Амарантового борошно: користь і шкода, як приймати, властивості, відгуки

- ПРИВІТ ВСІМ, ХТО до мене завітав!
- На даний момент я дотримуюсь правильного харчування, тому рафіноване борошно не використовую, оскільки вона позбавлена вітамінів і корисних мікроелементів. Перевагу віддаю борошну з
цільного зерна, в якому багато клітковини і вітамінів. Відсутність глютену – дуже навіть вітаю.
Сьогодні розповім про борошно Di & Di амарантове без глютену.
- Ціна – 168 гривень
- Вага – 500 грам
- Виробник – Україна
- ОПИС:
- Борошно з амаранту першого сорту без глютену.
- Амарантове борошно є багатим джерелом сквалену, який є
- дуже важливим компонентом для підтримки здоров’я людини.
Борошно в невеликій картонній коробці, дизайн мені подобається. І сама упаковка стійка. Такий
продукт можна використовувати в різних варіантах – додавати в каші, змішувати з іншими видами
борошна для приготування тіста, навіть в м’ясному фарші вона буде дуже до речі (для котлет).
Амарантове борошно додають також в густі супи. Використовується як панірування – замість сухарів.
- Курячі нагетси домашнього приготування, обсипані амарантовим борошном, безсумнівно, будуть
- дуже корисними.
- Збоку коробки є опис корисних властивостей амаранту. Продукт містить велику кількість
- рослинного білка – 9,5 грам на 100 грам продукту. Пшеничне і житнє в білку, безсумнівно, їй
- поступаються.
- Амарант у своєму складі містить ПНЖ, вітаміни і холін. Такий продукт корисний не тільки для
- організму, а й для краси шкіри і волосся.
- Технологія, за якою виготовлено дане борошно, максимально зберігає її корисні властивості.
Особлива технологія виробництва дозволяє зберегти вітаміни і мінерали,
містяться в амаранті.
- Амарант – джерело рослинного білка екстра-класу. Цей білок добре
- збалансований і легко засвоюється.
- За змістом незамінних амінокислот, потужних антиоксидантів, вітамінів
- і мінералів амарантове борошно у багато разів перевершує більшість
- традиційно вирощуваних в Україні злакових культур.
Ще я відзначила переваги – воно не втрачає своїх корисних властивостей при термічній обробці.
- Амарантове борошно є багатим джерелом сквалену, який є
- дуже важливим компонентом для підтримки здоров’я людини. Сквален
- знешкоджує вільні радикали, канцерогени та інші токсичні
- речовини.
Також на коробці представлена таблиця процентного вмісту корисних речовин.
- ОСОБЛИВОСТІ амарантового борошна:
- Борошно досить калорійна, але оскільки вона служить лише доповненням до страв, в тому числі
- випічці – цей факт мене особливо не збентежив. Повністю з однієї тільки амарантового борошна хліб або
- іншу випічку готувати недоцільно. Оскільки відсутність глютену в її складі позбавляє тісто
- еластичності і всього того, чого ми звикли чекати від звичайного борошна. Тому, можна змішувати
- амарантове борошно з пшеничним або житнім у співвідношенні 50:50 – щоб тісто піднялося і випічка вийшла пишною.
Термін придатності борошна становить один рік.
- Енергетична цінність:
- 1000-1442 кДж / 344 ккал
- Харчова цінність (у 100 гр):
- Білки 9,5 г
- Жири 3,9 г
- Вуглеводи 67,8 г
- Клітковина 1,1 г
В упаковці два прозорих пакети по 250 грамів кожен.
Борошно має золотистий відтінок, в ній видно частинки клітковини. Досить розсипчаста.
Помел хороший, якраз так, як я і люблю. Вираженого аромату борошно не має.
МОЇ СПОСОБИ ЗАСТОСУВАННЯ:
Отже, як же я її застосовую? Найчастіше я використовую борошно у випічці. Не можу побороти в собі пристрасть
«Випікати». Оскільки люблю готувати, люблю возитися з тестом. А правильне харчування змушує
- робити «правильне тісто».
- Найчастіше я змішую амарантове борошно з цільнозерновою вівсяною, однією з моїх улюблених. В
- процентному співвідношенні виходить приблизно 50:50. Ще додатково додаю різні
- висівки – житні, пшеничні або лляні.
- Так як готую для себе однієї – чотири печеньки мені цілком достатньо. В тісто також додаю
- збитий білок 1 яйця, ванілін і цукрозамінник.
Зверху посипаю печиво кунжутною борошном. На смак виходить дуже смачно! Довго жується і відмінно
- насичує. Розсипчастість такого печива середня, оскільки велика кількість клітковини робить його
- грубуватим.
Також я пробувала робити хлібці з амарантового борошна. Змішувала її з цільнозерновим житнім –
50:50. Додавала трохи солі і розпушувач.
Мої хлібці виходять товщі, ніж звичайні. Хоча поки я ще не «набила руку». Але зате вони дуже
хрусткі і смачні. Для аромату іноді додаю в них сушений часник.
- ЯКІ ПЕРЕВАГИ Я МОЖУ ВІДЗНАЧИТИ?
- ✔ натурально і корисно
- ✔ в даному борошні багато рослинного білка
- ✔ не містить глютену
- ✔ приємна на смак
- ✔ відмінний помел, немає грудочок
- ✔ багата на магній, залізо і фосфор
- ✔ адекватна ціна
- ???? Борошно Di & Di амарантове без глютену рекомендую до покупки! Такий продукт зможе
- урізноманітнити раціон, а також є додатковим джерелом білка і корисних
речовин. Буде корисним паніруванням для котлет і нагетсів, замість звичних сухарів.
