Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Привіт, дорогі читачі і гості блогу! Ми розглянули багато видів цукру. Тому замість звичного рафінованого з магазину, ви можете вибрати альтернативний варіант.

Він допоможе вам відчувати себе набагато краще, оздоровитися і допомогти своїм близьким. Сьогодні я хочу обговорити кокосовий цукор, глікемічний індекс якого набагато нижчий, ніж у коричневого і білого цукру.

Ну, давайте по порядку розберемося у всіх цікавих питаннях.

Кокосовий цукор і його властивості

Багато хто вже знає про шкоду рафінованого цукру і активно шукає йому заміну серед натуральних продуктів. Популярні стевія, виноградний цукор, топінамбур і коричневий цукор, але ось про кокосовий цукор відомо не так вже й багато. Всі ми чули лише про кокосову стружку і кокосову олію. А звідки береться цукор і як його краще вживати?

  • Кокосовий цукор видобувається з горіхів кокосової пальми, що належить до сімейства пальмових. Слово «кокос» в перекладі означає «мавпа», завдяки зовнішній схожості кокосового горіха з мордочкою цієї тварини. Дерево виростає в тропічних країнах і широко використовується в промисловості.Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки
  • Як же роблять солодке золото з кокоса? Отримують його досить простим способом: нектар суцвіть кокосової пальми спочатку під прямими сонячними променями, щоб випарувалася зайва волога, а потім переносять продукт в затінене місце. Там речовина кристалізується, і виходить цукор. Використовують його як альтернативу білому рафінаду.
  • Смак у кокосового цукру досить специфічний і оригінальний: має приємну карамельну нотку.
  • Солодкість цього продукту в 10 разів менша, ніж у звичайного білого рафінаду, через що використовується в більшій кількості.
  • Придбати цей натуральний продукт можна як у великих супермаркетах, так і в спеціалізованих магазинах для здорового харчування. Як варіант, можна замовити цукор з кокоса на закордонних сайтах, але будьте уважні, читаючи склад продукту. Іноді недобросовісні виробники домішують коричневий цукор (нерафінований цукор, отриманий методом уварювання патоки) в кокосовий. Після цього вміст останнього зменшується майже вдвічі. Недосвідченому покупцеві це важко помітити.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Чим корисний цукор з кокоса?

За деякими показниками продукт значно перевершує всі відомі натуральні та штучні підсолоджувачі.

І, незважаючи на те, що калорійність його в порівнянні зі стевією набагато вища, при переході від рафінаду до натуральних підсолоджувачів кокосовий цукор незамінний.

Крім того, він допомагає з перших днів вживання боротися із зайвими кілограмами, і на смак не відрізняється від звичного білого.

  1. До складу цього продукту входить 16 амінокислот і безліч вітамінів групи В. Високий вміст інозитолу істотно допомагає знизити ризик захворювань нервової системи, таких як депресії, тривожні стани і безсоння.
  2. Мінеральні солі, магній, натрій і калій сприяють нормалізації водного балансу в організмі, а також регулюють скорочення м’язів серця і м’язової системи в цілому. Кокосовий цукор використовують спортсмени для нарощування м’язової маси. У ньому міститься майже в сотню разів більше калію, ніж у звичайному рафінаді, де практично немає корисних речовин, тому їх добирають з організму.Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки
  3. Кокосовий цукор також містить залізо, цинк і кальцій, які виконують свою функцію (підтримують необхідний рівень гемоглобіну, кальцій допомагає зберегти кісткову систему, нігті і суглоби в порядку).
  4. Азот благотворно впливає на роботу серця і судин.
  5. До складу кокосового цукру входить і інулін, пребіотик, який живить корисні бактерії в кишечнику. Цей елемент регулює кількість цукру в крові, що дуже важливо для діабетиків.
  6. Антиоксиданти очищають організм від дії вільних радикалів, що позитивно позначається на здоров’ї.
  7. На 79% продукт складається з сахарози, а решта 2 складові – глюкоза і фруктоза. Калорійність продукту складає 375 ккал на 100 г. Поживність обумовлена відсутністю спеціальних обробок цукру.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Дорогі читачі, якщо у вас є доповнення до мого списку переваг, пишіть в коментарях до статті. Із задоволенням поспілкуюся і відповім на ваші питання.

Глікемічний індекс

Цей показник визначає корисність продукту і те, як він впливає на підвищення цукру в крові. Якщо GI (глікемічний індекс) дорівнює 55 або нижче, то вважається, що показник нижчий за середній. Відповідно, таку продукцію можна вживати, а її дія на організм не буде згубною.

  • Дослідження науково-дослідного інституту Філіппін визначило GI кокосового цукру в 35 одиниць, що в порівнянні з тростинним цукром (70) є досить маленькою цифрою.
  • У Сіднеї провели свої дослідження, і висновок був дещо іншим – глікемічний індекс кокосового цукру зріс до 54 одиниць, що значно вище. Багато вчених погодилися саме з таким показником.Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки
  • Незважаючи на різні думки, кокосовий цукор вважається продуктом з низьким глікемічним показником.

Чи сумісні цукровий діабет і кокосовий цукор?

Ті, хто має це захворювання, змушені постійно контролювати вживання цукру. Вибираючи натуральні підсолоджувачі, багато зупиняються на кокосовому цукрі.

Цей продукт можна вважати одним з найбільш вдалих замінників рафінаду, так як в його складі міститься менша кількість фруктози (2,7% на 100 г). Надлишок її, як відомо, відкладається в печінці і сприяє розвитку 2-го типу діабету.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

До складу входить інулін, як уже згадувалося. Він допомагає хворим на цукровий діабет контролювати рівень цукру і має статус антиоксиданту. Інулін виконує захисну функцію від різного роду пошкоджень і інфекцій.

