Гарбузовий сік: користь і шкода, як приготувати в домашніх умовах

Гарбузовий сік займає лідируюче місце серед овочевих напоїв. Причина його популярності криється в величезному запасі корисних речовин, перерахувати які не вистачить пальців, і оригінальному смаку. Крім того, прекрасна сполучуваність з медом, фруктами і цитрусовими дозволяє готувати як традиційні, так і мультивітамінні коктейлі.
Гарбузовий сік: користь і шкода, як пити?
Добре, що гарбузовий сік, користь і шкода якого давно достовірно вивчені, доступний кожному. Цей напій є джерелом цілої групи вітамінів, включаючи К, Е, С і пектинів, корисних для кишечника. Сік є сильнодіючим засобом, що очищає, тому людям з підвищеною кислотністю і хворобами шлунка пити його заборонено.
- Гарбузовий сік – відмінне профілактичне засіб при серцево-судинних захворюваннях. Він чудово очищає печінку, зміцнює нігті і волосся і допомагає впоратися з безсонням.
- В оздоровчих і зміцнювальних цілях рекомендується пити не більше 125 мл соку один раз на день, за 30 хвилин до їди. У лікувальних – порція збільшується до трьох разів на добу і приймається протягом 10 днів.
- Сік з гарбуза є відмінним косметичним засобом, допомагає від вугрової висипки і омолоджує шкіру обличчя.
Як приготувати гарбузовий сік?
Багато господинь готують гарбузовий сік в домашніх умовах за допомогою соковижималки. Нітрохи не гірше вийде сік, віджатий через марлю. Вся суть приготування полягає в тому, що м’якоть гарбуза подрібнюється, віджимається, заправляється медом або цукром і подається до столу. Для зимового зберігання сік проварюють 5 хвилин і закочують в банки.
- Сік з гарбуза в домашніх умовах виходить яскравим, смачним і ароматним тільки при використанні соковитих молодих плодів з вагою не більше 7 кг. Така гарбуз містить багато каротину і натуральної фруктози.
- Гарбузовий сік не має яскраво вираженого смаку, тому часто в нього додають мед, апельсинові і лимонні соки, мускатний горіх і навіть розсіл.
- Свіжий сік швидко втрачає корисні властивості, тому його потрібно відразу випити або законсервувати.
Сік з гарбуза на зиму через соковижималку
Гарбузовий сік на зиму через соковижималку приготувати простіше простого. Володіючи високою потужністю, сучасний агрегат в лічені хвилини відділить сік від м’якоті, збільшить його кількість і збереже максимум вітамінів. Господиням потрібно буде помістити очищену гарбуз в соковижималку, а віджатий сік трохи проварити і закатати в банку.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 4 кг;
- цукор – 100 г;
- лимонний сік – 60 мл.
Приготування:
- М’якоть гарбуза пропустіть через соковижималку.
- Додайте цукор і поставте на вогонь.
- Проваріть гарбузовий сік при температурі 90 градусів 5 хвилин, додайте сік лимона, розлийте по банках і закатайте.
Гарбузовий сік в соковарці на зиму
Любителі комфортних технологій можуть зварити сік з гарбуза в соковарці. Такий процес не вимагає присутності: потрібно викласти шматочки гарбуза в верхній відсік, нижній – наповнити водою, поставити конструкцію на плиту і займатися своїми справами. Соковарка варить і стерилізує одночасно, що допомагає закочувати напій моментально.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 2 кг;
- вода – 1,5 л;
- цукор – 150 г;
- лимонна кислота – 10 г;
Приготування:
- Покладіть шматочки гарбуза в верхній відсік з ситом і накрийте кришкою.
- У нижню чашу налийте воду і поставте прилад на вогонь.
- Встановіть чисту каструлю і опустіть в неї шланг соковарки.
- В зібраний сік додайте цукор, лимонну кислоту і розлийте по банках.
Сік з гарбуза з апельсином
Сік гарбузовий з апельсином на зиму – прекрасне рішення для тих, хто не сприймає напій в чистому вигляді. З додаванням апельсина сік набуває свіжість, тонкий тропічний аромат, приємний кисло-солодкий смак і різноманітні вітаміни, тонізуючі властивості яких дозволяють застосовувати його в якості ефективного ліків від застуди.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 4 кг;
- апельсини – 500 г;
- цукор – 800 г;
- лимонна кислота – 10 г;
- вода – 2,5 л;
Приготування:
- Відіжміть апельсиновий сік.
- М’якоть гарбуза проваріть в 1 л води 20 хвилин.
- Подрібніть в блендері.
- Перекладіть в каструлю, додайте воду, цукор, апельсиновий сік, лимонну кислоту і варіть 10 хвилин.
- Засукайте сік з гарбуза з м’якоттю в банки. Перед вживанням банки необхідно струсити.
Яблучно-гарбузовий сік на зиму
Практичні і економні господині вважають за краще гарбузово-яблучний сік всім іншим корисним заготівлям. Це прекрасна можливість просто, фінансово доступно і без особливого клопоту отримати цілий набір мікроелементів і вітамінів, збалансований склад яких актуальний як для дієтичного харчування, так і для раціону грудних малюків.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 500 г;
- яблука – 400 г;
- вода – 1,5 л;
- цукор – 250 г;
- лимонна кислота – 10 г;
Приготування:
- М’якоть гарбуза подрібніть на тертці і проваріть в 250 мл води 25 хвилин.
