.

У 100-грамовій порції приготовленої свинини містяться такі поживні речовини:

  • Калорії: 297 ккал
  • Вода: 53%
  • Білок: 25,7 грама
  • Вуглеводи: 0 грам
  • Цукор: 0 грам
  • Клітковина: 0 грам
  • Жир: 20,8 грама

Білок

  • Як і все м’ясо, свинина в основному складається з білка.
  • Рівень вмісту білка в пісній приготовленій свинині становить близько 26% від свіжої ваги.
  • У сухому вигляді рівень вмісту білка в пісній свинині може досягати 89%, що робить її одним з найбагатших харчових джерел білка.

Вона містить всі дев’ять незамінних амінокислот, необхідних для росту і підтримки вашого організму. Насправді м’ясо є одним з найбільш повноцінних дієтичних джерел білка.

З цієї причини вживання в їжу свинини – або інших видів м’яса – може бути особливо корисним для бодібілдерів, що відновлюються спортсменів, людей після операцій або тих, кому необхідно наростити або відновити м’язи.

Жир

  1. Свинина містить різні кількості жиру.
  2. Частка жиру в свинині зазвичай коливається в межах 10-16%, але може бути набагато вище в залежності від рівня обрізки та інших факторів.
  3. Свинячий жир – сало – іноді використовується в якості кулінарного жиру.
  4. Як і інші види червоного м’яса, свинина в основному складається з насичених і ненасичених жирів, присутніх приблизно в рівних кількостях.
  5. Наприклад, 100-грамова порція приготовленої свинини містить близько 7,7 грама насиченого, 9,3 грама мононенасиченого і 1,9 грама поліненасиченого жиру.
  6. Зміст жирних кислот в складі свинини трохи відрізняється від м’яса жуйних тварин, такого як яловичина і баранина.
  7. У ньому мало кон’югованої лінолевої кислоти і трохи більше ненасичених жирів.

Висновок:

Високоякісний білок є основним живильним компонентом свинини, що робить її корисною для зростання і підтримки м’язів. Рівень вмісту жиру в свинині може бути різним. Він в основному складається з насичених і мононенасичених жирів.

Вітаміни та мінерали

Свинина є багатим джерелом багатьох вітамінів і мінералів, які володіють корисними властивостями, таких як:

  • Тіамін. На відміну від інших видів червоного м’яса, таких як яловичина і баранина, свинина особливо багата на тіамін – один з вітамінів групи В, який грає важливу роль в різних функціях організму.
  • Селен. Свинина багата селеном. Кращими джерелами цього важливого мінералу є продукти тваринного походження, такі як м’ясо, морепродукти, яйця і молочні продукти.
  • Цинк. Важливий мінерал, що міститься в свинині у великій кількості. Він необхідний для здоров’я мозку та імунної системи.
  • Вітамін B12. Вітамін B12, майже виключно міститься в продуктах тваринного походження, важливий для формування крові і роботи мозку. Дефіцит цього вітаміну може викликати анемію і пошкодження нейронів.
  • Вітамін B6. Є групою кількох споріднених вітамінів. Вітамін B6 важливий для утворення еритроцитів.
  • Ніацин. Ніацин або вітамін B3 є одним з вітамінів групи B. Він виконує різні функції в організмі і важливий для росту і обміну речовин.
  • Фосфор. Що міститься у великій кількості в багатьох харчових продуктах, фосфор зазвичай є важливим компонентом раціону. Він необхідний для росту і підтримки організму.
  • Залізо. Свинина містить менше заліза, ніж баранина або яловичина. Проте засвоювання заліза тваринного походження (гемового заліза) в травному тракті дуже ефективно, і свинина може вважатися добрим джерелом заліза.

Свинина містить велику кількість багатьох інших вітамінів і мінералів.

Крім того, оброблені продукти зі свинини, такі як ковбасні вироби, містять велику кількість солі (натрію).

