Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Будь-який цінитель лісових грибів добре знає, наскільки смачні смажені лисички. Але те, що ці дари дикої природи можуть приносити людині не тільки насолоду, а й користь, відомо небагатьом. Всі подробиці про дивовижні лікувальні властивості лисичок – нижче в статті.

Харчова цінність

Сімейство лісічкових (латинська назва – Cantharellaceae) включає в себе приблизно сотню різних видів грибів, однак найбільш смачним і найціннішим з них є вид Лисичка звичайна, або справжня, яку за характерний колір в народі іноді називають Петушок. Саме про цей гриб і йдеться.

  • Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис
  • За калорійністю Петушки порівнянні з печерицями та опеньками, але значно поступаються білим грибам, гливам і підберезникам: в 100 г сирого продукту міститься приблизно 19 кКал.
  • Найбільш важливі поживні речовини в хімічному складі лисичок розподіляються наступним чином:
  • білки – 1,5 г;
  • жири – 1,1 г;
  • вуглеводи – 1 г;

Основна частина грибної м’якоті (приблизно 89 г на 100 г) – це вода; що залишилися 7 г представлені у вигляді харчових волокон, які, на відміну від вуглеводів, всмоктуються не в тонкому, а в товстому кишечнику і, відповідно, грають важливу роль не стільки в забезпеченні організму людини необхідною для його життєдіяльності енергією, скільки в покращенні перистальтики кишечника і поліпшенні його природної мікрофлори.

Вітаміни та мінерали

Крім низької калорійності і наявності в складі грубої клітковини, лисички можуть бути джерелом цілого ряду вітамінів і мінералів. Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Зокрема, у м’якоті грибів виявлено:

  • ретинолу еквівалент і бета каротин (попередник вітаміну А), водорозчинні вітаміни – тіамін, рибофлавін, піридоксин, ніацин, пантотенова, фолієва, нікотинова кислоти; вітамін С, жиророзчинні вітаміни – кальциферол (вітамін D2), токоферол (вітамін Е);
  • макроелементи (перераховані у напрямку зниження частки в хімічному складі): калій, фосфор, сірка, хлор, магній, кальцій, натрій;
  • мікроелементи (в тому ж порядку): алюміній, цинк, мідь, титан, стронцій, залізо, марганець, фтор, хром, нікель, кобальт, ванадій, селен, літій.

Амінокислотний склад лисичок не надто багатий (хоча невелика кількість принаймні восьми незамінних амінокислот в них виявлено), зате в продукті присутні жирні кислоти, зокрема:

  • насичені – стеаринова, пальмітинова;
  • мононенасичені, зокрема Омега 9 (олеїнова);
  • поліненасичені, серед яких дуже цінні Омега 6.

Корисні властивості лисичок

Багатий вітамінний і мінеральний склад лисичок робить цей продукт досить корисним для організму. Однак те ж саме можна сказати і про багатьох інших грибах. Унікальність цих грибів полягає в тому, що в певних випадках вони можуть стати справжніми ліками, ніж давно і успішно користуються не тільки народні цілителі, а й представники традиційної медицини.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

лікувальні

Грибники давно помітили, що лисички практично ніколи не бувають червивими, що, до речі, робить ці гриби особливо цінними для любителів тихого полювання. До недавнього часу цей феномен лише викликав здивування, однак сьогодні його причина розкрита.

Важливо! Речовина, яке відбиває у всіх родів паразитів бажання поласувати ароматною м’якоттю лисичок, називається хіноманнозу.

Дивно, але для організму людини цей полісахарид абсолютно нешкідливий, а ось на членистоногих і комах він діє згубно, причому не тільки на дорослих особин, але також на яйця і личинки.

З цієї причини існують навіть спеціальні антигельмінтні препарати, створені на основі екстракту Cantharellaceae. Випускаються такі ліки в капсулах і називаються абсолютно невибагливо – «Лисички».

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Боротьба з глистами, таким чином, можлива і за допомогою натуральних лісових грибів, не звертаючись до аптеки за дорогим ліками.

Однак важливо мати на увазі, що хіноманнозу (інша назва речовини – хітінманноза) має властивість розкладатися навіть при незначному нагріванні (до + 50 °С), тому для лікування паразитарних захворювань має значення спосіб приготування лисичок.

  1. Гаряча і навіть холодна засолювання також не дозволяє зберегти корисний полісахарид (в останньому випадку його руйнування відбувається під впливом натрієвої солі), тому найкращий варіант – це сушіння і подальше наполягання на отриманому матеріалі спирту, горілки або вина.
  2. Однак антигельмінтними властивостями користь лисичок не обмежується. Ці гриби можна використовувати для лікування безлічі інших захворювань і патологічних станів, зокрема:
Лікувальні властивості лисичок Речовина, яка забезпечує ефект
Антиоксидант, виведення з організму солей важких металів Мідь, цинк
Антибактеріальна дія (гриби, зокрема, знайшли широке застосування в якості профілактичного і лікувального засобу від туберкульозу і ангіни, оскільки блокують розвиток збудників цих захворювань) Ергостерол, вітамін D
Доброчинна дія на печінку (використовуються навіть в комплексній терапії при лікуванні гепатиту, гемангіоми печінки та інших серйозних патологій) Траметонолінова кислота, ергостерол
Лікування різного роду патологій нирок ергостерол
Підвищення працездатності, зняття синдрому підвищеної втоми, поліпшення настрою, зміцнення пам’яті, загальне стимулювання роботи нервової системи Вітаміни групи В, магній
Збереження гостроти зору (в деяких країнах застосовується при лікуванні курячої сліпоти) Вітамін А