Оскільки думки і дослідження вчених відрізняються, слід страждаючим на цю недугу не дуже довіряти GI і перед початком вживання кокосового цукру порадитися з лікарем.

Як вживати солодощі з кокоса?

  1. Цей продукт використовується так само, як і інші підсолоджувачі. Різниця лише в тому, що розчиняється він повільніше, а звичайний цукор солодший. Тому витрата кокосового буде більшим. Я іноді можу перекусити кількома шматочками кокоса, це смачно, ситно і поживно. Кислотність у роті не збільшується, що говорить про менше вміст сахарози, ніж у коричневому та білому цукрі.Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки
  2. Його дозволяється вживати і дітям, і вагітним, шкоди від нього немає. Його вартість досить висока, але й корисні властивості значно вищі.
  3. Продукт можна поєднувати з іншими натуральними підсолоджувачами, сиропами і медом. Кокосовий цукор абсолютно не зіпсує смак звичних напоїв, кондитерських виробів або інших страв.

Протипоказання

З обережністю слід використовувати людям із цукровим діабетом (тільки після попередньої консультації з лікарем). А також, якщо є індивідуальна непереносимість кокоса та продуктів з кокосового молока.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Рецепт гранола

Наостанок хочу надати прекрасний варіант сніданку для всієї родини – поживного, корисного і дуже смачного.

Складові:

  • Вівсяні пластівці – 300 г (краще брати ті, які без глютену і довго варяться).
  • Горіхи (будь-які) – 150 г.
  • Сухофрукти – 100 г.
  • Кокосовий цукор – 3 ст. л.

Розігріти духовку до 170 градусів. Покласти лист пергаменту, на нього висипати пластівці і сушити близько 20–30 хвилин, постійно помішуючи.

Потім засипати насіння і горіхи (кешью, мигдаль, фундук), цукор і просушити ще 15 хвилин. В останню чергу додати сухофрукти і залишити ще на пару хвилин просушуватись.

Після цього таку суміш просто заливають гарячим молоком, і сніданок готовий!

Сподіваюся, що інформація буде для вас корисною і цікавою. Діліться з друзями і підписуйтесь на оновлення!

Кокосовий цукор: користь і шкода

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгукиОстаннім часом на українському ринку став популярним органічний кокосовий цукор. Прихильники здорового харчування купують його з задоволенням. А ось серед експертів думки про користь розділилися. Розберемося, що представляє собою солодощі, чим відрізняється від звичайного цукрового піску і якими унікальними властивостями володіє.

Як проводиться?

Органічний кокосовий цукор – продукт натуральний, природний. Від пальмового відрізняється тим, що витягується з квіткового нектару пальми, поширеної в тропіках.

Щоб зібрати сік, у чоловічих бутонів роблять надріз, за яким водянистий нектар 3-4 години стікає на прикріплену тару. Проводять максимальне випарювання рідини до густого стану.

Консистенція кожної партії відрізняється неповторним смаком, щільністю, унікальними властивостями.

Традиційно виготовляють виробники США, Таїланду, Індонезії, Мальдівських островів. Частково роблять на Шрі-Ланці. Щорічно кожна доросла пальма здатна дати більше 200 кг солодкого соку.

Форма випуску

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

  • спресовані бруски;
  • порошок;
  • густу пасту з кремовою текстурою, що зовні нагадує мед;
  • гранули, схожі на кавові.

Шкаралупа пальмового горіха служить підставою, що надає продукції круглу форму. Іноді готову масу заморожують для грануляції.

Смак і колір

Вид ласощі відрізняється від звичайного цукрового піску білого кольору, залежить від типу виробництва, сировини, часу збору врожаю. Найчастіше має приємний, тонкий, солодкуватий карамельний аромат, може пахнути кокосами, горіхами.

Колір і аромат варіюються від пісочного, жовтого до темно-коричневого. За відчуттям солодощі, природний підсолоджувач поступається звичному. Але відгуки свідчать, що незвичайний смак подобається не всім, як і те, що приготовані з таким підсолоджувачем страви набувають коричневий відтінок.

Склад

Унікальність цукру кокосової пальми обумовлена ​​присутністю ряду корисних компонентів:

  • вітамінні комплекси;
  • мікроелементи: залізо, фосфор, натрій, магній, азот, сірка, цинк, калій;
  • 16 амінокислот;
  • поліфеноли;
  • полісахариди.

100 г речовини містять: білків – 0,5 г, жирів – 0,3 г, вуглеводів – 90,4 г. Сахароза становить близько 80%, фруктоза, глюкоза – по 10%. Зміст магнію в порівнянні з коричневими цукрозамінниками збільшено в 3 і 2 рази відповідно.

Вартість

Створення органічного природного підсолоджувача – трудомісткий ручна праця. Процес виготовлення передбачає використання виключно екологічно чистої сировини. Ціна незвичної продукції безпосередньо залежить від унікальності.

У порівнянні з буряковим, кокосовий замінник коштує дорожче. Вартість кілограма в Україні коливається від 1200 до 1500 гривень. Відгуки покупців також говорять про високу ціну товару.

Популярні торгові марки

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки Популярністю користується кокосовий цукор Nutiva. Країна виробництва – США. Фірма пропонує необроблений, неочищений порошок, що не змішаний з коричневими аналогами. Виключені штучні підсилювачі смаку і запаху, консерванти, ГМО, стабілізатори харчових добавок. Про якість продукції сертифікованого виробника говорять позитивні відгуки покупців.

Фальсифікація

Слід знати, що недобросовісні продавці фальсифікують товар, змішуючи з іншими сортами. Споживач отримує продукт сумнівної якості за завищеною ціною. Вибираючи товар, звертайте увагу на відсутність у складі хімічних речовин і дату виробництва.

