Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Печінка і підшлункова залоза – це внутрішні органи людини, які беруть безпосередню участь у перетравлюванні та засвоєнні їжі. Тому хворі харчові звички надають на них колосальний вплив і можуть спровокувати розвиток небезпечних захворювань, таких як панкреатит, жировий гепатоз, хронічний неінфекційний гепатит, панкреонекроз тощо.

Особливо важкі наслідки від неправильного харчування спостерігаються у пацієнтів, які вже страждають від захворювань цих органів. У зв’язку з цим виникають питання: яким має бути меню при хворобі печінки та підшлункової залози? Які продукти дозволені, а які заборонені при цих патологічних процесах в організмі? І як правильно готувати страви для хворого?

Дієта при хворобах печінки і підшлункової залози

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залозиЗгідно з рекомендаціями лікарів-гастроентерологів, меню при захворюванні печінки і підшлункової залози має відповідати всім правилам лікувального харчування «стіл №5». Дана дієта спрямована на зменшення навантаження на печінку і підшлункову залозу, зниження їх секреторної активності та поступове відновлення нормальної роботи органів.

Дієтичне харчування №5 передбачає повну відмову від вживання продуктів, багатих насиченими жирами, холестерином, екстрактивними речовинами, пуринами, ефірними оліями, щавлевою, оцтовою та іншими видами кислот. Також потрібно значно обмежити вживання солі. Шкідливі продукти слід замінити корисними з високим вмістом клітковини, пектинів та ліпотропних речовин (амінокислоти).

Склад і калорійність меню при хворобі підшлункової залози та печінки:

  1. Вуглеводи – 400-450 гр. З них не менше 330-380 гр. повинні становити складні вуглеводи і лише 70 гр. можуть складати цукор або фруктоза. Для жінок кількість легко засвоюваних вуглеводів не повинно перевищувати 55 гр. Замість цукру дозволено включати в раціон цукрозамінники – стевію, сорбіт або ксиліт;
  2. Білки – 90-100 гр. Близько 60% від даної маси рекомендується заповнити легко засвоюваними тваринними білками, і лише 30% залишити для білків рослинного походження;
  3. Жири – 80-90 гр. Як і у випадку з білками, приблизно 2/3 з них повинні становити тваринні жири, а 1/3 – рослинні олії;
  4. Загальна калорійність раціону – 2800-2900 ккал;
  5. Сіль – не більше 10 гр.
  6. Загальний обсяг споживаної рідини – 1,5-2 л.

Не меншу увагу необхідно приділяти і способу приготування їжі. Під суворою забороною знаходяться страви, приготовані шляхом смаження або запікання з утворенням товстої хрусткої скоринки. Будь-яка термічна обробка повинна бути спрямована на збереження корисних властивостей продукту і надання йому м’якої ніжної консистенції.

Способи приготування страв при дієтичному харчуванні «стіл №5»:

  • Варка в воді та на пару;
  • Запікання з мінімальною кількістю олії та без скоринки. М’ясо і рибу перед запіканням рекомендується попередньо відварити у воді;
  • Бланшування в злегка підсоленій воді. Ідеально для приготування овочів.
  • Смаження на сухій сковороді (без олії). Таким чином можна готувати дієтичні омлети, рибу та куряче філе. Важливо дати продукту добре прогрітися, але не доводити до появи скоринки;
  • Су вид. Це метод приготування м’яса, риби та морепродуктів у вакуумі без жиру. Максимально зберігає користь, але вимагає наявності спеціального обладнання.

Корисні і шкідливі продукти

  • Дієта для відновлення печінки і підшлункової залозиПри складанні меню для печінки і підшлункової залози на кожен день необхідно враховувати той факт, що при захворюванні даних органів багато продуктів потрапляють під найсуворішу заборону.
  • Їх категорично заборонено використовувати в харчуванні хворого навіть у період ремісії, щоб уникнути загострень.
  • Заборонені продукти при дієті №5:
  1. Жирні сорти м’яса: свинина, баранина, м’ясо птиці (качка, гусак);
  2. М’ясні вироби: ковбаси, сосиски, сардельки, бекон, шинка, сало, покупні котлети;
  3. Субпродукти: печінка, нирки, серце, язик, мізки;
  4. Риба і морепродукти: жирні сорти риби, солона і копчена риба, риб’яча ікра, устриці, креветки, кальмари, мідії;
  5. Молоко і молочні продукти: жирне незбиране молоко, сметана з високим вмістом жиру, тверді сорти сиру;
  6. Яйця: жовтки.
  7. Овочі: всі види цибулі (зелений, ріпчаста, парей, шалот), шпинат, щавель, рукола, редиска, часник (пір’я і зубчики), хрін, редька, ревінь, цвітна капуста, ріпа;
  8. Гриби: всі види грибів у свіжому, сушеному, солоному та маринованому вигляді;
  9. Фрукти і ягоди: всі різновиди цитрусових, ківі, кислі сорти яблук, диня, кавун, фініки, виноград, кисла слива, журавлина, чорна і червона смородина, брусниця;
  10. Хліб і борошняні вироби: свіжий білий і житній хліб, здобна випічка, вироби з листкового тіста;
  11. Крупи: кукурудзяна, пшенична, ячна, перлова, горох, квасоля, сочевиця;
  12. Консерви: будь-які рибні, м’ясні та овочеві консерви, солоні і мариновані овочі;
  13. Солодощі: шоколад, халва, морозиво, торти, тістечка, цукерки з шоколадом;
  14. Напої: міцний чорний чай, кава, какао, всі види алкоголю, будь-який холодний напій;
  15. Приправи: перець чилі, чорний мелений перець, кориця, гвоздика, сушений часник;
  16. Заправки: кетчуп, майонез, оцет, різні готові соуси.

Дозволені продукти для меню на тиждень при хворобі печінки та підшлункової залози:

  • Дієтичні сорти м’яса: телятина, пісна яловичина, курка, індичка;
  • Риба і морепродукти: нежирна біла риба (лящ, тріска, судак, сазан, минтай, короп, путасу, кефаль, щука, камбала, навага, сайда, хек);
  • Молоко і молочні продукти: знежирене молоко, нежирний сир, сметана, кефір, йогурт і м’який сир;
  • Яйця: тільки білки;
  • Овочі, фрукти та ягоди: будь-які сорти і види, що не заборонені дієтою;
  • Хліб і борошняні вироби: вчорашній білий, житній та висівковий хліб, галетні печива, сухарики власного приготування, макарони (спагетті, ріжки тощо);
  • Крупи: манна, гречана і рис;
  • Солодощі: пастила, мармелад, зефір, меренги, фруктові муси.
  • Напої: неміцний чорний чай, зелений чай, трав’яні чаї, компоти зі свіжих і сушених фруктів, киселі.

