Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Існування дріжджів було виявлено ще в XIX столітті французьким мікробіологом Луї Пастером. З тих пір вони користуються популярністю у всьому світі. Їх використовують для приготування всілякої випічки і напоїв. При цьому мало хто замислюється про те, в чому шкода і користь дріжджів.

Що таке дріжджі і які їхні різновиди існують

Дріжджами називають одноклітинні гриби. У природі налічується понад 1500 різновидів таких мікроорганізмів. Вони мають високу пристосовність до несприятливих умов навколишнього середовища, наприклад, вони прекрасно себе почувають в умовах відсутності кисню.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Для виробництва продуктів харчування в даний час використовується 4 види грибків:

  • Хлібопекарські. З їх додаванням готується смачний ароматний хліб, різні булочки та інша випічка. Саме вони зраджують готовому виробу легкість, обсяг і особливу структуру.
  • Винні. Їх можна помітити на гронах стиглого винограду. Саме завдяки таким грибкам і відбувається процес бродіння фруктів, що згодом призводить до появи вина.
  • Пивні. Їх використовують для приготування напоїв, випічки і медикаментозних засобів.
  • Молочні. З їх допомогою здійснюється процес сквашування молока і приготування кисломолочних продуктів.

Всі різновиди цього продукту відрізняються унікальним складом, тому їх вживання людині необхідно.

Винні дріжджі – це природний білястий наліт на виноградному грона. Тому перед приготуванням вина виноград не можна мити.

Що входить до складу дріжджів

Дріжджі відносяться до низькокалорійних продуктів. Вони на 60% складаються з білків. Людський організм їх легко засвоює. Поживна цінність таких грибків порівнянна з м’ясом або рибою.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

  • Вітамін В1. Він бере участь в обміні речовин, регулює роботу нервової системи.
  • Вітамін В2. Ця речовина допомагає боротися з шкірними захворюваннями та підвищувати гостроту зору.
  • Вітамін В3. Бере участь в побудові клітин тіла, роботі залоз внутрішньої секреції та нервової системи.
  • Вітамін В6. Допомагає організму швидше засвоювати живильні речовини, бере участь в обміні речовин.
  • Вітамін РР. Фахівці виявили, що ця речовина здатна попереджати розвиток онкологічних захворювань. Крім того, воно бореться з проявами алергічної реакції.
  • Вітамін D. Бере участь в процесі фосфорно-кальцієвого обміну.
  • Біотин або вітамін H. Благотворно позначається на стані волосся. Вони стають густішими і об’ємнішими.
  • Мінеральні речовини: залізо, магній, калій, йод, мідь та інші.
  • Лецитин. Бере участь в побудові клітинних оболонок, нормалізує концентрацію холестерину в крові.

Це далеко не повний список цінних речовин, які містяться в хлібопекарських дріжджах. Молочні мають схожий склад, але в них також входять пробіотики, необхідні для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

Корисні якості хлібопекарських дріжджів

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

  • Сприяють зміцненню імунної системи. У них міститься бета-глюкан, який вважається природним імуностимулятором.
  • Збагачують кишкову мікрофлору. Завдяки цьому налагоджується процес травлення. Вони підсилюють вироблення шлункового соку, що призводить до повноцінного і швидкого переварювання їжі.
  • Надають антиоксидантну дію. Вони нейтралізують фактори, які призводять до окислення клітин. Це допомагає загальмувати процес старіння.
  • Знижують концентрацію шкідливого холестерину в крові.
  • Допомагають справлятися з запорами.
  • Мають здатність знижувати артеріальний тиск.
  • Деякі фахівці вважають, що дріжджі корисні для людей, що мають схильність до онкологічних захворювань. Особливо ефективні вони для профілактики раку підшлункової залози.
  • Після вживання дріжджів шкіра стає гладкою і чистою, волосся набуває об’ємності та стає шовковистим, нігтьові пластини перестають розшаровуватися.

Грибки можна застосовувати як зовнішній засіб. З їх допомогою вдається впоратися з акне, себореєю, екземою, опіками та дерматитом. На їх основі готують цілющі маски для обличчя та волосся.

У добу людині достатньо спожити від п’яти до семи грамів цього продукту. У деяких випадках рекомендовано збільшити дозування. Дріжджі рекомендується вживати людям зі зниженим імунітетом, які відчувають постійний стрес, що страждають від анемії, шкірних захворювань, онкології та проблем з травленням.

У лікувальних цілях грибки вживають у вигляді напою. Для цього їх розводять в невеликій кількості теплої води. Можна додати трохи цукру, висівок або інших інгредієнтів для поліпшення смакових характеристик. Такий напій необхідно обов’язково пити вегетаріанцям для заповнення дефіциту білка та інших корисних речовин.

Корисні властивості дріжджів губляться при їх нагріванні понад 60 градусів. Тому випічка такими позитивними якостями не володіє.

Шкідливі якості хлібопекарських дріжджів

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

  • Потрапляючи в організм, грибки починають активно розмножуватися. При цьому вони харчуються вуглеводами, вітамінами і мінералами, які надходять разом з їжею. З часом людина може випробувати брак поживних речовин.
  • В процесі своєї життєдіяльності мікроорганізми виробляють антибіотики, які негативно позначаються на стані мікрофлори кишечника.
  • Потрапляючи в організм людини, дріжджі можуть почати бродити. В результаті цього процесу утворюються сивушні масла, альдегіди, спирти та інші шкідливі речовини. Вони надають токсичну дію.
  • Грибки сприяють створенню кислого середовища. Така атмосфера вважається сприятливою для життєдіяльності і розмноження паразитів, сприяє розвитку гастриту, каменів у печінці і жовчному міхурі.
  • Сприяють виведенню кальцію з організму. Грибкова мікрофлора в тілі негативно позначається на складі крові. В результаті порушується процес засвоєння кальцію.
  • Грибки можуть спровокувати проблеми з кровообігом. В результаті велика ймовірність утворення тромбозу.
  • Вживання дріжджів негативно відбивається на роботі печінки і нирок.