НА ЦЬОМУ ВСЕ! ДЯКУЮ ЗА УВАГУ. ДО НОВОЇ ЗУСТРІЧІ!
Цікаво? Читайте інші відгуки в моєму профілі, підписуйтесь!
Користь і шкода борошна, масла, шроту, насіння і каші амаранту для організму, і застосування
Корисні властивості амарантового масла, борошна і насіння для здоров’я людини!
Здрастуйте, дорогі мої. У цій статті я познайомлю вас з корисними властивостями амарантового масла, борошна і проростків щириці. Ви дізнаєтеся, як щириця застосовують у косметології, медицині і харчуванні. Дізнаєтеся про хімічний склад цього дивовижного рослини, що воно лікує і які є протипоказання до його застосування.
Амарант, або як його називають «щириця», поширена однорічна культура. Деякі види вважаються бур’янами, культурні використовуються як кормові, зернові, овочеві та декоративні рослини.
На території України ростуть 14 диких видів амаранту. Завдяки поживній цінності, він поширився в багатьох країнах світу. Рослину вирощують в аматорському садівництві та промислових масштабах.
У цьому році я теж вирішив виростити цю рослину, і у мене це вийшло. У цій статті ви можете дізнатися, як його вирощувати. А чи варто використовувати таке багатство, яке дає нам природа? Прочитайте цю статтю, і ви зрозумієте, чому я всерйоз зайнявся вивченням цієї рослини.
Росте на моїй дачі
Хімічний склад амаранту
За своїм хімічним складом щириця багата вітамінами та мікроелементами. Містить велику кількість білка, який легко засвоюється. Це найпотужніша і корисна культура.
- Вітаміни – A (бета-каротин), B1 (тіамін), B2 (рибофлавін), нікотинова кислота (ніацин, вітамін PP, B3), B4 (холін), E (токоферол), B5 (пантотенова кислота), B6 (піридоксин), B9 (фолієва кислота), C (аскорбінова кислота).
- Мікроелементи – натрій, фосфор, кальцій, магній, калій.
- Макроелементи – мідь, цинк, марганець, селен, залізо.
- Калорійність рослини – 371 ккал на 100 г продукту.
- Енергетична цінність: білки – 13,6 г, вуглеводи – 69 г, жири – 7 г.
Особливу цінність представляють насіння амаранту, завдяки вмісту 20-23% білка з підвищеним співвідношенням лізину, а також крохмалю, флавоноїдів, поліненасичених жирних кислот і стеролів.
Головний складовий елемент амаранту – сквален, який є потужним імуностимулятором, що має здатність проникати через шкіру і впливати на організм людини.
Щириця містить сквален – потужний антиоксидант і імуномодулятор, що запобігає передчасному старінню.
Застосування в косметології
- У цій сфері використовується амарантове масло, яке отримують шляхом холодного пресування насіння та масляної екстракції з квітів, листя і стебел.
- Унікальність масла амаранту полягає в утриманні в складі 8% сквалену, що входить до числа необхідних елементів для шкіри людини.
Користь масла амаранту для здоров’я
- Не дає рости і розвиватися раковим клітинам.
- Збагачує клітини шкіри киснем, запобігає впливу на них вільних радикалів, що уповільнює процес старіння.
- Захищає шкірний покрив і забезпечує його достатню зволоженість.
До складу ефірного продукту входить вітамін E в активній формі, хоча в багатьох рослинних маслах він міститься в пасивній. Саме в такій формі він нейтралізує дію вільних радикалів, які сприяють передчасному старінню шкірного покриву.
Завдяки вмісту в складі амарантового масла сквалена і вітаміну E, його використання сприяє відновленню і омолодженню шкіри.
Воно надає зволожуючу, живильну і пом’якшувальну дію, що дозволяє його застосовувати для дуже сухої, огрубілої і збезводненої шкіри.
Ефірна олія амаранту забезпечує додаткову антибактеріальну захист шкірного покриву. Ефективно в лікуванні дерматологічних захворювань, таких як екзема, вірус герпесу, дерматит, трофічні виразки, псоріаз, алергічні дерматози і нейродерміт.
Як використовують щирицю в медицині?
У медицині, в тому числі і народній, широко використовують проростки насіння та масло. За своїми властивостями ці препарати можна порівняти з чудодійним еліксиром для організму людини. Вони лікують, омолоджують і не дають старіти. Загалом, це справжній еліксир омолодження.
При пророщенні насіння рослини посилюються загальнозміцнюючі властивості для організму людини, що безсумнівно говорить про їхню користь.
З цієї причини їх активно застосовують для приготування лікарських препаратів. Витримка з такого насіння дозволяє швидко отримати «масло амаранту» – потужний засіб проти багатьох хвороб.
Користь проростків і насіння
- Проростки щириці знижують ризик виникнення онкологічних і серцево-судинних хвороб, є потужним антиоксидантом.
- Амарант корисний для організму людини, оскільки піднімає імунітет при простудних захворюваннях.
- Запобігає впливу на шкіру вільних радикалів і підтримує її в здоровому стані.
- Приводить в норму функціонування ЦНС.
Ефективний при лікуванні стоматиту, ожиріння, авітамінозу, неврозу, геморою, запаленні сечостатевої системи, анемії, атеросклерозу, опіків, пародонтиту, діабету, виразкової хвороби 12-палої кишки і шлунка, а також багатьох серйозних захворювань. Ось така сила щириці.
