Баранячий жир: користь і шкода, лікувальні властивості, відгуки, застосування

Баранина і баранячий жир популярні у східних країнах, але у нас не так поширені. Не всі знають, що курдюк (баранячий жир) має чимало корисних властивостей і може використовуватися при захворюваннях органів дихання і кашлі так само, як і борсуковий.
Корисні властивості баранячого жиру
Курдючне сало барана практично на 100% складається з жирів, серед яких є Омега-3, що пригнічує запальні процеси і стимулює імунітет. До його складу входять вітаміни D, E і B4. Він схожий за складом з людським жировим прошарком і має відмінну проникаючу здатність, що робить його корисним в косметичних засобах і розтираннях.
Він легко засвоюється організмом і містить не так вже й багато холестерину. Жирні кислоти і стероли, що входять до його складу, потрібні для нормальної роботи репродуктивної системи. Це дуже калорійний продукт, навіть при вживанні в невеликій кількості, він додасть сил у період хвороби. Продукт підсилює кровообіг, сприяє відходженню мокротиння.
Негативні властивості баранячого жиру
При проблемах зі здоров’ям слід отримати консультацію лікаря щодо допустимості лікування за допомогою цього засобу. У ньому є холестерин і жири, які важко перетравлюються травною системою, він дуже калорійний.
- Баранячий жир має для дорослих такі протипоказання:
- загострення хвороб шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба) і панкреатиту;
- атеросклероз, ішемічна хвороба серця і тромбофлебіт;
- захворювання нирок, печінки і жовчного міхура;
- ожиріння;
- індивідуальна непереносимість.
Зовнішнє застосування для лікування
Баранячий жир при кашлі може застосовуватися зовнішньо у вигляді компресів і розтирань. Він здатний зберігати тепло і підсилювати кровообіг в області використання.
Компреси
При кашлі можна робити компреси на груди або спину. Для цього слід розтопити порізані шматочки курдюка і змочити жиром шматок марлі, складеної вчетверо.
Потім компрес потрібно покласти на область спини (грудей), а зверху накрити рушником або ковдрою. Найкраще робити процедуру перед сном і залишати компрес на ніч. Курс лікування становить 3-4 дні.
Розтирання
Замість компресів можна розтирати груди і спину курдюком. Його слід розтопити і розтирати зазначені місця від 10 до 20 хвилин. Потім їх потрібно вкрити плівкою з поліетилену і закутатися в ковдру. Цю процедуру також слід робити на ніч.
Внутрішнє застосування
Даний продукт отримав широке внутрішнє застосування. Його широко використовують в кулінарії при приготуванні перших і м’ясних страв, а також в лікувальних цілях.
Показання до застосування
Курдючний жир можна використовувати всередину при різних проблемах зі здоров’ям:
- Для лікування кашлю. Він допомагає відкашляти мокроту при прийомі всередину. Для цього баранячий жир додають у гаряче питво (чай, молоко, трав’яні настої, бульйони). Змішаний з молоком продукт добре допомагає курцям очистити легені від шкідливих елементів.
- Для покращення імунітету під час зимового періоду. Він запобігає появі простудних захворювань органів дихання.
- При дистрофії і для додання сил після навантажень або слабкості внаслідок хвороби.
- Існує думка, що курдюк при включенні його в раціон харчування допомагає довше зберігати молодість.
Однак у вживанні цього продукту існують деякі заходи. Їм не варто захоплюватися при хворобах нирок, печінки і жовчного міхура. Зловживання такою їжею може негативно позначитися на судинах і вазі. Цей висококалорійний продукт слід з обережністю приймати всередину людям, що обмежують калорійність їжі.
Остиглий курдючний жир є важкою їжею для шлунку, тому вживати його рекомендується в гарячому вигляді і невеликими дозуваннями, на стадії ремісії захворювань шлунково-кишкового тракту або при їх відсутності. Крім цього, може виникнути індивідуальна непереносимість цього продукту.
Важливо! Слід зазначити, що алергічні реакції на цей продукт зустрічаються вкрай рідко. Зазвичай алергію викликають мед і молоко, що входять до складу цілющих напоїв з баранячим жиром.
Прості рецепти
Жир баранчика при бронхітах, запаленні легенів рекомендують додавати в гаряче питво. Однак його не можна використовувати при високій температурі тіла. Спочатку її слід знизити жарознижуючим засобом.
З молоком
Розглянемо простий рецепт напою з молоком. Для його приготування знадобляться такі інгредієнти:
- баранячий жир – 1 ч. л.;
- молоко – 1 ст.;
- мед – 2 ч. л.
Покрокова інструкція приготування:
- Молоко нагрівають до теплого стану і розчиняють в ньому 1 ч. л. баранячого жиру.
- Для смаку і посилення ефекту додають пару ложок меду.
Цей засіб добре допомагає від кашлю – при бронхітах, застуді, а також завзятим курцям. Поєднання складових цього пиття сприяє виведенню мокротиння, токсинів.
З чаєм
Пропонуємо ще один рецепт корисного напою, де замість молока використовується чай. Приготуйте наступні інгредієнти:
- баранячий жир – 1 ч. л.;
- чай зелений – 1 ст.;
- мед – 2 ч. л.