Будьте впевнені, на iHerb подібного обману не може бути! В іншому випадку магазин негайно припиняє співпрацю з постачальником.

Термін придатності – 2 роки з моменту виготовлення. Для збереження упаковки важливо підтримувати температурний і вологісний режим зберігання. Недотримання правил призводить до намокання і утворення щільних грудок.

Корисні властивості

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Глікемічний індекс глюкози визнається за 100%, звичайного цукрового піску – 68 одиниць, кокосового – 35 одиниць. Малі показники сприяють повільному, поступовому надходженню глюкози в кровоносну систему, збереженню підшлункової залози. Не викликає різких змін показань глюкометра. Імовірність розвитку діабету 2 типу зменшується.

Фахівці залишають відгуки про те, що речовина благотворно позначається на роботі мозку, серця, нервової системи. Запобігає виникненню невротичних розладів, нав’язливих станів за рахунок присутності інозиту. За даними дієтологів, заміщення стандартного підсолоджувача кокосовим зменшує ризик розвитку хвороб, викликаних вживанням рафінованих вуглеводів.

Іншим корисним властивістю володіє глютамин, незамінний при відновленні, загоєнні шкіри, що постраждала від опіків, різних пошкоджень, травм.

Дослідження виявили позитивний вплив глютамина на лікування злоякісних новоутворень. Інулін – розчинна клітковина сповільнює поглинання глюкози.

Стимулює діяльність травного тракту, нормалізує обмін речовин.

Можлива шкода

Повноцінним замінником органічний кокосовий цукор називати несправедливо. Надмірне вживання будь-яких видів солодкого завдає організму шкоди: з’являється зайва вага, карієс, схильність до захворювань.

Незважаючи на низький глікемічний індекс і здатність солодощі допомагати контролювати вагу, слід проявити обережність. Знижена солодкість може спричинити збільшення з’їдається обсягу. Результат непомірного вживання – аліментарне ожиріння. При зайвій вазі не слід вживати більше 3 чайних ложок на добу.

Не рекомендується в завищених кількостях вживати природний замінник при цукровому діабеті. Ласощі містить значно менше глюкози, ніж тростинний аналог, але для діабетиків вуглеводна навантаження занадто висока. Перед експериментами з новим продуктом проконсультуйтеся з лікарем.

Так само, як і тростинний цукор, кокосовий може провокувати розвиток карієсу. Іноді відгуки споживачів говорять про алергічні реакції. Тому замінник протипоказаний при індивідуальній непереносимості. Не рекомендується давати дітям до 3 років.

Як безпечну альтернативу ласощі для дієтичного харчування використовують нектар агави, стевію, кленовий сироп. Такі природні замінники відносно нешкідливі для організму.

Користь при схудненні

Доведено, що природний підсолоджувач впливає на процес позбавлення від зайвої ваги. Дієти з застосуванням підсолоджених страв вважаються результативними. Однак не можна вважати панацеєю кокосовий цукор, користь і шкода якого приблизно рівні.

Ефект від невисокій швидкості засвоєння вуглеводів може згладжуватися збільшенням споживаних обсягів солодшого замінника. Про користь говорять, коли споживання помірне і не збільшує загальну калорійність раціону. Необхідно пам’ятати, що все добре в міру. Для схуднення застосовуйте метод підрахунку калорій, не ігноруйте фізичні навантаження.

Використання в кулінарії

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Для підсолоджування чаю природний підсолоджувач вживати не рекомендується – напій помутніє. Для заміни звичайного цукрового піску користуються пропорцією 1 до 10. Якщо приготування відбувається за неадаптованим рецептом, органічного продукту слід брати менше.

Висновок

«Корисного» цукру не буває, купувати чи ні – кожен вирішує самостійно. Якщо ви прийняли рішення про доповнення раціону органічним цукрозамінником, при виборі продукту звертайте увагу на репутацію виробника, враховуйте рекомендації та відгуки експертів.

Кокосовий цукор: користь і шкода

Дивовижний продукт недавно оселився на полицях українських універмагів. Як до всіх товарів, що з’явилося на ринку недавно, ставлення до нього неоднозначне. Хтось стверджує, що це корисна альтернатива звичайному рафінаду. Хтось вважає підозрілою новинкою із завищеною ціною.

Де і як виробляють кокосове диво?

Кокосовий цукор привозять з країн Південно-Східної Азії. Основним постачальником вважаються Філіппіни. Продукт отримують із солодкого соку суцвіть кокосової пальми, але не варто плутати цей цукор з пальмовим.

Продукт з нектару кокосових квіток складається з сахарози (79%), фруктози і глюкози. Зазвичай має карамельний або горіховий присмак.

Деякі споживачі відзначають запах паленого цукру і невелику гіркоту. Це залежить від періоду збору нектару, тривалості обробки та інших факторів.

Від продуктів переробки буряка і тростини його відрізняє повністю органічний спосіб отримання.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Процес виробництва непростий. Працівники підіймаються на пальму, роблять надріз качанів, збирають солодкий сік з квіток. Потім сік нагрівають і варять від 1,5 до 3 годин. У процесі варіння вода випаровується, після чого сік перетворюється в густий сироп.

Щоб сироп зберігав вітаміни і мінерали, його необхідно готувати на низьких температурах. У такому вигляді продукт вже можна продавати. Але щоб отримати твердий цукор, воду з сиропу виварюють ще довше. Після охолодження сироп кристалізується, а потім тверду масу дроблять на дрібні гранули і фасують по упаковках.

З 7-8 літрів соку отримують близько 1 кг цукру.

Даний продукт має високу вартість в Україні. 1 кілограм коштує від 1100 гривень, що в 22 рази перевищує вартість білого цукру і в 3,5 рази – вартість тростинного.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Щоб зрозуміти корисність продукту, необхідно порівняти його з іншими підсолоджувачами, популярними в Україні, а також оцінити можливу шкоду.