Висновок:

Свинина є відмінним джерелом багатьох вітамінів і мінералів, включаючи тіамін, цинк, вітамін B12, вітамін B6, ніацин, фосфор і залізо.

Інші з’єднання в свинині

Подібно рослинам, продукти тваринного походження, окрім вітамінів і мінералів, містять ряд біологічно активних речовин, які можуть впливати на здоров’я:

  • Креатин. Міститься у великій кількості в м’ясі і служить джерелом енергії для м’язів. Креатин є популярною добавкою серед бодібілдерів і використовується як засіб для поліпшення росту і сили м’язів.
  • Таурин. Що міститься в рибі та м’ясі, таурин є антиоксидантною амінокислотою, яка утворюється в вашому організмі. Споживання таурину з їжею може бути корисним для роботи серця і м’язів.
  • Глутатіон. Це антиоксидант, який міститься у великій кількості в м’ясі, але також виробляється вашим організмом. Хоча глутатіон є важливим антиоксидантом, його роль в якості поживної речовини неясна.
  • Холестерин. У м’ясі та інших продуктах тваринного походження, таких як молочні продукти і яйця, міститься холестерин. Помірне споживання холестерину не впливає на рівень холестерину в крові у більшості людей.

Висновок:

Свинина містить ряд біологічно активних компонентів, таких як креатин, таурин і глутатіон, які можуть різними способами приносити користь здоров’ю.

Користь свинини для організму

Свинина містить велику кількість різних корисних для здоров’я вітамінів і мінералів, а також високоякісний білок. Правильно приготовлена свинина може стати відмінною частиною здорового раціону харчування.

Підтримує м’язову масу

  • Як і більшість продуктів тваринного походження, свинина є відмінним джерелом високоякісного білка.
  • З віком підтримка м’язової маси є важливим фактором здоров’я.
  • Без фізичних вправ і правильного харчування з віком м’язова маса природним чином зменшується, що є несприятливим зміною, пов’язаним з багатьма проблемами зі здоров’ям.

У найбільш важких випадках з віком у людини може розвинутися вікове атрофічне дегенеративне зміна скелетної мускулатури під назвою саркопенія, яка характеризується дуже низьким рівнем м’язової маси і зниженням якості життя. Саркопенія найбільш поширена серед літніх людей.

Недостатній рівень споживання високоякісного білка може прискорити вікову дегенерацію м’язів, збільшуючи ризик розвитку саркопенії.

Вживання в їжу свинини або інших багатих білком продуктів – це відмінний спосіб забезпечити організм достатньою кількістю високоякісного білка, який може допомогти зберегти м’язову масу.

Поліпшення фізичної продуктивності

Споживання м’яса корисно не тільки для підтримки м’язової маси, але також може поліпшити м’язову функцію і фізичну продуктивність.

Крім того, що свинина багата високоякісним білком, вона містить безліч корисних для здоров’я поживних речовин, які корисні для м’язів. До них відносяться таурин, креатин і бета-аланін.

  1. Бета-аланін – це амінокислота, яку ваш організм використовує для вироблення карнозина, який важливий для м’язової функції.
  2. Насправді, високий рівень карнозину в м’язах людини був пов’язаний зі зменшенням втоми і поліпшенням фізичної працездатності.
  3. Дотримання вегетаріанської або веганської дієти, в якій мало бета-аланіну, з часом зменшує кількість карнозину в м’язах.
  4. Навпаки, високий рівень споживання бета-аланіну з їжею – в тому числі з добавок – підвищує рівень карнозину в м’язах.
  5. В результаті, вживання свинини в їжу – або інших багатих джерел бета-аланіну – може бути корисним для тих, хто хоче максимізувати свої фізичні показники.

Висновок:

Свинина є відмінним джерелом високоякісного білка, тому вона повинна бути ефективною для росту і підтримки м’язової маси. Як і інші види м’яса, вживання свинини також може допомогти поліпшити м’язову функцію і фізичну продуктивність.