Застосування в дієтології і кулінарії
У кулінарії в основному використовують насіння, шрот і борошно.
Насіння рослини – сировина для виготовлення шроту. Це борошно має хороші борошномельні якості і високу біологічну цінність, є джерелом вітамінів і мінеральних речовин.
Користь амарантового борошна та шроту
У ньому немає глютену, він може виступати в якості основи при створенні продуктів для людей, які страждають від целіакії, без додавання пшеничного борошна.
Борошно не містить глютену і відноситься до безглютенових продуктів.
Щириця багата на лізин – необхідну для організму людини амінокислоту, яка є далеко не у всіх продуктах і в потрібній кількості. З жовто-коричневих зерен рослини варять кашу.
Мій урожай листя і насіння
У деяких виробників дитячого харчування амарант входить до складу сумішей. Крупу, заправлену бульйоном, подають на гарнір. Масло рослини застосовується в якості біоактивної добавки під час дієт.
Протипоказання
Незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, амарант може завдати шкоди. Його не варто вживати при індивідуальній непереносимості, оскільки це може спровокувати алергічну реакцію.
- При індивідуальній непереносимості.
- При панкреатиті.
- При холециститі.
- При сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобі.
Ось таке корисне рослина амарант. Це лише маленька частина його корисних властивостей для людини. На практиці застосовують насіння, проростки, масла і шрот. Це досить великий вибір, а також і листя.
Сушу листя на чай
У наступних статтях я обов’язково продовжу вам розповідати про цю дивовижну рослину. Яке просто необхідно вживати в їжу, використовувати масло і пити чай з його листям. До скорої зустрічі.
Рейтинг: 5 з 5 (1 голос)
Користь і шкода амарантового борошна, як приймати
Борошно амаранту – це продукт, виготовлений із давно відомої злакової культури, яка має ряд корисних властивостей.
Вживання такого сипучого продукту для багатьох, хто піклується про своє здоров’я або просто бажає скинути зайву вагу, може стати справжньою знахідкою, адже така мука збагачена легко засвоюваним в організмі білком, безліччю важливих елементів, а також найвідомішими вітамінами.
- Сьогодні ми розповімо, яка користь і шкода амарантового борошна, як приймати її, яка енергетична цінність сипучого продукту, де і за яку ціну можна придбати цю муку в Україні.
- Це цінне з харчової точки зору вироб, сипучий склад, який виходить шляхом подрібнення рослини під красивою назвою амарант, вірніше сказати зерен цього маловідомого, але дуже цінного рослини.
- Цінується продукт, змелений з зерняток амаранту, серед споживачів головним чином за свій багатий на корисні речовини склад і невелику калорійність.
- В 100 грамах продукту міститься:
- – близько 350% незамінних амінокислот;
- – більше 17% білка;
- – до 16,5% жирів, з них більшу частину складають жири омега-6;
- – приблизно в рівних частках фосфор, необхідний для кісток, кальцій, потрібний для правильної роботи щитовидної залози, залізо, важливе для нервової системи, магній, цинк, калій, мідь і інші речовини;
- – більшість вітамінних груп, серед яких групи A, B, C, D, E;
- – клітковина;
- – флавоноїди, зокрема рутин і кверцетин;
- – приблизно 295-297 ккал.
Увага! Головна відмінна риса нашого продукту полягає в тому, що глютен амарантового борошна в собі не містить, а, як відомо, у багатьох на цей алерген непередбачувана реакція.
Харчова цінність продукту, про який йдеться в статті, дуже велика для людського організму, так як саме в цій борошні вчені виявили повну відсутність глютену і наявність великої кількості необхідних амінокислот (лізин, триптофан та ін.), вітамінів, флавоноїдів, а також мікро і макроелементів, серед яких залізо, мідь і калій.
Всего 150 грамів готового продукту можуть забезпечити людину рекомендованою медиками денною нормою корисного білка.
При цьому калорійність амарантового борошна становить не більше 300 калорій на 100 грамів. Для порівняння, та ж мука, вироблена з пшениці, має приблизно 350 калорій на 100 г.
З незапам’ятних часів наші предки вживали в їжу приготовлене з рослини амарант борошно, а все завдяки тому, що спостерігали особливу користь від споживання даного продукту. Доведена користь амарантового борошна і сучасними вченими, які проводили чимало досліджень на цей рахунок і прийшли до висновку, що борошно амаранту:
- – нормалізує в організмі холестерин;
- – усуває накопичені з роками шлаки;
- – допомагає при зниженні щільності та фортеці кінцівок, так як сприяє кращому засвоєнню кальцію, що надходить в організм з їжею;
- – збагачує людину корисними вуглеводами;
- – стабілізує рівень цукру;
- – не викликає алергічних реакцій, навіть у людей, схильних до алергій;
- – допомагає схуднути;
- – підсилює метаболізм, покращує роботу кишечника, нормалізує травлення;
- – усуває запори;
- – сприяє виведенню токсинів;
- – підвищує імунітет, саме тому головним чином корисне амарантове борошно при вагітності;
- – приводить до норми порушений менструальний цикл у жінок;
- – є лікувальним засобом в боротьбі з гемороєм;
- – служить профілактичним продуктом проти розвитку анемії, раку товстої кишки, серцево-судинних захворювань;
- – заспокоює нервову систему, підтримує працездатність головного мозку, захищає його від перенапруг;
- – відновлює красу і молодість шкіри.
