Дягілєва мед: корисні властивості та протипоказання, з чого робиться, як відрізнити підробку

У природі існує багато медоносів, які бджоли використовують для збору нектару. Але Дягілєва мед – рідкісне явище. Густий по консистенції, з приємним смаком і ароматом. Багато хто навіть не чув про такий вид продукту бджільництва і не має уявлення, що це.
Тим не менш, він вважається елітним сортом, що володіє безліччю корисних та цілющих властивостей. Люди приписують йому безліч легенд, пов’язаних з ним, різні повір’я та цілющі властивості. У давнину за допомогою дягелю боролися з чумою.
Сьогодні такий вид меду неможливо зустріти у вільному продажу, але є можливість замовити його через інтернет.
Дягілєва мед: що це таке
Дикоросла рослина дягель, яке є винятковим медоносом, зустрічається на берегах прісних водойм. Зустрічається повсюдно. Для більшості жителів більше відомий як дудник. Досягає висоти 2,5 метра. На верхівці рослини зазвичай красується великий парасольку з білих дрібних квітів, що є джерелом нектару.
Виробництвом Дягілєва меду більше займаються пасічники Затоки та Західної Скандинавії. Саме в цих регіонах найбільше росте рослина.
Цвітіння триває всього два тижні, в центральній Україні – близько двох місяців. За цей час кожна бджолина сім’я здатна зібрати близько ста кілограм цілющого засобу.
Аромат рослини настільки привабливий для бджіл, що в період цвітіння їх нічого більше не цікавить.
Склад і калорійність
Вперше цей цілющий мед був завезений зі Скандинавії ще в чотирнадцятому столітті. Європейці швидко оцінили його цілющі властивості. Крім цього, він привертав незвичайним ароматом, кольором і смаком. За кольором нагадує міцно заварений чай. Іноді зустрічається Дягілєва мед з незвичайним зеленуватим відтінком. Це не є порушенням.
Унікальний склад обумовлений великим вмістом фруктози (до 42%). Крім цього, присутні складні вуглеводи, білки, зольні речовини. Також міститься:
- вітаміни В, К;
- аскорбінова кислота;
- глюкоза;
- токоферол (вітамін Е);
- залізо;
- кальцій;
- мідь;
- хром.
Дягілєва мед вважається висококалорійним. На кожні 100 грам доводиться 330 кілокалорій.
З чого роблять
Якщо рослина росте недалеко від пасіки, то бджоли не шукають інші медоноси і збирають нектар тільки з цієї рослини.
За один день сім’я може принести до семи кілограм корисного меду, що говорить про унікальність самої рослини. Виділяє солодкий сік тільки в сонячну погоду.
З настанням дощу або похолодання, вироблення припиняється. Мед має характерні особливості:
- насичений квітковий смак з характерними нотами карамелі і ледь помітною гіркотою;
- солодкий запах без різкого аромату;
- колір від мідного до зеленого;
- довго не зацукровується, залишається рідкувато-тягучим.
Цей продукт бджільництва справедливо вважається царським. Це визнає кожен, кому пощастило одного разу спробувати цей мед.
Дягілєва мед: корисні властивості
Найбагатший склад пояснює корисні властивості Дягілєва меду. Регулярне вживання дає позитивний результат:
- при зміцненні імунної системи;
- для відновлення сил в післяопераційний період;
- як протизапальний засіб;
- для усунення хвороботворних, патогенних вірусів при різних захворюваннях;
- як тонізуючий засіб для відновлення фізичного здоров’я після важких навантажень;
- для загоєння порізів і ударів;
- сприяє виведенню з організму шлаків, токсинів, важких металів і слідів радіоактивного зараження;
- як заспокійливий засіб після перенесених стресів і для нормалізації сну;
- для нормалізації серцево-судинної діяльності.
Цілющі властивості Дягілєва меду на цьому не закінчуються. Його можна використовувати при лікуванні різних захворювань, а також під час проходження реабілітаційного періоду.
Для того, щоб він довго зберігав унікальні цілющі властивості, необхідно дотримуватися правил його зберігання. Кращі умови для збереження цілющих властивостей – це зберігання в прохолодному темному місці.
При нагріванні або розчиненні в окропі вони можуть бути загублені.
Застосування Дягілєва меду
Як уже згадувалося, використання меду дає позитивні результати при лікуванні різних захворювань.
Це природний антисептик, який оздоровить і наситить організм корисними речовинами для якнайшвидшого одужання і відновлення після тривалої хвороби. В профілактичних заходах рекомендується щоденно вживати 50 г, запиваючи його водою. При захворюваннях дозу збільшують удвічі, це вже 100 г, також запиваючи водою.
При ангіні
Вживати щодня в рекомендованих дозах (100 г). Чайну ложку меду розчиняють у склянці теплої води і цим засобом полощуть горло двічі на день.
При бронхіті
Необхідно розвести 2-3 чайні ложки в склянці теплого молока і випити на ніч.
При пневмонії
Дягілєва мед додають в теплий чай або молоко. 2-3 чайних ложки на один прийом. Необхідно в день випивати не менше трьох склянок напою.