Вам буде цікаво дізнатися, як можна вживати овече молоко з користю.
Покрокова інструкція приготування:
- Заварити зелений чай. Замість нього можна зробити трав’яний збір.
- Розчинити в гарячому напої 1 ч. л. жиру.
- У напій для смаку додати мед (можна малинове варення) для посилення ефекту і додання смаку.
Такий напій рекомендують пити протягом не менше 2-3 днів.
Застосування дітям
При застосуванні баранячого сала для лікування дітей існують свої особливості і обмеження.
Вікові обмеження
Зовнішньо використовувати розтоплений курдюк у вигляді розтирань і компресів можна навіть немовлятам, а ось вживання продукту в чистому вигляді дітям не рекомендують, оскільки це може негативно вплинути на обмін речовин. При кашлі вживати цей продукт дітям з 5 років можна у вигляді різних сумішей з іншими компонентами – молоком або чаєм.
Особливості застосування
Баранячий жир корисний для внутрішнього застосування і розігріває організм зсередини, але неприємний на запах і смак. Малюки не люблять це засіб, тому, щоб поліпшити його смакові якості, потрібно до лікувального пиття додати якийсь продукт з сильним приємним смаком. А ще бажано купувати курдюк молодого баранчика, у якого не так виражені смак і запах.
Дізнайтеся, як за допомогою баранячого жиру вилікувати кашель у маленької дитини.
Дитині у віці старше 5 років можна приготувати від сильного кашлю таку суміш: подрібнити і перетерти 5 середніх листочків лікувального алое, додати по 200 г меду і розтопленого курдюка. Даний продукт слід зберігати в холодильнику і приймати всередину по 1 ст. л. 3 рази на день.
- Для дітей фахівці рекомендують прийом курдюка в такому вигляді:
- підігріти молоко, розтопивши в ньому 1 ч. л. цього продукту, і давати малюкові як питво при кашлі;
- розчинити жир в гарячому чаї з додаванням малини або смородини, м’яти, меду, скибочки лимона, які згладять непривабливий запах і смак;
- можна зробити картопляне пюре і замість вершкового масла додати ложечку цього засобу;
- додати в суп разом з петрушкою і кропом.
З цього лікувального засобу можна також зробити компрес для дитини, який добре допомагає від кашлю. Навіть маленьким діткам при застуді з кашлем можна робити розтирання в області грудей із застосуванням даного компонента, уникаючи області знаходження серцевого м’яза.
- Для дітей існують певні протипоказання щодо вживання курдюка:
- алергічні реакції та індивідуальна непереносимість;
- ниркова недостатність;
- хвороби печінки і жовчного міхура;
- проблеми з травленням (гастрит, виразкова хвороба, панкреатит).
Важливо! Баранячий жир допомагає подолати хворобу, але не є панацеєю, тому необхідно при хворобі дитини отримати консультацію у лікаря-педіатра з приводу поєднання лікарських препаратів і даного засобу.
Баранячий жир здатний поліпшити стан здоров’я при кашлі і захворюваннях органів дихання. Його зовнішнє застосування не має протипоказань, на відміну від внутрішнього. Його можна застосовувати всередину дітям не молодше 5 років, замаскувавши його специфічний смак різними добавками.
Користь і шкода баранячого жиру
Баранячий жир — унікальний харчовий продукт. Дуже поширений в кулінарії Кавказу і Середньої Азії, становить основу багатьох східних м’ясних страв. Продукт добувають шляхом перетоплювання нутряного жиру різних порід овець.
У нього специфічний запах, тому використовуйте виключно свіжий продукт вищих сортів.
Склад
Дивовижні лікувальні властивості баранячого жиру визначаються особливим складом. Топлене сало добре засвоюється, включає в себе багато жирних кислот, полівітаміни, а також бета-каротин, що захищає організм від радіаційного опромінення.
Баранячий жир містить залізо, фосфор, цинк, кальцій, які є дуже корисними для нашого організму, а також інші важливі для нормального обміну речовин елементи: вітаміни В1, Е, жирні кислоти.
Користь топленого сала барана полягає у високій калорійності. Продукт містить майже 900 калорій на кожні 100 грам. Якщо ви хочете набрати вагу, включіть страви з баранини в свій раціон.
Користь і застосування
Топлене сало баранів є об’єктом спору дієтологів. Одні стверджують, що вживання їх жиру в їжу корисно, інші бачать в ньому зло.
Користь жиру для людини в тому, що він:
- прекрасно засвоюється;
- надає енергію, підвищує імунітет;
- швидко загоює рани;
- покращує мозкову і кровоносну діяльність;
- є відмінним засобом лікування застуди, кашлю;
- допомагає при хворих суглобах.
У народній медицині
У народній медицині давно використовується баранячий жир в якості відмінного засобу при пошкодженнях шкіри, простудних захворюваннях, болях в кінцівках і суглобах.
Лікарі рекомендують при застуді і легеневих захворюваннях розтирати тіло теплим курдючним салом.
Розтерши тіло, потрібно укутати теплим ковдрою на всю ніч. Для прогрівання розтирання проводьте два-три дні поспіль. При серйозній простуді і глибокому кашлі цілителі радять розтирання поєднувати з внутрішнім вживанням сального продукту перед сном, шляхом додавання в молоко однієї-двох столових ложок жиру.