Рецепти для дієти при хворобі печінки та підшлункової залози

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залозиПри даних захворюваннях слід віддавати перевагу легким нежирним стравам, які легко засвоюються організмом. Особливо важливо відмовитися від наваристих м’ясних бульйонів, які насичені жирами, холестерином, екстрактивними речовинами і пуринами.

В якості першого страви хворому найкраще подавати прості пісні супи, приготовані на овочевому бульйоні, наприклад, вегетаріанський борщ або некислі щі. М’ясні гарячі страви дозволяється готувати тільки на некрепкому курячому або рибному бульйоні з додаванням великої кількості свіжих овочів і зелені.

Ідеальним початком дня для пацієнта із захворюваннями печінки і підшлункової залози стане сніданок, що складається з розвареної каші з невеликою кількістю олії та знежиреного молока або тарілки сиру з ложкою нежирної сметани. На обід рекомендується з’їсти суп-пюре з овочевого асорті або курячий суп з локшиною. Кращим варіантом для вечері стане овочеве рагу з шматочком відвареної курячої грудки або рибного філе.

Гречана каша на сніданок

Складові:

  1. Гречана крупа – 1 склянка;
  2. Вода – 2 склянки;
  3. Вершкове масло – 0,5 ч. ложки;
  4. Знежирене молоко – 0,5 склянки;
  5. Дрібка солі.

Крупу ретельно промити в проточній воді, всипати в каструлю і залити водою. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Накрити кришкою і варити до тих пір, поки крупа повністю не вбере воду. Готову кашу посолити, викласти в тарілку, додати масло і молоко.

Дієтичний суп з локшиною та курячими кнелями

Складові:

  • Куряча грудка – 0,5 кг;
  • Черствий хліб – 1 шматочок;
  • Білки 2 яєць;
  • Локшина – 70 гр.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Стебло селери – 1 шт.;
  • Неміцний курячий бульйон – 1,5 л.;
  • Сіль – 1 щіпка;
  • Свіжа зелень (кріп, кінза).

Хліб замочити у воді або молоці. Курячі грудки разом з розмоченим шматочком хліба подрібнити за допомогою м’ясорубки. У вийшов фарш додати яєчні білки, трохи солі і ретельно перемішати. Використовуючи дві столові ложки, сформувати невеликі кнелі і приготувати їх на пару протягом 10-15 хвилин.

Моркву очистити від шкірки і нарізати невеликими скибочками. Стебло селери нашаткувати кубиками. Курячий бульйон перелити в каструлю, закинути в нього овочі, довести до кипіння і дати варитися близько 5 хвилин.

Закинути локшину і готувати ще 10 хвилин. Додати в суп курячі кнелі і залишити на вогні на 2 хвилини. Готову страву посипати дрібно порізаною зеленню.

Корисний десерт з яблук і сиру

Складові:

  1. Яблука – 6 шт.;
  2. Сир – 300 гр.;
  3. Сметана – 1 ст. ложка;
  4. Цукор – 0,5 ст. ложки;
  5. Білок 1 яйця.

Яблука вимити, розрізати уздовж навпіл і вичистити ложкою або ножем серцевину. До сиру додати цукор і сметану, і ретельно перемішати. Розширити поглиблення в яблуках і наповнити сирною начинкою. Деко змастити маслом, укласти на нього яблука і поставити запікатися в духовку при 180 ℃ на 25-30 хвилин.

Ці нескладні рецепти для меню при захворюванні печінки і підшлункової залози допомагають пацієнтам харчуватися смачно і ситно, незважаючи на серйозне стан здоров’я. Готуються вони надзвичайно просто, але при цьому володіють величезною користю для хворого організму і сприяють якнайшвидшому відновленню.

Дієта для печінки і підшлункової залози меню на тиждень

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залозиПравильне меню на кожен день при дієті для печінки і підшлункової залози є найважливішою частиною лікування гастроентерологічних захворювань. Багато пацієнтів довіряють цю задачу своєму лікарю, який допомагає їм підібрати найбільш підходящий тип харчування, враховуючи тяжкість перебігу хвороби і наявність інших хронічних захворювань. Однак в даний час існує вже підготовлене меню на тиждень, яке ідеально підійде для періоду відновлення.

Меню на понеділок:

  • Сніданок: вівсяна каша з знежиреним молоком і чашка зеленого чаю з 1 ч. ложкою меду;
  • Другий сніданок: галетне печиво або білі сухарики з киселем;
  • Обід: овочевий суп або суп-пюре; гречана каша з відвареною або запеченою курячою грудкою і компот із сухофруктів;
  • Полудень: шматочок сирної запіканки і трав’яний чай;
  • Вечеря: парові котлети з риби, картопляне пюре, чашка неміцного чаю;
  • Перед сном: стакан нежирного кефіру.

Меню на вівторок:

  1. Сніданок: рисова молочна каша з шматочками яблука, відвар їх ягід шипшини;
  2. Другий сніданок: тост з дієтичної ікрою з відварених овочів, неміцний чай;
  3. Обід: вегетаріанський борщ, парові котлетки з пісної яловичини і компот;
  4. Полудень: салат з фруктів з 1 ч. ложкою меду;
  5. Вечеря: голубці з дієтичного м’яса і молочний коктейль;
  6. На ніч: склянка нежирного йогурту.

Меню на середу:

  • Сніданок: сирна запіканка і чай з травами;
  • Другий сніданок: печене яблуко і кисіль;
  • Обід: суп з овочами і кнелями, овочеве рагу з приготованою на пару рибою і зелений чай;
  • Полудень: ягідне смузі і галетне печиво;
  • Вечеря: парові тефтелі з курятини в соусі з нежирною сметаною і компот;
  • Перед сном: знежирена ряжанка.

