Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Бруква – це виведений в Швеції гібридний коренеплід. Схрещені ріпа і капуста стали виробниками цього овоча. Молоду брукву вживають в сирому вигляді, вона ніжна і солодка на смак. Дозрілий овоч варять, смажать, печуть і маринують. У їжу йдуть не тільки коренеплоди, а й молоде бадилля.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Бруква багата клітковиною і вітаміном С. Виготовлений з насіння цього овочу порошок вважається хорошим засобом від онкології.

  • Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність
  • Завдяки антиканцерогенним з’єднанням у складі брукви, народна медицина активно використовує коренеплід у боротьбі з раком.
  • Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Корисні речовини в складі брукви

Користь і шкода брукви визначаються властивостями речовин, що знаходяться в складі коренеплоду.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

У брукві багато вітаміну С, який підтримує імунітет і стимулює вироблення лейкоцитів. Їх недолік в організмі може спровокувати кровоточивість ясен і носові кровотечі.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Харчові волокна овоча добре лікують гіпертонію і знижують холестерин. Допомагають при серцевих захворюваннях і діабеті.

  1. Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність
  2. Вітаміни класу В беруть участь в процесі з’єднання вуглеводів і ліпідів.
  3. Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Майже 10% вміст калію впливає на зниження кров’яного тиску. Калій дуже важливий для нормальної роботи внутрішніх органів і всього організму в цілому.

  • Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність
  • Збалансувати рівень гемоглобіну допоможе залізо.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Корисні властивості

Користь брукви для здоров’я давно відома медицині. Речовини в її складі знижують кислотність і не дають прогресувати хронічним хворобам.

Бруква містить мінерали, необхідні для нормального функціонування кісткової і м’язової систем. Овоч хороший у лікуванні остеопорозу.

Що міститься в коренеплоді калій здатний знизити тиск, а клітковина знижує холестерин. Регулярне вживання брукви значно знижує ризик інсульту.

  1. Каротиноїди в брукві поглинають вільні радикали, що сприяє поліпшенню зору.

Цей овоч використовують для боротьби із зайвою вагою. Високий вміст клітковини допомагає розвиватися корисним бактеріям в кишечнику. Коренеплід малокалорійний.

Хвороби нирок лікують дієтами з великою кількістю брукви. Високий рівень калію у плоді запобігає висновку кальцію з організму. Калій сприяє виведенню каменів з нирок.

За вироблення колагену відповідає вітамін С, якого в брукві досить багато. У цьому плані брукву можна порівняти з користю цибулі для організму людини. Коренеплід дуже хороший антиоксидант, що знижує зростання онкологічних пухлин.

  • Цинк у складі овоча зміцнює імунітет і знижує кислотність.

Протипоказання

Рафіноза, що міститься в брукві, може викликати дискомфорт у шлунково-кишковому тракті і спровокувати метеоризм.

Цей коренеплід досить рідко викликає алергію, але все ж варто проконсультуватися з лікарем перед додаванням овоча в свій раціон. Особливо, якщо плоди, що відносяться до сімейства хрестоцвітних, коли-небудь викликали у вас алергічну реакцію.

Вибираємо продукт правильно

Найдоступніша і смачна бруква в зимовий період. В іншу пору року коренеплід досить часто обробляють воском для збереження вологи і запобігання висихання. Шар воску ускладнює чистку овоча.

Вибирайте пружні, тверді і гладкі плоди. Бруква не повинна бути м’якою і схожою на губку. Це говорить про її старість, а можливо, і виявиться, що вона гнила всередині.

Смачні страви з брукви

Корисні рецепти приготування брукви допоможуть вам оздоровитися і підтримати імунітет протягом усього року. Крім своїх корисних властивостей, бруква смачний і практично дієтичний овоч.

В Україні бруква користувалася великою популярністю ще до поширення картоплі. Тому історія зберегла багато корисних рецептів приготування цього коренеплоду.

Бруква тушкована з овочами

Беремо брукву і будь-які улюблені овочі. Складаємо все в глиняну ємність або казан. Солимо, додаємо приправи і заливаємо водою. Відправляємо в духовку на півгодини. Потім додаємо в блюдо склянку вершків або сметани і тушкуємо до повної готовності.

Бруквяна каша

Відварену в воді брукву перетираємо в пюре. Додаємо в пюре обсмажений в олії цибулю. Присолюємо, вливаємо 1,5 склянки молока і прогріваємо хвилин 5 на повільному вогні постійно помішуючи.

Фото брукви

Будь ласка, зробіть репост.

Бруква: користь і шкода для здоров’я

Бруква – коренеплід з сімейства капустяних, зовні нагадує ріпу. За зовнішню схожість її часто плутають з кормовим буряком. В Україні брукву вирощували ще до картоплі і варили з неї страви, а також використовували в сирому вигляді для приготування салатів.

В даний час брукву вирощують у північних країнах Європи. Цінують за багатий склад: вітаміни, мікро- і макроелементи, харчові волокна. Широко застосовують у кулінарії, косметології та в лікувальних цілях.

Склад і цінність брукви

Бруква дуже корисний коренеплід – це обумовлюється її багатим складом і корисними властивостями, які надають лікувальну дію на організм.

У ній містяться такі корисні речовини:

  • Вітаміни: В1, В2, В3, В6, В9, Н, РР, А, Е, Бета Каротин і вітамін С.
  • Мікро- та макроелементи: залізо, фосфор, кальцій.
  • Солі: натрію, калію і магнію.

