Запитай

Будь в центрі цікавих ідей

Конопляний урбеч є густою однорідною масою коричневого відтінку.

Він корисний і смачний, популярний серед вегетаріанців і сироїдів. Завдяки унікальному хімічному складу, він відмінно заповнює витрати енергії, насичує організм вітамінами і мікроелементами.

Щоб отримати від вживання цього продукту з насіння конопель максимальну користь і не завдати шкоди організму, необхідно розібратися, як вибирати і правильно приймати ласощі, дізнатися про інші його особливості.

Користь і шкода урбеча з конопляного насіння

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і прийматиКонопляний урбеч – дуже корисний і висококалорійний натуральний продукт.

Урбеч – це кавказьке блюдо, яке готується з горіхів або насіння з додаванням меду. Воно вважається обов’язковою частиною повсякденного раціону і смачним лікарським засобом. Його використовують для лікування і профілактики різних захворювань.

Хімічний склад продукту

Урбеч з конопляного насіння – одна з найкорисніших різновидів пасти, оскільки містить більшість необхідних для здоров’я речовин:

  • рослинний білок;
  • незамінні амінокислоти, в тому числі альбумін і глобулін, які беруть участь у виробленні антитіл і нормалізують роботу імунної системи;
  • полінасичені жирні кислоти;
  • вітаміни групи В, С, Е;
  • макро- і мікроелементи (залізо, фосфор, магній, цинк та інші).

Показання до застосування та обмеження

Конопляне насіння використовується в народній і традиційній медицині для лікування:

  • порушень функцій сечостатевої системи;
  • розладів травного тракту (особливо після харчових отруєнь, прийому антибіотиків);
  • ослабленого імунітету внаслідок частих простудних та інфекційних захворювань;
  • ревматизму, артриту, хвороб суглобів;
  • порушення обміну речовин;
  • зниження лібідо і потенції у чоловіків;
  • збоїв гормонального фону у жінок.

Протипоказань до вживання конопляний урбеч практично не має, за винятком жовчнокам’яної хвороби, оскільки продукт може викликати загострення захворювання. Але є певні обмеження:

  • продукт не рекомендується вживати людям, які страждають на алергію і індивідуальну непереносимість компонентів;
  • через висококалорійність, його не варто вживати у великих кількостях людям із зайвою вагою;
  • вагітним жінкам і дітям також потрібно обережно вживати урбеч – продукт вводять в раціон потроху, уважно спостерігаючи за реакцією організму.

Як правильно вживати урбеч

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і прийматиУ 100 г урбеча з конопель міститься добова норма мікроелементів, необхідних для нормальної роботи організму.

Рекомендована кількість урбеча – не більше 1-2 ст. л. на день. Дітям його дають по 0,5 – 1 ч. л. Вживати корисні ласощі можна різними способами, наприклад, намазувати пасту на бутерброди або використовувати в якості заправки для салатів і каш або начинки для випічки. Найкраще їсти продукт на сніданок, запиваючи чаєм. Так організм отримає всі поживні речовини, вітаміни і мікроелементи, необхідні для денної активності.

Де купити і як вибрати продукт

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і прийматиПоява масла на поверхні – це природне явище, пов’язане з натуральністю продукту і відсутністю в його складі загусників та інших добавок.

Конопляний урбеч можна купити в магазинах здорового харчування, торгових точках для сироїдів і вегетаріанців. На вигляд він представляє собою темну зеленувато-коричневу пасту з виразним трав’янисто-горіховим запахом і терпким смаком. Якісний продукт має однорідну і густу консистенцію, свіжий аромат без сторонніх домішок. Перед покупкою урбеча уважно вивчіть інформацію на упаковці – склад і термін придатності. Він не повинен містити хімічних домішок, ароматизаторів і підсилювачів смаку. Вживати прогірклий продукт із закінченим терміном придатності не рекомендується – він принесе більше шкоди, ніж користі.

Як приготувати урбеч самостійно

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і прийматиТрадиційно для урбеча використовують необроблені насіння, але можна також підсушити їх в духовці або підсмажити на сковороді без масла.

Щоб зробити урбеч, знадобляться мед і сире конопляне насіння.

Порядок приготування:

  1. Подрібнити насіння до стану кашки. Краще робити це вручну за допомогою ступки і маточки, щоб максимально зберегти всі корисні речовини, а головне – конопляну олію. Можна використовувати м’ясорубку або блендер, але паста може вийти сухою.
  2. У перемелене сировину додати таку ж кількість меду і змішати до стану пасти.
  3. Перекласти масу в скляну ємність і зберігати в холодильнику.

Щоб досягти необхідної консистенції, мед можна трохи підігріти на водяній бані, але не кип’ятити, інакше він втратить корисні властивості.

Для приготування многокомпонентного урбеча використовуються:

  • лляне і соняшникове насіння;
  • горіхи;
  • мед.

Сировину також подрібнюють у ступці або блендері, потім в рівних пропорціях змішують з медом. Співвідношення компонентів може змінюватися, але важливо, щоб кількість меду та перемелених насіння було однаковим.

Як вибрати сировину

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і прийматиСекрет приготування смачного і корисного урбеча – правильно вибрані насіння конопель.

Щоб урбеч вийшов смачним і корисним, для приготування потрібно використовувати тільки якісну сировину. Конопляне насіння мають коричневий відтінок (від світлого до майже чорного), але завжди рівний і яскраво виражений. Блідо-зелений колір свідчить про незрілість сировини – такий продукт має неприємний смак і містить мало корисних речовин. Зайво тендітні і сухі насіння краще не використовувати для приготування урбеча, оскільки вони зберігалися не за правилами і в них практично відсутня найважливіша частина – конопляна олія.

