Горохова каша: користь і шкода, покрокові рецепти з фото, калорійність

«Без хліба та без каші – ні в що й труд наш» – так здавна слов’яни шанували кашу.
З цією стравою пов’язано багато народних звичаїв: від обрядів при народженні дитини, коли воно символізувало продовження роду, і до символу мирного договору між воюючими сторонами, коли противники разом варили кашу й їли її. Сьогодні каші такого сакрального значення не надають, а розглядають її з точки зору звичайної їжі.
А ми, на догоду часу, поговоримо про горохову кашу, її поживні властивості і різні способи приготування. Отже, горохова каша: користь і шкода.
Калорійність і склад страви
На наших землях горох почали культивувати нарівні з пшеницею і вівсом в XI столітті. А до цього їм ласували ще первісні «вегетаріанці» близько десяти тисяч років тому десь на просторах північної Африки і південно-західної Азії. Сьогодні горох не вирощують лише на Північному полюсі. Чим викликана така популярність цього непоказного на вигляд рослини? А тим, що горох – дуже корисний і доступний продукт, насичений рослинними білками, вуглеводами, натуральними цукрами і крохмалем. Вживаючи страви з гороху, ми поповнюємо свій організм енергією, стаємо стійкішими до стресів, покращуємо розумову діяльність.
Важко повірити, що в маленькій горошині міститься майже половина таблиці хімічних елементів:
- на мікрорівні – Fe (залізо), Zn (цинк), Al (алюміній), V (ванадій), F (фтор), Mo (молібден), Ni (нікель), Sr (стронцій), Si (кремній), Ti (титан), B (бор), Mn (марганець), I (йод), Cu (мідь), Sn (олово), Se (селен), Zr (цирконій), Ca (кальцій);
- на макрорівні – Mg (магній), Na (натрій), Cl (хлор), K (калій), P (фосфор), S (сірка);
- вітамінний комплекс – бета-каротини, В1-В12, А, Е, PP, H;
- діаміногексанова кислота (лізин).
Калорійність вареного гороху найнижча серед круп, але при цьому в два рази перевищує поживну цінність відвареної картоплі і складає гідну конкуренцію яловичому м’ясу. Так, в ста грамах вареного гороху міститься:
- 60 Ккал;
- 6,0 г білків;
- 9,0 г вуглеводів;
- 0,0 г жирів.
Горохова каша: користь і шкода
Багато хто задається питанням, чим корисна горохова каша? Давайте розбиратися. З огляду на хімічний склад продукту, його користь для організму незаперечна. По-перше – білок, без нього не обходиться ніщо живе, адже це будівельний матеріал органічних клітин.
По-друге, вітаміни. Так, вітамін Е – потужний антиоксидант, що сприяє омолодженню організму і виведенню вільних радикалів, що знижує ризик онкології.
Водорозчинна група вітамінів В1-В12 нормалізує роботу нервової системи, поліпшує склад крові, зменшує вміст нікотину у курців.
Вітамін А покращує зір і знижує сприйнятливість організму до інфекційних захворювань. І, звичайно, залізо – це наш гемоглобін.
Неможливо переоцінити користь для здоров’я від мінеральних речовин, що містяться в гороховій каші. Спектр їх впливу на організм досить широкий:
- зміцнення кісткових тканин;
- покращення серцевої діяльності;
- зміцнення судин;
- профілактика інфаркту та гіпертонії.
Амінокислоти допоможуть зняти втому, аж до хронічної, допоможуть запобігти герпес, нормалізують діяльність серцево-судинної системи.
Періодично включаючи в своє меню горохову кашу, ви сприяєте очищенню організму від токсинів і баластних речовин. А для хворих на астму, діабет, туберкульоз це блюдо має стати одним з регулярних.
І, до речі, з приводу підвищеного метеоризму від гороху: якщо його добре зварити до стану пюре, то він, навпаки, допоможе вирішити цю проблему, попутно розібравшись з нетравленням, печією і запором. Якщо вам не подобається занадто розварений горох, то для усунення метеорного ефекту додайте в горохове блюдо моркву і їжте кашу з хлібом.