А також: великий вміст рослинних волокон і гірчичне масло.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Цінність брукви полягає:

  1. У насиченні організму корисними речовинами.
  2. Вплині на кишечник – очищення і виведенні шлаків і токсинів.
  3. Поліпшенні загального самопочуття.

Бруква не втрачає корисні властивості при готуванні: відварювання, гасіння і запікання. Бруква має приємний присмак, схожий з морквою і буряком, який надає приготованим стравам пікантність.

Користь брукви

Коренеплід надає наступну користь для організму людини:

  • Містить велику кількість вітаміну С. За рахунок цього активізується робота імунної системи і підвищується стійкість організму до вірусних захворювань в осінньо-зимовий період. Аскорбінова кислота прискорює вироблення червоних кров’яних тілець, що є профілактикою анемії і насичує клітини киснем.
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Великий вміст рослинної клітковини сприяє очищенню організму. Клітковина діє як адсорбент – витягає шлаки і токсини з організму і виводить їх назовні. Бруква нормалізує роботу травної системи і допомагає впоратися з затримкою стільця. Коренеплід показаний при геморої, захворюваннях органів травлення і загальному недомаганні, пов’язаному із замком.
  • Нормалізує вироблення ферментів за рахунок міститься в ній цинку, покращуючи процес травлення.
  • Служить профілактикою серцевих захворювань. Калій і травні волокна згубно впливають на шкідливий холестерин, поступово виводячи його з організму. Бруква зміцнює стінки судин, підвищує їх еластичність і перешкоджає закупорці. Служить профілактикою інсультів, інфарктів і атеросклерозу.
  • У коренеплоді містяться всі вітаміни для зміцнення кісткової системи. Вона показана при остеопорозі та в похилому віці, коли знижується засвоюваність кальцію.
  • Впливає на роботу м’язової системи. Калій бере участь у формуванні м’язових волокон і зміцнює серцевий м’яз.
  • Показана при діабеті і ефективна при схудненні. Вуглеводи містять прості цукри і не підвищують рівень глюкози в крові. Коренеплід запобігає виникненню діабету 2-го типу і може повністю замінити картоплю.
  • У коренеплоді міститься велика кількість антиоксидантів, які протистоять утворенню ракових клітин і перешкоджають старінню. Для чоловічого організму бруква є профілактичним засобом від онкології простати.
  • Зміст вітамінів групи В позитивно впливає на нервову систему: знижує рівень стресу, служить профілактикою нервових розладів, покращує настрій і допомагає концентрації уваги.
  • Знижує больові відчуття при головному болю та передменструальному синдромі.
  • Служить профілактикою випадіння волосся, особливо у чоловіків.
  • Збільшує кількість грудного молока у годуючої жінки.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

можлива шкода

Коренеплід варто приймати з обережністю при:

  • Порушенні засвоєння глюкози. У цьому випадку відбувається надмірне утворення газів і, як наслідок, здуття живота і метеоризм.
  • Алергічній реакції.
  • Захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
  • Вагітності.
  • Запаленні сечового міхура.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Поради щодо вибору і приготування брукви

Перш ніж купити брукву, варто правильно її вибрати:

  • Поверхня коренеплоду не повинна бути пошкоджена або зморщена.
  • Не повинна мати темних плям.
  • Колір шкірки повинен бути від світло-до темно-жовтого відтінку.
  • Поверхня шкірки повинна бути гладкою.

Перед приготуванням коренеплід ретельно миють і знімають шкірку, оскільки вона може містити елементи воску для надання привабливого товарного вигляду.

Брукву вживають:

  • У сирому вигляді – нарізають в салат. Вона добре поєднується з морквою і капустою.
  • У запеченому вигляді – нарізають кубиками або соломкою, викладають в ємність для запікання, додають трохи води і вкривають шаром фольги.
  • Посмажити – як і будь-який овоч, смажать на олії, а при бажанні додають ріпчасту цибулю.
  • Звареною – варять цілком або нарізаною на шматочки. Поміщають в киплячу воду і варять від 10 хвилин до півгодини.
  • Тушкованою – коренеплід нарізають у формі соломки або кубиків, заливають на два пальці водою, прикривають кришкою і гасять близько півгодини на повільному вогні.
  • На пару – якщо є спеціальний посуд, ставлять коренеплід на пар на період до 25 хвилин.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Щоб приготувати брукву як лікарський засіб для лікування захворювань, варто звернути увагу на наступні правила:

  • При лікуванні запору потрібно приготувати пюре або запекти її в духовці. Приймати через день невеликими порціями від 100 до 200 г.
  • При розладі травлення потрібно їсти коренеплід у відварному вигляді. Для цього перед початком варіння додайте в воду 1 ст. ложку оливкової олії і сік половини лимона. Після того як коренеплід звариться, воду відразу не зливати і залишити коренеплід в ній на півгодини. Є варену брукву при виникненні відчуття здуття і газоутворення.
  • При запаленні бронхів або легенів потрібно вживати сік сирої брукви. Змішати його з соком журавлини або смородини. Пити настій по 1/4 склянки 3-4 рази на день.
  • При простудних захворюваннях брукву подрібнити в блендері до кашоподібного стану, додати мед в пропорції: 2 ст. ложки брукви до 1 ст. ложки меду. Приймати по 1 ч. ложці кілька разів на день, рясно запиваючи водою.

Висновок

Брукву можна легко приготувати, і бажано вживати страви з неї кілька разів на тиждень. Багатий склад коренеплоду і його корисний вплив на організм допоможуть підвищити імунітет і слугуватимуть профілактикою вірусних захворювань в осінньо-зимовий період.