Шкода дріжджів для організму людини ще полягає в тому, що при їх сучасному виробництві можуть застосовуватися солі важких металів та інші отруйні речовини. Незважаючи на те, що цей продукт має низьку калорійність, вживати його людям, що страждають від надлишкової маси тіла, не рекомендується. Справа в тому, що він має здатність підвищувати апетит, що може спровокувати переїдання.

Протипоказання

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

  • Алергічні реакції.
  • Ниркова недостатність.
  • Подагра.
  • Дисбактеріоз.
  • Індивідуальна непереносимість.

Дріжджі в організмі жінки можуть провокувати розвиток кандидозу. Тому їх застосування можливе лише під контролем гінеколога.

Сухі дріжджі

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосуванняСьогодні знайти в продажу живі дріжджі вельми проблематично. Більшою популярністю користуються сухі речовини, які продаються в маленьких пакетиках. Висушені грибки являють собою невеликі гранули округлої форми. Їхній термін придатності може досягати двох років. При цьому всі корисні властивості в них зберігаються. Для того щоб вони активізувалися, їх досить розвести в теплій воді або молоці.

Сухі дріжджі корисні при недокрів’ї та як засіб для зміцнення імунної системи. У них міститься велика кількість білка. Їх не рекомендується вживати при подагрі, дисбактеріозі, а також гострих хворобах шлунково-кишкового тракту.

Особливості пивних дріжджів

Пивні дріжджі застосовуються не тільки при виробництві пива, але й для виготовлення косметичних і медичних препаратів. Вони володіють відмінним очищаючим, омолоджуючими і загоюючими дією.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Пивні дріжджі сьогодні можна придбати в таблетованій формі. Виробники стверджують, що вони здатні надавати такі дії на організм:

  • Сприяють швидкому набору м’язової маси.
  • Підвищують працездатність і посилюють діяльність головного мозку.
  • Очищають організм від шлаків і токсинів.
  • Усувають наслідки стресу, адже позитивно позначаються на функціонуванні нервової системи.
  • Знижують концентрацію холестерину.

Такі препарати показані людям, які страждають від цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, проблем з нервовою системою. Протипоказаннями до їх застосування вважаються вагітність, захворювання нирок, індивідуальна непереносимість компонентів, лікування з використанням інгібіторів моноаміноксидази, антидепресантів або болезаспокійливих засобів.

Особливості молочних дріжджів

На відміну від інших різновидів, молочні дріжджі – найцінніший продукт для організму. У них містяться ферменти, необхідні для нормального функціонування організму. Вони позитивно позначаються на роботі кишечника, сприяють зміцненню імунної системи.

Молочні грибки містяться в кефірі, ряжанці, сироватці, йогурті і інших кисломолочних продуктах. Вони можуть стати шкідливими тільки при надмірному вживанні. Але якщо вживати їх у міру, то користь виявиться неоціненною.

Як правильно зберігати дріжджі

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосуванняЖиві дріжджі – це продукт, який вимагає особливих умов зберігання. Набутий брикет необхідно тримати при температурі від 0 до 4 градусів. Якщо залишити їх при кімнатній температурі, то придатними до вживання вони будуть не більше доби. При зберіганні в холодильнику термін придатності продовжується до чотирьох тижнів.

Продовжити час зберігання пресованих дріжджів можна, якщо їх розкришити і перемішати з борошном. Дайте отриманій суміші просохнути. Для цього розкладіть її на чистій щільній папері. Перед вживанням переконайтеся в придатності продукту.

Ще одним способом зберігання дріжджів стає заморозка. Для цього брикет необхідно звільнити від обгортки, розрізати на невеликі шматочки. Кожен з них оберніть фольгою. Складіть все згортки в один поліетиленовий пакет і щільно його зав’яжіть. Приберіть в морозильник. Продукт буде залишатися придатним до півроку.

Сухі дріжджі не вимагають особливих умов зберігання. У закритій упаковці вони залишаються придатними протягом півтора років. Тримати їх необхідно в злегка прохолодному місці. Слідкуйте, щоб на пачку не потрапляли прямі сонячні промені.

Якщо пакетик вже відкритий, то термін зберігання продукту скорочується до двох тижнів. При цьому дріжджі краще пересипати в суху скляну банку, щільно закупорити кришкою і поставити в холодильник.

У такому стані вони можуть залишатися придатними до вживання до півроку.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Користь і шкода дріжджів останнім часом викликають підвищений інтерес, що супроводжується суперечками і навіть неймовірними домислами. Ця речовина, з точки зору біологів, є живою масою одноклітинних грибів, які налічують понад півтори тисячі видів.

Їх корисні властивості застосовуються в різних галузях харчової промисловості: пивоварінні, хлібопекарській, виноробстві, виробництві деяких молочних продуктів, а також у кулінарії, фармакології, як лікувально-профілактичний засіб у медицині та тваринництві.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Що таке дріжджі і якими вони бувають

Це одноклітинні бесхлорофільні мікроорганізми рослинного походження, які запускають процеси зброджування або окислення органічних сполук, в першу чергу – вуглеводів. Людина з продуктами харчування споживає кілька корисних видів дріжджів:

  • винні: знаходяться на плодах, ягодах;
  • пивні: містяться в солоді, хмелі;
  • молочні: в молочнокислих продуктах;
  • хлібопекарські: знаходяться на різних видах злаків.

Унікальність і корисні властивості дріжджів в тому, що вони можуть жити без повітря і отримувати енергію з процесів бродіння і виділення спиртів. Завдяки проходженню повітря через харчовий субстрат вони споживають кисень і виділяють вуглекислий газ. Однак, якщо в середовищі присутня велика кількість глюкози, процес зброджування починається навіть без доступу повітря.

