Кукурудзяна каша, користь і шкода, як варити на молоці і на воді

В кінці минулого століття кукурудзу називали не інакше як королева полів. Сьогодні її вирощують, звичайно, не в таких масштабах, але, тим не менш, досить активно, причому не тільки в нашому регіоні, а практично по всьому світу.
З цієї культури роблять безліч чудових продуктів – кукурудзяні палички і пластівці, борошно, крохмаль, консерви тощо. Одним з таких продуктів є кукурудзяна крупа.
Незважаючи на те, що її можна знайти в будь-якому магазині, в раціон більшості сімей вона входить дуже рідко, що, до слова сказати, зовсім даремно, адже вона здатна принести нашому організму чимало користі.
Перш за все, варто відзначити дуже низьку калорійність крупи з кукурудзи, на сто грамів сухого продукту припадає лише 328 ккал, а в ста грамах каші, приготовленої з нього, всього 86 ккал. Саме тому її можна без побоювання їсти людям, що стежать за своєю фігурою і дотримуються здорового харчування. При цьому вона добре насичує і надовго дарує відчуття ситості.
Користь кукурудзяної крупи, крім того, що вона є прекрасним дієтичним продуктом, полягає ще й у великій кількості цінних компонентів, що входять до її складу.
Ця культура багата вітамінами групи В, вітаміном Е, РР, А, Н, незамінні амінокислоти – триптофан і лізин, в ній присутні такі цінні мікроелементи, як магній, кальцій, калій, залізо, фосфор і багато інших.
Крім того, кукурудзяна крупа є ще й гіпоалергенним продуктом, тому страви з неї без проблем можна давати навіть самим маленьким діткам, а також вводити в раціон людям, схильним до харчових алергій.
Велика користь каші з крупи кукурудзи і для шлунково-кишкового тракту.
Інформація, що міститься в ній, в чималих кількостях клітковина добре очищає кишечник від шкідливих покладів – калових каменів, шлаків, з організму виводить радіонукліди, токсини, пестициди.
Така каша усуває гнильні і бродильні процеси в кишечнику, позбавляє від закрепів. Її регулярне споживання дозволить зміцнити імунітет, сприятиме збереженню молодості і привабливості.
Що входять до складу крупи речовини, наприклад, вітаміни Е, кальцій і калій благотворно позначаються на стані нігтів, шкіри, волосся, а що містяться в ній каротиноїди, роблять продукт дуже корисним для курців, оскільки знижують ймовірність розвитку раку легенів. Також страви з неї підвищують еластичність судин, знижують рівень холестерину, тим самим зменшують ризик формування тромбів, а значить і серцево-судинних захворювань.
Фосфор, присутній в кукурудзі, корисний для роботи нервової системи, вітаміни В5 і В1 сприяють усуненню депресивних станів і є непоганою профілактикою невралгічних хвороб, а магній і вітамін В6 підвищують стійкість до стресів. Страви з кукурудзяної крупи рекомендується споживати людям, що страждають від цукрового діабету, захворювань крові, жовчного міхура, шлунка і печінки.
Крім усього цього, кукурудза, а відповідно і крупа, виготовлена з неї, має одну унікальну властивість – зберігати всі найкорисніші властивості навіть після теплової обробки. Також існують дані про те, що вона сприяє виведенню з організму жирів.
Більшість продуктів, причому нерідко навіть найкорисніших, мають протипоказання до вживання, а тому можуть вживатися далеко не всіма.
Шкода кукурудзяної крупи мінімальна – вона протипоказана лише при виразках в стадії загострення (оскільки клітковина, що міститься в ній, може дратувати стінки шлунково-кишкового тракту) і високій згортанні крові. Також зловживати нею не варто людям, які мають низьку масу тіла і намагаються її набрати.
У цьому випадку шкода каші з кукурудзяної крупи криється в її низькокалорійності. Всім іншим, а особливо охочим схуднути, можна без побоювання включати її в своє меню.
Крупа з кукурудзи ділиться на кілька видів залежно від форми і величини крупинок. Вона може бути шліфованою, дрібною і крупною. Якщо з кукурудзяної крупи необхідно швидко приготувати страву, варто вибирати найдрібніший помел, найчастіше її використовують для дитячих каш.
Шліфування крупи – це подрібнені ядерця кукурудзи, при такому способі обробки від зерен відокремлюються зародки і оболонки, в результаті крупинки виходять зашліфовані з округлими гранями. У свою чергу цей вид крупи розділяється на п’ять номерів в залежності від величини крупинок.
