Лохина при цукровому діабеті: 1, 2 типу, чи можна, корисні властивості

Скільки і в якому вигляді їсти моркву діабетикам?
Які овочі можна їсти при цукровому діабеті 2 типу?
Корисні рецепти з калиною при цукровому діабеті
Безпечна випічка для діабетиків – яку можна?
Диня при діабеті: користь і шкода, правила вживання
Кавун при діабеті: користь і шкода, скільки можна з’їдати
Апельсини при діабеті 2 типу: можна чи ні
Який хліб можна їсти при діабеті і скільки?
Сухофрукти при цукровому діабеті: які можна і не можна
Чи можна пити чайний гриб при діабеті (користь і шкода)
Цукрозамінник Еритреї: властивості, плюси і відгуки
Плюси і мінуси підсолоджувача Стевиозид (думка споживачів)
Правила харчування для діабетиків 2 типу
Які вибрати хлібці при цукровому діабеті
Хурма і діабет: корисні властивості та протипоказання
Що можна їсти при цукровому діабеті 1 і 2 типу
Яблука при цукровому діабеті: можна чи ні
Каші для діабетиків 2 типу (корисні і шкідливі)
Шоколад для діабетиків: який вибрати, користь і шкода
Підсолоджувач Сладіс – правила вживання, чим можна замінити
Лохина при цукровому діабеті першого і другого типу, показання до застосування, шкода
Цукровий діабет – захворювання, яке не тільки знижує якість життя, але і ставить хворого в тісні рамки: діабетикові заборонені майже всі продукти харчування, і він повинен постійно дотримуватися суворої дієти.
Хворий залежить від препаратів, що знижують рівень глюкози в крові. Єдиний «плюс» – можливість лікуватися натуральними антиоксидантами, що запобігають розвиток оксидантного стресу.
До природних антиоксидантів відноситься лохина.
Цілющі властивості ягоди
Завдяки цілющому складу, багатому катехинами, пектинами, антоцианами, флавоноїдами, вітамінами групи В (В1, В2), РР, С, А, кислотами (бензойної, аскорбінової, лимонної, щавлевої, оцтової), мікро- і макроелементами (магній, калій, кальцій, марганець, натрій, залізо), лохина вважається «чарівною» ягодою в переліку народних знахарів.
Унікальний вітамінно-мінеральний склад наділяє ягоди рядом корисних властивостей:
- Сприятливо впливають на роботу шлунка, підшлункової залози і кишечника, що обумовлено високим вмістом в плодах пектинових і дубильних складових. Дані компоненти сприяють виділенню соку в шлунку і підшлунковій залозі, підвищують апетит, покращують кишкову перистальтику. У зв’язку з цим ягода широко використовується в лікуванні захворювань шлунка.
- Вміщені в складі пектини мають очисними функціями: сприяють виведенню токсинів. Тому плоди рослини рекомендовано вживати людям, які працюють на шкідливих виробництвах, де існує ризик токсичного впливу на організм важких металів і радіоактивних частинок. Відомий факт, що після аварії в Чорнобилі всім, хто проживав в зоні радіоактивного впливу, а також брав участь в ліквідації вибуху і був безпосередньо схильний до дії іонізуючих випромінювань, було рекомендовано ввести в раціон лохину.
- Свіжі ягоди містять в складі флавоноїди, які сприятливо впливають на кровопостачання, здатні зміцнювати капілярні стінки і підвищувати їх міцність.
- Біофлавоноїди, що містяться в плодах, – незамінна складова окисно-відновних процесів. Також вони здатні підвищувати засвоєння аскорбінової кислоти організмом. Дані речовини відомі своїми корисними впливом на роботу ендокринної системи, що особливо актуально для діабетиків.
- Завдяки унікальному складу, сині плоди здатні перешкоджати атеросклерозу, володіють протизапальними функціями. Ферменти і мікроелементи, що містяться в ягодах, беруть активну участь в регенерації клітин, усунення запалення як внутрішнього, так і зовнішнього. Вони – відмінна складова комплексного лікування ангіни, ревматизму, гіпертонії, капіляротоксикозу.
- Обов’язковий продукт в раціоні людей похилого віку, оскільки володіє противосклеротичним властивістю, покращує пам’ять і роботу мозку.
- Наявність в складі фенолокислот (хлорогенова, кавова) наділяє плоди жовчогінними, сечогінними, жарознижуючими, протизапальними, капіляроукрепляючими функціями.
- Регулярне вживання запобігає розвитку тромбозу, що пояснюється вмістом в складі вітаміну К1 (філлохінону).
- Неоціненна користь полягає в здатності затримувати і запобігати розвиток новоутворень, таких як пухлини злоякісного характеру в шлунку, гортані, легенях, що обумовлено наявністю в складі ягоди елагової кислоти.
- Високий показник в складі вітаміну С робить ягоди відмінним протицинготним засобом, що особливо актуально для людей, що живуть на Півночі.
- Багаті фолієвою кислотою, яка сприятливо впливає на жінку в період очікування дитини і просто необхідна для правильного внутрішньоутробного розвитку плода. Також компонент здатний запобігати утворенню пухлин в дітородних органах жінки.