Увага! Бродіння – це природний процес, який знаходиться не тільки поза людським тілом, а й усередині нього.
Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Хімічний склад і калорійність дріжджів

Оскільки дріжджі – це одноклітинні гриби, то можна сказати, що складаються вони приблизно на 65% з білків, на 10% – з амінокислот, решта частина – це вода, вітаміни, мікро- і макроелементи. У клітинах дріжджів присутні і інші корисні речовини:

  • полісахарид;
  • нуклеїнові кислоти;
  • глікоген;
  • пуринові і піримідинові підстави;
  • фосфорне з’єднання волютин (комплекс рибонуклеїнової кислоти і поліфосфатів);
  • вітаміни В-групи, D;
  • пальмітинова (75%) і стеаринова (25%) кислоти.

Калорійність дріжджів становить близько 75 ккал / 100 г продукту.

Чим корисні дріжджі

Корисні властивості пекарських і пивних дріжджів з незапам’ятних часів застосовувалися людьми в медицині.

У них міститься дуже багато цінних речовин для організму: білків з незамінними амінокислотами, вуглеводів і цілого набору ферментів і мінералів.

Ось чому цей цілком доступний в порівнянні з БАДами продукт підходить для корекції порушень обміну речовин, проблем з імунітетом, наслідків стресу, а також при гіповітамінозах.

Користь винних дріжджів для людини полягає в їх спиртостійкості, зброджуванні виноградних вичавок, перетворенні їх на якісне вино.

Крім того, їх корисні властивості розкриваються в покращенні процесів кровообігу, зміцненні судинної сітки, запобіганні серцево-судинних захворювань.

Вчені відкрили взаємозв’язок між дріжджами і мікрофлорою шлунково-кишкового тракту, зокрема – корисну дію на запалений кишечник.

Крім того, що дріжджі несуть у собі мікронутрієнти, вони також дозволяють синтезувати в людському тілі необхідні вітаміни (групи В, С), а також зміцнюють імунітет, стаючи каталізатором найважливіших біохімічних процесів. Одноклітинні знижують цукор у крові, насичуючи організм багатьма корисними речовинами, серед яких – селен, що має сильну протиракову активність.

Увага! Вченими було виявлено ще одну корисну властивість дріжджів: їх прийом під час нервових перевантажень і стресу покращує здатність концентрувати увагу. Тож варто вживати дріжджі і тим, хто готується до іспитів або змагань.
Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Користь і шкода хлібопекарських дріжджів

Останнім часом користь хлібопекарських дріжджів для людини ставлять під сумнів.

Цей продукт знаходиться під пильною увагою дієтологів і лікарів-гастроентерологів, які впевнені в тому, що він несе в собі виключно шкоду.

В першу чергу, через те, що не втрачає своїх якостей після випічки, залишається в активному стані і, ймовірно, стає причиною всіляких захворювань.

Частка правди в цьому є, але не на сто відсотків, термостійкі дріжджі здатні витримувати температуру до +60 °C.

Але в печі при випіканні вона, як правило, піднімається від +120 і вище, а всередині м’якушки становить +95 °C. В таких умовах одноклітинні не виживають: відповідно, шкоди ніякої вони не роблять.

Їх присутність можлива лише в непропеченій м’якушці. І тоді дійсно, дріжджі здатні принести людині шкоду.

  Трепанг на меду: від чого лікує, відгуки та протипоказання

Цей вид є геномодифікованим, і в природі не зустрічається: це не натуральні (не дикі) дріжджі. Тому вони і можуть витримувати більш високі температури. Такі одноклітинні є родичами тих видів, які сприяють розвитку онкології, завдають шкоди здоров’ю. А в надмірних кількостях геномодифіковані дріжджі викликають негативний ефект (відгук) нашого тіла.

Процес бродіння дійсно притаманний людській природі і має на неї корисну дію. Але сьогодні його кількість значно перевищує природну необхідність, що несе шкоду людині.

Ми кожен день їмо хліб, п’ємо пиво і вино, приготовані на основі дріжджів. Надмірна бродильна активність заважає саморегенерації і відновленню фізичної системи.

На клітинному рівні цей надлишок завдає шкоди здоров’ю.

Увага! Не можна їсти погано пропечений хліб, оскільки в ньому міститься грибкова інфекція в активному стані. Потрапляючи в тіло людини, це може завдати серйозної шкоди здоров’ю.
Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Користь і шкода сухих дріжджів

Раніше на кухні, в пекарні використовували тільки закваску в пресованій формі. Вона швидко псувалася і втрачала свої корисні властивості через високий вміст води в складі.

Згодом, щоб продовжити термін зберігання, її стали висушувати.

Активний стан сахароміцетів переходило в сплячу форму, і в результаті виходив продукт, який в герметичній упаковці міг не втрачати свої корисні властивості до двох років.

Додатковою перевагою сухих дріжджів є те, що вони не привносять в хлібопекарську продукцію сторонніх запахів. Звертатися з ними набагато простіше, ніж з пресованими, так що будь-якій господині це під силу.

Крім цього, в сухих дріжджах на гранулах присутній захисний шар, в якому міститься глутатіон. Ця речовина проявляє корисні властивості при використанні борошна з сильною клейковиною, так як частково нейтралізує її.

Особливості харчових дріжджів

Користь і шкода харчових дріжджів добре відомі прихильникам здорового харчування. Цей продукт став популярним у сироїдів, вегетаріанців, так як сповна насичений корисними поживними елементами.

У продажу їх можна зустріти у вигляді пластівців, порошку, таблеток. Харчові дріжджі мають сирний смак, завдяки якому часто їх додають в запіканки, омлети, інші страви.

Вони надають корисну дію на здоров’я:

  • виводять холестерин;
  • допомагають при запорах;
  • покращують мікрофлору кишечника;
  • стабілізують артеріальний тиск;
  • запобігають раку підшлункової залози.

Шкода препарат може завдати тільки в разі алергічної реакції або індивідуальної нестерпності.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Чим корисні молочні дріжджі

На відміну від пекарських дріжджів, цей вид мікроорганізмів не є небезпечним для людського здоров’я. У них багато корисних ферментів, які позитивно впливають на стан кишкового тракту, а при частому і регулярному використанні зміцнюють імунну систему, благотворно впливають на всю фізичну систему.