Комплексна дія, яке міститься в грибах біологічно активних речовин, забезпечує, окрім сказаного, наступний позитивний ефект від їх правильного вживання:

  • відновлення роботи підшлункової залози;
  • антиканцерогенні (протиракові) властивості, зокрема, виражаються в знищенні атипових клітин і блокуванні перетворення здорових клітин в мутантні;
  • купірування запальних процесів;
  • загоєння ран, фурункулів, наривів, в тому числі гнійних;
  • протигрибкові (фунгіцидні) властивості;
  • антигістамінні (протиалергенні) дії;
  • м’який седативний ефект, усунення проблеми безсоння;
  • поліпшення роботи дихальної системи (показані при бронхітах, пневмоніях та інших захворюваннях верхніх і нижніх дихальних шляхів);
  • зміцнення серцевого м’яза, запобігання гіпоксії міокарда та серцевої недостатності, зниження артеріального тиску, профілактика атеросклерозу та інших патологій серцево-судинної системи;
  • стимулювання імунної системи.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і описІмуномодулюючі властивості лисичок проявляють себе досить активно, у зв’язку з чим ці гриби особливо показані не лише при ослабленому імунітеті, а й при різного роду аутоімунних відхиленнях (в тому числі до таких патологій відноситься і алергія).

Для схуднення

Одним з важливих властивостей, що входять до складу лисичок, ергостеролу, є стимулювання вироблення ферментів печінки. Вітаміни, мінерали, жирні кислоти та інші нутрієнти, якими багаті гриби, сприяють поліпшенню вуглеводного і жирового обміну, кращому розщепленню жирів і виведенню з організму токсинів, а також зниженню рівня «поганого» холестерину в крові.

Важливо! Для схуднення гриби можна вживати тільки в відвареному або тушкованому вигляді. Смажені лисички як дієтичне блюдо розглядати не слід, оскільки в цьому випадку значно знижуються і антиканцерогенні властивості грибів.

Високий вміст грубої клітковини забезпечує поліпшення роботи кишечника, дозволяє боротися з запорами, в результаті стимулюється травлення. Все це в сукупності робить лисички продуктом здорового харчування і навіть дозволяє використовувати їх як засіб від ожиріння і боротьби із зайвою вагою.

Крім цього, лисички запобігають жирове переродження печінки, продовжують і посилюють дію інсуліну, підвищують чутливість організму до цього гормону, що є приводом звернути увагу на цей продукт не тільки людям, схильним до повноти, але і хворим на цукровий діабет (насамперед інсулінонезалежною формою цього захворювання).

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Косметологія

Корисні властивості лисичок знайшли своє застосування навіть в косметології. У цій області зазвичай використовується порошок, приготований в результаті перетирання попередньо висушених грибів. З такої сировини можна робити різні маски та інші засоби для догляду за обличчям, волоссям, руками, нігтями і шкірою в цілому.

  • Подібні препарати мають цілим комплексом корисних властивостей:
  • омолоджують;
  • пом’якшують;
  • освіжають;
  • зволожують;
  • живлять;
  • тонізують;
  • підтягують.

Крім цього, маски, бальзами, креми, лосьйони і ополіскувачі, приготовані на основі лисичок, допомагають боротися з різними проблемами шкіри – як грибкової, так і гормональної природи. Завдяки стабілізації кислотного балансу і антиоксидантній дії шкіра після подібного роду засобів виглядає набагато краще, волосся росте швидше та стає більш слухняним і шовковистим, нігтьова пластина набуває міцність і здоровий вигляд.

При бажанні в якості основи для косметологічних препаратів можна використовувати і свіжі гриби. Їх миють, подрібнюють за допомогою блендера або м’ясорубки і змішують з іншими компонентами, передбаченими рецептом в залежності від бажаного ефекту – сметаною, медом, яєчним жовтком (білком), рослинним маслом, вівсяними пластівцями, лимонним соком тощо.

Шкода і протипоказання

Випадків, коли від вживання лисичок потрібно відмовитися повністю, не так вже й багато, і, як правило, такі обмеження стосуються будь-яких лісових грибів.

  • Зокрема, прямим протипоказанням до вживання продукту є:
  • вагітність;
  • дитячий вік (до 3-х років);
  • індивідуальна непереносимість (алергічна реакція) на будь-яке з речовин, що входять до складу гриба;
  • шлунково-кишкові захворювання в гострій формі – гастрит, панкреатит, виразка, коліт тощо (в такому стані груба клітковина є занадто важкою їжею, а меню пацієнта повинне підбиратися з особливою ретельністю і в основному складатися лише з напіврідких в’язких каш).

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

З обережністю ставитися до лісових грибів потрібно особам, які мають проблеми з жовчним міхуром. Не рекомендують дієтологи також вживати таку їжу на ніч. Сучасна медицина стверджує, що харчування годуючої мами містить набагато менше обмежень, ніж вважалося раніше.

Тому в цілому, найімовірніше, якщо в період лактації жінка з’їсть трохи лисичок (навіть смажених), ніякої шкоди від цього дитині не буде.

Але лише в разі, якщо гриби свіжі, якісні та перевірені. При наявності будь-яких сумнівів у будь-якому із зазначених параметрів краще не ризикувати.

В цілому головна небезпека лисичок полягає саме в тому, що не всі вміють їх правильно розпізнавати.

Важливо! У великому сімействі лисичок отруйні гриби відсутні, проте існують так звані двійники. Наприклад, на лисичку зовні дуже схожий Омфалотус олійний – гриб, здатний викликати дуже важкі розлади шлунково-кишкового тракту (на щастя, при своєчасній медичній допомозі не смертельні).

