Користь і шкода чорного перцю для організму, застосування, відгуки

Щіпка чорного перцю, додана в будь-яку страву, не просто підсилювач смаку. Чорний перець – король спецій, він приносить масу користі для здоров’я, крім відмінного смаку, який перець надає їжі.
Використання чорного перцю в раціоні сприяє зниженню ваги, покращенню травлення, полегшенню кашлю та застуди, покращує обмін речовин, допомагає усуненню проблем зі шкірою. Отже, користь чорного перцю меленого для організму велика.
Чи має чорний перець поживну цінність? Чорний перець – це плоди рослини із сімейства перцевих. Він використовується як пряність і ліки. Хімічна речовина пиперин, яка присутня в чорному перці, надає гострий смак.
Батьківщиною чорного перцю є Керала, південний штат Індії.
У стародавні часи чорним перцем торгували як спецією по всьому світу. Це не сезонна рослина, тому легко доступно протягом року.
Завдяки своїм антибактеріальним властивостям перець використовується для збереження їжі. Чорний перець також є дуже хорошим протизапальним засобом.
Чорний перець і харчова цінність
Він є багатим джерелом мінералів, таких як марганець, мідь, магній, кальцій, фосфор, залізо, калій, селен, а також вітамінів, таких як рибофлавін, С, К, B-6 і B-5.
У ньому міститься багато харчових волокон і помірна кількість білків і вуглеводів.
Користь для здоров’я
Чорний перець сприяє схудненню і полегшує нежить, астму і закладеність носа. Він також знижує ризик розвитку раку, серцевих захворювань і захворювань печінки. Давайте розберемося в користі чорного перцю докладніше.
Покращує травлення
Вживання перцю збільшує секрецію соляної кислоти в шлунку, отже, допомагає в перетравленні їжі. Правильне травлення необхідне, щоб уникнути діареї, запорів і колік.
Перець також допомагає уникнути появи кишкових газів. Коли він додається в раціон людини, ця спеція може підвищити потовиділення і сечовипускання.
З потом виводяться токсичні речовини і очищаються пори. Також видаляється зайва вода.
При сечовипусканні ви можете позбутися від сечової кислоти, сечовини, надлишку води і жиру. 4% сечі проводиться з жиру.
Гарне травлення сприяє схудненню. Ваше тіло працює краще, і кишечник функціонує правильно, без запорів.
Чорний перець – це натуральний засіб. Він швидко витісняє газ вниз по кишечнику, оскільки вгору рух газу може бути небезпечним. Він може пошкодити верхню грудну порожнину і інші життєво важливі органи.
Втрата ваги
Зовнішній шар перчинок сприяє розщепленню жирових клітин. З цієї причини перчені продукти є відмінним способом, який може допомогти вам природно втратити вагу.
Коли жирові клітини розщеплюються на більш прості частини, вони швидко переробляються організмом. Розщеплені клітини використовуються для інших процесів і ферментативних реакцій. Це набагато краще, ніж якби вони знаходилися на вашому тілі і робили вас огрядними.
Догляд за шкірою
Перець допомагає лікувати вітіліго. Це хвороба, при якій деякі ділянки шкіри втрачають нормальну пігментацію і стають білими. Пиперин, що міститься в перці, стимулює шкіру виробляти пігмент меланоцити.
Тому місцеве лікування, терапія ультрафіолетовим світлом в поєднанні з пиперином набагато корисніше, ніж інші більш жорсткі, хімічні методи лікування. Крім того, воно знижує ймовірність розвитку раку шкіри через ультрафіолетове випромінювання.
Користь при проблемах з диханням
У медичній практиці перець використовується як тонізуючий засіб при лікуванні застуди та кашлю. Перець також може допомогти при гаймориті і закладеності носа. Він має відхаркувальну властивість і може позбавити від мокротиння і слизу в дихальних шляхах.
Його якість як природного подразника допоможе вам вигнати бактерії і віруси в процесі чхання або кашлю. Так як він видаляє шкідливі продукти з організму і допомагає позбутися від інфекції та проблем зі здоров’ям.
Антибактеріальні властивості
Антибактеріальні властивості чорного перцю допомагають боротися проти інфекцій при укусах комах.
Коли перець додають в раціон, він допомагає зберегти ваші артерії здоровими, оскільки волокна в його складі усувають надлишок холестерину на стінках судин. Отже, це допомагає зменшити ризик атеросклерозу – стану, яке дуже небезпечне для серцево-судинної системи і може призвести до інсульту.
Антиоксиданти
Антиоксиданти, що містяться в перці, допоможуть уникнути або усунути пошкодження, що виникають від вільних радикалів, а отже, запобігти раку, серцево-судинним захворюванням і проблемам з печінкою.
Вільні радикали є побічними продуктами клітинного метаболізму. Вони атакують здорові клітини і викликають їх пошкодження. Таким чином, здорові клітини перетворюються в ракові.
Антиоксиданти нейтралізують ці шкідливі речовини та захищають ваш організм від багатьох захворювань і передчасних ознак старіння, таких як зморшки, вікові плями, дегенерація жовтої плями та амнезія.
Підвищує користь інших продуктів
Чорний перець допомагає підвищити користь інших уживаних трав і спецій, покращуючи ефективність продуктів, які ми споживаємо.
Саме тому доданий перець робить харчування не тільки смачним, а й допомагає зробити його поживні речовини більш доступними для нашого організму.
Покращує когнітивні функції
Пиперин, що є ключовим компонентом чорного перцю, зменшує проблеми з пам’яттю і когнітивні розлади.
Ця органічна речовина стимулює утворення хімічних зв’язків у мозку. Тому в дослідженнях демонструються властивості перцю, здатні принести користь пацієнтам з хворобою Альцгеймера і тим, хто бореться з деменцією та іншими віковими змінами, пов’язаними з проблемами в сфері пізнання.