Бруква: фото, що це за овоч, корисні властивості і протипоказання, застосування

Фото брукви не справляє особливого яскравого враження, однак цей овоч дуже корисний для здоров’я. Оцінити користь коренеплоду можна, якщо уважно вивчити його склад і ознайомитися з варіантами застосування овоча.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Що таке бруква і як вона виглядає

Бруква – це овоч з сімейства хрестоцвітних, гібрид ріпи і капусти. Зовні бруква нагадує обидва овоча-прабатьків, за формою і щільності схожа на ріпу, проте відрізняється більшими розмірами.

Коренеплоди брукви можуть бути овальними або кулястими, сплощеними або циліндричними. На фото видно, що зверху овоч покритий гладкою або сітчастою щільною шкіркою, забарвлення шкірки сіро-зелена або фіолетова в верхній частині і жовта або біла – в нижній. М’якоть брукви має значно більшу насиченість ніж капуста, перш за все, білий або яскраво-жовтий колір.

Бруква – цікавий овоч для вирощування. Культура має високу холодостійкість, стійка до недостатньої вологості і навіть у важких умовах виростає соковитою та поживною.

Важливо! Іноді через фіолетове забарвлення брукву помилково приймають за кормові буряки, однак це зовсім різні рослини, що відрізняються за походженням, властивостями і складом.

Щодо батьківщини коренеплоду ведуться суперечки. Одні вчені вважають, що овоч випадково з’явився в Середземномор’ї, інші наполягають на тому, що він поширився з Скандинавії.

Проте більшість агрономів вважає, що овоч був виведений у Швеції, адже перші згадки про цей овоч зроблені в 17 столітті.

З цієї ж причини коренеплід часто неофіційно називають шведською ріпою.

На сьогодні бруква вирощується по всьому світу, завдяки витривалості цієї культури її можна культивувати в будь-яких природних умовах.

Однак в більшості країн овоч не настільки популярний, як картопля, звичайна ріпа або капуста.

Проте в деяких європейських країнах коренеплід продовжує відігравати важливу роль у традиційній кухні, зокрема, його поважають у Німеччині, Фінляндії та Швеції.

На що схожий смак брукви

У смаку брукви відчуваються нотки ріпи та капусти. Але найбільше м’якоть овоча нагадує качан капусти, хоча і менш гіркуватий.

Хімічний склад брукви

Овочева культура бруква славиться не тільки своїм незвичайним виглядом і смаком, а й корисними властивостями. В її складі є багато цінних хімічних елементів, а саме:

  • вітаміни підгрупи В – від В1 до В9 в повному складі;
  • вітаміни А і Е;
  • аскорбінова кислота;
  • вітаміни РР і Н;
  • бета-каротин;
  • калій і фосфор;
  • натрій і кальцій;
  • магній і залізо;
  • клітковина;
  • гірчичне масло;
  • пектини;
  • ефірні oils.

Також у складі коренеплоду присутні селен і цинк, які наділяють овоч антиоксидантними властивостями, це значно підвищує цінність продукту.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Чим корисна бруква для організму людини

Завдяки своєму складу, коренеплід є по-справжньому цінним овочем у повсякденному раціоні. Можна перерахувати кілька основних корисних якостей продукту.

  • Бруква ефективно захищає від простудних та інфекційних захворювань. У м’якоті коренеплоду присутній багато вітаміну С, що активізує імунну систему людини. Вживати коренеплід корисно в осінньо-зимовий період – за дією він не поступиться цитрусовим фруктам і допоможе економічно урізноманітнити раціон.
  • Коренеплід позитивно впливає на роботу кишечника і всієї травної системи. Овоч сприяє посиленому виробленню ферментів, що відповідають за розщеплення їжі, а також покращує перистальтику. Клітковина, в великих обсягах присутня у складі брукви, не тільки дозволяє налагодити регулярне спорожнення кишечника, але і надає очищуючий ефект на організм, оскільки виводить разом зі шлаками всі токсичні речовини і навіть сліди важких металів.
  • Овоч має дієтичні властивості. Його поживність дуже низька, при цьому вживання брукви допомагає швидко звільнити організм від шлаків, що накопичилися, налагодити обмінні процеси і скоротити обсяги жирових відкладень.
  • Вітаміни в брукві і мінерали в складі м’якоті корисні для роботи серця і судин. Велика кількість калію у складі брукви допомагає підтримувати нормальний водно-сольовий баланс в організмі, при вживанні овоча знижується рівень холестерину, а стінки судин зміцнюються. Тому бруква може служити профілактикою інфарктів, інсультів і атеросклерозу, а також запобігати виникненню тромбів.
  • Кальцій і фосфор у складі овоча надають зміцнювальну дію на кісткову систему і зв’язки. За допомогою коренеплоду можна полегшити стан при остеопорозі і інших суглобових захворюваннях, овоч дуже корисно включати в свій раціон людям похилого віку.
  • Вітаміни групи В і калій у складі овоча позитивно впливають на м’язову і нервову систему в організмі людини. Коренеплід допомагає позбутися від підвищеної дратівливості і проблем зі сном, покращує тонус м’язів і надає тонізуючий ефект, знижує рівень стресу і зміцнює увагу і пам’ять.