Часто недосвідчені грибники плутають лисички з говорушкою, лжеликімами, а також іншими неїстівними або умовно-їстівними грибами, які відносяться до сімейства лисичкових. Тому для того, щоб не заподіяти своєму здоров’ю шкоди, лисички потрібно правильно вибирати.

Рекомендації по вибору і зберігання лисичок

У ремеслі «тихого полювання» існує золоте правило: будь-які сумніви, навіть мінімальні, – привід відмовитися від того, щоб відправляти гриб у свою корзину. Ще більш надійним способом не помилитися з вибором лисичок є придбання їх у супермаркетах, де свіжозаморожені гриби даного виду зустрічаються досить часто.

Купувати лісовий урожай у придорожніх торговців – затія досить небезпечна: з одного боку, немає гарантії того, що продавець є хорошим спеціалістом у «своєму» справі, з іншого – гриби повинні збиратися тільки в екологічно чистих районах, інакше, втягнувши в себе, подібно до губки, промислові відходи та інші небезпечні хімічні речовини, вони цілком можуть стати смертельно отруйними незалежно від своєї видової приналежності.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Але якщо, відпочиваючи де-небудь в Карпатах, туристи вирішать придбати у місцевих жителів власноруч засолені або засушені ними гриби – це цілком можна зробити. Правда, буде краще, якщо покупець все ж матиме детальне уявлення про те, як відрізнити їстівні лисички від їх двійників.

Важливо! Зовні лисички можуть зберігати свіжий вигляд до п’яти діб, якщо укласти їх в льох або холодильник, проте всі перераховані вище лікувальні властивості починають поступово втрачатися вже через п’ять годин після збору.

Для цього досить запам’ятати всього кілька правил. Головні ознаки справжньої лисички такі:

  • рівномірно жовте забарвлення (яскраво-оранжевий, червонувато-мідний або, навпаки, блідий і невиразний колір – привід запідозрити «двійника»);
  • не рівня, а як ніби мереживна, хвиляста капелюшок;
  • жовті пластинки (у неправдивих лисичок вони білі);
  • біла м’якоть (різниця в кольорі між внутрішньою і зовнішньою частиною гриба – хороший критерій для прийняття рішення);
  • товста ніжка без порожнини всередині;
  • характерний запах – дуже приємний, з нотками деревини або фруктів;
  • відсутність пошкоджень від паразитів (помаранчеві говорушки, навпаки, цілком можуть виявитися червивими), а також гнилих або висохлих примірників – благородний гриб в несприятливих умовах просто припиняє зростання, але ніколи не псується;
  • щільна, що не ламка структура.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Якщо є бажання самостійно зібрати виявлені в лісі гриби, потрібно знати, що лисички воліють рости на вкритій мохом землі, розташовуючись групами. Одиночний гриб, зустрінутий в лісі, найімовірніше, лисичкою не є. Ліс може бути як хвойним, так і змішаним, з листяних дерев гриб найкраще «уживається» з березою, буком або дубом.

Період дозрівання – починаючи з кінця серпня і до середини осені. Але, незважаючи на сказане, довго зберігати принесений з лісу урожай не слід. Для того, щоб запобігти перетворенню корисного продукту на безплідний, гриби потрібно переробити якомога швидше, а якщо це зробити неможливо – засушити їх або заморозити.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і описДо численних гідностей лисичок слід додати також те, що, завдяки своїй щільності та відсутності порожнеч усередині ніжки, ці гриби практично не кришаться в процесі збору та транспортування, навіть якщо їх злегка придавити, розміщуючи в об’ємних відрах або кошиках.

Лисички є одними з найбільш корисних лісових грибів. З їх допомогою можна запобігти розвитку багатьох захворювань (в тому числі онкологічних), позбутися від глистів, продовжити молодість і зробити талію тоншою.

Однак не варто забувати, що при всіх цілющих властивостях і обмеженому списку протипоказань, вживати в їжу варто тільки свіжі гриби, зібрані досвідченим фахівцем в глибокому лісі, далеко від доріг, промислових зон та інших сумнівних з екологічної точки зору регіонів.

Гриби лисички

Лисички – одні з найбільш бажаних для збору їстівних грибів. Вони ростуть окремо, розкидані групами і іноді утворюють великі сім’ї в лісі. М’якоть у гриба товста, тверда, запах схожий на абрикосовий. Лисички – одні з найбільш плідних грибів і мають багато сортів. Незважаючи на те, що іноді важко розрізнити різновиди, в цілому лисички легко ідентифікувати.

Всі види грибів мають воронкоподібну шапку діаметром до 10 см з хвилястим, нерівним краєм. Колір варіюється від світло- до темно-жовтого.

При зростанні в групах, як це часто буває, ніжки зігнуті і іноді з’єднуються разом біля основи грибниці. Прожилки на ніжці товсті й сходять вниз по стеблу.

Форма у них пряма по всій ніжці, але прожилки роздвоюються і більш звивисті ближче до капелюшка. У висоту лисички виростають від 6 до 9 см.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Відбиток спори: від блідо-жовтого до кремово-білого, іноді з легким рожевим відтінком. Зябра роздвоєні, того ж кольору, що й решта гриба. Вони прямі або хвилясті і завжди сходять вниз по ніжці.

Гриби найчастіше зустрічаються в листяних лісових ґрунтах біля дуба і під буками. Вони мікоризні, що означає, що гриб має симбіотичний зв’язок з корінням дерева. Лисички ростуть у багатьох країнах, в тому числі в Канаді, США, Європі, Середземномор’ї, в деяких частинах Східної і Південної Австралії та Азії.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Гриби плодоносять влітку і восени, а іноді й в листопаді, коли осінь м’яка. Збирають у теплішому кліматі з жовтня до березня.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

У грибів слабкий абрикосоподібний запах і м’який смак. Лисички – це добірний їстівний гриб, який використовують у стравах з ризотто та омлетах, і у них, безумовно, досить аромату для приготування смачних супів або соусів.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Поширена в європейських хвойних і змішаних лісах, в Північній і Центральній Америці, в Азії та Африці. Це їстівний гриб, який легко ідентифікує навіть недосвідчений грибник.