Крім усього іншого, борошно з амаранту дуже корисне для очей (покращує зорові функції), печінки і судин.
Шкода
Неприємні наслідки від прийому амарантового борошна можуть наступити, якщо вживати продукт без спеціальної термообробки. У сирому вигляді дане борошно, по-перше, марне, так як вітаміни з неї і корисні речовини не засвоюються, а, по-друге, може призвести до багатьох небажаних хвороб, серед яких нетравлення, нудота та інші.
Обмежувати прийом борошна з цього рослини слід при ряді серйозних захворювань, серед яких хвороби нирок і / або жовчного міхура, травної системи, а також сильна часта печія та діарея.
Як приймати продукт
Як вже було зазначено, амарантове борошно повинно обов’язково піддаватися термічній обробці. Вживають продукт зазвичай у вигляді звичайного чаю (слід заварювати крутим окропом і настоювати близько 15 хвилин) протягом усього дня або для приготування соусів, супів, смачної випічки.
Борошно амаранту для схуднення
Як було сказано раніше, амарантове борошно є низькокалорійним продуктом у порівнянні з пшеничним або житнім борошном.
Її можна вживати не тільки спортсменам для поліпшення фізичного здоров’я, а й тим, що худнуть, як це не дивно звучить.
Вміщені в названому виробі фітонутрієнти і харчові волокна блокують холестерин, що надходить в організм з жирними продуктами, що сприяє швидкому і стабільному зниженню ваги.
Вчені довели, що включення борошна з зерен амаранту в щоденний раціон у вигляді чаю допомагає досить швидко схуднути і при цьому не відчувати депресивні стани і надмірні муки. При цьому добова норма споживання рослинного продукту при схудненні не повинна перевищувати 270 грамів.
Ризики і протипоказання: що потрібно враховувати
Амарант і вироби, виготовлені з нього, як і будь-яка інша рослина, мають ряд протипоказань при споживанні всередину.
- Не варто вживати борошно, в будь-якому її вигляді, при індивідуальній непереносимості до рослини.
- Обов’язково потрібно отримати консультацію фахівця перед споживанням продукту при виявленій холециститі, панкреатиті, камінцях у жовчному міхурі і захворюваннях нирок.
- Не потрібно зловживати рослинним продуктом при частій печії і ознаках діареї.
Рецепти приготування з амарантового борошна
Хліб з амарантового борошна
- Випічка з амарантового борошна – це не просто корисно, а й дуже смачно, і прямо зараз один з рецептів приготування хліба з вказаного борошна.
- Набір продуктів для приготування:
- – Борошно амарантове – 250 г;
- – Вода – 400 мл. (Повинна бути не холодною, кімнатної температури);
- – Дріжджі – 20 г;
- – Оливкова олія або будь-яка рослинна – 30 мл;
- – Пшеничне борошно (обов’язково використовувати в комплекті з нашим продуктом, інакше хліб не вийде) – 250-300 г;
- – Цукор і сіль – за смаком (цукру приблизно ложка їдальня, солі кілька пучок).
Техніка приготування:
- Всипати в глибоку миску цукор, додати дріжджі і половину зазначеної норми води, перемішати, вмішати ½ частину пшеничного борошна, прикрити і відставити на півгодини.
- Додати решту пшеничну муку і заготовлену амарантову (по можливості обидва продукти бажано просіяти, так хліб буде більш м’яким і повітряним), гарненько вимішати тісто, вливши в нього масло і решту воду.
- Додати сіль за смаком, ще раз перемішати, накрити миску газеткою і залишити в кімнаті або в будь-якому теплому місці на 2-3 години. Наше тісто має стати вищим як мінімум удвічі.
- Отриману масу розділити на 2 рівні частини, розкачати обидві частини у вигляді батона, викласти на теплий деко, залишити в цьому вигляді, без вкладання в духовку, ще на два або три години.
- Розігріти духовку до 60 градусів, вставити деко з продуктами, при 180 градусах випікати до красивої рум’яної щільної скоринки. Перевірити хліб можна звичайною зубочисткою. Якщо, встромивши зубочистку в підготовлюваний хліб, на ній не залишається в’язкої клейковини, виріб готовий, можна вимикати плиту і відкривати дверцята духовки!
- Випічка з амарантового борошна повинна трохи охолонути прямо в духовці з відкритими дверцятами, а потім її можна діставати і подавати на стіл.
На замітку! За бажанням в тісто при приготуванні хліба за цим рецептом можна додавати будь-які горіхи, очищені насіння соняшнику або гарбуза, кунжут, цукати.
Печиво з амарантового борошна
Список необхідних продуктів:
- 120 гр. борошна з амаранту.
- ½ чайної ложечки розпушувача для тіста.
- 50 гр. вершкового масла.
- 100 гр. цукру (за бажанням можна додати трохи менше цукрового піску і всипати з ним пакетик ванільного).
- 65 гр. кукурудзяного крохмалю.
- Одне куряче яйце.
- Трохи попередньо обсмаженого кунжуту.
Процес приготування покроково:
- Змішати борошно з крохмалем, просіяти суміш, всипати розпушувач і перемішати.
- Масло розм’якшене, але не розігріте, нарізати дрібно і додати в сухі продукти, руками (не забудьте перед цим добре помити руки) розтерти продукти в крихти.
- Цукор звичайний перемішати з ванільним, вбити яйце, міксером або блендером гарненько збити продукти до піни.