Меню на четвер:

  1. Сніданок: каша з гречаної крупи з м’яким нежирним сиром і настій шипшини;
  2. Другий сніданок: зефір із зеленим чаєм;
  3. Обід: некислі щі, нежирний плов з м’ясом курки і трав’яний відвар;
  4. Полудень: запіканка з сиру і фруктів;
  5. Вечеря: домашня куряча ковбаска з пюре з варених овочів і неміцний чай;
  6. Перед сном: нежирне кисле молоко.

Меню на п’ятницю:

  • Сніданок: манна каша з медом і трав’яний чай;
  • Другий сніданок: солодкі яблука або банани і неміцний чай;
  • Обід: суп-пюре з моркви, овочеве суфле з вареною індичкою і компот;
  • Полудень: знежирений сир зі сметаною і медом, і зелений чай;
  • Вечеря: парові котлети з риби і овочів, гречана каша і кисіль;
  • Перед сном: нежирний кефір.

Меню на суботу:

  1. Сніданок: дієтичний омлет з білків і зелений чай;
  2. Другий сніданок: трав’яний чай з меренгами;
  3. Обід: дієтичний борщ, курячі парові котлети і некислий морс;
  4. Полудень: печений гарбуз з сиром і кисіль;
  5. М’ясне суфле з овочевим салатом і неміцним чаєм;
  6. На ніч: стакан знежиреного кислого молока.

Меню на неділю:

  • Сніданок: сир з фруктами і трав’яним чаєм;
  • Другий сніданок: галетне печиво і відвар шипшини;
  • Обід: суп з рисом, печена риба з овочами і зелений чай;
  • Полудень: печені яблука з сиром і трав’яний чай;
  • Вечеря: фаршировані кабачки куркою, вермішель і неміцний чай;
  • Перед сном: смузі з молоком і фруктами.

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залози

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залози

  • Дієта для відновлення печінки і підшлункової залози необхідна після тривалого впливу на організм токсичних речовин.
  • Вона має на увазі відмову від більшості шкідливих продуктів на користь здорового харчування.
  • Таким чином, на печінку знижується навантаження, що дозволяє їй швидше відновити свої функції.
  • Оскільки печінка – це орган, що знешкоджує токсини, при тривалій дії шкідливих речовин її структура пошкоджується, а захисна функція знижується.

Тому існує дієта для відновлення печінки після алкоголю. Вона допомагає налагодити роботу печінки і прискорити регенерацію пошкоджених структур.

Відновлювальна дієта має на увазі відмову від вживання гепатотоксичних речовин, тобто спиртного і сильнодіючих ліків. Також слід виключити смажену, жирну і багату на холестерин їжу.

Харчування має бути дробовим, не рідше 5 р./день. Кількість споживаних кілокалорій – 2500-2800, в залежності від статі, віку і роду діяльності людини, а також ступеня вираженості патології печінки.

Відновлення печінки після алкоголю

Гепатологи рекомендують:

Олена Ніколаєва, к. м. н., гепатолог, доцент: «Є трави, які діють швидко і впливають саме на печінку, зводячи нанівець хвороби. […] Особисто я знаю єдиний препарат, який містить всі необхідні екстракти … .»

Читати далі ”

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залози

Алкоголізм завдає колосальної шкоди всьому організму, але найбільшої шкоди він завдає печінки. Хронічна алкогольна інтоксикація призводить до пошкодження гепатоцитів, стає причинами розвитку гепатитів і цирозу печінки.

Відновлювальна терапія при цих захворюваннях завжди включає в себе дієту.

Спиртне є сильною отрутою, його вживання руйнує клітини печінки, на місці яких утворюється сполучна тканина. Вона не може виконувати ті ж функції, які виконували гепатоцити, тому навантаження на здорові клітини зростає.

Це призводить до збільшення їх розмірів і швидкого зношування. Без належного лікування захворювання швидко прогресує і може призвести до летального результату.

Харчування для хворих з патологіями печінки

Для лікування і чищення печінки наші читачі успішно використовують метод Олени Малишевої. Уважно вивчивши цей метод, ми вирішили запропонувати його і вашій увазі.

Читати далі ”

Пацієнтам із хворобами печінки призначається дієта №5. Меню дієти для відновлення печінки включає в себе різноманітні крупи, нежирне м’ясо і кисломолочні продукти. Харчування можна урізноманітнити за рахунок поєднання продуктів між собою і застосування різної термічної обробки.

сніданок обід вечеря
понеділок Вівсяна каша на воді Овочевий суп, гречка відварна, куряче філе на грилі Сирники зі сметаною, кефір
вівторок Омлет на пару Вегетаріанський борщ, рис відварний, яловичина запечена Овочевий салат, заправлений рослинним маслом, плов з яловичиною
середа Гречана каша на молоці Пшоняний суп на овочевому бульйоні, картопляне пюре, запечений кролик Рагу овочеве, яловичина відварна
четвер пудинг сирний Овочевий суп з макаронними виробами, гречка відварна, фрикадельки з яловичини Плов з морквою, салат з капусти і огірків із заправкою з рослинної олії
п’ятниця Рисова каша на молоці Гречаний суп, картопля відварна «в мундирі» з кропом і рослинним маслом, куряче філе, тушковане в соєвому соусі Макаронні вироби відварені, биточки з яловичого фаршу
субота Омлет в пакеті або яйце некруто Вегетаріанські щі, відварені макаронні вироби, суфле з риби Нежирний сир з цукром і молоком
неділя Вермішель молочна, ватрушка з сиром Овочевий суп, рис відварний, яловичина тушкована Плов з сухофруктами, відварене куряче філе

Як перекусів рекомендується їсти галетні печива, бісквіт без просочення, запечені фрукти, овочі в будь-якому вигляді або просто випити кефір, ряжанку, ацидофілін або кисле молоко.

Жирний сир, горіхи і сметану краще виключити з раціону, незважаючи на їх очевидну користь. Сметану допускається їсти як соус в невеликій кількості.

Важливо знати!

З напоїв найбільш корисні відвар шипшини, ромашковий чай, неміцний чорний чай і компот із сухофруктів. Ці напої містять вітаміни і речовини, які надають позитивний вплив на клітини печінки і не створюють додаткове навантаження.

Харчування для хворих з панкреатитом

Не губіть організм таблетками! Печінка лікується без дорогих ліків на стику наукової та народної медицини.