Лікує виразку шлунка
Ряд досліджень показали, що чорний перець може бути корисним при пошкодженні слизової оболонки шлунка і виразковій хворобі, завдяки його антиоксидантним та протизапальним властивостям.
Профілактика астми
Перець є хорошим засобом для лікування респіраторних захворювань завдяки його відхаркувальній і протизапальній властивостям.
Інші переваги чорного перцю
Подрібнюйте перець в порошок краще в домашніх умовах.
Це набагато корисніше, ніж купувати готовий. Однак навіть саморобний порошок зберігає свою свіжість і користь лише протягом 3 місяців. У той час як цілі перчинки можуть зберігатися дуже довго.
Таким чином, щіпка чорного перцю в кожний прийом їжі допомагає покращити смак страви і процес травлення. Чорний перець покращує загальний стан здоров’я та сприяє хорошому самопочуттю.
Дієтичні поради та побічні ефекти
Чи корисний для вас чорний перець? Так, це так. Існує багато переваг натуральної медицини в порівнянні з сучасними ліками. Наприклад, чорний перець допомагає вилікувати як болі у вухах, так і гангрену.
Він також корисний для лікування таких хвороб, як грижа, захриплість і укуси клопів. Перець використовується для лікування карієсу і зубного болю. У стародавні часи перець застосовувався для лікування проблем із зором.
Як вибрати і зберігати чорний перець?
Чорний перець круглий рік продається в усіх магазинах. Він є визнаним королем спецій. Набагато правильніше купувати цілі насіння чорного перцю.
Спробуйте знайти перчинки одного розміру, круглі, важкі та гарні. Перець може зберігатися кілька місяців у сухому, герметичному контейнері при кімнатній температурі, в сухому і темному місці. Якщо ви хочете більш тривалий термін зберігання, помістіть контейнер у холодильник.
Побічні ефекти: перець може викликати чхання.
Пацієнтам, які піддалися операції на черевній порожнині, не слід додавати багато перцю в свій раціон, оскільки це може надати подразнюючу дію на кишечник.
Чорний перець у високій концентрації може викликати алергічну реакцію. Припиніть його використання і проконсультуйтеся з лікарем.
Успіхів! Приємних вихідних!
Користь чорного перцю горошком
Чорний перець є популярною спецією, особливо у любителів гострих страв. Перець горошком у молотом, або цілісному вигляді, можна використовувати практично для будь-якого основного блюда.
Він ідеально підходить для додання смаку і аромату м’ясним, рибним стравам, різним закускам, салатам тощо. Окрім того, що чорний перець незамінний на кухні, він також дуже корисний для організму. Це відмінне джерело марганцю, заліза, вітамінів та інших поживних речовин.
Сьогодні ми розповімо вам, як можна використовувати чорний перець для здоров’я і краси.
Чим корисний чорний перець?
Відомо, що чорний перець допомагає впоратися з багатьма захворюваннями, тому що має цілющі властивості.
Перець лікує респіраторні захворювання, шлунково-кишкові розлади, усуває лихоманку. В Індії чорний перець використовують для лікування практично будь-якого захворювання.
Оскільки перець знищує шкідливі мікроби, його можна використовувати зовнішньо для лікування шкіри (усунення прищів).
Користь перцю чорного горошком:
- допомагає при артриті;
- лікує шкіру від прищів;
- допомагає при геморої;
- усуває респіраторні проблеми;
- очищає кишечник від паразитів;
- покращує пам’ять;
- усуває зубний біль;
- контролює артеріальний тиск.
Для лікування артриту чорний перець можна використовувати зовнішньо. Для цього приготуйте спеціальний склад: гаряче масло кунжуту + перець. Нанесіть суміш на хворі суглоби у охолодженому вигляді масажними рухами. Фахівці стверджують, що це допомагає усунути біль.
Для лікування геморою слід подрібнити насіння кмину і чорний перець. До суміші додайте чайну ложку меду або цукру. Приймайте склад по 1 ложці вранці і ввечері, щоб позбутися геморою. Мед можна замінити на цукор.
Якщо є будь-яка респіраторна проблема, просто додайте чорний перець у м’ятний чай і випийте на ніч. Також для лікування кашлю, застуди можна використовувати мед + чорний перець або мед + тепле молоко.
Чорний перець корисний для шкіри обличчя. Його можна використовувати зовнішньо для усунення висипань, оскільки він має знезаражувальну дію, а також приймати внутрішньо для позбавлення від таких проблем, як плями та ін.
Використання чорного перцю в кулінарії допоможе захистити кишечник від паразитів. Також їм можна виводити глистів за допомогою сироватки: перець + вода.
Для поліпшення роботи мозку приймайте щодня мед, змішаний з чорним перцем (два рази на день по чайній ложці). Фахівці стверджують, що це допомагає поліпшити пам’ять.
Від підвищеного артеріального тиску народна медицина радить випити воду з чорним перцем (1 ч. л. на склянку води). Це призведе до нормалізації артеріального тиску.
Застосування чорного перцю в лікувальних цілях
Для поліпшення зору Аюрведа радить використовувати чорний перець з топленим маслом. Для полегшення кашлю можна жувати 15 родзинок разом із 5 горошинами чорного перцю. Перець має антиоксидантну, протизапальну, протимікробну дію.
Регулярне вживання чорного перцю покращує зір, захищає організм від різних інфекцій, усуває метеоризм.
Щоб зупинити кровотечу, можна використовувати чорний перець. Для цього змішайте його з йогуртом або кефіром.
Для лікування шлунка змішайте 1 г перцю з соком імбиру і лимона. Випийте 2 ст. ложки складу перед їдою.
Чорний перець від ожиріння
Ожиріння є проблемою багатьох, але мало хто знає, що звичайний перець горошком здатний впоратися із зайвими кілограмами. Головною перевагою чорного перцю є те, що він здатний поглинати поживні речовини з усіх продуктів. Поєднуючи це, він є відмінним засобом для зниження ваги.