- Народним ліками вважаються не тільки плоди, а й листя культури. Лист багатий антраглікозідамі, особливо неоміртіллін, який використовується як допоміжний засіб для лікування діабету. Також відвари з голубічних листя сприятливо впливають на роботу шлунка і серцево-судинної системи, знижують рівень цукру.
- Багатий вітамінно-мінеральний склад особливо важливий для вагітних жінок, організм яких виснажений. Сині плоди актуально вводити в раціон дітей, особливо страждаючих від анемії. Ягоди сприятливо впливають на відновлення організму після великої крововтрати, тому їх рекомендовано вживати як народні ліки після пологів або оперативних втручань.
Важливо! Унікальність плодів лохини полягає в тому, що вони не є алергеном.
Чи можна при цукровому діабеті?
Прийнято вважати, що на цукровий діабет є підвищений рівень цукру в організмі. Але захворювання має нюанси, залежно від його типу (1 або 2).
Небезпека цукрового діабету для людського організму полягає в тому, що скачки глюкози і недолік інсуліну можуть завдати руйнівного ефекту на судинні стінки, провокувати проблеми з кровопостачанням і призводити до множинних ускладнень (проблеми з серцем, зайва вага, захворювання сечостатевих шляхів, загальна інтоксикація організму).
Для боротьби з цукровим діабетом важливо вживати цукрознижувальні препарати разом з натуральними антиоксидантами, до яких належить лохина. Цілюща сила антиоксидантів полягає в їх здатності боротися з вільними радикалами, які є причиною окислювального стресу.
Серед відомих антиоксидантів найефективнішими вважаються натуральні, до яких відносяться антоціани і флавоноїди, що містяться в голубиці. Їх ефект посилюється тим, що ягоди багаті біологічними речовинами, які сприяють швидкому і якісному засвоєнню антиоксидантів. Саме тому введення лохини в раціон діабетика всіляко вітається.
Перший тип
Діабетом 1 типу вважається нездатність підшлункової залози виробити достатньо інсуліну для регулювання кількості глюкози в крові, яка потрапляє в організм з їжею. Цілюща сила лохини при лікуванні цього захворювання полягає в здатності активізувати роботу підшлункової залози, ягоди допомагають знизити рівень глюкози в крові.
Мабуть, найефективнішим для діабетиків, які страждають від 1 типу захворювання, буде вживання свіжовичавленого соку з ягоди: його потрібно пити щодня за півгодини до їжі, по половині склянки. Також народні знахарі рекомендують з’їдати в день близько 300 г свіжих плодів культури.
Ефективним буде і відвар, приготований з листя, пагонів і ягід рослини в загальній кількості 50 г. Ягідно-листяна суміш необхідно залити гарячою водою і півгодини прокип’ятити, потім процідити і приймати протягом дня по 1 ст. л. 4-6 разів.
Другий тип
Цукровий діабет 2 типу характеризується недостачею інсуліну в крові, викликаною нездатністю рецепторів інсуліну, які розташовані на мембранах кровоносних клітин, засвоювати вироблений підшлунковою залозою інсулін. Тобто, рецептори втрачають чутливість до інсуліну.
Нездатність засвоїти інсулін приводить до нездатності засвоювати глюкозу (цукор), що провокує цукрове голодування клітин. Користь від вживання лохини при цукровому діабеті 2 типу полягає в тому, що вона здатна підсилювати ефект медичних препаратів, має низьку калорійність, а тому рекомендована діабетикам, які страждають від ожиріння. Ягоди відомі своїми сечогінними властивостями, що важливо в боротьбі з набряками, які нерідко супроводжують це захворювання.
Цілюща сила лохини полягає в її здатності руйнувати холестеринові бляшки, загоювати трофічні виразки, які є незмінним супутником діабету. При другому типі діабету доцільно вживати свіжі ягоди (приблизно стакан на день), пити свіжовичавлений сік. Також можна готувати ягодні настої із сухих плодів, відвари з листя і пагонів голубики, чай з лохини.
Важливо! Перед введенням лохини в раціон діабетик обов’язково повинен узгодити цю дію з лікарем.
Для приготування цілющого настою з сухих ягід необхідно взяти:
- лохина – 2 ст. л.;
- вода – 1 ст.
Приготування:
- Плоди помістити в ємність для настоювання і залити окропом.
- Щільно закрити ємність і залишити настоюватися на 1 годину.
- Через 60 хв. процідити настій.
- Приймати цілющий настій протягом дня по чверті склянки через кожні 3 години.
Для приготування лікувального чаю з голубики потрібно взяти:
- свіжу лохину – 1 ст.;
- свіжу журавлину – 1 ст.;
- суху шипшину – 1 ст.;
- яблуко – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- окріп – 1 л.
Покрокова процедура приготування:
- Подрібнити за допомогою блендера всі фруктові інгредієнти.
- Залити фруктове пюре окропом.
- Настояти суміш протягом 40 хв. в теплому місці.
- Процідити лікувальний настій.
- Приймати ароматний чай по 75 мл. Периодичність прийому – 5 разів на добу.
Важливо! Щоб насолоджуватися лохиною і водночас лікуватися взимку, її можна заморозити. Унікальність плодів полягає в тому, що при заморожуванні вони не втрачають своїх корисних властивостей. При цьому суворо забороняється мити ягоди перед заморожуванням.