- Перекласти яєчну суміш в тісто, засипати до смаку потрібну кількість кунжутного насіння (можна кунжут не додавати взагалі), гарненько вимішати чистими руками, накрити бавовняним кухонним рушником або звичайним газетним папером і залишити на двадцять хвилин.
- Готове тісто розкачати качалкою в красивий пласт товщиною близько сантиметра.
- Зробити за допомогою склянки або звичайної чашки круглі заготовки печива. Якщо є вдома спеціальні формочки для вирізки випічки, можна використовувати їх.
- Розкласти заготовки по листу, застеленому пергаментом, залишити в кімнаті постояти близько години.
- Відправити печиво пекти в розігріту духовку до готовності. Випічку слід здійснювати при температурі не вище 180 градусів, найкраще робити печиво при 160-170 градусах. За часом знадобиться при такій температурі приблизно півгодини.
Готову випічку потрібно остудити, за бажанням прикрасити свіжими ягодами, полити медом або згущеним молоком і можна їсти.
Смачного!
Амарантове борошно: відгуки
Відгуки про прийом амарантового борошна неоднозначні, як в принципі і про будь-які інші подібні продукти. Хтось вважає, що цінність амаранту дуже велика для організму, а хтось вказує протилежне. Ознайомитися з позитивними і негативними думками про борошно із зерен амаранту та її прийомі всередину можна в інтернеті на спеціалізованих форумах.
Ціна амарантового борошна
Якщо вам потрібен цей продукт, то купити амарантове борошно торгової марки «Масляний Король» можна в перевіреному інтернет-магазині, там дуже доступні ціни, гарантія якості і зручна доставка.
Це досить популярний і затребуваний продукт в нашій країні, продається він в різному фасуванні від 100 грамів до 25 кілограмів, а його вартість в середньому становить 200-300 гривень за 1 кг.
Користь і шкода амарантового борошна. Як приймати?
Наш онлайн-калькулятор калорій враховуватиме калорійність, білки, жири і вуглеводи ваших улюблених страв і продуктів.
Деякі люди не чули про існування амарантового борошна.
Продукт містить в собі багатий склад корисних мікроелементів. Амарант – рослина, яке почали освоювати ще в стародавні часи. У сучасному світі продукт широко використовують в медицині та кулінарії. На просторах України амарант відомий як щириця.
Амарантове борошно після термічної обробки часто додають в коктейлі спортивного харчування для кращого ефекту і засвоєння мікроелементів.
Що таке борошно амаранту
- Сипучий склад виробляють з амарантових насіння, останні зовні дуже схожі на макові. Різниця в тому, що зерна щириці світліші.
- На виробництві насіння перемелюють в порошок, на виході виходить жовтуватий склад зі своєрідним ароматом. Безсумнівним плюсом продукту є те, що він не містить глютену.
- Наші предки досить часто додавали амарантові зерна в різні страви. Продукти з насінням рослини знаходили корисні якості, які зміцнювали здоров’я в цілому.
- Відомо, що амарант продовжує життя, одного разу рослина заборонили вирощувати. В даний час продукт користується все більшим попитом і популярністю.
- Тому ви без праці можете придбати амарантове борошно. На жаль, рослина не культивують на полях України, продукт постачають з-за кордону.
Користь і шкода насіння соняшнику
Склад борошна амаранту
Амарантове борошно корисне для організму, вона практично нешкідлива. Головне, не зловживати продуктом. Рослина багата:
- фосфоліпідами;
- амінокислотами;
- скваленом;
- антиоксидантами;
- холіном;
- клітковиною;
- кислотами Омега-Б;
- групою вітамінів В;
- магнієм;
- фосфором;
- марганцем;
- залізом;
- кальцієм;
- цинком;
- міддю;
- калієм;
- селеном;
- вітамінами Е, РР, А, С.
Користь борошна амаранту
- Амінокислоти. Завдяки великій кількості лізину і амінокислот в амаранті, людський організм при регулярному вживанні продукту виробляє сильну імунну систему. Вона активно перешкоджає серйозним вірусним захворюванням. Великий вміст в борошні натурального білка допомагає серцевому м’язу оновлювати тканини на клітинному рівні. Мікроелемент бере активну участь в кровотворенні, нормалізує вироблення ферментів і регулює баланс гормонального фону.
- Лізин. Амарант містить в собі по-справжньому унікальний фермент – лізин. При перетравленні різних продуктів, мікроелемент допомагає засвоювати кальцій. Якщо порівнювати звичайне борошно з пшениці і амарантовий порошок, в останньому в рази більше заліза і клітковини. Відомо, що в зернах щириці міститься в два рази більше кальцію, ніж у парному молоці.
- Сквален. Завдяки даній речовині, в організмі сповільнюються всі процеси старіння. Мікроелемент активно бере участь в утворенні нових клітин і оновленні організму в цілому.
Якщо систематично вживати борошно амаранту, організм незабаром позбудеться від шкідливого холестерину і токсинів.
Також нормалізується обмін речовин. Крім усього перерахованого вище, амарантове борошно допомагає:
- виводити застарілі шлаки;
- лікувати і профілактувати цукровий діабет;
- поліпшити кровоносні судини;
- стабілізувати артеріальний тиск;
- зміцнювати захисну оболонку організму;
- протистояти утворенню пухлин;
- омолоджувати тканини;
- зменшувати рубці;
- швидко загоювати рани;
- боротися з виразкою, колітом, цирозом, запорами, гастритом, варикозом, стенокардією;
- заповнювати недокрів’я;
- загоювати сечостатеві недуги у жінок;
- боротися з шкірними захворюваннями.