Кукурудзяну крупу можна використовувати для приготування безлічі різноманітних страв – супів, гарнірів, основних страв, коржів тощо. Італійська кухня пропонує готувати з неї паленту, молдавська – мамалигу, абхазька – абисту, грузинська – просо.
Взагалі різні види кукурудзяних каш популярні в багатьох країнах, причому їх смак, а також тривалість готування залежать безпосередньо від якості сировини. Найкращі страви виходять зі свіжої або зберігалася за всіма правилами крупи.
Молдавани вважають, що найкращою є яскраво-жовта, практично помаранчева крупа, інші, вибираючи її, орієнтуються на розмір крупинок і на те, наскільки вони однорідні. Природно, якісний продукт не повинен містити лушпиння, сторонніх домішок і запахів.
Зберігати крупу рекомендується при низьких температурах, в ідеалі до +5 градусів, в темних сухих місцях. При високій вологості (більш 70%) в ній швидко заводяться комахи, з’являється згірклість і затхлість, природно, з такого продукту хорошого страви приготувати не вдасться.
У домашніх умовах кукурудзяну крупу найкраще зберігати в керамічних, металевих або скляних, в крайньому випадку, пластикових ємностях, які можна щільно закрити. Розміщувати їх потрібно в темних, прохолодних місцях. Таким чином, крупу зберігати коштує не більше місяця.
Як варити кукурудзяну кашу
Незважаючи на корисність, каша з кукурудзи досить примхлива в приготуванні, так як має властивість підгорати і збиватися в грудки. Тому в процесі її необхідно якомога частіше заважати. Крім того, кукурудзяна крупа при варінні збільшується майже в чотири рази, тому, готуючи її, обов’язково враховуйте таку особливість.
Щоб в каші не сформувалися грудки, її рекомендується готувати наступним чином:
- Спосіб №1. Перш за все, варто згадати, що каша з кукурудзяної крупи може готуватися як на воді, так і на молоці. Для її приготування один стакан крупи вам буде потрібно в три або чотири рази більше води (молока), тобто три-чотири склянки. У цьому випадку каша вийде досить густою, якщо ви любите пожиже, можете збільшити кількість рідини до 4,5 і більше склянок. Отже, щоб не утворилися грудочки в казанок або каструлю, має антипригарне покриття, вилийте половину води (молока) – в нашому рецепті 1,5-2 склянки. Коли вона закипить, додайте солі, її кількість залежить від того, солодким або солоним ви плануєте робити блюдо. Якщо солодким, досить буде щіпки, але тоді додайте ще й цукор. Далі потихеньку, постійно помішуючи, висипте крупу. В результаті повинна вийти густа маса, добре її розмішайте, поки вона не придбає однорідну консистенцію. Потім потихеньку вилийте рідину і доведіть кашу до готовності в духовці або на дуже повільному вогні, на це, як правило, йде не менше півгодини (в залежності від виду крупи може знадобитися більше або менше часу). Не забувайте в цей час періодично (бажано частіше) перемішувати кашу.
- Спосіб №2. Для приготування каші таким способом кашу і рідину можна брати в тих же пропорціях, що й для попереднього. Вилийте воду (молоко) у відповідну ємність і гарненько нагрійте. У гарячу (ще не скипіла) рідину додайте сіль (при необхідності і цукор) і тонкою цівкою, весь час помішуючи, висипте крупу. Помішуючи, дочекайтеся закипання, потім максимально зменшіть вогонь і продовжуйте варити, як можна частіше перемішуючи, до готовності.
Молочна каша
Для дітей і дорослих, які люблять солодке, як правило, вариться кукурудзяна крупа на молоці. Таку кашу краще робити не дуже густою, тому рідини варто брати в чотири, а то й п’ять разів більше, ніж самої крупи. Готувати її можна по одному з вищевикладених способів. Також можете скористатися наступним рецептом:
- 2 склянки води доведіть до кипіння, висипте в неї ¾ склянки промитої крупи і, помішуючи, варіть її, поки рідина практично повністю не вбереться. Потім влийте в неї 2 склянки гарячого, кип’яченого молока. Перемішайте, додайте цукор, щіпку солі і варіть, не забуваючи перемішувати, ще хвилин двадцять. Готову кашу заправте вершками або вершковим маслом. Також до неї можна додати родзинки, джем, свіжі ягоди, сушені фрукти тощо.