Хронічний панкреатит накладає на пацієнта ще більші обмеження, ніж патології печінки. Щоб полегшити панкреатичні болі і зменшити навантаження на підшлункову залозу, з раціону виключають всі види овочів і фруктів.

Вони містять залізо і клітковину, переварювання якої важко при хворій підшлунковій залозі.

Важливо виключити з ужитку все борошняне і солодке, а також спеції. Це необхідно для того, щоб не провокувати активне виділення шлункового соку. Хворі панкреатитом повинні відмовитися від багатьох пуринових продуктів, особливо від оселедця і її субпродуктів. Це дозволить уникнути рецидивів і загострень захворювання.

Дотримання правильного режиму харчування дозволить довше зберігати фізичну активність і відновити функції пошкоджених органів. Це запорука гарного самопочуття і високої тривалості життя.

Продукти для відновлення печінки, підшлункової залози і нирок

Печінка образно називають біохімічною лабораторією. Її завдання – розщеплювати їжу і очищати кров від отруйних компонентів. Одночасно це фільтр.

Відновлювати печінку доводиться, головним чином, після інтоксикацій, а саме: отруєнь, надмірного вживання важкої їжі, алкоголю, сильнодіючих фармпрепаратів.

Не любить наша «лабораторія» ніяких надмірностей: ні солі, ні цукру, ні жиру.

Корисні продукти для відновлення печінки

Що ж любить людська печінка? У списку корисних продуктів для відновлення печінки – і повсякденні, і делікатесні. Вибираючи їх за смаком та по кишені, слід одночасно відмовитися від усього, що приносить печінці шкоду.

До корисних продуктів належать:

  • Звичайний овоч, при повсякденному вживанні, здатний захистити від раку печінки і товстого кишечника.
  • Постачальник корисного холестерину; розвантажує печінку від необхідності його синтезу.
  • Сприяє виробленню антиоксидантів, за допомогою яких печінка знищує отрути.
  • Стимулює утворення жовчі, підтримує функції і здоров’я органу.
  • Легкі рослинні білки бобових культур – хороша альтернатива м’ясу.
  • Природний очисник печінки; з цією метою використовують свіжий сік, коктейлі з кореня, як добавку в різні страви.
  • Практично всі сорти капусти застосовуються для очищення печінки і профілактики її захворювань.
  • Додані в салати і супи, здатні захистити печінку від токсинів, що потрапляють в кров.
  • Стимулює вироблення печінкових ферментів, чистить кров завдяки вмісту селену і алліцина.

До продуктів для відновлення печінки можна віднести і інші рослини, зокрема, петрушку, базилік, фенхель, кунжут. Вони поєднують і пряні, і лікарські властивості. Заслуговують на увагу, оскільки підтримують нормальну діяльність печінки, відновлюють порушені функції.

Продукти для відновлення нирок і печінки

Що об’єднує печінку і нирки, різні, на перший погляд, органи? Обидва органи – це фільтри, які проводять самоочищення всього організму.

Влаштовано, що токсини в печінці перетворюються в нешкідливі з’єднання, а нирки виводять відпрацьований матеріал за межі організму. Вони ж відповідають за водно-сольовий обмін і кислотно-лужну рівновагу.

Спільним є й «нелюбов» обох органів до деяких страв, напоїв і шкідливим звичкам. Набір шкідливих – стандартний: це алкоголь, жирна, копчена, смажена їжа, маринади, наваристі бульйони, газовані води, кондитерські вироби, куріння, малорухливий режим дня.

Продукти для відновлення нирок і печінки – різні. Ефективні продукти для відновлення печінки повинні містити клітковину, вітаміни, багато рідини.

  1. Буряк (краще сирий).
  2. Банани, зелені яблука (по 1 банану натщесерце, яблук – скільки завгодно).
  3. Картопля в шкірці (2 штуки в день).
  4. Суміш капустяного розсолу і свіжих помідорів (тричі на день після їди).
  5. 3 л рідини: половина – вода, решта – зелений чай, неочищений яблучний сік. Корисні також трав’яні настої і збори в різних комбінаціях (плоди глоду, корені кульбаби й ін.).

Ефективні продукти для відновлення печінки – фруктово-овочеві соки, трав’яні відвари.

  1. Соки з гарбуза, кабачків, огірків, моркви, буряка змішують зі сливовим або яблучним – для покращення смаку і підвищення ефективності.
  2. Відвар готують з суміші трав: звіробій, березові бруньки, мучниця, листя брусниці.

Продукти для відновлення печінки і підшлункової залози

І печінка, і підшлункова залоза страждають від неякісних продуктів, переїдання, шкідливих звичок, стресів. І навіть якісна, свіжа їжа не вся однаково корисна для цих органів. А неправильно приготовані страви замість користі приносять шкоду, наприклад, перевантажують печінку й інші органи жирами, сіллю, цукром.

До продуктів для відновлення печінки, а також підшлункової залози відносяться наступні:

  1. Індичатина, курятина.
  2. Молода телятина.
  3. Нежирна риба.
  4. Гарбуз та інші баштанні.
  5. Зелені яблука.
  1. Червоний буряк.
  2. Салат, зелень, спаржа.
  3. Цвітна капуста, овочі зеленого кольору.
  4. Часник.
  5. Цитруси, лимонний сік.

І печінка, і підшлункова залоза однаково не сприймають алкогольні напої, каву, міцний чай. В якості альтернативи підходять такі продукти для відновлення печінки і підшлункової залози, як рідка кисломолочна продукція, зелений чай, свіжі компоти, лікувальна мінеральна вода.

В процесі відновлення цих органів після стресових факторів, крім основних продуктів, позитивну роль відіграють різні добавки: лляне насіння, куркума, харчові масла, соєве молоко, сік пророщеної пшениці, сухофрукти, імбир, горіхи.

Продукти для відновлення печінки після алкоголю

Печінка дуже не любить алкоголь, тому регулярне споживання спиртного загрожує серйозними захворюваннями цього органу, аж до цирозу і раку.

Ступінь ураження залежить від багатьох факторів, в тому числі кількості та якості випитого алкоголю.

У складних випадках одних тільки продуктів для відновлення печінки – мало: потрібно медикаментозне лікування, призначене кваліфікованим фахівцем.

Важливий момент в процедурі відновлення після легкої інтоксикації – насамперед усунути все, що напружує і навантажує печінку. В першу чергу – «міцні» напої, важкі страви, фастфуд. І надати альтернативу – продукти, дружні печінці.