- Протріть через сито.
- Яблука натріть і відіжміть через марлю.
- Змішайте яблучний сік з гарбузовим, додайте воду, цукор, лимонну кислоту і проваріть 5 хвилин.
- Розлийте по стерильним банкам і закатайте.
Гарбузово-морквяний сік
Соки гарбузово-морквяний на зиму – лідер серед напоїв з овочів. Він смачний, корисний, а його відсутність в магазинах є приводом для експериментів з самостійним приготуванням. Під час приготування овочі віджимають через соковижималку, віджимання проварюють, відвар змішують з двома видами соку, прогрівають і закочують.
Складові:
- очищена гарбуз – 1,5 кг;
- морква – 900 г;
- цукор – 100 г;
- сік лимона – 60 мл;
- вода – 900 мл;
Приготування:
- Пропустіть моркву та гарбуз через соковижималку.
- Вичавки залийте водою і доведіть до кипіння.
- Процідіть через сито, змішайте з соками, додайте цукор, сік лимона і прогрійте.
- Закатайте в стерильні банки.
Гарбузовий сік з курагою на зиму
Гарбузовий сік з курагою – класика домашніх заготовок. Курага, за кількістю корисних речовин, вдвічі перевершує свіжі плоди абрикоса, що допомагає, додавши всього жменю сухофруктів, отримати смачний і вітамінний напій, який відновить мікрофлору кишечника, нормалізує зір, підвищить імунітет і впорається з вірусами.
Складові:
- очищена гарбуз – 2,5 кг;
- курага – 300 г;
- морква – 2 шт.;
- цукор – 1,5 кг;
- вода – 7,5 л;
- лимонна кислота – 10 г;
Приготування:
- Гарбуз, курагу і моркву наріжте кубиками, залийте 2,5 л води і варіть 3 години.
- Подрібніть в блендері, залийте водою, що залишилася, додайте цукор і лимонну кислоту.
- Варіть протягом години, розлийте по банках і закатайте.
Як зробити сік гарбузовий з абрикосами?
Сік з гарбуза і абрикосів на зиму – підмога турботливим батькам. Його ніжний смак і життєрадісний помаранчевий колір приверне увагу малюків, а весь спектр вітамінів порадує дбайливих батьків. Крім того, напій дуже просто готується: свіжовіджатий гарбузовий сік змішують з абрикосами, прогрівають, масу протирають і прогрівають.
Складові:
- очищена гарбуз – 2,5 кг;
- абрикоси – 1,5 кг;
- цукор – 100 г.
Приготування
- Відіжміть м’якоть гарбуза через соковижималку.
- Залийте соком очищені абрикоси і прогрійте.
- Протріть масу через сито, додайте цукор, доведіть до кипіння і розлийте по банках.
Сік з обліпихи і гарбуза
Час приготувати сік з гарбуза з обліпихою на зиму є: ягоди ще не досягли своєї стовідсоткової стиглості, а недавно зібрана гарбуз повинна належати. Рецепт кислувато-солодкого, ароматного соку знадобиться до середини осені, оскільки саме тоді обліпиха наповниться фолієвої, щавлевої, яблучної кислотами і безліччю інших корисних речовин.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 3,5 кг;
- ягоди обліпихи – 900 г;
- вода – 150 мл;
- цукор – 100 г;
- лимонна кислота – 5 г;
Приготування
- Гарбуз відіжміть через соковижималку.
- Обліпиху залийте водою, прогрійте до м’якості і протріть через сито.
- Змішайте два види соку, додайте цукор, лимонну кислоту і варіть 5 хвилин.
- Розлийте гарбузово-обліпиховий сік по банкам і закатайте.
Гарбузовий сік без цукру на зиму
Гарбузовий сік без цукру має ряд переваг. Крім поживних, дієтичних і вітамінних властивостей, цей напій дуже зручний в приготуванні і різноманітний, адже його смакові властивості можна завжди змінити відповідно до ваших вподобань: додати мед, поєднувати з фруктовими соками, прянощами, використовувати в консервації і при приготуванні соусів.
Складові:
- м’якоть гарбуза – 3 кг;
- вода – 4 л.
Приготування
- Залийте гарбуз водою і проваріть 25 хвилин до м’якості.
- Протріть м’якоть через сито.
- Додайте відвар і прогрійте на 5 хвилин.
- Засукайте гарбузовий несолодкий сік в банки і стерилізуйте 20 хвилин.
Як приготувати в домашніх умовах гарбузовий сік, корисні властивості, протипоказання
Зміст:
Ні для кого не секрет, що овочі дуже корисні для людського організму. Гарбуз не є винятком. Сік цього овоча допомагає завжди підтримувати себе в прекрасній формі, зміцнює здоров’я, лікує від безлічі захворювань.
Гарбузовий сік в домашніх умовах досить просто приготувати. У даній статті ми докладніше обговоримо, яку користь приносить цей напій, чи може він бути на шкоду. А також дамо кілька необхідних порад про те, як приготувати гарбузовий сік в домашніх умовах.
Гарбузовий сік: користь і шкода
Користь гарбузового соку відома з давніх часів.
У ньому спостерігається велика концентрація бета-каротину, який згодом перероджується в людському організмі в ретинол.
Також свіжовичавлений гарбузовий сік містить в собі вітаміни B, E, K, C. Крім цього, в складові напою входять калій, цинк, магній, залізо, кальцій, а також жири, білки, мінеральні солі.