Для лікування ожиріння можна використовувати напій з перцю, або жувати його в свіжому вигляді.
Напій: вичавіть сік одного лимона в склянку води, додайте одну ложку меду і одну чайну ложку меленого перцю. Випийте цю суміш до їжі. Вважається, що це допомагає знизити вагу. Однак перед застосуванням такого засобу краще проконсультуватися з лікарем.
Окрім цього, для лікування ожиріння можна використовувати чай з перцю. Просто заваріть на ваш смак перець, як чай; також можна додати в нього імбир, корицю, зелений чай. Кращий результат з’явиться, якщо приймати його перед сніданком.
Сік: змішайте сік дині та яблучний сік разом, додайте сік одного лимона і 0,5 ч. л. чорного перцю з дрібкою солі. Приймайте цю суміш щоранку для схуднення.
Кмин, чорний перець + молоко
Щоб захиститися від сезонних захворювань, народна медицина радить приймати суміш молока з чорним перцем і кмину. Користь цього напою полягає в здатності перцю знищувати віруси і бактерії, а також вбирати корисні речовини з інших продуктів.
Рецепт: нагрійте молоко, додайте тмин, перець (за смаком). Випийте склад на ніч. Це допомагає не тільки захиститися від застуди, а й вилікувати її.
Інші переваги напою: лікувальний напій містить кальцій, залізо, калій, які в достатку присутні в кмину і перці. Це допомагає врегулювати баланс електролітів в організмі та позбутися від проблем з артеріальним тиском. Молоко також регулює гіпертонію.
Відповідно до одного з досліджень, кмин збільшує обмін речовин, а пиперин, який міститься в перці, допомагає спалювати жир.
Вітаміни, які містяться в перці і кмину, сприяють розрідженню крові, коригуючи кровообіг. Також обидва вони допомагають при проблемах зі шлунком.
Шкода чорного перцю
Ми розповіли вам про користь чорного перцю, але існує також шкода. Які можуть виникнути побічні ефекти від вживання перцю?
Відомо, що надмірне вживання чорного перцю може завдати шкоди організму через його пекучість. Це може викликати дискомфорт у шлунку, біль. Тому особам зі шлунково-кишковими захворюваннями не варто зловживати цим продуктом.
Крім цього, порошок перцю може викликати проблеми з диханням. Вживання в надмірних кількостях викликає подразнення дихальних шляхів, провокує проблеми з горлом. Чорний перець більш шкідливий для дітей, ніж для дорослих.
Під час вагітності краще відмовитися від вживання перцю, або проконсультуватися з лікарем. Були випадки, коли перець при надмірному вживанні ставав причиною викидня. Також не варто вживати його занадто багато під час лактації.
Переваги вживання 2 горошків чорного перцю
Якщо ви вживаєте 2 чорних перці щодня вранці, то ви отримуєте ряд переваг для свого здоров’я.
Користь чорного перцю: усунення зайвої ваги, зняття втоми, усунення головного болю, лікування ревматизму, полегшення болю в суглобах, захист від раку молочної залози, зниження артеріального тиску (якщо тиск низький, жуйте родзинки + перець), поліпшення зору.
Пиперин є дезинфікуючим засобом. Він руйнує віруси, бактерії, лікує малярію та позбавляє від лихоманки.
Чорний перець стимулює смакові рецептори, збільшує виділення соляної кислоти в шлунку, покращує травлення. Ось чому людина зі слабкою системою травлення повинна щоранку перед сніданком жувати 2 чорного перцю. Таким чином в організмі прискоряться травні процеси.
Чорний перець: користь і шкода для організму | Їжа ці ліки
Чорний перець – користь і шкода для організму людини (жінки і чоловіки)
Існує три види перцю:
- Зелений перець – це незріла версія плодів.
- Білий перець – отримують з майже стиглих плодів перцю з видаленням шкірки.
- Чорний перець – отримують з незрілих плодів, які обварюються в окропі, а потім сушаться.
Харчова цінність, склад і калорійність чорного перцю
В одній чайній ложці меленого чорного перцю (6 грам) міститься (у% від рекомендованої добової норми споживання):
- Калорійність: 15 ккал (1%).
- Вуглеводи: 4,1 г (1%).
- Жири: 0,2 г (0%).
- Білок: 0,7 г (1%).
- Клітковина: 1,7 г (7%).
- Вітамін C: 1,3 мг (2%).
- Вітамін K: 10,2 мкг (13%).
- Кальцій: 27,3 мг (3%).
- Залізо: 1,8 мг (10%).
- Магній: 12,1 мг (3%).
- Калій: 78,7 мг (2%).
- Мідь: 0,1 мг (4%).
- Марганець: 0,4 мг (18%).
- Омега-3 жирні кислоти: 10 мг.
- Омега-6 жирні кислоти: 60,6 мг.
Чорний перець також містить незначну кількість таких вітамінів, мінералів і поживних речовин, як вітамін A, рибофлавін, ніацин, вітамін B6, фолат, холін, бетаїн, фосфор, натрій, цинк і селен.
Вживання чорного перцю допомагає запобігти раку, сприяє травленню, допомагає діабетикам, сприяє зниженню маси тіла, зменшує високий кров’яний тиск і багато іншого. Ось чим корисний чорний перець для організму людини:
1. Може допомогти запобігти раку
Куркума стала дуже популярною завдяки дивним цілющим властивостям, але дослідники вказують, що вона найбільш ефективна, якщо поєднується з чорним перцем. Чому? Тому що пиперин в чорному перці допомагає організму засвоювати корисне сполуки, присутнє в куркумі під назвою куркумін.
Недавні дослідження містять інформацію про позитивний ефект різних спецій, таких як чорний перець і куркума, і про те, як вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку.
