Користь і шкода самогону, склад, властивості, рецепти настоянок, відео

Багато хто знає, очищений первак вже готовий до вживання, але наполігши його разом з натуральними компонентами, можна значно збагатити напій. Різні добавки поліпшують саморобне спиртне, роблять його благороднішим, смачнішим, насичують ароматами, лікувальними властивостями, воно не поступається, а перевершує магазинне.
Смаки настоянок
- Новачки часто цікавляться темою: на чому можна наполягти самогон, швидко, з якісним результатом, для цього потрібно просто вивчити основні види і властивості прянощів, фруктів.
- Всі настої ділять на гіркі і солодкі.
- Перші виготовляють на травах, корінні, насінні, листі, шкірці цитрусових, лікарській сировині, розчинах ефірних масел.
Другі – з сумішей ягід і фруктів, соків, сиропів і лимонної кислоти. Їх готують приблизно однаково (з невеликими варіаціями): у посуді інгредієнти змішують з алкогольною основою (міцністю не більше 40-45%), наполягають при періодичному помішуванні (струшуванні) в темному, теплому місці протягом тривалого часу.
- Відстояну рідину фільтрують через марлю, кладуть солодощі і витримують ще кілька днів.
ВАЖЛИВО. Всі компоненти закладають після перегонки (краще подвійної), і обов’язкова чистка активованим вугіллям і марганцем.
Підготовка та збір компонентів
Перед вибором рецептів настоянки самогону, потрібно приділити увагу підготовці добавок, від цього буде залежати рівень результату. Використовуючи якісні інгредієнти, зібрані за правилами, можна отримати на 100% смачний продукт.
Особливості заготовки
Фрукти відбирають стиглі, не зіпсовані, промивають, звільняють від плодоніжок, видаляють кісточки, іноді кладуть цілком (слива), щоб рідина не помутніла.
Ягоди сортують, миють, розминають для кращої віддачі корисних властивостей. У смородині можна класти ще й листя – свіжі, без товстих черешків. Рідко беруть заморожене сировину для зручності цілорічного виготовлення.
ВАЖЛИВО. Полуницю (суницю), малину мити не потрібно, смородину і виноград з живцями, щоб не було багато зайвого соку.
- Рослини збирають в період їх цвітіння, бутони молодими, кору восени, а коріння навесні, термін зберігання таких заготовок від 2 до 10 років.
- Насіння анісу, фенхелю або кмину збирають вранці або у вологу погоду.
ІНФОРМАЦІЯ. Сушку квітів, трав і листя проводити в тіні, прямі сонячні промені протипоказані, а коріння, навпаки, на сонці, можна користуватися спеціальним обладнанням.
- У горіхах спочатку видаляють смоли: заливають 3 рази окропом по 5 хвилин або доводять до кипіння 2 рази (по 5 хвилин), це позбавить від неприємного присмаку, колір буде більш світлим.
Підготовка тріски
Чіпси (тріску) рекомендують купувати не обсмаженими і обов’язково обробити перед використанням:
- замочити у воді на 3 дні, міняти кожні 8 годин;
- витримати в розчині соди 12 годин (1 ст. л. на літр), прополоскати;
- покласти в каструлю, кип’ятити 40-50 хвилин;
- промити, просушити в природних умовах (не на сонці) 1-2 дні;
- обсмажити в духовці до шоколадного відтінку, але не перетримати.
- Кору вибирають молоду, без сильних тріщин, гладку – в ній найбільша кількість ефірних масел.
Найпопулярніші компоненти для настою
Отже, на чому найчастіше наполягають самогон в домашніх умовах:
Фрукти
Гарні як свіжі: яблука, груші, сливи, мандарини, так і сушені: курага, чорнослив, родзинки, фініки. За бажанням, підсолоджують сиропом.
Ягоди
Підійдуть будь-які лісові та садові: обліпиха (ціла або макуха), чорноплідна горобина (яскраво забарвлює, надає аромат), суниця, вишня, шипшина, барбарис. Пропорції: 2 ст. л. на літр.
- Популярністю користується чорна смородина, що надає гарний червоно-рубіновий колір, терпкість, червона має менш виражене фарбування, в післясмаку буде кислинка.
- Такі настої вважаються лікувальними, їх можна приймати як ліки (захворювання органів дихання, сечостатевої системи, розріджує кров, підвищує рівень гемоглобіну).
Горіхи
Містять вітаміни А, В, С, D, мікроелементи, амінокислоти – підвищують імунітет, пектини, йод – корисний для щитовидної залози.
Багато наполягають самогон на горіхах, для додання красивих бурштинових відтінків, легкого приємного запаху, благородного післясмаку. Використовують волоські, кедрові ( «Кедрівка»), фундук, також мигдальні і абрикосові зерна.
Спеціями рекомендують не захоплюватися, але якщо потрібно відтворити запах вишуканого лікеру, допоможе добавка дубових тирси і родзинок, розрахунок 1 ст. л. на склянку.
Кора, тирса
Сьогодні не у всіх, хто займається виготовленням алкоголю вдома, є дерев’яна бочка для витримки, але її легко замінити дубовою корою, купленою в аптеці або тріскою. Завдяки дубильним речовинам поліпшується смак, букет, і виходить коньяк власного виготовлення.
Якщо наполягати самогон на дубових тирсі, це буде відмінною альтернативою дорогому віскі. Спирт беруть більшої міцності (50 і навіть 65%), користуються двома способами:
- швидкий з деревним вугіллям (можна замінити активованим в таблетках);
- складний з обпаленими дошками і фольгою.