Ячмінь – склад і корисні властивості
Мамалига
Взагалі, мамалигою називають звичайну несолодку досить густу кукурудзяну кашу, з якої формують щось типу ковбаски, а потім нарізають її на шматки. Представляємо вашій увазі один з варіантів її приготування.
Вам знадобиться :
- 2 склянки дрібної кукурудзяної крупи;
- 400 грам сала з прожилками м’яса або бекон;
- 2 склянки води;
- бринза;
- склянка молока;
- сіль;
- 40 грам масла вершкового.
Приготування :
- У казанку закип’ятіть молоко, додайте до нього воду і знову закип’ятіть.
- Трохи посоліть і цівкою, помішуючи, висипте крупу.
- Варіть, не забуваючи помішувати; коли крупа набубнявіє, перевірте, чи не склеїлася вона в грудочки. Якщо грудочки все ж утворилися, відставте казан і товкачем добре розімніть кашу, отскребаючи її з дна і стінок.
- Далі додайте масло, знову розімніть, прикрийте казан кришкою і поставте його на мінімальний вогонь на чверть години. Поки мамалига доходить до готовності, поріжте невеликими брусочками бекон і обсмажте його до рум’яної скоринки. Потім натріть бринзу.
- Готову мамалигу переверніть на плоске блюдо або обробну дошку, сформуйте ковбаску і наріжте.
- В окремі ємності викладіть смажений бекон разом з натопленим з нього жиром, і бринзу.
- Шматочки мамалиги можна вмочати спочатку в бекон, потім в бринзу або просто приправити їх в тарілці.
- Всю кашу можна просто викласти в блюдо, щоб кожен насипав собі стільки, скільки потрібно.
Коржі з кукурудзяної крупи
Таке блюдо називається мчади. Існує чимало варіантів його приготування, розглянемо два найпростіших:
- Варіант №1. Ретельно промийте крупу (краще брати максимально дрібну), викладіть у миску і посоліть. Потім, поступово, дуже маленькими порціями, додаючи воду, замісіть тісто. Воду для цього рекомендується брати максимально гарячу, але таку, щоб її могли витерпіти руки. У результаті у вас повинно вийти пластичне тісто; якщо воно вийде рідкуватим, додайте трохи крупи і знову вимісіть. З тіста сформуйте невеликі коржі товщиною більше сантиметра. Потім обсмажте їх на сковороді з розігрітим соняшниковою олією до рум’яної скоринки з обох сторін. Коржі подавайте з сиром і вершковим маслом, також вони непогано поєднуються з сациві і лобіо.
- Варіант №2. Для приготування таких коржів буде потрібно 2 склянки дрібної кукурудзяної крупи, пів чайної ложки цукру, пів склянки молока і стільки ж води, сіль, 2 ст.л. масла вершкового. З’єднайте воду з молоком, прогрійте суміш до сорока градусів і вилийте в миску з крупою. Додайте інші компоненти і замісіть тісто. Розігрійте на сковороді олію. Сформуйте коржі і обсмажте з кожного боку хвилини по чотири. Готові коржі викладіть на серветки або паперові рушники, щоб усунути зайвий жир.
Банош
Це дуже смачне і поживне блюдо. Для його приготування вам буде потрібно:
- 1 кг сметани;
- копчене сало (за смаком);
- 2 склянки крупи кукурудзяної;
- бринза (за смаком);
- сушені гриби (за смаком);
- сіль і цукор.
Приготування :
- Заздалегідь замочіть і відваріть гриби.
- У казанку або в каструлі, що має антипригарне покриття, доведіть до кипіння сметану, покладіть у неї сіль і цукор; потім, цівкою, постійно помішуючи (робити це бажано тільки в одну сторону), поступово висипте крупу.
- Помішуючи, варіть кашу, поки вона не загусне; далі зменшіть вогонь і почніть ложкою її розтирати, поки не з’являться краплі олії.
- Готове блюдо за консистенцією повинно бути схожим на манну кашу і без праці відставати від стінок казанка.
- Сало поріжте невеликими брусочками і підсмажте до хрусткої скоринки.
- Вийміть його зі сковороди і в ній же обсмажте гриби.
- Потріть бринзу на крупній тертці.
- Всі інгредієнти викладіть на блюдо шарами – знизу банош, далі шкварки, бринзу і в кінці гриби.