Користь кокосового цукру

  • Повністю органічний продукт. Це пояснюється тим, що під час виробничого циклу його менше піддають різним технологічним процесам і не обробляють хімікатами, на відміну від процесу виробництва звичайного цукру (сахарози), де використовують техногенні домішки, такі як формалін і хлорне вапно.
  • Володіє низьким глікемічним індексом (далі ГІ) – 35 одиниць. Хоча ця цифра значно відрізняється в різних дослідженнях, де ГІ коливається від 35 до 54. Показники ГІ від 0 до 55 вважаються низькими, від 56 до 70 – середніми, понад 70 – високими. Для прикладу, рафінад має ГІ 70, тростинний цукор – 55. Незважаючи на різницю в показниках, все ж кокосовий цукор належить до продуктів з низьким ГІ. Тому тим, хто дотримується здорового харчування, але не може відмовитися від солодкого, краще віддати перевагу цьому підсолоджувачеві, ніж звичайному рафінаду.
  • До складу входять вітаміни групи В, які відіграють значну роль в клітинному метаболізмі, і вітамін С, необхідний для роботи сполучної і кісткової тканини. У свою чергу, білий цукор практично не містить вітамінів, а тростинний – тільки вітаміни групи В.
  • Містить макро- і мікроелементи: залізо (2,19 мг/100 г), калій (1,03 мг/100 г), магній (29,0 мг/100 г), кальцій (6,0 мг/100 г), натрій (45,0 мг/100 г), фосфор (79,0 мг/100 г), цинк (2,12 мг/100 г). У порівнянні з тростинним цукром, в кокосовому міститься заліза більше в 36 разів, цинку – в 10 разів, магнію – в 4 рази. У сахарозі містяться тільки кальцій, залізо, калій в дуже незначних кількостях. Для порівняння, в 100 г гречаної крупи міститься 6,65 мкг заліза, 380 мг калію, 200 мг магнію, 20 мг кальцію, 3 мг натрію, 298 мг фосфору, 2,05 мг цинку.
  • Містить інозитол (вітаміноподібні речовини), який підтримує роботу мозку, печінки, нервової системи, нирок, підшлункової залози, щитовидної залози, довше зберігаючи їх функціональні можливості.
  • Містить поліфеноли – антиоксиданти, які допомагають організму людині протистояти негативному зовнішньому середовищу, а також пригнічують розмноження ракових клітин, захищають шкіру від ультрафіолету, беруть участь у знешкодженні бактерій, уповільнюють старіння.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Шкода кокосового цукру

  • Калорійність продукту, незважаючи на низький глікемічний індекс, досить висока – 382 ккал на 100 грам. Це не набагато нижче, ніж у звичайного цукру – 400 ккал і у тростинного – 398 ккал. Але білий цукор набагато солодший кокосового. Щоб досягти звичної солодощі при приготуванні їжі, потрібно покласти більше кокосового цукру, відповідно і калорійність їжі збільшиться.
  • Протипоказаний екзотичний продукт при вродженій чи набутою індивідуальній непереносимості.
  • Так само, як на будь-який інший продукт, на цукор можуть бути алергія. В такому випадку необхідно відмовитися від його вживання.
  • При цукровому діабеті даний продукт не рекомендують вживати. В якості підсолоджувача діабетикам він не підходить.
  • Слід уважно вивчати склад на упаковці перед покупкою. Екзотичне диво – дорогий продукт, тому недобросовісні виробники і постачальники з метою отримання більшого прибутку і зниження вартості можуть розбавити його тростинним або підфарбованим білим цукром.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Корисні поради по використанню продукту

Кокосовий цукор можна використовувати як в кулінарії, так і в косметології. Кілька порад від фахівців, щоб він приносив тільки користь і задоволення:

  1. В першу чергу, це вуглевод, тому дієтологи рекомендують його вживання в першій половині дня, а в другій половині дня – менш калорійні продукти.
  2. Кулінари радять використовувати цей вид підсолоджувача для кондитерських виробів з метою надання ласощів карамельного смаку.
  3. Косметологи відзначають приємні властивості гранул з нектару, як скрабу для тіла. Змішавши їх з рослинним маслом і додавши ваніль або какао, вийде корисний склад для відлущування ороговілих частинок шкіри.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Отже, кокосовий цукор, безумовно, корисніше звичайного, в першу чергу за рахунок органічного виробництва. Але ступінь його корисності явно перебільшена. Відчуваючи нестачу вітамінів і мінералів, заповнювати його екзотичної новинкою точно не потрібно. В цьому випадку краще віддати перевагу овочам, фруктам, м’ясу, молочним, зерновим та іншим корисним продуктам.

Якщо фінансові можливості дозволяють настільки дорогий товар для регулярного вживання, то цілком можливо гармонійно вписати його в раціон. Не зловживаючи кокосовим дивом, дотримуючись здорового харчування і займаючись фізичною активністю, можна зробити з подібною екзотики приємне доповнення до звичних продуктів харчування.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Користь і шкода кокосового цукру – питання, яке хвилює багатьох. Як з’ясувати, чи варто купувати цю солодкість? У статті будуть розглянуті корисні властивості продукту і виявлені протипоказання до його застосування.

Як і з чого роблять кокосовий цукор

Спочатку необхідно розібратися, як і з чого добувають кокосовий цукровий пісок. Думати, що він виробляється з рідини, що знаходиться в кокосовому горісі, помилково. Солодку добавку до їжі роблять із суцвіть кокосової пальми.

Для цього видобувається необхідний солодкий нектар – спосіб дуже схожий на видобуток березового соку.