Вугілля з деревини легко виготовити вдома: спалити кору і розтерти на порох. Підсумковий напій виходить 43-45%, міцність трохи знизить мед з розрахунку на 3-літрову банку столову ложку.
Солодкі
До них відносять цукор, мед, сиропи, карамель, варення, на літровий обсяг не більше 2-3 ч. л. Більша кількість може зіпсувати настоянку.
Гіркі
Для додання гіркоти (розрахунок на літр спиртного):
- подрібнена лимонна або грейпфрутова цедра 50-100 г;
- лавровий лист, ванілін, гіркота добре виражена (не більше 2 г);
- бадьян (3-20 г).
- Гостроту і прянощі – кардамон (10-18 г) і мускатний горіх (3-6 г).
ВАЖЛИВО. Останнім часом безліч авторів пропонують тертий корінь імбиру, що додає особливу пекучість, міцність здається більш високою, тут треба проявити обережність, це може сподобатися не кожному (до 12 г свіжого кореня).
Прянощі
Розрахунок на літровий обсяг:
- Кардамон 20 г;
- Гвоздика 3 г.
Перець чорний до 24 гр, не менше 2 тижнів. Майже всі спеції поєднуються, виняток шафран, він часто додається без інших компонентів (можна в малих кількостях з розмарином для гіркувато-пряних ноток, але не більше 0.5 гр на літр).
Приклади смачних настоянок
Є безліч домашніх рецептів настоювання самогону, здатних порадувати будь-якого гурмана, одні мають давню історію, іншими сьогодні діляться на форумах в інтернеті, ось тільки деякі приклади вдалих пропорцій компонентів.
Чи не солодка зі слив
Проста, без зайвих інгредієнтів.
- на 2 л
- 1 кг слив
- шар рідини повинен покрити плоди на 2-3 см, прибрати на 40-45 днів.
з черешні
- на літр
- півкілограма черешні (видалити кісточки)
Після настоювання і проціджування, м’якоть засипати цукром, банку закрити марлею, через тиждень віджати через цю ж марлю, додати в настій, перед вживанням витримувати ще 15 днів.
На волоських горіхах
На півлітра:
- 0.5 кг очищених ядер
- Натуральний мед 30-50 гр
Скласти, щільно закупорити (можна використовувати сургуч), заховати від сонячних променів на два тижні. Скляну темну пляшку покласти мед, поверх влити настій.
«Ізюмівка»
На півлітра потрібно:
- Ізюм 150 г
- Мед 30-100 г
- Спеції за бажанням: лавровий лист, чорний чай 1 ч. л., ванілін на кінчику ножа
- Все змішати, витримувати 7 днів (струшуючи), перед вживанням витримати в холоді кілька днів.
кавова
- Мелену каву 60 г
- Вода 100-200 мл
Зварити каву або залити мелений окропом, остудити, процідити через дрібне ситечко. Настояти від 5 днів до тижня, при бажанні підсолодити і розбавити, витримати ще добу. Цей продукт схожий на кавовий лікер, його термін придатності до 5 років.
Ялівцева з тирсою
- Самогон 40% 1 л
- Ялівець 7 шт. (Плоди трохи розім’яти качалкою)
- Промита цедра лимона
- Дубова тріска (15 г) або тирса (1 ч. л.)
Настоюється 10 днів, на четвертий лимон прибрати, або буде надто цитрусовим.
Самогоноваріння – ціле мистецтво приготування вдома напоїв зі складними смаками і ароматами.
Знаючи особливості насіння, ягід, коріння, можна власноруч приготувати безліч різних варіантів, істотно заощадивши бюджет. Необхідно тільки підібрати рецептуру і не боятися експериментувати.
фото самогону
Будь ласка, зробіть репост;)
Калганіка на самогоні [рецепти правильної настоянки]
Настоянки і відвари цілющих трав здавна використовувалися для лікування різних захворювань. Вони успішно конкурують і в даний час з препаратами, запропонованими офіційною медициною. Потрібно відзначити, що багато спиртові настоянки використовуються не тільки як лікувальні, але і є відмінним доповненням до святкового столу. Калганіка на самогоні – яскравий представник такого напою. Розповімо, що представляє собою корінь калгану і розглянемо деякі рецепти приготування настоянки.
Що таке калганівка
Чи не багато хто стикався з таким своєрідним назвою настоянки – калганівка. А все тому, що калган більш відомий, як перстач прямостоячий. Для настоянки використовується корінь рослини, що має потовщений клубнеобразний вид.
Часто його плутають з імбиром, оскільки рецептура деяких страв передбачає використання калгану в якості приправи. Але потрібно розуміти, що це абсолютно різні рослини.
Перстач, настояна на спиртовмісних засадах, відрізняється своєрідним смаком і бурштиновим відтінком. Бажаєте приготувати калганівку?
Корінь рослини використовується для настойки
Для виготовлення можна вибрати:
- горілку;
- самогон;
- медичний спирт.
Вирішивши скористатися настоянкою як лікарським засобом, не варто забувати про протипоказання, на яких зупинимося нижче.
Збір і заготівля кореня калгану
Щоб настойка калгану володіла ефектом, необхідно зібрати і заготовити рослину в період, коли концентрація корисних речовин в ньому максимальна. Кращий час для збору – осінь, коли квіти вже опали, а листя пожовтло. Якщо корінь планується використовувати тільки в якості ароматизатора, то заготовку можна зробити в кінці весни, але не раніше, ніж з’являться перші листочки.
Заготівля проводиться таким чином:
- Викопуємо рослину. Оглядаємо корінь, видаляємо волосяні корінці.
- Ретельно очищаємо від землі. Промиваємо під проточною водою.
- Промаківаем тканиною і викладаємо в один шар на піддони для просушування.