Для чоловіків коренеплід особливо корисний за рахунок сприятливого впливу на репродуктивну систему, до того ж цей овоч захищає від раннього облисіння. Жінкам вживати продукт можна при мігрені, під час клімаксу і в період хворобливих місячних – бруква допомагає повернути самопочуття і емоційний фон до норми.

Овоч може служити профілактикою онкологічних захворювань – антиоксиданти в його складі сприяють швидкому відновленню клітин організму, що перешкоджає розвитку ракових пухлин.

Порада! Вживати брукву рекомендується жінкам в період грудного вигодовування, якщо у матері або дитини немає алергії на овоч, м’якоть брукви принесе користь, оскільки посилить вироблення молока.

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Протипоказання до брукви

Звичайно, корисні властивості і протипоказання брукви тісно пов’язані один з одним. Вживати шведську ріпу не рекомендується:

  • при індивідуальній алергії, у цьому випадку овоч викличе нудоту, метеоризм, здуття живота і діарею;
  • в період вагітності, коренеплід часто призводить до підвищеного газоутворення, а це може завдати багато незручностей вагітній жінці;
  • при запаленнях сечостатевих шляхів – овоч може надати подразнюючий ефект і погіршити стан;
  • при панкреатиті, виразці шлунка і гастриті в гострій фазі, вживання коренеплоду тільки посилить болі і погіршить стан;
  • при метеоризмі і кольках в кишечнику.

Краще не вживати брукву при діабеті – глікемічний індекс у продукту дуже високий, і з великою ймовірністю овоч завдасть організму шкоди.

Як їдять брукву

Користь брукви для організму людини зможе проявитися в повну силу, якщо застосовувати овоч правильно.

  • Для вживання в їжу необхідно вибирати здорові, гладкі коренеплоди з цілою і чистою шкіркою.
  • Перед застосуванням овоч потрібно як слід помити під холодною водою, а потім очистити від щільної шкірочки.
  • М’якоть коренеплоду нарізають невеликими кубиками і додають в салат, наприклад, до звичайної капусти або моркви, з якими овоч особливо добре поєднується за смаком.

Використовувати брукву можна не тільки в свіжому вигляді в складі салату. Овоч запікають і смажать на олії, варять до розм’якшення або гасять під кришкою, обробляють на пару. У всіх видах бруква зберігає корисні властивості, хоча саме сирий м’якуш овоча містить найбільшу кількість цінних речовин.

Вживати коренеплід найкраще в ранковий або денний час. Оскільки овоч містить велику кількість клітковини, незадовго до сну він може надати негативний ефект і призвести до здуття живота та нічному метеоризму.

Увага! У день рекомендується з’їдати не більше 150-200 г брукви в тому чи іншому вигляді, і краще вживати корисний овоч не щодня, а двічі або тричі на тиждень.

Вживати брукву можна не тільки в їжу – рослина має безліч цілющих властивостей. Народна медицина пропонує чимало дієвих рецептів на основі шведської ріпи.

  • Бруква добре допомагає при хронічних запорах. Щоб поліпшити перистальтику і вивести шлаки з організму, потрібно приготувати м’яке пюре з відвареного овоча або запекти коренеплід в духовці. Є коренеплід потрібно по 150-200 г через день – це дозволить усунути запор і в цілому налагодити регулярне спорожнення кишечника.
  • Рослина бруква застосовується в лікуванні простудних захворювань. Рецепт виглядає так – м’якоть коренеплоду подрібнюють в кашку за допомогою блендера, змішують з натуральним медом у пропорції 2 до 1, а потім приймають тричі на день по маленькій ложечці, запиваючи водою.
  • Приймати коренеплід в лікувальних цілях корисно при серцевих і судинних недугах. В даному випадку стануть у пригоді користь і шкода соку брукви, невеликий очищений овоч потрібно натерти на тертці і вичавити кашку через щільну марлю. Свіжий овочевий сік вживають по 100 мл натщесерце тричі на день – засіб не тільки очищає судини, але і усуває набряки, тим самим покращуючи роботу нирок. Також домашнє ліки принесе користь при анемії – залізо в складі брукви швидко підніме показники гемоглобіну до нормальних значень.
  • Бруква приносить користь при бронхіті, пневмонії та затяжному застудному кашлі. Лікування знову здійснюють за допомогою соку – по 100 мл його приймають тричі на день, а для посилення лікарського ефекту змішують з соком журавлини або шипшини.
  • При суглобових недугах надасть дієву допомогу бруква з медом – сік, вичавлений з одного свіжого коренеплоду, потрібно змішати з 30 г натурального меду і вживати двічі на день натщесерце. Такий засіб зніме запалення і біль і посприяє поліпшенню рухливості.

За допомогою коренеплодів можна лікувати шкірні недуги, порізи і опіки. Зробити це дуже просто – кашку зі свіжого овоча потрібно нанести на хвору ділянку шкіри і потримати компресом 30-40 хвилин.

Шведська ріпа використовується не тільки народною медициною, а й домашньою косметологією. Корисні речовини в складі коренеплодів роблять благотворний вплив на шкіру, очищають епідерміс, підвищують пружність шкіри, вирівнюють колір обличчя і перешкоджають старінню.

Наприклад, користується популярністю наступна поживна маска:

  • свіжий коренеплід натирають на дрібній тертці;
  • кашку перемішують з 10 г меду;
  • в суміш додають 30-40 г жирного сиру;
  • інгредієнти заливають морквяним соком в такому обсязі, щоб маска придбала напіврідку консистенцію.