Середньо розмірна лисичка звичайна жовтувата, біла, оранжево-жовта і рідко рожевого кольору. Зябра мають той же колір, що й решта гриба.

Капелюшок

Спочатку опукла, з завитим краєм, стає до старості гриба лійкоподібною з хвилястим краєм. Буває досить неправильної форми.

Старі екземпляри більш помаранчеві, особливо після декількох дощів. Зразки, які отримують багато сонця, знебарвлюються до білуватого кольору і мають злегка шкіряний вигляд.

У вологих моховитих областях на капелюшках лисичок утворюється зелений мох.

  • Зябра
  • Виглядають вони як гребені, які досить хвилясті і завжди біжать по ніжці вниз.
  • Ніжка

Довжина стебла зазвичай дорівнює ширині капелюшки і того ж кольору, що й решта гриба. М’якоть жовтувато-біла. Відбиток спори білуватий або злегка жовтий.

Ентузіасти починають пошуки гриба в кінці весни, після дощів. Іноді, коли погода волога, плодове тіло грибів стає більш пухким, знижується його якість. Залежно від регіону і широти, липень-жовтень – це період, коли плодоношення звичайної лисички досягає піку.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Капелюшок

Ледве опукла в молодому віці. Край згодом розширюється, у формі хвилястої лопаті. Поверхня ворсисто-луската, особливо біля краю. Колір сіруватий з коричневими відтінками. Інтенсивність тону залежить від віку і умов навколишнього середовища: він світліше в суху погоду і темніший, якщо вологий.

  1. Гіменофор
  2. Утворений зябрами та складками, рознесеними і розгалуженими, дуже помітними при повному розвитку. Колір цього псевдогіменофора – сірий з відтінками, блакитний у молодих особин, з часом набуває темно-сірий колір після дозрівання спор.
  3. Ніжка

Вигнута, рифлена, розправляється як віяло при розвитку гіменофора. Колір схожий на відтінок капелюшки, трохи світліше, іноді злегка бляклий біля підстави.

Середовище проживання

Цей гриб грибники не часто зустрічають. У районах зростання досить багато сірих лисичок у широколистяних лісах, де вони віддають перевагу каштановим гаям і вапняним ґрунтам.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Дізнаються по характерному фламінго-рожевому кольору і наявності помилкових зябер на нижній стороні капелюшка. Гриб менше і більш витончений, ніж інші лисички, зростає в листяних лісах.

Лисичка киноварно-червона мікорізного з листяними породами, особливо з буком і дубом, осикою та іншими листяними породами. Зростає одна, неуважно або в співтоваристві влітку і восени.

Капелюшок

Опукла або широко опукла, гола, суха в молодому віці, стає плоскою або неглибоко запалими, збільшується і з’являються хвилі. Колір варіюється від фламінго-рожевого до “кіноварного червоного”, рожево-оранжевого або червонувато-оранжевого.

Нижня поверхня з добре розташованими, добре розвиненими помилковими зябрами, які біжать по стеблу. Часто розвиваються перехресні прожилки, вони пофарбовані так само, як і капелюшок або трохи блідіше.

Ніжка

Рівна в молодості, але в зрілості звужується до основи, гола, суха, пофарбована так само, як капелюшок або блідіше. Базальний міцелій від білого до блідо-жовтого кольору. М’якоть: білувата або в колір капелюшки, не змінює колір при нарізці. Запах і смак: запах солодкий і ароматний; смак не відмітний або злегка гострий.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Симбіотичний гриб росте під листяними деревами (каштан і бук) і рідше під хвойними. Період плодоношення – літо і осінь.

Капелюшок

Дізнаються гриб по капелюшку тонкої і неправильної форми, з гнучкою поверхнею, яскраво-помаранчевій кутикулою і хвилястим краєм. В молодості капелюшок опукла, а потім воронкоподібна, кутикула дрібнолуската, помаранчева або оранжево-рожева, блідне з віком.

  • Стебло
  • Ніжки прямі, товсті, більш блідого кольору, ніж капелюшок.
  • Гіменофор

Пластинчастий, помірно розгалужений, роздвоєний або сітчастий, в колір капелюшки. М’якоть: тверда, білувата, жовтувата або злегка рожева. Виділяє слабкий запах абрикоса.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Зустрічається в Азії, Африці та Північній Америці поодинці, групами або скупченнями під листяними деревами. Гриб виробляє плодові тіла влітку і восени.

Капелюшок

Воронкоподібний верх і хвилясті краї. Поверхня суха, злегка покрита тонким шаром волокон яскравого оранжево-жовтого кольору. У більш старих екземплярів капелюшок жовтіє, крайні края капелюшки стають блідо-жовтими, у молодих екземплярів вони згинаються вниз.

Гіменофор

Несуча суперечки поверхня спочатку гладка, але поступово на ній розвиваються канали або гребені. Дрібні зябра схожі на вени, завширшки менш ніж 1 мм. Колір блідо-жовтий і той же, що й поверхня ніжки.

Стебло

Досить товстий, циліндричний, звужується до основи. Усередині ніжки заповнені ворсистим міцелієм, суцільні. Рідко плодові тіла з’єднуються зі стеблами в підставі.

