Гвоздика: корисні і лікувальні властивості, протипоказання, як приймати, відгуки

Проблеми зі шлунком можна вирішити, якщо перед їдою за 15-20 хвилин жувати один або два бутони спецій, змішавши їх з чайною ложкою меду. Але цей рецепт протипоказаний людям, які страждають виразкою і гіпертонією. При гіпотонії розжовують кілька бутонів прянощі. Вони нададуть дію, рівну дії кофеїну.
При кашлі радять потримати в роті 2-4 цілющих бутона, поки вони не розм’якнуть. Потім їх потрібно розгризти і проковтнути сік, який виділиться. При артритах і артрозах роблять масаж хворого місця із застосуванням розведеного ефірного масла рослини (в 1 ст. ложці масажного масла додають близько 15 крапель гвоздичного). Це знімає біль і запалення. Якщо турбують паразити, приймайте концентрований гвоздичний чай. Пити його потрібно охолодженим перед їдою в невеликій кількості (близько 1 ст. ложки) і запивати водою.
При догляді за волоссям можете приготувати ополіскувач з 5 подрібнених бутонів спецій, змішаних з 1 склянкою лушпиння цибулі і 1 склянкою горілки. Ця настоянка повинна вистояти в затемненому місці близько 10 днів. Її додають у воду, якою плануєте обполіскувати волосся.
Як вибирати якісну мелену і сушену гвоздику і зберігати її?
При другому способі спробуйте перемолоти або хоча б розчавити бутон. Якщо при цьому він потріскує – значить, рослина висушена правильно. Також можна розчавити гвоздику між двома листочками паперу і подивитися, проявляться маслянисті плями. Якщо вони є – продукт якісний. У магазинах або на ринках гвоздика продається переважно в двох видах: цілими бутонами в сушеному вигляді або меленою. Цей продукт потрібно зберігати в герметичній тарі. Гвоздичне дерево воліє теплий тропічний клімат. Його вирощують із насіння, які мають дуже маленькі розміри. З цієї причини при посадці їх замочують і перемішують з піском. Проростання насіння відбувається досить повільно – близько 1,5 місяця. У наших широтах подібне дерево можна виростити виключно в тепличних умовах.
Світла мелену гвоздику – відгуки
Про те, що гвоздика і суміші на її основі – панацея від глистів, пишуть на кожному стовпі. Від безвиході я готова була на будь-які маркетингові ходи, тому цю добавку придбала у пориві якогось відчаю і страху. У той момент якраз проходила курс лікування від паразитів під наглядом лікаря, але мені сказали, що, можливо, одному разу буде недостатньо. Думка купити гвоздику виникла через те, що в моїй схемі лікування паралельно була присутня тройчатка.
Її основною функцією була цькування, а очищення кишечника. Також існує думка, що не всяке сировину має хоч якусь дію і може виявитися пустушкою. Потрібна якісна гвоздика, а ще краще витяжка. Всі вказівки були в сторону іншого магазину. Обсяг: 100 капсул, приблизна ціна: 610 грн.
Доза: 1 капсула 3 рази на день. При зниженій кислотності за 30 хвилин до їди. При підвищеній кислотності – перед їжею.
Вміст: капсули з меленою гвоздикою. Оболонка у них дуже тонка, тому розчиняються швидко. Краще не тримати в роті, а запивати відразу. Згодна, безглузде попередження, але на всякий випадок.
У мене був випадок, коли вранці перед роботою я проковтнула капсулу, відразу не запила і відволіклася на секунду…. Ой, що було… Це огидний пряний смак, від якого швидко не позбудешся. Не дай Бог розкусити.
Навіщо мені гвоздика? Після того як я зробила замовлення на добавку, прийшли аналізи і виявилося, що труїтися більше мені не потрібно. Стало прикро, що даремно витратила гроші. Але після вивчення різних джерел, вирішила спробувати просто заради інтересу.
Все, що я напишу нижче, буде не вигадано в уяві і подано як істина, а засноване тільки на власних відчуттях. А експериментувати є над чим: у поганому стані кишечник, біль у правому підребер’ї (жовч, печінка), молочниця.