Вітаміни, мікроелементи, білки та інші речовини, які містяться в урбечі, подарують здоров’я і довголіття, а також захистять від серйозних захворювань. Головне – правильно вибирати, готувати і приймати продукт.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Незважаючи на свою унікальність і корисність, колись вельми популярна рослина була забутою. У цьому зіграло безліч факторів. Зупинятися на цьому не будемо, а краще поговоримо детальніше про користь насіння. До того ж, сьогодні коноплі переживають друге народження.

Склад конопляного насіння

Склад насіння конопель відрізняється широкою концентрацією корисних речовин, вітамінів, мікроелементів і незамінних амінокислот.

Вітаміни: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В8, В9, В12, С, D, Е.

Мінерали: залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, сірка, цинк, хлор, фосфор.

Конопляне насіння містять 20 амінокислот, включаючи всі незамінні амінокислоти, які організм людини сам не здатний відтворювати. Унікальним продукт робить і зміст 65% глобуліну і трохи менше альбуміну. Дані білки ідентичні білкам крові людини, що в природі зустрічається вкрай рідко.

Насіння насичені жирними кислотами Омега-3 і Омега-6. Їх співвідношення досить оптимально для людського організму – 1:3, як в рибі і риб’ячому жирі.

Така кількість білків і незамінних поліненасичених жирних кислот робить конопляні насіння суперфудом для вегетаріанців і сироїдів.

Що цікаво, зерна рослини не містять глютен на відміну від інших сільськогосподарських культур.

Калорійність насіння конопель – 553 ккал на 100 г.

Добова норма насіння конопель – 1-2 ст.л.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Корисні властивості і користь конопляного насіння для здоров’я

  • мають протизапальну, бактерицидну і противоінфекційну дію,
  • підвищують імунітет,
  • зміцнюють серце,
  • покращують діяльність серцево-судинної системи,
  • лікують анемію,
  • нормалізують рівень гемоглобіну,
  • підсилюють вироблення грудного молока,
  • полегшують постменструальний синдром,
  • профілактика онкологічних захворювань,
  • підвищують потенцію,
  • виводять токсини і шлаки з організму,
  • лікують хвороби печінки та сечовидільної системи,
  • позбавляють від безсоння,
  • нормалізують роботу нервової системи,
  • покращують працездатність головного мозку,
  • підвищують концентрацію і пам’ять,
  • прискорюють процес загоєння ран,
  • покращують стан шкіри, волосся і нігтів.

Лікування насінням конопель

У лікувальних цілях з конопляних насіннячок прийнято робити настій або кашу.

Настій готується наступним чином: 1-2 ст.л. подрібненого насіння залийте 1 склянкою теплої води. Гарненько перемішайте і дайте настоятися 30 хвилин. Даний напій допомагає при астмі, позбавляє від каменів в нирках і безсоння.

Каша: подрібніть насіння за допомогою блендера, кухонного комбайна, м’ясорубки або кавомолки. Потім додайте таку кількість води, щоб утворилася пюреподібна маса. Вона прекрасно відновлює лактацію у годуючих жінок, загоює рани і порізи, знімає запалення очей.

Проте, в народній медицині для лікування захворювань найчастіше використовують конопляну олію.

Протипоказання і шкода конопляного насіння

Серйозних протипоказань насіння технічних конопель не знайдено. Від їх вживання варто відмовитися тільки в разі індивідуальної непереносимості.

Якщо у вас є серйозні захворювання зі шлунком і кишечником, то рекомендується їсти очищене насіння. Їх не треба попередньо замочувати, і вони легше засвоюються організмом.

Незважаючи на всю користь насіння, слід дотримуватися добову дозу – 2-3 ст.л. для уникнення негативних наслідків: головний біль, погіршення травлення. У всьому потрібна міра. Це стосується будь-яких продуктів харчування.

Як приймати конопляне насіння

Насіння можна вживати як в очищеному вигляді, так і разом із зовнішньою оболонкою, попередньо замочивши їх у воді на 5 годин, а потім подрібнити в муку. Крім того, як і всі насіння, їх можна пророщувати.

Як проростити конопляне насіння в домашніх умовах

1. Замочіть насіння у воді на 5-8 годин у глибокій мисці.

2. Через цей час можливо спливе кілька насіння. Їх можна прибрати, так як вони «порожні» і не проростуть. Решту гарненько промийте.

3. На вологу марлю розкладіть тонким шаром насіння і укрийте другим шматком, також змоченим у воді. Ганчірочки в міру висихання слід акуратно зволожувати.

4. Приблизно через 10 годин з’являться перші паростки. Дочекайтеся, коли вони будуть 1-1,5 см.

5. Гарненько промийте пророщені насіння конопель – вони готові до вживання.

Врахуйте, що для доброго засвоєння їх слід ретельно пережовувати. Додавайте пророщені насіння в салати і коктейлі.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Насіння конопель в кулінарії

На смак вони нагадують горіхи і соняшникове насіння. Очищені і пророщені конопляне насіння додають в салати і коктейлі. А в перемеленому вигляді включають до складу супів, гарнірів і смузі в якості корисної білкової добавки.

Обсмажувати їх не радимо, тому що після термообробки губляться корисні елементи продукту.