Свинина і захворювання серця

  • Хвороба серця є основною причиною передчасної смерті в усьому світі.
  • Сюди можна віднести такі стани, як серцеві напади, інсульти і високий кров’яний тиск.
  • Спостережні дослідження щодо впливу вживання червоного м’яса на розвиток хвороб серця показали змішані результати.

Деякі дослідження показують підвищений ризик як у відношенні вживання обробленого, так і у відношенні необробленого червоного м’яса.

Однак є дані, що ризик розвитку серцево-судинних захворювань підвищують тільки оброблені види свинини, в той час як інші дослідження не виявили будь-якої суттєвої зв’язку.

Немає чітких доказів того, що м’ясо само по собі викликає захворювання серця. Спостережні дослідження виявляють асоціації, але не можуть надати докази прямого причинно-наслідкового зв’язку.

  1. Очевидно, що високий рівень споживання м’яса пов’язаний з іншими факторами способу життя, такими як низький рівень споживання фруктів і овочів, менша фізична активність, куріння і переїдання.
  2. Більшість наглядових досліджень намагаються скорегувати ці чинники.
  3. Одна популярна гіпотеза пов’язує вміст холестерину і насичених жирів в м’ясі з підвищеним ризиком розвитку хвороб серця.
  4. Однак дієтичний холестерин практично не впливає на рівень холестерину у більшості людей, і багато вчених не вважають це проблемою для здоров’я.
  5. Зв’язок між насиченими жирами і хворобами серця суперечливий, і деякі вчені почали применшувати її роль у розвитку хвороб серця.

Висновок:

Помірний рівень споживання пісної свинини як частини здорового раціону навряд чи збільшить ваш ризик розвитку захворювань серця.

Свинина і рак

  • Рак – серйозне захворювання, що характеризується неконтрольованим зростанням клітин в організмі.
  • У багатьох обсерваційних дослідженнях відзначається зв’язок між вживанням червоного м’яса і ризиком розвитку раку товстої кишки, хоча дані не повністю узгоджуються.
  • Важко довести, що свинина викликає рак у людей, оскільки обсерваційні дослідження не можуть надати доказів прямого причинно-наслідкового зв’язку.

Проте, ідея що високий рівень споживання м’яса викликає рак, правдоподібна.

Особливо це стосується м’яса, приготованого на сильному вогні.

  1. Пережарене м’ясо може містити ряд канцерогенних речовин, особливо гетероциклічні аміни.
  2. Гетероциклічні аміни – це сімейство шкідливих для здоров’я речовин, які у відносно великих кількостях містяться в добре приготовленому та пересмаженому м’ясі, рибі або інших джерелах тваринного білка.
  3. Вони утворюються, коли тваринний білок, такий як свинина, піддається впливу дуже високих температур під час приготування шашликів, приготування на грилі, запікання або смаження.
  4. Дослідження показують, що продукти з високим рівнем вмісту гетероциклічних амінів підвищують ризик розвитку декількох видів раку, таких як рак товстої кишки, молочної залози та простати.
  5. Незважаючи на це, роль споживання м’яса в розвитку раку залишається неясною.

У контексті здорового харчування помірне споживання приготованої належним чином свинини, ймовірно, не збільшує ризик розвитку раку. Проте для оптимального здоров’я буде розумніше обмежити споживання пересмаженої свинини.

Висновок:

Сама по собі свинина, ймовірно, не є фактором ризику розвитку раку. Проте високий рівень споживання пересмаженої свинини є причиною для занепокоєння.

Потенційна шкода свинини для організму

Слід уникати вживання в їжу сирої або недоготовленої свинини.

Це пов’язано з тим, що сира свинина може містити кілька видів паразитів, які можуть заражати людину.

свинячий ціп’як

Свинячий ціп’як (лат. Taenia solium) є кишковим паразитом. Іноді він досягає довжини 2-3 метри.

Це паразитарне захворювання дуже рідко трапляється в розвинених країнах. Зараження цим паразитом викликає велике занепокоєння в Африці, Азії, Центральній і Південній Америці.