ШЛУНОК
Не можна приймати гвоздику, якщо є підвищена кислотність шлунка. Це перевірений факт. Правильно приймати цю пряність за 30 хвилин до їжі, але за цей час вас просто зварить заживо. Вихід – пити капсули прямо перед їдою, і ефект анітрохи не менше. Я так весь курс і пропила. Користь при зниженій кислотності. Пряність допомагає виробленню ферментів для кращого перетравлення їжі. Мені теж підходить, так як через дисбактеріоз кишечника у мене з цим проблеми. Це дійсно так. Про свій стілець писати не буду. Просто повірте.
Печінка
Про позитивний вплив на печінку, я здогадалася сама. Правий бік у мене просто відвалювався, а чудо настоянка закінчилася. З перших днів прийому добавки стала помічати, що біль менше або зовсім зникає. Виявляється, це завдяки речовині в гвоздиці – евгенолу, у якого дуже багато корисних властивостей. Якщо запивати шипшиною, то користі ще більше, тому що він теж розганяє жовч.
КИШЕЧНИК
Тут можу співати оди. Добавка відмінно приглушує діяльність стафілокока і грибів – супутників атопічного дерматиту. Завдяки своїм антибактеріальним властивостям підчищає кишечник і дає менше навантаження на печінку, яка усуває всі ці токсини. Також допомагає від метеоризму. До речі, ефект можна підсилити за допомогою добавки NOW Candida Support. Коли я пила комплекс від кандиди без гвоздики, то ефекту взагалі не було. Якщо дотримуватися суворої дієти без хлібобулочних виробів і солодкого, то можна відчути себе щасливою людиною.
ВІД ПАРАЗИТІВ
Ось скільки я читала медичних джерел, всі кажуть, що жодна добавка не здатна вбити глистів. Вбивати паразитів – завдання токсичних препаратів. Жоден професійний лікар не дасть добро на позбавлення від паразитів народними способами. Тим більше, щоб щось приймати, спочатку потрібно здати аналізи. Я думаю, що поняття «паразит» просто перебільшено. Так, добавка здатна пригнічувати бактерії та гриби в легкій стадії, яких можна назвати паразитами. Але вбити їх не зможе. Просто добавки створюють умови, щоб імунна система зробила все сама. А якщо імунітету немає, то без антибіотиків ви цю проблему не вирішите.
Добавка з гвоздикою допомагає кишечнику швидше позбутися від продуктів життєдіяльності нібито «паразитів» і не більше того. Ефект після 30 днів курсу. Під час прийому я відчувала себе чудово за всіма параметрами, які я вже згадувала. На даний момент пройшло 2 тижні, як я більше не п’ю добавку. Все повернулося на круги своя. У гвоздики немає лікувальних властивостей, лише полегшення стану на період прийому.
Плюси:
- + Немає гостро-пряної відрижки;
- + Полегшує роботу печінки і знімає болі;
- + Очищає кишечник від бактерій і їх продуктів життєдіяльності;
- + Зменшує метеоризм;
- + Поліпшує переварюваність їжі.
- 35 бутонів спецій промити.
- Залити пряність окропом (1 л).
- Щільно закрити ємність, укутати рушником.
- Настояти ліки 2 години.
- Відфільтрувати, після охолодження відправити в прохолодне місце.
Пити приготоване ліки тричі на день. Дозування для одного прийому – усього 70 мл, але при загостреннях можна трохи збільшити цю кількість. Не обов’язково приймати склад у чистому вигляді – можна додавати його в чай або рослинні відвари.
Обов’язково протягом лікування відвідувати лікаря. Тільки фахівець може визначити, наскільки ефективно проходить вплив на захворювання.
Гвоздика від судин ніг – як використовувати
У яких ще випадках може застосовуватися гвоздика, корисні властивості і протипоказання якої настільки зацікавили медиків? Рекомендується застосовувати спецію для позитивного впливу на судини ніг. Використовувати кошти на основі приправи можна для профілактики варикозу або на перших стадіях хвороби. Застосовується гвоздика від судин ніг зазвичай для приготування відварів. Корисну рідину використовують для компресів, які запобігають виникненню судинних «зірочок» і зміцнюють стінки судин. Приготувати відвар для лікування судин просто – 30 бутонів залити 500 мл окропу і почекати, поки рідина настоїться. Для цього ємність щільно закрити, ще краще – використовувати термос.