Незважаючи на величезну концентрацію корисних елементів в напої, важливо не перегинати палицю. Все добре в міру. Свіжовичавлений гарбузовий сік також має свої протипоказання.
При серйозних хворобах необхідно вживати його з обережністю і знати, як пити гарбузовий сік.
Нічого небезпечного, звичайно, в цьому немає, шкода гарбузового соку навіть при запущених патологіях буде мінімальним.
Чим корисний гарбузовий сік
Завдяки своєму багатому складу, свіжовичавлений гарбузовий сік допомагає зміцнити імунну систему, заповнити нестачу корисних елементів і вилікуватися від деяких захворювань хронічного характеру. Користь гарбузового соку:
- ✔ Поліпшення обмінного процесу.
- ✔ Усунення з організму холестерину.
- ✔ Поліпшення струму кров’яної рідини.
- ✔ Заповнення необхідних мінералів і вітамінів.
- ✔ Очищення організму від токсичних елементів, шкідливих речовин.
- ✔ Поліпшення перистальтики кишечника.
- ✔ Зміцнення м’язової тканини серця.
- ✔ Усунення стресового стану.
- ✔ Усунення безсоння, поліпшення сну.
- ✔ Сприятливий вплив на передміхурову залозу і статеву функцію у представників чоловічої статі.
- ✔ Поліпшення стану нігтів і волосся.
Крім перерахованого, гарбузовий сік в домашніх умовах є сечогінним, протизапальним і глистогінним засобом.
Також користь гарбузового соку, при вживанні напою, позначається позитивно на стані діабетиків. Напій знижує концентрацію глюкози в крові.
Людям, які хочуть скинути зайві кілограми, також рекомендується пити овочевий сік. Він допомагає розщепленню жирів і усуває їх з людського організму.
Користь гарбузового соку доведена при наступних патологічних станах:
- – Захворювання серця і судин.
- – Простудні запалення.
- – Відсутність сну.
- – Глистная інвазія.
- – Камені в сечовому міхурі.
- – Висока концентрація глюкози в крові.
- – Запалення в передміхуровій залозі.
- – Патологічні стани шкірного покриву.
- – Порушення стільця.
- – Ожиріння.
Гарбузовий сік в домашніх умовах також рекомендується пити при запаленні підшлункової залози (панкреатит). Напій знижує больовий синдром, зменшує вогнище запалення, оздоровлює орган.
Але при даному захворюванні перед вживанням соку необхідна консультація лікаря. Гарбузовий сік в домашніх умовах рекомендується пити жінкам, які перебувають у положенні.
Напій знімає відчуття нудоти, покращує стан нервової системи.
Шкода гарбузового соку
Шкода гарбузового соку може бути завдано при наступних патологіях:
- ✖ Непереносимість гарбуза.
- ✖ Гастрит і виразкова хвороба шлунка в момент загострення.
- ✖ Цукровий діабет важкої форми.
- ✖ Діарея.
- ✖ Панкреатит гострої форми.
- ✖ Холецистит.
Шкода гарбузового соку може проявитися також при деяких хронічних патологіях. Тому, якщо ви страждаєте якимись важкими захворюваннями, перед тим, як пити гарбузовий сік, проконсультуйтеся з фахівцем. Але все ж, як стало зрозуміло, користь гарбузового соку незаперечна.
Як приготувати гарбузовий сік в домашніх умовах
Гарбузовий сік в домашніх умовах досить легко приготувати. Найкраще, звичайно, використовувати шнекову соковижималку. Так напій краще збереже свої цілющі якості.
Як зробити гарбузовий сік за допомогою шнекової соковижималки:
- Розріжте плід на дві половини і промийте водою.
- Почистіть овоч від волокон і насіння.
- Наріжте плід невеликими шматочками, щоб було зручно знімати шкіру.
- Почистіть овоч від шкіри і наріжте його більш дрібними шматочками.
- Пропустіть плід через соковижималку.
Не завжди під рукою може бути соковижималка. Як приготувати гарбузовий сік в домашніх умовах без цієї техніки:
- Почистіть плід від волокон з насінням.
- Наріжте його середніми шматочками і почистіть від шкіри.
- Викладіть овоч в каструлю і залийте водою.
- Поставте ємність з овочем на середній вогонь на 40 хвилин.
- Після того як знімете гарбузовий сік з вогню, потовчіть м’якоть товкачем або пюріруйте блендером.
- Додайте в кашку цукровий пісок за бажанням і сік 1/2 лимона. Ретельно перемішайте.
- Перелийте кашку в іншу ємність за допомогою сита, розтираючи залишилися шматки столовою ложкою.
- Поставте отримане на середній вогонь і доведіть до кипіння.
- Зменшіть вогонь до мінімуму і протримаєте ємність на вогні ще 5 хвилин.
Однак пам’ятайте, що при нагріванні і кип’ятінні сік втрачає частину своїх корисних властивостей, тому більш переважно готувати свіжовичавлений напій.
Найкраще готувати свіжовичавлений гарбузовий сік в шнековій соковижималці – за рахунок дбайливого віджиму у напої збережеться максимальна кількість корисних речовин.
Гарбузовий сік на зиму
Перш ніж приготувати гарбузовий сік на зиму, необхідно овоч підготувати. Процес один і той же для заготовки як з використанням соковижималки, так і ручним способом:
- Ретельно промийте плід.
- Добре очистіть його від волокон і насіння.