Чорний перець містить біологічно активну сполуку, подібну капсаїцину, під назвою пиперин. Це з’єднання допомагає індукувати апоптоз, який може стримати зростання пухлини. Поєднання чорного перцю і куркуми також володіє протипухлинними властивостями, дає можливість отримати відмінний натуральний протираковий засіб.
У дослідженні, проведеному в Університеті Делхаузі в Галіфаксі, було виявлено, що пиперин пригнічує ріст ракових клітин, хоча механізм дії не зовсім зрозумілий.
Пиперин інгібував ріст клітин раку товстої кишки і навіть індукував апоптоз у деяких клітинах. Це доводить, що пиперин може бути корисним в лікуванні раку товстої кишки.
2. Допомагає в травленні
Потрапляючи в шлунок, чорний перець сприяє виробленню соляної кислоти. Саме ця кислота допомагає поліпшити травлення. Завдяки цьому процесу він може допомогти усунути печію, нетравлення шлунка і навіть метеоризм.
Шлункова кислота являє собою соляну кислоту, яка є компонентом шлункового соку. Шлунковий сік утворюється в шлунку з метою перетравлення їжі та її засвоєння в кишечнику.
Вважається, що пиперин, присутній у складі чорного перцю, може допомогти отримати таку необхідну шлункову кислоту, тому люди з поганим травленням можуть поліпшити його за рахунок споживання продуктів з додаванням цієї спеції.
3. Може допомогти при цукровому діабеті
Чорний перець, в тому числі у вигляді ефірної олії чорного перцю, продемонстрував, що він володіє вражаючими антиоксидантними і антибактеріальними властивостями. Вміщені в ньому корисні антиоксиданти можуть допомогти стабілізувати рівень цукру в крові.
Регулювання гіперглікемії – це один з найбільш важливих ефектів, який пов’язаний з вживанням чорного перцю і прийомом екстракту чорного перцю.
Одним з етіологічних факторів, пов’язаних з розвитком цукрового діабету та його ускладнень, є пошкодження, викликане вільними радикалами. Екстракт чорного перцю проявив гіпоглікемічний і гіполіпідемічний ефекти за рахунок декількох механізмів, допомагаючи зменшити вільнорадикальне пошкодження.
Недавні дослідження, опубліковані в науковому журналі, вивчали вплив пиперина на ожиріння і цукровий діабет.
Дослідники виявили, що пиперин допомагає регулювати швидкість метаболізму м’язів у стані спокою, що в свою чергу може зменшити ожиріння і цукровий діабет.
Це робить чорний перець ефективним у боротьбі з ожирінням і чудово підходить для будь-якої дієти при цукровому діабеті.
4. Допомагає схуднути
Результати багатьох досліджень показують, що чорний перець може допомогти спалювати жир завдяки вмісту в ньому пиперина. Наприклад, дослідження, проведене на щурах, яких вигодовували продуктами з високим вмістом жирів для розвитку дисліпідемії, викликаної ожирінням.
Щурам давали пиперин і сибутрамін протягом трьох тижнів. Дослідники виявили, що додавання пиперина в високожирну дієту щурів значно знижує не тільки масу тіла, рівень тригліцеридів, загальний рівень холестерину, ЛПНЩ, ЛПДНЩ і масу жиру, але також збільшує рівень ЛПВЩ без змін в раціоні харчування.
Це привело їх до висновку, що пиперин може допомогти зменшити жири і ліпіди, що здатне допомогти вам схуднути.
Однак для підтвердження цього твердження потрібно більше досліджень. Проте це не виключає можливості чорного перцю допомогти вам зменшити масу тіла.
Чому? Чорний перець є спецією, яка може замінити висококалорійні соуси при приготуванні їжі.
Простіше кажучи, у перцю дуже мало калорій в порівнянні з важкіми соусами, тому заміна соусів чорним перцем може бути відмінним способом допомогти вам скинути кілька кілограмів.
5. Зменшує високий кров’яний тиск
Оскільки чорний перець майже не містить натрію, його використання замість солі може допомогти вам зменшити загальне споживання солі, що в кінцевому підсумку призведе до зниження високого кров’яного тиску.
Зменшення кількості споживаної солі може допомогти зменшити затримку рідини в організмі і здуття живота. Додавання спецій, таких як чорний перець і навіть імбир, часник, коріандр і лавровий лист до вашої їжі замість солі може допомогти контролювати кров’яний тиск, без відчуття, що вам чогось не вистачає.
Дослідження показали, що пероральне введення пиперина, присутнього в чорному перці, здатне хоча б частково запобігти підвищенню артеріального тиску.
В іншому дослідженні також підтверджені ефекти зниження артеріального тиску.
6. Боротьба з бактеріями
Пиперин, присутній в чорному перці, є фітохімікатами, що володіє численними протизапальними властивостями. Він показує терапевтичні ефекти при розвитку бактеріальних інфекцій.
Дослідники виявили, що введення пиперина знижує смертність і зменшує пошкодження внутрішніх органів при бактеріальній інфекції.
Пиперин запобігає пошкодженню внутрішніх органів під час бактеріального сепсису.
Дослідники прийшли до висновку, що пиперин можна використовувати для запобігання бактеріального сепсису.
Історія чорного перцю і цікаві факти
Батьківщиною чорного перцю є південний захід Індії. Давня торгівля цією спецією між Індією та іншими країнами датується ще 1000 до н.е. Вона була дуже прибутковою в той час.
Фактично, це було настільки вигідно, що торговці поширювали чутки про те, що дракон охороняв перцеву яму, щоб інші торговці боялися зв’язуватися з торгівлею чорним перцем. Зрештою, перець став розглядатися як предмет розкоші в середньовічній Європі.
Перець колись вважався настільки цінним, що в Стародавній Греції і Римі він використовувався як валюта. Коли готи перемогли Рим, вони почали вимагати викуп у розмірі 1360 кг чорного перцю.