При запаленні легенів можна зробити компреси і вживати всередину з теплим молоком і медом. Для профілактики простудних захворювань використовують трав’яні настойки і чаї з додаванням чайної ложки топленого продукту.
Для хворих, які страждають варикозним розширенням вен, бараняче сало застосовують так: нарізати сальний продукт на маленькі шматочки, прикласти до хворого місця, добре обмотати вовняною хусткою. Робіть щодня 2 компреси. Через два тижні вени будуть випирати менше і перестануть хворіти.
Пов’язки з баранячим жиром добре допомагають при ломоті суглобів, через два-три дні знімають біль.
Правильне застосування теплого жиру покращує кровообіг і зміцнює імунітет, захищає організм від зовнішніх подразників. Також лікують різноманітні рани, опіки, хвороби суглобів і кісток.
Продукт є основою препаратів, які лікують безпліддя, підвищують чоловічу силу і потенцію.
У косметології
Баранячий жир широко застосовується світовими брендами в косметологічній індустрії, як основа кремів, шампунів і бальзамів. Користь полягає в омолодженні шкіри. Відомі креми на його основі, які розгладжують зморшки і захищають обличчя і руки в зимовий час.
У кулінарії
Топлене сало і жир барана застосовується в національних кухнях Сходу. Такі страви, як узбецький плов або самса, просто неможливо уявити без курдючного жиру.
Страви, приготовані на відкритому вогні, з додаванням баранини, курдючного жиру, з гарніром з тушкованих овочів мають незабутній смак.
Існує безліч рецептів приготування шашлику, супів, печеня з попереднім обмазуванням м’яса курдючним жиром. Навіть омлет або смажена картопля, приготовані на курдюці, стануть оригінальним на вашому столі.
Шкода
Які існують протипоказання до вживання? Продукт містить холестерин, при підвищеній кислотності, захворюваннях печінки і серцево-судинної системи, виразці шлунка, нирковій недостатності баранячий жир шкідливий вашому організму.
- Радимо почитати: шкода і користь жирів
Будь жир містить холестерин, в баранячому жирі кількість становить 109 мг на 100 г продукту. Тому якщо у вас проблеми з надлишковою вагою, порадьтеся з дієтологом, чи можна вживати страви з баранини.
Ваш відгук на цю статтю: (1 082)
Баранячий жир: користь і шкода
Сучасна медицина не стоїть на місці. Щороку з’являються нові ліки, вітаміни, а також способи боротьби із захворюваннями на різних етапах прояву. Але ніщо не виникає з повітря. Всі нинішні пігулки засновані на багаторічних дослідженнях і практиках попередників, які не нехтували народною медициною.
Користь і шкода жиру барана
На сьогоднішній день важко уявити, щоб мама лікувала свою дитину від кашлю, використовуючи для цього баранячий жир. Але на ділі застосування цього продукту охоплює більшу частину нашого життя, ніж можна уявити, починаючи від народної медицини і закінчуючи косметичними засобами.
Що собою являє
Курдюк, або бараняче сало, являє собою жирове відкладення в районі хвоста у баранів певної породи, яке має свої певні корисні властивості. На відміну від жирів інших тварин, баранячий справжній жир містить 97%, решта займає вода.
При цьому насиченість досягає мало не в рази більше, ніж в яловичому і свинячому салі, через що баранячий свіжий жир більш затребуваний в бідних країнах. Крім цього, він володіє безліччю полівітамінів, бета-кератин, залізо, цинк і вітаміни групи А, В1 і Е.
Також не має протипоказань для людей, які страждають від підвищеного тиску.
Курдюк баранячий
Баранячий жир представлений трьома сортами, що використовуються для приготування їжі і виробництва різних товарів.
- Вищий сорт баранячого корисного жиру проводиться з певного виду курдючних баранів. Зовнішні властивості: твердий сорт чисто-білого кольору, в деяких випадках допустимо жовтуватий відтінок, при розтоплюванні стає прозорим. Входить до складу м’ясних виробів.
- Перший сорт. Його твердість аналогічна показникам вищого сорту, в деяких випадках допускається сіруватий колір, при розтоплюванні баранячий лікувальний жир стає прозорим, зроблений з сала-сирцю (внутрішніх органів).
- Другий сорт виготовляється тільки для звичайного сала. У розплавленому стані виділяється мутний осад, може мати запах.
На освіту курдюка у барана йде в 2, а то і в 3 рази більше енергії, ніж на формування білка, тобто чистого м’яса. Також баранячий жир більше цінується народностями, які відмовилися від вживання свинини (наприклад, у мусульман і євреїв).
Якісні характеристики
Чи приносить баранячий жир якусь користь? Як і будь-який жир, баранячий курдюк (жир) є об’єктом спору багатьох дієтологів. Чи варто використовувати його для лікування? Чи не постраждає печінка?
Більшість дотримуються думки, що вживання і використання його позитивно впливає на:
- зниження болю в суглобах і кістках;
- імунітет;
- підтримання пружності шкіри обличчя;
- профілактику застуди і бронхіальних захворювань, варикозу;
- кровоносну і мозкову активність;
- інтенсивність загоєння ран;
- потенцію;
- лікування безпліддя в складі відповідних препаратів.