У відфільтровану рідину опустити м’яку тканину, легко віджати і покласти на болючі ділянки. Тривалість маніпуляцій – близько півгодини. Можна проводити 2-3 процедури в день. Підвищить ефективність лікування застосування відвару з прянощі всередину – в день випивати тричі по 30 мл цього ж складу.
Навіщо жувати сушену гвоздику
Не менш корисною може виявитися спеція, яку не потрібно використовувати для приготування ліків або додавати в страви – вживати її потрібно в сухому вигляді. Навіщо жувати сушену гвоздику? Рекомендується використовувати пряність без термічної обробки людям, які збираються кидати курити.
Щоб повністю відмовитися від сигарет, не обов’язково проходити тривале лікування або приймати дорогі препарати – пряність відмінно їх замінить. Як використовувати спецію для лікування? Досить відправляти в рот кілька бутонів приправи і розжовувати їх протягом декількох хвилин при кожному бажанні затягнутися.
Звичайно ж, процедура ця досить неприємна і залишає в роті огидні відчуття, але, як свідчать щасливі «некурящі», яким вдалося позбутися згубної звички, досить ефективна.
Гвоздика, корисні властивості від паразитів
Як впливає на гельмінтів гвоздика, корисні властивості від паразитів – ці особливості спеції відмінно знають у неї на батьківщині, адже тут в боротьбі з глистами практично не використовуються аптечні препарати. Цей чудовий спосіб позбутися від небажаного сусідства в організмі швидко розійшовся по всьому світу, і часто використовується шанувальниками народної медицини. Як використовувати пряність проти паразитів? Приготувати потрібно настій, який не залишає глистам жодного шансу:
- Подрібнити кілька жмень зеленої шкірки волоських горіхів.
- Залити підготовлену сировину хорошою горілкою (1 л).
- Додати в настій порошок полину (30 гр.) і 20 гр. спеції.
- Настояти рідина протягом місяця.
Обов’язкова умова – наполягання має проходити в прохолодному темному місці. За час приготування ліків кілька разів енергійно струснути ємність. Приймати після фільтрації. В день потрібно вживати засіб тричі по 20 мл. Можна трохи розбавляти водою, але тільки в тому випадку, коли вживання в чистому вигляді з якої-небудь причини заборонено.
Як заварити чай з гвоздикою для схуднення
Нерідко пряність використовується для того, щоб позбутися від жирових складок на талії. Особливість відвару з спеції – він здатний знизити апетит і привести до придушення активності смакових рецепторів в ротовій порожнині. Результати таких процесів – їжі буде споживатися мала кількість, що негайно позначиться на талії.
Як заварювати чай з гвоздикою для схуднення? Складнощів в цьому немає:
- Подрібнити за допомогою блендера 25 гр. прянощі.
- Залити порошок окропом (200 мл).
- Настоїти рідину 2-4 години.
Приймати засіб чотири рази в день, неодмінно робити це тільки перед їжею. Тривалість курсу – місяць. Після цього неодмінно дати організму відпочити і продовжити дію на зайві кілограми. Можна приготувати для схуднення чай, в якому крім гвоздики використовується імбирний корінь – це більш ефективно впливає на надлишкову вагу. Приготувати суміш просто – приготувати зелений чай, при заварці покласти в нього кілька бутонів прянощі і невелику кількість подрібненого імбирного кореня.
Чи може гвоздика завдати шкоди організму, протипоказання
Чи має гвоздика протипоказання? Це унікальна пряність, яка несе людині тільки користь, тому використовувати її для лікування можна при важких захворюваннях. Навіть вагітність не повинна стати перешкодою для відмови від застосування спеції. Єдине, про що не потрібно забувати – використовувати приправу потрібно відповідно до рецептури, не перевищуючи кількість спеції.
Незважаючи на безпеку прянощі, вона може викликати алергічну реакцію у людей, організм яких несподівано реагує на спеції. Саме тому при перших вживаннях засобів неодмінно потрібно простежити за тим, чи не з’являться тривожні симптоми у вигляді висипів або червоних ділянок. Якщо нічого підозрілого помічено не було, можна сміливо приступати до використання приправи для позбавлення від захворювань.