Проти фурункулів
Дає позитивні результати використання при лікуванні різних шкірних захворювань. На ватний диск покласти невелику кількість і прикласти до хворого місця. Залишити так на одну годину, після чого диск прибрати, а місце запалення обробити водою або антисептиком. Практично весь мед вбереться в хворе місце. Залишаться лише сліди солодкого навколо фурункула.
Протипоказання
У складі меду міститься велика кількість біологічно активних речовин. Це може спровокувати появу небажаної реакції у людей, схильних до алергії. Можуть з’явитися такі несприятливі явища, як свербіж, печіння, висипання на шкірі. Це важливо враховувати людям, схильним до алергічних реакцій. Починати прийом з мінімальних доз.
Взяти невелику кількість (на кінчику ножа або ложки). З’їсти його і перевірити наявність реакції протягом двох годин. Якщо нічого не сталося, значить сміливо починайте лікування Дягілєвим медом, дотримуючись рекомендовані дози.
Важливо!
Не рекомендовано вживати людям з цукровим діабетом і які страждають на ожиріння.
Способи застосування в косметології
Цей корисний продукт знайшов широке застосування в косметології. Він допомагає позбутися від безлічі шкірних проблем.
Целюліт
Обгортання з Дягілевим медом допоможуть позбутися неприємної «апельсинової кірки». Процедура сприяє виведенню надлишків рідини і жиру з верхніх шарів епідермісу. Необхідно запастися терпінням, тому що процедури потрібно проводити щодня протягом десяти днів. Кілька рецептів, які косметологи рекомендують взяти на озброєння.
- Знадобиться один стакан Дягілевим медом, який змішують зі склянкою горілки. Отриману суміш наносять на проблемні ділянки і обертають харчовою плівкою.
- Змішати в рівних кількостях з кунжутним маслом. Нанести на шкіру в районі визначення целюліту. Покрити плівкою. Витримати 30 хвилин, змити теплою водою або відправитися в душ.
- Гущу випитого кави змішати з Дягілевим медом і нанести на проблемну ділянку. Витримати півгодини і змити.
Зморшки
Для боротьби зі зморшками Дягілевий мед використовують як один з компонентів омолоджуючих масок або застосовують у його чистому вигляді:
- нанести на шкіру в чистому вигляді і змити теплою водою через 20 хвилин;
- розвести невелику кількість з оливковою олією, нанести на обличчя, змити через 25-30 хвилин.
Можна розводити з яєчним жовтком, сметаною та іншими продуктами, які зазвичай використовуються як основа для масок. Додати одну неповну чайну ложку, щоб отримати омолоджуючий ефект після декількох процедур. Можна приготувати лосьйон для щоденного вмивання. Столову ложку меду розводять в літрі перевареної води і вмиваються цим засобом звичайним способом.
Способи виявлення підробки
Дягілевий мед користується популярністю. Але знайти якісний складно через величезну кількість фальсифікату. Недобросовісні виробники часто вдаються до різного роду хитрощів, щоб видати звичайний мед за Дягілевий. Додають палений цукор, крохмаль або карамельну суміш. Виявити підробку можна декількома способами:
- вартість набагато вища, ніж ціна на інші види;
- зацукровується повністю; якщо цей процес відбувається шарами, то це говорить про те, що перед вами підробка;
- справжній Дягілевий мед має гіркуватий присмак і ледь помітні карамельні нотки;
- опустити зубочистку в ємність з медом, витягнути – справжній буде стікати повільно, утворивши невеликий горбок;
- він темний і тягучий, таким залишається довго;
- набрати в ложку невелику кількість і підігріти над вогнем запальнички, підробка почне пригорати.
Зберігання
Дягілевий мед необхідно зберігати в прохолодному, темному місці. Не можна його залишати в пластикових ємностях. Краще для цієї мети використовувати невеликі скляні або керамічні ємності з щільно закриваючимися кришками. Оптимальна температура зберігання 16 градусів. Якщо дотримуватися цих вимог, він збереже лікувальні властивості довго.
Відгуки
Цей продукт бджільництва користується попитом, хоча деякі взагалі нічого не чули про нього. Але численні відгуки підкреслюють унікальність елітного засобу бджільництва.
«Мені баночку Дягілевим медом привезла подруга, яка відпочивала в горах. Якщо чесно, я раніше нічого про нього не чула. Коли банку відкрила, кімната наповнилася приємним ароматом. Це щось нагадувало запах трав з карамельною домішкою. Густий, як смола. Спробувала, сподобався, але давати відразу дітям не стала.
Брала сама, як було написано на баночці: по столовій ложці щодня. Через два тижні стала помічати, що покращився стан шкіри і волосся. Я вирішила, що в цьому «винен» мед, так як нічого в раціоні не міняла і з нових продуктів був тільки цей продукт бджільництва. Тепер додаю в молоко, в чай і даю дітям.
Використовую просто як профілактичну добавку. Минулої зими діти взагалі не хворіли. »
Ольга. З-Дніпро.
«У дочки підлітка постійно на обличчі з’являються неприємні прищі, фурункули. Косметологи, дерматологи нічого не можуть зробити. Кажуть, що переросте. Якось в черзі в поліклініці одна матуся порадила спробувати Дягілевий мед. Я раніше навіть не чула про таке. Сказала, що краще шукати на спеціальних сайтах, щоб не купити підробку.