Маску розподіляють по очищеній шкірі обличчя і залишають на чверть години, після чого змивають. Якщо проводити процедуру хоча б двічі на тиждень, то зовнішній вигляд шкіри покращиться дуже швидко, епідерміс стане більш гладким і пружним, зникнуть дрібні зморшки.

Для сухої шкіри обличчя принесе особливу користь інша проста маска:

  • очищений коренеплід натирають на терці;
  • в рівних кількостях кашку перемішують з жирною сметаною;
  • на чверть години маску розподіляють по обличчю.

Для найкращого ефекту робити маску також рекомендується двічі або тричі на тиждень. А особливу користь бруква зі сметаною принесе в холодну пору року, коли шкіра потребує ретельного захисту.

калорійність брукви

Харчова цінність брукви представлена переважно вуглеводами, їх у коренеплодах міститься близько 7,7 г. Також в овочі присутні білки в кількості 1,2 г, і зовсім мало бруква містить жирів – тільки 0,1 г.

Калорійність овоча становить 37 ккал на 100 г м’якоті. Коренеплоди при помірному вживанні абсолютно безпечні для фігури і не можуть сприяти набору зайвої ваги.

висновок

На фото брукви представлений вкрай непоказний і абсолютно звичайний на вигляд овоч, схожий на ріпу.

Однак хімічний склад брукви настільки різноманітний, що ця овочева культура є найціннішим джерелом вітамінів, мінералів і рослинної клітковини.

Вживання коренеплодів при відсутності протипоказань дуже добре позначається на здоров’ї людини – овоч допомагає боротися з хронічними недугами та дефіцитом вітамінів.

Користь і шкідливі властивості брукви для здоров’я

Зовнішній вигляд у брукви зовсім не примітний. Але це ніяк не відбивається на її властивості. Користь овоча для організму людини просто неоціненна. З давніх-давен відома її цілюща сила. Бруква – коренеплід, який використовується в лікуванні та профілактиці багатьох захворювань.

Харчова цінність

Бруква – коренеплід, користь якого укладена у великій кількості вуглеводів і відсутності жирів. Наведемо таблицю вмісту корисних речовин в 100 грамах продукту.

  • Білки – 1,08 г
  • Вуглеводи – 8,62 г
  • Насичені жири – 0 г
  • Мононенасичені жири – 0 г
  • Поліненасичені жири – 0,1 г

Цілюща сила

Про неймовірні можливості овоча-цілителя ми знаємо ще з давнини. Її використовували народні лікарі і знахарі. Зараз вона застосовується набагато рідше, але все ж не втратила своєї популярності.

Бруква при регулярному застосуванні призведе роботу багатьох внутрішніх органів в норму, а також поліпшить загальне самопочуття і стан. Її вплив полягає в очищенні організму. Вона прекрасно замінить необхідні в цій справі лікарські препарати.

Головна користь цього овоча – для кишечника. Зміст великої кількості клітковини в коренеплоді нормалізує роботу травної системи і виводить шлаки.

Бруква унікальна за своєю природою. Її корисні властивості не витрачаються під час обробки при високій температурі. Вживати овоч можна в будь-якому вигляді:

Оригінальний смак брукви стане пікантною родзинкою приготованого блюда.

Відварений овоч використовується як профілактичний засіб онкології. Бруква в запеченому вигляді надасть допомогу при запорах. А сік свіжого овоча впорається з серйозним простудним захворюванням – запаленням легенів.

Користь коренеплоду різнобічна, в неї входить:

  • Зміцнення кісток, зубів і нігтів
  • Допомога і профілактика вірусних захворювань
  • Виведення зайвої рідини
  • зняття набряклості
  • Лікування хвороб верхніх дихальних шляхів
  • Профілактика порушень серцево-судинної системи
  • запобігання анемії
  • Нормалізація обміну речовин
  • загоєння ран
  • Відновлення тканин після опіків
  • витягування гною
  • Санація ротової порожнини
  • Позбавлення від холестерину
  • Очищення і зміцнення стінок судин
  • Заміна цукру для людей, які страждають на цукровий діабет
  • Зняття втоми і відновлення сил
  • Поліпшення стану шкірного покриву тіла людини
  • Зміцнення волосяних цибулин
  • профілактика облисіння

Такий значний список не залишає сумнівів: користь овоча величезна. Бруква впорається зі значним переліком хвороб. Але вона може бути застосована не тільки для лікування і нормалізації роботи різних органів, її корисні властивості широко використовуються в косметології для:

  • очищення пір
  • зволоження шкіри
  • Позбавлення від пігментних плям і веснянок
  • відбілювання
  • Позбавлення від вугрової висипки і інших запальних процесів шкіри
  • Зменшення і затягування рубців і шрамів

Відчутна користь застосування брукви і для вагітних жінок. У коренеплоді багато корисних вітамінів, а також фолієвої кислоти, що впливає на становлення нервової системи малюка.

Корисні властивості і калорійність брукви запеченої – Поради

Бруква: користь і шкода для здоров'я, на що схожий смак, як їдять, склад, калорійність

Бруква – дворічна рослина з сімейства капустяних, схожа на ріпу, але трохи крупніше і її м’якоть ніжно-помаранчевого кольору. Вважається, що вона вперше була виведена в Швеції (американська назва брукви rutabaga відображає шведське корінь-сумка, а в Європі брукву так і називають – swede). У регіонах України іноді називають калега або бухва.

калорійність брукви

Калорійність брукви становить 34 ккал на 100 грам продукту.