Конопляна борошно: застосування

Як нескладно здогадатися, її отримують з насіння: їх подрібнюють у кавомолці або блендері.

З неї готують печиво, кашу, киселі, млинці, випічку і т.п. Обов’язково спробуйте приготувати «Шоколадний коктейль» – ви будете дуже задоволені і ситі.

Сира конопляна каша

Для її приготування найчастіше використовують очищене насіння, але підійдуть і з зовнішньою оболонкою. Залийте насіння водою і залиште на всю ніч. Вранці промийте і збийте в блендері. Вийде ріденька кашка.

Для отримання більш цікавого страви додайте до насіння конопель мак, подрібнений кунжут, соняшникове насіння, льон (в рівних пропорціях), фрукти і ягоди.

Багато хто робить собі заготовки: подрібнюють різні види насіння і зберігають їх у сухому місці. А вранці замочують у теплій воді. Виходить свого роду каша швидкого приготування.

Конопляне молоко: рецепт

Його називають «напоєм молодості» завдяки унікальному складу корисних речовин. Особливо воно буде корисне для зміцнення опорно-рухового апарату, зубів і здорового розвитку дітей.

Готується молоко просто: 1 стакан насіння конопель (очищених або неочищених) + 3 склянки води. Дуже добре перемішайте в блендері або кухонному комбайні. Повинна вийти однорідна суміш. Після цього процідіть рідину через марлю – рослинне молоко готове.

Смак конопляного молока вельми специфічний. За бажанням можна додати натуральні підсолоджувачі. Рекомендуємо перемішати в ньому порошок какао або ягоди – напій виходить дуже смачним.

До речі, макуха, що залишилася після приготування молока, може стати хорошим і корисним компонентом сиру і протеїну, його можна використовувати навіть як корм для риб.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Конопляне насіння воістину вважаються суперфудом XXI століття. Їх унікальний склад і цілющі якості роблять цей продукт справжньою знахідкою для прихильників вегетаріанства і здорового харчування в цілому.

Конопля використовується людьми вже більше десяти тисяч років і є однією з найстаріших сільськогосподарських культур. Наші предки збирали спочатку насіння дикорослих рослин, але поступово коноплю «одомашнили» і стали вирощувати самостійно. На сьогоднішній день конопляне насіння також вирощується в Китаї, Чилі, Канаді, в країнах Європи та в Сполучених Штатах.

Насіння конопель – дуже поживний продукт. Їх можна їсти в сирому вигляді, а можна додавати в інші страви: смузі, салати, випічку, супи тощо. Наприклад, на Русі була поширена конопляна каша, для якої насіння конопель заливали водою і варили на повільному вогні, поки страва не стане розсипчастою.

Користь для здоров’я конопляного насіння

Насіння конопель – це справжнє джерело вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Кожне насіння складається приблизно з 44% високоякісних рослинних жирів, з 33% корисного рослинного білка та 12% клітковини і вуглеводів. Решта – волога.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Далі ми більш детально розберемо корисну дію насіння конопель на організм:

Профілактика серцево-судинних захворювань

Жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 є домінуючими в більшості рослинних масел.

Однак не всі масла містять ці жирні кислоти в достатній кількості і правильному співвідношенні, щоб принести максимальну користь нашому організму.

У насінні конопель і в конопляній олії знаходиться ідеальне співвідношення Омега-6 і Омега-3 кислот, що є досить вагомою причиною, щоб якомога частіше використовувати цей суперфуд у своєму раціоні.

Поліпшення стану шкіри

Поряд з Омега-3 і Омега-6 жирними кислотами насіння і масло конопель містять деякі види жирів, які важко знайти в інших джерелах харчування.

А саме: гамма-ліноленову кислоту (GLA) і стеарідонову кислоту (SDA).

Вони вважаються «супер» поліненасиченими жирними кислотами, і, згідно з останніми дослідженнями, можуть полегшити симптоми деяких шкірних захворювань, в тому числі і дерматиту.

Ці жирні кислоти також здатні прискорити метаболізм, полегшити симптоми ПМС (передменструального синдрому), поліпшити стан волосся, шкіри та нігтів, знизити рівень «поганого» холестерину в крові, а також зменшити різні запалення в організмі. Останнє особливо важливо для тих людей, які страждають на астму, розсіяний склероз, артрит, фіброміалгію та інші запальні захворювання.

Підтримання здоров’я м’язів

Насіння конопель є відмінним джерелом високоякісного рослинного білка – будівельного матеріалу для наших м’язів. Це робить продукт особливо важливим для вегетаріанців і веганів.

Конопляне насіння містить майже повний набір амінокислот і будівельних блоків білків, які можна знайти в м’ясі і молочних продуктах. Єдиним рослиною з більшим набором білків є соя.

Однак той тип білка, який міститься в насінні конопель, легше перетравлюється і засвоюється нашим організмом.

Підвищення рівня імунітету

Було доведено, що вживання в їжу насіння конопель покращує функціонування імунної системи. І цьому є багато пояснень. Зокрема, коноплі багаті жирними кислотами і фітонутрієнтами, а також ці насіння містять глобулінові білки, які необхідні для нормального функціонування імунної системи.

Поліпшення функціонування мозку

Жирні кислоти, що містяться в насінні і маслі конопель, допомагають поліпшити мозкову діяльність. Дослідження властивостей насіння конопель довело, що регулярне вживання продукту в їжу позитивно впливає на пацієнтів, які страждають від таких недуг як хвороба Паркінсона і хвороба Альцгеймера.