Важливо! Довгожителі Кавказу регулярно вживають корисні молочнокислі напої у великих кількостях.

Дріжджі при схудненні

Дріжджова закваска може принести користь бажаючим схуднути. Як відомо, однією з причин ожиріння є порушення метаболічних процесів в організмі. Дріжджі допомагають усунути цю проблему, але для отримання корисного результату необхідні також фізичні навантаження і збалансоване харчування.

Необхідно суворо дотримуватися схеми прийому, зазначеної на упаковці, а також не захоплюватися препаратом в гонитві за стрункою фігурою, інакше користь легко може перетворитися на шкоду. Вживають їх невеликими порціями, а з харчування виключають висококалорійні продукти.

Скільки дріжджів потрібно організму в день

Дріжджі як корисний лікувальний засіб призначають при багатьох захворюваннях. Це різні інфекції, фурункульоз, цукровий діабет, хвороби шкіри, патології шлунково-кишкового тракту. У всіх цих випадках кількість препарату повинно бути встановлено лікуючим лікарем. Наприклад, при низькій кислотності рекомендується випивати за півгодини до їди по 100 мл пивної закваски протягом місяця.

У профілактичних цілях для посилення білкового і вітамінного харчування рекомендується наступне кількість дріжджів на добу:

  • сухі – до 25 г;
  • пресовані – до 100 г;
  • дріжджова паста – до 50 г;
  • питні – до 500 г.

  Чим корисні житні висівки, калорійність

Користь питних дріжджів була широко відома під час війни. З їх допомогою рятували людей від голоду і хвороб, допомагали виживанню. Дріжджі виготовляли з пшеничного або житнього борошна: це був високоживильний і приємний на смак напій.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Застосування дріжджів в домашній косметології

Знання про користь і шкоду дріжджів для здоров’я використовується людьми не тільки в харчуванні або медицині, але й у косметології: як домашній, так і в промислових масштабах.

В одноклітинних особливо багато корисних вітамінів краси, відповідальних за стан шкіри. Аскорбінова кислота необхідна для побудови колагену, що забезпечує шкірі еластичність і пружність.

Корисні властивості нікотинової кислоти – вітаміну РР – укладені в регулюванні тканинного дихання і сприятливого впливу на кровотворення.

Рибофлавін, він же вітамін В2, бере активну участь в утворенні гемоглобіну. Вітамін В12 забезпечує дозрівання червоних кров’яних тілець-еритроцитів, до складу яких входить гемоглобін. При нестачі корисних властивостей цих двох вітамінів шкіра стає блідою і починає лущитися. А разом вони піклуються про те, щоб забезпечити прекрасний колір обличчя і здоровий квітучий вигляд.

Для шкіри обличчя

Дріжджові маски прості в приготуванні і не вимагають дорогих добавок, при цьому мають велику кількість корисних властивостей. Кілька рецептів, корисних для різних типів шкіри:

  • Нормальної. Розтерти 30 г дріжджів з 2 столовими ложками кип’яченого молока. Нанести на обличчя, не забути і шию. Через 15 хвилин змити;
  • Сухої. Взяти 20 г дріжджів, чайну ложку меду, столову ложку пшеничного борошна. Розтерти, підливаючи до потрібної густоти тепле кип’ячене молоко. Час процедури – 20 хвилин. Змити теплою водою;
  • Жирної пористої. Розвести 20 г дріжджів невеликою кількістю кефіру з мінімальним відсотком жирності – так, щоб у результаті отримати консистенцію густої сметани. Дати підсохнути на шкірі, після чого змити.

Якщо раптом користь дріжджової маски для обличчя здається сумнівною, викликає печіння або свербіж, її потрібно негайно змити і заспокоїти роздратовану шкіру примочками з настою ромашки або шавлії.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Для краси волосся

Добре відома користь дріжджів для волосся. На їх основі роблять різні косметичні та миючі засоби, в тому числі і в домашніх умовах. Для приготування масок можна брати як живий, так і сухий субстрат.

Спочатку розчинити в теплій рідині (воді, молоці, кефірі, настої трав), дати побродити не менше півгодини або години. За цей час всі активні елементи прийдуть в стан бойової готовності.

Є різні корисні рецепти, в залежності від типу волосся і від цілей застосування косметичного засобу: прискорити ріст волосся або просто зміцнити їх, оздоровити і наситити.

Наприклад, для сухого волосся використовується дріжджова маска з кефіром, корисні властивості якої унікальні в позбавленні від лупи, зволоженні, живленні і прискоренні зростання.

Для цього потрібно підігріти чашку молочнокислого напою, додати столову ложку сухих дріжджів. Поставити в тепле місце, через годину нанести на волосся, шкіру голови.

Тримати півгодини і змити, ополоснув волосся водою з додаванням оцту.

Шкода дріжджів і протипоказання

Симптоми непереносимості дріжджів: відрижка, поява відчуття тяжкості в надчеревній ділянці, здуття живота, іноді пронос.

Щоб цього не було, треба спочатку зміцнити травний тракт корисними властивостями овочевих соків, а потім натщесерце вранці потроху пити пивну закваску.

Є після цього слід лише при появі почуття голоду. При недотриманні цих умов виникає непереносимість продукту.

Протипоказання для прийому дріжджів: хвороби нирок, подагра, деякі інші випадки. Якщо ж нирки в нормі, то дріжджі, навпаки, надають корисні властивості і підтримують їх. Пивна закваска викликає також процес виділення в людському тілі естрогену. Як у жінок, так і у чоловіків велика кількість естрогену здатне викликати негативні біохімічні реакції.

Користь і шкода дріжджів багато в чому залежить від кількості прийому продукту, виготовленого з їх участю. Якщо зловживати пивом, вином або пекарськими виробами, цілком можливо отримати проявлення побічних ефектів від надмірного бродіння в тілі.

Чи була Вам дана стаття корисною?

Користь дріжджів для організму людини – доведено наукою

Під редакцією експерта: Надія Прімочкіна, дієтолог

У чому тільки не звинувачують дріжджі автори блогів про здорове харчування. У виснаженні організму, дисбактеріозі, порушенні кислотно-лужного балансу, освіті тромбів і навіть раку. І жодного посилання на конкретні наукові дослідження.