Цей продукт навіть приймався в середні століття в якості оплати за такі речі, як оренда і податки. Пізніше Сейлем, Массачусетс, був значною частиною світової перцевої торгівлі, де народилось багато з перших мільйонерів Америки.
- Згодом чорний перець став менш дорогим і більш доступним, що призвело до його включення в багато рецептів і сумішей у індійській, марокканській, французькій та каджунській кухнях.
- Перцевий лози можуть вирости до 4 метрів.
- В’єтнам є найбільшим у світі виробником і експортером чорного перцю, виробляючи 34% світового врожаю.
- Незважаючи на численні корисні властивості чорного перцю, його вживання може викликати несприятливі побічні ефекти у деяких людей. Ось чим шкідливий чорний перець для організму людини:
- Чорний перець безпечний при використанні в звичайних кількостях і може бути безпечним для більшості людей при використанні в лікарських кількостях. У перцю може бути гіркий присмак. Повідомлялося, що велика кількість чорного перцю, прийнятого через рот і випадково потрапляє в легені, призводить до смерті. Це особливо вірно відносно дітей.
- Чорний перець при нанесенні безпосередньо на шкіру безпечний для більшості дорослих. Проте недостатньо інформації, щоб стверджувати, чи є він безпечним при нанесенні на шкіру дітей. Чорний перець може викликати почервоніння і печіння, якщо потрапить в очі.
Особливі запобіжні заходи та попередження:
Вагітність і годування груддю: при використанні чорного перцю в звичайних кількостях як продукт харчування він не викликає побічних ефектів у вагітних жінок.
Але прийом великих кількостей цього продукту може бути небезпечним. Існує побоювання, що чорний перець у великих кількостях може викликати викидень. Також уникайте потрапляння перцю на шкіру.
Про безпеку зовнішнього використання чорного перцю під час вагітності недостатньо даних.
Взаємодія чорного перцю з лікарськими препаратами
Помірне взаємодія – будьте обережні з цією комбінацією:
- Літій взаємодіє з чорним перцем. Чорний перець може діяти як діуретик. Вживаючи чорний перець, можна зменшити ефективність виведення літію з організму. Це може збільшити кількість літію в організмі і призвести до серйозних побічних ефектів.
- Ліки, що змінюються печінкою (субстрат Цитохром P450 3A4 (CYP3A4)) взаємодіють з чорним перцем. Деякі ліки змінюються і розщеплюються печінкою. Чорний перець може зменшувати швидкість розщеплення деяких ліків печінкою, в результаті чого може збільшитися ймовірність виникнення побічних ефектів. До деяких ліків, що змінюються печінкою, відносяться: ловастатин (Мевакор), Кетоконазол (Нізорал), Итраконазол (Споранокс), Фексофенадин (Аллегра), Триазолам і багато інших.
- Субстрати глікопротеїну-Р взаємодіють з чорним перцем. Деякі ліки переміщуються насосами в клітинах. Чорний перець може зробити ці насоси менш активними і збільшити кількість деяких ліків, що поглинаються організмом. Це може викликати додаткові побічні ефекти від деяких ліків, які переміщуються цими насосами, включаючи: Етопозид, Паклитаксел, Вінбластин, Вінкристин, Віндезін, Кетоконазол, Итраконазол, Ампренавір, Індинавір, Нелфинавир, Саквінавір, Циметидин, Ранітидин, Дилтиазем, Верапаміл, Дигоксин, Кортикостероїди, еритроміцин, Цизаприд, Фексофенадин, Циклоспорин, Лоперамід (Імодіум), Хінідин та інші.
- Фенітоїн (Дилантину) взаємодіє з чорним перцем. Чорний перець може збільшити ступінь поглинання Фенітоїну (Ділатіна). Вживання чорного перцю разом з фенітоїном (Ділатіном) може збільшити вплив і побічні ефекти цього препарату.
- Пропранолол (Індерал) взаємодіє з чорним перцем. Чорний перець може збільшити кількість пропранололу (Індерал), яке організм поглинає. Вживання чорного перцю разом з прийомом пропранололу (Індерал) може збільшити вплив і побічні ефекти цього препарату.
- Ріфампін взаємодіє з чорним перцем. Чорний перець може збільшити поглинання ріфампіріна. Вживання чорного перцю спільно з прийомом ріфампіну може збільшити його вплив і побічні ефекти.
- Теофілін взаємодіє з чорним перцем. Чорний перець може збільшити поглинання теофіліну. Це може викликати вплив і побічні ефекти теофіліну.
Підведемо підсумок
- Чорний перець – одна з найбільш популярних спецій у світі, здатна відмінно поліпшити смак їжі і принести користь здоров’ю.
- Вживання чорного перцю сприяє травленню, запобігає раку, допомагає при цукровому діабеті, знижує кров’яний тиск, допомагає схуднути, пригнічує інфекції і багато іншого.
- Чорний перець безпечний при вживанні в їжу для більшості дорослих людей, але, якщо ви маєте будь-які захворювання і приймаєте лікарські препарати, вам слід знати про деякі взаємодії, які можуть виникати при одночасному їх прийомі з вживанням чорного перцю.
Чорний перець: користь і шкода для організму. Цікавий матеріал
У світі кулінарії використовується величезна кількість спецій і приправ! І чорний перець, мабуть, займає лідируючі позиції в списку найбільш популярних і широко відомих харчових добавок. Чорний мелений перець або горошинки пекучої спеції можна знайти практично на кожній кухні.
Ця спеція надає пікантну «перчинку» стравам і вносить в кулінарну композицію особливу пряну ноту аромату. Ми точно знаємо, що чорному перцю знайдеться місце в кулінарних звершеннях.
Але нас цікавить користь чорного перцю для організму! Про властивості і протипоказання цієї спеції розповімо в цій статті.
Чорний перець: користь і шкода для організму
Будь-яка їжа, подарована нам природою, має корисні і не дуже якості. Ми вивчили корисні властивості чорного перцю і протипоказання. І ось що нам вдалося дізнатися.