- Ставимо піддони в сухе приміщення. Чи не допускаємо попадання під сонячні промені.
- Перші 4-5 днів перевертаємо коріння. Це охоронить сировину від загнивання.
- Прівяление коріння нарізаємо кубиками. Ставимо на остаточну сушку.
- Готову сировину складаємо в тканинні мішки. Прибираємо на зберігання в темне сухе місце.
При наявності сушильного апарату можна зробити прискорену сушку при температурі 55-65 ° C. Просушені коріння перстачу можуть використовуватися протягом трьох років.
Осінь – найкращий час для збору кореня калгану
Про корисні властивості і шкоду настоянки
З давніх-давен відомо, що корінь калгану має лікувальні властивості. Самогон, настояний на цю рослину, володіє широким лікувальним спектром.
Завдяки антисептичним, протизапальним і в’язким властивостями калганівка використовується народними цілителями при:
- захворюваннях шлунка – гастриті, виразці, ентероколіті, метеоризмі;
- різних видах кровотеч;
- захворюваннях сечостатевої системи – циститі, простатиті, імпотенції;
- вірусних захворюваннях – грипі, ГРВІ;
- запальних процесах ротової порожнини.
Позитивно зарекомендував себе для лікування запалення суглобів і ревматизму корінь калгану. Застосування в самогоні цього лікарського кореня має знеболюючу і зігріваючу дію.
Однак, користуючись настоянкою в лікувальних цілях, не можна забувати і про протипоказання.
Не дозволяється вживати калганівку:
- маленьким дітям і підліткам;
- вагітним, а також жінкам, що годують;
- людям, що страждають на алергію;
- гіпертонікам;
- людям, схильним до алкоголізму.
При передозуванні можливі блювання і сильні болі внизу живота.
Корінь калгану має лікувальні властивості
Самогон на калгані – перевірені рецепти настоянок
Не завжди калган використовується в якості лікарського сировини. Іноді його додають в горілку або самогон, щоб облагородити напій, надати йому неповторний смак і бурштиновий відтінок.
Любителі експериментів змагаються в отриманні загадкових ароматів шляхом введення додаткових інгредієнтів – кавових зерен, чорносливу, солодки, шабельника, волоських горіхів.
Розглянемо кілька популярних рецептів.
Класичний рецепт Калганіка
Класичним варіантом приготування настоянки, призначеної для лікування, вважається рецепт, який включає всього два інгредієнти:
- горілку або сорокаградусний самогон;
- нарізаний шматочками або подрібнений корінь перстачу.
Не всі знають, як приготувати самогон на калгані. Рецепт на 3 літри перевірений на практиці.
Він передбачає наступну послідовність дій:
- Візьміть 3 літри сорокаградусного самогону.
- Наріжте або подрібніть 10-12 г кореня.
- Залийте калган самогоном, перемішайте, поставте в темне місце.
- Струшуйте ємність протягом тижня кожен день.
- Після придбання насиченого бурштинового кольору напій процідіть.
- Розлийте в темну тару, закупорте, поставте на зберігання.
У людей, які вперше займаються приготуванням настоянки, часто виникає питання, як правильно настояти самогон на калгані, чи є якісь нюанси, які варто врахувати? Є тільки один момент, на який хотілося б звернути увагу.
Якщо використовувати подрібнений в порошок корінь, процес настоювання проходить швидше. Але, одночасно з цим, напій виходить каламутним, і домогтися прозорості багаторазовим проціджуванням складно.
Тому краще використовувати нарізаний дрібними шматочками корінь.
Класичний рецепт Калганіка
Настоянка з кавовими зернами
Любителі відтінків ароматів можуть спробувати приготувати настоянку з додаванням кавових зерен.
Для цього рецепта підготуйте:
- самогон – 1 літр;
- калган сушений – 5 г;
- кавові зерна – 5-9 штук.
Всі інгредієнти змішують і настоюють протягом двох тижнів. Багато хто цікавиться, як наполягати самогон на калгані, щоб він придбав не тільки приємний запах, а й гарний колір.
У даному випадку головне – не переборщити з кількістю калгану. Якщо його взяти більше, то напій вийде темним і терпким.
Тому краще дотримуватися пропорцій, пропонованих в рецепті, а не робити все «на око».
Концентрована калганівка на самогоні
Для отримання концентрованої настойки, яку згодом можна додавати в чистий самогон, знадобиться:
- самогон – 1 літр;
- калган-корінь – 20 г.
Заливаємо корінь самогоном і відправляємо в комору настоюватися на 15-20 днів. Не забуваємо кожен день заважати дерев’яною ложкою. Коли напій придбає темно-коньячний колір, проціджуємо його і фасуємо в непрозору тару. Використовується такий концентрат у міру потреби шляхом додавання 100-150 г на літр чистого самогону.
Концентрована калганівка на самогоні
Калганіка на самогоні – рецепт від шанувальників чорносливу
У кожної людини свої смакові переваги. Комусь подобається свіжий запах цитрусів, кавомани не уявляють своє життя без аромату кави, а хтось отримує задоволення від своєрідного аромату чорносливу. Любителям цього сухофрукта пропонується рецепт Калганіка з чорносливом.
Для приготування підготуйте:
- самогон – 1 літр;
- корінь перстачу сушений – 5 г;
- чорнослив з кісточкою – 5 штук.
Технологія приготування нескладна. Заливаємо чорнослив і корінь самогоном, відправляємо настоюватися на два-три тижні. Ретельно фільтруємо і отримуємо готовий до вживання продукт з неймовірним ароматом.