Що я і зробила. Тепер дочка розводить його в воді і легко миється щоранку. Крім цього, вживає невеликими порціями всередину. Не можу сказати, що ми вже переросли, але проблем зі шкірою стало набагато менше. Дерматолог не розуміє, що так швидко вплинуло? І була здивована, коли я їй розповіла про унікальний продукт – Дягілевий мед.
Користь очевидна! »
Світлана. Київ.
Візьміть на озброєння унікальні властивості даного корисного продукту бджільництва.
Дягілевий мед: корисні властивості та протипоказання, склад і калорійність, використання в кулінарії
Дягілевий мед – це особливий сорт продукту, який містить велику кількість корисних речовин. Цей продукт є рідкісним, тому його не можна зустріти не тільки в супермаркетах і на ринках, але навіть на спеціалізованих ярмарках. Купувати його рекомендується на пасіках. Він виходить при зборі бджолами нектару з рослини, що відрізняється цілющими властивостями – дягелю.
Опис і відмінності Дягілевим меду
З огляду на, що цей продукт відрізняється тими ж корисними властивостями, що і нектар рослини, з якого він виходить, часто на ринку зустрічаються підробки низької якості. Щоб купити Дягілевий мед, опис цього продукту потрібно вивчити заздалегідь. Оскільки джерелом нектару виступає дягель, мед виходить насиченого червоно-коричневого кольору. Допускається легкий зеленуватий відтінок.
Дягель, або дудник, починає цвісти наприкінці літа, тому збирають мед в кінці вересня. Таким чином, свіжий мед повинен бути досить густим, в’язкої консистенції, без ознак кристалізації.
Специфічною характеристикою цього виду продукту є низька здатність до кристалізації. Навіть після тривалого часу мед залишається в рідкому стані. При засахариванні мед стає дрібнозернистим.
Продукт отримують бджоли шляхом збору нектару з рослини дягель.
Він має ніжний квітковий аромат. Його відрізняє приємний смак з легкими карамелевими нотками. У нього не може бути насиченого квіткового присмаку, характерного для інших видів. Допускається легка гірчинка. Мед Дягілевий збирають у певних регіонах.
Медонос. Що таке дягель
Що таке дягель і які позитивні властивості він має, потрібно розглянути докладніше. Інша назва цієї рослини – дудник лікарський. Це дикоросла трава, що досягає 2-х м у висоту.
Коренева система розвинена добре. Корінь короткий, але м’ясистий. Від нього відходить багато периферичних корінців. При його розрізі відчувається сильний різкий запах. Дягель має великі різьблені листя.
Ця рослина цвіте в серпні. У період цвітіння воно викидає широкі парасольки, що містять велику кількість білих або жовтувато-зелених квіток. Вони мають виражений аромат. Плодоносять тільки дворічні рослини.
У природі дягель частіше зустрічається біля берегів озер, ставків, річок та інших водойм. Крім того, нерідко ця трава росте біля ліщини та інших чагарників. Мед з дягелю має ті ж лікувальні властивості і протипоказання, що й сама рослина.
Фотографія рослини медоноса – дудника лікарського.
У період цвітіння виділяє до 150 г нектару, з чого випливає, що дягель є хорошим медоносом. Бджоли з одного вулика, розташованого біля заростей дудника, здатні збирати до 5 кг нектару в добу. При цьому в похмуру і дощову погоду відбувається розростання зеленої маси, але знижується медоносна продуктивність рослини.
Склад і калорійність
Багатий хімічний склад обумовлює корисні властивості Дягілевим меду. Енергетична цінність цього продукту становить 328-330 ккал. Дягілевий мед містить багато активних сполук. У ньому містяться:
- аскорбінова кислота;
- піридоксин;
- пантотенова кислота;
- біотин;
- нікотинова кислота;
- токоферол;
- фолієва кислота;
- фруктоза;
- сахароза;
- мальтоза;
- фунгіциди;
- калій;
- магній;
- кальцій;
- залізо;
- фосфор;
- натрій і т.д.
Крім того, він містить велику кількість складних біологічно активних сполук.
Продукт має унікальний хімічний склад і надає лікувальну дію на організм людини.
Корисні і лікувальні властивості
Дягілевий мед, корисні властивості і протипоказання якого обумовлені змістом багатьох активних речовин, можна застосовувати для лікування ряду захворювань.
Чим корисний цей продукт, слід розглянути докладніше. Активні сполуки, присутні в меді з дягеля, надають імуностимулюючу дію. Вони сприяють підвищенню захисних сил організму.
Цей продукт може служити профілактикою грипу та ГРВІ.
Цей продукт бджільництва має виражену бактерицидну дію. Завдяки цьому він сприяє нормалізації кишкової мікрофлори.
Вживання цього продукту допомагає придушити і інші інфекційні патології. Вважається, що активні сполуки, присутні в ньому, мають виражену протизапальну дію.
Прийом продукту знижує набряк і больовий синдром при запальних патологіях суглобів.
Завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів, цей продукт сприяє підвищенню життєвого тонусу. Продукт допомагає вивести з організму токсини і залишки радіоактивних речовин.
Продукт з цієї лікарської рослини має виражену ранозагоювальну дію. Він допомагає усунути будь-які пошкодження м’яких тканин, викликані травмами. Він сприяє загоєнню трофічних виразок.