М’якоть

Загальна чи частково порожниста (іноді через личинок комах), блідо-жовтого кольору.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Унікальний вид, високо цінується гурманами, який легко впізнається за формою «труби», тонкої і маленької м’ясистої, коричневої з бахромою капелюшку. Стебло яскраво-оранжевий й внутрішньо порожній.

Спочатку глибоко в центрі опукла, у формі довгастої труби, потім більш відкрита, розширюється, край звивистий, дольчатий, іноді зазубрений. Колір червонувато-коричневий, дно помаранчеве або більш темно-коричнево-сіре.

Гіменофор

Майже гладкий і округлий, зі злегка піднятими прожилками, звивистими і розгалуженими. Колір кремово-жовтий, оранжево-жовтий, іноді з відтінком рожевого, але колір завжди менш яскравий, ніж у капелюшки.

Стебло

Трубчастий, порожнистий, гладкий, прямий або вигнутий, дуже мінливий за формою, нагадує воронку з поздовжніми жолобками. Колір помаранчевий або яєчного жовтка, іноді з відтінком рожевого. У гриба сильний запах свіжих слив і солодкий смак.

Місце проживання

Гриб-симбіонт, виростає з кінця літа до пізньої осені, групами по сотні примірників у хвойних (біля сосни) і в листяних лісах.

Утворює мікоризу з хвойними деревами у моху або на добре загнили, покритих мохом колодах у болотах.

Капелюшок

Спочатку більш-менш опукла, незабаром стає вазоподібною, на фінальній стадії в центрі утворюються дірки. Краї в зрілому віці хвилясті. Гладка, липка або воскова у свіжому вигляді. Колір від темно-жовтувато-коричневого до червонувато-коричневого, з віком стає сірувато-коричневим або сірим. Іноді злегка просвічують радіальні візерунки.

Гіменофор

Сходить по стеблу. У молодих грибів з гребенями і складками. З віком розвиваються помилкові зябра, які часто розгалужуються і мають перехресні жилки. Колір жовтуватий до сіруватого або коричневого, іноді злегка бузковий.

Ніжка

Стає з віком порожнистою, лисою, з восковим нальотом. Колір від оранжевого до оранжево-жовтого в молодому віці, тьмяно-жовтий, коричнево-оранжевий з віком. Базальний міцелій від білуватого до блідо-жовтого. Смак не виражений; запах не явний або злегка ароматний.

2 види грибів плутають з лисичками:

Фруктові тіла грибів жовто-помаранчеві з воронкоподібною капелюшком до 8 см в діаметрі, яка має повстяну поверхню. Тонкі, часто роздвоєні зябра на нижній стороні капелюшка проходять уздовж гладкої ніжки. Інформація про їстівність гриба не завжди достовірна. Гриб вживають в їжу, хоча він не дуже ароматний. Деякі автори повідомляють про те, що він може спричиняти проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Отруйний помаранчевий зябровий гриб, який для недосвідченого ока схожий на деякі види лисичок. Поширений в лісових областях Європи, де він росте на розкладаються пнях, коренях дерев листяних порід.

На відміну від лисичок, у омфалот у маслинових грибів справжні, гострі, які не роздвоюються зябра. Внутрішня частина ніжки помаранчева, у лисичок світліша всередині.

  1. Як відрізнити помилкові лисички від справжніх – відео
  2. Як і будь-які інші лісові гриби, лисички – це смачна і корисна їжа, яка містить:
  • велика кількість вітаміну D2, він допомагає людському організму засвоювати кальцій;
  • значна кількість білка;
  • вітамін А;
  • калій;
  • залізо;
  • хром;
  • вісім незамінних амінокислот, які є цінними для людського організму.

Цей вид грибів досить нетерпимий до підвищених рівнів азоту і не зустрічається в районах з високим рівнем забруднення повітря. Це мікорізного вид і, отже, завжди пов’язаний з деревами, які не впливають негативно на здоров’я людини, включаючи дуб, бук, сосну і березу.

Плодові тіла щодо довгоживучі, частково тому, що протистоять грибним паразитам і рідко поїдаються личинками. Приємно усвідомлювати, що зібраний урожай не вражений членистоногими. Ця особливість сприяє популярності лисичок як їстівного вигляду!

Їстівні види лисичок не шкідливі для людини при правильному приготуванні і вживанні, як і будь-які інші гриби. З обережністю їдять вагітні, діти і люди похилого віку.

У світі існує безліч різних рецептів приготування страв з лисичок. Деякі люди використовують їх у супах, інші роблять з них соуси для макаронів, треті солять. Гурмани вживають їх із солодощами і джемами. Зрештою, як би лисички не готувалися, вони смачні!

Лисичка – дійсно чудовий гриб, коли обсмажений. Після висушування є чудовою приправою до страв, якщо використовується в невеликій кількості. Коли використовується в великих дозах, стає відмінним натуральним ароматизатором.

Смак робить лисичку підходящою для курятини, телятини, свинини, риби, овочів, рису, макаронів, картоплі, яєць, горіхів і фруктів. Не рекомендується змішувати лисички з сильно ароматизованими продуктами.

  • З перетертих порошку лисичок готують оцет, масло або лікер зі смаком грибів.
  • Лисички використовували для фарбування вовни, тканин і паперу, вона додасть приглушений жовтий колір оброблюваним матеріалам.

Користь і шкода грибів лисичок для організму людини. Порошок від паразитів. Хімічний склад

Любителі ходити по гриби, швидше за все, помічали, що червиві лисички не зустрічаються в лісі на відміну від інших грибів. Чи замислювалися ви чому? Давайте познайомимося з користю лисичок більш докладно.