Чорний перець складається з великої кількості корисних речовин. У складі цього продукту є наступні біоактивні компоненти і вітаміни:
- холін;
- рибофлавін;
- токоферол;
- бета-каротин;
- вітаміни групи «В», а також «С», «К», «Е», «РР»;
- фолієва і пантотенова кислоти;
- кальцій, цинк, мідь, залізо;
- калій, селен, марганець, фтор;
- клітковина;
- зола.
На 100 грам продукту:
- білки – 10,4 грама;
- жири – 3,3 грама;
- вуглеводи – 38,7 грама.
Загальна сума калорій – 251 Ккал.
Чорний перець: користь
За рахунок багатого змісту мінеральних речовин і вітамінів розглянутий продукт наділений здатністю надавати позитивний вплив на організм людини.
Варто виділити наступні корисні властивості чорного перцю:
- розріджує кров, насичує її вітамінами;
- очищує кровоносні судини і зміцнює їх стінки;
- сприяє розчиненню холестеринових бляшок;
- зміцнює імунну систему, створює захисний бар’єр від простудних захворювань;
- сприяє стабілізації роботи кишечника і травного тракту;
- закріплює стілець, допомагає впоратися з діареєю;
- сприяє підвищенню еластичності тканин;
- допомагає розщепленню жирових відкладень;
- виліковує вугровий висип і акне, очищає шкіру;
- захищає тканини ротової порожнини і зубну емаль від інфекцій і руйнування;
- робить позитивний вплив на настрій, формує апетит;
- підвищує працездатність, згладжує симптоми хронічної втоми.
Звичайно, яскраво виражений ефект від вживання чорного перцю спостерігається не в усіх випадках. Наприклад, спробувавши блюдо, в яке додана ця спеція, ви лише порадієте смаку та оцініть привабливий аромат.
Цілком ймовірно, що це злегка підніме настрій! Однак значних змін в загальному стані здоров’я не буде відзначено. Чорний перець, скоріше, надає накопичувальне вплив.
Хоча є рецепти народної медицини, де чорний перець грає головну роль і використовується для отримання швидкого і стійкого ефекту. Наприклад, існує народний засіб від діареї на основі цієї спеції.
Також є рецепти мазей для спини і суглобів, засобів від застуди і від головного болю. Але здебільшого ця приправа служить хорошим профілактичним засобом, який покращує роботу органів і зміцнює організм.
Чорний перець: користь і шкода для чоловіків і жінок
Особливо варто відзначити користь чорного перцю для чоловіків! Справа в тому, що сильна стать цінує цю приправу за її природну здатність посилювати потенцію. Це натуральний засіб для відновлення і збереження чоловічої сили. А ще чорний перець – природний афродизіак.
Також чоловікам буде корисно знати, що ця спеція розігріває м’язи і допомагає знизити біль, усунути м’язовий спазм після фізичних навантажень. Здатність перцю зміцнювати судини також цінна для збереження чоловічого здоров’я. Не секрет, що сучасний життєвий ритм багатьох чоловіків не сприяє збереженню, а навпаки, руйнує здоров’я серця і судин.
Чорний перець при комплексному підході допоможе захиститися і відстрочити наступ характерних проблем.
Для жінок чорний перець теж корисний. Ця спеція надає легке антибактеріальну дію, захищає організм від різних інфекцій. Оцінять пані вплив цієї спеції на фігуру.
Позбутися від целюліту і «спалити» зайві кілограми можна за допомогою цієї приправи. Це буде повільно і плавно, але зате ефективно. Чорний перець допомагає зберегти молодість і красу шкіри.
Є кошти на основі цієї приправи для лікування волосся.
Однак бажаючи увібрати в себе силу цього незвичайного рослини, не варто перестаратися! Важливо пам’ятати, що кожен продукт може нести не тільки користь, але в якихось ситуаціях погано впливати на організм. Тому варто ознайомитися зі списком протипоказань!
Можлива шкода чорного перцю
Ми розглядаємо пекучий ароматний варіант спеції! Багато хто знає цей перцевий, злегка гострий смак перцю. Нескладно здогадатися, що цей смак і аромат можуть не завжди піти на користь організму.
Шкідливий чорний перець:
- при виразковій хворобі шлунка, кишечника, дванадцятипалої кишки і гастриті;
- гіпертонії і деяких захворюваннях серця і судин;
- в період загострення хронічної алергії;
- при індивідуальній непереносимості продукту;
- при запальних процесах в порожнині рота і горла;
- при ерозії стравоходу;
- дітям до п’яти років;
- в період вагітності (якщо вживати, то з обережністю);
- під час грудного вигодовування;
- при отруєнні.
Будь-які патологічні стани і хронічні захворювання можуть накладати протипоказання на вживання спеції.
Якщо людині рекомендована дієта, не варто включати в раціон гострі і пряні добавки. А, значить, варто відмовитися і від чорного перцю.
Якщо ви не впевнені, що вам можна пробувати цю спецію в зв’язку з наявними особливостями здоров’я, краще проконсультуватися з фахівцем!
Чи можна чорний перець дітям
Будь-які спеції не варто починати давати дитині в ранньому віці. Особливо це стосується пекучих приправ. Хоча чорний перець в порівнянні з іншими видами перцю (червоний, кайенський і так далі) не такий вже і пекучий, і все ж він має виражену «острінкою» в смаку. Як вже зрозуміло з вищесказаного, спеція чинить активний вплив на багато систем організму людини.
Діти не готові до настільки яскравого впливу. Їх організм варто поберегти. Пробувати чорний перець не рекомендується раніше, ніж малюкові виповниться п’ять років. Після досягнення цього віку зовсім не варто рясно перчити дитячі страви, радіючи знятому обмеженню.