Якими сюрпризами багата гвоздика, корисні властивості і протипоказання – неодмінно потрібно ознайомитися з перевагами прянощі, адже вони досить різноманітні. Позбавлення від зайвих кілограмів, позитивний вплив на цукровий діабет, благотворний вплив на судини – всього лише частина якостей, якими так щедра ароматна спеція.
8 корисних властивостей гвоздики
У кожному будинку на кухні стоїть баночка з нирками гвоздичної дерева. А чи знаємо ми, що ця пряність включена в трав’яну фармакопею України? Чи відомо нам, що запашна гвоздика входить до складу відомого антипаразитарного БАДа? Можливо, варто подивитися на баночку з спецією по-новому і скористатися корисними властивостями гвоздики?
Незвичайні на вигляд нирки гвоздичного дерева славляться не лише пекучим смаком і пряним ароматом, але й своїм лікувальним дією. Цю спецію давно використовують в рецептах народної медицини для профілактики і навіть лікування деяких захворювань. Отже, про унікальні медичні властивості розкрилися бутонів гвоздичного дерева Сізігіум читаємо в цій статті.
Хімічний склад запашної гвоздики
Всього один бутон, а яке розмаїття корисних речовин! Хімічний склад гвоздики надзвичайно великий. Її корисні властивості пояснюються високим вмістом вітамінів, мінералів і, звичайно ж, ефірного масла. Вітаміни бутонів гвоздики: провітамін А (бета-каротин), вітаміни групи В (В1, В2, В3 або РР, В4, В6, В9), вітамін С (аскорбінова кислота), вітамін Е (токоферол) і вітамін К (філлохінон). Гвоздика містить корисні мінерали: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.
Значний вміст у ній Омега-3 і Омега-6 поліненасичених жирних кислот.
20% одного бутона становить ефірне масло, що містить ароматичні речовини евгенол, каріофіллен, іланг та ін.
Стільки ж в гвоздиці і дубильних речовин, а ще глікозиди і слиз.
Якщо розглядати вміст білків, жирів і вуглеводів, то в гвоздиці протеїнів 6%, ліпідів 20%, вуглеводів близько 27%. Приблизно 30% прянощі – це клітковина.
Не дивно, що гвоздика є найпотужнішим лікарським засобом, ви тільки подивіться на її склад.
Дії гвоздики:
– бактерицидну;
– антигельмінтну (глистогонну);
– протигрибкову (фунгіцидну);
– знеболюючу;
– спазмолітичну;
– ранозагоювальну;
– антиканцерогенну.
Гвоздика боїться багато хвороботворних мікроорганізмів: наприклад, золотистий і білий стафілокок, дифтерійна паличка і навіть збудник виразки. Запашна гвоздика пригнічує розмноження туберкульозної палички. Ефективно застосовувати гвоздику з метою профілактики грипу. Протиглистова дія нирок гвоздичного дерева була перевірена на свинях і собаках, заражених аскаридозом. Хоча це властивість здавна використовується в традиційній медицині. Запашна гвоздика є компонентом протипаразитарного БАД «Трійчатка». При вживанні гвоздики в їжу відбувається стимуляція вироблення травних соків, що корисно при гастриті зі зниженою кислотністю, зниженому апетиті. А ось при підвищеній кислотності і виразці шлунка застосування цього засобу протипоказано.
Гвоздику використовують при лікуванні запалення в товстому кишечнику (коліт), кишкових кольках, метеоризмі, захворюваннях прямої кишки, печінки. Коли були широко поширені виробничі аптеки, готувалися спеціальні стоматологічні знеболюючі та бактерицидні засоби з евгенолом, що входять до складу запашної гвоздики. Ці прянощі здатні зняти зубний біль, благотворно впливають на ясна, застосовуються при гінгівіті і пародонтиті. Сушені бутони гвоздики – прекрасна альтернатива жуйці, оскільки нейтралізують шкідливі бактерії і усувають неприємний запах з рота.