Вживання цього продукту допомагає пацієнтам швидше відновлюватися після хірургічного втручання.
Крім усього іншого, цей продукт позитивно впливає на стан шкірних покривів, зубів і кісток. Його регулярне вживання сприяє зміцненню нервової системи і усуненню порушень сну. Дягілевий мед застосовується для усунення авітамінозу. Його рекомендується вживати людям, які мають низький гемоглобін через дефіцит заліза.
Завдяки цілющим властивостям продукт використовують в лікуванні і профілактиці різних захворювань.
При яких захворюваннях застосовується
Мед з нектару дягелю рекомендується застосовувати при багатьох патологічних станах. Бажано вводити його в раціон людям, які часто страждають від простудних захворювань в міжсезоння. Продукт допомагає швидше відновити нормальний стан при різних патологіях органів дихання:
- ларингіт;
- ангіна;
- фарингіт;
- бронхіт;
- пневмонія;
- астма тощо.
Крім того, рекомендується застосовувати його людям, які страждають гінгівітом, стоматитом і іншими запальними захворюваннями ротової порожнини. Його також можна використовувати для придушення наступних патологій органів шлунково-кишкового тракту:
- ентерит;
- гастрит;
- виразкова хвороба;
- коліт тощо.
Рекомендовано вживання дягілевий меду людям, які страждають імунодефіцитом будь-якого генезу. Активні сполуки, присутні в цьому продукті, дозволяють використовувати його для проведення детоксикації при хімічних, харчових і алкогольних отруєннях. Корисний цей продукт при наступних патологіях судин і серця:
- ішемічна хвороба;
- гіпертонія;
- дистрофія серцевої недостатності;
- атеросклероз.
Цей вид продукту застосовується для усунення циститу і уретриту. Він використовується для розчинення каменів в сечовому міхурі. Включення в раціон цього продукту полегшує стан пацієнтів, які страждають на ниркову недостатність. Корисний він для жіночого здоров’я – сприяє нормалізації менструального циклу. У жінок він також посилює лактацію.
Має продукт протипоказання до прийому, які потрібно дотримуватися, щоб не завдати шкоди здоров’ю.
Протипоказання
Мед є високоалергенним продуктом. Його не слід вживати не тільки людям, які мають непереносимість, але і тим, хто страждає схильністю до алергічних реакцій. Не варто включати в раціон цей продукт при наявності цукрового діабету. Потрібно врахувати, що цей продукт відрізняється високою калорійністю, тому його протипоказано вживати людям, що страждають ожирінням.
Використання в народній медицині
Для усунення проявів запальних патологій ротової порожнини і ангіни використовується розчин для полоскання. Щоб зробити його, потрібно в 1 л теплої води розчинити 1 ст. л. меду, 1 ч. л. соди і 1 ч. л. солі. Полоскання горла і ротової порожнини рекомендується проводити 1 раз в 3 години до усунення симптомів.
Крім того, для усунення стоматологічних патологій рекомендується застосовувати інший цілющий склад. Для його приготування слід змішати ½ склянки відвару шавлії, 1 ст. л. меду, 1 склянку води і 1 ст. л. медичного спирту. Цим складом потрібно полоскати ротову порожнину 3-5 разів на день.
При пневмонії і бронхіті використовується склад на основі меду та соку алое. Для його виготовлення потрібно змішати 250 мл меду з 200 мл соку. Суміш варто застосовувати по 1 ст. л. за 20 хвилин перед кожним прийомом їжі. При атеросклерозі і патологіях серця народні цілителі рекомендують вживати по 1 ч. л. дягілевий меду 3 рази на добу.
Продукт вживають з теплими напоями та використовують для приготування кондитерських виробів.
У кулінарії
Мед відрізняється насиченим смаком і ароматом, тому може використовуватися для приготування випічки і тортів. Термічна обробка знижує його корисні властивості, тому цей продукт частіше використовується для промазки коржів і як начинку. Можна додавати його в теплі напої для поліпшення їх смакових якостей.
Як вибрати дягілевий мед
Щоб купити дягілевий мед, важливо заздалегідь розібратися, як його відрізнити від підробки. Краще купувати його на пасіках, розташованих поблизу заростей лікарської рослини. Однак якщо немає можливості поїхати на місце виробництва, потрібно звернути увагу на консистенцію, колір, аромат і ціну продукту.
Для виключення підробки купувати мед краще у пасічників або у перевірених постачальників.
Як відрізнити справжній мед від підробки
Слід розібратися, як відрізнити мед від підробки. Потрібно звернути увагу на ціну. Продукт з нектару дягелю відноситься до елітних сортів, тому його вартість висока. Ціна реального товару – понад 1200 грн за кг.
Якісний продукт повинен тривалий час зберігати тягучість. Справжній мед виглядає незвично. Він має особливий колір. Важливо, щоб він мав червонувато-коричневий відтінок. Крім того, у нього повинен бути специфічний запах, а також терпкий або гіркуватий присмак.
Умови для зберігання
Зберігати мед можна в керамічній, скляній або дерев’яній тарі. Важливо, щоб ємність щільно закривалася. На зберігання продукт поміщається в місце, захищене від прямих сонячних променів. Перепади температури повинні бути виключені. Рекомендована температура зберігання становить +16°C … +20°C.