Кому не можна їсти горохову кашу?
Горохова каша протипоказана людям з такими діагнозами, як:
- гостра форма панкреатиту;
- подагра;
- гостра форма нефриту;
- хронічні захворювання шлунка і дванадцятипалої кишки;
- загострення серцевих захворювань.
Горохова каша в мультиварці: рецепти з фото
Для тих, хто спокусився і вирішив покуштувати горохової каші прямо з печі, ми запасли парочку рецептів приготування цього казково корисного страви в мультиварці. Чому мультиварка? Тому що на відміну від використання звичайної каструлі ми виключаємо ризик пригорання каші, а готова страва буде ніжною і повітряною.
Класичний рецепт
Склад:
- горох лущений сухий – 450-500 г;
- вода – 1 л;
- масло вершкове (маслом каші не зіпсуєш);
- сіль за смаком.
Приготування:
- Готуємо горох: потрібно очистити суху речовину від сміття і зіпсованих горошин, а потім ретельно промити водою.
- Далі слід засипати горох в каструлю і налити води в співвідношенні один до чотирьох. Залишити на ніч, але не менше ніж на 8 годин.
- Підготовлені зерна гороху викладаємо в чашку для мультиварки, наливаємо воду.
- Готуємо в режимі «Варка» 30 хвилин.
- По готовності додаємо сіль і масло.
Корисна каша з тушкованими овочами
Склад:
- сухий горох – 230 г;
- вода – 500 мл;
- морквина – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- солодкий перець – 2 шт.;
- рослинне масло – 2 ст. л.;
- сіль, перець чорний мелений.
Приготування:
- Нарізаємо очищені овочі: морква, цибуля і солодкий перець.
- Обсмажуємо нарізані овочі в олії (режим «Жарка»).
- У готові овочі додаємо промитий горох і заливаємо водою.
- Кашу варимо в режимі «Гасіння» протягом 2 годин.
- По готовності додаємо сіль і чорний перець, посипаємо дрібно посіченою зеленню.
У наш стрімкий час у багатьох не виходить харчуватися своєчасно і регулярно. Найчастіше те, що ми їмо або чим перекушуємо протягом робочого дня, не представляє собою ні смачну, ні, тим більше, корисну їжу. Давайте разом зменшимо оберти, на мить зупинимося і спробуємо якісну, натуральну їжу наших предків. Тим більше що її приготування не буде обтяжливим ні для нашого гаманця, ні для часу, а користь очевидна.
Користь і шкода гороху і горохової каші при схудненні, дієтичні рецепти
Дієти для зниження ваги можуть бути різними, але в більшість з них входять білкові продукти. При цьому звичайне м’ясо можна замінити бобовими, які забезпечують насичення і містять незамінні амінокислоти. Найчастіше використовують при схудненні горох, його можна вживати як самостійно, так і в складі різних дієт.
Склад і корисні властивості
Горох вважається найпоживнішим рослинним продуктом. Його склад збалансований за кількістю білків, жирів і вуглеводів.
На відміну від м’ясних продуктів, рослинні білки з гороху легко засвоюються. Тому багато дієтологів позитивно відповідають на питання: чи можна їсти горох при схудненні.
З цього продукту готують смачні страви, які допомагають не відчувати голоду при схудненні.
Корисний він тому, що в його складі багато необхідних для здоров’я мікроелементів:
- в ньому є ніацин, біотин, пантотенова кислота, багато вітаміну К і групи В, які відсутні в рослинних продуктах;
- багато антиоксидантів – вітаміну Е і селену;
- незамінні амінокислоти триптофан, метіонін, холін;
- є залізо, хром, фосфор та інші мінерали.
Не випадково горох був найпопулярнішим блюдом на Україні. Він зміцнює імунітет, тонізує організм, нормалізує артеріальний тиск і кислотність шлункового соку. Горох зміцнює стінки судин, покращує роботу серця, очищає нирки. Після вживання будь-яких страв з нього підвищується працездатність, поліпшується робота м’язів.