Настоянка з додаванням волоських горіхів
Для додання Калганіка більшої терпкості можна використовувати горіхові перегородки. Візьміть:
- самогон – 1 літр;
- калган-корінь – 5 г;
- перегородки волоського горіха – 5 г;
- родзинки – 1 ст. ложка.
Всі компоненти змішуємо і, за описаною вище технологією, наполягаємо близько 20 днів. Якщо смак після настоювання виявився більш терпким, ніж передбачалося, то можна підправити його за допомогою кореня солодки. Додавши в відфільтрований напій не більше п’яти грам солодки, залиште його відпочивати ще на 10-15 днів. Після настоювання процідіть і зніміть пробу. Оновлений смак не розчарує.
Настоянка з додаванням волоських горіхів
Настоянка з шабельника
Калганіка з шабельника використовується тільки в лікувальних цілях. Народна медицина рекомендує цей засіб при кишкових захворюваннях і відхиленнях в роботі шлунка.
Готується настоянка таким чином:
- Подрібнюється 40 г калгану і 90 г кореня шабельника.
- Суміш заливається одним літром самогону.
- Засіб настоюється два тижні в темному місці.
- Проводиться ретельна фільтрація.
- Настоянка розливається і зберігається в холодному місці.
Лікувальну настоянку рекомендується вживати по 1 ст. ложці 2 рази на день.
Безалкогольний рецепт лікувальної настоянки з медом
У наш час багато людей намагаються підтримувати здоров’я на належному рівні за допомогою лікарських трав. Не останнє місце в списку займає перстач прямостоячий. І все це завдяки широкому спектру дії, адже не дарма лапчатку вважають аналогом женьшеню. Для зміцнення здоров’я і підвищення імунітету народні цілителі рекомендують вживати відвар калгану з медом.
Готується він просто:
- Кип’ятимо літр води і охолоджуємо до кімнатної температури.
- Додаємо 2 ст. ложки меду і розчиняємо його.
- Беремо 1 ст. ложку подрібненого калгану, всипаємо в воду.
- Закриваємо ємність, ставимо настоюватися протягом двох тижнів.
- Проціджуємо відвар, зберігаємо в холодному місці.
Для профілактики рекомендується приймати засіб по 2 ст. ложки 3 рази на день. Курс прийому складає 2 місяці, після чого необхідно зробити перерву.
back to menu ↑
висновок
Настоянка калгану принесе користь і задоволення тільки за умови якісного виготовлення і дотриманні норм прийому. Творчий підхід до приготування Калганіка може порадувати вас приємним результатом.
самогон
Це алкогольний напій, який виготовляється на саморобному обладнанні з браги спиртовмісних продуктів. У якості сировини для виробництва використовується цукор, картопля, зерно, ягоди, фрукти, цукровий буряк та інші. Вибір сировини залежить від місцевості та фінансової доступності. Якість напою багато в чому залежить від якості сировини. Міцність напою може коливатися в межах 30-40 об. і вище. У більшості країн виробництво і реалізація самогона переслідується законом.
Протягом багатьох століть люди виготовляють самогон. Особливо популярним цей напій став під час правління Івана Грозного. Тоді відкрилися царські шинки, де народ, відзначившись заслугами перед царем і державою, міг безкоштовно пити «скільки міг зачерпнути з одного разу».
Також цей напій широко використовувався як дезінфікуючий і антисептичний засіб під час воєн. У ті часи було чимало рецептів якісних напоїв на основі самогона.
Однак за часів «сухого закону» багато рецептів і технології були втрачені, а виноградники з селекційними сортами нещадно знищені.
Для отримання якісного напою слід дотримуватися спеціальної технології, яка складається з декількох основних етапів:
- Підготовка сировини. Для якісного самогону потрібен хороший солод. Зернові слід проростити, і період пророщування у кожної культури варіюється від 5 до 10 днів. Цей процес є обов’язковим для утворення активних ферментів, які беруть участь в процесі осахарення крохмалю. Зерно заливають водою в пропорції 1:2 і залишають. Щоб вода не почала прогнивати і бродити, її слід міняти кожні 6-8 годин. Після появи перших паростків воду зливають, а зерно розкладають на деку в темному місці з постійною температурою не більше 17 °C. Коли паростки стали довгою 5-6 мм, а корінці – 12-14 мм, процес пророщування завершується. Пророщене зерно використовують для створення солодового молока.
- Бродіння. Для початку процесу бродіння використовуються дріжджі. Їх розмочують і поміщають в приготоване сусло. Щоб дріжджі повністю виконали свою функцію (перетворили цукор в спирт), необхідно підтримувати постійну температуру браги (не більше 20 °C). Занадто низька температура сповільнить процес зброджування, занадто висока – вб’є дріжджі і може залишитися нерозщеплений цукор. Бродіння відбувається до тих пір, поки виділяється вуглекислий газ. Тому з ємності з брагою виводять газовідвідну трубку в пляшку з водою.
- Перегонка браги. Операція здійснюється для виділення спиртів. Для цього використовуються саморобні перегінні апарати і ректіфікатори. Процес перегонки має особливу послідовність і потребує дотримання температурних режимів. Спочатку відбувається інтенсивний нагрів браги до 68 °C, в результаті якого виділяється токсична пара. Конденсуючись, пари на виході утворюють «первак». Такий самогон містить велику кількість отруйних речовин і не використовується навіть для приготування лосьйонів і компресів. Далі нагрівання виробляють менш інтенсивно, щоб запобігти викиду браги. Для отримання якісного самогону оптимальною температурою вважається 78-82 °C. Перевищення температури призводить до збільшення виділення сивушних масел.