Однак баранячий жир категорично варто виключити зі свого харчування людям, які мають протипоказання, оскільки це може лише погіршити ситуацію. Робити лікувальні процедури допускається лише після консультації з лікарем.
Від баранячого жиру слід відмовитися і шукати іншу альтернативу лікування тим, хто схильний до:
- виразкових хвороб;
- проблемам з печінкою, нирками чи жовчним міхуром;
- серцево-судинних захворювань;
- гастриту;
- атеросклерозу або тромбофлебіту;
- індивідуальної непереносимості.
Використання
Як правильно використовувати баранячий жир? Профілактика та експлуатація цього продукту в народній медицині дуже різнобічні. Його можна використовувати для лікування застуди, бронхіальних хвороб, опіків, саден тощо.
У холодну пору року можна легко підхопити різні простудні та вірусні захворювання, що супроводжуються кашлем.
Особливістю баранячого сала є велика кількість вітамінів, насичених кислот і корисних речовин, які допомагають підтримувати тіло в тонусі без ризику передозування.
Баранячий курдюк містить вітаміни.
Баранячий жир має цінний набір поживних речовин, які використовуються в косметичних засобах. Особливо часто його можна зустріти в складі кремів, шампунів, бальзамів для волосся. Основна властивість жиру – зволожувати і насичувати шкіру голови і обличчя необхідними вітамінами для запобігання лущення, випадання волосся і розгладження зморшок.
У кулінарії курдючний жир застосовується переважно в національних стравах Сходу. На ньому смажать м’ясні та овочеві страви, роблять випічку і навіть додають в чай, щоб зігрітися і отримати заряд бадьорості.
Терапія легеневих захворювань
У народній медицині існує 2 методи боротьби з кашлем або бронхітом: внутрішнє і зовнішнє застосування. Топлений баранячий жир є перевіреним засобом лікування протягом багатьох поколінь. Для його приготування достатньо взяти всього 1 ложку жиру і склянку теплого молока.
Цей напій полегшує біль у горлі і сприяє розрідженню слизу. Також він допомагає завзятим курцям, усуваючи кашель і очищаючи легені.
Недолік цього диво-засобу полягає в його специфічному запаху і смаку, але з ним можна експериментувати, додаючи мед або замінюючи молоко різними трав’яними настоянками і чаями, так що приймати напій буде одне задоволення.
Другий метод лікування підходить навіть для дітей грудного віку, адже він не завдасть шкоди смаковим рецепторам. Рекомендується при бронхіті та інших легеневих захворюваннях розтирати тіло теплим баранячим салом. Повторювати процедуру необхідно протягом 3-5 днів.
Після нанесення даної субстанції на тіло, потрібно накритися теплою ковдрою на деякий час. При цьому слід уникати перегрівання. Під час втирання теплого жиру в шкіру грудей і спини пори відкриваються, і починається процес рясного теплообміну.
Також цей спосіб корисний тим, кого мучать болі в кінцівках і суглобах.
Баранячий жир – це унікальний продукт, що поєднує в собі величезну кількість корисних властивостей і призначень, тому, вживаючи його в їжу, ми не лише насичуємо організм необхідними мікроелементами, але і забезпечуємо захист від небажаних факторів у майбутньому. Традиційна медицина, природно, не схвалює такого альтернативного методу лікування, але офіційно це не заборонено. Природно, можна підтримувати своє здоров’я за допомогою народної медицини, але головне – не перестаратися.
Баранячий жир: вживання жиру, користь і шкода
Найчастіше в їжу баранячий жир застосовується в стравах східної і кавказької кухні. Для європейської кухні цей продукт – рідкість.
Отримують його або з особливого сального «мішка» (курдюка), який є у спеціальних курдючних порід овець, або з внутрішнього сала туші вівці.
З приводу жирів тваринного походження ведеться багато суперечок. Одні фахівці постійно говорять про їх безперечну користь, інші ж вважають їх мало не отрутою. Як завжди в таких випадках, істина знаходиться десь посередині. Так у чому користь і шкода баранячого жиру?
Баранячий жир: Користь і шкода
У роздрібному продажу можна зустріти баранячий жир трьох сортів:
- вищий сорт. Цей продукт отримують у результаті перетоплювання свіжого внутрішнього або курдючного баранячого сала добірної якості. Готовий жир вищого сорту – твердої консистенції і білого кольору (хоча допустима невелика жовтувата). Якщо його розплавити, він стане абсолютно прозорим;
- перший сорт. Такий жир готують з сала-сирцю високої якості. Колір готового продукту – сіруватий або зеленуватий, а якщо розтопити – прозорий;
- другий сорт. Такий жир також роблять з сала-сирцю досить хорошого якості. Якщо його розплавити – може з’явитися невелика муть.
Цей продукт має свій, неповторний специфічний баранячий запах і смак. Жири першого і другого сортів на смак схожі на підсмажені шкварки.
У чому користь баранячого жиру?
По-перше, цей продукт містить багато насичених жирних кислот, що викликає найзапекліші суперечки з приводу його корисності для організму.