Хімічний склад лисичок

Справа в тому, що в їх склад входить хіноманноза, яке не переносять паразити, включаючи навіть гельмінти. Це натуральна речовина, і тому не може нашкодити чи викликати які-небудь побічні дії.

Воно здатне вивести з людського організму паразитів і знищити їх яйця. Всіма перерахованими властивостями не володіють розрекламовані препарати «Вермокс» або «Пірантел».

Вони можуть впоратися тільки з статевозрілими особинами, нашкодивши при цьому організму людини.

Хіноманноза досить-таки примхливе речовина. При термообробці (вище 40 – 50 °C) і холодній засолюванні воно руйнується. В останньому випадку винна сіль. Тому гриби лисички слід вживати тільки в «сирому» вигляді, а точніше у вигляді сухого порошку.

Вітаміни: А (за змістом перевершують моркву), В1, В2, С, Е, РР.

Завдяки великому вмісту вітаміну А, лисички дуже популярні в Китаї. Там виготовляють з них препарати, які використовують для корекції зору і лікування курячої сліпоти.

  • Макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор.
  • Мікроелементи: залізо, кобальт, марганець, мідь, фтор, цинк.
  • Крім цього, лисички містять білки, вуглеводи, Омега-6, ергостерол (речовина, яка чудово очищає печінку людини) і траметонолінову кислоту (яка справляється з вірусами гепатиту).
  • Калорійність лисичок – 19 ккал на 100 г.

Корисні властивості і користь лисичок для організму людини

  • зміцнює імунітет,
  • лікує ангіну,
  • профілактика раку,
  • зміцнює серце,
  • виводить важкі метали з організму,
  • позбавляє від усіх видів паразитів,
  • стимулює роботу печінки,
  • допомагає при гепатиті,
  • лікує підшлункову залозу,
  • профілактика туберкульозу,
  • покращує зір,
  • позбавляє від «курячої сліпоти»,
  • знімає стомлюваність і дратівливість,
  • зміцнює тонус м’язів,
  • бореться з варикозом,
  • усуває нариви і фурункули,
  • покращує стан волосся і шкіри.

Протипоказання і шкода

  • індивідуальна непереносимість,
  • вагітність,
  • грудне годування,
  • діти до 3 років.

Шкоди як такого гриби не мають, головне — збирати лисички в екологічних районах.

Важливо повторити, що цей продукт втрачає свою користь при термообробці, тому необхідно правильно їх заготовити.

Де і коли збирати лисички

Гриби треба збирати в районах, розташованих подалі від міста, заводів і доріг.

У лісі вони з’являються вже на початку літа, а збирати їх можна до пізньої осені. Як правило, лисички зустрічаються в затишних місцях у березових, хвойних і змішаних лісах.

Заготовляємо гриби на зиму

  1. Лисички слід висушити будь-яким зручним для вас способом: на сонці або за допомогою дегідратора (не перевищуючи температури 40 °C).
  2. Після цього подрібніть гриби в порошок у блендері, кухонному комбайні або в кавомолці.
  3. Як зберігати лисички в домашніх умовах

Ідеальними умовами для зберігання є сухе місце.

Зберігайте порошок або в мішечку з щільної тканини, або в скляній або дерев’яній посуді.

Термін зберігання порошку з лисичок – 1 рік.

Лікувальні властивості

Порошок з лисичок для зміцнення імунітету

Його використовують для лікування багатьох захворювань, позбавлення від паразитів і зміцнення імунітету. Для цього необхідно розмішати 1 ч.л. порошку в 1 склянці води. Через 30 хвилин випити разом з осадом. Лисички слід приймати на голодний шлунок за півгодини до їжі 1 – 2 рази на день. Тривалість лікування – 1 місяць.

До того ж, порошок з грибів можна додавати в салати, супи та інші страви.

Гриби лисички: користь і шкода, фото і опис

Настоянка з лисичок від паразитів

Для її приготування потрібно 1 ст.л. порошку з лисичок і 200 мл натурального вина (рекомендується використовувати тільки натуральне домашнє вино без вмісту спирту). Залийте грибами і настоюйте 10 днів, періодично помішуючи. Фільтрувати не потрібно. Збовтайте настойку перед вживанням і випийте разом з осадом. Найчастіше замість вина використовують горілку.

Лікування лисичками

Гриби використовують у народній медицині

Від паразитів (і для профілактики). Випивайте по 2 ч.л. настоянки перед сном протягом 20 днів.

Для печінки та підшлункової залози. Кожен день вживайте по 1 ч.л. настойки з грибів на ніч протягом 3 – 4 місяців.

При гепатиті. По 1 ч.л. настойки 2 рази на день (вранці і ввечері) 4 місяці.

Для очищення печінки. По 2 ч.л. настойки з грибів на ніч 15 днів.

Для прихильників натуральної медицини гриби лисички безцінні!

«Де шукати лисички»

Гриби лисички: лікувальні властивості і протипоказання, користь і шкода для організму людини

Лисички – чудовий природний делікатес. Лісові красуні асоціюються з прекрасними живими істотами. Витончені хитромудрі форми яскраво виражені сонячними кольорами.

У м’якоті абсолютно відсутні червиві, вони не ламаються і не розсипаються.

Яку користь можна отримати, вживаючи лисички, коли вони можуть завдати шкоди організму людини, калорійність (скільки калорій в свіжих, сухих, смажених на олії, відварних, тушкованих грибах), вік, з якого можна давати дітям, і чи не зашкодять вони дитині, якими лікувальними властивостями володіє продукт, і чи є протипоказання до їх вживання?

Відповіді на ці та інші питання знайдете в нашій статті.

Лисички виростають родинами і поодинці, в змішаних і хвойних лісах. Найкращий час збору – червень-жовтень.