Користь кукурудзяної каші для організму, калорійність і рецепти приготування
Після завоювання Америки конкістадорами в Європу хлинув потік багатств Нового світу. Численні каравани суден, навантажені золотом, сріблом і дорогоцінними каменями, перевозили не тільки незліченні скарби. Кораблі везли в своїх трюмах небачених птахів, тварин і дивовижні для європейців овочі, ягоди, горіхи та плоди.
Сьогодні багато рослин, батьківщиною яких є Північна або Південна Америка, культивуються по всьому світу. Важко уявити, чим раніше харчувалися європейці, які не знали картоплі та помідорів, кабачків і патисонів, солодкого й гіркого перцю. Двом американським континентам людство зобов’язане знайомством із соняшником і квасолею, полуницею і какао, гарбузом та арахісом.
Кукурудза – цариця полів
Кукурудза – «золотий хліб»
Серед цих, що стали звичними для нас рослин, одне з провідних місць сьогодні займає кукурудза. Хліб і печиво з кукурудзяної муки, цукрові відварені качани і корисне масло, консервовані зерна і каші з кукурудзяної крупи – ось неповний список продуктів, які входять у наш звичайний раціон. І як тут не згадати про улюблені багатьма ласощі: кукурудзяні палички, пластівці і попкорн.
Ця культура сімейства злакових була головним продуктом харчування інків, ацтеків, майя, ольмеків та інших індіанських племен. Її роль в житті індіанців, як і у всій американській історії, складно переоцінити. Наскільки важливим для корінних жителів Нового світу було це рослина, свідчить такий факт: одним з найбільш шанованих богів у древніх ацтеків був Сінтеотль – бог кукурудзи.
Сьогодні кукурудза, поряд з пшеницею, рисом і соєю, займає одне з провідних місць у світі за обсягами продажів серед зернових культур.
Плоди цієї рослини широко використовуються в національній кухні багатьох країн, причому не тільки в Латинській Америці. Італійська полента, мексиканська тортилья, гуцульський банош, грузинські мчади, румунська і молдавська мамалига – ці знамениті на весь світ страви робляться з кукурудзяного борошна або крупи.
Їх можна також готувати вдома і включати в свій повсякденний раціон. А почати знайомство зі стравами з кукурудзи слід з самої звичайної, але такої корисної каші. Вона не принесе ніякої шкоди, а користь кукурудзяної каші для здоров’я не викликає сумнівів. До того ж, це блюдо відрізняється низькою калорійністю, і його можна включати в домашнє меню без побоювань за свою фігуру.
Корисні властивості кукурудзяної каші
Кукурудзяна каша – користь і шкода
Крупу виробляють із зерен кукурудзи шляхом дроблення і шліфування. Харчова промисловість випускає п’ять видів круп, які відрізняються один від одного ступенем помелу і розміром крупинок.
Залежно від сорту кукурудзи, з якого виготовлена крупа, вона може мати колір різної інтенсивності: від блідого до яскраво-жовтого.
Вважається, що для приготування справжньої мамалиги необхідна крупа насиченого жовтого кольору з помаранчевим відтінком.
Унікальність кукурудзяної каші полягає в тому, що крупа зберігає всі свої цінні якості навіть після термічної обробки. У цій страві міститься багато клітковини, яка стимулює роботу кишечника. Кукурудзяна крупа помітно гальмує процеси бродіння і гниття в травному тракті, і виводить токсини і продукти розпаду з організму.
Але не тільки цим корисна кукурудзяна каша для організму людини – вона багата на рослинний білок, вітамінами А, С, Е, РР, групи В, магній, калій, цинк, фосфор, залізо і іншими мікроелементами, а також містить ряд незамінних амінокислот.
Як варити кукурудзяну кашу в мультиварці
Рекомендації з приготування:
- Для готування активуйте режим “Каша”.
- Зменшіть час варіння за допомогою режиму “Мультіповар”. Каша буде розсипчастою, якщо спочатку ви будете готувати її на режимі “Каша” протягом 25 хвилин, а далі на режимі “Мультіповар” ще 10 хвилин.
- Додайте кількість рідини, виходячи з бажаної консистенції. Для отримання розсипчастої каші використовуйте 3 склянки води, рідкої – 4 склянки.
- Не використовуйте режим підігріву для готового блюда.
- Готову кашу слід відразу ж вживати.