Горох і горохова каша при схудненні: можна чи ні?
Незважаючи на такі корисні властивості, цей продукт рідко включають у дієтичне харчування. Зазвичай тому, що люди не підозрюють, що він може допомогти схуднути. Адже він вважається дуже поживним.
У ньому міститься 5-6 г білка, а вуглеводів – 10-14 г. Якщо розглядати питання, чи можна їсти горох на дієті, потрібно знати його глікемічний індекс і калорійність.
Це найважливіші показники дієтичних страв.
100 г сухого гороху містить 317 ккал. Це багато, але в процесі приготування він збільшується в об’ємі. Виходить, що після варіння його калорійність становить вже 105 ккал на 100 г. Це нормально, щоб худнути, адже така кількість допоможе довго не відчувати голоду. А в свіжому горошку всього 72 ккал.
Правда, горохова каша не дуже гарна при схудненні, так як її глікемічний індекс 50 одиниць. Це означає, що вона може призвести до підвищення рівня цукру в крові.
Горох і горохова каша: шкода і користь для схуднення
Ті, хто розуміє поживну цінність цього продукту, включають його в дієтичне харчування. Він популярний серед спортсменів. Він допомагає накопичувати м’язову масу і підвищує працездатність.
Горох корисний для схуднення завдяки таким властивостям:
- підвищує працездатність;
- допомагає довго не відчувати голоду;
- виводить з організму зайву рідину;
- активує обмін речовин і кровообіг;
- виводить шлаки, зайвий холестерин;
- покращує травлення.
Шкода горох може принести тільки в тому випадку, якщо вживати його неправильно, у великих кількостях або не враховувати протипоказання. Він може викликати метеоризм, здуття і важкість у животі, печію або діарею.
Протипоказання до вживання
Багато дієтологів вважають бобові важким продуктом, тому забороняють його вживати при деяких захворюваннях:
- колітах;
- запаленні органів шлунково-кишкового тракту;
- подагрі;
- цукровому діабеті.
Особливості різних видів
Горошок може вживатися в будь-якому вигляді. Після термічної обробки він зберігає свої корисні властивості. Але в залежності від різновидів горох має різні особливості і правила вживання.
- свіжий горошок вважається найкориснішим. Його можна вживати так чи додавати в овочеві страви. Він поживний, надовго насичує, компенсує недолік поживних речовин;
- консервований горошок – найдієтичніший і засвоюваний продукт. У ньому збережені корисні мікроелементи. Він поживний, але містить всього 55 ккал;
- варений сухий горох може урізноманітнити дієтичне меню. Головне, правильно готувати його;
- нут – це різновид гороху. Він містить більше калорій – до 120 ккал, при його вживанні не виникає метеоризму.
Застосування в дієтах
Горох і горохова каша для схуднення використовуються в складі різних дієт. Він допомагає скинути вагу за рахунок поживності і невисокої калорійності.
Після порції такої страви людина отримує багато корисних мікроелементів і довго не відчуває голоду. Але щоб зниження ваги йшло активніше, рекомендується збільшити фізичну активність.
З горохом займатися спортом легше, так як він тонізує організм, сприяє нарощуванню м’язової маси.
Особливості дієтичного харчування
Багато хто сумнівається, чи можна горох при дієті, тому що не знають особливостей його вживання. Щоб вага успішно знижувався і не відчувалося дискомфорту, потрібно слідувати таким правилам:
- дієта повинна тривати не довше 10 днів;
- застосовувати цей продукт можна тільки при відсутності протипоказань;
- повторювати їх потрібно не частіше разу на 3 місяці;
- прийомів їжі повинно бути 3-5;
- за раз вживається не більше 200 г;
- випивати щодня не менше 2 л води;
- калорійність щоденного раціону складає не більше 1500 ккал;
- не можна харчуватися тільки горохом, найкраще споживати його на обід;
- вечеряти потрібно не пізніше 18 годин;
- доповнювати раціон потрібно овочами, фруктами, кисломолочними продуктами.