- Очищення. На виході самогон, крім спирту і води, містить ще й шкідливі домішки. Для фільтрації найчастіше використовують марганцівку, деревне або активоване вугілля. Ці речовини додають безпосередньо в самогон і залишають до повного їх осідання на дно, потім напій фільтрують через вату.
- «Облаштування». Щоб позбутися від характерного запаху браги і надати напою колір, в готовий напій додають штучні або рослинні ароматизатори та барвники. Як ароматизаторів можуть використовуватися кориця, аніс, гірчиця, тмин, кардамон, ваніль, мускатний горіх, перець чилі, чорний чай, шафран, пастернак, імбир, золотий корінь, хрін та інші. Для підсолодження самогону використовується цукровий сироп або рідкий мед.
При герметичності тари термін зберігання самогону не обмежений. Для цих цілей краще всього використовувати скляні пляшки з затвором з пробки.
Самогон в малих дозах, як і спирт, має лікувальні властивості. При простудних захворюваннях, особливо на ранніх стадіях, добре допомагає вживання 30-50 мл самогону з червоним перцем.
Також можна використовувати компрес на горло та область грудей. Щоб виключити можливість опіку на шкірі, самогон слід розвести водою. Отриманою рідиною змочити марлю, накласти на горло і укутати теплим шарфом.
Найкраще зробити компрес на ніч.
Якісний напій може використовуватися для лікування виразкових хвороб шлунка та дванадцятипалої кишки. Приймати самогон потрібно по 1 ст. л. вранці натщесерце.
Самогон завдяки своїй фортеці можна застосовувати для дезінфекції ран, подряпин і ударів. Це перешкоджає виникненню зараження і запалення. Також напій має деякі знеболюючі властивості. Якщо прикласти ватний тампон, змочений самогоном, до хворого зуба, то біль на деякий час пройде, що дасть можливість спокійно доїхати до стоматолога.
Його широко використовують для приготування лікарських настоянок.
М’ятна настоянка використовується для лікування блювоти, нудоти, спазмів у животі, золотухи та рахіту в дітей. Для її приготування необхідно свіжу перцеву м’яту подрібнити і залити самогоном у пропорції 1:1 та залишити настоюватися в темному місці на 10 днів. Приймати готову настоянку слід по 15-30 крапель, розведених в половині склянки води.
Безліч лікувальних властивостей має настоянка із золотого кореня. Щоб її приготувати, потрібно сушений корінь родіоли (50 г) залити самогоном (0,5 л) і настояти тиждень у темному теплому місці. Готову настоянку використовують для лікування ангіни (полоскати горло розведеною водою (100 мл) настоянкою (1 ч. л.)), хвороби серця (20 крапель 3 рази на день), хронічної втоми (10-15 крапель 3 рази на день).
Імбирна настоянка використовується для лікування бронхіальної астми та зниженої гостроти зору. Свіжий імбир (500 г) необхідно почистити, натерти на тертці, засипати в посудину для настоянки і залити самогоном (1 л) високої якості.
У теплому місці дати настоятися настоянці протягом 15 днів, через день ретельно струшуючи. По закінченню зазначеного часу настоянку процідити і дати осісти осадку. Приймати настоянку з імбиру по 1 ч. л., розведену у воді (100 мл) 2 рази на день.
Недотримання правил приготування напою та санітарно-гігієнічних норм може призвести до помутніння напою і зниження його якості. Як наслідок, вживання такої самогонки може призвести до важкого токсичного отруєння.
Тривале та надмірне вживання самогону може привести до алкогольної залежності.
Також не слід вживати цей алкогольний напій вагітним, жінкам, що годують, людям, які приймають лікарські препарати, несумісні зі спиртними напоями, а також дітям до 18 років.
У разі якщо маленька дитина випадково випила самогон, слід негайно звернутися до лікаря і почати екстрене лікування. Несвоєчасне звернення може призвести до летального результату.
Самогон на калгані: настоянка на корені, лікувальні властивості, як наполягати в домашніх умовах, протипоказання
Фітотерапія вважається основою нетрадиційного лікування. У ній задіяні не тільки трав’яні відвари, але і настоянки. Цінними властивостями в фітотерапії славиться корінь калгану. Він має здатність знижувати холестерин і виводити з організму шкідливі речовини. Самогон на калгані не тільки має корисні властивості, але і відрізняється приємним смаком і ароматом.
Склад і цінність настоянки кореня калгану на самогоні
Калган є багаторічною трав’янистою рослиною, що відноситься до сімейства імбирних. Його також називають прямостоячою перстачем. У нетрадиційній медицині широке поширення отримав корінь калгану. Він містить ряд корисних речовин, що забезпечують імуномодулюючий і протизапальний ефекти. До складу рослини входять наступні компоненти:
- органічні кислоти;
- цинк;
- камедь;
- флавоноїди;
- дубильні речовини;
- крохмаль;
- танін;
- калій;
- марганець;
- залізо;
- ефірні масла;
- аскорбінова кислота.
Настоянка на калгані, на самогоні надає потужний вплив на ряд серйозних захворювань. Її нерідко застосовують для зміцнення кісткового скелета і при запальних процесах в організмі. Вона має властивість виводити з організму токсини, що актуально при патологіях печінки і шлунково-кишкового тракту.
Лікувальні властивості настоянки калгану на самогоні
Завдяки корисному складу самогон на калгані зміцнює імунну систему, що допомагає перенести серйозні захворювання без ускладнень. Крім того, вона запобігає застудам у демісезонний період. До найбільш виражених лікувальних властивостей самогону на лапчатці відносяться:
- відновлення роботи нервової системи;
- зниження болю;
- протиглистовий ефект;
- антибактеріальна дія;
- відхаркувальні властивості;
- кровоспинна дія;
- усунення запального процесу в організмі;
- нормалізація роботи еректильної функції;
- лікування хвороб травної системи.