Жовтувато-оранжева капелюшок трохи втиснута, має глибокі перегородки та хвилеподібну окантовку. У діаметрі досягає 10 см.

Пластинчастий низ зрісся з ніжкою аналогічного кольору, довжина якої не більше 8 см. Поверхня гладка, з сухими матовими відтінками.

М’якоть світліша, ніж зовнішній вигляд, вона пружна і пахуча. Їх запах ні з чим не переплутаєш, його можна порівняти з запашними травами і сушеними фруктами.

Як відрізнити справжні екземпляри від помилкових:

  • Справжні мають неповторний аромат, від їх братів-ошуканців виходить неприємний душок;
  • У помилкових чисто помаранчевий окрас, справжні поєднуються з золотистим кольором;
  • У лжебратії пустотілі тонкі ніжки.

Не варто класти в свій кошик гриби, знайдені поблизу доріг, промислових зон або екологічно забруднених територій.

Користь лисичок полягає в тому, що в їх складі багато вітамінів і мінералів, вони використовуються одночасно в традиційній і народній медицині. В 100 г сирих грибів всього 19 кКал:

  • вуглеводи – 1 г;
  • білки – 1,5 г;
  • жири – 1,1 г;
  • зола – 1 г;
  • поживні волокна – 7 г;
  • кислоти органічні – 1,5 г;
  • вода – 88,5 г;
  • У 100 г продукту міститься:
  • в сушеному вигляді – 261 кКал;
  • відварному – 24,71 кКал;
  • смаженому на маслі – 85 кКал;
  • тушкованому – до 45 кКал.

Харчова цінність цих дарів лісу неоціненна при дієтичному харчуванні. Низькокалорійний продукт з малою концентрацією вуглеводів і жирів, великим вмістом клітковини, що нормалізує процеси травлення. Легкі у приготуванні та ситні.

У 100 г продукту вміст вітамінів таке:

  • В1 – 0,01 мг;
  • В2 – 0,35 мг;
  • А (ретинол) – 142 мкг;
  • Е – 0,5 мг;
  • С – 34 мг;
  • РР (ніацин) – 5 мг.
  • У 100 г містяться такі мікроелементи:
  • марганець – 0,41 мг;
  • фтор – 55 мкг;
  • залізо – 0,7 мг;
  • цинк – 0,26 мг;
  • мідь – 290 мкг;
  • кобальт – 4 мкг.
  • У 100 г присутні макроелементи:
  • магній – 7 мг;
  • фосфор – 44 мг;
  • калій – 450 мг;
  • натрій – 3 мг;
  • кальцій – 4 мг;
  • хлор – 24 мг;
  • сірка – 40 мг.
  • У них містяться:
  • ергостерол;
  • траметонолінова кислота і K-10 (полісахарид);
  • хітінманноза.

Глікемічний індекс становить близько 15 одиниць.

Особливості впливу на організм людини, користь і шкода

Невисока калорійність сонячних представників лісу – хороший привід включати їх у свій раціон. 200 г грибів ідеально заповнюють добову норму у жінок у вітаміні С, натрію, сірці, магнії, хлорі та залізі.

Лисички втрачають свої властивості при неправильній термообробці, тому враховуйте деякі особливості в приготуванні.

Як і багато продуктів, в яких міститься каротин (морква, рижики, хурма), вони сприятливо впливають на зір, слизову оболонку очей, стимулюють імунну систему, регенерують шкірні та волосяні покриви.

Природний інгредієнт хітінманноза не викликає побічних реакцій у людини і навіть захищає організм. Але вплив речовини ефективний лише в сирому і порошкоподібному вигляді.

Систематичне вживання цього делікатесу в обмежених кількостях допоможе вивести з організму радіоактивні нукліди, важкі метали та їх солі.

А з якого віку можна їсти лисички дітям? Малюкам до п’яти років не рекомендується вживати лисички.

Після досягнення цього віку дозволяється давати на пробу невеликими порціями. Слід відстежити реакцію організму на гриби, щоб уникнути алергічних реакцій.

Літнім людям бажано виключити їх зі свого меню. Хоча зрідка можна насолоджуватися невеликими порціями грибів, якщо вони зібрані в екологічно чистому районі.

Користь від жовто-помаранчевих дарів лісу:

  • профілактика онкології;
  • допомагають при тонзиліті;
  • зміцнюють імунну систему;
  • нормалізують апетит та сон;
  • підвищують гемоглобін;
  • допомагають при анемії та фурункульозі;
  • сприяють очищенню печінки, нормалізують її функціонування;
  • ефективно впливають на вірус гепатиту;
  • нормалізують серцево-судинну систему;
  • цілюще впливають при туберкульозі, локалізують розвиток палички Коха;
  • підвищують м’язовий тонус;
  • знімають втому, напругу;
  • полегшують головні болі;
  • мають ранозагоювальні здібності;
  • борються з закупоркою вен, варикозом;
  • усувають «курячу сліпоту».

У складі лисичок присутні природні полісахариди, широко застосовуються в препаратах від глистів.

Настоянки на їх основі використовують при запальних процесах і наривах. Народна медицина рекомендує ці гриби як природний антибіотик.

Сонячна красуня вважається дуже хитрим грибом. Завжди є ризик помилитися, наповнивши кошик помилковими подружками, яких частіше називають помаранчевими говорушками.

У їх складі багато токсинів, які призводять до отруєння. Перші симптоми:

  • рвотний рефлекс;
  • пронос;
  • ломота;
  • запаморочення;
  • безсилля.

В такому випадку рекомендується негайно викликати швидку допомогу. До її приїзду випити не менше одного літра слабкого розчину марганцівки для очищення шлунку.