Над підставою суцвіття кокоса надрізають пальму в декількох місцях, потім кріплять тару, куди буде стікати рідина. Зібраний сік ретельно очищається від сміття, потім випаровується.

Рідина набуває консистенції густої патоки, при цьому температура котла для випарювання постійно збільшується.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Після охолодження густу рідину залишають до повного охолодження і кристалізації.

Смак і колір кокосового цукру

Відмітною властивістю цукрового піску з кокоса є ніжний, ледь помітний приємний запах, а також карамельний смак.

На смак і колір кокосової солодкої продукції впливає кілька показників:

  • сезон збору нектару,
  • підвид пальми,
  • метод видобутку кокосового нектару.

Колірна гамма цукрового піску може бути від світлих відтінків жовтого кольору до коричневих насичених тонів.

Хімічний склад і калорійність кокосового цукру

Основним компонентом в складі цукрового піску є сахароза – приблизно 76-79%.

Іншими складовими є:

  • магній, калій, натрій,
  • такі мінерали, як цинк, азот, кальцій, залізо,
  • вітамін С,
  • інулін,
  • антиоксиданти.

Кожен з компонентів має цінні властивості, що приносить неоціненну користь людині.

Важливо! Калорійність кокосової солодощі – 4 ккал в чайній ложці.

За своїми корисними властивостями і калорійності цукор кокосової пальми дуже схожий на звичайний буряковий.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Корисні і лікувальні властивості кокосового цукру

Корисні властивості солодкої добавки до їжі з кокоса незаперечні. У ній міститься чимало простих вуглеводів. На обробку таких вуглеводів організм витрачає мало зусиль, ця добавка до їжі швидко засвоюється.

Одним з найбільш корисних властивостей цукрової солодощі є наявність глюкози, яка потрібна організму для відновлення запасів енергії, а також для нормальної роботи здорової печінки. Корисна глюкоза допомагає боротися з токсинами, що атакують печінку, крім цього вона потрібна для розумової роботи мозку людини.

Інші корисні властивості:

  • Глікемічний індекс кокосового цукру дуже низький, його значення дорівнює 35. Саме тому він так корисний, на відміну від інших.
  • Завдяки вмісту багатьох корисних хімічних елементів в складі кокосового продукту він рекомендується до вживання.
  • Для того щоб контролювати рівень холестерину в крові і ретельно стежити за вагою, необхідно вживати корисний нектар з кокоса.
  • У складі присутня амінокислота глютамин – вона приносить користь при лікуванні дуже серйозних хвороб, сприяє регенерації шкіри і швидкому рубцюванню.

Важливо! Цукор з кокоса більш корисний, ніж буряковий і тростинний.

Лікувальні властивості:

  • Інулін – корисний компонент в складі кокосового нектару. Він має властивість допомагати організму налагодити роботу травного тракту. Інулін незамінний для виведення шкідливих токсинів і шлаків з організму.
  • Ще один корисний інгредієнт – інозитол – допомагає відновленню нервової системи, позбавляє від панічних атак і нападів тривоги, а також володіє корисною властивістю підвищувати больовий поріг чутливості людини.

Чи можна кокосовий цукор при схудненні

Побутує така думка, що за допомогою даного продукту можна схуднути. Це помилка, засноване на тому, що глікемічний індекс у цукру кокоса менше, ніж у інших цукрів. Це все ж солодкість, тому він не може бути помічником при схудненні, коли варто взагалі відмовитися від солодкого.

Зауваження! Однак, коли у тих, хто сидить на дієті бувають нервові зриви, саме солодкі ласощі не дасть нанести сильного шкоди організму.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Чи корисний кокосовий цукор при діабеті

Немає однозначної думки, чи існує користь від вживання кокосового цукру для діабетиків. Хтось стверджує, що так, а інші вважають, що від нього тільки шкода.

Справа в тому, що вживання даного продукту завдає менше шкоди організму, ніж використання тростинного або бурякового. Крім цього, цукор має корисну властивість піднімати інсулін в крові. Однак в даному випадку кокосовий цукор відрізняється від звичайного тим, що робить це в два рази швидше. У цьому головна користь нектару із суцвіть кокосової пальми для хворих на діабет.

Перед вживанням будь-якого виду цукру діабетикам неодмінно потрібно отримати консультацію ендокринолога.

Важливо! Один солодкий цукор з суцвіть кокосової пальми не здатний допомогти людині в лікуванні діабету, успіх досягається тільки при комплексній дієті.

Скраб з кокосового цукру

Користь скрабів для шкіри важко переоцінити, а приготовані в домашніх умовах з натуральних інгредієнтів косметичні засоби здатні на диво!

Скраб з додаванням цукрового піску чудово очищає шкіру, при цьому пом’якшуючи її і даруючи дивовижну гладкість. Корисні властивості скрабу продовжують працювати навіть після змивання – після нього немає потреби використовувати креми або лосьйони.

Завдяки своїй структурі продукт ідеальний для виготовлення корисного скрабу. Кожна частинка цукру має форму гранули, шорстка поверхня якої сприяє ретельному очищенню шкіри.

  • Ще одна чудова властивість солодкого гранульованого піску в скрабі – при попаданні в різні садна і ранки виникнення болю і подразнення виключено, як це буває під час використання соляних скрабів.
  • Як же приготувати скраб самостійно в домашніх умовах?
  • Звичайний скраб:
  • 4 ст. ложки цукру,
  • 3 ст. ложки ефірного або спеціального рослинного масла.

Шоколадний можна зробити, якщо до отриманої суміші додати трохи какао.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Застосування кокосового цукру в кулінарії

  1. Смачний і ніжний цукровий пісок застосовується в кулінарії таким же чином, як і звичайний тростинний або буряковий.
  2. Завдяки властивості надавати карамельний смак, кокосовий цукровий пісок вигідно відрізняється від звичайного, тому його рекомендується додавати в ранковий чай або каву – це додасть дивовижний смак напою.
  3. Випічка та десерти стануть легшими, м’якшими і смачнішими.