склад брукви

Бруква містить вітаміни групи В, вітаміни С, Р, А, каротин, кальцій, фосфор, натрій, залізо, магній, сірку. Аскорбінова кислота зберігається в брюкві і при тривалому зберіганні.

Користь і шкода брукви

Бруква в різних видах використовується як джерело вітамінів і солей. Також вона рекомендується як сечогінний і розріджує мокротиння засіб, при хронічних запорах. Сік брукви використовують при вітамінної недостатності.

Крім того, це ефективний засіб для загоєння ран. Використовується як дієтичний продукт, виявляє легку послаблюючу дію. Застосовується в лікувальних цілях при гострому гастриті, ентериті, коліті.

Має сечогінну, відхаркувальну дію.

Бруква протипоказана при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Бруква в кулінарії

Використовують у свіжому, печеному, вареному, тушкованому і смаженому вигляді. Як приправу можна використовувати свіжу бадилля брукви в салатах, а сушену бадилля в супах і соусах.

Використання брукви в їжу різноманітне. Соковиту м’якоть коренеплоду вживають у сирому вигляді. Очищену подрібнену брукву змішують з дрібно порізаними цибулею, яблуками, морквою і натертим хріном, заправляють майонезом або рослинним маслом, додають за смаком цукор і сіль.

Таке овочева рослина як бруква не часто можна зустріти на столах українців. Тим не менш, вона дуже корисна не тільки як продукт харчування, а й як засіб, що запобігає і лікує захворювання. Дізнайтеся про корисні властивості і протипоказання брукви і про способи її застосування.

Харчова цінність і калорійність

Основна перевага брукви полягає в легкозасвоюваному білку, його в ній знаходиться більше, ніж в інших овочах. Крім протеїнів, в брюкві багато вуглеводів і мінеральних солей (фосфор, кальцій, сірка, магній, калій, залізо), вітамінів (групи В, Е, РР і Н, каротину, особливо аскорбінової кислоти, якої в ній більше, ніж в цитрусових), є пектини, глікозиди, ароматичне гірчичне масло.

Багато корисних речовин зберігається в цьому овочі в процесі зберігання і не руйнується при обробці. Саме в білках, вітамінах і клітковині, яка в брюкві, як і в будь-якому іншому овочі, міститься у великій кількості, і полягає харчова цінність цієї культури. По живильній цінності вона перевершує близьку родичку – ріпу і багато інших овочів.

Калорійність брукви низька – всього 38 ккал на 100 г продукту, що дозволяє використовувати її в раціоні практично всіх людей, навіть тих, вага яких далекий від ідеального.

Сортів у цієї рослини було дуже мало до недавнього часу. Селекція дозволила купувати різні види на українському ринку, які відрізняються смаковими якостями. Опишемо найкращі з них:

  • «Вільма» – солодкий, хрусткий коренеплід. Можна вживати навіть у свіжому вигляді, добре зберігається.
  • «Красносільська» – кращий столовий сорт. М’якоть щільна, солодка і соковита.
  • «Куузіку» – високоврожайний великий сорт з цінною бадиллям.
  • «Шведська жовта» – солодкий і смачний сорт кормового призначення. Відмінно переносить морози.

Сорти, які стосуються іноземної селекції

  • «Маріан» – приємний аромат і солодка м’якоть.
  • «Лізі» – кращий з сортів, дуже солодкий і соковитий.
  • «Рубі» – схожий на сорт «Лізі».

На власному городі ви виростите будь-який сорт овочу. При правильному догляді урожай вас порадує.

Народні рецепти

Бруква використовувалася для збереження здоров’я, не використовуючи медикаментозні засоби. Пропонуємо дієві рецепти:

  • При сухому кашлі: вам знадобиться середнього розміру коренеплід, помитий, очищений і перемелений у м’ясорубці. Додайте мед у пропорції 2 до 1. Суміш вживайте по чайній ложці чотири рази на день, запиваючи водою.
  • При патологіях органів дихання: візьміть 50 грам крейди і вершкового масла на півкілограма овоча, волоських горіхів. Нарізану брукву тушкуйте, і за кілька хвилин до готовності додайте мед. Подрібніть горіхи і вживайте.

Додають овоч в десерти, соуси, другі страви, салати. Продукт низькокалорійний, його вживають замість картоплі, роблячи рагу і смачне пюре. Ви забезпечите організм вітамінами, що не перебувають ваги. Овоч поєднується з грибами, яйцями, сухофрутами, свіжими яблуками, морквою, селерою.

Заправляйте коренеплід сметаною, оливковою олією або нежирним йогуртом і насолоджуйтеся смаком.

Салат з яблуками і бруквою

Наріжте один коренеплід на тертці і обдайте окропом. Додайте до маси два очищених і нарізаних яблук, збризніть соком лимона і посипте потовченими волоськими горіхами. Використовуйте сметану в якості заправки.

Пікантне блюдо зі свининою і бруквою

Буде потрібно: 300 грам пісної свинини, 4 штуки картоплі, 200 грам брукви, спеції на смак.

Наріжте невеликими шматочками м’ясо і відправте варитися. Наріжте картоплю і брукву брусочками. Залийте водою і тушкуйте з сіллю, поки не стануть м’якими. Свинину викладіть до овочевої маси. Подавайте з зеленим салатом.

Включайте в раціон цю овочеву культуру з чудовими смаковими якостями і корисними властивостями.

Використовую коренеплід зовсім недавно, замість ріпи і картоплі, дітям дуже подобається.

Овоч дуже смачний і корисний, дуже схожий на рідну ріпу. Потрібно поширювати серед населення і вживати в їжу частіше.