Склад, калорійність і лікувальні властивості дягілевий меду
Дягілевий мед – один з преміальних і дорогих сортів меду, що володіє рідкісними цілющими властивостями. Бджоли збирають нектар дягелю, який вважається лікарською рослиною. У зв’язку з цим, нектар вважається одним з найбільш корисних, який дає можливість попередити і вилікувати різні захворювання організму.
Що таке дягель?
Мед з дягелю – цінний продукт, цілющі властивості якого пояснюються його медоносом. Дягель – лікарська рослина. Саме з нього бджоли збирають сировину для подальшої переробки в мед. Ця рослина має властивість рости поблизу водойм і в заростях чагарників.
Дягель – багаторічна рослина з сімейства зонтичних. Майже кожне суцвіття виділяє близько 150 г цукру, таким чином привертаючи до себе бджіл.
Основним його властивістю є те, що нектар для збору він виділяє тільки вранці і ввечері. Крім того, рослина не любить холод, тому якщо літо видалося дощовим і прохолодним, вироблення нектару значно зменшується.
Завдяки корисним властивостям і специфічному запаху з солодкими нотками, він ще широко використовується в кондитерській промисловості, консервній та винно-горілчаній.
Характеристики
Особливостями дягілевого меду вважаються лікувальні властивості. Адже завдяки цьому засобу можна вилікуватися від безлічі захворювань, в тому числі і запущених форм.
Знайти цей нектар досить важко, особливо важко жителям великих міст. У зв’язку з цим на масових ринках дуже часто зустрічаються підробки. Тому купувати мед найкраще у досвідченого перевіреного пасічника або ж у спеціалізованих бджільницьких угіддях.
Дягілевий мед виглядає дуже неординарно, у співвідношенні з іншими видами ласощів. Його головним властивістю та відмінністю є яскравий коричневий колір з насиченим червоним відтінком. Іноді зустрічаються сорти, які мають легкий зеленуватий відблиск. Таке буйство фарб пов’язане з тим, що бджоли збирають сировину не тільки з одного дягелю, але й поблизу зростаючих рослин.
Незважаючи на високу ступінь в’язкості, ще однією властивістю цих ласощів є низький рівень зацукровування. Навіть взимку він залишається рідким, а згодом стає більш в’язким і тягучим, за зовнішнім виглядом чимось нагадуючи смолу.
Що стосується смаку, дягілевий мед відрізняється досить насиченим квітковим присмаком. Іноді можна зустріти невелику гіркоту в післясмаку. Також зустрічаються сорти, смак яких чимось схожий на карамель.
Аромат нектару виділяє ніжний ненав’язливий з легкими квітковими нотками.
Склад і калорійність
Результати досліджень показали, що мед з дягелю має цілющі властивості завдяки багатому складу корисних для організму людини речовин. У нього входять:
- фруктоза;
- мальтоза;
- глюкоза;
- сахароза;
- вітаміни, практично всі основні;
- ферменти;
- залізо;
- йод;
- фосфор;
- магній;
- кальцій;
- природні антисептики;
- органічні кислоти;
- фунгіциди.
Жири та білкові фракції в цьому меді практично відсутні. Що стосується енергетичної цінності, в 100 г міститься 328 ккал.
Лікувальні властивості
Дягілевий мед – продукт, що має високу біологічну цінність, адже в ньому одночасно з’єднані всі корисні властивості меду і лікарської рослини дягель. На жаль, деякі лікарі не вірять у ефективність властивостей цього нектару. Проте дягілевий мед і користь від його застосування уже не раз перевірялись у народній医学е в боротьбі з різними хворобами.
Так чим же корисний дягілевий мед? До його основних властивостей можна віднести:
- формування і зміцнення імунної системи;
- тонізацію організму;
- профілактику вірусних інфекцій;
- лікування проблем зі шкірою;
- забезпечення регенерації клітин;
- відмінний антивіковий засіб для проведення косметологічних процедур;
- підвищення працездатності;
- стимулювання мозкової діяльності;
- має властивість знімати больові відчуття при спазмах шлунково-кишкового тракту;
- покращує кровообіг;
- використовується в профілактичних цілях, щоб уникнути атеросклерозу;
- стимулює вироблення ферментів;
- допомагає в лікуванні циститу та сечокам’яної хвороби;
- покращує роботу печінки;
- має жовчогінну властивість;
- сприяє швидкому одужанню при захворюваннях дихальної системи;
- є природним сорбентом при отруєннях та інтоксикації.
Однак, крім корисних властивостей, є ще і протипоказання. Тому, щоб замість користі не завдати шкоди своєму організму, мед з дягелю не рекомендується вживати таким особам:
- Годуючим жінкам. Лікарі не рекомендують вживати дане ласощі, навіть незважаючи на існуючу думку, що воно має властивість збільшення лактації. Це пов’язано з тим, що, як і інші продукти бджільництва, дягілевий мед здатен спровокувати сильну алергію.
- Через високий вміст вуглеводів, хворим на цукровий діабет краще не вживати цей мед.
- Тим, хто страждає надмірною масою тіла та ожирінням, також не варто захоплюватися цим продуктом.