Багато фахівців стверджують, що насичені жири дуже шкідливі. Однак варто зазначити, що в невеликих кількостях вони не тільки корисні, але й життєво необхідні для нормальної роботи організму людини.
Їх відсутність або недолік порушують синтез деяких видів гормонів (наприклад, статевих).
Вегетаріанці та люди, які постійно дотримуються дієти, повністю виключають ці речовини зі свого раціону, що може привести до безпліддя у жінок і до імпотенції у чоловіків.
По-друге, баранячий жир є найменш обтяжливим для організму серед інших тваринних жирів.
Його вживання не створює навантаження на органи травлення. А в деяких східних країнах вважають, що розтоплений курдючний жир здатен продовжити молодість людини.
По-третє, цей продукт – висококалорійний. Навіть у невеликих кількостях він викликає у людини відчуття насичення і швидко заповнює енергетичний запас.
По-четверте, баранячий жир багатий вітаміном А, який вкрай важливий у процесах жирового і білкового обміну, а також активно допомагає роботі зорових аналізаторів і необхідний для нормальної роботи імунної системи.
По-п’яте, такий жир є гарним природним антиоксидантом.
Його помірне споживання позитивно впливає на процеси кровообігу і природну регенерацію тканин.
По-шосте, вживати курдючне сало рекомендовано людям, чия робота пов’язана з активною розумовою діяльністю.
Висока концентрація в цьому продукті вітаміну B1 уповільнює старіння мозкових клітин, що дає можливість зберегти концентрацію уваги і хорошу пам’ять до самих похилого віку.
По-сьоме, баранячий жир позитивно позначається на красі волосся, шкіри та нігтів.
Як вже було сказано вище, вживання цього сала дозволяє прискорити регенерацію всіх рівнів тканин, що дозволяє організму своєчасно оновлювати клітини і захищатися від шкідливого впливу ультрафіолетових променів.
І, нарешті, останній аргумент на користь цього цінного продукту. Топлений курдючний жир містить приблизно половину всіх необхідних мононенасичених жирних кислот, таких як Омега-9.
Ця речовина активно бере участь в побудові клітинних мембран і виступає в якості потужного енергетичного джерела для нормальної роботи людського організму.
Бараняче сало і народна медицина
Цей жир активно застосовується як народне зовнішній засіб. З його допомогою успішно лікують різного роду порізи, садна, опіки та інші не гнояться пошкодження. Застосовують його і для лікування облисіння.
Також народні методи радять вживати цей продукт у випадках, коли спостерігається порушення нормального жирового обміну і печінкова дистрофія. І це далеко не все:
Ще по темі: Характеристики білих овець
- цей жир приносить загальне полегшення при застудах. Його застосовують як ліки проти хронічних бронхітів, їм лікують тривалий сухий кашель. З цими цілями попередньо розтоплений баранячий жир втирають в груди і спину хворого, після чого намазані місця накривають поліетиленовою плівкою і загортають теплою тканиною. Зазвичай такі процедури роблять перед сном. Позитивний ефект досягається навіть після однієї такої процедури. Лікувати застуду курдючним жиром можна навіть у дітей, так як він робить глибоке прогріваюче дію і зовсім не алергійний;
- зовнішнє застосування зазвичай поєднують з прийомом продукту всередину. Для цього одну столову ложку сала барана розтоплюють і змішують з однією склянкою теплого молока. Приймати слід перед сном. Три-п’ять прийомів дозволяють повністю вилікувати кашель;
- допомагає баранячий жир і від жировик. Він розтоплюється в чайній ложці, потім охолоджується, і отриманим продуктом змащується жировик. Проводять процедуру щодня до повного зникнення опуклості;
- їм також лікують таке неприємне захворювання, як п’яткова шпора. Для цього одне сире яйце разом зі шкаралупою перемішують зі ста грамами курдючного жиру з додаванням ста грамів оцтової есенції. Отриману суміш ставлять у темне місце на одну добу. Після чого в ній змочують марлю і прикладають до шпори. Фіксують пов’язку за допомогою звичайного носка. Найкраще ставити такий компрес на ніч. Через сім днів п’яти знову стануть гладкими і м’якими;
- застосовують баранячий жир і для лікування варикозу. Для цього його ріжуть на тонкі скибочки, які потім прикладають до болючих ділянок і фіксують пов’язкою. Міняють жир один раз в день. Ефект досягається приблизно через місяць після початку терапії;
- також добре топлене сало допомагає від суглобових болів. Застосування – нічні компреси. Теплим розтопленим продуктом обмазують хворе місце і загортають теплою тканиною.
Основними лікувальними властивостями баранячого сала є: зігріваючий і прогріваючий ефект; прискорення регенерації тканин, поліпшення кровообігу, знеболюючий ефект.
Все це давно випробувано нашими предками і допомагає досі.
У чому шкідливість цього продукту?
Баранячий жир, як і будь-які інші тваринні жири, містить холестерин. Тому надмірне вживання його в їжу може призвести до утворення холестеринових бляшок і, як наслідок, до закупорювання судин. А це значно підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Особливо обережним при вживанні курдючного сала слід бути людям, у яких є будь-які захворювання травного тракту.