Заслуговують на увагу наступні продукти для відновлення печінки після алкоголю:

Виявляється, печінки за смаком плоди з яскраво-червоною і помаранчевою м’якоттю. Особливо – гарбуз, яка містить рідкісний вітамін Т. Він допомагає засвоювати важкі страви, тим самим розвантажуючи орган.

Володарка альгінової кислоти – натурального утилізатора шкідливих хімікатів і солей важких металів. Рекордсмен за кількістю йоду.

  • Нежирні кисломолочні продукти

Оздоровлюють мікрофлору кишечника, допомагають перетравлювати продукти, виводять шкідливі компоненти.

  • Курага, інші сухофрукти

Постачальник солодкого, служить для профілактики раку, зниження шкідливого холестерину.

Джерело головного антиоксиданту – вітаміну Е. Захищає від шкідливих забруднень, які надходять ззовні, нейтралізує токсини.

  1. Містить вітамін Е, корисні жири.
  2. У персиках, грушах багато вітаміну В2 (рібофламіна).
  3. 1 кг часнику і 2 кг лимонного соку змішують і застосовують для ефективного очищення печінки після інтоксикації.
  4. Заповнює запаси калію.

Артишок, спориш, розторопша, безсмертник зміцнюють і покращують роботу органу. Корисний збір з чебрецю, золототисячника, полину.

Такі продукти для відновлення печінки після алкоголю, як рослинні масла, застосовують і зовнішньо, для прогрівання печінки. Компреси роблять з касторової, оливкової, кукурудзяної, лляної олій.

Печінка, нирки, підшлункова залоза – виключно важливі органи. Для довгої і надійної служби їх слід оберігати від неякісної їжі і шкідливих напоїв, від переїдання і голоду, від нервових та інших стресів. В системі профілактичних заходів продуктам для відновлення печінки належить вирішальна роль. Коригування раціону благотворно відбивається на всьому організмі.

Корисні продукти для відновлення печінки

Що ж любить людська печінка? У списку корисних продуктів для відновлення печінки – і повсякденні, і делікатесні. Вибираючи їх, слід в той же час відмовитися від усього, що приносить печінці шкоду.

До корисних продуктів належать:

Переваги – низька калорійність і висока поживність. Захищають від радіоактивного стронцію – одного з ворогів печінки. Заповнюють запаси селену, який запобігає руйнівні процеси в органі.

  • Звичайний овоч, при повсякденному вживанні, здатний захистити від раку печінки і товстого кишечника.
  • Постачальник корисного холестерину; розвантажує печінку від необхідності його синтезу.
  • Сприяє виробленню антиоксидантів, за допомогою яких печінка знищує отрути.
  • Стимулює утворення жовчі, підтримує функції і здоров’я органу.
  • Легкі рослинні білки бобових культур – хороша альтернатива м’ясу.
  • Природний очисник печінки; з цією метою використовують свіжий сік, коктейлі з кореня, як добавку в різні страви.
  • Практично всі сорти капусти застосовуються для очищення печінки і профілактики її захворювань.
  • Додані в салати і супи, здатні захистити печінку від токсинів, що потрапляють у кров.
  • Стимулює вироблення печінкових ферментів, чистить кров завдяки вмісту селену і алліцина.

До продуктів для відновлення печінки можна віднести і інші рослини, зокрема, петрушку, базилік, фенхель, кунжут. Вони поєднують і пряні, і лікарські властивості. Заслуговують на увагу, оскільки підтримують нормальну діяльність печінки, відновлюють порушені функції.

Продукти для відновлення нирок і печінки

Що об’єднує печінку і нирки, різні, на перший погляд, органи? Обидва органи – це фільтри, які проводять самоочищення всього організму.

Влаштовано так, що токсини в печінці перетворюються в нешкідливі з’єднання, а нирки виводять відпрацьований матеріал за межі організму. Вони ж відповідають за водно-сольовий обмін і кислотно-лужну рівновагу.

Спільним є й «нелюбов» обох органів до деяких страв, напоїв і шкідливих звичок. Набір шкідливих звичок стандартний: це алкоголь, жирна, копчена, смажена їжа, маринади, наваристі бульйони, газована вода, кондитерські вироби, куріння, малорухливий режим дня.

Продукти для відновлення нирок і печінки – різні. Ефективні продукти для відновлення печінки повинні містити клітковину, вітаміни та багато рідини.

  1. Буряк (краще сирий).
  2. Банани, зелені яблука (по 1 банану натще, яблук – скільки завгодно).
  3. Картопля в шкірці (2 штуки в день).
  4. Суміш капустяного розсолу і свіжих помідорів (тричі на день після їди).
  5. 3 л рідини: половина – вода, решта – зелений чай, неочищений яблучний сік. Корисні також трав’яні настої і збори в різних комбінаціях (плоди глоду, корені кульбаби та ін.).

Ефективні продукти для відновлення печінки – фруктово-овочеві соки, трав’яні відвари.

  1. Соки з гарбуза, кабачків, огірків, моркви, буряка змішують зі сливовим або яблучним – для покращення смаку і підвищення ефективності.
  2. Відвар готують з суміші трав: звіробій, березові бруньки, мучниця, листя брусниці.

Продукти для відновлення печінки і підшлункової залози

І печінка, і підшлункова залоза страждають від неякісних продуктів, переїдання, шкідливих звичок і стресів. І навіть якісна, свіжа їжа не вся однаково корисна для цих органів. А неправильно приготовані страви замість користі приносять шкоду, наприклад, перевантажують печінку і інші органи жирами, сіллю, цукром.

До продуктів для відновлення печінки, а також підшлункової залози належать наступні.

  1. Індичатина, курятина.
  2. Молода телятина.
  3. Нежирна риба.
  4. Гарбуз та інші баштанні.
  5. Зелені яблука.
  6. Червоний буряк.
  7. Салат, зелень, спаржа.
  8. Цвітна капуста, овочі зеленого кольору.
  9. Часник.
  10. Цитруси, лимонний сік.

І печінка, і підшлункова залоза однаково не сприймають алкогольні напої, каву, міцний чай. В якості альтернативи підходять такі продукти для відновлення печінки і підшлункової залози, як рідка кисломолочна продукція, зелений чай, свіжі компоти, лікувальна мінеральна вода.