Види дієт на горосі
Є кілька варіантів схуднення з горохом. Монодієти, коли вживається тільки цей продукт, не можна дотримуватися довше 3 днів. Більш тривалі дієти тривають до 10 днів.
- Розвантажувальний день складається зі склянки гороху без солі. Його варять і з’їдають за 4-5 прийомів. Крім гороху, можна тільки пити воду і зелений чай. Дозволяється з’їсти 1 грейпфрут. Можна скинути 1-1,5 кг.
- При триденної дієті, крім страв з гороху, потрібно трохи свіжих овочів і фруктів, а також склянку кефіру. Калорійність щоденного раціону повинна бути 1200 ккал.
- Дієта на 7-10 днів складається з вівсяної каші, овочів, фруктів, нежирного м’яса, сиру і кисломолочних продуктів.
- Вживається горох також при популярній кремлівській дієті. Вона білкова, тому він підходить для неї. Тільки не рекомендується вживати при цій дієті горохову кашу, так як у неї високий глікемічний індекс.
Переваги і недоліки
Використовуючи при схудненні гороховий суп або кашу, можна втратити за тиждень до 10 кг. Раціон повноцінний, тому не відчувається голоду. Є у такого харчування і інші переваги:
- організм очищається;
- надходять всі необхідні поживні речовини;
- немає ризику зриву і припинення дієти;
- втрачається вага за рахунок жиру, а не м’язової маси;
- продукти доступні за ціною.
До недоліків таких дієт відноситься наявність протипоказань і побічних ефектів від вживання гороху. Багато хто відчуває дискомфорт через підвищене газоутворення. Крім того, деяким не подобається, що сухий горох довго готувати. Але можна використовувати свіжий або консервований горошок.
Чи можна горохову кашу при схудненні?
Вона живильна, насичена вітамінами і мінералами. Тільки при варінні гороху до нього не рекомендується додавати інші продукти. А порція каші не повинна складати більше 200 г на день.
Які продукти вживаються?
Горох під час дієти вживається не окремо, обов’язкові інші продукти. Але важливо правильно вибрати раціон. Обов’язково виключаються копчені продукти, соління, маринади і консерви, соуси і майонез.
Заборонені також усі продукти, які не вживаються в дієтичному харчуванні. Це жирне м’ясо і риба, наваристі бульйони, білий хліб, здоба та кондитерські вироби.
Не можна їсти солодощі, велика кількість білкових продуктів, пити газовану воду і алкоголь.
У раціон, крім гороху, входять овочі, фрукти, нежирні кисломолочні продукти. Їдять каші, супи, цільнозерновий хліб. Потроху вживається нежирне м’ясо і риба. Можна додавати рослинне масло.
Зразкове меню
Корисна горохова каша також і тим, що містить у великій кількості вітамін А. Саме від змісту в організмі цього вітаміну залежить стан нігтів, шкіри, волосся. Дефіцит вітаміну А погано позначається на зорі, а також на настрої. Якщо постійно ласувати кашею з гороху, можна забути про виразках в куточках рота і стоматитах, про тріщини на пальцях рук і на п’ятах.
Багато в каші вітамінів групи В, які допомагають підтримувати імунітет, робити організм несприйнятливим до різного роду недуг.
Якщо просте застудження може укласти людину на пару тижнів у ліжко, та ще й обернутися ускладненнями, обов’язково в раціон потрібно включати горохову кашу.
Їсти її необхідно також і тим, хто постійно палить і п’є багато кави. Під впливом вітамінів групи В кофеїн і нікотин руйнуються.
Не варто також забувати, що в цій каші багато мікроелементів, без яких організм не буде нормально функціонувати. Щоб поповнити «комору» організму такими речовинами, необхідно періодично включати в раціон кашу.
Протипоказання горохової каші
Звичайно, корисні властивості горохової каші просто неоціненні, однак захоплюватися такою їжею не варто. Каша сприяє газоутворення, може викликати здуття живота.
Не рекомендується вживати цей варений продукт і тим, хто страждає хворобами дванадцятипалої кишки і шлунку, особливо в хронічних стадіях.