Шкода кокосового цукру і протипоказання

  • Продукт принесе шкоду лише при його передозуванні – дуже не рекомендується вживати занадто багато цукру.
  • Хворим на діабет необхідно проконсультуватися з лікарем перед тим, як вживати кокосовий цукор в їжу, щоб не завдати шкоди своєму організму.
  • Протипоказанням до вживання може стати лише індивідуальна непереносимість кокосового горіха і продуктів з нього.
  • Користь кокосового цукру і шкода від нього, за відгуками лікарів, не надто сильно відрізняються від користі і шкоди звичайного тростинного або бурякового цукру.

Як вибирати і зберігати кокосовий цукор

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Цукровий пісок з кокоса зазвичай можна придбати в спеціалізованих магазинах, що продають товари для здорового харчування, в еколавках або в гіпермаркетах. На пачці з натуральним продуктом написано, що це 100% -е виріб з кокоса.

Зберігати продукт необхідно в тарі, яка повинна герметично закриватися. Термін придатності – 2 роки. Якщо тара буде пропускати повітря, харчова добавка незабаром втратить всю свою користь, так як в неї вбереться сторонні запахи і вона стане непридатною для вживання в їжу.

Висновок

Користь і шкода кокосового цукру існують, і про них треба знати всім людям, які ведуть здоровий спосіб життя. Зловживати їм, як і будь-яким іншим продуктом, не можна, інакше можна замість користі завдати шкоди організму.

Відгуки

Дегтярьова Марина Семенівна, 54 роки. Дізналася про корисний цукор з суцвіть пальми кокоса в інтернеті. Є діабетиком зі стажем більше 20 років. Купила даний продукт. Тепер я можу не переживати про нестачу інсуліну в моєму організмі і відчуваю себе дуже добре.

Мені здається, від цього продукту тільки користь і ніякої шкоди немає.

Заріпов Семен Анатолійович, 47 років. Купили з дружиною такий цікавий продукт – коричневий цукор з суцвіть кокосової пальми в еколавці. Я люблю дуже солодкий чай пити.

Тепер мій чай ще й віддає карамелькою, його можна пити без ризику завдати шкоди організму.

Крітосова Айгуль Жанировна, 36 років. Завжди мріяла швидко схуднути, але ніяк не вдавалося. Ось уже півроку я на спеціальній дієті, іноді нерви не витримують.

Цукор з кокоса – моє спасіння, так як в ньому багато користі і майже немає шкоди.

Кокосовий цукор – корисна альтернатива або маркетинговий хід?

Серед так званих продуктів для здоров’я знаходиться і кокосовий цукор, який підноситься як менш шкідливий підсолоджувач, ніж буряковий або тростинний цукор.

Чи так це насправді? У чому переваги даного продукту і чи варто переплачувати, віддаючи в кілька разів більше грошей за пачку кокосового цукру?

Що таке кокосовий цукор і як його виробляють

Основні виробники кокосового цукру – Філіппіни та Індонезія.

Кокосовий цукор виробляють з нектару суцвіть кокосової пальми. Для цього вручну зрізається початок суцвіття і збирається нектар.

Потім отриманий нектар нагрівають, щоб випарувати воду. Даний процес займає до трьох годин. Найбільш якісний сироп виходить при обробці низькими температурами. Далі сироп кристалізується до твердого стану. У підсумку виходить коричневий кокосовий цукор. За смаком нагадує звичайний цукор з нотками карамелі. Солодкість ненабагато нижча, ніж у білого цукру.

Чи є в ньому корисні речовини?

У кокосовому цукрі міститься залізо, магній, цинк, інозитол, кальцій, поліфеноли та антиоксиданти. Так, їх в рази більше, ніж у буряковому цукрі, але вони як і раніше утримуються в невеликій кількості.

Набрати необхідну для організму кількість мінералів з кокосового цукру неможливо. Шкода від його споживання буде перевищувати можливу користь. Тому говорити про харчову цінність продукту недоцільно.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Гучні заяви про нібито корисні властивості продукту – не більше, ніж маркетингова фішка.

Кокосовий цукор – не суперфуд. Зате вартість значна – 1500 гривень за 1 кг – це найнижча ціна, яку мені вдалося знайти. Проти 50-70 гривень за кілограм звичайного бурякового цукру. Вважайте – чи варто переплачувати приблизно в 20 разів?

Один плюс в скарбничку кокосовому цукру

Однак, незважаючи на відсутність користі з точки зору вітамінно-мінерального складу, один плюс в скарбничку кокосового цукру записати можна.

А саме – більш низький глікемічний індекс. Знижений глікемічний індекс продукт має за рахунок вмісту в ньому інуліну – не переварюється клітковини, яка по суті розбавляє цукор.

Для порівняння:

  • буряковий цукор має ГІ 70
  • тростинний – 55-65

Щодо кокосового цукру думки неоднозначні. Філіппінська асоціація виробників кокосового цукру заявляє, що даний продукт має ГІ 35, тобто відноситься до продуктів з низьким глікемічним індексом. Таку інформацію можна побачити на етикетках продукції різних виробників.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Однак, наукові дослідження Університету Сіднея (Австралія) встановили, що глікемічний індекс кокосового цукру дорівнює 54, і класифікувати даний продукт як продукт з низьким ГІ, не можна.

Особисто я науковим дослідженням схильна довіряти більше.

Що ж робити?