Я провела власне розслідування, але ні на основі сумнівних статей з інтернету, а виключно на наукових статтях. Мені все-таки вдалося з’ясувати, в чому полягає користь дріжджів.

З цієї статті ви дізнаєтеся, чому цей цінний для здоров’я продукт багато людей незаслужено занесли в «чорний» список.

Що таке дріжджі?

Дріжджі – найпростіші одноклітинні гриби. Потрапляючи в сприятливе середовище, вони активно розмножуються. Харчуються ці мікроорганізми цукрами: сахарозою, фруктозою, лактозою. У процесі життєдіяльності виділяють спирт і вуглекислий газ. Тому їх широко використовують при виробництві хліба і в алкогольній промисловості.

Цікавий факт! Дріжджі оточують нас всюди. Ці грибки живуть на поверхні овочів і фруктів, зернових культур і муки, в грунті, а також входять до складу нормальної кишкової мікрофлори людини.

Дріжджі приносять здоров’ю користь, так як мають багатий вітамінно-мінеральний склад. Однак з початку 2000-х років в Україні виникла дрожжефобія – лженаукова теорія про те, що грибки руйнують людський організм.

3 головних міфу про шкоду дріжджів

Ще в 1904 році подружжя Крістіан, американські пропагандисти сироїдіння, порівняли дріжджі з небезпечними черв’яками, які інфікують хліб. Але підтверджені чи страшилки наукою?

Міф 1: Термофільні дріжджі викликають хронічні хвороби

Прихильники цієї думки стверджують, що «живі» (дикі, природні) дріжджі приносять організму користь і насичують вітамінами, а промислові – шкода.

Останні виживають при температурі вище 500 градусів, тому їх ще називають термофільними.

На виробництві дріжджові грибки добувають із застосуванням агресивних хімічних сполук, зокрема, будівельного вапна, сірчаної кислоти, сульфатів. На виході виходять справжні кілери.

Ось які хронічні хвороби приписують термофільним дріжджам:

  • рак;
  • виразка, гастрит і інші патології шлунково-кишкового тракту, викликані підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • захворювання печінки, нирок і серця;
  • тромбофлебіт;
  • молочниця (кандидоз).

Важко знайти орган, який не страждав би від вживання в їжу грибів-убивць. Отже, треба готувати домашню закваску самостійно або купувати в магазині бездріжджовий хліб.

Але що про дріжджах, їх користь і шкоду для людини, думають лікарі та вчені? Експерти вважають продукт як мінімум безпечним.

Комфортна температура для дріжджових грибків – не вище 32 градусів.

Є і більш стійкі види:

  • термофіли – витримують температуру 35-55 градусів;
  • гіпертермофіли – виживають при 55-80 градусах.

Всі вони зустрічаються в природі. Так як в виробничих цехах, як правило, жарко, для випічки хлібобулочних виробів зазвичай використовують термофільні дріжджі. У процесі приготування температура м’якушки хліба сягає 95-98 градусів, скоринки – 180 градусів. Жоден вид грибків не здатний вижити при такій температурі. По суті будь-який хліб (домашній або магазинний) – бездріжджовий.

Цікавий факт! У процесі випікання дріжджові грибки виділяють вуглекислий газ. Тому в м’якушки з’являються дірочки, і продукт стає більш пишним і смачним. Самі дріжджі при термічній обробці гинуть, але вивільняють корисні вітаміни і мінерали, які залишаються в хлібі.

Немає жодного серйозного наукового дослідження, що підтверджує взаємозв’язок між дріжджами і розвитком хронічних хвороб. Одна з найбезглуздіших нападок – звинувачення в молочниці.

Захворювання викликають мікози роду Candida albicans. А в хлібобулочній промисловості використовуються дріжджові грибки Saccharomyces cerevisiae.

Міф 2: Дріжджі заважають засвоєнню вітамінів і мінералів з їжі

Харчові дріжджі приносять користь, оскільки самі містять багато вітамінів, макро і мікроелементів, ненасичених жирних кислот. Зверніть увагу на склад.

Таблиця «Речовини в складі хлібопекарських дріжджів»

Найменування % Від добової норми в 100 гр. Корисні властивості
В9 (фолієва кислота) 137,5% Зупиняє внутрішні кровотечі, нормалізує гормональний фон, покращує репродуктивну функцію
РР 71,5% Розширює кровоносні судини, захищає нервову систему від стресу
Н 60% Прискорює обмін речовин, покращує стан шкіри
В 1 40% Покращує роботу головного мозку, запобігає депресії, м’язовим судомам, ожирінню
фосфор 50% Зміцнює кістки, суглоби, зуби, нігті
калій 23,5% Виводить зайву рідину з організму, нормалізує серцевий ритм і артеріальний тиск
Залізо 17,8% Запобігає анемії, покращує стан психіки
Омега-3 жирні кислоти 11% Знижують рівень «поганого» холестерину, підвищують еластичність судин, покращують обмін речовин

Харчуються дріжджі, як було сказано вище, сахарами. Вони не пов’язують вітаміни і мінерали, які присутні в їжі. У промисловості дріжджові грибки вирощують на мелясі – побічному продукті бурякового цукру. Перед пресуванням і розфасовкою їх ретельно промивають від сторонніх домішок.

Важливо! Хлібопекарські дріжджі приносять користь для людини ще й тому, що мають збалансований склад нутрієнтів: 13 гр. білків, 2,7 гр. жирів і 8,5 гр. вуглеводів. Організм людини перетравлює грибки, як звичайну їжу. Немає наукових відомостей про те, що дріжджі накопичуються в організмі.