- Обріжте твердий зовнішній шар.
- Наріжте гарбуз на невеликі шматки.
Після приготування гарбузовий сік на зиму потрібно розлити по заздалегідь підготовленим чистим банкам і пляшках. Спочатку посуд необхідно простерилізувати.
Як зробити гарбузовий сік на зиму за допомогою соковижималки:
- Пропустіть плід через соковижималку (якщо техніка відсутня, її можна замінити м’ясорубкою).
- За бажанням в напій можна додати цукор, мед, сік апельсина.
- Щоб гарбузовий сік довго не псувався, його бажано прокип’ятити до 90 градусів.
- Потримайте на плиті ще пару хвилин.
- Розлийте по стерилізованих ємностях.
- Міцно закрийте банки і охолодіть.
Гарбузовий сік на зиму без спеціальної техніки:
- Шматочки гарбуза покладіть в ємність.
- Налийте в посуд воду таким чином, щоб шматочки були ледь покриті.
- Тримайте на середньому вогні до розм’якшення.
- Протріть отриману кашку через ситечко. При необхідності додайте води.
- Додайте цукор і лимонну кислоту. Ретельно перемішайте (на 5-6 кг гарбуза необхідно приблизно 1,5 кг цукру, 4 л води, 40 г кислоти).
- Поставте знову на плиту на 10 хвилин.
Розлийте приготований сік по посуді, щільно закрийте і остудіть. Після цього напій потрібно поставити в темне прохолодне місце.
Як пити гарбузовий сік
Користь і шкода гарбузового соку були описані раніше. Безсумнівно, позитивних властивостей в напої набагато більше. Але все-таки, щоб він приніс ефективний результат і послужив на благо вашому здоров’ю, необхідно знати, як пити гарбузовий сік.
Корисних елементів набагато більше в концентрованому соку, ніж у свіжому плоді. Вживати напій необхідно з обережністю. Особливо тим, хто має хронічні захворювання або приймає вітамінний комплекс. Пити сік необхідно щодня, не пропускаючи жодного дня. Тільки в цьому випадку можна буде побачити ефективний результат.
Якщо вам не подобається смак цього корисного напою, необхідно все ж пересилити себе. Потрібно випивати по 200 мл напою щодня протягом місяця. Найкраще, звичайно, вживати свіжовичавлений гарбузовий сік, але якщо такої можливості немає, підійде і напій з зимових заготовок, але концентрація корисних речовин в ньому менше.
Пити гарбузовий сік рекомендується порційно. По 1/3 склянки за один прийом. Вживання цього корисного напою обов’язково вранці і перед сном. Приймання його необхідно спільно з їжею.
При регулярному вживанні напою з гарбуза позитивний ефект стане помітний вже через тиждень. Це відіб’ється не тільки на життєвому тонусі і стан здоров’я, але і на вашій зовнішності.
Щоб закріпити отриманий результат, фахівці радять в тандемі з гарбузовим соком використовувати й інші страви з цього плоду.
Наприклад, з овоча можна зварити гарбузовий суп або кашу в різних варіаціях: наприклад, гарбузовий крем-суп з морквою або ніжно-молочний крем-суп з гарбуза.
Не забувайте, що перед вживанням навіть такого корисного напою, як гарбузовий сік, попередньо необхідно проконсультуватися з висококваліфікованим фахівцем. Це потрібно, щоб сік вам був на користь, а не на шкоду.
Гарбузовий сік – користь і шкода, як пити правильно
Найбільш просунуті господині вміють піднести своїм близьким напій, гарбузовий сік, користь і шкода якого досі повністю не розкриті. Як пити, концентруючи в собі всі необхідні для людського організму корисні речовини, його корисні властивості для дітей і дорослих, як його приготувати в домашніх умовах. Про все ви дізнаєтеся нижче.
Ми не будемо уподібнюватися академікам і разом з науковим співтовариством підтримувати багаторічну дискусію, що ж це таке – кругле, жовте, на «Т» називається – овоч, фрукт або ягода, тому що для нас, звичайних людей, важливою є прикладна інформація іншого роду – яка користь від цього сонячного напою, як він впливає на наш організм і що може вилікувати?
Гарбузовий сік – користь і шкода і як пити його правильно
Давайте докладніше розберемо, що це за напій – гарбузовий сік, його користь і шкоду.
Людина – дуже складна природна конструкція, для підтримки оптимального існування якої необхідні безліч вітамінів і мінералів.
А якщо ми почнемо розбирати хімічний склад гарбузового соку, то здивуємося, наскільки він насичений усіма цими елементами і являє собою справжній сплав суперкорисних складових.
Отже:
- Вітаміни A, E, C і групи B
- Вітаміни PР і K
- Калій, кальцій, магній, кремній, цинк, фтор, залізо
- Каротин, пектин, клітковина
Ну, хто ще з овочів може похвалитися подібним набором? Корисність гарбузового соку практично необмежена. Його застосовують для лікування та профілактики багатьох нездужань і захворювань в традиційній, професійній та народній медицині. Перед його лікувальними властивостями не встоїть ні безсоння, ні застуда, ні навіть токсикоз під час вагітності.
- Гарбузовий сік оптимізує функціонування шлунково-кишкової системи, допомагає впоратися з запорами, виводить шлаки, проводить детоксикацію організму.
- Він знижує рівень холестерину і показники цукру в крові, корисний при анемії, покращує процес кровотворення і згортання крові, відновлює обмін речовин.