В процесі відновлення цих органів після стресових факторів, крім основних продуктів, позитивну роль відіграють різні добавки: лляне насіння, куркума, харчові масла, соєве молоко, сік пророщеної пшениці, сухофрукти, імбир, горіхи.

Продукти для відновлення печінки після алкоголю

Печінка дуже не любить алкоголь, тому регулярне споживання спиртного загрожує серйозними захворюваннями цього органу, аж до цирозу і раку.

Ступінь ураження залежить від багатьох факторів, в тому числі кількості та якості випитого алкоголю.

У складних випадках одних тільки продуктів для відновлення печінки – мало: потрібно медикаментозне лікування, призначене кваліфікованим фахівцем.

Важливий момент в процедурі відновлення після легкої інтоксикації – насамперед усунути все, що напружує і навантажує печінку. В першу чергу – «міцні» напої, важкі страви, фастфуд. І надати альтернативу – продукти, дружні печінці.

Заслуговують на увагу наступні продукти для відновлення печінки після алкоголю:

Виявляється, печінки за смаком плоди з яскраво-червоною і помаранчевою м’якоттю. Особливо – гарбуз, яка містить рідкісний вітамін Т. Він допомагає засвоювати важкі страви, тим самим розвантажуючи орган.

Володарка альгінової кислоти – натурального утилізатора шкідливих хімікатів і солей важких металів. Рекордсмен за кількістю йоду.

  • Нежирні кисломолочні продукти

Оздоровлюють мікрофлору кишечника, допомагають перетравлювати продукти, виводять шкідливі компоненти.

  • Курага, інші сухофрукти

Постачальник солодкого, служить для профілактики раку, зниження шкідливого холестерину.

Джерело головного антиоксиданту – вітаміну Е. Захищає від шкідливих забруднень, які надходять ззовні, нейтралізує токсини.

  1. Містить вітамін Е, корисні жири.
  2. У персиках, грушах багато вітаміну В2 (рібофламіна).
  3. 1 кг часнику і 2 кг лимонного соку змішують і використовують для ефективного очищення печінки після інтоксикації.
  4. Заповнює запаси калію.

Артишок, спориш, розторопша, безсмертник зміцнюють і покращують роботу органу. Корисний збір з чебрецю, золототисячника, полину.

Такі продукти для відновлення печінки після алкоголю, як рослинні олії, застосовують і зовнішньо, для прогрівання печінки. Компреси роблять з касторової, оливкової, кукурудзяної, лляної олії.

Печінка, нирки, підшлункова залоза – виключно важливі органи. Для довгої і надійної служби їх слід оберігати від неякісної їжі і шкідливих напоїв, від переїдання і голоду, від нервових та інших стресів. В системі профілактичних заходів продуктам для відновлення печінки належить вирішальна роль. Коригування раціону благотворно відбивається на всьому організмі.

Як харчуватися при хворобах печінки і підшлункової залози | Панкреатиті і холециститі

Дієта для відновлення печінки і підшлункової залози

Захворювання печінки та підшлункової залози вимагають спеціального харчування, що полягає в рамках дієти (стіл) №5. Така їжа полегшує роботу цих органів і зменшує на них навантаження. За допомогою правильного харчування можна зменшити біль і відчуття тяжкості в області розташування печінки і підшлункової, до того ж, така схема харчування послужить відмінною профілактикою загострення безлічі хронічних хвороб.

Кому необхідно дієтичне харчування?

Призначається дієта хворим з наступними захворюваннями органів травлення:

  • холецистит (некалькульозний і особливо калькульозний запалення жовчного міхура);
  • панкреатит;
  • гепатити різного перебігу;
  • гастрит;
  • цироз печінки.

Також таке харчування надасть допомогу при пієлонефриті.

Дані захворювання органів з’являються з різних причин, вони можуть розвиватися через попадання в організм провокаційних інфекцій, вживання шкідливої їжі, самолікування, зловживання алкоголем, куріння, впливу забрудненого навколишнього середовища або через спадковість. Лікуються дані хвороби різними підходами, але однозначно вимагають суворого виконання правил, які включає дана спеціальна лікувальна дієта.

Якою має бути їжа?

Їжа при дієті №5 не повинна містити жири і володіти яскравими смаковими якостями. Страви готують за допомогою варіння – традиційного або на пару, в деяких випадках допускається гасіння. Їжу вживають часто, до 5-ти разів на день, маленькими порціями. Раціон, як правило, складається відповідно до таких норм:

  • білків на добу бажано вжити близько 150 грам;
  • вуглеводів – 450 грам;
  • жири дозволені тільки рослинного походження;
  • переважною в блюдах повинна стати клітковина;
  • хворому потрібно вжити не менше півтора літра рідини на добу;
  • дієта також передбачає потрапляння в рамки денних енергетичних цінностей, становить 2800 ккал.

Що буде, якщо не дотримуватися дієти?

У даному випадку популярна фраза про те, що «Правила придумані, щоб їх порушувати», не просто не актуальна, але і шкідлива. Наданий звід харчових правил сприяє кращому функціонуванню хворих органів і систем, в іншому випадку, при порушенні схеми можливі:

  • болі в животі та правому підребер’ї;
  • загострення хронічних стадій хвороб;
  • напади коліки;
  • неприємна відрижка, нудота і блювота;
  • діарея.

У разі порушення правил важливо підтримувати зв’язок з лікарем, щоб отримати індивідуальні рекомендації, як поліпшити стан і полегшити виниклі симптоми.

Самостійно приймати лікарські препарати варто лише в тому випадку, якщо їх заздалегідь, припускаючи подібний варіант розвитку подій, порекомендував лікар.

Але чим інтенсивніше відчуття, тим швидше важливо звернутися за медичною допомогою в лікарняний стаціонар.

Рекомендації по харчуванню

Їжа в дієтичному раціоні ділиться на два види: схвалену дозволену і заборонену.