Кукурудзяна каша на молоці (молочна)
Каша на молоці стане відмінним сніданком не тільки для дорослих, а й для дітей з 1 року. Для готування використовуйте молоко 2% жирності, за бажанням можна розбавити його водою.
Вам знадобиться:
- крупа – 40 гр;
- масло вершкове – 20 гр;
- вода – половина склянки;
- молоко – 150 мл;
- цукор-пісок – 10 гр.
Як приготувати:
- Візьміть каструлю з товстим дном, влийте в неї молоко, воду, насипте цукор, після чого поставте на вогонь.
- Дочекайтеся закипання молока, потім всипте крупу, продовжуйте варити чверть години на слабкому вогні, помішуючи.
- Додайте вершкове масло, після чого варіть ще 15 хвилин.
калорійність:
Калорійність на 100 гр. продукту 120 Ккал.
Кукурудзяна каша на воді
Каша на воді дозволена людям, що стежать за своєю вагою. Для приготування не використовуйте стару крупу, щоб уникнути утворення грудок і гіркого присмаку.
Вам знадобиться:
- крупа – 180 мл;
- вода – 200 мл;
- сіль – 10 гр;
- масло вершкове – 20 гр.
Як приготувати:
- Підготуйте крупу, промийте її під краном.
- Поставте каструлю на плиту, налийте води, доведіть до кипіння.
- Всипте крупу в каструлю, додайте сіль, після чого варіть протягом півгодини, постійно помішуючи.
- Після того, як страва буде приготовлено, додайте в нього масло, перемішайте.
- Зніміть каструлю з плити, накрийте рушником, почекайте чверть години, потім можна подавати на стіл.
калорійність:
Калорійність на 100 гр. продукту 141 Ккал.
Кукурудзяна каша з гарбузом
Каша з гарбузом – не тільки смачне, але і корисне блюдо. Загальний час готування не перевищує 1 години.
Вам знадобиться:
- крупа – 100 гр;
- молоко – 300 мл;
- гарбуз – 0,3 кг;
- цукор-пісок – 20 гр;
- сіль – 2 щіпки;
- масло вершкове – 45 гр;
- вода – 250 мл;
- рослинне масло – 25 мл.
Як приготувати:
- Підготуйте гарбуз, помийте, почистіть, зріжте грубу шкірку, видаліть насіння, після чого поріжте невеликими кубиками.
- Поставте сковороду на вогонь, налийте в неї масло, після чого обсмажте гарбуз протягом 5 хвилин, помішуючи.
- Додайте до гарбузу половину молока, зменшіть вогонь.
- Візьміть каструлю, насипте в неї крупу, залийте водою, додайте сіль і варіть протягом 6 хвилин на слабкому вогні.
- Подрібніть готову гарбуз з молоком, використовуючи блендер.
- Змішайте гарбуз з крупою, потім залийте складу молоком і додайте цукор.
- Продовжуйте готувати продукт під закритою кришкою на слабкому вогні 10 хвилин.
- Зніміть блюдо з плити, додайте трохи масла, накрийте рушником на 20 хвилин, після чого можете подавати його на стіл.
калорійність:
Калорійність на 100 гр. продукту 100 Ккал.
Чи можна кукурудзяну кашу при діабеті
Вживання кукурудзяної каші корисно не тільки дітям і тим, хто худне, але також людям, які хворіють на цукровий діабет.
Пов’язано це з тим, що продукт має середній глікемічний індекс. Вживання продукту дозволяє знизити рівень цукру в крові.
Ще одна перевага – наявність в складі великої кількості корисних мікроелементів та вітамінів.
Перед включенням каші в свій раціон обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Що робити, якщо алергія на кукурудзяну кашу
Хоча кукурудзяна крупа – нізкоалергенний продукт, у деяких людей виникає алергічна реакція.
Що робити при алергії:
- Виключіть продукт з ужитку. Якщо сумніваєтеся, що саме крупа стала причиною, здайте аналізи для виявлення алергену.
- Дотримуйтесь спеціальну дієту, не вмикайте в раціон нові продукти.
- Прийміть препарати – сорбенти, антигістамінні. Перед використанням медикаментів проконсультуйтеся з лікарем.
Найчастіше алергія виникає у маленьких дітей. У профілактичних цілях рекомендовано:
- своєчасно вводити прикорм, дотримуючись схему харчування, запропоновану педіатром;
- підвищувати імунітет дитини;
- якщо у когось із членів сім’ї присутня алергія на продукт, то дитині не варто давати її, або слід заздалегідь здати аналіз на виявлення алергії на глютен.