Діабетики стикаються з постійними обмеженнями в харчуванні, і тому часто відчувають бажання побалувати себе чимось смачним. Допоможуть урізноманітнити меню запечені яблука з ягодами.
Для її приготування запасіться наступними інгредієнтами:
- яблука – 4 шт.;
- свіжа лохина – 2 ст. л.;
- родзинки – 2 ст. л.;
- свіжі вишні – 2 ст. л.;
- горіхи – 2 ст. л.;
- мед – 80 г;
Покрокове приготування:
- Яблука потрібно помити, зрізати їх верхівки та видалити насіння з частиною м’якоті.
- Змішати лохину, вишні, родзинки, горіхи та подрібнити їх за допомогою блендера.
- Яблука помістити в форму для запікання та начинити їх ягодною сумішшю.
- Намазати фаршировані яблука медом (~ 20 г меду на одне яблуко).
- Відправити в розігріту духовку і запікати протягом 25 хв.
Коли не можна вживати?
- Лохина протипоказана діабетикам, які страждають від таких супутніх захворювань:
- дискінезії жовчовивідних шляхів;
- виразки або гастриту;
- хвороб дванадцятипалої кишки.
Заборонено вводити ягоду в раціон вагітних жінок без дозволу лікаря та годуючих матерів, у зв’язку з високим вмістом в плодах антиоксидантів.
Лохину можна поєднувати з препаратами, які розріджують кров.
Важливо! Надмірне вживання лохини загрожує станом, схожим за симптоматикою на алкогольне сп’яніння, що супроводжується нудотою, блювотою, запамороченнями і головними болями.
Медикаментозне лікування діабету доцільно об’єднувати з фітотерапією. Серед народних ліків для лікування недуги особливо виділяється лохина, ягоди, листя і пагони якої є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів, необхідних організму, виснаженому хворобою.
Чи можна їсти лохину при цукровому діабеті і чому?
Ягоди мають низький глікемічний індекс (ГІ) і багатий на корисні речовини склад, тому їх додають у своє меню багато хворих на цукровий діабет. Особливо добре впливає на організм діабетика лохина.
Це зумовлено наявністю в її складі пектинів, органічних кислот, вітамінів і мінералів, які покращують обмінні процеси і уповільнюють розвиток хвороби.
Однак складно однозначно відповісти, наскільки корисна лохина при цукровому діабеті 2 типу, і чи можна її їсти діабетикам, не вивчивши властивості цієї ягоди.
Ще одна хороша новина: Міністерство охорони здоров’я домоглося прийняття спеціальної програми, за якою компенсується вся вартість препарату. В Україні діабетики можуть отримати засіб БЕЗКОШТОВНО.
Дізнатися більше >>
Лохина при цукровому діабеті 2 типу
Лохина має безліч «народних» назв, наприклад, гонобобель, пьяничка, дурнінка, голубець і т. д. Свою популярність вона здобула завдяки складу:
- ретинол (вітамін А);
- вітаміни групи В;
- аскорбінова кислота (вітамін С);
- рутин (вітамін Р);
- мінеральні солі;
- кальцій;
- клітковина.
Озвучені компоненти надають ягоді корисні ефекти на організм:
- покращує обмінні процеси в організмі;
- зміцнює імунну систему;
- знімає запалення;
- знижує концентрацію глюкози в крові;
- покращує сприйняття препаратів і власного інсуліну;
- сприяє зміцненню стінок судин;
- запобігає розвитку варикозного розширення вен;
- стимулює мозкову активність (покращує пам’ять і увагу).
Лохина при цукровому діабеті корисна в ролі надійної профілактики ГРЗ. Адже через ослаблений імунітет унаслідок тривалого впливу високого рівня цукру діабетики постійно підхоплюють різні інфекції. Купірування запалення і зміцнення імунітету є дієвим рішенням проблеми.
Завдяки органічним кислотам у поєднанні з антиоксидантами лохина при діабеті 2 типу корисна для гальмування процесу старіння і розвитку атеросклерозу.
Не менш важливо використовувати її в якості протипухлинного засобу, а також для посилення захисту тканин проти високої концентрації інсуліну, властивої інсуліннезалежному типу хвороби.
Червоний виноград при діабеті
Діабетики, які регулярно їли лохину, знизили концентрацію не тільки цукру в крові, але й холестерину.
У них спостерігалося стійке поліпшення стану завдяки стабілізації живлення тканин і відновленню звичного кровотоку.
У більшості випадків також відзначалося зниження ризику розвитку ангіопатії (пошкодження стінок судин), ішемії серця та артеріальної гіпертензії (високого тиску).
При розвитку діабетичної нейропатії, тобто ураженні нервових волокон через руйнування капілярів високою концентрацією цукру, лохина допомагає полегшити стан хворого. Вона використовується як профілактичний засіб та у вигляді доповнення основного курсу терапії. При тривалому використанні відзначається поліпшення кровотоку та іннервації в ушкоджених ділянках.
Зустрічаються ускладнення: діабетична гангрена, нефропатія, ретинопатія, трофічні виразки, гіпоглікемія, кетоацидоз. Діабет може призводити і до розвитку ракових пухлин. У більшості випадків діабетик або вмирає, борючись з болісним хворобою, або перетворюється на справжнього інваліда.