При хворобах нирок, подагрі, загостреннями захворювань серця, діабеті також варто утриматися від вживання страви.
Рецепт приготування горохової каші з копченостями
Горохова каша, калорійність і дієтичні властивості
Калорійність горохової каші цікавить багатьох наших читачів – адже відомо, що дане блюдо є низькокалорійним. У той же час воно – дуже корисне, адже недаремно таку кашу рекомендують спортсменам.
З гороху почали варити каші ще в стародавні часи в кухні різних народів. Горох був і залишається дуже недорогим і корисним продуктом, який може собі дозволити кожен. Найбільшою популярністю він користується у слов’ян.
Проте, до слов’янських народів горох прийшов зі східних країн. Користь горохової каші була відома жителям Середземномор’я. У далекому минулому тут виростав предок сучасного гороху.
Пізніше культура потрапила в Тибет, Індію, а також Китай. Саме в цих країнах горох окультурили, після чого він став асоціюватися з багатством, родючістю. У далекій давнині ця рослина вирощували і в Єгипті. Навіть в Швейцарії археологи знаходять при розкопках скам’янілі горошини.
Всім, напевно, відомо, що це трав’яниста рослина відноситься до сімейства бобових. Це не тільки красива, але і корисна культура. З її зерен готують смачні каші, які багаті на корисні речовини, вітаміни і харчові волокна. Корисна горохова каша тим, що в складі містить цінний рослинний білок і крохмаль. Багато в ній вуглеводів, натуральних цукрів.
Дієтичні властивості:
Горохова каша – це блюдо, яке готують шляхом розварювання зерен лущильних сортів гороху в воді. У нього, як правило, додають рослинне масло, різні прянощі і приправи.
Крім збалансованого амінокислотного складу з чималою кількістю незамінних компонентів, горохова каша може похвалитися наявністю в ній природного антиоксиданту – вітаміну Е, що гальмує процеси старіння і благотворно впливає на шкірні покриви. Є в ній вітамін А, який робить зір гострішим, аскорбінова кислота (вітамін С), що підсилює імунний захист і сприяє профілактиці простудних захворювань.
Крім цього, в горосі є вітаміни групи В, необхідні для здоров’я центральної нервової системи і кровотворних процесів.
З мінералів слід зазначити кальцій, зміцнюючий кісткову тканину, магній і калій, необхідні для функціонування серця, залізо, без якого не може здійснюватися синтез еритроцитів.
Вже з цього можна зробити висновок про те, наскільки корисною може бути горохова каша.
Для вегетаріанців і просто для людей, що віддають перевагу здоровому способу життя, горохова каша – суттєвий, а іноді і життєво важливий продукт, що володіє величезною харчовою цінністю завдяки високому вмісту рослинного білка.
Крім того, бобові культури, і зокрема горох, повинні включатися в раціон кожної людини, незалежно від статі, віку і національності, незалежно від того, якою важкою – фізичною або розумовою, він більше зайнятий.
Ця страва насичує наш організм життєвою енергією для продуктивної роботи, покращує функціонування головного мозку, прискорює реакцію і адаптацію до стресових ситуацій. Як ми вже говорили, горохова каша багата білком, тому її нерідко вводять в раціон спортсменів, а також в меню пісних днів.
Тепер давайте уточнимо, скільки калорій в гороховій каші:
Калорійність горохової каші становить приблизно 90 ккал на 100 гр. продукту
Тому її сміливо можуть вживати ті, хто дотримується дієти. Але яку б не мала низьку горохова каша калорійність, надмірно захоплюватися даним стравою не варто, оскільки воно сприяє газоутворенню і може викликати здуття живота.
Само собою зрозуміло, що багато що залежить від того, як приготовлена каша. Так, наприклад, калорійність горохової каші на воді буде значно нижче, ніж калорійність тієї ж каші з м’ясом.