- Цей сонячний напій, завдяки калію та магнію, призначається при серцево-судинних захворюваннях і проблемах з печінкою, очищає жовчовивідні шляхи, регулює діяльність сечостатевої системи і допомагає роботі передміхурової залози.
- Він вирівнює колір обличчя (спасибі, каротин!), благотворно впливає на загальний стан шкіри, є природним антиоксидантом, підвищує імунітет і захищає від вірусних інфекцій.
- Особливо корисний ефект гарбузового соку приносить задоволення жінкам, тому що допомагає впоратися із зайвою вагою і стійко перенести дієти, одночасно даруючи стан психологічного і фізичного комфорту і заспокоюючи нерви.
- У косметичних цілях його можна застосовувати і зовнішньо, використовуючи як очисний зволожуючий тонік або роблячи живильні маски для обличчя і декольте з додаванням меду, жовтків, сметани або масел. Шкіра після них стає невпізнанно приємною і бархатистою.
При всіх численних плюсах сік, вичавлений з гарбуза, в деяких випадках приносить і шкоду. Головні протипоказання:
- індивідуальна непереносимість
- діарея
- загострення гастриту або виразки
- деякі варіанти цукрового діабету
І якщо у вас є придбані або спадкові захворювання, то дізнайтеся у свого лікаря – показано чи вам його застосування.
Тепер, коли ми розглянули цей напій під мікроскопом і дізналися, в чому його користь і шкоду, дамо рекомендації, як пити гарбузовий сік в дитячому віці та при захворюваннях печінки, і уявімо кілька способів його приготування.
Калорійність гарбузового соку
Сік гарбуза – це дієтичний продукт. Його енергетична цінність всього 38 ккал на 100 г, що робить його незамінним компонентом при складанні програми правильного харчування для зниження ваги.
Густий помаранчевий напій багатий клітковиною, яка створює тривале почуття насичення, це ідеальний засіб для приведення в порядок фігури перед святами або курортним відпусткою.
Саме тому, а не тільки за набір мінералів і вітамінів, його обожнюють відомі красуні-моделі.
Гарбузовий сік або інші страви рідкої консистенції, приготовані з цього овоча, – їх улюблений засіб для схуднення.
Так що не важливо, що у вас на порядку денному – повноцінна дієта або розвантажувальні дні – в будь-якому випадку сік гарбуза може стати вашим кращим помічником.
Як правильно пити гарбузовий сік
Гарбузовий сік слід пити натщесерце, за півгодини до сніданку або обіду. І у вас вийде витримати цей часовий інтервал, якщо ви будете кожен раз готувати собі свіжовичавлений сік.
При лікуванні або профілактиці захворювань лікар може призначити іншу схему, але вимога “перед їжею” залишиться незмінним. Головне – пам’ятайте, що будь-який свіжий сік необхідно випити протягом 20 хвилин після приготування, інакше всі корисні елементи безслідно зникнуть.
Кожен день вичавлювати в стакан «шматочок сонця» або використовувати гарбузовий сік із запасів на зиму – вирішувати вам. Тільки що віджатий, звичайно, краще, зате відкрити закачування з соком – швидше.
Радує, що і той, і інший зберігають в собі невичерпний запас корисних нашому організму речовин. І ще один важливий момент: починаючи вживати гарбузовий сік, уважно спостерігайте за реакцією свого організму. Іноді здається цілком нешкідливий продукт може принести шкоду саме вам.
Як пити гарбузовий сік дітям
Гарбуз – це найцінніший і нізкоалергенний продукт, тому він є незамінним постачальником вітамінів і корисних мінералів для дитини.
Калій, магній і вітаміни групи В успішно допомагають формуванню нервової та серцево-судинної систем організму маленької людини.
Приготований мамою гарбузовий сік з медом – це побажання солодких снів, що дає малюку спокійний і здоровий нічний відпочинок.
На жаль, не всім подобається своєрідний гарбузовий присмак і запах, тому привчати до нього дітей варто з раннього віку, практично з дитинства.
Тоді дитина буде добре сприймати його, і чашечка гарбузового соку стане не випробуванням, а задоволенням! Якщо ж ви вже пропустили цей момент, то сік з гарбуза можна запропонувати в мульти-варіанті, змішуючи його з іншими, більш звичними, наприклад, апельсиновим, грушевим або яблучним.
Що ж стосується кількості і частоти вживання, то тут слід керуватися рекомендаціями лікаря-педіатра або дитячого дієтолога.
Сік гарбуза для печінки
Щоб принести максимальний оздоровлюючий ефект при лікуванні захворювань печінки (нормалізації роботи печінки) гарбузовий сік може бути підданий найменшій тепловій обробці. Кращий результат дає поєднання цього соку з медом.
Курс йде 2-3 тижні, а приймати “золоте” засіб потрібно 3 рази на день перед їжею в дозах від ¼ до ½ склянки.
Отримати лікувальний сік можна по-різному. Наприклад, віджати натертий овоч і підсолодити медом (експрес-метод), або приготувати настій (тривалий варіант).
Для цього зрізати у гарбуза верхівку, вийняти серцевину і заповнити половину утвореного простору медом. Накрити гарбузовою «кришечкою», поставити настоятися в темному, прохолодному місці на 10 днів.
У вас вийде концентрований гарбузово-медовий сироп. Приймати його необхідно по 2-3 ст.л.