Як наполягати самогон на корені калгану
Лікувальні властивості калгану безпосередньо залежать від його віку. Для приготування настоянки заготовляють рослину старше 6 років. У молодих екземплярів немає необхідної кількості корисних речовин.
Коріння перстачу прийнято викопувати пізньої осені чи ранньої весни. У цей час рух соку припиняється, завдяки чому концентрація лікувальних речовин досягає максимуму.
Це сприяє активізації найбільш корисних властивостей напою.
Після вилучення з землі кореневища очищають і залишають сушитися на свіжому повітрі. Для цього їх попередньо подрібнюють на скибочки розміром близько 5 мм. Перед застосуванням з коренів перстачу обов’язково зчищають шкірку.
Щоб висушити коріння швидше, можна скористатися електросушаркою або духовкою. Оптимальна температура для сушки таким шляхом становить 50-60 °C. Підсушене сировину рекомендується зберігати в паперових або полотняних мішечках.
Порада! Перстач у великій кількості росте в прибережних лісах, заплавних луках і на околицях болотистій місцевості.
Наполягати самогон на калгані слід відповідно до рецепту. На 1 л самогону потрібно 100 г подрібненого лікувального засобу. На 3 л алкогольної основи необхідно додати 300 г порошку з калгану.
Рецепти настоянки самогону на калгані
Класичний рецепт самогону на калгані нескладний. У ньому задіяні лише основні інгредієнти. Перед приготуванням лікувальний засіб необхідно потовкти висушений корінь в порошок.
Складові:
- 50 г кореневищ перстачу;
- 500 мл самогону.
Процес приготування настоянки наступний:
- Сировина засипають в темну пляшку і заливають самогоном.
- Ємність з лікувальним засобом зберігають в темному шафі, щільно закривши кришкою. Пляшку періодично струшують для усунення суспензії.
- Через 3 тижні настоянку проціджують і використовують за індивідуальною схемою.
Настоянка калгану з солодкою
Складові:
- 1 ч. л. подрібненого кореня солодки;
- 1,5 ч. л. меленого кореня калгану;
- 500 мл самогону;
- 5 зерен кави.
Алгоритм приготування:
- Компоненти поміщають в пляшку і заливають необхідною кількістю алкогольної основи.
- Щільно закупорити кришку, ємність прибирають в темне місце на 3 тижні.
- Після настоювання лікувальний засіб проціджують і зберігають у холодильнику.
Настоянка калгану з шабельника
Ефективну протизапальну дію має настоянка на основі шабельника. Її призначають при гінекологічних захворюваннях і патологіях шлунково-кишкового тракту. Принцип прийому залежить від характеру недуги.
Компоненти:
- 100 г перстачу;
- 200 г шабельника;
- 3 л самогону.
Процес приготування:
- Корінь перстачу і шабельник подрібнюють до порошкоподібного стану.
- Суміш засипають у пляшку і заливають самогоном.
- Через 21 день вміст пляшки проціджують.
Настоянку приймають всередину, попередньо розвівши з водою зі співвідношення: 50 мл води на 1 ст. л. настоянки. Прийом здійснюють за 20 хвилин до прийому їжі. Після місячного прийому необхідно зробити 10-денну перерву.
Самогон на калгані зі звіробоєм
Друга назва настоянки – Ерофеич. Вона відрізняється гірким смаком, через що її використовують тільки в невеликій кількості. Склад продукту багатокомпонентний. Це забезпечує йому широкий спектр застосування. У рецепті задіяні такі компоненти:
- 10 г перстачу;
- 10 г чебрецю;
- 10 г звіробою;
- 2 г полину;
- 1 л самогону;
- 5 г м’яти;
- 10 г золототисячника;
- 5 г ромашки;
- 10 г насіння анісу.
Принцип приготування:
- Інгредієнти подрібнюють будь-яким зручним способом і засипають в глибоку ємність, заливаючи самогоном.
- Протягом 2 тижнів лікувальний засіб настоюється.
- Готову настоянку проціджують. Перед застосуванням кожні 50 мл засобу розводять 1 л води.
Настоянка на кавових зернах
Настій самогону на корені калгану з кавовими зернами можна використовувати в якості алкогольного напою. Але і в цьому випадку його лікувальні властивості зберігаються. Для приготування необхідно:
- 1 ч. л. меленого кореневища перстачу;
- 5 зерен кави;
- 500 мл самогону.
Алгоритм приготування:
- Компоненти перемішують і заливають алкогольної основою.
- Протягом місяця напій настоюється в місці, захищеному від сонячних променів.
- Перед використанням ліки проціджують і розливають по невеликих пляшках.
Напій з калганом на травах
Лікувальна настоянка на калгані і травах, на самогоні широко поширена в боротьбі з простудними захворюваннями. Вона має жарознижувальну і потогінну дії. До його складу входять:
- 10 г кропу;
- 25 г кореня перстачу;
- 5 г шавлії;
- 3 л самогону;
- 5 г меліси;
- 5 г анісу;
- 10 г кореня солодки;
- 10 г звіробою.
Рецепт:
- Коріння і листя подрібнюють, а потім заливають самогоном.
- Процес настоювання здійснюється в теплому і темному місці, протягом 2 тижнів.
- Після готовності напій проціджують через подвійний шар марлі.
Настоянка з волоським горіхом
Лікувальний напій з додаванням волоських горіхів особливо корисний для чоловічої репродуктивної системи. Це обумовлено його властивістю, покращувати кровообіг і лікувати запалення в малому тазу. Для його приготування знадобляться наступні компоненти:
- 30 г кореня женьшеню;
- 1 л самогону;
- 70 г кореня перстачу;
- 50 г перегородок волоського горіха.