Міф 3: Дріжджі викликають процеси бродіння і гниття в кишечнику

Ця теорія також не підтверджена вченими. Шкода буде тільки в тому випадку, якщо їсти дріжджі ложками і одночасно з солодкими продуктами. Адже грибки переробляють цукор з утворенням CO2.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Тоді чому від вживання дріжджового хліба виникає здуття живота? Причина в тому, що продукт має в складі інші компоненти, що викликають підвищене газоутворення: цукор, борошно вищого гатунку, крохмаль. А клітковина, що поглинає продукти життєдіяльності бактерій, практично відсутня в звичайному хлібі.

«Дріжджі – це живі мікроорганізми, які користуються великою популярністю не тільки в хлібопеченні, кондитерстві і в пивоварінні, а й в народній медицині.

Свою користь людині дріжджі принесуть при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, зокрема при виразках, патологіях печінки, допомагають поліпшити апетит і набрати масу тіла худим людям.

Дуже корисні дріжджі при хворобах і дефектах шкіри, таких як прищі, акне, фурункули, очищаючи її.

Шкода і користь від застосування пивних дріжджів

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Ерудовані любителі пива з задоволенням розповідають про те, що ще років двісті – триста тому цей напій вважався ліками від багатьох хвороб. Доктора рекомендували пиво крихким міським панночкам для поліпшення апетиту і кольору обличчя, істеричним дамам – для заспокоєння нервів, пораненим в госпіталях – для відновлення сил.

Якісне пиво дійсно містить безліч корисних речовин. Але в наш час подібні рецепти лікування неприйнятні: по-перше, складно знайти живе нефільтроване пиво без синтетичних добавок, по-друге, з таким ліками і пивний алкоголізм придбати недовго.

Однак вчені встановили, що пивні дріжджі – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, легкозасвоюваних людським організмом. Застосування пивних дріжджів для профілактики і лікування деяких захворювань, а також для зміцнення імунітету приносить дуже хороші результати.

Види пивних дріжджів

У продажу є три форми пивних дріжджів:

  • Живі (рідкі) пивні дріжджі. Продаються на пивзаводах. Добавка в такій формі має найбільшою силою, але є значний недолік: рідкі дріжджі можуть зберігатися при кімнатній температурі не більше 6-8 годин, а в холодильнику (при температурі від +7 до +10 ° C). Живі пивні дріжджі не можна приймати при грибкових захворюваннях (зокрема, при молочниці) і при дисбактеріозі кишечника.
  • Сухі пивні дріжджі у вигляді порошку або гранул продаються в аптеках. Сухі дріжджі зберігаються набагато довше рідких.
  • Пивні дріжджі в таблетках. У цій формі випускаються як звичайні БАД (біологічно активні добавки), без домішок, так і збагачені різними мінералами або вітамінами.

Дріжджі: користь і шкода для організму людини, склад, види, застосування

Корисні властивості пивних дріжджів

Пивні дріжджі – одна з найефективніших БАД, що містить:

  • 14 вітамінів: групи B (забезпечують нормальну роботу центральної і периферичної нервової системи, попереджають виникнення хвороби Паркінсона, прискорюють регенерацію клітин, покращують зір, уповільнюють процеси старіння), а також C, D, E, F, PP;
  • 17 амінокислот, більшість яких відносяться до незамінних;
  • ненасичені жирні кислоти (арахідонова, олеїнова і лінолева);
  • калій, хром, кальцій, селен, фосфор, цинк, залізо, натрій, сірка, мідь і інші мікроелементи.
  • Всі вітаміни, що містяться в пивних дріжджах, водорозчинні, тому не накопичуються в організмі. Ця добавка значно покращує самопочуття при авітамінозі і гіповітамінозі. БАД на основі пивних дріжджів корисно періодично приймати вегетаріанцям: в складі таких препаратів – фолієва кислота, джерелом якої для організму служить в основному м’ясна їжа. Фолієва кислота бере участь в процесі синтезу ДНК при діленні клітин і благотворно впливає на дітородну функцію.

Користь пивних дріжджів полягає в наступному:

  • покращують апетит, нормалізують травлення і обмін речовин;
  • сприяють досягненню оптимальної ваги. Якщо маса тіла надлишкова, то за рахунок прискорення обмінних процесів можна скинути кілька зайвих кілограмів. Люди з недостатньою вагою, приймаючи дріжджі, навпаки, набирають вагу. Цей ефект часто використовують спортсмени, охочі накачати м’язову масу;
  • завдяки високому вмісту хрому полегшують стан хворих на діабет II типу;
  • наявні в складі дріжджів антиоксиданти уповільнюють процеси старіння;
  • перешкоджають виникненню і розвитку онкологічних захворювань печінки;
  • заспокоюють при стресах, емоційному виснаженні, різких змінах настрою;
  • відновлюють сили при фізичному виснаженні, анемії, зміцнюють імунітет;
  • допомагають переносити значні фізичні та розумові навантаження;
  • нормалізують роботу серцево-судинної системи;
  • підтримують оптимальний рівень кислотно-лужного балансу в організмі;
  • допомагають позбутися від юнацьких вугрів, висипу, покращують стан шкіри при фурункульозі, дерматозах, екземі, псоріазі;
  • зміцнюють волосся і зупиняють їх випадання;
  • зміцнюють нігті, роблять їх менш ламкими.

Протипоказання до прийому пивних дріжджів

Пивні дріжджі можуть принести шкоду тільки в тому випадку, якщо не дотримуватися інструкцій і рекомендацій лікаря. Прийом препаратів з пивними дріжджами протипоказаний:

  • дітям до 3 років;
  • літнім людям (БАД містить велику кількість нуклеїнової кислоти);
  • людям із захворюваннями нирок;
  • тим, у кого алергія на пивні дріжджі.
  • Вагітним ця добавка не заборонена, але перш ніж почати прийом, необхідно проконсультуватися у лікаря.

Особливості прийому пивних дріжджів при різних захворюваннях

Пивні дріжджі, на відміну від пива, не містять алкоголю. Тому їх дозволяється приймати дітям, починаючи з трирічного віку.

Живі дріжджі перед вживанням розводять молоком, фруктовим або овочевим соком, водою в пропорції: одна столова ложка препарату на півсклянки рідини.