Ну так яка ж калорійність горохової каші, приготовленої різними способами? А ось така:
Таблиця калорійності горохової каші, на 100 грам продукту:
продукт | Калорії, в кКал |
каша на воді | 89,3 |
зі смаженою цибулею | 285,0 |
з м’ясом | 200,0 |
з куркою | 93,0 |
А харчова цінність горохової каші, приготовленої різними способами, ось така:
Таблиця харчової цінності горохової каші (БЖУ), на 100 грам продукту:
продукт | Білки, гр. | Жири, гр. | Вуглеводи, гр. |
каша на воді | 6,2 | 0,6 | 16,0 |
зі смаженою цибулею | 4,7 | 3,7 | 8,6 |
з м’ясом | 9,8 | 13,0 | 12,5 |
з куркою | 7,0 | 3,0 | 10,5 |
Ця страва не рекомендована при загостренні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, при гострих або хронічних кишкових недугах, що викликають діарею, при загостренні серцево-судинних хвороб, при діабеті, подагрі, при ниркових захворюваннях.
Як приготувати цю страву в домашніх умовах? Дуже просто. Ось один з рецептів:
Каша з гороху:
продукти:
- Горох – 2 склянки
- Лук (велика цибулина) – 1 штука
- Рослинна олія – ½ склянки
- Сіль за смаком
Горох промивають водою, найкраще – неодноразово. Потім його замочують в теплій воді і залишають на 10 годин. Воду зливають, горох заливають свіжою – щоб трохи покривала його. Ставлять на вогонь, дають закипіти, перемішують, знімають піну і роблять вогонь мінімальним. Варять до того часу, поки горох не розвариться – це займає приблизно 1 годину.
Якщо горох вже розварився, його можна трохи потовкти, щоб домогтися більш однорідної консистенції. Кашу заправляють рослинним маслом, кладуть сіль і перемішують. Готово! Їжте на здоров’я, а низька калорійність горохової каші не дасть Вам набрати зайві кілограми.
Каша з гороху для схуднення:
Щоб вага природним чином залишалася в нормі, необхідний правильний обмін речовин. Горохова каша і натуральна, і багата корисними елементами, тому для гармонізації обміну речовин цілком підходить.
Розвантажувальні дні з гороховою кашею – теж хороша ідея. З’їдаючи на сніданок, обід і вечерю невелику порцію горохової каші, доповнюйте кожен прийом їжі свіжими овочами та фруктами. Існує і спеціальна горохова дієта.
Ця дієта проста і добре переноситься. Організм отримує все необхідне, ви не втрачаєте м’язову масу, майже не відчуваєте почуття голоду. Один із прийомів їжі повинен включати блюдо з гороху. Суп, кашу, салат, гарнір.
Рослинні протеїни гороху в цій дієті повністю замінюють м’ясо, а в проміжках бажано вживання свіжих фруктів і ягід. Сніданок може включати мюслі, йогурт або нежирне молоко, а вечерю – свіжий овочевий салат. Дотримуючись дієти, не забувайте побільше пити. Корисні трав’яні або фруктові чаї і звичайно чиста вода.
Горохова каша: калорійність, користь і шкода для здоров’я
бобові
9.4 тис.
6.3 тис.
4 хв.
На Україні горохова каша становила невід’ємну частину раціону. Її цінували за приємний смак і цінні поживні властивості. До складу страви входять вітаміни, макро- і мікроелементи, які благотворно впливають на здоров’я людини.
Порція каші втамовує голод і насичує організм енергією, тому її корисно їсти як дорослим, так і дітям.
Нікотинова кислота в її складі прискорює кровообіг, алюміній сприяє регенерації кісткової і м’язової тканин, а клітковина покращує роботу лімфатичної системи.
Горох багатий білком, тому дієтологи рекомендують включити його в меню для схуднення. Головне – дотримуватися помірності і не переїдати.
Великою популярністю серед тих, що худнуть користуються розвантажувальні дні, один з варіантів яких – вживання пісної горохової каші. Добова норма страви становить 200 г. Її необхідно розділити на 4-6 прийомів їжі і їсти протягом дня. Це швидкий спосіб, який дозволяє позбавитися від 0,5 до 1 кг за добу.