Зниження ваги

Насіння конопель дуже поживні, тому допомагають зберігати відчуття ситості протягом довгого часу. Ідеальне поєднання жирів, білків і клітковини в конопляному насінні чудово допомагає в підтримці нормальної ваги.

Якщо ви намагаєтеся схуднути і дотримуєтеся дієти, спробуйте додати трохи насіння в будь-які свої страви.

При цьому ви будете з’їдати набагато менше, так як насичення буде наступати раніше, а стрілки ваших ваг поступово поповзуть вниз.

Зниження рівня «поганого» холестерину

Насіння конопель містять високий рівень особливих речовин – фитостеринов, здатних знижувати рівень ліпопротеїдів низької щільності ( «поганого холестерину»). У ході останніх досліджень було доведено, що фітостерини також допомагають у боротьбі з онкологічними захворюваннями, сповільнюючи ріст ракових клітин.

Профілактика цукрового діабету

Якщо у вас преддіабет або ви вже страждаєте цим серйозним захворюванням, вживання насіння конопель допоможе регулювати рівень цукру в крові. Цьому сприяють, зокрема, найкорисніші жирні кислоти, що містяться у великій кількості в конопляному насінні. Але навіть якщо ви не діабетик, підтримуйте цукор у крові на належному рівні!

Питання та відповіді

В якій формі можна вживати насіння конопель в їжу?

Ви можете сміливо купувати і вживати в їжу необроблені насіння конопель. Крім них можна придбати конопляні «горішки», які є очищеним насінням конопель.

Також ви можете спробувати масло, борошно або молоко з конопляного насіння.

Додатково в магазинах іноді можна побачити конопляний хліб, мюслі, макарони та інші продукти, які містять насіння конопель як один з інгредієнтів.

  • Ось так виглядають необроблені конопляне насіння «з лушпиння»:
  • Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати
  • А на банановому сендвічі ви можете бачити біленькі, очищене насіння конопель:
  • Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Який смак мають насіння конопель?

Насіння коноплі мають горіховий, злегка солодкуватий смак. Деякі описують його як смак кедрових горіхів, але більш м’який. Масло також має горіховий аромат і зеленуватий колір. Зовні конопляна олія дуже схожа на оливкову.

Чи можна готувати за допомогою конопляного масла?

Масло з конопляного насіння не рекомендується використовувати для смаження. Нагрівання вбиває всю користь цього унікального продукту, а полінасичені жири під впливом високої температури можуть трансформуватися в шкідливі речовини та канцерогени. Тому використовуйте конопляну олію виключно для холодних або теплих страв.

Самі ж насіння конопель ви можете додавати, наприклад, у випічку. Однак намагайтеся готувати її при низьких температурах, щоб зберегти всю користь конопляного насіння.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Що таке конопляний протеїновий порошок?

Конопляний протеїновий порошок являє собою кінцеву стадію обробки насіння конопель. Цілісні насіння спочатку переробляють на масло, а залишки розмелюють на борошно, яка може використовуватися для випічки.

З конопляної борошна також роблять протеїновий порошок. Однак при виготовленні протеїнового порошку велика частина клітковини і корисних жирів втрачається, тому цілісні насіння конопель значно корисніші та більш поживні.

Яка кількість насіння конопель можна їсти кожен день?

Від трьох до п’яти столових ложок насіння на день для дорослої людини є прийнятною кількістю. Для щоденного раціону дитини використовуйте таку ж кількість, але лише чайних ложечок насіння.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Як зберігати насіння конопель?

Існує кілька сортів конопляного насіння, і кожен з них має свій термін зберігання – від кількох місяців до трьох років. Тому обов’язково уточнюйте цей момент у продавця або уважно прочитайте інструкції на упаковці.

Зберігати насіння слід у темному та прохолодному місці, в сухій та герметичній упаковці, не допускаючи перепадів температур (наприклад, у дверцятах холодильника).

На сьогодні у нас все! Насіння конопель – це смачно і корисно! Вживайте їх щодня, додаючи в смузі або інші страви, і ви на власному досвіді зможете оцінити всю користь цього чудового суперфуду!

Міцного здоров’я вам і вашій родині!

Насіння конопель: користь і шкода для людини

Насіння конопель – це насіння конопель, конопель сатіва. Вони з того ж виду, що й канабіс (марихуана), але іншого сорту. Проте, вони містять тільки слідові кількості THC – психоактивної речовини в марихуані. Насіння коноплі виключно поживні і багаті корисними жирами, білками і різними мінералами.

У статті наведено деякі переваги для здоров’я насіння конопель.

Насіння конопель неймовірно поживні

Насіння коноплі мають м’який, горіховий смак і часто згадуються як конопляні серцевини. Насіння конопель містять більше 30% жиру. Вони виключно багаті двома незамінними жирними кислотами: лінолевою кислотою (омега-6) і альфа-ліноленовою кислотою (омега-3).

Вони також містять гамма-ліноленову кислоту, яка має ряд переваг для здоров’я. Насіння конопель – відмінне джерело білка, адже більше 25% їх загальної кількості калорій припадає на високоякісний білок.

Це значно більше, ніж аналогічні продукти, такі як насіння чіа і лляне насіння, калорії яких складають 16-18% білка. Насіння конопель також є відмінним джерелом вітаміну Е та мінералів, таких як фосфор, калій, натрій, магній, сірка, кальцій, залізо і цинк.