  • Люди заражаються, вживаючи сиру або недоготовлену свинину.
  • У більшості випадків це абсолютно нешкідливо і не викликає симптомів.
  • Однак це може іноді приводити до захворювання, відомого як цистицеркоз, яке, за оцінками, вражає приблизно 50 мільйонів чоловік на рік.

Одним з найбільш серйозних симптомів цистицеркозу є епілепсія. Фактично, цистицеркоз вважається основною причиною придбаної епілепсії.

Паразитичні круглі черв’яки

Трихінели (лат. Trichinella) – це сімейство паразитичних круглих черв’яків, які викликають захворювання, відоме під назвами трихінельоз або трихіноз.

  1. Хоча це захворювання в розвинених країнах зустрічається рідко, вживання в їжу сирої або недоготовленої свинини може збільшити ваш ризик – особливо коли м’ясо отримують з диких свиней.
  2. Найчастіше трихінельоз викликає дуже незначні симптоми, такі як діарея, біль в животі, нудота та печія – або взагалі не викликає жодних симптомів.
  3. Проте він може перерости в серйозне захворювання, особливо у людей похилого віку.

У деяких випадках він може приводити до слабкості, м’язового болю, лихоманки та припухлості навколо очей. Це може мати навіть смертельний результат.

токсоплазмоз

Токсоплазма (лат. Toxoplasma gondii) – монотипний рід паразитичних протистов, видимих ​​тільки під мікроскопом.

  • Вона виявлена ​​по всьому світу і, за оцінками, присутня приблизно у однієї третини всіх людей.
  • У розвинених країнах найбільш поширеною причиною зараження є вживання в їжу сирої або недоготовленої свинини.
  • Зазвичай зараження токсоплазмою не викликає симптомів, але у людей зі слабкою імунною системою може призвести до захворювання під назвою токсоплазмоз.
  • Симптоми токсоплазмозу, як правило, незначні, але можуть бути шкідливими для ненародженої дитини і небезпечними для життя людей зі слабкою імунною системою.
  • Хоча паразитарні інфекції, пов’язані з вживанням свинини, нечасті в розвинених країнах, її завжди слід їсти, коли вона добре приготована.

Висновок:

Через можливе забруднення паразитами, споживання сирої або недоготовленої свинини слід уникати.

Підведемо підсумок

  • Свинина – найпопулярніший вид м’яса у світі.
  • Вона є багатим джерелом високоякісного білка, а також різних вітамінів і мінералів.
  • Отже, її вживання може покращити фізичну працездатність і сприяти зростанню та силі м’язів.
  • З іншого боку, слід уникати вживання як недоготовленої, так і пересмаженої свинини.
  • Пересмажена свинина може містити канцерогенні речовини, а недоготовлена (або сира) свинина може містити паразитів.
  • Хоча це не зовсім здорова їжа, помірне споживання правильно приготовленої свинини може бути прийнятною частиною здорового раціону харчування.

Яке м’ясо найкорисніше для людини

Суперечки про те, наскільки багато користі м’ясо приносить організму людини, не вщухають вже багато років.

Головними противниками його вживання є вегани, які стверджують, що від м’яса немає жодної користі, а з моральної точки зору його вживання вони вважають негативним.

А ось думка професійних лікарів і вчених з цього питання дещо інша. У нашій статті ми розберемося, які корисні властивості має м’ясо, які види м’яса корисніші та багато іншого.

Чим корисне м’ясо

М’ясо різних представників тваринного світу, як одомашнених, так і диких, є важливим елементом раціону homo sapiens протягом багатьох тисяч років, і сьогодні це залишається так само. Але сьогодні існує відносно велика група людей, яка відмовляється від поїдання м’яса частково або повністю. З цієї причини в суспільстві ведеться постійна суперечка про те, чи несе м’ясо користь для нашого здоров’я чи завдає шкоди.