Користь і шкода какао порошку
Борошно амаранту в період лактації та вагітності
- Фахівці рекомендують включати амарантове борошно дівчатам, які виношують плід або перебувають на грудному вигодовуванні. Продукт багатий на вітамін Е та безліч інших корисних мікроелементів.
- Дієтологи і гінекологи настійно радять регулярно вживати борошно амаранту, адже в такі періоди організм потребує натуральних компонентів, які допоможуть впоратися зі стресами та авітамінозом.
- Систематичне вживання борошна в короткі терміни допоможе вам звикнути або відновитися в період годування чи виношування малюка. Амарантове борошно сприяє правильному розвитку плода і застерігає організм від патологій.
- Дівчатам, які знаходяться в положенні, досить вживати різні страви з додаванням амарантового борошна, в результаті у вас і малюка не виникне проблем зі здоров’ям.
- Вагітним жінкам рекомендується вживати випічку на основі борошна амаранту. У продукті міститься велика кількість триптофану, фермент бере активну участь у розщепленні білка та його засвоєнні.
- Як описувалося раніше, щириця допомагає утворювати нові клітини крові. У жінки у складний період нормалізується гормональний фон. Продукт діє як антидепресант.
- Склад амарантових зерен дуже схожий на материнське молоко. У період вигодовування грудьми фахівці рекомендують їсти продукти з додаванням щириці. Склад допоможе кращому виробленню молока, поліпшить його смак.
Корисність і шкода соєвого молока
Борошно амаранту для схуднення
- Якщо ви дотримуєтеся будь-якої дієти, амарантове борошно в раціоні не стане зайвим. Завдяки високому вмісту білка зміцнюється м’язова тканина, спалюються жирові прошарки.
- Завдяки цілющому складу щириці шкірний покрив після схуднення не схильний до обвисання. Амарантове борошно при систематичному вживанні надає вражаючий результат. Шкіра приходить у належний тонус і помітно підтягується.
- Борошно амаранту має ефект насичення. Ви в повній мірі отримуєте всі необхідні мікроелементи, при цьому звична порція їжі помітно скорочується. Шкода щириці практично виключена, завдяки високому вмісту клітковини в зернах продукт життєво необхідний людині.
- При регулярному вживанні амарантового борошна організм очищається від токсичних речовин. Продукт запускає і нормалізує всі обмінні процеси. В результаті відбувається природне спалювання зайвих кілограмів без шкоди для здоров’я. Рекомендована доза борошна не повинна перевищувати 270 г на добу.
Корисність арахісу для жінок
Тонкощі вживання амарантового борошна
- Продукт можна додавати в різні страви в чистому вигляді або в сукупності з пшеничним борошном. Приблизні пропорції – 3 до 1. Борошно амаранту більш клейке, також продукт менш калорійний у порівнянні з пшеничним складом.
- Якщо випікати різні страви на основі амарантового борошна, продукти виходять пишними з яскраво вираженим горіховим присмаком. Плюсом подібних виробів є те, що вони не черствіють протягом тривалого часу.
- Часто амарантове борошно додають в чистому вигляді до перших страв, соусів, молочних продуктів. В цьому випадку вам не доведеться морочитися з випічкою. Щирицю використовують в якості основи для дитячого харчування.
- Борошно амаранту включають у повсякденне харчування люди, які страждають індивідуальною непереносимістю глютену. Сипучий склад активно використовують спортсмени, його додають у коктейлі. В результаті м’язова маса швидше формується, підвищується витривалість.
- Перед вживанням борошна амаранту варто пам’ятати, що цю речовину не рекомендується вживати в сирому вигляді. Продукт заздалегідь піддається термічній обробці. Амарантове борошно потрібно протушкувати в духовці при температурі 110 градусів близько 10 хвилин.
Шкода амарантового борошна
- У сирому стані продукт містить нітрати і оксалати. Подібні ферменти надають токсичну дію на організм. З цієї причини борошно потрібно піддати тепловій обробці. При високій температурі в складі продукту розпадаються всі шкідливі компоненти, корисні ферменти при цьому зберігаються.
- Забороняється вживати борошно амаранту людям, які страждають патологією нирок і шлунка. У продукті міститься велика кількість щавлевої кислоти.
- Від незвичного аромату у деяких людей розвивається індивідуальна непереносимість. Після проби борошна організм може неправильно відреагувати на новий склад.
- Якщо у вас є будь-які хронічні недуги, категорично забороняється вживати амарантове борошно. Новий продукт може згубно позначитися на здоров’ї і загострити перебіг хвороби.
- Найчастіше протипоказання виникають при вживанні продукту в сирому вигляді. Подібне страва уповільнює обмінні процеси в організмі, корисні речовини повільно засвоюються.
- У окремих випадках щириця здатна викликати алергію, варто врахувати, що таке явище трапляється рідко. Вживайте склад з обережністю, якщо у вас холецистит, панкреатит, хвороба нирок і жовчного міхура. Амарантове борошно може спровокувати реакцію організму у вигляді рідкого стільця, печії, нудоти, нездужання.
Важливо!
Не поспішайте купувати великі обсяги амарантового борошна, почніть з пачки об’ємом 200 грам. Після того як ви переконаєтеся, що продукт вам підходить, закуповуйте більше.
Купуйте борошно з віконцем на упаковці, в такому випадку ви наочно роздивитеся структуру речовини. Пачка повинна бути виготовлена з паперових матеріалів, в поліетиленовій упаковці амарант стає прогірклим.