Що запам’ятати
- Вживання кукурудзяної каші не завдає шкоди дітям, діабетикам і худне.
- Каша, приготовлена в мультиварці, має розсипчасту форму і її легше готувати, ніж на плиті.
- При підозрі на алергію слід виключити кашу з раціону харчування, здати аналізи на алерген.
До зустрічі в наступній статті!
Користь і шкода кукурудзяної каші для організму
Каша з кукурудзяної муки не дуже популярна серед вітчизняних кулінарів, і дуже даремно! Такий варіант сніданку вельми корисний для здоров’я, адже в кукурудзі міститься досить великий запас вітамінів і мінералів, необхідних для нормального функціонування організму.
Все частіше дієтологи і адепти здорового способу життя і правильного харчування закликають включити кукурудзяну кашу в щоденний раціон. Чому варто наслідувати їхній раді і почати освоювати рецепт страви з кукурудзяної муки?
Кукурудзяна каша – що це за продукт?
Кукурудзяна культура в нашому суворому кліматі вирощується далеко не у всіх регіонах і не в особливо великих масштабах, але ось у себе на батьківщині, на американському континенті, злак вважається дуже цінним продуктом харчування і широко використовується в харчовій промисловості – жителі обох Америк знають сотні цікавих і смачних рецептів з цією рослиною!
І останнім часом, зі збільшенням поставок кукурудзи до нас, ми починаємо переймати деякі кулінарні традиції інших народів. Так, в нашому раціоні відносно недавно з’явилася кукурудзяна каша – корисний і смачний варіант сніданку.
Готують блюдо з кукурудзяної муки, хоча допускається використовувати і цілі, які не перемелені зерна маїсу. Далі алгоритм дій досить простий і знайомий кожній господині: крупу потрібно засипати у скипіла воду (або молоко, залежно від уподобань), присмачити цукром і варити на слабкому вогні до тих пір, поки каша не загусне. Не зайвим буде додати гарбуз, мед або горіхи для смаку.
Виглядає блюдо як звичайна пшенка, але має дещо інші смакові якості. Крім того, кукурудзяна каша вважається набагато кориснішою.
Корисні якості
Розглянемо користь продукту і його позитивний вплив на організм докладніше:
- Перш за все, величезна користь каші з кукурудзи обумовлена тим, що при термічному впливі вітаміни і мінерали з крупи не зникають і зберігаються в колишньому обсязі. До речі, далеко не всі крупи можуть похвалитися подібним властивістю. Які саме корисні речовини містяться в цій страві?
- Перш за все, багата кукурудза ретинолом, або вітаміном А, необхідним для здоров’я і розвитку кісткової тканини, хорошого стану зубів і нігтів. Крім того, ретинол відповідає за здоров’я зору і профілактику очних хвороб.
- Високий вміст аскорбінової кислоти в складі маїсу надає загальнозміцнюючий ефект на організм і підвищує імунітет.
- Багато вітамінів групи B. Вони беруть участь у життєво важливих обмінних процесах, що відбуваються в організмі, сприяють утворенню кров’яних тілець і підвищенню гемоглобіну. Ці вітаміни необхідні для нормального функціонування нервової системи і психіки. Недолік тіаміну може викликати порушення розумової діяльності і розлади сну.
- Нікотинова кислота, наявна в складі кукурудзяної каші, також відповідає за метаболічні процеси і розщеплення ліпідів в організмі. Вкрай важливо приймати цей вітамін, щоб не допустити захворювань травної системи.
- Фосфор, залізо, кальцій, що містяться в кукурудзяній крупі, зміцнюють опорно-руховий апарат, перешкоджають ламкості кісток і зубів, підвищують м’язовий тонус і знижують ризик захворювань хребта і суглобів.
- Маїсова каша на сніданок – кращий засіб для профілактики серцево-судинних хвороб, оскільки в ній містяться потрібні для роботи серця мінерали: калій і магній. Крім того, цей продукт дозволить нормалізувати артеріальний тиск і утримувати рівень холестерину і цукру в крові в нормі.
- Блюдо з кукурудзи благотворно впливає на травну систему і шлунково-кишковий тракт, полегшує переварювання і всмоктування їжі, а також покращує моторику кишечника, перешкоджає утворенню запорів, здуття, метеоризму.