Список рекомендованих і заборонених продуктів харчування
продукти раціону дозволені заборонені
М’ясо і риба Нежирні варені або тушковані сорти м’яса і риби Багаті жирами сорти м’яса і риби, а також будь-яка смажена їжа. Під не менш суворим забороною рибна ікра, а також солона і копчена риба.
хліб Сухарі, вчорашній хліб Свіжий хліб, булочки, вироби з дріжджового, листкового тіста
Молочні та кисломолочні продукти Знежирені кисломолочні продукти, що не жирні смузі, молоко в якості розбавки чаю, Адигейський сир Жирні кисломолочні продукти і молоко, сир з яскраво вираженим смаком
Перші страви Супи без засмажки, вегетаріанський борщ, суп-пюре, суп-крем, некислі щі Звичні супи і борщі на бульйоні не підходять для дієтичного харчування при захворюванні печінки, жовчного міхура та підшлункової залози, так само як окрошка і холодний борщ
Овочі Все, крім помідорів, редьки, кукурудзи, редиски, цибулі, ріпи, спаржі, баклажанів, ревеню, часнику і грибів. Не підходить також свіжа зелень, зокрема, щавель, шпинат, зелена цибуля, петрушка
яйця З яєць при хворобах печінки дозволяється робити тільки паровий білковий омлет Смажені, варені яйця, жовтки
крупи Рис, манна крупа, гречана, які використовуються найчастіше на сніданок, а також макарони Заборонені в дієтичному меню кукурудзяна, перлова, пшенична та ячна крупи, горох, квасоля
Десерти Сухий бісквіт, галетне печиво, муси, зефір, мармелад, пастила, ліниві вареники, меренги Смажені млинці, пончики, торти, вироби з листкового тіста, шоколад, халва, морозиво, кремові десерти, шоколадні цукерки
Ягоди і фрукти В меню можуть бути банани, яблука, кавун, чорнослив, гранат, некисла полуниця Ківі і всі цитрусові, груша, хурма, диня, виноград, фініки, а також будь-які насіння
напої Можна пити при хворобах печінки і підшлункової залози (і інших органів, що беруть участь у травленні) неміцний чай, трав’яні відвари, компоти, киселі Кава, міцний чай, какао, проста холодна вода. Без сумнівів, під забороною алкогольні напої

Під заборону потрапляють також будь-які субпродукти (страви з печінки, нирок, сердечок) і всілякі консерви.

Дієта на день

  1. В якості дієтичного сніданку і початку щоденного меню, при захворюванні печінки або підшлункової залози, підійде гречана каша з половиною чайної ложки вершкового масла або нежирний сир зі столовою ложкою знежиреної сметани. Запити сніданок можна неміцним чаєм.

Правильно приготувати корисну для печінки гречану кашу – це означає проварити крупу в воді, виходячи зі співвідношення 1:2, де 1 – це частина крупи, а 2 – води. Варити кашу до повного випаровування води.

  1. На другий сніданок в якості перекусу можна з’їсти запечене в духовці яблуко. Яблуко, щоб урізноманітнити раціон, можна запекти з цукром або ж з сиром, якщо сир не було використано для першого сніданку.

Щоб запекти яблука з сиром на три порції (такий рецепт сподобається не тільки діетикам, а й іншим членам сім’ї) потрібні наступні продукти:

  • 6 середніх яблук;
  • 300 грам сиру;
  • 1 яєчний білок;
  • трохи цукру за смаком;
  • столова ложка сметани.

Для початку необхідно розігріти духовку до 180 °C. Поки вона гріється, яблука вимити, розрізати навпіл, вийнявши серцевину. На місці серцевини столовою ложкою зробити поглиблення.

Сир розім’яти з цукром і сметаною до отримання однорідної маси і заповнити їм яблука.

Укласти яблука на деко, поставити в духовку і запікати близько 25 хвилин, сигналом про готовність буде рум’яність сиру і м’якість яблука. Як тільки яблука охолонуть, їх можна подавати.

  1. На обід можна приготувати овочевий суп-пюре (рецепти дієтичних супів дуже різноманітні), на друге – локшину з м’ясними кнелями і кисіль.

Кнелі – відмінний вихід, щоб урізноманітнити щоденну дієту. Щоб їх приготувати, згідно з рецептом, будуть потрібні такі продукти:

  • половина кілограма курячих грудок або іншого нежирного і дозволеного при дієті м’яса;
  • невеликий шматочок вчорашнього хліба;
  • яєчний білок;
  • половина склянки знежиреного молока;
  • щіпка солі за смаком.

М’ясо і розмочений у молоці хліб пропустити через м’ясорубку або перетерти блендером. Якщо лікар, що прописав дієту, не рекомендує додавати в рецепт кнелей хліб, їх можна приготувати і без додавання хліба. Додати яєчний білок і ретельно перемішати.

Руками такі котлетки НЕ ліплять, їх або видавлюють з кондитерського мішка, або відокремлюють при користуванні їдальнею і чайною ложкою. Столовою ложкою фарш береться із загальної тарілки, а чайною фасується в форму для пароварки.

Якщо немає пароварки або мультиварки, можна кнели варити в каструлі, в яку встановлюється друшляк і, не доходячи до його дна, наливається вода. Також можна кнели проварити у воді, налитій в сотейник.

Загальний час приготування, не дивлячись на обраний спосіб – 10 хвилин, але краще додатково розрізати і дивитися за фактом готовності.

  1. В полудень хворим з порушеною роботою печінки і підшлункової залози на дієті можна перекусити неміцним чаєм з галетним печивом, а на вечерю підготувати овочеве пюре з картоплі або моркви з відвареним рибним філе (або інші страви з риби).
  2. Перед сном, як завершальний акорд денного харчування, дієтологи рекомендують випити склянку знежиреного кефіру або чистого йогурту.

Зразкове меню на тиждень

Не без підстави реальним способом лікування і профілактики вважається саме п’ята дієта.

Меню на тиждень скласти зовсім не складно, достатньо мати можливість проконсультуватися з професійним лікарем, а також запас витримки і фантазії, щоб урізноманітнити щоденний стіл.

Ми пропонуємо наступний зразок меню, завдяки якому сувора дієта при захворюванні печінки і підшлункової залози, крім користі, однозначно принесе достатнє гастрономічне задоволення.