По можливості придбайте борошно в упаковці з зіп-замком. У цьому випадку продукт довше збережеться.
Корисність амарантового борошна незаперечна. Склад активно вживається спортсменами, вагітними та годуючими жінками. До протипоказань відноситься індивідуальна непереносимість продукту. Починайте прийом з невеликих порцій, додавайте сипучий склад у звичні страви.
Корисність і шкода чаю молочний улун
Відео: амарантове борошно – користь і шкода
5
Амарантове борошно: користь, шкода і як приймати
Амарант – це рослина, листя і зерна якого з давніх часів застосовувалися для лікування різноманітних захворювань. Згодом почали з’являтися нові зернові культури, які витіснили його. Але сьогодні люди все більше піклуються про здоров’я. І амарантове борошно знову набирає популярність.
Загальні відомості
Порошок виготовляється з амарантових зерен, які за зовнішнім виглядом нагадують макові. Відмінність полягає лише в тому, що насіння щириці набагато світліше.
На виробництві зерна перемелюють на порошок, виходить склад жовтого кольору зі специфічним запахом. Безумовною перевагою є те, що продукт не містить глютен.
У стародавні часи амарантові насіння часто використовували для приготування різних страв. Ці продукти мали корисні властивості, зміцнюючи організм в цілому.
Сьогодні продукт користується величезним попитом, тому його можна з легкістю придбати в магазині. Амарант не вирощують на полях нашої країни, насіння імпортують з-за кордону.
Користь
Позитивні властивості обумовлені багатим хімічним складом рослини. За рахунок постійного вживання цього продукту можна вирішити різні проблеми зі здоров’ям. У складі знаходяться антиоксиданти, які забезпечують захист печінки від дії токсичних речовин.
Вживання амарантового борошна рекомендується для нормалізації травлення. У складі міститься велике вміст клітковини, що є профілактикою появи запорів. Відбувається активізація перистальтики кишечника. Борошно радять вживати для очищення прямої кишки від калових мас.
Застосування продукту рекомендується для лікування різних хвороб:
- Онкологічні захворювання. У складі продукту знаходиться сквален. Це сильний імуномодулятор, з його вживанням організм збагачується киснем, що зміцнює тканини внутрішніх органів. Сквален пригнічує розвиток онкологічного процесу. Це речовина не втрачає властивостей під час термічної обробки. Амарант також радять використовувати для підвищення імунної системи.
- Ожиріння. Продукт радять вживати людям, що страждають ожирінням. Оскільки в складі знаходиться клітковина, це стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту і знижує вагу.
- Діабет. При використанні в продуктах амарантового борошна значно знижується вміст цукру в крові. Під час вживання амаранту відзначається активізація метаболізму глюкози.
- За рахунок унікальних властивостей цього порошку забезпечується боротьба з дратівливістю і стресами. При постійному вживанні можна позбутися від безсоння. Вона активує роботу мозку і рекомендується для людей з розумовою професійною діяльністю.
- У складі знаходиться вітамін А, який позитивно впливає на зорові органи.
- Шлунок простіше всмоктує жири, які є учасниками метаболізму в організмі.
- Продукт радять для людей, які перенесли операційне втручання.
- У складі борошна знаходиться залізо, яке необхідно для профілактики розвитку анемії і поліпшення роботи репродуктивної системи.
- Багато фахівців радять амарант для людей похилого віку. Використання цього продукту знижує ймовірність появи гормонального збою.
- Вживання борошна позитивно впливає на жінок під час менопаузи.
- Вплив продукту направлено на нормалізацію кров’яного тиску, тому борошно рекомендується при гіпертонії.
- У літньому віці споживання порошку необхідно для лікування інсультів.
- Для лікування варикозу також радять використовувати споживання амаранту.
- Під час атеросклерозу і стенокардії можна використовувати порошок щириці.
- При алкоголізмі найбільше страждає печінка. Для лікування цього стану хворим радять вживати страви з додаванням амарантового порошку.
- Цей лікувальний продукт має антиоксидантний ефект, що позитивно позначається на стані організму. За рахунок амарантового борошна під час її вживання рівень поганого холестерину знижується практично в 2 рази.
Шкода і протипоказання
Крім великої кількості лікувальних властивостей насіння амаранту можуть також негативно впливати на здоров’я людини.
Дане твердження в основному відноситься до прийому в їжу сирого продукту, який іноді пацієнти вживають у первісному вигляді для лікування.
Це робити забороняється, оскільки борошно призводить до порушення всмоктування корисних мікроелементів з їжі, причому в деяких випадках у продукті можуть перебувати хімікати і токсичні речовини, які гинуть під час термообробки.
У складі рослини і, відповідно, в виготовлених продуктах знаходиться щавлева кислота, вона протипоказана для пацієнтів, які страждають на хронічні хвороби нирок.
При цьому порошок може дуже сильно впливати на організм, його потрібно виключити з денного меню під час прийому медикаментозних препаратів, оскільки амарант може надавати протидію лікарських засобів.
Амарантове борошно може використовуватися як самостійно для приготування різних страв, так і одночасно з пшеничним борошном – в цьому випадку краще всього її додавати в співвідношенні 3:1. Амарантовий порошок має підвищену клейкість. На відміну від пшеничного борошна він не такий калорійний і більш дієтичний.
Здоба, виготовлена на основі порошку з амаранту, виходить пишною, має яскраво виражений горіховий присмак, не черствіє тривалий час. Пройдуть часто додають для згущення супів, соусів, у кисломолочні продукти.