Норма споживання гарбузового соку
Кількість гарбузового соку, яке рекомендується для щоденного вживання, залежить від стану здоров’я людини, рекомендацій його лікаря та індивідуальної реакції організму. Для поліпшення загального здоров’я (в профілактичних цілях) починати треба, як при прийомі будь-якого незвичного продукту, з малих доз і довести до 1/2 – 1 ст. натщесерце або за півгодини до обіду.
При лікуванні конкретного захворювання кількість споживаного продукту і тривалість курсу його прийому регулює лікар.
Але в будь-якому випадку, будьте помірні і ставтеся до себе дбайливо – випиваючи багаторазово збільшену дозу соку, ви не тільки не позбудетеся миттєво від своїх недуг, але й завдасте шкоди організму.
Як зробити гарбузовий сік в домашніх умовах
Яскраво-помаранчева м’якоть гарбуза соковита і ароматна. З неї можна приготувати дуже корисний сік, який зберігає в собі справжній скарб вітамінів, а своїм кольором відразу ж піднімає настрій!
На першому етапі для приготування соку необхідно вибрати стиглий, визрілий плід без зовнішніх пошкоджень, очистити його і порізати. А далі можливі варіанти:
Гарбузовий сік свіжовичавлений.
Віджати сік з підготовленої гарбуза через соковижималку. Другий варіант (простий, але трудомісткий): натерти овоч на крупній тертці, вичавити через марлю. Третій варіант (густий сік або основа для смузі): пробити гарбузове шматочки в блендері.
При такому методі виготовлення сік буде наповнений клітковиною, що подвійно збільшить його користь. Приготований сік можна відразу ж випити (і корисний ефект від нього буде неоціненний), а можна розлити в ємності і заготовити на зиму (про запас) шляхом пастеризації. Правда, деяка частина вітамінів при такому способі буде втрачена.
Не всі люблять своєрідний смак гарбуза, тому свіжовичавлений гарбузовий сік можна з’єднати з морквяним, апельсиновим або лимонним. Дуже корисним вважається додавання журавлинного або обліпихового. Сам смак соку збагатиться новими відтінками, а кількість вітамінів в напої збільшиться.
Гарбузовий сік термічно оброблений.
При такому способі готується сироп з цукру (краще меду) і води, перетерта м’якоть гарбуза проварюється в ньому чверть години, в кінці додається сік лимона. Напій слід зберігати в холодильнику або законсервувати. У різних варіантах цього рецепта пропонується додати до основного інгредієнта курагу, апельсини, яблука або моркву. Вибір за вами!
Гарбузовий коктейль для дорослих.
В цьому випадку до свіжовичавленого гарбузовому соку додають томатний сік (або подрібнені солоні огірки), сіль, цукор і чорний мелений перець.
Від такого смакового поєднання не відмовляться навіть чоловіки, які при слові «гарбуз» морщать ніс.
Так вони теж отримають необхідні їм для профілактики захворювань статевої сфери кремній, калій, кальцій, цинк, магній, фтор і залізо, а заодно й вирівняють вікові зміни ваги.
Гарбузовий сік, корисні властивості і протипоказання, як пити його
Гарбуз – унікальний плід, що відрізняється не тільки смаком, але і чудовими лікувальними якостями, які можна використовувати проти багатьох захворювань.
Найбільш корисною вважається сира м’якоть, адже при тепловій обробці втрачається частина елементів, які благотворно впливають на проблеми організму.
Сирий плід вживати можуть не всі, тому можна приготувати гарбузовий сік, корисні властивості і протипоказання якого нітрохи не відрізняються від чудових якостей м’якоті.
Чим корисний сік з гарбуза
Перед тим, як приступити до лікування, в якому буде використовуватися гарбузовий сік, корисні властивості і протипоказання неодмінно потрібно уважно вивчити, адже при неправильному вживанні можна завдати шкоди організму.
Користі з цього напою можна витягти чимало, особливо при проблемах з надлишковою вагою – низька калорійність дозволяє успішно позбутися від жирових складок.
Ще один плюс застосування напою при схудненні – він практично не містить у своєму складі жирів і білків.
Чим корисний сік з гарбуза при хворобах? Увагу привертає велика кількість вітамінів, які просто необхідні організму, що бореться з недугами. У напої навіть міститься вітамін К, який рідко присутній в інших овочах. Ця речовина здатна впливати на згортання крові, що важливо для людей, які страждають від подібних захворювань.
Гарбузовий сік: користь і шкода
Якщо розпитати медиків, як правильно використовувати гарбузовий сік, корисні властивості і протипоказання цього чудового напою, фахівець неодмінно розповість про його якості чимало. Перш за все, з його допомогою можна впливати на такі проблеми:
- слабкий імунітет;
- простудні та інфекційні захворювання;
- хвороби нирок, сечостатевої системи;
- велике скупчення в печінці шкідливих речовин;
- високий холестерин у крові;
- набряклість;
- токсикоз при вагітності;
- порушення в процесі травлення.
Незважаючи на переваги, якими відрізняється гарбузовий сік, користь і шкода в ньому йдуть поруч. Як же цей ароматний і приємний на смак напій може нашкодити організму?
Не слід приймати напій при індивідуальній непереносимості деяких речовин, низькій кислотності шлунка, виразці та холециститі. При каменях у нирках теж краще не використовувати цей смачний рідину – вона може викликати серйозні ускладнення.