Насіння конопель можна вживати в сирому, вареному або смаженому вигляді. Масло з насіння конопель також дуже корисно для здоров’я і використовувалося в Україні як їжа і ліки не менше 3000 років.

Насіння конопель багаті корисними жирами і незамінними жирними кислотами. Вони також є відмінним джерелом білка і містять велику кількість вітаміну Е, фосфору, калію, натрію, магнію, сірки, кальцію, заліза і цинку.

Насіння коноплі можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань

Хвороба серця є основною причиною смерті в усьому світі.

Цікаво, що вживання в їжу насіння конопель може знизити ризик серцевих захворювань. Насіння містять велику кількість амінокислоти аргініну, яка виробляє оксид азоту у вашому організмі.

Оксид азоту – це молекула газу, яка розширює і розслабляє кровоносні судини, що призводить до зниження артеріального тиску і зниження ризику серцевих захворювань. У великому дослідженні, проведеному на більше ніж 13 000 чоловік, підвищене споживання аргініну відповідало зниженню рівня С-реактивного білка (СРБ), маркера запалення.

Високі рівні СРБ пов’язані з серцевими захворюваннями. Гамма-ліноленова кислота, що міститься в насінні конопель, також пов’язана зі зменшенням запалення, яке може знизити ризик таких захворювань, як серцеві захворювання.

Крім того, дослідження на тваринах показали, що насіння конопель або масло насіння конопель можуть знижувати артеріальний тиск, знижувати ризик утворення кров’яних згустків і допомагати серцю відновлюватися після серцевого нападу.

Насіння конопель є відмінним джерелом аргініну і гамма-ліноленової кислоти, які знижують ризик серцевих захворювань.

Насіння конопель і масло можуть допомогти при захворюваннях шкіри

Жирні кислоти можуть впливати на імунні реакції в вашому організмі.

Дослідження показують, що ваша імунна система залежить від балансу омега-6 і омега-3 жирних кислот. Насіння конопель є хорошим джерелом поліненасичених і незамінних жирних кислот.

Вони мають співвідношення омега-6 до омега-3 приблизно 3:1, що вважається оптимальним діапазоном. Дослідження показали, що вживання олії з насіння конопель людьми з екземою може покращити рівень незамінних жирних кислот в крові.

Масло також може полегшити сухість шкіри, зменшити свербіж і зменшити потребу в ліках для шкіри.

Насіння конопель багаті корисними жирами. Вони мають співвідношення омега-6 до омега-3 3:1, що може сприяти розвитку шкірних захворювань і полегшувати екзему та її неприємні симптоми.

Конопляне насіння: користь і шкода, як проростити і приймати

Насіння конопель є відмінним джерелом рослинного білка

Близько 25% калорій в насінні конопель відбувається з білка, який є відносно високим.

Фактично, за масою насіння конопель забезпечують таку ж кількість білка, що і яловичина і баранина: 30 грамів насіння конопель або 2-3 столові ложки дають близько 11 грамів білка.

Вони вважаються повним джерелом білка, що означає, що вони забезпечують всі незамінні амінокислоти. Ваш організм не може виробляти незамінні амінокислоти і повинен отримувати їх зі свого раціону.

Повні джерела білка дуже рідкісні в рослинному світі, адже рослинам часто бракує амінокислоти лізину. Кіноа є ще одним прикладом повноцінного рослинного джерела білка. Насіння конопель містять значну кількість амінокислот метіоніну і цистеїну, а також дуже високий рівень аргініну і глутамінової кислоти.

Перетравлюваність конопляного білка також дуже хороша – краще, ніж білок з багатьох злаків, горіхів і бобових.

Насіння коноплі можуть зменшити симптоми ПМС і менопаузи

  • До 80% жінок репродуктивного віку можуть страждати від фізичних або емоційних симптомів, викликаних передменструальним синдромом (ПМС).
  • Ці симптоми, швидше за все, викликані чутливістю до гормону пролактину.
  • Гамма-ліноленова кислота (ГЛК), що міститься в насінні конопель, продукує простагландин Е1, який зменшує дію пролактину.
  • У дослідженні, проведеному на жінках з ПМС, прийом 1 грама незамінних жирних кислот, включаючи 210 мг ГЛК, на день приводив до значного зменшення симптомів.
  • Інші дослідження показали, що масло примули, яке також багате ГЛК, може бути дуже ефективним у зниженні симптомів у жінок, які не мали успіху з іншими методами лікування ПМС.
  • Це зменшило біль у грудях, депресію, дратівливість і затримку рідини, пов’язані з ПМС.
  • Оскільки насіння конопель містять велику кількість ГЛК, деякі дослідження показали, що вони також можуть допомогти зменшити симптоми менопаузи.
  • Точний процес невідомий, але ГЛК в насінні конопель може регулювати дисбаланс гормонів і запалення, пов’язане з менопаузою.
  • Насіння коноплі можуть зменшити симптоми, пов’язані з ПМС і менопаузою, завдяки високому рівню гамма-ліноленової кислоти (ГЛК).

Цілі насіння конопель можуть допомогти травленню

Клітковина є невід’ємною частиною вашої дієти і пов’язана з поліпшенням травлення.

Цілісні насіння конопель є хорошим джерелом як розчинної, так і нерозчинної клітковини, яка містить відповідно 20 і 80%.

Розчинна клітковина утворює гелеподібну речовину в вашому кишечнику. Це цінне джерело поживних речовин для корисних травних бактерій, яке також може знизити рівень цукру в крові і регулювати рівень холестерину.