Давно вже привчила дітей і чоловіка до цього овочу, роблю рагу і замість багатьох гарнірів. Смачно і корисно.

Бруква: корисні властивості та протипоказання, користь і шкода для організму та смачні рецепти страв

Бруква належить до сімейства Капустяні. Це дворічна рослина, яке зовні схоже на ріпу. Але її смак набагато солодший, а сам коренеплід крупніший за розмірами. Колір шкірки може бути червоно-фіолетовим або сіро-зеленим.

Кілька століть тому брукву подавали до столу регулярно. Сьогодні овоч втратив колишню популярність, але затребуваний у ряді європейських країн та на території Північної Америки.

Брукву можна їсти в сирому вигляді, коренеплід варять, смажать, запікають. Його додають у перші страви, подають як гарнір до м’яса і риби. З нього готують салати, овочеві рагу. Овоч має ряд корисних властивостей, його використовують у рецептах народної медицини і косметичних масках. Завдяки низькій калорійності бруква затребувана в дієтології.

Овоч продається в сирому вигляді. Зазвичай його купують на ринку або в овочевих відділах супермаркетів.

При виборі хорошого коренеплоду орієнтуйтеся на такі правила:

  • віддавайте перевагу овочам з гладкою і твердою поверхнею; на коренеплодах має бути трохи листочків і волокнистих корінців;
  • м’які або пошкоджені плоди можуть виявитися зіпсованими всередині;
  • якщо овоч дуже легкий, то, ймовірно, він виявиться порожнім або пористим, з жорсткими волокнами. Він різкий на смак, комусь може не сподобатися;
  • перезрілі коренеплоди мають терпкий смак, середні і стиглі овочі – солодші на смак.

Продукт слід зберігати в овочевому відділі холодильника або погребі.

  • Під час зимового зберігання склад брукви не змінюється, що робить коренеплід привабливим у холодний сезон.
  • До складу входять такі компоненти:
  • вітамін А – покращує стан шкіри, волосся, нігтів, бере участь у роботі органів зору;
  • вітаміни групи В – тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, пантотенова кислота, фолієва кислота. Ці елементи беруть участь у роботі всіх життєво важливих систем організму;
  • вітамін С – підвищує імунітет, бореться з бактеріями і інфекціями;
  • вітамін Н – потрібен для нормальної роботи шкіри; при його нестачі з’являється дерматит, екземи, інші захворювання;
  • вітамін РР – покращує метаболізм і кровообіг, знижує артеріальний тиск;
  • мікроелементи: залізо, цинк, марганець, селен;
  • макроелементи: калій, фосфор, кальцій, магній і натрій.

У ста грамах продукту всього 35-40 кілокалорій. Одна середня бруква важить 300 грамів, її калорійність становить близько 120 кілокалорій.

Харчова цінність продукту розраховується так: у ста грамах сирого овоча міститься 7,7 г вуглеводів, 0,1 г жирів і 1,2 г білків. Більше 87% припадає на воду і 7% – на моно- і дисахариди. Залишок займають зола, харчові волокна, крохмаль і органічні кислоти.

Глікемічний індекс продукту – 99 одиниць, це дуже високий показник.

  • Овоч зміцнює імунну систему, допомагає впоратися з вірусними та інфекційними захворюваннями. Коренеплід корисно вводити в раціон у період осінніх і зимових застуд, він корисний під час весняного авітамінозу.
  • Бруква має м’яку проносну дію. Допомагає позбутися запорів, покращує перистальтику кишечника.
  • Коренеплід благотворно впливає на серце і серцево-судинну систему. Він знижує тиск, сприяє виведенню атеросклеротичних бляшок з організму. Це зменшує ризик інсульту, інфаркту, ішемічної хвороби.
  • Рослина має сильну сечогінну дію, тому полегшує самопочуття при гіпертонії і набряках.
  • Сік коренеплоду разом із медом допомагає лікувати органи дихальної системи. Він виводить слиз із бронхів, покращує стан при сухому кашлі. Овоч корисний при бронхіті, трахеїті, бронхіальній астмі, запаленні легенів.
  • У складі є калій, який бореться із м’язовою втомою, постійною слабкістю.
  • Сік рослини допомагає загоювати ранки, тріщини та садна на шкірі. Він відновлює шкіру після сильних опіків.
  • У продукті високий вміст солей заліза, що необхідно при анемії та проблемах кровотворення.
  • Сік з рослини рекомендований при захворюваннях ротової порожнини. Він добре санує слизові, знищує всі мікроби.
  • Коренеплід можна вживати для профілактики онкологічних захворювань. Він виводить з організму радіонукліди і бореться з вільними радикалами.

Бруква – корисний, смачний коренеплід. Його можна їсти практично всім людям, за винятком маленьких дітей і мам, що годують. Багатий хімічний склад овоча робить його корисним і для літніх, і для дорослих людей, і для вагітних жінок.

У плодах рослини високий глікемічний індекс і кількість вуглеводів, але овоч у невеликих кількостях можна вживати діабетикам. Перед введенням коренеплоду в раціон слід проконсультуватися з лікарем.

Для жінок і чоловіків

Бруква збільшує кількість гемоглобіну, вміст заліза в коренеплоді порівняно з кількістю заліза в яблуці. Продукт бореться із залізодефіцитною анемією, якою часто хворіють жінки.

Регулярне вживання продукту зміцнює імунітет, бореться з нестачею вітамінів. Рекомендується в сезон застуд і інфекцій.