При нестабільному стільці, особливо при тривалих і частих проносах, також краще відмовитися від прийому кошти. Якщо продовжувати використовувати напій для лікування, діарея може стати постійним супутником.
Як робити сік з гарбуза
Перед тим, як робити сік з гарбуза і приступити до лікування, неодмінно потрібно ознайомитися з основними правилами, які допоможуть підвищити ефективність. Основне правило – ніколи не запасатися напоєм про запас, адже користь принесе тільки свіжа рідина. Досить кілька годин, щоб значна частина вітамінів повністю зникла.
Не обов’язково готувати напій тільки з гарбуза – можна поєднувати цей продукт з іншими овочами і фруктами, корисні якості від цього тільки підвищаться. Слід враховувати також досить специфічний смак продукту з м’якоті овочу – далеко не всі можуть його пити.
Саме тому краще доповнювати його морквою, фруктами (зазвичай це яблука), ягодами (добре підходить журавлина), цитрусами. Можна поліпшити смак медом – він відмінно поєднується з цими компонентами. Чудовим доповненням буде кориця – вона додасть рідині приємну нотку.
У приготуванні напою є одне правило – ні в якому разі не додавати в нього молоко. Така суміш неминуче призведе до тривалого поносу і може викликати нудоту.
Як пити гарбузовий сік
Мало хто знає, як пити гарбузовий сік, щоб витягти з нього максимальну користь. Є кілька правил, яких потрібно дотримуватися, щоб не викликати неприємну реакцію організму.
Перше, що потрібно запам’ятати – не варто занадто часто приймати цей корисний напій. Категорично заборонено пити його протягом усього дня – це може завершитися поносом, особливо у людей, які страждають від нетравлення шлунка.
Медики рекомендують приймати напій тільки вранці, це добре позначиться на стані здоров’я і додасть бадьорості на весь день. Тільки лікар може порадити збільшити кількість прийомів, але для цього повинні бути вагомі причини.
Скільки напою можна приймати за один раз? Незалежно від захворювання, заборонено пити більше 150 мл, особливо якщо використовується рідина з м’якоті овочу, без додаткових компонентів. Якщо сік поєднується з іншими інгредієнтами, можна трохи збільшити дозування.
Сік з гарбуза з м’якоттю в домашніх умовах
Приготувати сік з гарбуза з м’якоттю в домашніх умовах – відмінний напій, який можна приготувати на сніданок для всієї родини. Він не просто чудово доповнить прості страви, але і принесе чимало користі, адже апетитна рідина здатна захистити протягом усього дня від інфекцій і застуди.
Приготування напою:
- Очистити гарбуз, її повинно вийти 2 кг, нарізати м’якоть невеликими кубиками, додати трохи води, відправити на вогонь і проварити до повної готовності.
- Готовий овоч перетворити в пюре, використовуючи для цього блендер.
- Додати в отриману масу цукор (220 г), віджати прямо в суміш сік з 2 апельсинів, всипати 6 г лимонної кислоти.
- Надіслати масу назад на вогонь, довести до кипіння і залишити охолоджуватися.
Не обов’язково дотримуватися строгих пропорцій, можна експериментувати, зменшувати або збільшувати кількість цукру. Не обов’язково додавати сік цитрусів, можна просто поліпшити смак і аромат лимонною кислотою.
При деяких захворюваннях більш корисним може виявитися напій, який не піддається термічній обробці. Рецепт практично не змінюється, просто сирий гарбуз подрібнити блендером і додати решту інгредієнтів. Єдине, що потрібно враховувати при цьому – лимонна кислота при деяких недугах категорично протипоказана, тому краще з’ясувати це у лікаря.
Гарбузовий сік в домашніх умовах на зиму
Не обов’язково проводити лікування тільки в сезон дозрівання овочів – можна заготовити гарбузовий сік в домашніх умовах на зиму. Навіть у морозні дні цей напій зможе захистити організм від вірусів та інфекцій і дозволить насолодитися спогадами про літо, дегустуючи ароматну смачну рідину. Зберігається вона досить довго, не втрачаючи своїх корисних якостей.
Приготування напою:
- Натерти на тертці очищену м’якоть гарбуза.
- Зварити цукровий сироп з води (2 л) і цукру (250 г).
- Киплячим цукровим сиропом залити потерту гарбуз.
- Перемішати суміш, при слабкому кипінні варити протягом чверті години (якщо овоч недозрілий, можна трохи збільшити тривалість варіння).
- Зняти ємність з вогню, трохи охолодити масу, подрібнити блендером і відправити назад на вогонь.
- Додати в суміш сік, віджатий з одного цитруса (можна брати апельсин, але найчастіше беруть лимони, які надають чудову кислинку).
- Довести масу до кипіння, проварити чверть години.
- Розлити в ємності, попередньо гарненько промиті і простерилізовані в духовці або на пару.
- Закупорити кришками з металу, перевернути, можна укутати теплою ковдрою для повільного охолодження.
Якщо передбачається тривале зберігання, можна простерилізувати банки з соком, але і без цього вони відмінно зберігаються. Надіслати на зберігання неодмінно в холодильник або в прохолодний підвал.
Як правильно приготувати і приймати гарбузовий сік, корисні властивості і протипоказання якого настільки примітні, що використовують цей напій проти багатьох захворювань? Це неодмінно потрібно вивчити ще до того, як проводити лікування, в іншому випадку можна отримати тільки неприємні ускладнення, адже неправильне застосування напою ні до чого доброго не приведе.