Нерозчинна клітковина збільшує обсяг вашого стільця і може допомогти їжі і відходам пройти через кишечник. Це також було пов’язано зі зменшенням ризику діабету.

Проте, насіння конопель, очищені від шкірки або лушпиння, також звані сердечками конопель, містять дуже мало клітковини, оскільки оболонка, багата клітковиною, була видалена.

Цілісні насіння конопель містять велику кількість клітковини – як розчинної, так і нерозчинної – що корисно для травлення. Проте, насіння конопель без лушпиння містять дуже мало клітковини.

Висновок

Хоча насіння конопель тільки нещодавно стали популярними на Заході, вони є основним продуктом харчування в багатьох країнах і забезпечують чудову живильну цінність.

Вони дуже багаті корисними жирами, високоякісним білком і декількома мінералами.

У насінні конопель немає глютену, тому з їх допомогою організовується дієта для тих, хто страждає від целіакії (коли не можна вживати злаки, що містять глютен). Крім того, вони відрізняються бактерицидною, протизапальною, противірусною дією. Завдяки їх впливу можна:

  • Запобігти розвитку тромбозів та атеросклерозу, зміцнити серцевий м’яз.
  • Уникнути розвитку анемії, лікувати її при необхідності.
  • Попередити появу онкологічних пухлин.
  • Нормалізувати діяльність шлунково-кишкового тракту.
  • Активувати перистальтику кишечника, очистити організм від токсинів, шлаків.
  • Допомогти організму при запаленнях, інфекціях дихальної системи.
  • Поліпшити пам’ять, концентрацію уваги, відновити сили, боротися зі стресом, безсонням.
  • Уникнути хвороб печінки, шляхів відтоку жовчі.
  • Лікувати хвороби сечовивідної системи.
  • Запобігти розвитку цукрового діабету, ожиріння, уникнути надмірної ваги.
  • Знизити ризик хвороб чоловічої сечостатевої системи.
  • Посилити лактацію.
  • Позбутися від хворобливих відчуттів під час менструації, зробити шкіру пружною, зміцнити нігті, волосся.
  • Лікувати шкірні захворювання, порізи та рани.

Вживати насіння конопель можна не тільки дорослим, їх включають і в раціон дитячого харчування. Найкраще використовувати пророщені насіння конопель, додаючи їх у салати зі свіжих овочів і зелені, заправлені олією.

Відео про пророщування та користь конопляного насіння

Протипоказань до використання продукту немає, якщо лише немає індивідуальної непереносимості. Завдяки цьому пророщені конопляні насіння можна вільно вживати в їжу, зміцнюючи своє здоров’я.

Палець вгору – якщо стаття була корисною! Підписка – додасть канал в стрічку ваших уподобань, що дозволить не пропускати публікації про живу типі харчування.

Конопляне насіння: корисні властивості та лікувальну дію на організм

Екологія здоров’я: Регулярне споживання насіння запобігає розвитку онкологічних захворювань. Перешкоджає розвитку захворювань печінки і жовчовивідних шляхів. Завдяки болезаспокійливому і сечогінному дії застосовується в лікуванні захворювань сечовивідної системи.

Насіння конопель споконвіку вирощувалися в Україні. Конопляне насіння, що володіють широким спектром корисних властивостей, на відміну від листя і суцвіть, не містять психотропної речовини каннабіола, який надає наркотичну дію. З насіння конопель отримують поживне і цілюще конопляну олію.

Насіння конопель, завдяки своїй високій біологічній та харчовій цінності, відносяться до категорії так званих “Суперфуд”.

Склад конопляного насіння

  • Склад насіння конопель відрізняється широкою концентрацією корисних речовин, вітамінів, мікроелементів і незамінних амінокислот.
  • Вітаміни: А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В8, В9, В12, С, D, Е.
  • Мінерали: залізо, калій, кальцій, магній, марганець, мідь, натрій, сірка, цинк, хлор, фосфор.

Конопляне насіння містять 20 амінокислот, включаючи всі незамінні амінокислоти, які організм людини сам не здатний відтворювати. Унікальним продуктом робить і зміст 65% глобуліну і трохи менше альбуміну. Дані білки ідентичні білкам крові людини, що в природі зустрічається вкрай рідко.

Насіння насичені жирними кислотами Омега-3 і Омега-6. Їх співвідношення досить оптимальне для людського організму – 1:3, як в рибі та риб’ячому жирі.

  1. Така кількість білків і незамінних поліненасичених жирних кислот робить конопляні насіння Суперфуд для вегетаріанців і сироїдів.
  2. Що цікаво, зерна рослини не містять глютен на відміну від інших сільськогосподарських культур.
  3. Калорійність насіння конопель – 553 ккал на 100 г.

Добова норма насіння конопель – 1-2 ст. л.

Насіння конопель в неочищеному і очищеному вигляді

Корисні властивості та користь конопляного насіння для здоров’я

  • мають протизапальну, бактерицидну і противірусну дію,
  • підвищують імунітет,
  • зміцнюють серце,
  • покращують діяльність серцево-судинної системи,
  • лікують анемію,
  • нормалізують рівень гемоглобіну,
  • підсилюють вироблення грудного молока,
  • полегшують постменструальний синдром,
  • профілактика онкологічних захворювань,
  • підвищують потенцію,
  • виводять токсини і шлаки з організму,
  • лікують хвороби печінки та сечовидільної системи,
  • позбавляють від безсоння,
  • нормалізують роботу нервової системи,
  • покращують працездатність головного мозку,
  • підвищують концентрацію та пам’ять,
  • прискорюють процес загоєння ран,
  • покращують стан шкіри, волосся і нігтів.