Захисники вживання тварин для харчування як аргумент у захист цього підходу часто стверджують, що воно є найбільш цінним джерелом білка для організму, який потрібен для будівництва м’язів та адекватного виконання клітинами своїх функцій. Вегетаріанці ж реагують контраргументом, що білок можна отримати і з рослин, а в м’ясі є безліч бактерій і вірусів, які призводять до різноманітних хвороб і недуг.

Починаючи розмову про те, наскільки корисне м’ясо, не можна не згадати про те, що є велика різниця між тим, яке м’ясо ви вживаєте. Сучасна цивілізація подарувала нам можливість купувати величезну кількість різного м’яса.

Сьогодні без зусиль можна купити в магазині м’ясо великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби, свинину, м’ясо різних видів птахів. І це ще якщо забути про популярні в деяких країнах і культурах конину, кролятину та дичину, тобто м’ясо, отримане від полювання на диких тварин.

Подекуди в їжу вживають собак, кішок, а також м’ясо багатьох інших видів тварин. Крім смакових відмінностей, ці види м’яса відрізняються також і своїми корисними властивостями.

Саме через ці відмінності ми вирішили окремо розібрати кілька популярних видів м’яса, користь яких визнається більшістю фахівців.

м’ясо свинини

Незважаючи на заборону вживання м’яса свині в окремих культурах і релігіях, свинина є досить корисною для людини. У ній міститься багато білка. Крім цього, в свинині є вітамін B12 (отримати який з рослинної їжі практично неможливо), а також вітамін D та безліч різних мікроелементів, серед яких залізо, натрій і магній.

Свинина є корисною для кісток людини завдяки наявності кальцію. Мікроелементи, що містяться в ній, також корисні для нервової системи людини. А ще серед любителів цього м’яса існує думка, що повна відмова від свинини може загрожувати чоловікові імпотенцією – проте наукове підтвердження цієї думки поки не знайдено.

яловичина

Завдяки широкому поширенню корів у сільському господарстві, це один з найбільш недорогих видів м’яса. Воно також приносить користь людині. У яловичині, отриманій як від дорослих корів, так і від телят, міститься багато вітамінів усієї групи B. Також там можна знайти вітаміни групи C, E, A, PP. Є й чимало різних мінералів, серед яких особливо багато міді, магнію, заліза, калію.

Завдяки своїм складом, яловичина корисна для кровотворення. Вона також позитивно впливає на підвищення рівня гемоглобіну. Яловичина часто стає основою дієти людини при анемії.

Склад яловичини сильно залежить від породи корови. У деяких з них м’ясо більш жирне, в інших – більше білка. Слід правильно обирати яловичину під час покупки, відбираючи шматки з меншим вмістом жиру.

Користь курячого м’яса

Якщо порівнювати вартість м’ясних продуктів, найдешевшою в більшості країн світу виразно є курятина. А тому вона виявляється, напевно, найбільш улюбленим м’ясним продуктом як на столах українців, так і на столах жителів інших країн. У неї є своя користь. У курки велика кількість легкозасвоюваного м’яса при тому, що жиру порівняно мало, а вуглеводів немає. Тому вона часто використовується в різних спортивних дієтах.

Курятина також є багатою корисними речовинами, серед яких найбільше фосфору, калію, заліза та магнію. Вживання курятини має значення для тиску в кровоносній системі людини, а також м’ясо цього птаха впливає на ліпідний обмін.

Курятина при правильному приготуванні допомагає знизити кількість холестерину в судинах, позитивно впливає на діяльність нирок.

М’ясо цієї птиці є непоганим дієтичним продуктом, що має відносно невисоку калорійність і при приготуванні на пару може бути частиною дієти для схуднення – в розумних межах.