Ліки приймають за 30-40 хвилин до їжі. Для профілактики рекомендується наступна доза:

  • для дітей від 3 до 6 років дозування препарату повинен призначити лікар;
  • для дітей від 6 до 12 років – 3 рази на день по чайній ложці;
  • для дітей у віці 12-16 років – 3 рази на день по столовій ложці;
  • для дорослих (старше 16 років) – 3 рази на день по 2-3 столові ложки.
  • Тривалість курсу – 30 днів, після чого потрібно зробити перерву на 1-3 місяці.

В інших випадках схема прийому препарату залежить від захворювання:

  • при проблемах зі шкірою (вугрі, висип), а також авітамінозі слід не рідше 2 разів на день за півгодини до їди пити по столовій ложці живих дріжджів, розведених в молоці;
  • при зниженій кислотності шлунка – 3 рази на день за півгодини до їжі випивати по 2 столові ложки дріжджів, розведених у воді;
  • при палінні і спазмах в кишечнику – 3 рази на день за півгодини до їжі приймати по столовій ложці дріжджів (змішати з водою). У розчин додати половину чайної ложки тертого імбиру;
  • при колітах і ентероколітах – 2-3 рази на день в проміжках між прийомами їжі випивати по столовій ложці дріжджів (розвести склянкою морквяного соку).
  • при безсонні – протягом 20 днів пити на ніч по столовій ложці живих дріжджів, змішаних зі склянкою теплого молока. У ліки додають дрібку меленого кардамону.

Найпростіше дозувати пивні дріжджі в пігулках: схема прийому вказана в інструкції. Однак точне дозування краще все-таки обговорити з лікарем.

Як правильно вибрати пивні дріжджі, збагачені мікроелементами

Щоб користь пивних дріжджів була ще значнішою, в них додають різні корисні речовини. Знаючи, для чого організму потрібен конкретний мікроелемент, можна легко підібрати для себе потрібну БАД:

  • залізо перешкоджає зниженню рівня гемоглобіну в крові. Дріжджі з залізом рекомендується пити при анемії;
  • цинк знижує рівень холестерину, володіє антивірусними і антибактеріальними властивостями, а також благотворно впливає на репродуктивну функцію. БАД з цинком в першу чергу доцільно приймати тим, хто планує зачати дитину;
  • магній бере участь у процесі синтезу білка в організмі, цей мікроелемент необхідний для роботи серцевого м’яза;
  • бурштинова кислота робить м’язи більш еластичними, допомагаючи переносити значні фізичні навантаження;
  • селен – імуномодулятор, що уповільнює старіння і необхідний для нормальної роботи печінки;
  • сірка зміцнює нігті і волосся, очищає шкіру;
  • кальцій перешкоджає розвитку остеопорозу, забезпечує міцність кісток;
  • йод – підтримує імунну систему, роботу щитовидної залози, надає заспокійливу дію. В першу чергу дріжджі з йодом потрібні тим, хто страждає від постійних стресів;
  • калій – покращує постачання мозку киснем, знижує артеріальний тиск, забезпечує роботу м’язів (в тому числі і серцевої).

Пивні дріжджі в косметології

Для того щоб зміцнити волосся, очистити шкіру від прищів і вугрів, слід не тільки приймати пивні дріжджі, але також робити з ними маски для обличчя та волосся.

Маски з пивними дріжджами для обличчя

При висипу, вуграх, лущенні шкіри, пігментних плямах рекомендується 2 чайні ложки сухих пивних дріжджів або 2 столові ложки живих розвести кефіром. Суміш повинна настоюватися півтори години. Загуслу масу накладають на обличчя і шию, а через 15 хвилин змивають теплою кип’яченою водою. Маска призначена для очищення нормальної та жирної шкіри, відбілює її і розгладжує дрібні зморшки.

Для зрілої і сухої шкіри слід замінити кефір теплим молоком, наполягати суміш протягом години і тримати на обличчі 20 хвилин. Маска чудово омолоджує. Рекомендується накладати 5-7 днів поспіль, потім слід зробити перерву на 2-3 тижні.

Маски з пивними дріжджами для волосся

Маски для волосся роблять не частіше, ніж раз на тиждень (три тижні поспіль, потім перерва на 7-14 днів):

  • для сухого волосся змішують півсклянки кефіру з 10 г сухих дріжджів і чайною ложкою меду. Маса настоюється протягом півгодини, після чого її накладають на волосся, тепло укутують голову і змивають суміш через годину;
  • для жирного волосся роблять маску з 10 г сухих пивних дріжджів, столової ложки води і сирого курячого яйця. Протягом години суміш бродить і набухає в теплому місці, після чого її накладають на голову і загортають рушником, тримають годину і змивають теплою водою.

Надмірне вживання алкоголю шкодить вашому здоров’ю

Сайт не призначений для перегляду особам молодше 18 років!

Помилка в тексті або рецепті? Виділіть її мишкою та натисніть Shift + Enter

Дріжджі: користь і шкода

Дріжджі – це зовсім не новий продукт, про нього було відомо ще в давнину, коли їх використовували для приготування хліба. Офіційно їх запатентував мікробіолог Пастер. Уже тоді заговорили про дві сторони медалі, тобто.

про те, що дріжджі – це користь і шкода, але тоді ж і почали використовувати їх ще більш активно.

Сьогодні для приготування їжі в промислових масштабах застосовуються кілька видів дріжджів: пекарські, харчові, пивні, молочні, пресовані, сухі тощо.

Що ж таке дріжджі?

По суті дріжджі – це гриби, а точніше, близько 15 сотень різних одноклітинних грибів. Розташовуються в природі вони часто на поверхнях плодів, фруктів або ягід. Вони відмінно пристосовуються до різних умов навколишнього середовища, навіть можуть зберігати життєдіяльність при повній відсутності кисню.

Головною особливістю таких грибів вважається їх неймовірно висока швидкість розмноження і росту. Саме цим вони заслужили свою популярність в харчовій індустрії. Сьогодні застосовується чотири види дріжджових грибів – пивні, молочні, винні, хлібопекарські, які поділяються на три класи – пресовані, сухі і дріжджові закваски.