Комплекс вітамінів групи В, який так необхідний нашій нервовій системі, можна отримувати з коханою прянощі. Невипадково екстракт гвоздики входить до німецького препарату Доппельгерц Мелісса, що володіє заспокійливою дією.
За своїм складом пряність може посперечатися з будь-якими комплексними полівітамінами:
- аскорбінова кислота – антиоксидант, стимулятор імунітету;
- бета-каротин – в організмі перетворюється на вітамін А, важливий для зору;
- комплекс вітамінів групи В, що забезпечують правильну роботу нервової системи;
- вітамін Е – сильний антиоксидант;
- повноцінний набір мікроелементів – натрій, кальцій, калій, селен, цинк, мідь.
Приправа містить жирні кислоти, які запобігають відкладенню холестеринових бляшок у судинах. Бутони багаті ефірними маслами, які мають біологічно активну дію. На 100 грам прянощі доводиться 6 грам білків, 20 грам жирів і 27 грам вуглеводів. Решту маси займає клітковина. Калорійність цієї кількості спеції – 323 ккал.
Корисні властивості гвоздики для організму людини
Багатий склад гвоздики визначає її корисний вплив на організм людини:
- натуральний антисептик;
- ефективна проти паразитів;
- має протигрибкову дію;
- послаблює хворобливі спазми;
- пригнічує зубний біль;
- сприяє загоєнню саден, подряпин;
- має протизапальну дію;
- впливає на тиск, підвищуючи його;
- позбавляє від здуття живота;
- ефективна проти кашлю;
- допомагає від ангіни, хронічного тонзиліту;
- корисна для потенції у чоловіків;
- має заспокійливу дію;
- знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.
Гвоздика входить до складу рослинного комплексу від глистів «Тройчатка Евалар». Гвоздиковий настій застосовують з метою профілактики простудних захворювань. Від тиску, якщо воно підвищене, використовувати гвоздику можна – вона підвищує артеріальний тиск ще більше. Зате корисна для людей зі зниженим тиском, схильністю до непритомних станів.
Корисна пряність для зміцнення жіночого здоров’я. Настій справляється з хворобливими спазмами під час місячних, зменшує обсяг кровотечі. Біологічно активні речовини рослини знижують ризик розвитку раку молочних залоз. Для чоловіків пряність також корисна. Вона підвищує лібідо, стимулює потенцію. Сильний аромат здатний позбавляти від перегару – потрібно лише пожувати кілька бутончиків.
Протипоказання до застосування
Велика кількість біологічно активних речовин у спеції пояснює наявність ряду протипоказань. Спеція заборонена:
- при вагітності та в період грудного вигодовування;
- дітям до двох років;
- при підвищеному артеріальному тиску;
- гастриті з підвищеною кислотністю, виразці шлунка.
Небажано використовувати спецію при наявності індивідуальної непереносимості. Після 50 років пряність також потрібно приймати з обережністю, оскільки у людей у цьому віці артеріальний тиск часто підвищено.
Застосування гвоздики
Основне застосування ароматної спеції – кулінарія. Щоб додати до страви, використовують цільну гвоздику. Мелена входить до складу комбінованих спецій. Екстракт прянощі використовується в парфумерії для створення ароматичних композицій. З цією ж метою застосовують ефірну гвоздичну олію. Також вона входить до складу деяких лікарських засобів.
Є і побутове застосування прянощі. Сильний запах відлякує комах. Суміш цедри лимона з гвоздикою ефективна проти комарів. Її можна розкладати в приміщенні або носити з собою в мішечку при перебуванні на природі. Гвоздична олія відлякує бліх. Якщо в будинку виникли комахи, олію потрібно накапати на плінтуса, нижні частини одвірків. Ароматичні саше з гвоздиковим ароматом захистять шафа від появи молі.
У кулінарії
Додавати гвоздику можна в будь-які страви – супи, м’ясо, десерти, напої. Традиційний зимовий напій з приємним ароматом – глінтвейн. Його готують на основі червоного вина з додаванням прянощів – гвоздика, кориця, кардамон, аніс. Додають сушену пряність у маринади для консервування овочів, фруктів, грибів. У солодкі страви додають капелюшки гвоздики, поєднують її з корицею і кардамоном. М’ясні страви, супи, бульйони готують з додаванням черешків гвоздики, чорного перцю. Смак однаково добре зберігається в гарячих і холодних стравах. Запах же при тепловій обробці швидко зникає.