Чим корисне м’ясо індички

Індичка давно стала практично обов’язковою частиною будь-якої дієти для схуднення. Її перевагою більшість фахівців називають значну кількість вітамінів груп А і Е. Крім того, індичка несе собою користь через наявність деяких мікроелементів у її складі, таких як залізо, натрій, калій, кальцій і магній. Що цікаво, рівень натрію в складі м’яса цього птаха вдвічі перевищує таке в яловичині, тому вживати її в їжу цілком можна і без солі. Відмінною особливістю є висока кількість солі в складі – за цим показником м’ясо індички перевищує всі інші види м’яса. Причому, у багато разів.

Чи принесе користь і кальцій, який допоможе запобігти остеопорозу та іншим захворюванням суглобів і кісток. У невеликій кількості індичка буде корисна навіть при щоденному вживанні.

Яка користь від м’яса качки

Качине м’ясо також багате різними вітамінами і мікроелементами. У її складі є вітаміни групи В, Е і К. Що стосується мікроелементів, то тут є фосфор, цинк та інші. Але у качиного м’яса є свої недоліки – це досить жирна їжа, в якій багато насичених жирних кислот. Через них відкладається холестерин на стінках судин, тому їсти качку багато або часто не варто. Особливо в смаженому вигляді.

Чим корисне м’ясо кролика

Кролятина нерідко є складовим елементом дієти, адже в ній високий вміст білка, мало жиру, а також мінімальна кількість холестерину. Якщо говорити про вміст корисних макро- та мікроелементів, то м’ясо кролика також корисне, як і м’ясо інших споживаних тварин. Одночасно з цим в ньому мало натрію, тому його рекомендують особам з певними проблемами шлунка, кишечника, серця або індивідуальною алергією на високе вміст натрію.

Чим корисне м’ясо бобра

В останні роки досить рекомендують для схуднення їсти м’ясо бобра, мовляв, у нього приємний смак і відносно невисокий вміст жиру. Великим плюсом цього м’яса є практично відсутність вуглеводів, що робить його низькокалорійним і відповідним для вживання під час дієти для схуднення. Але врахуйте, що від м’яса бобра потрібно утриматися в разі, якщо маєте хронічні захворювання ниркової системи чи важкі хвороби серця. Крім того, врахуйте, що м’ясо бобра практично завжди є дичиною, тому вживати його, якщо немає спеціальної гігієнічної сертифікації, може бути небезпечно.

Цікавою особливістю є те, що їсти м’ясо бобра протягом кількох годин після забою тварини небажано – в ньому є ферменти, шкідливі для людини, які розпадаються з часом.

Чим корисне м’ясо лося

Одним із затребуваних різновидів дичини, завдяки смаковим якостям, є м’ясо лося. Воно має свої переваги як продукт харчування завдяки складу. У м’ясі лося відносно невисока кількість жиру і холестерину. При цьому, воно зазвичай досить екологічно чисте, адже лосі живуть в основному далеко від житла людей, глибоко в лісах. У лосятині на високому рівні знаходиться кількість багатьох необхідних для здоров’я людини речовин, серед яких особливо можна відзначити залізо, фосфор і цинк.

Яке м’ясо корисніше за все

Ведучи розмову про користь м’яса, необхідно звернути вашу увагу, що його властивості сильно відрізняються в залежності від обраного методу термічної обробки. Простіше кажучи, від того, як його готували. Найкориснішим більшістю фахівців вважається відварене м’ясо, яке зберігає максимум корисних речовин і при цьому не насичується жирами та шкідливими речовинами. На другому місці знаходиться запечене м’ясо.

А ось користі від усім улюбленого шашлику на природі чи шматка смаженого м’яса вдома значно менше. У великій кількості і при регулярному вживанні воно може бути навіть шкідливим. Що стосується копченого м’яса, то під час приготування воно насичується різними канцерогенами, через що від його вживання краще утриматися, якщо дбаєте про своє здоров’я.

Висновок

Такий продукт, як м’ясо, є дуже корисним для здоров’я людини при вживанні його правильним способом і в розумних кількостях.

Якщо не торкатися етичної точки зору, то повна відмова від м’яса видається нерозумною, адже воно містить у великій кількості різні корисні речовини.

Leave comment