Бажано не вживати продукт у свіжому вигляді. Краще його відварювати, гасити або запікати в духовці. Корисний тим, що знімає набряклість. Свіжий коренеплід підвищує газоутворення, що може заподіяти дискомфорт під час виношування дитини.

При годуванні груддю брукву краще виключити з раціону або вживати після трьох місяців у маленьких кількостях. Метеоризм у дітей викликає сильні коліки, а бруква сприяє газоутворенню.

Для дітей

Перед введенням брукви в раціон дитини слід проконсультуватися з педіатром. Лікарі радять давати цей овоч з чотирьох років. У продукті багато клітковини, організму дитини буде складно впоратися з нею.

Дітям старшого віку можна давати коренеплід, але після теплової обробки. Овоч містить велику кількість корисних мікроелементів і вітамінів, що допомагає зміцнити імунітет. Він корисний для зубів і кісток.

У літньому віці

Люди старшого покоління часто стикаються з запорами. М’яко усунути проблему допоможе регулярне вживання брукви. Коренеплід зміцнює роботу серця, нормалізує тиск, знімає набряклість.

При відсутності протипоказань бруква допускається в раціоні людей похилого віку. Її рекомендується відварювати, гасити або запікати.

  1. Крім корисних властивостей, коренеплід має ряд обмежень в застосуванні.
  2. Вживання овоча протипоказано в наступних випадках:
  • хвороби шлунково-кишкового тракту – гастрит, виразка, коліт. Грубі волокна можуть запалити слизову, захворювання ускладняться, а стан людини погіршиться;
  • алергічні реакції або індивідуальна непереносимість коренеплоду;
  • запалення в сечовому міхурі;
  • дитячий вік до 4 років – організм дитини ще не в змозі впоратися з труднощами переварювання клітковини, яка перебуває в м’якоті брукви.

Перед вживанням коренеплід добре миють, відрізають верхівку – в ній знаходяться шкідливі речовини. Потім розріжте овоч на дві частини, очистіть від шкірки і виріжте тверду серцевину. Коренеплід можна їсти в сирому вигляді або приготувати з нього щось.

Зазвичай брукву варять, тушкують або запікають. Її вводять в раціон і в свіжому вигляді. Брукву можна їсти в будь-який час доби.

Продукт додають у салати та перші страви. Він підкреслює вишуканий смак м’яса і риби. Коренеплід навіть кладуть у випічку. Правильно приготовлена бруква нагадує за смаком картоплю.

    • Запечена бруква: помийте брукву, поріжте кубиками і відваріть. Готові кубики розімніть до стану пюре, але воду, в якій вони варилися, не виливайте. Додайте в відвар трохи мускатного горіха, меленого перцю, імбиру, півсклянки цукрового сиропу і панірувальних сухарів. Збийте суміш, влийте в пюре. Запікайте пюре в духовці при 170-180 градусах протягом півтори години.
    • Рецепт вітамінного салату: очистіть середню брукву, потріть її на крупній тертці, додайте два потертих яблука. Змішайте інгредієнти, покладіть до них посічену зелень (петрушку, кріп, салат, селеру).

Посоліть салат, заправте сметаною, маслом або майонезом до смаку.

А що ще можна приготувати? Кілька рецептів смачних, корисних страв з брукви дізнаєтеся з цього відео:

Бруква – один з найкращих продуктів, рекомендованих дієтологами. Овоч малокалорійний, містить велику кількість клітковини, багатий вітамінами і корисними речовинами.

Коренеплід можна включати в раціон людей, які худнуть. Він допомагає виводити з організму токсини, м’яко нормалізує перистальтику кишечника. Правильно приготовлений плід – смачна страва, якою швидко насичуються.

    • При хронічних запорах допомагає регулярне вживання вареного коренеплоду. Пюризуйте відварений овоч, посоліте. Їжте таку страву двічі на тиждень. Середній розмір порції – 250 грамів. Згодом запори зникнуть.
    • При артриті допоможе наступний рецепт: вичавіть сік з одного качана, змішайте його зі склянкою меду.
      • Пийте солодке ліки дві – чотири тижні в залежності від стану.
    • При сильному сухому кашлі: змішайте дві частини брукви, пропущеної через м’ясорубку, і одну частину меду. Пийте по десертній ложці від 4 до 5 разів на день.

Поступово кашель стане мокрим, з бронхів буде відходити харкотиння.

Препарат застосовуйте зовнішньо. Він відбілює обличчя, лікує невеликі прищики, затягує рубці. Сприяє оздоровленню і омолодженню шкіри, очищає шкіру від вугрової висипки.

  • Рецепт вітамінної маски: візьміть 30 грамів брукви, натертої на дрібній тертці. Додайте таку ж кількість сиру і по п’ять мілілітрів меду і морквяного соку. Нанесіть суміш на очищене обличчя, потримайте 10 хвилин і змийте теплою водою. Робіть маску 2-3 рази на тиждень.
  • Зволожуюча маска: візьміть середній плід і натріть його на дрібній тертці, змішайте з чайною ложкою сметани. Додайте по 5 мілілітрів меду і соку огірка. Нанесіть на обличчя, змийте через п’ятнадцять хвилин. Для досягнення ефекту слід робити маску через день, повторюйте 14 разів.
  1. Ще кілька цікавих фактів про корисні властивості і протипоказання брукви дізнаєтеся з цього відео:
  2. Бруква вийшла в результаті природного схрещування капусти і ріпи.

Leave comment