Оскільки порошок має високу енергетичну цінність, його застосовують при виготовленні дитячого харчування, додають у денне меню пацієнтам, які страждають непереносимістю глютену.
Спортсменам також корисно додавати в вітамінні коктейлі амарантове борошно – це покращує формування м’язів, підвищує витривалість. Але, не забуваючи про протипоказання сирої борошна, перед прийомом необхідно провести її термообробку, висушивши в духовці 15 хвилин.
Висновок
Постійне споживання борошна з амаранту сприяє поліпшенню роботи імунної системи. Якщо ввести додавання продукту в їжу, то самопочуття значно поліпшується. Можна замінити звичайну паніровку, або додавати трохи порошку в омлет. Якщо використовувати амарант, то страви будуть не тільки смачнішими, але й набагато кориснішими.
Амарантове борошно – застосування і корисні властивості
Енергетична цінність амарантового борошна становить 298 ккал на 100 грам продукту. Загальний поживний склад борошна представлений у таблиці.
Живильні елементи | Зміст на 100 грам продукту |
Білки | 8,9 г |
Жири | 1,7 г |
Вуглеводи | 61,7 г |
Таке борошно неймовірно багате рослинними білками: вміст протеїну в продукті в кілька разів вище, ніж у звичайній пшеничній муці.
Більш того, борошно з амаранту не містить глютену і відмінно підійде для раціону людей, які страждають непереносимістю цієї речовини – целіакію.
Глікемічний індекс борошна дорівнює 35, це означає, що її вживання не призведе до різкого стрибка глюкози в крові, а значить підходить людям, що страждають на цукровий діабет.
Перелік вітамінів і цінних елементів, що містяться в мелених зернах амаранту, зазначений у таблиці.
Група речовин | Речовина | Зміст на 100 г продукту |
Вітаміни | Каротин | 0,001 мг |
Групи В | 72 мг | |
З | 4 мг | |
Е | 1,2 мг | |
РР | 0,92 мг | |
Мінеральні речовини | Калій | 506 мг |
Кальцій | 160 мг | |
Магній | 245 мг | |
Цинк | 2,85 мг | |
Селен | 19 мкг | |
Мідь | 526 мкг | |
Фосфор | 555 мг | |
Амінокислоти | Лізин | 0,745 г |
Аргінін | 1,05 г | |
Аденін | 0,790 г | |
Триптофан | 0,181 г | |
Жирні кислоти | Лінолева | 2,73 г |
Олеїнова | 1,65 г | |
Ліноленова | 0,04 г |
Корисні властивості борошна з амаранту
Існує кілька причин, за якими борошно з цього насіння так високо цінується. По-перше, наявність в ній унікально активної речовини – сквалена. Клінічні дослідження підтверджують антиканцерогенну та зміцнюючу дію цієї речовини на організм людини. Потрапляючи в кров, сквален покращує клітинне дихання і прискорює синтез цінних мікроелементів в органах.
По-друге, незамінна амінокислота лізин в складі борошна має противірусну і загоює на можливі пошкодження в організмі і сприяє кращому засвоєнню білка. Концентрація цієї амінокислоти в амаранті в кілька разів вище, ніж у пшениці.
По-третє, фосфоліпіди і вітамін Е надають могутню антиоксидантну дію на системи внутрішніх органів і відповідають за підтримання імунітету.
Протипоказання
Основними протипоказаннями до вживання амарантового борошна є жовчокам’яна хвороба, а також ниркова недостатність і хронічні захворювання печінки.
Почати приймати подрібнені зерна слід потроху: не більше 15-20 грам в один день. При різкому збільшенні порцій існує ризик порушення травлення і виникнення алергічних реакцій.
Варіанти застосування
В даний час кожен може дозволити собі збагатити повсякденний звичний раціон амарантовим борошном. Його застосування в кулінарії не тільки наділить страви приємним горіховим смаком і корисними властивостями самого амаранту, але й продовжить свіжість хліба і випічки, не дозволяючи їм швидко почерствіти. Для цього навіть не потрібно повністю замінювати пшеничне борошно на амарантове, достатньо буде замінити лише третину. За власним бажанням і смаковими уподобаннями можна змінювати пропорцію. Також борошно можна додавати у вже готові каші, смузі та змішувати з паніруванням для смаження м’ясних і рибних страв. Існує безліч рецептів з використанням перемеленого насіння амаранту, наприклад, рецепт приготування хліба. Для домашнього ароматного хліба будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Пшеничне або житнє борошно – 300 грам
- Амарантове борошно – 80-100 грам
- Суха клітковина або висівки – 20 грам
- Вода – 300 мл
- Рослинна нерафінована олія (оливкова, кунжутна, льняна) – 4 столові ложки
- Сухі дріжджі – 3 чайних ложки
- Цукор – 1 столова ложка
- Сіль – 1 чайна ложка
Приготування:
- Змішайте сухі інгредієнти і приготуйте дріжджі в теплій воді.
- Поступово вводьте сухі інгредієнти в воду, додайте дріжджі і рослинну олію.
- Замісіть тісто, сформуйте кулю, помістіть кулю в глибокий посуд, накрийте посуд вологим рушником і приберіть у тепле місце на кілька годин. Протягом цього часу тісто має збільшитися мінімум в два рази.
- Помістіть тісто в форму і випікайте хліб при температурі 200 градусів до утворення рум’яної твердої скоринки.