Пробувати перчик варто з обережністю, включаючи найменше його кількість в дитячий раціон і уважно спостерігаючи за реакцією організму дитини. Також важливо пам’ятати, що підлітковий період часто пов’язаний з гормональними сплесками і масою дрібних і серйозних проблем на цьому рівні.
У дітей перехідного віку часто нестабільно артеріальний тиск і посилені реакції на продукти – потенційні подразники. Не варто захоплюватися в цей час гострою, перченою їжею. При виявленні характерних проблем варто і зовсім відмовитися від вживання спеції.
Як росте і виглядає чорний перець
Чорний перець, користь і шкоду якого ми розглянули в цій статті, становить інтерес і в ботанічному сенсі.
Чи багато хто знає, що ця рослина – ліана, що досягає 15 – 20 метрів завдовжки? По всій довжині ліани в період дозрівання плодів з’являються початки, всередині яких знаходиться до 30 горошин перцю. Чорним перець стає не відразу.
Спочатку горошинки мають насичений зелений колір. Чорним перчиком стає в процесі виварювання і висушування на виробництві.
Росте ця спеція в тропічних лісах Індії. Вирощують цю рослину у В’єтнамі. Також ця рослина поширена в Індонезії, Бразилії, на Шрі-Ланці, Суматрі, в Африці. Сьогодні культивують спецію і в Україні.
Втім, садівники-любителі можуть спробувати виростити чорний перець і на власній грядці. Але слід розуміти, що в більш звичних умовах, тобто в країнах з переважно жарким і вологим кліматом, рослина швидше і більш повно насичується необхідними мікроелементами і виростає повноцінним. У наших умовах виростити такий же перець, як, наприклад, в Індії, вийде навряд чи.
Як виглядає
Готовий до застосування в кулінарних і медичних цілях перчик виглядає як зморщені чорні або темно-сірі горошинки. Розмір однієї горошини не перевищує п’яти міліметрів. Звична для нас і мелена форма спеції.
Майже в будь-якому продуктовому магазині ви легко знайдете пакетики меленого перцю. Це цілком придатний до вживання продукт. А ось перчик горошком можна використовувати в цілому вигляді або змолоти за допомогою спеціального пристрою (або вручну).
Багато що залежить від цілей застосування і, звичайно, рецепта.
Кулінарна хитрість або звичайна справа!
Багато кулінари знають, що зовсім невелика щіпка чорного перцю змінює смак страви! Аромат стає яскравішим і притягує пікантною апетитною нотою. Перчити можна багато видів перших, других страв. Чорний перець прекрасно поєднується зі злаками, овочами, травами. Ви здивуєтеся, але цю спецію додають і в деякі солодощі, напої, десертну випічку, соуси.
Приправа не тільки підсилює смак і додає приємні ноти до аромату, але і служить легким консервантом. Однак чорний перець – це безпечна добавка, яка зберігає свіжість страв. Навряд чи знайдеться кухня, на якій немає в запасі чорного перцю. Адже спеція визнана і цінується у всьому світі.
І не варто собі відмовляти в цій смачній і корисній добавці, якщо, звичайно, немає ніяких протипоказань.
10 Корисних властивостей чорного перцю
Вільні радикали – це нестабільні молекули, які можуть пошкодити ваші клітини. Деякі вільні радикали створюються природним шляхом, наприклад, коли ви тренуєтеся і переварюєте їжу.
Однак при впливі таких факторів, як забруднення, сигаретний дим і сонячні промені може утворюватися надмірна кількість вільних радикалів.
Надмірне пошкодження вільними радикалами може привести до серйозних проблем зі здоров’ям. Наприклад, це було пов’язано із запаленням, передчасним старінням, хворобами серця і деякими видами раку.
- Чорний перець багатий рослинним з’єднанням під назвою пиперин, яке, як показали дослідження в пробірці, володіє потужними антиоксидантними властивостями.
- Дослідження показують, що раціон харчування з високим вмістом антиоксидантів може допомогти запобігти або відстрочити руйнівний вплив вільних радикалів.
- Дослідження в пробірці і на гризунах показали, що добавки з меленого чорного перцю і пиперина можуть зменшити пошкодження вільними радикалами.
- Наприклад, щури, що отримували їжу з високим вмістом жирів плюс чорний перець або концентрований екстракт чорного перцю, мали значно менше маркерів пошкодження вільними радикалами в своїх клітинах через 10 тижнів у порівнянні з щурами, які отримували тільки їжу з високим вмістом жирів.
Висновок:
Чорний перець багатий потужним антиоксидантом під назвою пиперин, який може допомогти запобігти свободнорадикальному пошкодженню ваших клітин.
2. Володіє протизапальними властивостями
- Хронічне запалення може бути основним фактором ризику розвитку багатьох захворювань, таких як артрит, хвороби серця, цукровий діабет і рак.
- Багато лабораторні дослідження показують, що пиперин – основна активна речовина чорного перцю – може ефективно боротися із запаленням.
- Наприклад, в дослідженнях на щурах з артритом лікування пиперин призводило до меншого набряку суглобів і меншій кількості маркерів запалення в крові.
- У дослідженнях на мишах пиперин придушував запалення дихальних шляхів, викликане астмою і сезонною алергією.
- Проте протизапальні ефекти чорного перцю і пиперина ще не були широко вивчені на людях.
Висновок:
Чорний перець містить активну сполуку, яке, як було виявлено, зменшує запалення у тварин. Проте неясно, чи робить він такий же ефект на людей.
3. Чи може принести користь вашому мозку
- У дослідженнях на тваринах було виявлено, що пиперин покращує функцію мозку.
- Зокрема, він продемонстрував потенційну користь у відношенні симптомів, пов’язаних з дегенеративними захворюваннями мозку, такими як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.
- Наприклад, дослідження на щурах з хворобою Альцгеймера показало, що пиперин покращує пам’ять, оскільки споживання пиперина дозволило щурам ефективніше долати лабіринт у порівнянні з щурами, які не отримували цього з’єднання.