Не варто вживати його хворим з виразковими патологіями, гастритами і при підвищеній кислотності. Також не варто ризикувати хворим з діагнозом атеросклероз, а також з печінковими або нирковими захворюваннями і з хворобами жовчного міхура.
У будь-якому випадку, при вживанні цього цінного продукту головне – знати міру. І тоді баранячий жир стане не тільки хорошим доповненням до повноцінного живильного раціону, але й допоможе зберегти здоров’я на довгі роки.
Користь цього жирового відкладення обумовлена його оптимальним поєднанням з іншими компонентами, а також як часто і в яких пропорціях його збираються використовувати. Баранячий жир позитивно впливає в наступних ситуаціях:
- При загостренні простудних захворювань. Рекомендується використовувати у вигляді зігріваючих компресів як дорослим, так і дітям при бронхіті, тривалому сухому кашлі та інших захворюваннях дихальних шляхів. Для більш ефективного впливу слід приймати як ліки всередину.
- Відновлення гормонального балансу. Під час клімаксу, безпліддя, при нервових зриви, безсонні, стресах корисно вживання продукту в невеликих кількостях. Що входить до складу жиру природний холестерин, допомагає відновити гормональні збої.
- Джерело енергії. Калорійність і поживність жиру корисна для спортсменів, а також людей, що займаються важкою фізичною роботою. Він допомагає усунути почуття голоду та відновити фізичну активність.
- Природний антиоксидант. Ще в давні часи східні народи вірили, що баранячий жир продовжує молодість. Розтоплене засіб наносять на уражені ділянки шкіри, а також втирають як живильний засіб для додання шкірі пружності і гладкості. Корисно воно і при обмороженнях або сухості шкіри.
- Нормалізація цукру в крові. Рекомендується вживати курдючний жир людям, хворим на цукровий діабет для стимулювання роботи підшлункової залози.
- Зміцнення імунітету. Вітаміни та корисні елементи, що входять до складу, беруть участь в обміні речовин, покращують стан шкіри, волосся, нігтів, стимулюють імунну систему організму.
- При дієтах. Баранячий жир додають у страви як дієтичний продукт для відновлення сил людям, що перенесли важкі операції, при виснаженнях.
Замороження розтопленого баранячого жиру ніяк не впливає на його корисні властивості. У такому стані він може зберігатися близько 4-х місяців.
Шкідливі властивості баранячого курдюка
Вживання курдючного жиру в великих кількостях може зробити шкідливий вплив на організм:
- Як і будь-який інший тваринний жир, баранячий курдюк — продукт з високою калорійністю. Його не рекомендується вживати людям з надмірною вагою, а також дотримуються правильного або дієтичного харчування.
- Високе вміст холестерину сприяє утворенню бляшок холестеринів і закупорки судин. Особливо високий ризик у людей, схильних до серцево-судинних захворювань.
- Виключити з раціону жир рекомендується при хворобах шлунка: гастриту, коліту, підвищеної кислотності, виразкових патологіях.
- У зоні ризику опиняються хворі атеросклерозом, з патологіями печінки, жовчного міхура, проблемами з відтоком жовчі.
- При використанні продукту як косметичного засобу у деяких людей може проявитися алергічна реакція. Тому перед застосуванням варто проконсультуватися з дерматологом або іншим фахівцем.
Поради
- Для приготування страви або використання продукту в якості добавки краще використовувати курдюк молодого барана. Він має тверду структуру білого або злегка жовтуватого кольору, без м’ясних вкраплень, з ненав’язливим баранячим запахом. Після розтоплення жир стає прозорим, без осаду.
- Для виготовлення компресу від кашлю баранячий жир треба розтопити і змочити в ньому складену в декілька шарів марлю або м’яку тканину. Потім покласти компрес на область легенів або спину, накрити рушником для прогрівання.
- Ще один вид компресу роблять при жировиках, коли інші методи не допомогли. У цьому випадку продукт в теплому вигляді наносять на уражену ділянку і накривають пов’язкою. Знімають після повного остигання засобу.
- Щоб позбутися від сухого кашлю, можна застосовувати курдючний жир всередину. Для цього необхідно додати одну столову ложку продукту в тепле молоко і дати йому розчинитися. Таке поєднання може сподобатися не всім, але результат не змусить себе чекати.
Висновок
Баранячий курдюк — незвичайний продукт, який широко поширений у східних народів. На його основі готують манти, пельмені, плов і інші м’ясні страви.
Не мало важливо його значення в народній медицині. Курдючний жир вживають всередину як ефективний засіб від кашлю.
Ефективний він і при деяких шкірних захворюваннях, однак перед застосуванням варто проконсультуватися з фахівцем.
Користь і шкода курдючного жиру
Курдюк — жирове відкладення у вигляді мішка в задній частині туші (на крижах і на перших 3-4 хребцях від хвоста) баранів особливої породи. Ціна курдюка завжди дорожча, ніж м’якоть тварини.
Курдючний жир і нутряне сало не одне і те ж. Специфічна особливість баранячого жиру — тугоплавкість (температура плавлення 50°C) і своєрідний запах, але курдюк більш легкоплавкий з приємним ароматом і смаком.
Склад
Енергетична цінність 100г курдючного жиру — 897,3 кКал і повна відсутність білків і вуглеводів. Продукт містить масу корисних елементів.