Процес приготування:
- Коріння подрібнюють, а перегородки залишають великими.
- Компоненти засипають в пляшку з темним склом і заливають самогоном.
- Через 2 тижні напій проціджують.
Як правильно приймати самогон на корені калгану
Наявність у самогону на коренях калгану лікувальних властивостей не виключає можливість негативного впливу на організм. Тому важливо дотримуватися дозування і схему прийому лікувального напою. При шкірних захворюваннях його використовують для приготування компресів. Протирання настойкою практикують при ревматизмі, артрозі і радикуліті. При болю в горлі ефективно полоскання настоянкою.
Всередину лікувальний напій приймають, розвівши з водою. Разова доза становить 30 крапель. Прийом здійснюють за 30-35 хвилин до їжі.
Увага! Про можливість суміщення лікувального напою з медикаментозними засобами необхідно уточнювати у лікаря.
Користь і шкода самогону на калгані визначають в індивідуальному порядку з урахуванням характеру захворювання. Для відновлення чоловічої сили напій необхідно вживати по 1 ст. л. перед їдою. Термін прийому становить 20-30 днів. Властивості, що стимулюють роботу статевої системи, проявляють себе вже на другому тижні використання препарату.
Обмеження і протипоказання
Застосування кореня калгану в самогоні далеко не завжди безпечно для здоров’я. Через насичений складу напій може завдати шкоди. До протипоказань відносять наступне:
- підвищене згортання крові;
- загострення захворювань травного тракту;
- вагітність і період лактації;
- знижена кислотність шлунка;
- підвищена температура;
- гіпертонія.
Також не рекомендується приймати напій в період лікування антибіотиками. Відгуки про самогон на калгані свідчать про те, що ймовірність появи побічних ефектів вкрай невисока. У рідкісних випадках зловживання напоєм призводить до розвитку алергічної реакції. У цьому випадку від лікувального засобу слід відмовитися.
Висновок
Самогон на калгані – універсальний і багатофункціональний напій, який використовується в лікувальних цілях. Щоб отримати від його вживання максимальну користь, необхідно дотримуватися алгоритму приготування і схеми використання.
У чому шкода і користь самогону для організму?
Самогон – напій, який найчастіше критикується. Чи дійсно він такий поганий, або, як думають багато хто, хороший, тому що натуральний? Якщо взяти самогон: користь і шкода для організму якими будуть?
Насправді про однозначне шкоду або користь самогону говорити досить складно, так як він не є окремим напоєм, а являє собою цілу групу.
Виготовляють самогон з цукру або крахмалосодержащого сировини шляхом ректифікації та дистиляції.
Далі, в залежності від технології виробництва, застосовуються різні методи очищення: фільтрація, освітлення, наполягання, хімічна абсорбція.
По суті, ці методи застосовуються для виготовлення всіх міцних напоїв. Тільки на заводі вони виготовляються згідно чітким стандартам, а у випадку з самогоном такого немає.
З юридичної точки зору, існують певні норми складу речовини. Шкідливі продукти не повинні перевищувати допустимих цифр, викладених в цих нормах. Якщо їх концентрація дотримується, то такий алкогольний напій вважається безпечним.
Існує кілька різновидів алкоголю, приготованого в домашніх умовах. За технологією приготування поділяють основні види самогону:
- Дистилят. Продукт, який виходить внаслідок випаровування спирту з браги. Спосіб має низку недоліків. Як правило, першої перегонки недостатньо, оскільки в ній залишається достатня кількість шкідливих речовин.
- Ректифікат. Використовується на виробництві. Полягає в повному поділі вихідної сировини на окремі фракції. Дозволяє отримати спирт високої чистоти і концентрації.
Обидва методи використовуються багаторазово, щоб повністю позбутися від шкідливих домішок.
Для отримання самогону застосовують різну сировину. Це можуть бути фрукти, ягоди, виноград, цукор, а також зернові культури. Шкідливість самогону буде при цьому залежати не від конкретно використовуваного продукту, а від його якості.
Шкідливі речовини в самогоні
В першу чергу варто попередити, що всі міцні алкогольні напої дуже шкідливі організму. Вони викликають токсичне ураження печінки, підшлункової, і, без сумніву, звикання. Крім того, розглядається окремо шкідливість домішок, які входять до складу самогону і не характерні для алкоголю фабричного виробництва.
Сивушні масла і альдегіди. Речовини, які мають високу токсичність і утворюються в результаті бродіння спирту. Містяться в самогоні, виготовленому в процесі дистиляції, практично завжди в тій чи іншій концентрації.
Відсутність їх може гарантувати тільки ректифікаційна колонка. Для того щоб прибрати їх максимальну кількість, необхідно правильно відсікати хвости, а також використовувати такі пристрої, як дефлегматор або сухопарник.
Сивушні масла візуально представляють собою маслянисту рідину з легким жовтуватим або червонуватим відтінком. Вони мають неприємний запах і є багатокомпонентною рідиною, яка служить для організму отрутою.
Вони згубно впливають на слизові оболонки, висока доза сивушних масел може викликати нудоту, запаморочення, печію і навіть смерть.
У самогоні дуже рідко може міститися смертельна доза сивушних масел, але їх значна концентрація все одно здатна викликати серйозні проблеми для здоров’я, крім того, вони мають здатність накопичуватися.
Існує думка, що користь самогону якраз в тому, що він містить домішки. В основі такої думки варто саме висока чистота спирту, використовуваного для виробництва горілки.