Проте, 54 краще, ніж 70 – різниця в 22%. Тому не заради користі, а з точки зору зменшення шкоди від вживання цукру, особливо якщо зовсім відмовитися від цукру ви не можете, є сенс замінити звичайний цукор кокосовим.

При цьому вживати цей продукт потрібно теж дуже помірно. Якщо ви скористаєтеся 60 грам кокосового цукру замість 50 звичайного, шкода буде абсолютно рівним.

Тому якщо ви вже вирішили замінити звичайний цукор кокосовим, робіть це хоча б в рівній пропорції один до одного – замість 10 грам звичайного, додайте в вашу їжу або напій 10 грам кокосового. Шкоди буде менше.

  • Але так чи інакше, з чого б не був проведений цукор, він залишається цукром і надає схожий ефект на організм людини.
  • Знижене споживання цукрів запобігає передчасному старінню шкіри, а також є профілактикою судинних захворювань.
  • Будьте здорові і харчуйтеся з розумом.

Кокосовий цукор: користь і шкода

Кокосовий цукор – це органічний солодкий продукт, який активно використовується в якості альтернативи іншим видам цукру: тростинному, буряковому або кленовому. Останнім часом він набуває все більшої популярності. Його виробляють з бутонів квіток пальм: спочатку збирається нектар, потім його безперервно нагрівають і випаровують при високій температурі до стану порошку.

Кокосовий цукор випускається в декількох видах:

  • в формі спресованих кубиків;
  • в розсипчастому вигляді;
  • в гранулах;
  • у вигляді кремової пасти, схожої за консистенцією з медом.

Кокосовий цукор має солодкуватий смак і легкий карамельний аромат, він також може пахнути горіхами і кокосом. Насиченість смаку залежить від способу виробництва, часу збору і різновиди сировини. Він не володіє таким яскраво вираженим солодким смаком, до якого ми звикли, споживаючи звичайний цукор. Колір цукру коливається від світло-коричневого до темно-коричневого.

Склад кокосового цукру

Звичайний столовий цукор не містить життєво важливих поживних речовин і тому постачає «порожні» калорії. А цукор з квіток кокосової пальми відрізняється багатою різноманітністю поживних речовин.

Він містить поліфеноли, порядку шістнадцяти амінокислот, вітамін С і такі мінерали, як фосфор, калій, кальцій, магній, натрій і залізо.

На 80% він складається з сахарози, інші 20% складають глюкоза і фруктоза.

За енергетичною цінністю кокосовий цукор трохи виграє у тростинного: 382 ккал на 100 г, з яких 1 г білка, 0,4 г жирів і 93,4 г вуглеводів. Однак слід все ж вживати його в помірних кількостях.

На що звернути увагу?

При виборі кокосового цукру слід звернути увагу на склад. Дуже важливо, щоб в процесі виробництва не використовувалися хімічні та інші ненатуральні речовини. Багато компаній, прагнучи заощадити на ручному і трудомісткому процесі збору та обробки нектару, можуть розбавляти готовий продукт звичайним цукром і барвниками.

Що стосується терміну придатності, потрібно знати, що він не повинен перевищувати два роки з урахуванням дотримання всіх норм зберігання. В іншому випадку в цукрі можуть утворюватися щільні грудки. Найкраще вибирати продукт, на якому стоять позначки про стовідсоткову натуральність. Природно, його вартість буде набагато вищою, ніж «розведеного» аналога.

Використання в кулінарії

Кокосовий цукор можна використовувати для приготування випічки, десертів і солодких страв. Багато хто вважає його поєднання з кавою і чаєм досить цікавим.

За рахунок особливого присмаку, він допоможе по-новому відчути смак старих рецептів.

Якщо ви вирішили замінити звичний білий цукор на кокосовий, вам необхідно дотримуватися пропорції 1:10, тобто замість одного грама цукру використовувати десять грамів кокосового.

Користь кокосового цукру

Незважаючи на те, що в східних країнах цей продукт визнають корисним і вживають вже протягом довгого періоду часу, в Україні все ще йдуть обговорення позитивних і негативних якостей цього продукту.

Кокосовий цукор визнається одним з кращих підсолоджувачів за рахунок більш повільної швидкості засвоєння. Його глікемічний індекс (показник, що позначає, наскільки швидко продукти підвищують рівень цукру в крові) дорівнює 54, тоді як у білого цукру ця цифра наближається до 68.

Такий показник говорить про те, що вживання кокосового цукру викликає поступовий викид глюкози в кров, що знижує навантаження на підшлункову залозу. Якщо ви не можете жити без солодкого, цукор з кокосової пальми буде для вас більш корисний. Однак слід зауважити, що ГІ може бути різним у різних людей, а також відрізнятися в залежності від партії цукру.

Нектар, з якого виробляють цей вид цукру, містить глютамин, інулін і дуже корисну для організму речовину – інозитол.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Глютамин, інулін і інозитол

Глютамин – це амінокислота, яка бере участь в синтезі білка. Крім цього, вона є незамінною для відновлення організму, сприяє більш швидкому загоєнню ран.

Інулін, що входить до складу кокосового цукру, – це полісахарид, який отримують з рослин. Він виконує функції клітковини і має такі властивості:

  • очищає організм від токсинів;
  • стимулює роботу шлунково-кишкового тракту;
  • стабілізує обмін речовин;
  • уповільнює засвоєння глюкози.

Саме завдяки здатності інуліну сповільнювати засвоєння глюкози кокосовий цукор має більш низький глікемічний індекс, ніж звичайний столовий цукор.

Інозітол є вітаміноподібною речовиною, яку організм здатний виробляти самостійно.

Вчені з’ясували, що інозитол необхідний для підтримки здоров’я нервової системи і бере участь в обмінних процесах.

При вживанні продуктів з його вмістом знижується почуття тривоги, пригніченості, нормалізується робота головного мозку. Він також сприяє зміцненню судин і формуванню м’язової тканини.