Користь і шкода жиру нерідко стають темою для обговорень між прихильниками і противниками продукту, адже він виступає як помічником для людини, так і справжнім шкідником.
Користь
Завдяки величезному ряду корисних властивостей такий жир активно застосовується любителями кулінарних шедеврів, медичним персоналом, працівниками косметичної індустрії та домогосподарками для проведення процедур підтримки краси. Широке застосування він заслужив недарма, курдюк:
- легко засвоюється;
- не навантажує травну систему;
- тримає в нормі рівень холестерину;
- служить антиоксидантом;
- підтримує гормональний баланс;
- позитивно позначається на кровообігу;
- впливає на засвоєння вітамінів.
При вживанні жиру спостерігається така користь, як поліпшення пам’яті, підвищення працездатності, підняття настрою та гарного самопочуття. Насичені жирні кислоти, що містяться в продукті, підвищують потенцію у чоловіків і лікують безпліддя у жінок. Жир підтримує і зміцнює загальний імунітет.
Шкода – чи є він?
Курдючний жир — натуральний гіпоалергенний продукт і здатний завдати шкоди лише при індивідуальній непереносимості, передозуванні або при наявності певних захворювань. У групі ризику знаходяться люди, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, що мають проблеми з печінкою, нирками й жовчним міхуром.
Від вживання баранячого жиру краще відмовитися, якщо спостерігається збій травної системи або турбує підвищена кислотність.
Невелика частка холестерину (109 мг / 100 г) також може негативно впливати при вживанні продукту в необмеженій кількості. При захопленні жиром утворюються холестеринові бляшки, відбувається засмічення судин, що в подальшому провокує виникнення серцево-судинних захворювань.
Способи застосування
Противники вживання курдючного жиру посилаються на його високу калорійність. Як не дивно, продукт активно використовується в дієтах і бере участь у виготовленні препаратів для корекції фігури. Вживання частки жиру на тлі основного раціону незначне, але це не заважає йому все одно притупляти почуття голоду, поповнювати запас енергії і піднімати настрій.
В їжу
З використанням курдючного жиру готують смачні, поживні і корисні для здоров’я страви. Не одне покоління кавказьких народів зросло на ньому, наочним прикладом показуючи, як велика його користь.
Широкі можливості використання жиру в перших, других стравах і навіть десертах. Киргизи і казахи топлений курдюк додають в солоний чай. Такий екзотичний напій на любителя, але, між іншим, він відмінно відновлює сили, підвищує витривалість організму і зігріває в зимові холоди.
Для краси шкіри і волосся
Косметичні компанії світового рівня активно використовують курдючний жир для розробки дієвих косметичних препаратів. Креми на його основі омолоджують шкіру, роблять її гладкою і сяючою.
Після прийняття ванни можна намазати їм тіло. Він легко засвоюється, постачаючи в шкіру корисні речовини. Після таких процедур шкіра буде як у немовляти — бархатистою і ніжною.
Підліткам і людям з проблемною шкірою він допомагає позбутися від жировик. Розтоплюється невелику кількість сировини, потім охолоджується до кімнатної температури і змащуються проблемні ділянки шкіри. Курс лікування індивідуальний і у кожного займає різний період часу в залежності від ступеня занедбаності проблеми.
Для омолодження, оздоровлення організму і продовження довголіття рекомендується регулярно приймати баранячий жир всередину. Вітамін B1 в його складі дозволяє бути в хорошому настрої і при здоровому глузді до глибокої старості.
Його робота спрямована на регенерацію тканин таким чином, що ріст волосся і нігтів прискорюється, вони виглядають здоровими, доглянутими.
Якщо вживати баранячий жир в необмежених кількостях, він може стати причиною зайвих кілограмів. Але при збалансованому харчуванні і хорошій фізичній активності від курдюка – одна користь!
Баранячий жир: користь і шкода, лікувальні властивості та протипоказання
Баранячий жир – тваринний продукт, одержуваний при витоплюванні баранячого, або овечого, сала-сирцю. Володіє специфічним запахом, тому не здобув у європейців популярності. Але на Кавказі і в Середній Азії баранячий жир є традиційним інгредієнтом національних страв.
Вживання баранячого жиру в їжу почалося з одомашнення овець – близько 10 тисяч років тому. Згодом люди знайшли продукту ще дві сфери застосування: косметологію і медицину.
Харчова цінність
Вміст корисних речовин в баранячому жирі:
- вітаміни A, B і E;
- жирні ефіри (фосфатиди, стерини);
- каротин;
- кислоти (Капріні, Лаурин);
- мікроелементи (магній, селен, мідь, цинк);
- природний ланолін.
Цей набір забезпечує нормальний обмін речовин і захищає від згубних впливів навколишнього середовища, таких як електромагнітні випромінювання.
Продукт дуже калорійний – 897 ккал на 100 г, але не містить білків і вуглеводів. Жиру – 97%, решта об’єму займає вода. При цьому насиченого жиру в продукті трохи більше, ніж в яловичому і свинячому салі.
Якщо раніше споживання продуктів, багатих насиченими жирними кислотами, вважалося фактором ризику для розвитку серцевих захворювань, то останні дослідження спростовують це.