Що ж робити людям з цукровим діабетом? Ендокринологічному науковому центру вдалося зробити засіб, що повністю виліковує цукровий діабет.
Наразі проходить програма «Здорова нація», в рамках якої кожен мешканець отримує даний препарат БЕЗКОШТОВНО.
Добре допомагає гонобобель для купірування діабетичної ретинопатії. Для цього властиво помутніння кришталика та зниження гостроти зору. Регулярний прийом ягід знімає втому з очей і запобігає подальшому розвитку хвороби. Саме тому хворий, який почав їсти їх, поступово буде помічати поліпшення гостроти зору.
Ягоди лохини, спожиті у свіжому вигляді, допомагають лікувати головний біль і поліпшити мозкову активність. Це особливо корисно на запущеній стадії діабету другого типу, коли погіршується харчування головного мозку.
При діабеті 2 типу лохина може стати порятунком від ожиріння.
Це пов’язано з тим, що вона покращує обмінні процеси в організмі, включаючи жировий. У людей, які регулярно вживають цю ягоду, поліпшується склад крові, і менше відкладається жир в області живота.
Чи можна їсти при діабеті?
Є лохину при діабеті можна, якщо враховувати її корисні властивості. Єдиним нюансом є правильність вживання. Якщо з’їсти одну або дві ягоди, досягти бажаного ефекту не вийде, але й вживати більше 300 г на день також не рекомендується.
Вживати лохину найкраще в чистому вигляді, оскільки термічна обробка позбавляє її частини корисних властивостей. Для приготування відварів використовуються сушені ягоди, а також листя та гілки рослини.
Якщо є бажання використовувати лохину лише в натуральному вигляді цілий рік, її можна заморозити.
Така ягода вкрай стійка до впливу низьких температур, тому не варто боятися втрати корисних компонентів.
Ягоди і фрукти при цукровому діабеті
Подивитися, в якій формі діабетикам дозволено їсти лохину, можна нижче:
- Відвар. Готується з листя і гілок рослини у співвідношенні 2 ст. л. перемеленого основного інгредієнта на 200 мл води. Потім ємність ставлять на вогонь і варять протягом 10 хвилин, після чого дають настоятися не менше 2-3 годин і проціджують. Діабетикам краще пити готовий голубічний відвар між трапезами, тобто не менше 5 разів на добу. Зберігається він не більше 2 днів у прохолодному місці.
- Голубічний сік. Його п’ють по 0,5 склянки до їди. Для поліпшення смакових якостей і лікувального ефекту в сік додається ложка меду.
- Свіжі ягоди. Щоб зменшити рівень цукру в крові, фахівці рекомендують вживати їх по 200-300 г на день. Їсти потрібно невеликими порціями.
- Цілющий чай. Для приготування потрібно взяти в однакових пропорціях лохину, яблуко, журавлину, лимон і шипшину. Всі інгредієнти ретельно подрібнюються і перемішуються. Потім отриману суміш заливають літром окропу і закривають. Засобу потрібно 40 хвилин, щоб настоятися. Готовий чай може вразити діабетика своїм чудовим ароматом і смаком. Пити його потрібно 4 рази на добу.
- Настій з висушених ягід. Він підійде для цілорічного вживання. Для приготування настою необхідно взяти 20 г ягід і засипати їх у стакан з водою. Далі, ємність ставлять на водяну баню або в мультиварку. Готовий настій можна пити замість чаю.
- Якщо ви читаєте ці рядки, можна зробити висновок, що ви або ваші близькі хворі на цукровий діабет.
- Ми провели розслідування, вивчили купу матеріалів і, найголовніше, перевірили більшість методик та препаратів від цукрового діабету. Вердикт такий:
- Всі препарати, якщо й давали, то лише тимчасовий результат; як тільки прийом припинявся – хвороба різко посилювалася.
- Єдиний препарат, який дав значний результат – це Діфорт.
На даний момент це єдиний препарат, який здатний повністю вилікувати цукровий діабет. Особливо сильно діє Діфорт на ранніх стадіях розвитку цукрового діабету.
Ми звернулися з проханням до Міністерства охорони здоров’я:
І для читачів нашого сайту тепер є можливість отримати Діфорт БЕЗКОШТОВНО!
Увага! Почастішали випадки продажу підробленого препарату Діфорт. Замовляючи за посиланнями вище, ви гарантовано отримаєте якісний продукт від офіційного виробника. Крім того, замовляючи на офіційному сайті, ви отримуєте гарантію повернення коштів (включаючи транспортні витрати), у разі якщо препарат не дасть лікувальної дії.
Чи корисна лохина при цукровому діабеті 2 типу – Лікування діабету
- 1 Склад і корисні властивості
- 2 Як використовувати при цукровому діабеті?
- 2.1 Настої з сухих ягід
- 2.2 Цілющий чай
- 2.3 Запіканка з рису з лохиною при цукровому діабеті
- 3 Протипоказання
Багато років безуспішно боретеся з діабетом?
Глава Інституту: «Ви будете вражені, наскільки просто можна вилікувати діабет, приймаючи кожен день …
Читати далі »
Великою популярністю при лікуванні цукрового діабету користується лохина.