Чим чистіше етанол, тим швидше він впливає на організм і швидше засвоюється. Таким чином, занадто швидке сп’яніння надає більш згубний вплив саме по собі.
Самогон же при наявності сивушних масел діє повільніше і гальмує процес засвоєння етанолу.
Звичайно, цим не можна виправдати шкоду сивушних масел, але при певній вправності самогонника можна домогтися достатньої чистоти продукту, щоб їх вплив було мінімальним.
Походження. В процесі виготовлення самогон, як правило, проводиться в кустарних умовах. Найчастіше це виражається в невисоких санітарних характеристиках місця його виробництва та обладнання.
Крім того, порушення технологій вигонки може само по собі привести до утворення токсичних речовин в продукті.
Навіть в разі, якщо це були випадкові помилки в самогоні, зробленому на совість; а що говорити про самогонників, які і зовсім не дотримуються правил отримання алкогольного напою. У деяких випадках сам процес може передбачати навіть додавання хімікатів.
Самогон викликає більш важке похмілля. Це знову ж таки пов’язано з наявністю в ньому сивушних масел, які і без високої концентрації спирту дають отруєння організму.
При цьому можливі важчі прояви всіх його симптомів: нудоти, блювоти, запаморочення. Іноді при вживанні великої кількості самогон може викликати судоми, тахікардію і навіть кому.
При систематичному впливі може порушуватися робота органів і виникати хронічні захворювання.
Все це не означає, що самогон зло, рекомендується виконувати правильно технології його виробництва, а також вживати в міру.
Чому не варто купувати самогон?
Самогон хороший, коли він зроблений самостійно, з улюбленого сорту груш або яблук, з метою виявити все мистецтво виготовлення напою. Інша справа – покупка самогону.
У селі його можна придбати за менші гроші, ніж магазинну горілку, що призводить до того, що багато жителів віддають перевагу покупному самогону.
Крім того, що це карається відповідно до законодавства, такі види самогону небезпечно купувати ще й з наступних причин:
- Невідомо, що кожна людина використовував в якості основи для бродіння. Це могли бути як гнилі фрукти, так і зовсім відходи продуктів. Крім того, напій міг на них настоюватися в кінці процесу перегонки для того, щоб перебити запах шкідливих речовин, не відсікаються, щоб вихід алкоголю був вище.
- Проконтролювати дотримання норм в цьому випадку не можна. Якщо на заводі їх хоч якось контролює держава, то в домашніх умовах це неможливо. Може використовуватися посуд із пластику або ПВХ трубки, що дасть в кінцевому продукті не тільки неприємні запахи і смаки, але і шкоду. Крім того, взаємодіяти з речовинами може і мідь, за умови недостатнього очищення останньої при підготовці до процесу перегонки і так далі.
- Не можна проконтролювати, що саме додають в самогон. Іноді для того, щоб самогон викликав більш швидке сп’яніння, в нього можуть додавати деякі ліки, зокрема, димедрол. Може містити самогон та інші шкідливі речовини, наприклад, ацетон. Все це відбувається через порушення технології виробництва і розведення готового продукту шкідливими речовинами.
Все зводиться до того, що це питання довіри. Купуючи самогон з рук, багато хто думає, що ось саме ця людина вас не обманює, але, як правило, для його виробництва використовується не зовсім високоякісна сировина, голови і хвости відсікаються мінімально і так далі. Ніколи вироблений своїми руками самогон не зрівняється з покупним.
Статистика
Як показує практика, норми, встановлені ВООЗ, – справа досить відносна. Наприклад, вміст шкідливих речовин для одного типу продукту може бути більшим, ніж для іншого.
Крім того, існують дослідження, що показують, що 50% самогону, навіть виробленого на продаж, відповідає цим нормам.
Таким чином, за логікою він не відрізняється від алкоголю, виробленого на заводі.
Третина всього самогону має перевищення по сивушним мастил, а п’ята частина – по ефіроальдегідам.
Користь
У тому випадку, якщо самогон був приготований правильно і пройшов очищення і фільтрацію, він може принести користь організму і не тільки.
В першу чергу користь полягає в використанні його у вигляді настоянок, а якщо вони застосовуються тільки в якості компресів, то навіть чистота напою не грає ролі. Завжди цікаво зробити таку настоянку, щоб точно знати, з чого вона складається, на відміну від аптечної.
Такі настої можна застосовувати для успішного лікування таких захворювань, як остеохондроз, радикуліт, болі в суглобах, варикозне розширення вен та інших.
Користь та шкода самогону для організму
Якщо настій застосовується всередину, то вимоги до якості спирту набагато вищі, зате й сфера застосування ліків розширюється. Залежно від того, які трави застосовуються, їх можна використовувати для лікування захворювань серця, для заспокоєння, для стимуляції імунітету тощо.
Корисні властивості самогону проявляються і в чистому вигляді. Рекомендується взяти 30 г продукту при починаючій застуді, а розтирання використовуються для того, щоб знизити температуру.
І, звичайно, не варто забувати про головну властивість спирту, завдяки якій він широко застосовується в медицині, – убивчу дію на мікроби. До дій самогону ще можна віднести стимулюючий, знеболюючий ефект та підвищення апетиту.
Звичайно, лікуватися за допомогою спиртовмісних напоїв можна тільки дорослим. Дітям він протипоказаний у будь-якому вигляді, навіть в якості розтирань.
Основною умовою для нормального сприйняття є висока якість напою та помірна кількість.
Краще пити самогон, виготовлений власноруч, не шкодуючи відсікати голови і хвости, готуючи на якісній сировині та повторюючи перегонку кілька разів. В такому випадку він буде не гірше будь-якої магазинної горілки і навіть краще деяких марок.