  • Сніданок може полягати в слизовій вівсяній каші і чаї з медом.
  • Перекус ми рекомендуємо скласти з сухариків або галетного печива з киселем.
  • Обід може бути скомпонованим з овочевого супу або супу-пюре, гречаної каші, відвареної курячої грудинки, дієтичного салату з овочів і рослинного масла, а також соку або компоту.
  • Полудень може виглядати як сирна запіканка або виступати у вигляді ледачих вареників і трав’яного чаю.
  • А вечеря – рибних парових кнелей з картопляним пюре і молочного коктейлю або склянки кефіру в вигляді останнього прийому їжі.
  • Сніданок у вівторок – це рисова каша на нежирному молоці з солодким яблуком і відваром шипшини.
  • Перекус – овочі на пару, тост з вчорашнього хліба або дієтичний хлібець і неміцний чай.
  • Обід – дієтичний борщ, парові котлетки з яловичого фаршу, овочеве рагу, вівсяна каша і компот.
  • Полудень – фруктовий салат з медом, а вечерю – дієтичний голубці і молочний коктейль або стакан кефіру, як останній прийом їжі.
  • Сніданок середовища може виглядати як сирна запіканка і трав’яний чай, а через 2 години перекус – яблуко, приготоване в духовці або терте на тертці з медом.
  • Обід – овочевий суп з кнелями, доданими при подачі тарілки, вермішель, овочеве рагу і відварена хека.
  • Полудень – смузі з ягодами і печивом, а вечеря – парові тефтелі в сметанному соусі і кефір.

Сніданок – гречана каша, чай з шипшини і сир, бажано Адигейський. Перекус – неміцний чай і зефір, дозволений лікарем.

  1. Обід – некислі щі, дієтичний плов і трав’яний настій, склад якого також схвалено доктором, а полуденок – сирно-персикова запіканка.
  2. Вечеря – дієтична куряча ковбаска власного приготування, овочеве пюре і кефір.
  3. Сніданок в п’ятницю можна скласти з солодкої вівсянки з медом, чаю і галетного печива, через 2 години зібрати легкий перекус з солодких фруктів.
  4. Обід – морквяний суп-пюре, рис і відварна курка, а полудник – сир зі сметаною без жиру, але з додаванням меду.
  5. На вечерю перед вихідними можна з’їсти м’ясне суфле і випити кефір.
  6. На сніданок першого дня уїк-енду підійде молочна слизова каша з рису, а на перекус – чай і зефір, якщо його схвалює доктор.
  7. Обід вихідного дня – це дієтичний борщ, курячі кнелі і овочеве суфле.
  8. На полуденок запекти гарбуз з сиром, а також приготувати кисіль, при цьому на вечерю зробити рибні овочеві котлети, гречану кашу і незмінно випити кефір.
  9. Після повноцінного сну, почати день неділі можна з сиру та фруктів на сніданок, а на перекус підготувати овочеве суфле і відвар шипшини.
  10. В обід зварити рисовий суп і запекти тріску з овочами, а на полудень запекти в духовці кабачки, фаршировані курятиною.
  11. У підійшло час вечері зупинити вибір на дієтичному плові і кефірі або кисломолочному смузі.

Дієта при загостренні хронічних хвороб

Однак варто підкреслити, що існує кілька варіацій харчування, наприклад, дієта при загостренні панкреатиту і холециститу буде набагато суворішою і менш різноманітною, проте дотримуючись її в строгості, можна уникнути нових хворобливих відчуттів.

В такому випадку дієта при хронічному панкреатиті і холециститі, меню якої ми наведемо нижче, повністю виключає:

  • свіжий хліб, здобу і випічку, також варто виключити сухарі;
  • традиційно заборонені бульйони і жирне м’ясо, риба, гриби;
  • копчені, консервовані продукти;
  • субпродукти і паштети з них;
  • будь-які спеції;
  • забороняється білокачанна капуста, бобові, цибуля;
  • ягоди і фрукти з кислинкою;
  • будь-які кондитерські вироби, цукор;
  • холодні продукти;
  • кава, чай, газовані напої, і природно, алкоголь.

Період загострень – це особливий час, що вимагає устроження введених гастрономічних правил. При цьому, як стане легше, харчування при хворій печінці та підшлунковій не стане схожим на звичайний людський раціон, все одно слід дотримуватись стіл 5. Дієта, меню на тиждень при панкреатиті і холециститі в загостреному періоді:

Коли період медикаментозного лікування триває, важливо не перевантажувати шлунок, але при цьому не відмовляти в легкій їжі.

На сніданок підійде нежирний йогурт без добавок, дієтичний хлібець і розбавлений некислий сік. В обід можна з’їсти овочевий суп (немає на бульйоні і без м’ясних продуктів) і в’язку вівсяну кашу.

В полудень з’їсти овочеве суфле, а на столі під час вечері можна поставити тарілку слизової каші.

Пити дозволяється мінеральну воду без газу і несолодкий (але і не кислий) компот.

На другий день, коли болить печінка і підшлункова, харчування на сніданок може виглядати як рисова слизова каша, пізніше, якщо доктор схвалює, можна буде перекусити печеним яблуком. Обід традиційно займає легкий овочевий суп і суфле з овочів з дієтичним хлібцем. Полудень можна скласти з вівсяної каші і відвару з шипшини, а вечерю – з овочевого пюре.

На сніданок традиційно – слизова каша, на перекус – дієтичний хлібець і розбавлений сік. На обід – суп-пюре з овочів і каша. Але якщо в середу болі вщухають, а доктор схвалює введення малої кількості м’ясних страв, першим з них буде куряче суфле. На полудень – нежирний йогурт, а на вечерю – приготовані на пару овочі.

Сніданок – водяниста рисова каша, перекус – печене яблуко або яблучне пюре. На обід – морквяний суп, м’ясне або овочеве суфле; полудень – нежирний кефір, а вечерю скласти з вівсяної каші з медом, якщо на нього очікується нормальна реакція.

Сніданок – овочеве суфле, перекус – йогурт без жиру і добавок. Обід – буряковий суп-пюре, суфле з курятини; полудень – запечене яблуко або, якщо доктор вже дозволяє вводити нежирний сир, можна приготувати запіканку з нього. На вечерю – дієтичний плов без м’яса.

Сніданок – вівсяна каша слизової консистенції; перекус – пюре з банана, якщо доктор вважає його вже відповідним для меню вихідного дня; обід – овочевий суп, пюре з овочів або курятини; полудень – кабачок, запечений в духовці з сиром, а на вечерю – білковий омлет.

Сніданок – рисова каша слизової консистенції; перекус – пюре з яблука; обід – суп-пюре з курятиною, овочі на пару; полудень – бананово-сирне пюре, а на вечерю – йогурт з дієтичним, що не солодким печивом.

Leave comment