У народній медицині
Народна медицина використовує пряність у вигляді відварів, настоїв або рекомендує просто розжовувати бутончики.
- Настій – десертну ложку прянощі заливають літром окропу. Настоюють півгодини, проціджують.
- Відвар – чайну ложку бутонів заливають літром води. На середньому вогні доводять до кипіння, потім на повільному вогні варять ще 5 хвилин. Остуджують і проціджують.
- Гвоздичне масло становить близько 20% маси бутонів. Отримують його промисловим шляхом, але можна приготувати і самостійно. Для цього беруть 100 мл оливкової олії, 10 грам прянощі. Змішують, на середньому вогні доводять до кипіння. Проціджують, зберігають у скляній ємності.
Придатна пряність для полоскання порожнини рота і горла, протирання шкіри, компресів.
У лікувальних цілях гвоздику застосовують при безлічі захворювань:
- при стоматитах, карієсі потрібно жувати бутони протягом 15 хвилин щодня, засіб допомагає також від запаху з рота;
- при поганому апетиті розжовувати 1-2 бутони за півгодини до їжі;
- при зниженому тиску розсмоктувати в роті 1-2 бутони протягом 10 хвилин;
- при болях у горлі полоскати його настоєм гвоздики 2 рази на день;
- при гострому зубному болю розжувати бутончик або крапнути на ясна 2 краплі гвоздикової олії;
- при ангіні, тонзиліті використовують настій для полоскання горла;
- гвоздикове масло загоює рани, гнійничкові висипання;
- компреси з гвоздиковим маслом ефективні при захворюваннях суглобів;
- відваром протирають шкіру при фурункульозі;
- примочки з відваром накладають на шкіру або нігті при грибкових ураженнях;
- настій приймають всередину при цукровому діабеті;
- від паразитів допоможе простий рецепт – щіпка порошку гвоздики всередину щодня з поступовим збільшенням до третини чайної ложки, а потім і до повної (1 місяць).
Займатися самолікуванням за допомогою прянощі потрібно обережно. Це лише допоміжний метод лікування, який повинен застосовуватися на тлі основного.
У косметології і схудненні
Ефірні масла гвоздики прискорюють обмін речовин, тому спеція сприяє схудненню. На її основі готують очищаючі напої та коктейлі.
- Зігріваючий чай з гвоздикою, корицею, імбиром поліпшує травлення, зменшує апетит, сприяє спалюванню жирів. На 300 мл води беруть столову ложку чорного або зеленого чаю, щіпку кориці, 3 гвоздикових бутончики, шматочок натертого імбиру. Заливають всі компоненти окропом, настоюють 15 хвилин. П’ють вранці.
- Пряність додають у гарячий лимонно-імбирний напій. На літр води беруть сік половинки лимона, шматочок натертого імбиру, 3 бутончики гвоздики. Доводять до кипіння, п’ють теплим.
Антибактеріальні та протизапальні властивості прянощі дозволяють використовувати її в косметології. Гвоздиковим маслом корисно протирати шкіру при вугрових висипаннях. Протирання особи настоєм прянощі тонізує шкіру, скорочує зморшки, надає рум’янець. Настій корисний для ополіскування волосся – він позбавляє від лупи, знижує жирність волосся, зміцнює їх.
Як вибрати гвоздику
Найкраща пряність – свіжа. Купувати її бажано в спеціалізованих магазинах на вагу. У якісної гвоздики черешок еластичний, при проведенні по папері з натиском залишає жирний слід від ефірного масла. Мелена пряність швидко втрачає аромат і характерний смак. Для вживання в їжу і з лікувальною метою вона малопридатна.
Щоб визначити якість гвоздики, її потрібно з силою кинути в склянку з водою. Свіжі бутони потонуть, оскільки містять багато ефірного масла. Якщо ж вони плавають на поверхні води – корисних речовин в них уже немає. Зберігають прянощі в щільно закритих ємностях, адже вона швидко втрачає аромат. Термін придатності меленої гвоздики становить 6 місяців, цільної – 2 роки.