Ця ягода знижує цукор у крові, має сечогінну дію, попереджає запальні процеси, знижує тиск і насичує організм вітамінами та мікроелементами.
Для приготування відварів і настоїв використовуються листя лохини. Ягоду корисно їсти в сирому вигляді або робити з неї сік. Оскільки лохина має протипоказання, дозволити застосування продукту повинен лікар.
НАШІ ЧИТАЧІ РЕКОМЕНДУЮТЬ!
Для лікування суглобів наші читачі успішно використовують DiabeNot. Бачачи таку популярність цього засобу, ми вирішили запропонувати його і вашій увазі.
Детальніше тут …
Склад і корисні властивості
В альтернативній медицині використовують лохину звичайну. У народі ягоду називають «голубка», «синій виноград», «п’яна ягода». Зовні вона дуже схожа на чорницю, однак відрізняється кольором соку і смаком.
Завдяки низькій калорійності лохина не відкладається в жировій тканині, і тому корисна діабетикам, які страждають ожирінням. Також вона має сечогінну дію. При цукровому діабеті 2 типу це допомагає зняти набряки. Лохина здатна підсилювати дію цукрознижуючих ліків.
Корисні речовини, які входять до складу рослини, наведені в таблиці.
Компонент | Корисні властивості |
Складні вуглеводи | Заповнюють потребу організму в енергії |
Нормалізують роботу серця, мозку, нервів | |
Сприяють швидкому насиченню організму | |
Глюкоза і фруктоза | Усувають недолік енергії |
Перешкоджають ожирінню | |
Органічні кислоти | Ощелачують організм |
Активізують роботу підшлункової залози при діабеті | |
Пектин | Усуває зайвий холестерин |
Покращує роботу шлунково-кишкового тракту і кровообіг | |
Сприяє детоксикації організму | |
Азотисті речовини | Беруть участь у зростанні і розмноженні здорових клітин |
Сприяють збагаченню киснем тканин організму | |
Дубильні речовини | Мають протизапальну властивість |
Загоюють трофічні виразки при діабеті | |
Запобігають відкладенню солей важких металів | |
Вітаміни групи В і С | Допомагають засвоюватися залозу |
Благотворно впливають на стан шкіри | |
Запобігають виникненню онкозахворювань | |
Мікроелементи | Необхідні для всіх обмінних процесів організму |
Лохина: корисні властивості та протипоказання
Смачна і корисна, з сімейства брусничних, найближча родичка чорниці, її також називають синьою ягодою. Лохина.
Властивості й протипоказання до її вживання повинен знати кожен, хто збирається включити ягоду в свій раціон. Лохина знайшла застосування в якості лікарського засобу в багатьох галузях медицини.
Поряд з бабусиними рецептами її додають до складу медикаментів, спрямованих на боротьбу з безліччю захворювань.
Лохина при діабеті
Лохина при цукровому діабеті 2 типу грає далеко не останню роль в комплексній терапії. Якщо у вас діагностований діабет, лікування лохиною показано виключно з дозволу лікаря. При відсутності рекомендацій доктора звертатися до фітотерапії строго заборонено.
Ліки від діабету на основі лохини допомагає в питанні зниження показників цукру в крові. Особливо популярно ліки з лохини від діабету під назвою Голубітокс у формі крапель. Екстракт лохини вживають у дозуванні трьох крапель на 200 мл води, тричі на добу за третину години до їжі.
Як приймати лохину при цукровому діабеті:
- Залийте дві ст.л. листя і гілочок 220 мл окропу, ємність помістіть на плиту. Кип’ятити рекомендується 7-12 хвилин. Знявши з вогню, залиште відвар настоятися. Пари годин буде достатньо. Чотири рази на добу пийте відвар по 1 ст.л. між їжею.
- Інший рецепт відвару зажадає 1 ст.л. листя залити 250 мл окропу. Використовуйте щільно закривається ємність. Помістіть її на водяну баню. Таким способом кип’ятіть протягом 40-50 хвилин. Відіжміть листя, долийте води. Помістіть у прохолоду. Пийте по 125 мл двічі на добу. Лохина проти цукрового діабету, яка приймається як даний відвар, надасть легкий послаблюючий ефект.
- Лікування лохини при цукровому діабеті можливе і за допомогою свіжого соку, що вживається по 125 мл за 30 хвилин до їди. Дозволено підсолодити напій, додавши трохи меду.
- З’їдаючи 250-350 грам свіжих ягід щодня, ви нормалізуєте показник глюкози в крові. У цей день вживати лохину у вигляді відвару, соку або чаю не рекомендується.
- Чай з лохини комбінують з іншими ягодами. Для його приготування змішайте по 200 мг шипшини, лохини та журавлини. Додайте один середній лимон і яблуко. Подрібнені компоненти помістіть у термос і заливайте 1000 мл крутого окропу. Наполягають при закритій кришці протягом 45 хвилин, після закінчення яких напій готовий до вживання. Випивають по 0,5 склянки чотири рази на добу.
- Відвар з сушених ягід зробити в термосі простіше простого. 1 ст.л. лохини опустіть у термос. Залийте 250 мл окропу. Наполягайте протягом 120 хвилин. Не забудьте процідити напій. Вживайте відвар тричі на добу по 1 столовій ложці.