Найчастіше використовують сухі дріжджі з огляду на їх зручну форму і відносно тривалий термін зберігання. Але варто розуміти, що жоден з перерахованих видів не належить до справжніх, натуральним і корисним дріжджів.

Ці види були отримані спеціально для прискорення процесу приготування і нарощування обсягів виробництва виробів, до складу яких входить цей інгредієнт. Як такі дріжджі можуть приносити користь? – Один шкоду.

Натуральні дріжджі використовувалися в давнину нашими предками. Раніше приготування хліба прирівнювалося до якоїсь церемонії.

Для цього бралися тільки кращі продукти – цільнозернове борошно вищої якості і натуральна закваска: солодове, пшеничне, хмільне, житнє, яка була приготовлена із повністю натуральних продуктів.

Такий продукт мав не тільки чудові смакові якості, але і містив цілий ряд корисних речовин. Справжні дріжджі, приготовлені самостійно за стародавньою технологією, і сьогодні залишаються корисними, на відміну від популярних.

Шкода дріжджів

Сьогодні досить поширена думка, що дріжджі несуть набагато більшої шкоди, ніж в них міститься користі. Найбільше це відноситься до класу хлібопекарських, або так званих «термофільних» дріжджів. Це поняття має на увазі, що ці штучно виведені дріжджі відрізняються підвищеною стійкістю до високих температур і в процесі приготування не гинуть.

Народ вже прозвав ці маленькі гриби кілерами, адже вони, потрапляючи всередину організму, роблять негативний вплив і отруюють зсередини здорові клітини організму, що призводить до їх загибелі. Вживання термофільних дріжджів і продуктів, що їх містять, може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Ось в чому полягає шкода дріжджів:

  1. Дріжджові гриби діють на організм виснажуючим чином. Це відбувається з наступних причин. При попаданні всередину кишечника починається процес активного розмноження грибів, а для росту і існування їм необхідне харчування. Харчуються вони корисними і необхідними мікроелементами і вітамінами, які надходять в організм людини з харчовими продуктами. Таким чином, вони забирають у людини корисні речовини, які необхідні для здорового життя, в результаті чого слабшає імунна система і можуть розвиватися серйозні захворювання.
  2. Поєднання термофільних дріжджів і борошна призводить до зміни кислотно-лужного балансу. Присутність таких продуктів у щоденному раціоні може призвести до утворення кислого середовища, а в результаті цього розвивається виразка, гастрит і хронічні запори.
  3. Через спосіб виробництва дріжджів вони містять величезну кількість шкідливих хімічних елементів і важких металів. Це й не дивно: адже при їх виробництві використовується навіть технічний калій і будівельне вапно. Зовсім непотрібні шкідливості для нашого організму.
  4. Дріжджові гриби сприяють розвитку захворювань печінки, серця і легенів.
  5. Через цих грибів можуть утворюватися тромби, так як вони порушують процес кровообігу.
  6. Мікрофлора кишечника знаходиться під ударом. Через надмірно активне розмноження і ріст грибів в кишечнику утворюється гнильна флора, вижити в якій корисні мікроорганізми не в змозі. Як наслідок – ослаблення імунної системи.
  7. Грибкова та мікробна флора здатна поступово змінювати склад крові, значно зменшуючи кількість кальцію в крові. Сьогодні цей показник знизився з 12 нормальних до 3 прийнятних одиниць.
  8. Шкода дріжджів полягає ще й в тому, що ці гриби створюють сприятливе середовище для появи і активного росту злоякісних новоутворень.

Дріжджі: користь і шкода

Якщо розглядати відомі корисні і шкідливі властивості пекарських дріжджів, то в списку набереться більше шкідливих моментів, ніж корисних. Все це обумовлено технологією виробництва продукту.

Наші прабабусі випікали хлібобулочні вироби на основі корисних натуральних заквасок, приготованих з пшениці, солоду, вівса, родзинок або пророслого жита. Ось в яких дріжджах шкоди немає. І випічка з них виходила більш ароматною, смачною і корисною.

Зараз у промислових масштабах щосили використовуються шкідливі термофільні дріжджі. Для їх виробництва застосовуються штучні хімічні закваски, іменовані Сахароміцети. Споживання таких продуктів завдає потужного удару по кишечнику, шкодить жовчному міхурі і печінці, також страждає підшлункова залоза. Так дріжджі, які раніше вважалися корисними, наносять невимовної шкоди організму.

Різновид молочних дріжджів, на відміну від термофільних пекарських, вважається досить корисним продуктом. У них є необхідні для здоров’я ферменти. Кисломолочні продукти багаті змістом молочних дріжджів. Якщо вживати кисломолочні продукти регулярно, дотримуючи міру, можна істотно зміцнити імунітет і зарядити організм корисними речовинами.

Варто відзначити, що при приготуванні страв повністю без дріжджів не обійтися. Важливо віддавати перевагу «правильним» дріжджам, наприклад, натуральним закваскам – дріжджезамінителям, які раніше використовувалися в домашній кулінарії.

Використовуючи такі закваски, ви стовідсотково отримаєте здоровий і корисний продукт і будете впевнені в його складі. Сьогодні в невеликих селищах ще збереглися традиції та рецепти таких заквасок. Такі натуральні дріжджі-закваски приносять організму користь, з їх допомогою організм підживлюється корисними речовинами – клітковиною, мікроелементами, вітамінами, ферментами, біостимуляторами та іншими.

Домашня закваска для хліба має у своєму складі тільки дружні та корисні для організму бактерії, молочну кислоту. Стимуляція імунної системи можлива завдяки природній ферментації, яка усуває канцерогенні сполуки. Правильне харчування передбачає перехід на домашню закваску для випічки.

Натуральна домашня закваска складається з таких компонентів:

  • бактерії, які відповідають за освіту молочної кислоти;
  • корисні бактерії, що живуть разом з першими;
  • дикі дріжджі – вони подібні до звичних, але не роблять шкідливого впливу.

Leave comment