- Каша містить велику кількість складних вуглеводів, завдяки чому перетравлюється організмом довше і на тривалий термін втамовує голод.
- Якщо ввести блюдо в повсякденний раціон, ризик виникнення злоякісних пухлин значно знизиться! Крім того, маїс, що містить антиоксиданти і вітамін E, перешкоджає старінню і зношенню організму, дозволяє довше залишатися в тонусі.
- Кукурудза є гіпоалергенним продуктом, а тому може вживатися в їжу навіть дітьми та особами зі схильністю до алергічних реакцій. Крім того, кукурудзяна каша дозволена і тим, хто страждає непереносимістю глютену.
- Введення продукту в раціон вагітних жінок позитивно позначиться на здоров’ї плоду і сприятиме його правильному розвитку. Однак перед вживанням страви все ж варто проконсультуватися з фахівцем!
можлива шкода
- Серед протипоказань до вживання продукту можна виділити серйозні захворювання шлунка, кишечника і нирок.
- Не варто їсти маїсову кашу особам з індивідуальною непереносимістю продукту.
- З обережністю – вживати при наявності цукрового діабету.
рекомендації
- Приготування страви досить просте і не вимагає багато часу. З цим впорається кожен, хто хоч раз готував кашу. Достатньо пам’ятати, що на 1 склянку крупи потрібно 2,5-3 склянки рідини.
- Урізноманітнити смак маїсової каші можна шматочками гарбуза, банана, а також сухофруктами, цукатами або горіхами. Тим, хто не любить солодке, може сподобатися поєднання кукурудзяної крупи і грибів (обсмажених печериць).
- Продукт з маїсової крупи володіє дуже низькою калорійністю – всього 60 ккал на 100 г. Тому вкрай ефективні будуть розвантажувальні дні або дієта на кукурудзяну кашу. Продукт чудово наситить і сприятиме очищенню кишечника і виведенню токсинів з організму.
висновок
Кожному, хто піклується про своє здоров’я, рекомендується якомога швидше ввести кукурудзяну кашу в свій раціон. Ця страва зарядить енергією на цілий день, збагатить організм вітамінами і корисними елементами і покращить самопочуття.
Кукурудзяна каша: користь і шкода
Каша з кукурудзяної крупи є досить корисною, але в той же час шкідливою для деяких людей. Ця крупа включає в себе багато корисних речовин і вітамінів. Вона поширена в країнах Європи. Чи допоможе каша з кукурудзяної крупи при схудненні? Чи корисна вона для дітей? Давайте дізнаємося, як готувати цю страву і в чому полягає її користь і шкода.
калорійність
Сама по собі кукурудзяна каша має невисоку калорійність. Якщо варити на воді, тоді вона вважається дієтичним блюдом. Тому не можна вживати її людям, схильним до анорексії. З мінімальною кількістю калорій крупа насичує організм корисними елементами і легко втамовує голод.
Харчова цінність продукту:
- калорійність – 328 од. на 100 грам продукту;
- вуглеводи – 71;
- білки – 8,3;
- жири – 1,2.
Кукурудзяна каша чудово підійде для сніданку і принесе організму відчутну користь. Але потрібно бути обережними тим, кому продукт протипоказаний – вона може завдати серйозної шкоди таким людям.
Користь кукурудзяної каші
Після гарячої обробки кукурудзяної крупи, в ній залишається необхідна людині користь. А вітаміни і мінерали засвоюються людським організмом в найкоротші терміни.
Користь кукурудзяної крупи:
- позитивно впливає на нервову систему, позбавляє від депресії і неврозів;
- вітамін Е, який міститься в продукті, зберігає красу і молодість шкіри, волосся;
- вітамін РР регулює процеси життєдіяльності організму;
- вітаміни С і А зміцнюють імунітет людини;
- кремній стабілізує роботу кишечника;
- фосфор допомагає прискорити процеси мозкової діяльності;
- клітковина сприяє виведенню речовин, що шкодять організму, і дуже корисна при схудненні;
- підтримує функціональність організму у періоди високої фізичної активності.
Вживаючи крупу регулярно, можна прискорити обмін речовин, внаслідок чого фізичний стан поліпшиться.
Користь для схуднення
Дієтологи і фахівці по схудненню радять їсти на сніданок кукурудзяну кашу, щоб краще наситити організм. Правильно брати невелику порцію, розміром з кулак, і візуально збільшити її обсяг. Ця крупа принесе користь для схуднення, якщо варити її виключно на воді, не додаючи при цьому сіль і тваринні жири. Дозволяється трохи приправити її оливковою олією.