Гарбузовий сік: його користь і шкода
Одним з найбільш здорових напоїв є гарбузовий сік, користь і шкода якого зумовлені багатим елементним складом. Гарбузовий сік може конкурувати з будь-яким фруктовим напоєм за його дією на організм. Він застосовується як основний інгредієнт в деяких солодощах і фармацевтичних препаратах.
Корисні властивості
У гарбузовому соку містяться вітаміни B1, B2, B6, С, Е. Помаранчевий колір напою обумовлений величезною кількістю бета-каротину, який організм перетворює на вітамін А. Напій багатий мінералами: калієм, магнієм, залізом, фосфором, кальцієм. Завдяки терапевтичним властивостям гарбузовий сік оздоровлює всі системи організму.
- Вміст вітамінів у цьому продукті зміцнює імунітет і допомагає організму справлятися із захворюваннями, включаючи бактеріальні, грибкові та вірусні інфекції.
- Регулярне вживання гарбузового соку нормалізує роботу травної системи і допомагає позбутися запорів завдяки великому вмісту клітковини.
- Вітамін А, що міститься в соку, необхідний для здоров’я очей, він допомагає сітківці правильно поглинати і обробляти світло. Антиоксиданти лютеїн і зеаксантин допомагають запобігти розвитку катаракти і уповільнити вікову макулярну дегенерацію.
- Наукові дослідження показують, що гарбузовий сік захищає від діабету, зменшуючи рівень цукру в крові. Він підвищує толерантність організму до глюкози і збільшує кількість вироблюваного інсуліну.
- Гарбузовий сік нормалізує артеріальний тиск. Пектин в ньому сприяє зниженню поганого холестерину в крові. Це допомагає очистити артерії від вапняних відкладень і запобігти розвитку атеросклерозу, серцевого нападу та інсульту.
- Регулярний прийом гарбузового соку сприяє оздоровленню нирок і видаленню каменів.
- Гарбузовий сік з медом добре заспокоює і допомагає подолати безсоння.
Для жінок
Гарбузовий сік полегшує нудоту у вагітних при токсикозі і позбавляє від набряків, виводячи зайву рідину з організму. Він допомагає роботі репродуктивної системи, тому показаний жінкам, які мають проблеми з ендометрієм. Беручи гарбузовий сік під час грудного вигодовування, жінки можуть поліпшити лактацію.
Гарбузовий сік з м’якоттю багатий клітковиною, яка уповільнює переварювання їжі і сприяє зниженню ваги. У склянці такого напою близько 7 грамів клітковини – це більше, ніж у двох порціях цільнозернового хліба. В результаті ви довше відчуваєте насичення. Це низькокалорійний продукт: в одній склянці напою міститься менше 70 калорій.
Гарбузовий сік чудово живить шкіру зсередини та зовні, допомагає їй виглядати молодше. Бета-каротин, що міститься в ньому, усуває вільні радикали і захищає від сонячного ультрафіолету, який провокує виникнення зморшок. Вітаміни, ензими, цинк і альфа-гідроксильна кислота забезпечують гладку поверхню шкіри і її рівний тон.
Для чоловіків
Корисні властивості для чоловіків проявляються при проблемах у роботі передміхурової залози. Гарбузовий сік знижує ризик захворювання на рак простати, антиоксиданти захищають клітини тканин від провокуючих рак вільних радикалів.
Стакан гарбузового соку відновлює організм після тренування. В одній порції міститься 500 мг калію – це кількість, яка підтримує і омолоджує організм, заповнюючи електроліти, втрачені з потом під час важких фізичних навантажень. Активні компоненти соку гарбуза зменшують втому і крепатуру м’язів.
Як приготувати?
Для соку підійдуть солодкі сорти гарбуза, вибирайте помірно стиглий овоч. Можна взяти свіжий, заморожений, зварений або запечений гарбуз. Є кілька способів приготувати гарбузовий сік, включаючи експрес-приготування та домашню консервацію на зиму.
Рецепти свіжовичавленого гарбузового соку
Зверніть увагу, що у свіжовичавленому напої зберігається більше поживних речовин, ніж у прокип’яченому, тому в сезон краще зробити сік зі свіжого овоча.
- Вимийте ретельно поверхню гарбуза, розріжте і почистіть від твердої зовнішньої кірки.
- Видаліть насіння і поріжте овоч на невеликі шматки.
- Соковижималкою відіжміть сік і підсолодьте його потрібною кількістю цукру, меду або яблучного соку.
Смак напою можна поліпшити, додаючи мускатний горіх, мелену корицю, імбир або лимонний сік. Освіжаючий ефект досягається, якщо подавати гарбузовий сік з льодом. Частину, що залишилася після віджимання м’якоть, використовуйте для створення живильної маски для волосся і шкіри.
Гарбузовий сік має природний протизапальний ефект, що робить його корисним для регулярного прийому при хронічному артриті і болях у суглобах. Рецепт протизапального напою:
- Половину невеликого гарбуза почистіть і наріжте.
- Почистіть 2 моркви і 2 зелені яблука.
- Пропустіть всі овочі через соковижималку.
- Сік скропіть дрібкою меленої кориці.
Використовуйте блендер для приготування гарбузового соку з м’якоттю. У чашу покладіть жменю шматочків гарбуза і залийте 150 мл води.
Блендер перетворить овоч на пюре, а додана вода додасть йому консистенцію напою.