Кількість кілокалорій і БЖУ на 100 грамів продукту:
Найменування | горох сухої | горох варений |
білки | 20 г | 7 г |
жири | 1,8 г | 0,14 г |
вуглеводи | 54 г | 10 г |
калорійність | 308 ккал | 70 ккал |
Користь гороху зберігається при будь-якому з способів його приготування, тому він такий популярний у всьому світі. З нього роблять пюре, супи та каші, які можна їсти на сніданок або обід. Корисні властивості горохової каші для здоров’я людини:
- Клітковина в складі продукту нормалізує обмінні процеси в організмі і допомагає позбутися від запорів. Вченими доведено, що люди, які щодня вживають мінімум 25 г речовини, менш схильні до ризику виникнення захворювань серця.
- Залізо в поєднанні з вітаміном Е уповільнює процеси старіння і регулює концентрацію гемоглобіну в крові.
- Кальцій покращує стан волосся і нігтів, а фолієва кислота благотворно впливає на роботу жіночих статевих органів.
- На організм вагітних жінок горохова каша має м’яку седативну дію. Вона знімає напругу і покращує сон.
- Педіатри рекомендують вводити блюдо в раціон дитини, так як холін в складі каші забезпечує нормальне функціонування мозку і нервової системи. Це особливо важливо для дітей шкільного віку.
- Нікотинова кислота запобігає утворенню тромбів і бляшок холестеринів в судинах.
- Горохова каша – цінне джерело білка і вуглеводів для спортсменів.
- Головне властивість вареної крупи для чоловіків полягає в благотворний вплив на потенцію. Її вживання в їжу підвищує лібідо і є хорошою профілактикою захворювань статевих органів.
У деяких випадках вживання каші може завдати шкоди здоров’ю людини. Тому слід ознайомитися з протипоказаннями:
- Дитячий вік до 3 років.
- Індивідуальна непереносимість.
- Подагра.
- Захворювання нирок і жовчного міхура.
- Підвищене згортання крові.
- Схильність до метеоризму.
- Гастрит з низькою кислотністю.
- Період лактації.
Готувати кашу можна в каструлі або мультиварці. Щоб урізноманітнити раціон, в неї допускається додати м’ясо і овочі.
Для приготування каші перевагу слід віддати нелущеному гороху, але попередньо його необхідно замочити у воді.
Для приготування потрібно:
- горох сухий – 1 стакан;
- вода – 2 склянки;
- масло вершкове – 30 г;
- сіль за смаком.
Покроковий рецепт:
- Крупу перебрати і промити. Замочити в холодній воді на 5-10 годин. Чим довше горох буде витримуватися в ній, тим менше часу піде на його варіння. Потім воду злити.
- Вимочений горох засипати в каструлю і залити водою. Поставити на сильний вогонь. Коли вода закипить, зменшити його і варити горох до готовності. Через 15 хвилин після закипання посолити кашу.
- Варений горох викласти на блюдо і додати вершкове масло.
Кашу по запропонованому рецепту можна також готувати під час посту, в цьому випадку в неї не можна класти вершкове масло.
Горохова каша з беконом і овочами – смачне і ситне блюдо. Воно добре втамовує голод і насичує організм поживними речовинами.
Енергетична цінність каші – 150 калорій.
Список необхідних інгредієнтів:
- горох – 450 г;
- бекон – 150 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- перець болгарський – 1 шт.;
- печериці – 150 г;
- вода – 3 склянки;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- зелень свіжа – 1 пучок;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Попередньо вимочений у воді горох залити водою і поставити в мультиварку в режимі «гасіння» на 50 хвилин.
- Бекон нарізати і обсмажити в соняшниковій олії.
- Подрібнити цибулю, додати його до бекону і готувати до золотистого відтінку.
- Гриби і перець порізати кубиками. Морква подрібнити на тертці. Додати овочі в сковороду до бекону, посолити. Смажити 10 хвилин на повільному вогні.
- Готову горошницю перекласти в блюдо і полити складом з бекону і овочів. Перед подачею посипати дрібно посіченою свіжою зеленню.