- Для приготування настою з сухих ягодів вам знадобиться три столові ложки плодів розім’яти у склянці з теплою кип’яченою водою. Після помістіть ємність на водяну баню на чверть години. Дочекавшись охолодження, вживайте настоянку. Самі ягоди також йдуть у справу.
Лохина при панкреатиті
При запаленні підшлункової залози правильний раціон становить основу комплексного лікування і значить чи не більше, ніж медикаментозна терапія. Суворе дотримання раціону дозволяє уникнути рецидивів, а будь-яке відступлення загрожує загостренням.
Дієта при панкреатиті на стадії гострого нападу не дозволяє вживання лохини. Однак після досягнення стійкої ремісії лохину поряд з черешнею і брусницею поступово вводять у меню. Дієтологи рекомендують готувати з цих ягід киселі, компоти та желе. А ось є свіжі ягоди можна не раніше, ніж через рік з моменту гострого запального процесу.
Їх вживають поступово, починаючи буквально з одного штучки в день і нарощуючи обсяг. Бажано видаляти шкірку, яка може надати подразнюючу дію на слизову при перетравленні. І головна умова – ретельно стежити за реакцією організму на введення нового продукту.
Якщо ви помітите будь-які нездужання після того, як скуштували лохину, виключіть ягоди на деякий час зі свого раціону.
Зберігають лохину при 0 до +4 градусів протягом двох тижнів. Для більш довгого зберігання, наприклад, протягом року, потрібно як мінімум -15 градусів. Важливою умовою є щільне закриття ємностей. Така хитрість сприяє запобіганню від сторонніх запахів.
Лохина – дієтичний продукт. Її калорійність становить 61 кал на 100 грам.
Лохина при інших захворюваннях
У складі ягід переважає вода – понад 87%. Містить лохина також:
- Вітаміни групи А, В, С, К, Р і РР;
- Білки;
- Флавоноїди;
- Клітковина;
- Каротин;
- Сахара;
- Дубильні речовини;
- Каротин;
- Органічні кислоти;
- Аскорбінову кислоту.
Найбільша концентрація корисних властивостей доводиться на свіжі ягоди, зібрати які, не пошкодивши, досить складно. Однак ще важче – зберегти лохину в належному вигляді. Наприклад, на Півночі прийнято складати ягоди в коробки з берести, заливати риб’ячим жиром і ховати в мох.
Унікальна лохина своїми цілющими здібностями:
- Перешкоджає радіоактивному випромінюванню;
- Ущільнює стінки судин;
- Нормалізує функціональність підшлункової залози і кишечника;
- Уповільнює процеси старіння;
- Попереджає і лікує цингу;
- Надає антисклеротичний, жовчогінний, антигіпертензивний і протизапальний ефект;
- Стимулює діяльність серцевого м’яза.
Високі результати ягода демонструє при ангіні, ущільненні і втраті еластичності внутрішньої стінки артерій, гіпертонії, ревматизмі та інших хворобах, пов’язаних з нестачею кровоносних капілярів. Доведено, що при частому вживанні лохина здатна зняти напругу очних яблук і поліпшити зору. Високоактивні антиоксиданти запобігають утворенню онкологічних клітин.
Сік рекомендований при порушеннях в роботі ЖКТ з метою стимулювання вироблення шлункового соку. Ягоди бажано використовувати тим, хто працює на шкідливій промисловості. Завдяки пектинам, присутнім у складі, здійснюється виведення радіоактивних металів. Для людей передпенсійного і пенсійного віку лохина є дієвим тонізуючим засобом.
Серед протипоказань відзначають наступні аспекти:
- Надмірне споживання лохини може завдати шкоди організму, а саме привести до порушення м’язових функцій. Це обумовлено недоліком кисню в м’язах, викликаним високим вмістом антиоксидантів;
- Ризик інтоксикації і появи алергічних реакцій робить небажаним вживання ягід жінками в положенні і в період лактації;
- Протипоказаннями є порушення скорочень жовчного міхура і проток, дефекти сфінктера Одді і проблеми з виведенням жовчі. З’ївши лохину, підвищується ймовірність загострення дискінезії жовчних шляхів.
Де купити лохину
Зростає лохина на всій території України. Особливо багато ягід зустрічається в скандинавських лісах. Вона дозріває і збирається з серпня по вересень, однак на ділі збір ведеться аж до самих заморозків.
Придбати свіжі ягоди досить проблематично, якщо ви проживаєте в іншій, відмінній від місця проживання лохини, області, де всі ринки усипані «синім золотом». Як правило, в супермаркетах доставляють ягоди в мороженому вигляді. Альтернатива ягодам – екстракт лохини.
Де купити екстракт лохини
Екстракт лохини – затребуване засіб, що представляє собою концентрат корисних речовин ягоди. Воно не просто тимчасово нормалізує рівень цукру в крові, а призводить до повного одужання пацієнта в 95% випадків завдяки стимуляції секреції інсуліну підшлунковою залозою. У його складі присутні інулін, галегін і инозин.