- Алергікам потрібно поставитися до цього нектару з обережністю, так як у особливо чутливих він може спровокувати алергічні реакції.
Правила зберігання
Оскільки цей мед має властивість довго зберігатися, він може простояти у вас в баночці не один рік. Головне – дотримати температурний режим. У приміщенні, де зберігається мед, температура повинна бути не більше 18 градусів тепла і не менше 4. Найкраще для цих цілей підійде підвал або комора, оскільки в них не потрапляють прямі сонячні промені.
Що стосується тари для зберігання, краще вибрати виріб з кераміки, глини або скла.
Як відрізнити справжній мед від підробки?
Оскільки дягілевий мед вважається елітним, на прилавках магазинів за досить високу ціну можна зустріти підробки. Щоб надати йому колір і смак, недбайливі продавці додають до його складу палений цукор, крохмаль, карамель та інші харчові добавки, які допомагають домогтися потрібного результату.
Якщо ви вже придбали ласощі і сумніваєтеся в його автентичності, пропонуємо кілька способів, як можна відрізнити дягілевий мед від підробки.
- Ціна – перше, на що потрібно звернути увагу. Вона повинна бути набагато вищою, ніж на інші сорти меду.
- Якщо ласощі вже зацукрувалося, його структура повинна бути обов’язково однорідною. Поява шаруватості означає, що у меді є домішка сиропу.
- Свіжо відкачаний мед лягає стрічкою, і йому характерне невелике потріскування.
- Ще однією властивістю цього нектару є його тягучість. Ви можете це легко перевірити. Опустіть у нього зубочистку і витягніть. Якщо утворився невеликий горбок, який через час вирівнявся, значить перед вами натуральний продукт.
- Підігрійте мед в ложці. Якщо він не змінив свою консистенцію і почав горіти – це явна ознака підробки.
Дягілевий мед хоч і дорогий, користь від його споживання просто неоціненна. Нарівні з сильнодіючими препаратами, він здатний вилікувати людину від безлічі хвороб.
Відео
Дягілевий мед – користь і шкода
Дягілевий мед – один з рідкісних елітних сортів. Він має високу біологічну цінність і безліч корисних властивостей. Дягілевий мед має унікальні властивості завдяки своєму складу. У ньому міститься надзвичайно багато вітамінів, мінералів і біологічно активних елементів. Повністю визрілий мед містить у собі 5% мальтози, 35% глюкози і 40% фруктози. Його калорійність складає 325 ккал.
Цей мед може бути червонувато-коричневим, але також і злегка зеленуватим. Його ніколи не можна сплутати з іншими сортами, оскільки він має особливий аромат – ніжний і приємний.
Смак у цього делікатесу різкий, насичений, можна сказати специфічний, іноді з карамельним післясмаком і гірчинкою. Маючи досить високу ступінь в’язкості, дягілевий мед дуже повільно кристалізується.
Тому весь зимовий період ви можете насолоджуватися рідким тягучим медом.
Чим корисний дягілевий мед?
Корисні властивості дягілевого меду очевидні. Він – сильний антисептик. Багато лікарі, які практикують народну медицину, наполягають на його вживанні під час всіляких бактеріальних і запальних процесів. Такі, як: ангіна, бронхіт, стоматит, фарингіт, запалення легенів та багато інших.
Цей мед сприяє зміцненню імунітету, допомагає відновлюватися після затяжних хвороб і після пологів. Також рекомендовано вживати Дягілєва мед при гіпертонії і м’язовій дистрофії.
Користь Дягілєва меду істотна, але і шкода може бути неминучою. Як будь-який мед – це алергічний продукт, люди, які не переносять пилок і цвітіння рослин, повинні дуже обережно ставитися до його вживання.
Досить часто замість Дягілєва меду продають сироп, який піддався фарбуванню і карамелізації. Звичайно, від такого продукту ви не помрете, але і очікуваної користі не дочекаєтеся. Тому при купівлі меду, особливо для лікування, потрібно бути максимально уважними.
Як відрізнити Дягілєва мед від підробки?
Купуючи мед, кожен хоче, щоб він був 100% натуральний, а не розбавлений і вже тим більше не підробка. Існує кілька способів перевірки меду на справжність:
- Візьміть невелику крапельку меду і втирайте собі в шкіру, наприклад, на зап’ясті. Через деякий час натуральний мед вбереться і перестане липнути, а якщо вас хотіли обдурити, і мед розбавлений цукровим сиропом, тоді місце, яке ви натерли, залишиться липким.
- Хімічний олівець допоможе обчислити наявність сиропу в меді. Добре заточите його і опустіть у краплю меду. Якщо крапелька забарвиться в синій колір – мед розбавлений.
- В ложку меду опустіть шматочок хліба хвилин на 10. Якщо хліб розм’якне – мед штучний або розбавлений. У чистому натуральному меді хліб залишиться твердим.
- У склянку кип’яченої, але прохолодної води додайте трохи меду і розчиніть, потім капніть кілька крапель йоду. Коли мед справжній – йод не змінює колір, а якщо є домішка крохмалю або борошна, тоді колір крапель зміниться на синюватий.