Каша з кукурудзяної крупи допоможе швидко вивести з організму жири, токсини і холестерин. Правильне приготування такого некалорійного продукту принесе користь для схуднення.
Користь і шкода для дітей
Що стосується введення в прикорм грудничку такої крупи, її рекомендується давати з 7-8 місяців. Користь вітамінного комплексу продукту очевидна – мінерали, вітаміни і жирні кислоти допоможуть дитячому організму правильно розвинутися, а харчова цінність каші не дасть дитині зголодніти через короткий проміжок часу.
У чому користь кукурудзяної каші для дитини:
- Вона допоможе прибрати процеси бродіння в животі, очистити кишечник і впоратися з запорами, які часто мучать дітей до року.
- Перевага крупи полягає в тому, що вона безглютенова і не викличе алергії у малюка.
- Вуглеводи, що містяться в кукурудзяній крупі, необхідні для вироблення енергії, яка так важлива для дітей.
- У складі присутній кремній, здатний зміцнити дитячі молочні зуби.
- Сприяє зміцненню імунітету, якщо з’їдати її пару раз в тиждень. При цьому вона не додасть зайвої ваги.
Крім всіх цих переваг, у каші приємний смак, який припаде до душі кожному дитині. Але краще до досягнення 7 місяців не вводити це блюдо в раціон малюка і проконсультуватися з дільничним педіатром перед тим, як давати продукт дитині.
Вагітним жінкам також рекомендується вживання кукурудзяної каші, але тільки якщо немає для цього протипоказань. Вона корисна для розвитку малюка і сприяє підтриманню хорошого самопочуття майбутньої мами.
Вживання при діабеті
Оскільки страва багате вуглеводами, які розщеплюються досить тривалий час, воно є корисним для діабетиків. Елементи, що входять до складу кукурудзяної крупи, наповнять організм необхідною кількістю енергії. Засвоєння глюкози відбувається повільно і не сприяє різким стрибкам цукру.
Користь кукурудзяної каші для людей, які страждають на діабет першого і другого типу:
- Повільне засвоєння глюкози і нормалізація рівня цукру в крові.
- Приводить організм в тонус і заповнює його важливими мікроелементами, які були виключені внаслідок суворої дієти.
- Нормалізує працездатність шлунково-кишкового тракту, огортаючи шлунок і знімаючи болі.
Окрім кукурудзяної каші, при діабеті другого типу необхідно вживати в їжу злаки і овочі, дозволені дієтою.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на значний список переваг кукурудзяної каші, у неї є протипоказання. Тому перед тим, як вводити в меню це блюдо, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та ознайомтеся зі шкодою продукту.
Кому протипоказана:
- людям, що страждають на дистрофію;
- при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а саме виразці;
- людям з поганим апетитом;
- при хворобах, пов’язаних зі згортанням крові;
- при хронічних запорах;
- тим, хто хворіє на тромбофлебіт.
Оскільки страва має високий ступінь ситості, не рекомендується пропонувати його немовлятам з поганим апетитом на сніданок, інакше після двох ложок дитина відмовиться від їжі.
Способи приготування кукурудзяної каші
Є два види приготування страви – на молоці і на воді. Блюдо, зварене на молоці, більш поживне і калорійніше; таким способом краще готувати дітям, здоровим людям і тим, кого влаштовує вага і фігура. Кукурудзяна крупа, зварена на воді – ідеальний вибір для тих, що худнуть. Її готують як гарнір до м’ясних продуктів або як десерт. Для приготування можна використовувати два способи.
Класичний спосіб:
- Взяти 1 склянку крупи і промити її кілька разів.
- Вилити 2 склянки молока або води в антипригарний посуд і включити плиту.
- Довести до кипіння, зменшити вогонь і додати трохи спецій за смаком, постійно помішуючи.
- Вилити ще 2 склянки молока або води, накрити кришкою і залишити на слабкому вогні на 30 хвилин, помішуючи час від часу.
- Після приготування дати настоятися 10-15 хвилин.
Швидке приготування кукурудзяної каші трохи відрізняється від класичного, але пропорції крупи і рідини залишаються такими ж 1:4.
Відмінність полягає в тому, що в посуд відразу виливаються 4 склянки води або молока і доводяться до кипіння.