  • Будьте уважні, ретельно перевіряйте знайдені вами екземпляри.
  • Не рекомендується вживати:
  • вагітним;
  • годуючим матерям;
  • при порушенні обміну речовин;
  • при схильності до набряклості;
  • при нирковій недостатності;
  • при проблемах з шлунково-кишковим трактом;
  • при алергії на гриби;
  • при гастриті;
  • при виразковому захворюванні.

При панкреатиті краще не випробовувати долю: органам травлення важко засвоювати лисички. Це може привести до різних ускладнень.

Купувати ці лісові дари варто виключно на організованих торгових територіях, де їх перевіряють відповідні служби.

Лисички можна зберігати протягом доби при температурі, що не перевищує +10 градусів.

Перед приготуванням розсортуйте і промийте. Можна залишити на кілька годин у холодній воді. Старі, залежані гриби мають гіркий присмак; це можна виправити при правильній термообробці.

У будь-якому варіанті приготування руді красуні дуже смачні. Оптимальний час насолодитися ними – вечір.

  1. На жаль, сонячні продукти не в змозі надати допомогу від зазначених патологій при додаванні солі і температурі, що перевищує 50 градусів.
  2. Щоб делікатес максимально ефективно впливав і був корисний організму, потрібно звернутися до списку рецептів, вибравши з них відповідні.
  3. Ці гриби належать до третьої категорії лише через те, що процес перетравлення довший, ніж у рижиків і білих.

У кулінарії багато уваги приділено лисичкам. Ними начиняють пироги, готують всілякі паштети, салати, роблять пюре, запікають.

  • Лисички «По-італійськи».
  • склад:
  • лисички – 500 г;
  • часник – 3 зубчики;
  • цибуля – 2 шт.;
  • вершки 10% – 150 г;
  • оливкова олія – 35 г;
  • сіль – 2 г.

Дрібно нарізати цибулю, часник і обсмажити разом з грибами на оливковій олії. Викласти в каструлю, заправити вершками, посолити, перемішати. З моменту закипання згасити на невеликому вогні 15 хвилин.

  1. Масло з лисичок.
  2. склад:
  • гриби – 400 г;
  • вершкове масло – 200 г;
  • томатна паста – 20 г;
  • кайенський перець – 10 г;
  • часник – 1 зубок;
  • сіль за смаком.

Дрібно нарізати гриби, кайенський перець і часник. На невеликому вогні розтопити в сковороді масло і покласти підготовлені грибочки. Прожарити 10 хвилин.

Додати перець, часник, заправити томатною пастою, посолити. Готувати близько 4 хвилин, збити блендером. Покласти в ємність, накрити кришкою і поставити в холодильник для застигання.

Цікавий рецепт грибного супу з лисичками:

  • Корисні речовини роблять жовтувато-рудого мешканця лісу прекрасним дієтичним продуктом.
  • Цінні компоненти при правильному розрахунку харчування надають максимальний вплив.
  • Придатні не тільки для схуднення, але й для оздоровлення.
  • Для зниження ваги рекомендується вживати лисички з макаронними виробами з твердих сортів зернових, рисовою крупою або гречкою.

Їх необхідно вживати вареними або тушкованими. Вони повинні складати половину порції.

Щоб результат був ефективним, потрібно не менше чотирьох разів на тиждень ласувати ними. Такого режиму слід дотримуватися протягом місяця.

Упродовж тижня рекомендовано з’їдати не більше 500 г лисичок при звичайному і дієтичному харчуванні.

Вживати ці гриби необхідно людям, зайнятим на шкідливій роботі, ділянках з підвищеною радіоактивністю. Наявність білка – причина їх популярності серед вегетаріанців. Широко застосовуються при діабеті.

У народній медицині лисички займають почесне місце, так як володіють певними лікарськими властивостями.

При онкології (раку)

Складові:

  • горілка – 750 мл;
  • лисички – 250 г.

Змішати два компонента і поставити в прохолодне місце. Наполягати протягом двох тижнів, періодично збовтуючи вміст.

Приймати 45 днів двічі по мірній ложці, за півгодини до їди.

Для очищення печінки і підшлункової залози

Складові:

  • горілка – 250 мл;
  • порошок з сухих лисичок – 1 ст. ложка.

З’єднати компоненти. Настоювати 10 діб. Пити по чайній ложці двічі, за 30 хвилин до їди. Профілактичний курс – від 3 місяців до півроку.

У косметології сонячним представницям лісу приділяють чимало уваги.

поживна маска

компоненти:

  • лисички – 30 г (свіжі);
  • сметана – 20 г;
  • вівсяні пластівці – 50 г;
  • зелений чай – 2 ст. ложки.

Чай залити 100 мл закипілої води і залишити на 30 хвилин. Пластівці подрібнити в порошок і покласти в ємність. Додати сметану, подрібнені лисички і 40 мл настояного чаю.

Перемішати і рівномірно нанести на обличчя, перед цим ретельно промивши його водою або протерши вологою серветкою. Через півгодини змити маску і очистити обличчя.

Стимулятор для росту волосся

компоненти:

  • лисички – 1 ст. ложка сушеного порошку;
  • реп’яхова олія – 10 г;
  • сік лимона – 3 мл;
  • вода – 200 мл.

Настояти порошок в теплій воді. Перемішати з іншими складовими. Ретельно втерти отриману суміш в коріння і нанести на волосся.

Одягти спеціальну шапочку, додатково закутати голову. Після закінчення години вимити голову шампунем.

Визнання лисичок пояснюється приємним, яскраво вираженим фруктовим ароматом. Піддавати їх тривалій термообробці не доведеться.

Leave comment