З аналізу поживної цінності стає ясно, що баранячий жир не можна вживати в чистому вигляді.
Три сорти жиру
- Вищий. Проводять з добірного курдюка (відкладається під хвостом у тварин, схожий на мішечок). За консистенцією твердий. Колір чисто білий, але допустимо і жовтий відтінок. При розтоплюванні стає прозорим.
- Перший. Для приготування використовують добірне сало-сирець. Твердість аналогічна вищого сорту. Але колір допускається аж до сірого. У розплавленому стані також прозорий.
- Другий. Готується зі звичайного сала. Має аромат «шкварок». При розтоплюванні виділяється муть.
Вищий сорт баранячого жиру використовують для приготування національних страв середньоазіатської кухні, так як класичні рецепти на увазі саме курдюк.
Важливо! Баранячий жир вищого сорту має характерний запах і смак. Але недосвідчені люди можуть помилково вважати його зіпсованим.
Корисні властивості
Завдяки збалансованому складу баранячий жир може принести організму більше користі, ніж багато інших тваринних продуктів.
Репродуктивна система. Незважаючи на шкоду великої кількості насичених жирних кислот у раціоні, в маленьких дозах вони необхідні. Ці речовини відіграють важливу роль в діяльності статевої системи і впливають на загальний гормональний фон. Їх недолік може призвести чоловіків до імпотенції, а жінок – до безпліддя. Баранячий жир є багатим джерелом насичених жирів.
Мозкова активність. Велика кількість вітаміну B1 в складі продукту – знахідка для працівників розумової праці. Він позитивно впливає на пам’ять і аналітичні здібності, береже клітини мозку від старіння.
Сильний імунітет – завдяки вітаміну A. Люди, які готують їжу на курдючному жирі, рідше страждають на простудні захворювання і швидко виліковуються від виникаючих патологій. Також покращує роботу зорових аналізаторів.
Антиоксиданти в складі продукту благотворно впливають на кровообіг, прискорюють регенерацію тканин і знижують онкологічні ризики. Вживання баранячого жиру прискорює одужання після травм. Недарма мудреці за давнини вважали, що бараняче сало продовжує молодість.
Джерело енергії. Незважаючи на високу калорійність, легко засвоюється і не перевантажує травну систему. Досить невеликої кількості цього тваринного продукту, щоб наситити організм і надати йому сил.
Захист від шкідливого ультрафіолетового випромінювання. Це, в свою чергу, забезпечує красу нігтів, волосся та шкіри.
Протипоказання
Баранячий жир може завдати шкоди організму в поєднанні з захворюваннями:
- ожирінням,
- хворобами нирок,
- проблемами з печінкою,
- запаленням жовчного міхура,
- атеросклерозом.
Якщо є проблеми зі шлунком (виразка, висока кислотність), рекомендується зменшити кількість баранячого жиру в раціоні. Причина криється в підвищеній жирності продукту.
Якщо після прийому їжі виникли неприємні відчуття в шлунку, проконсультуйтеся з лікарем.
Застосування в народній медицині
Курдючне сало в народній медицині використовується головним чином для лікування простудних захворювань і супутніх симптомів. При комплексному зовнішньому і внутрішньому застосуванні зазвичай досить 3-5 днів для повного одужання.
- Жир розтоплюють і змащують ним спину (за винятком області серця). Надягають теплий одяг і залишають на всю ніч. До ранку стан має покращитися.
- У трав’яний чай додають трохи меду і 3-4 краплі попередньо розтопленого баранячого жиру. Через 2-3 дні кашель пройде.
- У склянку молока додають 10-15 крапель баранячого жиру. На основі суміші роблять компрес. Полегшує стан при бронхіті і пневмонії. Також є сильним профілактичним засобом від застуди та грипу.
Обережно! Продукт не рекомендовано використовувати в лікувальних цілях при захворюваннях нирок, печінки і жовчного міхура, а також при схильності до тромбофлебіту.
Як витопити баранячий жир
Для лікувальних цілей баранячий жир витоплюють так само, як яловичий або свинячий.
- Беруть сало від молодих овець або ягнят.
- Дрібно нарізають.
- Укладають в каструлю.
- Ставлять на середній вогонь.
Важливо не дозволяти розтопленому засобу кипіти, тому краще використовувати водяну баню.
Кулінарна довідка
Багато традиційні рецепти Середньої Азії включають цей продукт:
- байрам-плов,
- манти,
- Урам,
- самса,
- долма (токош).
Страви, приготовані на баранячому жирі, потрібно вживати тільки в гарячому вигляді, бажано зі спеціями.
Косметичні властивості
На основі баранячого жиру випускають креми, призначені для:
- омолодження і зволоження шкіри,
- додавання блиску,
- усунення зморшок.
Ознаки підробки
Продавці нерідко видають козячий жир за баранячий. Вони схожі зовні, але властивостями відрізняються.
- Справжній баранячий жир повинен бути світлим, майже білим.
- Якісний продукт сухий.
- Якщо відчуваєте запах аміаку – відмовтеся від покупки.
Для зниження ризиків купуйте баранячий жир у великих торгових мережах – вони дорожать своєю репутацією і працюють з надійними постачальниками.