- В іншому дослідженні на гризунах екстракт пиперина, мабуть, зменшував утворення амілоїдних бляшок, які є щільними скупченнями ушкоджених фрагментів білка в головному мозку, що пов’язані з хворобою Альцгеймера.
- Проте для розуміння того, чи буде пиперин викликати подібну дію на людський організм, необхідно провести якісні дослідження на людях.
Висновок:
Екстракт чорного перцю в дослідженнях на тваринах поліпшив симптоми дегенеративних захворювань головного мозку, але для підтвердження цих результатів необхідні дослідження на людях.
4. Чи може поліпшити контроль рівня цукру в крові
- Дослідження показують, що пиперин може допомогти поліпшити метаболізм цукру в крові.
- В одному дослідженні щури, які отримували екстракт чорного перцю, мали менший сплеск рівня цукру в крові після споживання глюкози у порівнянні з щурами в контрольній групі.
- Крім того, 86 осіб з надмірною вагою, які протягом 8 тижнів брали добавки, що містять пиперин та інші сполуки, зазнали значного поліпшення чутливості до інсуліну – показник того, наскільки добре гормон інсулін видаляє глюкозу з кровотоку.
- Проте неясно, чи будуть такі ж ефекти спостерігатися при вживанні чорного перцю, оскільки в цьому дослідженні використовувалася комбінація багатьох активних рослинних сполук.
Висновок:
Екстракт чорного перцю може поліпшити контроль цукру в крові, але необхідні додаткові дослідження.
5. Чи може знизити рівень холестерину
Високий рівень холестерину в крові пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смерті у світі.
Екстракт чорного перцю був вивчений на тваринах на предмет його здатності знижувати рівень холестерину.
В одному 42-денному дослідженні щури, що знаходилися на дієті з високим вмістом жирів і отримували екстракт чорного перцю, мали знижений рівень холестерину в крові, включаючи холестерин ЛПНЩ (поганий). Ті ж ефекти не спостерігалися в контрольній групі.
- Крім того, чорний перець і пиперин, як вважають, підвищують засвоєння харчових добавок, які знижують рівень холестерину, таких як куркума і червоний дріжджовий рис.
- Наприклад, дослідження показали, що чорний перець може поліпшити засвоєння активного компонента куркуми – куркумін – до 2000%.
- Проте, щоб визначити, чи сприяє чорний перець зниженню рівня холестерину у людей, необхідні додаткові дослідження.
Висновок:
У дослідженнях на гризунах чорний перець продемонстрував знижуючи рівень холестерину ефекти і, як вважають, він підвищує ступінь засвоєння добавок, що потенційно знижують рівень холестерину.
6. Чи може володіти протираковими властивостями
- Дослідники висувають гіпотезу, що активна сполука чорного перцю пиперин може володіти протираковими властивостями.
- Хоча ніяких досліджень на людях не проводилося, дослідження в пробірці показали, що пиперин уповільнює розмноження клітин раку молочної залози, простати і товстої кишки та викликає загибель ракових клітин.
- В іншому проведеному в пробірці дослідженні був скринінг 55 сполук спецій, в результаті чого було виявлено, що пиперин з чорного перцю є найбільш ефективним засобом для підвищення ефективності традиційного лікування потрійного негативного раку молочної залози – найбільш агресивного типу раку.
- Більш того, пиперин продемонстрував багатообіцяючі ефекти в лабораторних дослідженнях щодо звернення назад множинної лікарської стійкості в ракових клітинах – проблема, яка заважає ефективності хіміотерапевтичного лікування.
- Хоча ці результати є багатообіцяючими, щоб зрозуміти потенційні протиракові властивості чорного перцю і пиперина, необхідні додаткові дослідження.
Висновок:
Чорний перець містить активну сполуку, яка в дослідженнях в пробірці уповільнювала розмноження ракових клітин і викликала їх загибель. Проте ці ефекти не були оцінені на людях.
7-10. Інші корисні властивості
Згідно з попередніми дослідженнями, чорний перець може принести користь здоров’ю багатьма іншими способами:
- Збільшує засвоєння поживних речовин. Чорний перець може збільшити засвоєння основних поживних речовин, таких як кальцій і селен, а також деяких корисних рослинних сполук, таких як ті, що містяться в зеленому чаї і куркумі.
- Може сприяти здоров’ю кишечника. Склад вашої кишкової мікрофлори пов’язаний з імунною функцією, настроєм, хронічними захворюваннями та багатьом іншим. Попередні дослідження показують, що чорний перець може збільшити кількість корисних бактерій у кишечнику.
- Може допомогти полегшити біль. Хоча це ще не вивчено на людях, дослідження на гризунах показують, що пиперин у чорному перці може бути натуральним знеболюючим засобом.
- Може знизити апетит. У невеликому дослідженні 16 дорослих людей повідомили про зниження апетиту після вживання напою на основі чорного перцю у порівнянні з ароматизованою водою. Однак інші дослідження не показали таких же ефектів.
Висновок:
Чорний перець покращує засвоєння необхідних поживних речовин і корисних рослинних сполук. Згідно з попередніми дослідженнями, він також може сприяти поліпшенню здоров’я кишечника, полегшенню болю та зниженню апетиту.
Універсальна спеція
- Чорний перець став основним продуктом кухні в усьому світі.
- Володіючи гострим смаком і поліпшуючи смак різних страв, він дуже універсальний.
- Невелика кількість меленого чорного перцю може стати смачною приправою до приготованих овочів, макаронів, м’яса, риби, птиці та багатьох інших страв.
- Він також добре поєднується з іншими корисними приправами, включаючи куркуму, кардамон, кмин, часник і цедру лимона.
Висновок:
Чорний перець володіє властивостями, що поліпшують смак різних страв, що робить його смачним доповненням практично до будь-якої страви.