Мед з дягелю: корисні властивості та протипоказання
Дягілєва мед зустрічається рідко. Це вишуканий сорт, що відрізняється приємним смаком і ароматом, густою консистенцією. Корисність бджолиного продукту отримана з медоноси. Дягілєва мед проявляє корисні властивості, але протипоказання також не оминули нектар стороною. Це не заважає застосовувати продукт як цілющий засіб від вірусних, бактеріальних хвороб.
Опис і відміну Дягілєва меду
Лікарський дягель, або ангелика – багаторічна трав’яниста рослина, яке відносять до парасолькового сімейства. Він цвіте з весни до осені у вигляді жовтувато-зелених суцвіть. В одному парасольці міститься до 150 грам цукрів, що приваблює комах.
Якщо рослини знаходяться поруч з пасікою, бджоли будуть збирати нектар цілий день. При сприятливих зовнішніх умовах продуктивність медозбору складе 5-6 кг на добу. Виділення нектару відбувається в ранкові та вечірні години, але під час дощу або холоду квітки припиняють вироблення.
Рослина зазвичай росте біля річок, озер, інших водойм, зустрічається в чагарниках і ліщина. В Україні багаторічний зонтичний квітка з’явився в XVI столітті, але так і не поширився. Дягель виявляє цілющі властивості, які він передає через нектар у медову продукцію.
Окремішність продукту з дягелю:
- смак – квітковий, насичений, виразний, з карамелевими нотками або легкою гіркотою. Присмак тривалий, приємний;
- запах – солодкуватий, ніжний, без різких ароматів;
- колір – мідний, коричневий, з червоними відтінками, іноді вкрапляються зелені тони. Різноманітність пояснюється квітковими домішками пилку;
- засахарювання – тривале, продукт довго залишається рідким;
- консистенція: після кристалізації – в’язка, густа, смолиста, у свіжозібраного нектару – тягуча.
Представлені особливості зараховують мед з дягелю до вишуканих сортів. Смакові й ароматичні якості роблять продукт приємним для вживання. Однак позитивні властивості на цьому не закінчуються.
Склад і калорійність
Корисність і поживність бджолиного продукту визначається наявністю в складі біологічно значущих речовин. Відмітна особливість – переважання фруктового цукру над сахарозою. Склад:
- фруктоза – 38-42%;
- глюкоза – 34-37%;
- складні вуглеводи, цукри, зольні речовини, волога, білки – 21-28%.
Серед мікронутрієнтів відзначають високий вміст вітамінів: групи B і K, аскорбінової кислоти, токоферолу. Зустрічаються мінерали та мікроелементи: залізо, кальцій, хром, мідь, інші речовини. У складі присутні також амінокислоти, ферменти, біогенні стимулятори.
Дягель мед відносять до сортів з високою поживністю. На 100 грамів продукту доводиться 328-330 кілокалорій, що становить 16% від добової норми. Енергетичну цінність дають вуглеводи.
Дягілєва мед – корисні властивості
Користь, яку проявляє Дягілєва мед, забезпечена вітамінами, мінералами, ферментами, іншими речовинами. Це відбивається на цілющі властивості продукту:
- імуномодулююче – зміцнення захисних сил організму в період сезонних захворювань, після операцій, важких навантажень;
- протизапальну – боротьба з симптоматикою і наслідками запальної реакції;
- бактерицидну, противірусну – усунення патогенних бактерій і вірусів, що допомагає при хворобах;
- тонізуючу – збільшення працездатності, швидке відновлення після фізичних навантажень;
- ранозагоювальну – стимуляція регенераційних здібностей при пошкодженні клітин або тканин;
- очищає – виведення з організму шлаків, токсинів, інших шкідливих речовин, слідів радіації;
- заспокійливу – позитивна дія на нервову систему при перевтомі, стресах, депресії, безсонні.
Лікувальні властивості на цьому не закінчуються. Нектар з дягелю впливає на розумову працездатність, покращує активність і концентрацію уваги. Продукт також рекомендують до прийому жінкам.
Для збереження корисних якостей потрібно дотримуватися правил при зберіганні. Продукт поміщають в чисту тару з кришкою, яка забезпечує герметичність. Відповідні для ємності матеріали – дерево, скло. Місця для зберігання – сухі, темні, прохолодні. Бджолиний нектар не можна підігрівати, заморожувати, тримати в пластикових контейнерах.
При яких захворюваннях застосовується
Представлені корисні властивості визначили застосування меду з дягелю для лікування і профілактики хвороб різної етіології. Пов’язують це з високою біологічною цінністю продукту. Наприклад, для профілактики дорослій людині рекомендують з’їдати 50 г нектару в день, а під час хвороби – 90-100 г.
Системи організму та хвороби, при яких застосовують Дягілєва мед:
- Серце і судини – гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба, дистрофія серцевого м’яза.
- Дихальні шляхи – ангіна, фарингіт, ларингіт, трахеїт, бронхіт, пневмонія, астма.
- Органи травлення – недостатнє вироблення ферментів, гастрит, коліт, ентерит, виразкова хвороба.
- Ротова порожнина – гінгівіт, стоматит.
- Сечостатева система – цистит, ниркова недостатність, камені в сечовому міхурі, уретрит.
- Вірусні інфекції, гострі респіраторні захворювання, простуда.
- Інтоксикація, отруєння.