Лікування насінням конопель

У лікувальних цілях з конопляних насіннячок прийнято робити настій або кашу.

Настій готується наступним чином: 1-2 ст. л. подрібненого насіння залийте 1 склянкою теплої води. Гарненько перемішайте і дайте настоятися 30 хв. Даний напій допомагає при астмі, позбавляє від каменів в нирках і безсоння.

Каша: подрібніть насіння за допомогою блендера, кухонного комбайна, м’ясорубки або кавомолки. Потім додайте таку кількість води, щоб утворилася пюреподібна маса. Вона прекрасно відновлює лактацію у годуючих жінок, загоює рани і порізи, знімає запалення очей.

Проте, в народній медицині для лікування захворювань найчастіше використовують конопляну олію.

Протипоказання і шкода конопляного насіння

Серйозних протипоказань насіння технічних конопель не знайдено. Від їх вживання варто відмовитися тільки в разі індивідуальної непереносимості.

Якщо у вас є серйозні захворювання шлунка та кишечника, рекомендується вживати очищене насіння. Їх не треба попередньо замочувати, і вони легше засвоюються організмом.

Незважаючи на всю користь насіння, слід дотримуватися добову дозу – 2-3 ст. л. для уникнення негативних наслідків: головний біль, погіршення травлення. У всьому потрібна міра. Це стосується будь-яких продуктів харчування.

Як приймати конопляне насіння

Насіння можна вживати як в очищеному вигляді, так і разом із зовнішньою оболонкою, попередньо замочивши їх у воді на 5 год, а потім подрібнити в муку. Крім того, як і всі насіння, їх можна пророщувати.

Як проростити конопляне насіння в домашніх умовах

1. Замочіть насіння у воді на 5-8 год в глибокій мисці.

2. Через цей час можливе спливанння кількох насіннєвих частинок. Їх можна прибрати, так як вони “порожні” і не проростуть. Решту гарненько промийте.

Шкода конопляного насіння і протипоказання

Всупереч поширеній думці, насіння конопель не володіють наркотичним ефектом і не завдають організму людини шкоди. Небезпечні компоненти містяться тільки в зелених частинах рослини, тоді як насіння абсолютно нешкідливі і приносять здоров’ю лише користь.

При цьому у продукту є і певні протипоказання. Вживати його можна при наявності індивідуальної алергії, а при серйозних недугах шлунка та кишечника використовувати в їжу можна тільки очищене конопляне насіння.

Важливо не перевищувати добових дозувань. Денна норма продукту не повинна бути вище 3 великих ложок, інакше з’явиться головний біль і виникне розлад шлунка.

Хімічний склад насіння конопель

Насіння коноплі корисні для здоров’я, оскільки є ідеальним джерелом життєвої енергії для людини. Вони на 49% складаються з масла, в якому містяться незамінні кислоти – Омега 3 і 6 в співвідношенні 1:3.

Також в ньому можна знайти 9 дуже важливих для організму макро- і мікроелементів, вітаміни групи В, С, Е і А, бета-каротин і хлорофіл. Конопляне насіння є джерелом 18 амінокислот.

Їх білковий склад на 65% представлений глобуліном, а також значною часткою альбуміну. До того ж, всі ці речовини містяться в найбільшому серед усіх представників флори кількості.

У меншій концентрації в конопляних насінні присутній холін, пару протеїнових груп, смоли, антиоксиданти і фосфоліпіди. У них немає глютену, що дуже важливо для людей, які страждають від його непереносимості.

Як вибирати і зберігати насіння конопель

При покупці конопляного насіння потрібно уважно дивитися на те, як вони виглядають. Свіжі, зрілі і якісні насіння мають зеленувато- або сірувато-коричневим кольором і легким маслянистим блиском. За формою вони повинні бути округлими, а за розміром добре нагадують горошинки чорного перцю.

Що стосується термінів зберігання, то продукт утримує цінні властивості і користь протягом 4 років. Зберігати його потрібно в закритій скляній тарі, в сухому місці подалі від прямих променів сонця.

Як приймати конопляне насіння кожен вирішує для себе сам. Найчастіше їх подрібнюють або вживають вже готову конопляну олію. Їх корисні властивості використовують в медицині, кулінарії та косметології. Ось далеко не повний список їхніх позитивних якостей:

  • Зміцнюють імунну систему;
  • Очищають організм від шкідливих речовин і токсинів;
  • Очищають і омолоджують шкіру;
  • Приготовані з них мазі використовують для загоєння ран після опіків і обморожень;
  • Конопляна олія з картопляним крохмалем лікує різні очні захворювання;
  • Конопляне насіння входить до складу ліків, які стимулюють мозкову активність і покращують пам’ять; 1-2 столові ложки насіння конопель на сніданок стримують апетит протягом дня, допомагаючи боротися із зайвою вагою;
  • Жирні кислоти насіння конопель при регулярному вживанні здатні зменшувати рівень холестерину в крові, очищають артерії і знімають запалення в судинах;
  • Відвар з насіння конопель зміцнює волосся, усуваючи сухість і збільшуючи обсяг;
  • З ошпарених насіння конопель ставлять компреси, що знімають біль при ревматизмі;
  • Чай з насіння конопель рекомендується пити при будь-яких захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Вони дуже добре допомагають при бронхіті;
  • Насіння коноплі допомагають чоловікам повернути потенцію;
  • Відварені насіння швидко знімають набряки і запалення;
  • Регулярне вживання насіння конопель нормалізує рівень гемоглобіну в крові, а також знижує ризик появи онкологічних захворювань;
  • Вони протистоять розвитку захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
  • Насіння коноплі можуть бути відмінним сечогінним засобом;
  • Вони протистоять появі діабету;
  • Вони знижують ймовірність безпліддя, аденоми простати і простатиту у чоловіків.