Чи включати кокосовий цукор в раціон?

Якщо розглядати кокосовий цукор як замінник звичайного тростинного, то виникає питання про те, наскільки корисніше він для фігури. Думка дієтологів на цей рахунок різниться.

Деякі з них виступають за повну відмову від цукру і радять не використовувати аналоги і підсолоджувачі в процесі схуднення.

Інші вважають заміну прийнятною і відзначають, що кокосовий цукор нешкідливий для організму і навіть знижує ризик розвитку захворювань, викликаних вживанням надмірної кількості рафінованих вуглеводів.

Більшість дієтологів виступає за такі системи харчування, в яких використовуються натуральні підсолоджувачі, аргументуючи це тим, що так худне людина відчуває менше стресу і в підсумку досягає більших результатів.

Якщо ви вирішили включити кокосовий цукор у свій раціон під час схуднення, обов’язково стежте за тим, щоб його кількість вписувалася у ваш денний калораж.

Зазвичай, коли людина використовує замінники солодкого, він несвідомо може вживати продукт у більших обсягах, ніж раніше.

Кокосовий цукор: користь і шкода, глікемічний індекс, склад, відгуки

Шкода?

Говорячи про шкоду кокосового цукру, важливо відзначити, що якими б корисними властивостями він не володів, він все одно залишається цукром. Його надмірне вживання не буде сприятливим для здоров’я. Його кількість, як і будь-якого іншого солодкого продукту, потрібно контролювати і обмежувати, особливо якщо ви стежите за своєю фігурою.

Звичайно, з обережністю до кокосового цукру повинні ставитися діабетики. Незважаючи на низький глікемічний індекс, навантаження на організм хворого все одно буде вище, ніж на організм здорової людини. Перш ніж включати його у свій раціон, проконсультуйтеся з фахівцем.

Будьте уважні, якщо ви схильні до алергічних реакцій. Обов’язково починайте вживати новий продукт з малих доз і відстежуйте, чи відбуваються якісь зміни у вашому організмі. Кокосовий цукор протипоказаний при індивідуальній непереносимості продукту.

Висновок

Пам’ятайте, не буває корисного цукру. Будь-які солодкі аналоги завжди мають свої позитивні і негативні сторони. Тому кожен самостійно повинен вирішити для себе, замінювати чи ні звичайний тростинний цукор на кокосовий. Ставтеся уважно і відповідально до стану свого здоров’я, і тоді можливу шкоду буде зведено до мінімуму.

У кокосового цукру інший смак, менш солодкий, ніж у тростинного і бурякового. Відчути екзотичний кокосовий аромат не вийде, запах буде карамельним з горіховими нотками. Колір цукру варіюється від світло до темно-коричневого, що залежить від виробника.

  • Продукт відрізняється не тільки за органолептичними якостями, а й за складом.
  • В ньому більше, ніж у звичайному цукрі, вітамінів і мінеральних солей магнію, цинку, заліза, а також міститься інозитол.
  • Кокосовий цукор: користь і шкода для організму людини
  • Цей природний підсолоджувач вважається корисним для здоров’я завдяки унікальному хімічному складу. Його вживання дозволяє зберігати бадьорість та гарне самопочуття:
  • Незамінна амінокислота глютамін сприяє кращому росту м’язів, загоєнню поранень, швидкому відновленню після опромінення та хіміотерапії.
  • Інозітол (його ще називають вітаміном В8) відновлює здоров’я нервової системи, покращує зір, нормалізує сон, допомагає впоратися з депресією.
  • Мінеральні солі калію сприяють підтримці нормального артеріального тиску, що особливо важливо для людей з гіпертонією.
  • Основною перевагою цього солодкого продукту є його низький глікемічний індекс.

Глікемічний індекс показує швидкість, з якою вуглеводи засвоюються організмом, підвищуючи рівень цукру в крові. Після вживання кокосового цукру різкого стрибка не відбувається, продукт засвоюється поступово, забезпечуючи організм енергією на тривалий час.

Тому кокосовий цукор корисний тим, хто хоче скинути зайву вагу, а також людям з ослабленим імунітетом. Проте глікемічний індекс ніяк не пов’язаний з калорійністю продукту, тому при схудненні вживати його потрібно помірно, дотримуючись обрану дієту.

Вживання при цукровому діабеті

Для неінсулінозалежних діабетиків кокосовий цукор є прекрасною альтернативою штучним замінникам. Але його вживають у дуже обмежених кількостях, пам’ятаючи, що це висококалорійний продукт.

  1. Хоча глікемічний індекс кокосового цукру нижчий, ніж у тростинного або бурякового, його не рекомендується вживати при важкій формі цукрового діабету.
  2. Це може призвести до ускладнень і погіршення самопочуття.
  3. Чи можна використовувати кокосовий цукор під час вагітності і грудного вигодовування?

Кокосовий цукор корисний під час вагітності і грудного вигодовування. Після його вживання не виникає почуття голоду, і жінка не набере зайві кілограми.

  • Вітаміни та мікроелементи, що містяться в продукті, корисні не лише жінці, але й ростучому малюкові.
  • Мінеральні солі заліза в легкозасвоюваній формі служать профілактикою анемії, яка особливо небезпечна під час вагітності.
  • Корисно пити чай з кокосовим цукром у першій половині дня, додавати його у випічку та інші страви замість звичайного білого цукру.
  • Що можна приготувати з кокосовим цукром

Кондитерські вироби з кокосовим цукром – популярне ласощі. Додають його також у заправку для салатів, дієтичні каші, напої.

Можна приготувати смачне печиво з кокосовим цукром або морквяні мафіни, замінивши в рецепті таку ж кількість звичайного цукру-піску.

Leave comment