Бджолиний продукт з дягелю рекомендують жінкам при молочниці, порушеннях менструального циклу. При недостатньому виробленні молока вживання нектару посилить лактацію. Однак в цій ситуації варто пам’ятати про те, що мед – сильний алерген. Тому годуючим матерям рекомендується спочатку порадитися з лікарем.
Як відрізнити Дягілєва мед?
Нектар з дягелю зустрічається рідко, тому не завжди вдається уникнути підробки. Недобросовісні виробники часто додають домішки (палений цукор, крохмаль, карамель) або змішують з дешевими сортами. Поради, як відрізнити натуральний продукт від підробки:
- Звернути увагу на ціну. Це рідкісний і дорогий вид.
- Оглянути ємність. Нектар зацукровується повністю. Якщо видно шари, це ознака додавання цукрового сиропу.
- Визначити запах, смак, консистенцію. Справжній Дягілєва мед солодкуватий, з легкою гіркотою і приємним, не різким ароматом. Для визначення тягучості потрібно опустити зубочистку в рідкий продукт і підняти. Якщо він повільно опуститься з утворенням горбка, то нектар справжній.
- Перевірити на наявність паленого цукру. Знадобиться помістити продукт в ложку і підігріти знизу запальничкою. Якщо він почне підгоряти, то присутня домішка.
Для впевненості в якості рекомендується купувати продукцію бджільництва у перевірених пасічників. Це стосується будь-якого меду, в тому числі Дягілєва нектару.
Протипоказання
Продукт з дягелю рідко виявляє шкідливі властивості, однак перед застосуванням краще ознайомитися з протипоказаннями:
- цукровий діабет, але через низький вміст сахарози лікарі іноді допускають його до вживання;
- ожиріння (через високу поживність);
- алергія – через чутливість до біологічно активних речовин, квітковому пилку.
Дягілевий мед – рідкісний, але елітний сорт. Він застосовується в кулінарії, кондитерському виробництві завдяки приємному смаку і аромату. Бджолиний продукт корисний для організму, але перед вживанням краще відвідати лікаря, який пояснить всі тонкощі прийому при конкретній хворобі.
Мед з дягелю: корисні властивості та протипоказання
Дягілевий мед: опис, склад, корисні властивості
Видів меду, як відомо, існує багато: липовий, гречаний, акацієвий, глодовий, кіпрейний – і тут же можна перерахувати ще два десятка назв. Але є в цьому розмаїтті один, про який мало хто чув. Хоча його смакові якості, колір і запах дійсно чудові. Експерти без заминок називають цей мед люксовим, елітним.
Ті ж досвідчені користувачі, які пробували різний мед, навіть на багатих ярмарках рідко з ним стикаються, а вже розфасованим у гіпермаркеті його і зовсім не знайдеш. Тільки в спеціалізованих інтернет-магазинах можна познайомитися з цим видом нектару ближче. І ми будемо раді в цьому вам допомогти.
Отже, представляємо вам унікальний і неймовірно смачний Дягілевий мед.
Рослина-медонос
Цей вид меду відноситься до преміальних, рослина-медонос – дягель. Він по праву вважається одним з кращих. Термін його цвітіння короткий – всього два тижні в кінці червня в Західному Скандинавії і на Алтаї, і трохи більше (до 2 місяців) в європейській частині України. Рослина має дуже високу продуктивність – так, наприклад, одна сім’я бджіл цілком зможе наповнити стільники майже центнером нектару цього виду.
Причина – в запаху дягелю, який містить в собі ароматизатори і ефірні масла. Вони дуже активно залучають бджіл, можна навіть сказати, що відволікають своїм запахом їх увагу від інших рослин-медоносів.
За оцінками, одна рослина дягелю дає близько 7 кілограмів нектару за сезон.
Біологічна характеристика дягелю
Латинська назва дягелю Angelica Archangelica. Рослина відноситься до сімейства зонтичних. Має ще кілька поширених назв: дудник, подраніца, гармата. Дягільнік – дворічна рослина.
Перший рік життя дягелю – це формування міцної і потужної кореневої системи. На наступний рік рослина йде в зростання (ствол досягає 2,5 м). Дудник має велике листя і зонтичні біло-зеленуваті суцвіття.
Ареал зростання – болота, яри, берег водойм (річок, струмків). Рослина часто можна побачити в місцях з підвищеною вологістю. Може утворювати непрохідні хащі.
Вперше про його появу на території України свідчать показання 500-річної давності. Батьківщиною його вважають Скандинавію.
Окремо варто поговорити про наукову назву цього медоноса. Сьогодні Angelica Archangelica оточена різними легендами, і багато хто з них пов’язують з ім’ям популярного в православ’ї Архангела Михайла. Тому є цілком конкретна причина – дягель починає цвісти 8 травня, за православним календарем це день Михайла Архангела.
Ще одна легенда говорить про те, що ця рослина була надіслана людям Богом, щоб полегшити їх важке існування.
На землю до страждаючого слов’янського народу спустився ангел, в руках якого був корінь цієї рослини. І саме завдяки дягелю слов’яни стали позбуватися від безлічі захворювань.
До речі, і сьогодні рослина має приставку «лікарський», що говорить про його корисність у лікуванні різного роду хвороб.