Багатьох цікавить, чи можна екстракт лохини купити в аптеці? На даний момент зробити цього не вдасться. Краплі від діабету постачають від виробника безпосередньо, шляхом оформлення онлайн-заявки. Купити Голубітокс (екстракт лохини) і не натрапити на підробку можна, лише зробивши покупку на офіційному сайті.
Скільки ж коштує екстракт лохини? Ціну ви можете дізнатися на офіційному сайті.
Голубітокс реальні відгуки про препарат
Відгуки взяті з різних джерел.
Михайло (36 років, Одеса): Дружина краєм ока побачила рекламу та і замовила мені засіб. Лаяв її за необдуману покупку, та ще й через Інтернет, вона-то у мене любителька таких справ. Так ось, довелося взяти свої слова назад. П’ю, згідно з інструкцією, третій тиждень. Попередньо дзвонив своєму лікарю і уточнював рекомендації. Відмінна річ!
Валерія (42 роки): Все дитинство провела в Скандинавії. Прекрасно пам’ятаю, як бабуся-діабетик їла лохину. На жаль, немає вже ні бабусі, ні Скандинавії, адже я переїхала в інші країни.
І мене наздогнав цукровий діабет. Борюся. Ось на пробу оформила заявку, чесно кажучи, особливо не покладаючи надії. За фактом, рівень цукру знижується, що шалено тішить. Нормалізувалися обмінні процеси.
Відстежую динаміку.
Антоніна (27 років): Про Голубітокс дізналася від знайомої, та похвалила сильно. Хотіла купити в аптеці, але не виявилося. Знайшла тільки на сайті. П’ю другий місяць. В інструкції сказано, що потім показаний або перерву, або повне припинення прийому. Сподіваюся, все пройде, і зовсім не доведеться вже звертатися до препаратів.
Дозволені і заборонені ягоди при діабеті
Ягоди корисні при діабеті, проте далеко не всі, адже багато (черешня, виноград) містять дуже велике кількість цукру, що може спровокувати негативну реакцію організму. Не варто забувати, що у кожного плода є особливі протипоказання до вживання. Читайте докладніше в нашій статті про дозволені і заборонені ягоди при діабеті.
Які ягоди можна при діабеті 1 і 2 типу
При складанні раціону для пацієнтів, які перебувають на інсулінотерапії (частіше 1 тип діабету), враховують добову норму вуглеводів у перерахунку на хлібні одиниці. Їх загальна кількість за день не повинна перевищувати 18-22 одиниці при нормальній масі тіла і помірній фізичній активності. В цю кількість входять хліб, каші, овочі, а також фрукти і ягоди.
Особливих обмежень з вибору плодів немає, але все ж при нестабільних показниках цукру рекомендується відмовитися від солодких сортів. Нормою вживання є близько 100-150 г.
При другому типі хвороби на вибір продукту впливає калорійність і індекс глікемії. Якщо по першому параметру всі ягоди прийнятні, то через здатність швидко підвищувати цукор у крові (глікемію) є і заборонені сорти. Низький глікемічний індекс мають:
- полуниця,
- вишня,
- чорна смородина,
- ожина,
- чорниця,
- калина,
- шовковиця,
- малина.
Рекомендуємо прочитати статтю про фрукти при діабеті. З неї ви дізнаєтеся про те, які фрукти можна їсти при діабеті, які знижують цукор у крові, а які фрукти категорично не можна діабетикам.
А тут докладніше про смородині при діабеті.
Кращі ягоди для хворих на цукровий діабет
Користь ягід полягає у великій кількості вітамінів, мікроелементів, а також антиоксидантів.
Ці сполуки допомагають захистити організм від руйнування, зміцнюють імунну систему, перешкоджають судинним ускладненням цукрового діабету.
Максимальний рівень біологічно активних речовин знаходиться в свіжих, недавно зірваних ягодах. Тому їх вживання з лікувальною метою найбільш ефективно в літній сезон.
Полуниця
Для пацієнтів вживання цих ягід допомагає:
- поліпшити кровообіг у нижніх кінцівках;
- очистити організм від надлишку холестерину і глюкози;
- зміцнити капіляри;
- привести тиск крові до норми;
- сповільнити прогресування атеросклерозу;
- відновити чутливість при полінейропатії;
- наситити організм залізом і магнієм;
- нормалізувати гормональну активність статевих залоз;
- позбутися від дисбактеріозу;
- прискорити загоєння ран і виразок.
Обережність при вживанні необхідна при схильності до алергії і бронхоспазму, виразковій хворобі, коліті, а також запаленні підшлункової залози.
Вишня
Особливо корисні темні плоди. Їх колір забезпечують антоціани, що мають високу антиоксидантну активність. Вишня корисна для поліпшення складу крові, виведення солей. Вона перешкоджає утворенню тромбів у судинах, гальмує запальний процес. При ураженні нирок її вживання допомагає нормалізувати виведення сечі і позбавляє від частих позивів.
До обмежень для вживання вишні відносяться:
- пронос;
- виразкова хвороба;
- підвищена кислотність шлункового соку;
- бронхіальна астма.
Чорна смородина
Ягоди мають такі лікувальні властивості:
- покращують імунітет;
- є джерелом вітамінів С, Р, заліза;
- стимулюють роботу нирок і кишечника, наднирників;
- надають протизастудну і протизапальну дію;
- розріджують кров, підвищують рівень гемоглобіну;
- знижують проникність судин;
- тонізують організм;
- допомагають відновленню після тривалої хвороби, вірусних інфекцій, антибіотикотерапії.