Як приймати насіння конопель в лікувальних цілях

Користь для організму буде навіть якщо просто вживати конопляне насіння разом зі звичними продуктами або готувати з них особливі страви. Але властивості насіння затребувані і в народній медицині – з їх допомогою лікують ряд захворювань.

  1. Під час застуди корисним буде конопляний чай. Роблять його дуже просто – чайну ложку насіння заливають склянкою крутого окропу і настоюють близько 10 хвилин. Пити потрібно двічі на день, засіб принесе користь при болю в горлі і кашлі, бронхіті та ларингіті. Властивості конопляного чаю благотворно впливають і на нервову систему, знижуючи стрес і усуваючи безсоння.
  2. Відвар з конопляного насіння має сильні сечогінні властивості і приносить користь при ниркових недугах. Готують його так: стакан очищених насіння подрібнюють за допомогою блендера або ручної ступки, заливають 3 склянками окропу, настоюють близько півгодини і проціджують рідину. Пити засіб можна з додаванням меду тричі на день. Крім того, властивості напою виявляться затребувані і при лікуванні міоми, якщо приймати його протягом 2 тижнів, по 5 ковтків за прийом, засіб допоможе зняти запалення.

Конопляні відвари і настої часто використовують для лікування шкірних ушкоджень – мозолів, наривів, попрілостей. Досить змочити в лікарському засобі відріз марлі або ватяний тампон і на 30-60 хвилин зафіксувати компресом над хворим місцем. Робити компреси корисно і при захворюваннях суглобів – цінні властивості продукту знімають набряклість і борються із запаленнями.

Конопляне насіння – протипоказання

Конопляне насіння – це екологічно чистий продукт, який не має протипоказань до застосування. Однак варто враховувати, що лікування насінням конопель може становити загрозу для людей з індивідуальною непереносимістю канабісу.

Таке трапляється вкрай рідко, але все ж має місце бути. Також від прийому конопляного насіння в чистому вигляді доведеться відмовитися людям з важкими захворюваннями кишечника і шлунка. Їм підійдуть тільки очищені насіння, оскільки вони набагато легше засвоюються організмом.

Є свідчення того, що велика кількість з’їдених насіння конопель може привести до головних болів і розладу травлення.

Як і з будь-яким іншим профілактичним або лікувальним засобом, необхідно просто знати міру, дотримуючись рекомендованого добового споживання.

Чим корисна харчова конопля, як насіння пророщувати і вживати

Технологічна конопля не має ніякого відношення до наркотиків!

Харчова (технологічна) конопля вирощувалася на Україні здавна. До 1961 року це була одна з популярних культур. З неї робили тканини, папір, використовували в медичній та харчовій промисловості. В даний час обробіток харчової коноплі відроджується. З коноплі можна виробляти будівельні матеріали і навіть біопаливо.

  • У цій статті ми зупинимося тільки на проростках насіння конопель – це справжній суперфуд (натуральний продукт, який містить корисні речовини у високій концентрації).
  • Конопляні насіння унікальні за своїм складом: містять вітаміни, амінокислоти, жирні кислоти (Омега-3,6,9), хлорофіл, у великій кількості білки.
  • Користь проростків:
  • ???? профілактика захворювань серця
  • ???? поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту
  • ???? краса (позитивно впливають на шкіру, волосся і нігті)
  • ???? профілактика онкології
  • ???? для здоров’я м’язів і суглобів
  • ???? зниження ваги

З насіння роблять конопляне молочко (корисно навіть дітям), каші, пасти, урбеч, їх додають у салати, смузі, а можна їсти в чистому вигляді замість сніданку (1-2 столові ложки).

Насіння можна купити в магазинах здорової їжі. Якщо без лушпиння (оболонки) – краще вживати в їжу в сирому вигляді. Якщо в оболонці – можна пророщувати.

Як проростити?

Схема проста – промити, замочити на 4-6 годин. Культура для пророщування трохи примхлива, тому краще пророщувати або в пророщувачі, або між двома шарами тканини.

Тонким шаром викласти на вологу тканину і зверху прикрити також вологою тканиною. Стежити, щоб тканина не пересихала. Досить два-три рази на добу її зволожувати.

Проростає нерівномірно: на 2-5 добу.

Не лякайтеся незвичайного запаху. Для когось він може здатися не дуже приємним. Це звичайний запах пророщених насіння коноплі.

Готові проростки краще зберігати в холодильнику до 5 діб.

Особливо корисно вживати такі проростки навесні і взимку – це відмінно зміцнить свій імунітет!

Іноді покупці запитують: чи можна самостійно з насіння вирощувати харчову коноплю на городі? Не раджу.

Для вирощування настільки суперечливого для нашого законодавства продукту потрібні численні дозволи. Тому ризикувати не варто.

Буду рада, якщо ви підпишетеся на мій канал. Якщо сподобалася стаття – поставте лайк і поділіться в соціальних мережах.

Leave comment