Не рекомендуються при підвищеній кислотності шлункового соку, загостренні ентероколіту, панкреатиту.
Ожина
Має потогінну дію, а також перешкоджає розвитку інфекцій. Застосовується для таких цілей:
- легке послаблююче засіб;
- загальне зміцнення організму;
- відновлення функції нервової системи завдяки великій концентрації вітамінів групи В;
- джерело міді та цинку, які необхідні для вироблення інсуліну;
- нормалізація артеріального тиску;
- поліпшення вуглеводного обміну.
Чорниця
Ця рослина має високу антиоксидантну активність. Її застосування при цукровому діабеті приносить максимальну користь завдяки здатності:
- стимулювати виведення глюкози і надлишку жирів з організму;
- підвищувати чутливість тканин до виробляється інсуліну;
- знижувати в’язкість крові;
- зменшувати проникність судин;
- покращувати мікроциркуляцію і надходження кисню в клітини;
- попереджати зниження зору при ретинопатії;
- сповільнювати старіння організму;
- перешкоджати формуванню холестеринових бляшок в артеріях.
Чорниця не рекомендується при наявності виразкового коліту та порушеннях виведення жовчі (дискінезії жовчовивідних шляхів).
Калина
У калинових ягід виявлені наступні лікувальні дії:
- протизапальна;
- кровоспинна;
- перешкоджає руйнуванню внутрішньої оболонки судин молекулами глюкози;
- покращує відтік крові, очищення ран і виразок;
- стимулює імунітет;
- знижує тиск;
- заспокоює;
- допомагає позбутись набряклості при хворобах серця і нирок.
Калина протипоказана при схильності до тромбозу судин, утворення каменів у нирках, а також подагрі.
Шовковиця
Її вживання приносить користь при діабеті з супутнім низьким тиском крові. Ягоди прискорюють обмінні процеси і допомагають підтримувати нормальну вагу тіла. Включення їх у раціон сприяє:
- поліпшенню кровообігу;
- нормалізації скоротливості серцевого м’яза, відновлення ритму;
- зниженню набряклості;
- підвищенню гемоглобіну при анемії;
- полегшенню відтоку сечі при збільшенні простати;
- позбавленню від безсоння.
При цьому шовковиця має досить високий індекс глікемії – 51-56 в залежності від стиглості ягід. Тому нормою для діабетика вважається не більше половини склянки на день. Ягоди не поєднуються з молочними продуктами, кислими фруктами.
Малина
Ця рослина має виражену антидепресивну дію, допомагає відновленню після емоційного перенапруження. Ягоди мають протизапальний ефект, полегшують больовий синдром. При регулярному включенні в раціон:
- поліпшується очищення організму від токсичних сполук;
- нормалізується тиск крові;
- виводиться надлишок солей, зайва рідина;
- знижується проникність судин;
- гальмується відкладення холестерину на стінках артерій.
Ягоди протипоказані при каменях у нирках, сечокислому діатезі і подагрі. Малина також може викликати алергічні реакції.
Чи варто вживати заморожені і як
Для пацієнтів із цукровим діабетом заморозка є оптимальним варіантом збереження ягід на зиму. Всі інші способи припускають застосування консервантів – цукру або фруктози, ксиліту. Перший компонент повністю неприйнятний, а цукрозамінники також можуть використовуватися в обмеженій кількості.
При заморожуванні зберігається поживна цінність і мікроелементи. Вітаміни та антиоксиданти при шоковому впливі холоду в -60 градусів незначно руйнуються, але їх зміст залишається досить високим. Крім цього, встановлено, що при заморожуванні знижується глікемічний індекс продуктів, що робить їх більш корисними для діабетиків.
Ягоди можна вживати після розморожування самостійно, а також додавати їх у кисломолочний напій або сир. В такому випадку потрібну кількість слід просто поставити на верхню полицю холодильника на ніч. Точно так само готують ягоди для запіканки, желе або мусу.
Якщо передбачається готувати ягідний чай, кисіль, компот або морс, то розморожувати не потрібно, а відразу їх додати в гарячу воду.
Які ягоди можна при діабеті
На відміну від чистого цукру, а також очищеної фруктози, ягоди, навіть солодких сортів, містять додатково рослинну клітковину і біологічно активні речовини. Тому їх вживання приносить користь організму.
При цукровому діабеті для кращого контролю за глюкозою крові потрібно відмовитися від надмірно солодких сортів і вживати їх з урахуванням добової норми вуглеводів.
При другому типі захворювання, яке протікає на тлі надлишкової ваги тіла, слід виключити з меню виноград і солодку черешню.
Лікар може рекомендувати відмовитися і від ряду інших ягід або зменшити їх кількість при декомпенсованому перебігу хвороби.
Рекомендуємо прочитати статтю про дієту при діабетичній нефропатії. З неї ви дізнаєтеся про особливості раціону при нефропатії нирок і діабеті, списку заборонених і дозволених продуктів, а також про меню при діабетичній нефропатії.
А тут докладніше про народне лікування діабету.